Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   POLSKA <-> USA - wymiana towarów... (https://forum.cdrinfo.pl/f5/polska-usa-wymiana-towarow-55514/)

Kasprzak 16.08.2005 00:49

POLSKA <-> USA - wymiana towarów...

Witam!
Mam kilka kwestii zwiazanych z wysylaniem paczki i kupieniem czegos w USA.

Pierwsza sprawa to wyslanie paczki do USA. Zalozmy ze chce na prezent komus cos wyslac np. niech to bedzie obraz, kubek, pierscionek .. lub inna rzecz ale nie przekraczajaca 0.5kg. Chcialbym sie dowiedziec ile mnie wyniesie i czym bedzie najtaniej i wogole...jak ta sprawa wyglada z wysylaniem, czasem,(cennik poczty polskiej jest ale nie rozumiem go, za trudny dla mnie, a wydaje mi się ze ktos napewno wysylal cos za ocean...prosze o pomoc

Natomiast druga sprawa to kupno...np. aparatu, laptopa (andrzej9) w USA. Bardziej nastawiam sie na aparat, i teraz chcialbym dowiedziec sie jak okazyjnie tam dostac aparat (sprzet ogolnie) czym sie kierowac i ogolnie takie porady z przyslaniem,placeniem (mam tam czlowieka na miejscu takze przelew wchodzi w gre)...i tez ogolnie.

Z gory dziekuje za wsyzstkie posty

Morris 16.08.2005 22:06

Ilość załączników: 2
Takie rzeczy najlepiej wysyłać listem - dochodzą, choć te bardziej wartościowe raczej bym ubezpieczył. W załączniku masz przykład.

Co do aparatów, to właśnie zhajcowała mi się kolejna SmartMedia i też jestem na tym samym etapie. Niedawno przeglądałem:
www.bestbuy.com
www.circuitcity.com
www.samsclub.com - odpowiednik naszego makro (karta)

Mam już listy zakładek z każdego z powyższych sklepów, ale jeszcze nie miałem czasu jej przejrzeć i wybrać odpowiedni model. Jak chcesz, to mogę Ci podesłać, o ile poszukujesz czegoś w rozsądnych granicach cenowych ;)

edit:
w sumie, oprócz poczty masz jeszcze do wyboru p.kurierską, ale ceny raczej powalają.

Kasprzak 16.08.2005 22:12

gdzie znalazles taki kalkulator?
Przejrze linki. Tnx.
A andrzej? moze Ty cos wiesz...

Morris 16.08.2005 22:32

Cytat:

Napisany przez Kasprzak
gdzie znalazles taki kalkulator?

To nic innego jak nasza www.poczta-polska.pl ;)

Kasprzak 16.08.2005 23:57

aha, juz widzialem...
ale np. kubek musze juz wyslac jako paczka a nie list? Jaki list moze wazyc 2kg? :D
kurdcze...wyszlo kolo 50zl wg tego kalkulatora

REi 16.08.2005 23:59

Cytat:

Napisany przez Kasprzak
Jaki list moze wazyc 2kg? :D

Kawalek C4 owiniety w 2 kawalki olowiu zeby oszukac aparaty przeswietlajace :D

Ziele 17.08.2005 18:17

Myślisz że przepuszczą coś co nie mogą prześwietlić? :P :D

Patrix 17.08.2005 19:26

Cytat:

Napisany przez Ziele
Myślisz że przepuszczą coś co nie mogą prześwietlić? :P :D

chmm w USA nie ale w PL too zdziwilbys sie :D
Do Leppera doszły 'listy z proszkiem', które otworzył był to chyba cukier puder ale w USA by to nie przeszło 8 )

REi 17.08.2005 19:42

Cytat:

Napisany przez Patrix
chmm w USA nie ale w PL too zdziwilbys sie :D
Do Leppera doszły 'listy z proszkiem', które otworzył był to chyba cukier puder ale w USA by to nie przeszło 8 )

W Polsce tez by nie przeszlo ale... ten list z proszkiem byl do Leppera :D (btw wirus sie przestraszyl i uciekl jak leppera zobaczyl ;) )

