![]() |
Procesor czy pamięć?
W co szybciej należy zainwestować żeby czas zgrywania dvd był szybszy niż obecne 80 minut? Procesor (teraz mam duron 1000) czy pamięć (mam 256)?
Proszę o radę. Dzięki. Raff |
chyba raczej dysk twardy nie nadąrza ... i zato tka długi czas angrywania ... ;)
Jaki masz dyski ?? ile ovrotów ma ??? Ja mam Samsung 40 GB 5200 i DVD nagrywa góra 20 minut przy prędkości 4x ;) |
Cytat:
O, o tym nie pomyślałem. Myślałem że dysk nie jest tak ważny przy zgrywaniu z płyty. A ile obrotów minimalnie powienien mieć dysk do celów kopiowania DVD? Zużycie procka podczas zgrywania było około 100% i tak:) więc pewnie procek też przydałoby się wymienić... |
Cytat:
Tutaj masz wszystko, czego potrzebujesz: http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=53005 |
do nagrywania płytek DVD 256 MB ram w zupelności wystarczy porcek 1 Ghz również :) ja obstawiam że masz za wolny dysk albo może juz nagrywarka nadaje się do servisu.
Ja mam Procek 1,7 Ghz i 745 Mb ram i dysk 40 GB 5200 i nagrywa w przyzwoitym czasie nagrywarka NEC 3520A ;) |
Cytat:
|
A może chodzi o obróbkę video? ;)
Obroty hdd nic nie wnoszą, podstawa to wydajny procesor i pamięć co najmniej 512 MB dla Win XP :) Mam Semprona 2200+ (1,5 Ghz) i przy 256 MB RAMu nawet nagranie płytki DVD olbrzymią ilością małych plików (całe strony www zassane z netu) kończyło się zwisem :\ Po uzupełnieniu pamięci zajęło to całą noc (buforowanie plików) :) A do obróbki video mój procek nawet z 512 MB RAM to za mało :smutny: |
Hehe zainwestuj w nowszą nagrywarke jeżeli wypalasz prędkością x1 x2 :) to nic dziwnego że nagrywasz 80 minut całą płytke :) . Nagranie całej płytki DVD z prędkością x8 trwa około 8 minut, x4 ponad 15 minut
|
Cytat:
Pzdr |
Jezeli podczas nagrywania masz tak ze przycina Ci nawet myszka i bufor spada to : dma, nagrywarka na sec. master i powino byc OK. Ewentualnie steroniki od plyty glownej. innej przyczyny nie widze.
pozdrawiam. |
i do Ceki jeszcze: nie ważna jest ilośc odpowiedzi ale ich jakość ( to tak gdybyś pomyślał że masz więcej odp. niż ja )
Pozdr |
Cytat:
Tyle, że @Ceki napisał to z przymrużeniem oka ( to tak gdybyś o tym nie pomyślał :D ) Ponadto dłuższy czas nagrywania może być spowodowany nie tylko bałaganem danych na dysku Ale także i jakością samego nośnika :taktak: Poza tym palenie x6 zajmie różną ilość czasu na różnych nagrywarkach No i poza tym @Ceki pisał używając sformułowania "około" A porównując około 80 minut i około 15 minut czy nawet te 56 minut - to znaczne różnice, prawda? Chyba zresztą na tyle znaczne, że nie sposób nie zauważyć Że dywagacje na temat różnicy 1 minuty czasu są przy głównym problemie tematu dość małostkowe, czyż nie? Ale to tylko dla tych co wiedzą, że piszą i piszą, że wiedzą Bawimy się dalej? :idea: :czar: |
Chodzi o to że to nie może być wina nagrywarki. Kumpel ma taką samą i zrzuca film na dysk w 15 minut prędkością x4. A ja się męczyłem zależnie od filmu od 40 do 100 minut. Dysk mi padł - może to było przyczyną skoro duron 1000 i 256RAM to nie jest powód. Dysk miałem maxtor 5200. Czyli przyczyną mógłbyć dysk? Jaki mam teraz zakupić najlepiej?
|
jezeli 80 giga to samsung 7200 8MB cache. bez 2 zdan.
|
Cytat:
Nagrywarki omijać z daleka :podbite: Ale gdybym dziś miał kupować HDD - to właśnie byłby to Samsung :O Tyle, że 120GB minimum :taktak: :mruga: |
co kto potrzebuje :)
|
Dokładnie!
