Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Homebrew (https://forum.cdrinfo.pl/f106/)
-   -   MultiDVD - jak to zrobić? (https://forum.cdrinfo.pl/f106/multidvd-jak-zrobic-55395/)

tabsik28 12.08.2005 19:20

MultiDVD - jak to zrobić?

Chcem wzucic pare gierek na plyte dvd tylko nie wiem jak.Czy mozecie mi to wytłumaczyc w przejrzysty sposób tak zebym zrozumial bo nie bardzo jestem dobry w tym co mam zamiar zrobic.Z toturialu beriona nic nie moge zrozumiec i jak mozecie to podaicie linka do Multiloader Generator 1.2 mam Multiloader 1.41 ale chyba jest zly bo brakuje tam pliku SYSTEM.cnf a tak wszystkie sa jak mozecie to podajcie tez linka do dobrego multiloadera 1.41

Berion 12.08.2005 19:42

@tabsik28
Ortografia, styl, gdzie są znaki diaktryczne?! Na drugi raz wywalę taki temat.

Programy można zassać z Alucard.cc
Czego nie rozumiesz? Czego dokładnie?

edit:
@PioWit
poprawiłem :)

tabsik28 13.08.2005 18:06

nie moge znalezc Multiloader 1.41 i Multiloader Generator 1.2 jak mozesz to wklej linka

Berion 13.08.2005 22:23

Cytat:

Napisany przez tabsik28
nie moge znalezc Multiloader 1.41 i Multiloader Generator 1.2 jak mozesz to wklej linka

Jutro wrzucę na serwer.

tabsik28 14.08.2005 11:31

To jak wrzucisz to podai linka do Multiloader Generator 1.2 .A Multiloader Generator to CDVDGEN?bo jak tak to ja mam

Berion 14.08.2005 12:07

Cytat:

Napisany przez tabsik28
To jak wrzucisz to podai linka do Multiloader Generator 1.2 [...]

XD
Multiloader Generator v2.0
Multiloader v1.41

Są na głównej.

Cytat:

Napisany przez tabsik28
[...] A Multiloader Generator to CDVDGEN?bo jak tak to ja mam

LOL

tabsik28 14.08.2005 13:52

DO BERIONA
Postępuje zgodnie z twoim opisem skopiowalem 4 pliki z multiloadera i wszystkie pliki z trzech gier do jednego folderu MULTIDVD (tylko te gry wszystkie sa spachowane na dvd-r) i zawiesilem w punkcie 4 z MLGen wziełem generate i niewiem co mam tam wpisywać.wyskakuje pierwsze okienko(game name)tam co mam wpisac nazwe gry czy nazwy 3 gierek następnie jest 2 okienko(insert name of 1st elf file)co wpisac? MULTILOA.ELF (plik z multiloadera) czy może pliki z gier 3 okienko(give a description on the 1st game)niewiem co wpisac 4 okienko(give the name of the 1st game image)tez niewiem co wpisac puzniej jak klikne ok to wyskakuje to samo tylko 2nd.Wes mi prosze ja cie napisz co mam powpisywac w MLGen.

Berion 14.08.2005 14:47

@tabsik28
Przecież wszystko jest napisane w tutorialu. Dokładnie i pokolei:

Cytat:

Napisany przez Berion
Uruchamiamy program i klikamy na "Generate". Pojawi się nowe okienko. Wpisujemy w nim nazwę, pod którą będzie widniała nasza gra itp.

No jak myślisz? Co to może znaczyć?

Cytat:

Napisany przez Berion
Następnie klikamy na ok. Pojawi się kolejne okienko. Tym razem wpisujemy nazwę pliku licencyjnego (zgodną z rzeczywistością) np. SLES_510.43 Jeśli to nie jest gra to podajemy nazwę *.elf'a np. PS2OS.ELF

Tu chyba nie ma co komentować...