juicepp 17.08.2005 20:44

Więc ja Wam powiem tak.
Kupowałem ostatnio lapka z USA wiec posiadam wiedze na ten temat.
Po pierwsze jeśli chcecie kupić laptopa to polecam zakup bezposrednio od producenta, ja kupiłem na HP.com w USA, tzn mój kolega mi kupił i wysłał do Polski. Dzięki temu jesteście w stanie zaoszczedzic dobrych pareset złotych na podatek i marże sklepu.
Owszem jest kilka stanów w USA gdzie się płaci podatek, na HP.com wam napiszą przy podsumowaniu.
Po drugie dużym plusem jest fakt iż przy kupowaniu u producenta można sobie dokładnie wybrać co chcemy aby tam było a co nie, pozwoli nam w tym opcja CUSTOMIZE.
co do wysyłki do Polski to są 2 opcje
1. Poszta USA
2. firma POLAMER
koszt wysyłki Posztą USA to ok 230zł w zależności od wagi (łącznie z ubezpieczeniem), natomiast polamerem jest taniej(o ile mają siedzibe w pobliżu). Niestety Polamer nie ma swojej siedziby w każdym większym mieście w USA, wtedy należy wysłać laptopa do ich siedziby w USA (oczywiscie pocztą) i wtedy Oni przesyłają go do Polski, w tym momencie całościowa cena jest wyższa niż w przypadku poczty USA.
Po trzecie, najlepiej jeśli by wam go KTOŚ przywiózł, ktoś kto tam studiuje itp, mieszka tam, jest tam długo, wtedy laptopik jest traktowany jest jako bagaż podręczny, natomiast jeśli tak sie nie stanie płąci się CŁO+PODATEK!!!!!!
Przy wysyłce moi drodzy zapłacicie niestety PODATEK (z cła mozna być zwolnionym), przy odbiorze paczki listonosz wręczy Wam rachunek (w moim przypadku zapłaciłem 1300zł dodatkowo) jak nie zapłacicie przy odbiorze kasy to odeślą laptopa spowrotem do USA i wasz wysyłający znajomy bedzie musiał pokryć koszty powrotnej przesyłki.
Jest szansa na uniknięcie tego poprzez wysyłke przez POLAMER (ale nie 100%). Jest tak dlatego iż Poczta Polska oddaje WSZYSTKIE paczki wysyłane z USA do oclenia, natomiast POLAMER NIE! Paczki są oclane WYBIÓRCZO, więc jest szansa ze wam się uda. Ja osobiście wolałem zapłącić podatek, gdyż w tym momencie nikt nie jest w stanie mnie oskarżyć o przemyt. Na wszystko mam rachunki, wszystko jest legalne.
Wybór należy do Was :)
zainteresowanym podaje link do HP do laptopików...
http://www.shopping.hp.com/webapp/sh...lion&aoid=1426

jak już wspominałem mam dość dużą wiedzę na ten temat, mogłem o czymś zapomnieć wiec prosze pytać, odpowiem na wszystkie pytania.
Pozdrówka...
P.S. nie wzgardze reputką :P

pepperman 17.08.2005 20:51

wysylanie poczta polska do USA nie oplaca sie. sa piekielnie drodzy w porownaniu do oplat w druga strone czyli z USA do PL (na tle Europy tez wypadaja bardzo blado). nie wiem czy kurieriem nie wyszloby taniej.
jesli chodzi o paczki z USA to takie *******ki jak ciuchy itd. mozna slac bez przeszkod. z elektronika jednak trzeba uwazac, bo mozna na cle naciac sie i jeszcze vat dorzuca. mozna co prawda sprobowac obejsc to tak i tak, ale gwarancji tez nie ma, ze sie uda. dobrze ze masz tam kogos na miejscu. to ulatwia sprawe.
tani sa http://www.polonezparcelservice.com/ (oni chyba jednak realizuja paczki od minimum 10 funtow czyli jak bedzie lzejsza to i tak skauja cie za te 10) i http://www.polamerusa.com/

Cytat:

Przesylki UPOMINKOWE (tzn. nadawca i odbiorca sa osoby prywatne) nalezy
wyslac na adres:
Polamer, Inc.
c/o imie i nazwisko (odbiorcy w Polsce)
5480 N. Northwest Hwy.
Chicago, IL 60630
Prosimy o kierowanie zlecen wraz z informacjami na temat przesylki pod adres
mailorder@polamerusa.com

Niezbedne sa dane:
1. Kto jest nadawca np. sklep internetowy.
2. Kto i kiedy przesylke doreczy do naszego magazynu np. FEDEX, UPS,
poczta itd. (w miare mozliwosci prosze o podanie numeru "trakingowego"
przesylki).
3 Prosimy o wypelnienie wlasciwego Bill of Lading - na przesylki morskie
(www.polamerusa.com/images/morskie.doc) lub lotnicze
(www.polamerusa.com/images/lotnicze.doc). Nalezy zadeklarowac wartosc paczki
dla polskiego UC.

4. Bill of Lading prosimy przeslac faksem pod # 773 775-1239 lub jako
zalacznik do e-mail.

Cennik:
- lotnicze - $2.04/lbs + $5.00 oplata doliczana do kazdej paczki, (termin
doreczenia do 14 dni roboczych)
- morskie - $0.69/lbs + $5.00 oplata doliczana do kazdej paczki, (termin
doreczenia ok. 4-6 tyg.)
Przesylki objetosciowe - prosimy o kontakt (nalezy podac wage i wymiary).
Za przesylke mozna zaplacic przy odbiorze.
W sprawie cla pytania prosimy kierowac do polskiego urzedu celnego lub do
przedstawicieli Polamer-u w Warszawie tel.
(22) 643-0444.