Tyle, że dodatkowo koszt 1GB danych przy dysku 120GB jest o wiele mniejszy niż w przypadku 80GB :mruga: |
Cytat:
pozdrawiam |
Cytat:
:D |
Tak, dlatego chcę kupić 160. Ale z iloma ludźmi rozmawiam - tyle różnych opinii na temat firm dysków... Mówicie że samsung..? Czytałem opinie w komputroniku na temat WD i już nie jestem doń przekonany.
|
Bierz Seagate Barracuda :)
Chyba bezpieczniej jest wziąść 120 GB ;) Z obsługą dużych hdd bywają problemy, a 120 GB powinno wystarczyć ;) http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=6839 http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=6843 PS. Moim zdaniem to nie była wina hdd - procesor i pamięć to podstawa :) |
niemozliwe jest żeby komputer z procem 1000mhz i 256 ramu zrzucał film na dysk przez tyle czasu
tyle że czas jest tu pojęciem szczególnie względnym ponieważ zrzut na hdd dvddecrypterem a dvdshrinkiem z kompresja na max to zupełnie inna para kaloszy ja zacząlbym poszukiwania od ctrl+alt+del i przeszperania procesów oczywiście jesli komputer sprzetowo jest w 100% sprawny |
PS. Moim zdaniem to nie była wina hdd - procesor i pamięć to podstawa :)[/QUOTE]
Niby tak, ale tak się złożyło że ten dysk mi się zrypał po tych problemach. A może to problemy zaczęły się z winy psującego się dysku... Teraz komp stoi i nawet nie można sformatować dysku. Po długim weekendzie czeka mnie więc zakup dysku. Moje rozterki spowodowane są tym, że nie chcę się naciąć ale widzę że gwarancji nie ma żadnej. Samsung SpinPoint 160GB jakiś taki utytułowany niby w trzech kategoriach przez pisma komputerowe. Zasugerowałem się tym przy kupnie nagrywarki pomimo że byłem namawiany na inny model i dobrze wybrałem. |
Cytat:
Poszukaj na forum tematów o dyskach twardych :czytaj: Przekonasz się, że ta linia Samsungów będzie dobrym wyborem :taktak: |
dzięki Vizzard :) faktycznie podałem tylko przybliżone czasy nagrywania a kolega za bordzo się zaangarzował i chciał być bardzo drobiazgowy w wyprostowaniu mnie :) mimo to jesli chodzi o dysk twardy polecam Samsunga SP 1614N 160GB 8 Mb cache sam go posiadam (podzielony na dwie partycje 127GB i 21 GB faktyczne 148Gb nie stety taką pojemnoś maja dyski 160Gb :) a dlaczego ? chyba większość ludzi wie )
|
jak juz jestesmy
Ilość załączników: 1
przy memory, tego nigdy za wiele ||
|
bierz Barracude - bardzo dobre no i praktycznie niesłyszalne
|
ok. zamówiłem dysk 160GB samsunga. Ale teraz pytanie mam kolejne: czy ktos orientuje się albo jest w stanie znaleźć (bo ja nie dałem rady nic znaleźć na stronie producenta) czy starsza płyta główna na chipsecie SIS735 wykryje mi ten dysk (choćby mniej niż 160GB)? Heeeeellllppppp!
|
podczas instalacji xp i tak podzielisz go na co najmniej 3 partycje-wiec no problema
|
Cytat:
Tak? Nagadali mi że płyta po pierwsze: może wykryć mniej GB niż w rzeczywistości dysk posiada, a po drugie: może nie wykryć w ogóle dysku. To są opinie ludzi ze sklepów komputerowych w moim Koszalinie. Oczywiście nikt nie potrafił tego znaleźć w necie na stronach firmy płyty głównej (tak jak i ja). W instrukcji płyty też nic nie ma o tym... Kupuję zatem dysk w ciemno z nadzieją że zakup płyty głównej jeszcze się trochę odwlecze. |
Ilość załączników: 1
Samsung SP 1614N 160GB 8 Mb cache pamietaj że tak należy w nim podpiąć zworki masz zdjęcie ( aż dwie) aby widział 127Gb i więcej (zalecane) a Chipset SIS 735 powinien go widzieć tylko w Win XP musisz mieć SP1 i jako NTFS (nie Fat32) jak bdzie widział tylko 127 GB to daj znać bo ja też miałem ten problem ale dałem sobie rade, pamiętaj że dysk 160GB (to tylko marketing bo po przeliczeniu bity na bajty itd. :) ) tak na prawde będzie miał około 150GB to normalne i wszystkie dyski takie są
|
:) od razu lepiej. Dzięki. Zamówiłem. Jutro odbieram i instaluję. Dam znać co i jak...