Cytat:

Napisany przez Berion
W ostatnim okienku podajemy nazwę naszego pliku graficznego, który będzie utożsamiony z daną grą itp. np. SPYRO.JPG

opcjonalnie

Cytat:

Napisany przez Berion
Jeśli nasza kompilacja zawiera mniej niż sześć "składników", resztę "project'ów" można odklikać "ok" (program pozostawi puste miejsce w *.xml'u).

Czyli jeśli ty chcesz wrzucić tylko trzy gry to musisz podać te dane trzy razy (ofkoz dla każdej gry inne). Czyli:
  • 1.) Insert first game name
    Czyli np. Zenek & Ziuta 3 - The Adventure in The Kabacki Forest

• 2.) insert name of first elf file
    Czyli np. SLUS_999.99 lub Z&Z3.ELF (nazwa musi być zgodna z tą z pliku)

• 3.) Give a description of the first game
    Czyli np. Trzecia odslona fantastycznej serii opowiadajacej przygody mlodego malzenstwa. W tej czesci postanowili spedzic wolny weekend na obrzezach lasow kabackich...

• 4.) Give the name of the first game image
    Czyli np. ZIUTA.JPG (o ile taki sobie zrobiłeś)

I tak postępujesz dla każdej z trzech gier, które chcesz umieścić na płycie. Rozumiesz? :)

tabsik28 14.08.2005 19:16

A co mam zrobic jak w dwóch gierkach jest ten sam plik MODULES

Berion 14.08.2005 20:22

Cytat:

Napisany przez tabsik28
A co mam zrobic jak w dwóch gierkach jest ten sam plik MODULES

Przekopiować moduły (np. *.irx) z obu do jednego. Gra się będzie odwoływać tylko do cdrom0: \MODULES\nazwa_pliku.format

Wrzuczasz wszystko do jednego gara :)

tabsik28 14.08.2005 22:07

Berion napisz mi czemu tak jest nagrałem 3 gry na płyte wkładam ja do konsoli i wyskakuje mi cos takiego reading:cdrom0:WMULTI.XML:1 (w konsoli )a przez pierwsze dziesięc razy działao.

Berion 14.08.2005 23:11

Cytat:

Napisany przez tabsik28
Berion napisz mi czemu tak jest nagrałem 3 gry na płyte wkładam ja do konsoli i wyskakuje mi cos takiego reading:cdrom0:WMULTI.XML:1 (w konsoli )a przez pierwsze dziesięc razy działao.

A po Polsku można?
Co rozumiesz poprzez "pierwsze dzisięć razy działało"? ??? :O

"reading:cdrom0:WMULTI.XML:1" ??? Masz jakiś błąd w *.xml (i skąd "W" w nazwie?)

AssasinX 14.08.2005 23:47

o lol żeby tak łatwej żeczy nie rozumiec :|

Lekcja @Beriona jest poto zrobiona żeby nie pytac sie jego tylko wszystko jest polei na temat ;)

tabsik28 15.08.2005 12:42

Jak nagrałem tą płytę to ona na początku działała a potem nie niewiem skąd te W się tam wzieło ale jak wkładam tą płytę do nagrywarki to jest tam plik MULTI.XML bez W.Spodziewam się konkretnej wypowiedzi na ten temat.

Berion 15.08.2005 15:33

Cytat:

Napisany przez tabsik28
Jak nagrałem tą płytę to ona na początku działała a potem nie niewiem skąd te W się tam wzieło ale jak wkładam tą płytę do nagrywarki to jest tam plik MULTI.XML bez W.Spodziewam się konkretnej wypowiedzi na ten temat.

Nie mam zielonego pojęcia :O

Może uszkodziłeś (rysa, cokolwiek) tą płytę ??? A wcześniej się boot'owała do menu; mogłeś wybierać gry?

tabsik28 15.08.2005 16:40

Wczesniej było git botowalo sie do menu i moglem wybierac gry i w nie grac.Mam jeszcze takie pytanie czy moge nagrac 6 gier na płytę jak starczy miejsca.Co mam zrobic jak w obu gierkach jest ten sam folder MODULES i w obu jest taki sam plik LIBSD.IRX tylko ruzni sie od 2 wielkoscią.Mam je zastąpic?