W sprawie przesylek handlowych prosimy kontaktowac sie z Pania Alicja
Ostrowski ala@polamerusa.com 773 685-8222

Za konsolidacje paczek pobierana jest doplata w wysokosci $10.00 (jesli
dodatkowo bedziemy musieli skladowac przesylki ponad jeden tydzien - do
czazsu, az nadejda wszystkie oczekiwane przesylki majace byc nadane w jednej
paczce, to doplata wyniesie $20.00)

Telefon do biura w NY (908) 352 9100
Pozdrawiam,
Mail Order
************************************************** *
Mail Order Dept. @ Polamer, Inc.
Phone: 773-7748855
Fax: 773-7751239
5480 N. Northwest Hwy. Chicago, IL 60630
************************************************** **

andrzejj9 17.08.2005 22:28

Cytat:

Napisany przez Kasprzak
A andrzej? moze Ty cos wiesz...

Sorki, że nie odezwałem się wcześniej, ale po prostu przegapiłem temat. Nie wracając do dyskusji na temat podziału forum, teraz po prostu nie przeglądam codziennie wszystkich powstających dyskusji. Właściwie dzisiaj też wszedłem tu raczej przez przypadek...

Tak więc jak coś pilnego, to lepiej na priva, przynajmniej ze wskazaniem dyskusji.

Natomiast co do tematu..

Jeśli chodzi o wysyłkę...

Masz do wyboru list, pakiet i paczkę. List i pakiet to generalnie jest to samo i jest to przesyłka w "miękkim" opakowaniu. Paczka to już porządne, twarde opakowanie. Ceny kształtują się następująco (chociaż jak słusznie zauważyłeś, cennik jest "nieco" zagmatwany i z tego, co wiem, nawet w różnych punktach pocztowych bywa on inaczej interpretowany.. Warto więc przejść się po kilku i sprawdzić, gdzie będzie najtaniej (wiem - paranoja, ale przecież żyjemy w Polsce..) ).

* droga lotnicza

- list, pakiet

0 - 50g (gram) - 3 złote
51 - 100g - 4,60
101 - 350g - 13,30
351 - 500 - 18,90
501 - 1kg - 36,70
1 - 2kg - 76,60

- paczka

do 1 kg - 57 złotych
do 2 kg - 63
3 - 68
4 - 76
5 - 85
6 - 89
7 - 92
8 - 100
9 - 108
10 - 114

* droga morska

- list, pakiet

100 - 350g - 7,10
351 - 500g - 11
501 - 1kg - 21,30
1 - 2kg - 40,90

Jeśli chodzi o zamawianie ze Stanów.. @ juice dość dobrze ci to opisał, ja tylko dodam kilka rzeczy od siebie. Najlepszy sposób zamawiania czegokolwiek to przywiezienie przez osobę, która wybiera się stamtąd do Polski. Wtedy co prawda również trzeba przedmiot odpowienio "przygotować" do wwiezienia do kraju, ale generalnie chodzi tutaj głównie o to, żeby nie był w nowym firmowym opakowaniu, z instrukcją itp. (tą należy upchnąć w innym miejscu, a najlepiej wysłać pocztą). Po prostu nie może on wyglądać na nowy. Wtedy rzeczywiście do ceny doliczany zostaje podatek (najczęściej 22 procent) i cło (12%) i tym samym cała zabawa staje się mniej lub w ogóle nieopłacalna. Podobnie kwestia wygląda z zamawianiem w firmach wysyłkowych bezpośrednio do Polski. Co prawda są również sposoby, żeby i przy tym uniknąć dodatkowych opłat, ale wiąże się to z odpowiednim oznaczaniem paczki i innymi zabiegami, które ostatecznie i tak nie gwarantują stuprocentowej pewności niepłacenia podatku i cła. Generalnie nie polecałbym tych metod.

Z zamawianiem na miejscu należy pamiętać, że kupując w sklepie (czy to zwykłym, czy internetowym) znajdującym się w stanie, w którym dokonujesz zakupu, płaci się dodatkowo podatek. Nie jest on na szczęście tak wysoki, jak w Polsce, ale i tak w zależności od stanu jest to dodatkowo od 7 do ok. 9 procent wartości kupowanej rzeczy. Najlepiej więc kupować w sklepach internetowych mających swoje siedziby w innym stanie.