|
To teraz pierwsza rzecz.
http://img246.imageshack.us/img246/5126/record8zm.jpg Czyli jednak da się wypalić 4,323 Mb w mniej niż 8 minut. Dla zainteresowanych dodam, że wypalałem na LG GSA-4316B. Teraz druga rzecz. Proponuje zacząć od reinstalacji WinXP. Pousuwaniu wszystkich śmieci, sprawdzeniu czy nie pojawiły się spywarery, adwary i inne tego typu historie. Wydaje mi się, że dużo więcej problemów wynika z winy software'u a nie hardwaru. |
Czyli jednak da się wypalić 4,323 Mb w mniej niż 8 minut.
Dla zainteresowanych dodam, że wypalałem na LG GSA-4316B. Teraz druga rzecz. Proponuje zacząć od reinstalacji WinXP. Pousuwaniu wszystkich śmieci, sprawdzeniu czy nie pojawiły się spywarery, adwary i inne tego typu historie. Wydaje mi się, że dużo więcej problemów wynika z winy software'u a nie hardwaru.[/QUOTE] oo, taką samą właśnie nagrywarkę mam. A napisz jaki masz sprzęt. |
Czysty system to podstawa. wyszyscic wszystko co nie potrzebne(a duzo tego)
najlepiej dobrym tweakerem. Co do nagrania ponizej 8 minut to nie jest problem? wystarczy nagrywac 8x i bedzie okolo 8 a przeciez jest jeszcze x12 i x16 wiec problemu nie widze. rowniez LG 4163B ;] |
Cytat:
Athlon 750 Mhz @ Slot A (7.5 x 100) Gigabyte GA7VX Slot A VIA KX133 512 SDR Sound Blaster Live! 128 WD Caviar WD400JB 7200 Samsung SyncMaster 959NF |
Na razie tylko wypalałem płytki x4 x8 bo nie mam płytek aby sprawdzić ile wypali z x12 lub x16 (na razie nie potrzebuje togo)
|
to skoro mamy te same nagrywareczki to ile Wam zajmuje zgranie filmu DVD na dysk z płyty dwuwarstwowej do 4,7GB z prędkością x4? Kolega widzę ma procek 750 więc moje 80min to nie wina procka (bo ja mam 1000)...
|
Dysk już siedzi. Na razie myka bardzo sprawnie. DMA5 jest ustawione. Taśma 80-tka też jest. Nie zdążyłem sprawdzić jeszcze żadnej DVD, a to mnie ciekawi najbardziej. A to ASPI to trudne do zainstalowania?
|
Cytat:
|
Samsung 160 Gb też jest nie zły i w miarę tani:)
|
I jak widzi całego twardziela poprawnie (chodzi o ten chipset :) ), dobry szybki dysk 7200 obr/min. 8Mb cache to jest dobry wybór i jako nieliczny ATA 133 bo większość to tylko 100. Widoczny wzrost wydajnośći jeśli chodzi o przerobieniu "kopi bezpieczeństwa" w DVD Shrinku i zrzucanie danych :)
|
No, widzę że moje problemy się chyba zakończyły jak na razie:) Dysk wykryty i śmiga, DMA włączone dla wszystkiego, taśma 80żyłowa jest, ASPI w końcu zainstalowałem. Teraz zrzucenie DVD jest expressowe (choć sprawdziłem dopiero tylko 1 płytkę...)