Berion 15.08.2005 17:03

Cytat:

Napisany przez tabsik28
Wczesniej było git botowalo sie do menu i moglem wybierac gry i w nie grac. [...]

Nie wiem. Musiałeś uszkodzić płytę (nic innego mi do głowy nie przychodzi)

Cytat:

Napisany przez tabsik28
[...] Mam jeszcze takie pytanie czy moge nagrac 6 gier na płytę jak starczy miejsca. [...]

Cytat:

Napisany przez Berion
Najciekawszą rzeczą z jaką miałem do tej pory styczność na scenie PS2 jest niżej opisany program autorstwa Gherudos'a. Pozwala w prosty i intuicyjny sposób na przygotowanie kompilacji zawierającej kilka gier, programów itp. na jednym DVD. Niestety narazie tylko sześciu...

Czyli tak. Można wrzucić i sześć...

Cytat:

Napisany przez tabsik28
Co mam zrobic jak w obu gierkach jest ten sam folder MODULES i w obu jest taki sam plik LIBSD.IRX tylko ruzni sie od 2 wielkoscią.Mam je zastąpic?

Jeśli zastąpisz ten plik lub zmienisz mu nazwę jedna z tych dwóch gier nie będzie działać.

tabsik28 15.08.2005 17:43

A da się zrobic zeby 2 gry działały

Berion 15.08.2005 20:02

Cytat:

Napisany przez tabsik28
A da się zrobic zeby 2 gry działały

Nierozumiem pytania [???]

Te dwie gry, które mają ten sam moduł? NIE DA SIĘ :)

tabsik28 16.08.2005 06:27

A jak zmienie nazwe ?

Berion 16.08.2005 09:41

Cytat:

Napisany przez tabsik28
A jak zmienie nazwe ?

To gra nie znajdzie pliku. Proste...

Można by sprobować zmienić nazwę tego pliku i zmienić ją w kodzie, ale... ... to nie dla Ciebie (więc błagam nawet o to nie pytaj). Ofkoz nie ma gwarancji że to zadziała (bez firmowych unpacker'ów nie zajrzysz wszędzie).

tabsik28 16.08.2005 13:06

Spoko dzięki za porady

fire_fighter999 25.08.2005 15:31

zna ktoś może alternatywne źródło dla tych dwóch programików :

- Multiloader (PS2) ( 1.41)
- Multiloader Generator (PC-Win9x/NT) (1.2)

ponieważ nie mogę się połączyć z FTP (kochany admin i radiówa) no i p2p mi też nie działa (kochany admin i radiówa x2) :D

Berion 25.08.2005 16:25

@fire_fighter999

Alucard.cc

fire_fighter999 25.08.2005 21:58

dobra może wyjde na lame ale na tej stronce jest tylko "Tutorial for multi dvd compilation by Scorcherboy" nie ma tych programików... albo musze sobie sprawić patrzałki ala stępień...:D

Desden 25.08.2005 22:22

Cytat:

Napisany przez fire_fighter999
dobra może wyjde na lame ale na tej stronce jest tylko "Tutorial for multi dvd compilation by Scorcherboy" nie ma tych programików... albo musze sobie sprawić patrzałki ala stępień...:D

:|
Multiloader
Multiloader Generator

fire_fighter999 25.08.2005 22:25

Cytat:

Napisany przez Desden

khem wyżej napisałem że nie moge tego ściągnąć z waszego FTP.

Cytat:

Napisany przez Fire_Fighter999
zna ktoś może alternatywne źródło dla tych dwóch programików :

- Multiloader (PS2) ( 1.41)
- Multiloader Generator (PC-Win9x/NT) (1.2)

ponieważ nie mogę się połączyć z FTP (kochany admin i radiówa) no i p2p mi też nie działa (kochany admin i radiówa x2):D

więc ktoś wie gdzie to jest jeszcze dostępne...poza Alucardem na którym tego nie ma...