Dodam jeszcze coś na temat wspomnianego kupowania bezpośrednio u producenta. Ma to, jak słusznie zostało zauważone, także swoje zalety, jednak dla mnie pewne mankamenty przeważyły nad podjęciem decyzji, o kupnie gdzie indziej. Żeby się zbytnio nie rozpisywać, wymienię krótko dwa najważniejsze z nich: cena i czas. Jeśli chodzi o ten ostatni, to producent owszem - złoży komputer według życzenia, ale zajmie mu to do 3 tygodni czasu (czasami i dłużej). W moim przypadku czas był priorytetem, dlatego w ogóle nie wchodziło to w grę.

No i rzecz druga - cena. Tu nie zgodzę się, że kupując bezpośrednio u producenta zapłacimy mniej. Ja za swojego laptopa zapłaciłem niecałe 1000 dolarów, a na stronie DELL-a za identyczną konfigurację policzono by mi ok. 1500. I nie jest to pojedynczy przypadek, ale raczej norma. Rzeczywiście od tego czasu ceny się zmieniły i jak swego czasu porównywałem ceny, to różnice były już zdecydowanie mniejsze, niemniej jednak cały czas występowały. Dlatego warto najpierw porównać.

To, od czego zaczyna się zakupy w stanach, to strona: www.pricegrabber.com . Tam znajdziesz najlepszą ofertę cenową dotyczącą konkretnego produktu. Następnie, jeśli masz odrobinę samozaparcia, warto zajrzeć na ebay, gdzie trafiają się jeszcze lepsze oferty. Ja w ten sposób znalazłem swojego notebooka i jestem z tego bardzo zadowolony. Zresztą może powinienem nawet powiedzieć, że od ebay'a należałoby zacząć. Tak jak na naszym Allegro, jest tam wszystko, tylko dużo więcej i dużo więcej jest również okazji. Ludzie, którzy sprzedają tam ogromne ilości danego sprzętu, mogą sobie pozwolić na oferowanie go w bardzo atrakcyjnej cenie. I są to rzeczywiste okazje, a nie naciągacze (chociaż tacy naturalnie również mogą się zdarzyć.. Ale odrobina zdrowego rozsądku powinna ustrzec przed trafieniem na takich).

To tyle na bieżąco. Jeśli masz jeszcze jakieś pytania, to wal, może będę mógł pomóc.

Kasprzak 17.08.2005 23:20

Przymierzam sie do tego...
http://www.42photo.com/productdetail...roductid=11082

dziekuje andrzeju i peppermanie, juicepp...za odpowiedzi,
Juz wszystko jest bardziej klarowne, teraz organizowanie funduszy.

Strach moze byc z tym clem,
najwyzej powiem ze kartonik to jakos zlozyc rozciac a instrukcje schowac przy ksiazkach, a aparat zalozyc na szyje

pozdrawiam
napewno sie odezwe w tych sprawch jeszcze...

DJ_Baryl 17.08.2005 23:50

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Jeśli masz jeszcze jakieś pytania, to wal, może będę mógł pomóc.

Jak najtaniej przelać/przesłać kasę do USA?

andrzejj9 17.08.2005 23:55

A tu gorzej, bo dawno tego nie robiłem.. Ale z tego, co pamiętam, to:

a) tanio się nie da..

b) trzeba mieć po prostu konto bankowe. Kiedyś musiało to być jakieś specjalne, teraz chyba już nie ma z tym problemu.

Ale to najlepiej zapytać po prostu w banku.

Kasprzak 18.08.2005 00:06

no wlasnie...a np. mając kartę Visa Electron albo Visę lub Maestro...
i placac tam siankiem...pewnie jest prowizja, ale moge przelac sobie pieniadze na konto nie?

pepperman 18.08.2005 00:40

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Jeśli chodzi o zamawianie ze Stanów.. @ juice dość dobrze ci to opisał, ja tylko dodam kilka rzeczy od siebie. Najlepszy sposób zamawiania czegokolwiek to przywiezienie przez osobę, która wybiera się stamtąd do Polski. Wtedy co prawda również trzeba przedmiot odpowienio "przygotować" do wwiezienia do kraju, ale generalnie chodzi tutaj głównie o to, żeby nie był w nowym firmowym opakowaniu, z instrukcją itp. (tą należy upchnąć w innym miejscu, a najlepiej wysłać pocztą). Po prostu nie może on wyglądać na nowy. Wtedy rzeczywiście do ceny doliczany zostaje podatek (najczęściej 22 procent) i cło (12%) i tym samym cała zabawa staje się mniej lub w ogóle nieopłacalna. Podobnie kwestia wygląda z zamawianiem w firmach wysyłkowych bezpośrednio do Polski. Co prawda są również sposoby, żeby i przy tym uniknąć dodatkowych opłat, ale wiąże się to z odpowiednim oznaczaniem paczki i innymi zabiegami, które ostatecznie i tak nie gwarantują stuprocentowej pewności niepłacenia podatku i cła. Generalnie nie polecałbym tych metod.