|
Jaki wpływ na czas zrzucania filmu dvd może mieć fakt że płyta główna obsługuje tylko do ATA100 (dysk ATA133 nie rozwija skrzydeł do pełni możliwości). Dużo minut stracę na tym?
|
Nie przejmuj się tym, na pewno tak masz kabel IDE ATA 100 to i tak ci nic nie da a różnica jest ale znowu nie piorunująca (coś jak karta na AGP x4 do AGP x8 w sumie tylko troche) ale musisz mieć płyte z obsługa ATA 133. Ja mam tego Samsunga na Kablu ATA 100 i smiga aż miło, a różnica może być kilkusekundowa a nie pare minut :)
|
Bo tak sobie myślę... Niby czas zgrywania się skrócił znacznie ale nie jest tak krótki jak u mojego kumpla na tym samym modelu LG. 80żył, DMA, ForceASPI już mam. Ciekawi mnie co jeszcze muszę zmienić. Teraz do głowy przychodzi mi tylko wymiana płyty na obsługującą ATA133 (może to to jednak?) albo procek lepszy niż 1000. Pamięć chyba nie bo zużycie pamięci podczas zgrywania ma spory zapas jeszcze... nie wiem, nie wiem.
|
W odpowiedzi na problem który można utopić w szklance wody:
" Według Intela i ogromnej większości producentów zajmujących się urządzeniami pamięci masowej i kontrolerami, UltraATA/133 mogła się w ogóle nie ukazać. Wszyscy raczej pracują nad standardem Serial-ATA, by wreszcie zastąpić równoległy protokół ATA. Niestety (czy też na szczęście), Maxtor, wzmocniony przejęciem Quantum, ożywił Ultra ATA przez jednostronne wprowadzenie UltraATA/133, przekonując po drodze parę firm do wsparcia. Płyty główne z chipsetami VIA wkrótce będą domyślnie obsługiwały ATA/133, a karty kontrolerów firm HighPoint i Promise już teraz są dostępne. Nie zmienia to jednak faktu, że Intel w ogóle nie zajmuje się UltraATA/133, a ani IBM, ani Western Digital nie oferują dysków ATA/133 - chociaż dostosowanie aktualnych modeli jest kwestią zaledwie paru dni. Istnieje kilka powodów, dla których większość firm niecierpliwie wyczekuje następcy ATA. Ograniczona długość tasiemki (maksymalnie 40 cm) i raczej niewielki wzrost przepustowości to najważniejsze z nich. Gdy wprowadzony został standard UltraDMA/33, podwoił on przepustowość oferowaną przez tryb PIO mode 4. UltraATA/66 znowu podwoiła przepustowość, jednak UltraATA/100 zaoferowała jedynie 50-procentowy wzrost. Krok przejścia z ATA/100 na ATA/133 jest jeszcze mniejszy (zaledwie 33%), wskazując, że margines wyższych przepustowości jest dość niewielki. Czy zatem to wszystko jest wielką burzą w szklance wody? W rzeczy samej, niewiele przemawia na korzyść tego nowego standardu. Nawet najnowsze dyski twarde nie dostarczają więcej, aniżeli 50 MB/s, a ograniczenie pojemności do 127 GB, związane z ograniczeniami adresowania, nie ma nic wspólnego z interfejsem. Kolejną sprawą jest ograniczona przepustowość szyny PCI: w trybie 32 bitów z zegarem 33 MHz mamy do dyspozycji 133 MB/s. Ponieważ interfejs IDE nie jest jedynym urządzeniem PCI, do wykorzystania pozostaje zazwyczaj jedynie 2/3 tej wartości. 64-bitowe sloty czy praca z zegarem 66 MHz to wymagania dowolnego nowego standardu! " Źródło: www.tomshardware.pl To powinno rozwiązać wszelkie problemy w tej materii :czytaj: :czar: |
A może powinienem wgrać nowy bios do nagrywarki? Może to jest przyczyna wolnego zrzucania dvd? Skomplikowana to czynność? Mogę od razu wrzucić najnowszy czy muszę kolejno przejść przez wszystkie?
|
Jeszcze jedno mi się nie podoba... Skoro nagrywarka pracuje w trybie DMA 4 to dlaczego u mnie jest ustawione DMA2??? Jak to można zmienić?
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:35. |