Desden 25.08.2005 22:37

Ilość załączników: 2
Cytat:

więc ktoś wie gdzie to jest jeszcze dostępne...poza Alucardem na którym tego nie ma...

Strony domowe,inne sajty,jak trzeba to wchodzic ludzią w d*pe moze wysla na poczte trzeba myslec(to nie boli), jak sie ma takie ograniczenia ||

fire_fighter999 25.08.2005 22:41

hehe dzięki za pomoc Desden (chyba zmienie dostawce neta... bo to jest śmieszne... )
Cytat:

jak trzeba to wchodzic ludzią w d*pe...
ten tekst mnie urzekł hehe:D:D

Desden 25.08.2005 23:59

Cytat:

hehe dzięki za pomoc Desden (chyba zmienie dostawce neta... bo to jest śmieszne... )

No ja bym mocno się zastanowił nad swoim połozeniem co mi oferuje rynek tu i teraz ;)
Cytat:

ten tekst mnie urzekł hehe:D:D

Gdyby świat był idealny, nie potrzebowałby żadnej pomocy :D

Ty spamer'rze :D -dop.Berion

szczuru 19.09.2005 16:05

Jako że spłodziłem już kilka multi dvd to odpowiem na kilka pytań.

1.Czy da rade nagrać 2 (lub więcej gier) gry na 1 płyte jeżeli każda z nich ma folder MODULES?

ODP.1 Da rade trzeba w pliku ELF jednej z gier wyszukać z hexach (polecam hex Workshop) tekst MODULES i zmienić go np na MODULEZ, oraz zmienić nazwe folderu MODULES TEJ SAMEJ GRY na MODULEZ. Trzeba pamiętać że nazwa modules w pliku *.elf może występować kilka razy. Podobnie jak z Folderem Modules można postępować z innymi folderami (ale nie wszytskimi i nie we wszystkich grach jets to dostępne). Np dzisiaj zrobiłem MultiDVD z Prince of Persia Piaski Czasu i Warrior Within Gdzie w obydwu wystęują te same foldery i pliki:

DATA\PRINCE.BF (w Warrior Within Zmieniłem na DATE\PRINCE.BF)
MODULES (w Warrior Within Zmieniłem na MODULEZ)
SOUNDPS2.BIG (w Warrior Within Zmieniłem na SOUNDPS3.BIG)
SOUNDPS2.FAT (w Warrior Within Zmieniłem na SOUNDPS3.FAT)

Żeby jeszcze wszystko weszło na 1 DVD5 zripowałem kilka Artworków i Trailerów z Warrior Within

Berion 19.09.2005 20:10

Cytat:

Napisany przez szczuru
Jako że spłodziłem już kilka multi dvd to odpowiem na kilka pytań.

1.Czy da rade nagrać 2 (lub więcej gier) gry na 1 płyte jeżeli każda z nich ma folder MODULES?

ODP.1 Da rade trzeba w pliku ELF jednej z gier wyszukać z hexach (polecam hex Workshop) tekst MODULES i zmienić go np na MODULEZ, oraz zmienić nazwe folderu MODULES TEJ SAMEJ GRY na MODULEZ. Trzeba pamiętać że nazwa modules w pliku *.elf może występować kilka razy. Podobnie jak z Folderem Modules można postępować z innymi folderami (ale nie wszytskimi i nie we wszystkich grach jets to dostępne). Np dzisiaj zrobiłem MultiDVD z Prince of Persia Piaski Czasu i Warrior Within Gdzie w obydwu wystęują te same foldery i pliki:

DATA\PRINCE.BF (w Warrior Within Zmieniłem na DATE\PRINCE.BF)
MODULES (w Warrior Within Zmieniłem na MODULEZ)
SOUNDPS2.BIG (w Warrior Within Zmieniłem na SOUNDPS3.BIG)
SOUNDPS2.FAT (w Warrior Within Zmieniłem na SOUNDPS3.FAT)

Żeby jeszcze wszystko weszło na 1 DVD5 zripowałem kilka Artworków i Trailerów z Warrior Within

Rzecz w tym, że nie zawsze w *.elf'ie znajdziesz te "wpisy".