eeee, to tez nie jest tak. nie jest prawda, ze nie mozesz miec zadnych pudelek, instrukcji, bo rowniez dobrze mogles to kupic jako uzywany sprzet, a to tez jeszcze nie oznacza, ze np. pudlo musi byc maksymalnie zdezelowane. wazne jest to, zeby nie miec rachunkow, paragonow w tych pudlach. poza tym jak masz to w podrecznym to jest ok, a nawet jak nie to tez nie ma co panikowac. masa ludzi przywozi to i owo i nie maja zadnych problemow. no i trzeba wybierac bramke "nic do oclenia". jak ktos kto ma Ci to przywiezc ma paszport USA, GC to juz w ogole no problem. jak cos przywozisz jak podreczny bagaz nie w handlowych ilosciach to mozna spac spokojnie, choc wiadomo, ze jak ktos bedzie chcial Ci uprzykrzyc zycie to to zrobi.

pepperman 18.08.2005 00:44

Cytat:

Napisany przez DJ_Baryl
Jak najtaniej przelać/przesłać kasę do USA?

paypal, nochex, moneybookers. kto powiedzial, ze nie da sie tanio :).

andrzejj9 18.08.2005 07:54

Cytat:

Napisany przez pepperman
choc wiadomo, ze jak ktos bedzie chcial Ci uprzykrzyc zycie to to zrobi.

No i właśnie, żeby zabezpieczyć się przed tym "chceniem" mi chodzi.

juicepp 18.08.2005 09:56

Cytat:

Jeśli chodzi o zamawianie ze Stanów.. @ juice dość dobrze ci to opisał, ja tylko dodam kilka rzeczy od siebie. Najlepszy sposób zamawiania czegokolwiek to przywiezienie przez osobę, która wybiera się stamtąd do Polski. Wtedy co prawda również trzeba przedmiot odpowienio "przygotować" do wwiezienia do kraju, ale generalnie chodzi tutaj głównie o to, żeby nie był w nowym firmowym opakowaniu, z instrukcją itp. (tą należy upchnąć w innym miejscu, a najlepiej wysłać pocztą). Po prostu nie może on wyglądać na nowy. Wtedy rzeczywiście do ceny doliczany zostaje podatek (najczęściej 22 procent) i cło (12%) i tym samym cała zabawa staje się mniej lub w ogóle nieopłacalna.
Zgadzam się tutaj w prawie we wszystkim, tak jak juz pisałem najlepiej zeby CI sprzęt ktoś przywiózł, MUSI wyglądać na używany, MUSI! ALE...
ostatnio widziałem w TV iż celnicy dokłądnie sprawdzają czy sprzęt jest nowy, jedna z metod to sprawdzenie DATY PRODUKCJI! Z tego co się wypowiadali to sprawdzają to bardzo dokładnie, jeśli ich zdaniem sprzęt wygląda na nowy, mogą sprawdzić datę produkcji i na tej podstawie wrąbać CI podatek, mało tego, na granicy masz 2 bramki: w jedną wchodzisz jak masz coś do oclenia a w drugą jak nie masz nic do oclenia, jeśli wejdziesz w tą drugą, ONI CIę sprawdzą i stwierdzą ze sprzęt jest nowy płącisz PODATEK + KARE! i kary nie są małe bo zaczynają się od 500zł. Jeśli chodzi o cło to ja go nie płaciłęm gdyż celnik stwierdził ze cła się nie płąci od wyrobów elektronicznych, zapłąciłem sam podatek.
Jeśli natomiast mamy dyskutować czy nawet po zapłąceniu podatku zabawa robi się nie opłącalna to tutaj też nie do końca. Całkowity koszt przywiezienia mojego lapka do Polski to 6800zł ze wszystkimi kosztami (na tamten czas po kursie dolara = 3zł!! :cool: ) :
- laptop na HP.COM około 5200zł
- przesyłka około 200zł (z ubezpieczeniem)
- podatek 1300zł
- przelew FOrsy do USA to koszt 100zł ( ING pobrał 50 i bank korespondencyjny w USA 15$)
I masz sprzęt LEGALNY nie z PRZEMYTU, JAk by CIę chciał ktokolwiek sprawdzić to masz na wszystko papiery.
Oto dokładne dane mojego sprzętu:
HP Pavilion zd8000 customizable Notebook PC
***8211; Microsoft(R) Windows(R) XP Home Edition with SP2
***8211; Intel(R) Pentium(R) 4 530 w/HT Technology, 3.0GHz
***8211; 17.0" WSXGA+ BrightView Wide Viewing (1680x1050)
***8211; 1.0GB DDR2 SDRAM, 533MHz (2x512MB)
***8211; 80 GB 5400 RPM Hard Drive
***8211; DVD+/-RW/R & CD-RW Combo w/Double Layer Support
***8211; 256MB ATI Mobility Radeon(TM) X600
***8211; Integrated 56K Modem + 10/100 Ethernet LAN
***8211; 12 Cell Lithium Ion Battery
***8211; Microsoft(R) Works/Money
HP Deskjet 5740 Printer (drukarke dostajesz GRATIS)
@andrzejj9 ma częsciowo racje gdyż przestaje to się troszke opłacać, ALE jeśli kupujemy coś w miare taniego, 3000-4000zł. Jeśli chcemy wydać około 5000zł i więcej to się to opłaca, w moim przypadku jest tak na pewno. W polsce nie kupimy takiego sprzętu poniżej 10000zł.
Owszem na allegro mozna juz znaleźć sprzęt o podobnej konfiguracji za 7000zł, lecz wszystkie te oferty pochodzą z PRZEMYTu. Dodatkowo nie mamy na sprzęt gwaranji, tzn mamy ale u kogośtam z allegro kto ma kogośtamw USA, czyli notabene NIE MAMY GWARANCJI. Jeśli to nasz znajomy jest w USA to zawsze ta gwarancja jest do zrealizowania. Koszt takiej wysyłki w obie strony to około 400zł-450zł lecz jeśli sie ma sprzęt warty w Polsce powyzej 10000zł to i tak się to opłaca.
Cytat:

Podobnie kwestia wygląda z zamawianiem w firmach wysyłkowych bezpośrednio do Polski. Co prawda są również sposoby, żeby i przy tym uniknąć dodatkowych opłat, ale wiąże się to z odpowiednim oznaczaniem paczki i innymi zabiegami, które ostatecznie i tak nie gwarantują stuprocentowej pewności niepłacenia podatku i cła. Generalnie nie polecałbym tych metod.
Zgadzam się.
Cytat:

Z zamawianiem na miejscu należy pamiętać, że kupując w sklepie (czy to zwykłym, czy internetowym) znajdującym się w stanie, w którym dokonujesz zakupu, płaci się dodatkowo podatek. Nie jest on na szczęście tak wysoki, jak w Polsce, ale i tak w zależności od stanu jest to dodatkowo od 7 do ok. 9 procent wartości kupowanej rzeczy. Najlepiej więc kupować w sklepach internetowych mających swoje siedziby w innym stanie.
Oto 3 największe sklepy internetowe zajmujące się sprzedażą sprzętu elektronicznego itp.:
http://www.bestbuy.com/
http://www.compusa.com/
http://www.circuitcity.com/
Kupując w każdym zapłacisz na 100% podatek, nieważne w jakim stanie w USA mieszkasz, do tego zapłacisz marże sklepu.
Moim zdaniem najlepiej kupować prosto od producenta, czy to HP czy to DELL czy to Toshiba czy IBM, nieważne od kogo byle bezpośrednio z ich stronki.
Nie zapłącimy podatku (są chyba 3 stany w ktorych się go płaci), oraz marży sklepowej.
Cytat:

Dodam jeszcze coś na temat wspomnianego kupowania bezpośrednio u producenta. Ma to, jak słusznie zostało zauważone, także swoje zalety, jednak dla mnie pewne mankamenty przeważyły nad podjęciem decyzji, o kupnie gdzie indziej. Żeby się zbytnio nie rozpisywać, wymienię krótko dwa najważniejsze z nich: cena i czas. Jeśli chodzi o ten ostatni, to producent owszem - złoży komputer według życzenia, ale zajmie mu to do 3 tygodni czasu (czasami i dłużej). W moim przypadku czas był priorytetem, dlatego w ogóle nie wchodziło to w grę.
No i rzecz druga - cena. Tu nie zgodzę się, że kupując bezpośrednio u producenta zapłacimy mniej. Ja za swojego laptopa zapłaciłem niecałe 1000 dolarów, a na stronie DELL-a za identyczną konfigurację policzono by mi ok. 1500. I nie jest to pojedynczy przypadek, ale raczej norma. Rzeczywiście od tego czasu ceny się zmieniły i jak swego czasu porównywałem ceny, to różnice były już zdecydowanie mniejsze, niemniej jednak cały czas występowały. Dlatego warto najpierw porównać.
Owszem, zgadzam się iż trzeba czekać na sprzęt, ja czekałem 2 tygodnie(chociaż na stronce mi napisali ze bede czekał 3 tygodnie) Z reguły przysyłają to szybciej, ale należy się liczyć z czasem około 3 tygodnie. Ale!
taki sam sprzęt w sklepach internetowych kosztował by mnie 2200$-2400$ (na ówczesny czas) więc ja wolałem dać kilkaset $ mniej i poczekać.
Pozatym nie tak łatwo jest kupić takiego laptopa nawet w sklepie internetowym, większość to SOLD OUT albo trzeba czekać, najlepsze sprzęty są wyprzedane, zostają nam z reguły resztki, więc to też nie jest taka prosta sprawa. Pozatym w większości w gotowych konfiguracjach NIE dają tego do końca co byśmy chcięli, przykłądowo w większości dostaniemy wolniejszy dysk, co z tego ze 100GB jeśli on bedzie 4200rpm, pozatym nie znalazłem NIGDZIE zebym gdzieś mógł kupić gotowego laptopa w sklepie z matrycą 17" WSXGA, co dla mnie rownież odgrywało znaczącą role.
Cytat:

To, od czego zaczyna się zakupy w stanach, to strona: www.pricegrabber.com . Tam znajdziesz najlepszą ofertę cenową dotyczącą konkretnego produktu. Następnie, jeśli masz odrobinę samozaparcia, warto zajrzeć na ebay, gdzie trafiają się jeszcze lepsze oferty. Ja w ten sposób znalazłem swojego notebooka i jestem z tego bardzo zadowolony. Zresztą może powinienem nawet powiedzieć, że od ebay'a należałoby zacząć. Tak jak na naszym Allegro, jest tam wszystko, tylko dużo więcej i dużo więcej jest również okazji. Ludzie, którzy sprzedają tam ogromne ilości danego sprzętu, mogą sobie pozwolić na oferowanie go w bardzo atrakcyjnej cenie. I są to rzeczywiste okazje, a nie naciągacze (chociaż tacy naturalnie również mogą się zdarzyć.. Ale odrobina zdrowego rozsądku powinna ustrzec przed trafieniem na takich).
Tutaj też się zgodze(ale nie do końca).
Fakt, na ebayu można trafić czasami dobry sprzęt i po niższych cenach niż w sklepach, ale nie po niższych niż u producenta!
NIGDZIE nie kupimy taniej LAPTOPA HP niż na stronie HP.COM. To jest po prostu technicznie niemożliwe, gdyż właśnie CI co sprzedają na ebayu kupują na HP.COM i doliczają swoje koszty + marże. Napewno EBAY jest lepszym wyborem niz te 3 sklepy których linka podałęm wyżej, gdyż na Ebayu jest taniej. Warto też zwrócić uwagę iż naprzykład:
też ma swoje aukcje na ebayu, i tam na aukcjach mają niższe ceny niz bezposrednio w sklepie ALE to i tak jest drożej niż na HP.
JEdnak jeśli komuś zależy na czasie to FAKT najlepiej kupić na EBAYu ale u ludzi ktorzy zajmują się tym hurtowo a nie sprzedają pojedyńcze egzamplarze, należy też szukać sprzedawcy najbliżej siebie i odebrać sprzęt osobiście i wcześniej go dokłądnie przetestować czym tylko sie da (3mark 2001,2003 i 2005)
Mam nadzieje ze się przydałem.

pepperman 18.08.2005 10:33

Cytat:

Napisany przez juicepp
Zgadzam się tutaj w prawie we wszystkim, tak jak juz pisałem najlepiej zeby CI sprzęt ktoś przywiózł, MUSI wyglądać na używany, MUSI! ALE...
ostatnio widziałem w TV iż celnicy dokłądnie sprawdzają czy sprzęt jest nowy, jedna z metod to sprawdzenie DATY PRODUKCJI! Z tego co się wypowiadali to sprawdzają to bardzo dokładnie, jeśli ich zdaniem sprzęt wygląda na nowy, mogą sprawdzić datę produkcji i na tej podstawie wrąbać CI podatek, mało tego, na granicy masz 2 bramki: w jedną wchodzisz jak masz coś do oclenia a w drugą jak nie masz nic do oclenia, jeśli wejdziesz w tą drugą, ONI CIę sprawdzą i stwierdzą ze sprzęt jest nowy płącisz PODATEK + KARE! i kary nie są małe bo zaczynają się od 500zł. Jeśli chodzi o cło to ja go nie płaciłęm gdyż celnik stwierdził ze cła się nie płąci od wyrobów elektronicznych, zapłąciłem sam podatek.