Tak czy siak: reputka na dobry początek :spoko:

szczuru 19.09.2005 20:29

Ilość załączników: 3
Cytat:

Napisany przez Berion
Rzecz w tym, że nie zawsze w *.elf'ie znajdziesz te "wpisy".

Tak czy siak: reputka na dobry początek :spoko:

Tak to prawda czasami ich wogóle nie ma a czasami są w plikach gry a nie w *.elf'ie

Na dobry początek zapodam swojego RipKIt'a do JAK'a-2 RENEGADE (idealnie nadaje się do MultiDVD)

BTW. Jak dobrze pujdzie to będziemy mieli niedługo ML 1.41 PL :D

MCL 25.07.2010 19:15

Mnie to problemy lubią się trzymać jak rzep psiej d*py... :P
Kompilacja zrobiona, z mojego punktu widzenia prawidłowa, bo odpala się menu multiloadera. Ale, kiedy chcę włączyć jakąkolwiek grę, ta nie bootuje. Czarny ekran i koniec. Wiem, mogłem coś spieprzyć przy podmienianiu nazw plików w elfie i w ich samych: ale wtedy nie działałyby max 2 gry, a nie wszystkie 4. Druga sprawa, wyciąg ze składni multi.xml:
Kod:

<multiload>
    <item>
        <name>
            AoE2
        </name>
        <path>
            cdrom0:\SLES_502.82;1
        </path>
        <description>
              pal
        </description>
        <image>
            cdrom0:\IMAGES\;1
        </image>
    </item>
    <item>
        <name>
            Harvest Moon
        </name>
        <path>
            cdrom0:\SLUS_211.71;1
        </path>
        <description>
                    ntsc
        </description>
        <image>
            cdrom0:\IMAGES\;1
        </image>
    </item>
    <item>

po nazwie elfa musi być ";1" ?
I po raz kolejny, czy to nie wina "udogodnienia" modbo 760, który lubi oszczędzać prąd i wyłączać się po zabootowaniu multiloadera?

Berion 25.07.2010 20:00

;1 muszą być.

Czemu nie zamknięte masz childnode'y item (pusty?) i multiloader? XML to bardzo restrykcyjny format pod tym względem.

Jeśli gry były na CD albo DVD9 trzeba zmienić media check na docelowy nośnik. Gry z CD często używają LBA check czyli kolejne upierdliwe gówno o które trzeba zadbać.

MCL 25.07.2010 20:29

Cytat:

Czemu nie zamknięte masz childnode'y item (pusty?) i multiloader? XML to bardzo restrykcyjny format pod tym względem.
mam, mam, to jest tylko fragment kodu, nie będe wklejał całego, bo się forum za bardzo rozlezie :) składnie jest poprawna, tagi zamknięte.

Cytat:

Jeśli gry były na CD albo DVD9 trzeba zmienić media check na docelowy nośnik. Gry z CD często używają LBA check czyli kolejne upierdliwe gówno o które trzeba zadbać.
Zadbałem o każdy plik programem CMP 1.1 dostępny ze strony :)

Berion 25.07.2010 21:39

A jakie to gry? Bo jeśli sprawdzają LBA to trzeba tą tablicę ręcznie wyedytować (uprzednio jednak ją znaleźć ;]). Może być w głównym pliku wykonywalnym (np. SCES_123.45) albo w którymś module *.irx lub obrazie *.img.

Najprościej to wczytać obraz do Iso Bustera i sprawdzić LBA jakiś dwóch po sobie plików, na którym leżą i poszukać tego hex edytorem. Jak znajdziesz dwa, znajdziesz i resztę (nie wiem czy little endian czy big bo już dawno się tym nie bawiłem). No i miej nadzieję, że tablica ta nie jest kompresowana/szyfrowana (wycwanili się chyba dopiero od PSP). ;]

MCL 26.07.2010 00:07

Gry to staruchy: Age of empires 2 i Ridge Racer 5, oba w palu, potem Harvest moon a wonderful live special edition (z niej usuwałem duble, ręcznie, nie zmieniając nazwy folderu :) ) i jakaś japońska symulacja siatkówki.

Widzę że to trochę skomplikowane, tymczasowo spasuje, szczególnie że głowy teraz do tego nie mam :) pozatym aż takie ważne to nie jest..

M@X 26.07.2010 00:29

Skomplikowane, a plyty tanie jak barszcz wiec i backup kosztowny nie jest :-)!

Berion 26.07.2010 11:41

Zrobiłem sobie kiedyś kilka i też to olałem. Szkoda czasu, kiedy płyty są dość tanie, a i sporo gier chodzi z USB przez OPL (niestety nie posiadam NA, ani NASa żeby puszczać przez SMB).

Także ja też Ci doradzam odpuszczenie sobie tego. Wynalazek ten, jak sporo innych scenowych rzeczy, jest ciekawostką dla "ciekawych świata". Przeciętny Kowalski będzie się tylko wk*ć. ;] Po za tym ML to stary, bardzo stary soft. Możliwe że z nowszymi grami mogą być problemy. Lepiej użyć uLE, brzydszy ale pewny i wciąż rozwijany.

MCL 26.07.2010 14:54

Więc chyba też tak zrobię, powrócę do tematu jak mi zacznie płyt brakować :D
W każdym razie dzięki za info, jeśli wrócę postaram jakoś się dostosować (aczkolwiek za każdym razem jak odpalam hexeditora zawsze mam to przeczucie, że coś spierdziele :D)

JARO1232 10.06.2011 20:24

1 pruba z multi dvd i fiasko

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 516082)
@tabsik28
Przecież wszystko jest napisane w tutorialu. Dokładnie i pokolei:

No jak myślisz? Co to może znaczyć?

Tu chyba nie ma co komentować...

opcjonalnie

Czyli jeśli ty chcesz wrzucić tylko trzy gry to musisz podać te dane trzy razy (ofkoz dla każdej gry inne). Czyli:
  • 1.) Insert first game name
    Czyli np. Zenek & Ziuta 3 - The Adventure in The Kabacki Forest

• 2.) insert name of first elf file
    Czyli np. SLUS_999.99 lub Z&Z3.ELF (nazwa musi być zgodna z tą z pliku)

• 3.) Give a description of the first game
    Czyli np. Trzecia odslona fantastycznej serii opowiadajacej przygody mlodego malzenstwa. W tej czesci postanowili spedzic wolny weekend na obrzezach lasow kabackich...

• 4.) Give the name of the first game image
    Czyli np. ZIUTA.JPG (o ile taki sobie zrobiłeś)

I tak postępujesz dla każdej z trzech gier, które chcesz umieścić na płycie. Rozumiesz? :)

A niech to - tylko dvd zmarnowałem :sciana:

programik nie widzi mi multi xml i go nie czyta co jest ?

mam programiki do ripu gier z dvd na usb hdd i tam nie ma problemu wszystko działa , a nazwa gry i pliku po rinie jest w pliku ul.cfg
a taki format ma gra po ripie [ ul.BFA89AAA.SLES_524.82.00 ] i można dodać kolejne - o ile mamy miejsce na naszym usb.
jedyne co piszemy przy ripowaniu to nazwa gry i gdzie ma ja zapisać a potem zgrywamy to na masze usb i gitara.
programik czyta nazwy i wczytuje naszą grę po jej wybraniu.

to co jest tym multi dvd że mi nie diała ?
:sciana:

Berion 10.06.2011 21:20

Skąd mogę wiedzieć przy tak zdawkowych informacjach? Załącz relatywną listę plików Twojej kompilacji i treść XML.

I nie rozumiem czemu przytoczyłeś dzielenie obrazów dla USBA.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:16.