...na pokazowce zawsze to tak wyglada :). mnie przywozono kilka razy rozne rzeczy i nigdy nie bylo zadnych problemow, ale to tez kwestia tego co sie przywozi. normalna rzecza jest, ze im cos wiekszego i bardzo drogiego w przypadku, kiedy zwroci to czyjas uwage to mozemy miec nieprzyjemnosci.

juicepp 18.08.2005 11:29

Cytat:

Napisany przez pepperman
...na pokazowce zawsze to tak wyglada :). mnie przywozono kilka razy rozne rzeczy i nigdy nie bylo zadnych problemow, ale to tez kwestia tego co sie przywozi. normalna rzecza jest, ze im cos wiekszego i bardzo drogiego w przypadku, kiedy zwroci to czyjas uwage to mozemy miec nieprzyjemnosci.

laptop za 1700$ to raczej cenna rzecz :)

pepperman 18.08.2005 11:35

Cytat:

Napisany przez juicepp
laptop za 1700$ to raczej cenna rzecz :)

nie da sie ukryc, ze do podrecznego to raczej tego nie zapakujesz :D. mozna to jednak obejsc przewozac go jako narzedzie pracy. dobrze mu wgrac polski soft :). pudelko wtedy odpada, ale te mozna przeciez poczta sobie przeslac jak komus bardzo na nim zalezy.

andrzejj9 18.08.2005 13:31

Cytat:

Napisany przez juicepp

Też zależy od osoby, która ci to przywozi.. Ja, gdybym wyjeżdzał do stanów po dacie produkcji napisanej na przedmiocie, to bym celnikom delikatnie powiedział, żeby się od******yli, bo sprzęt miałem ze sobą już jadąc w tamtą stronę. Ale na przykład moja siostra, która czasami przywozi mi różne rzeczy miałaby już pewnie z tym problemy..

Cytat:

Oto 3 największe sklepy internetowe zajmujące się sprzedażą sprzętu elektronicznego itp.:
http://www.bestbuy.com/
http://www.compusa.com/
Kupując w każdym zapłacisz na 100% podatek, nieważne w jakim stanie w USA mieszkasz, do tego zapłacisz marże sklepu.
Zapłacisz podatek dlatego, że to są przede wszystkim sklepy istniejące fizycznie, praktycznie w każdym stanie. Zajmują się pewnie tak, jak każdy większy sklep w Ameryce, i sprzedażą internetową, ale nigdy nie poleciłbym ich przede wszystkim ze względu na cenę. Dla mnie są po prostu drogie..

Cytat:

Fakt, na ebayu można trafić czasami dobry sprzęt i po niższych cenach niż w sklepach, ale nie po niższych niż u producenta!
NIGDZIE nie kupimy taniej LAPTOPA HP niż na stronie HP.COM. To jest po prostu technicznie niemożliwe, gdyż właśnie CI co sprzedają na ebayu kupują na HP.COM i doliczają swoje koszty + marże. Napewno EBAY jest lepszym wyborem niz te 3 sklepy których linka podałęm wyżej, gdyż na Ebayu jest taniej.

Widzisz.. rozumiem twoje doświadczenia, ale moje w ten dziedzinie są zupełnie inne. Jak już napisałem wcześniej, ten sam notebook, za którego dałem dokładnie 860 dolarów, na stronie DELL-a kosztował ponad 1500. I nie był to odosobniony przypadek, bo przeglądałem naprawdę wiele konfiguracji i wszędzie wyglądało to jeśli nie tak samo, to przynajmniej bardzo podobnie. Fakt, że bylo to już dobre kilka miesięcy temu (w okolicach marca), ale nie sądzę, żeby od tego czasu mogło się tak diametralnie zmienić. Różnice, jak kiedyś przy okazji zobaczyłem, się zmniejszyły, ale dalej uważam, że na stronie producenta sprzęt jest po prostu drogi. Bo to nie są "ceny producenta". Owszem - proponowane przez niego, ale specjalnie do sprzedaży detalicznej, tym samym, odpowiednio do niej dostosowane.

andrzejj9 18.08.2005 13:33

Cytat:

Napisany przez pepperman
nie da sie ukryc, ze do podrecznego to raczej tego nie zapakujesz :D. mozna to jednak obejsc przewozac go jako narzedzie pracy. dobrze mu wgrac polski soft :). pudelko wtedy odpada, ale te mozna przeciez poczta sobie przeslac jak komus bardzo na nim zalezy.

Jak nie zapakujesz? A myślisz, że mi jak laptopa przywozili :> Fakt, że 17'' jest trochę większy od 15,4, ale wbrew pozorom nie tak znowu bardzo (porównywałem swego czasu z notegookiem znajomego) i jedyna szansa przywiezienia go w całości to bagaż podręczny.

pepperman 18.08.2005 16:25

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Jak nie zapakujesz? A myślisz, że mi jak laptopa przywozili :> Fakt, że 17'' jest trochę większy od 15,4, ale wbrew pozorom nie tak znowu bardzo (porównywałem swego czasu z notegookiem znajomego) i jedyna szansa przywiezienia go w całości to bagaż podręczny.

zalezy jaki kto ma bagaz podreczny :D

Morris 18.08.2005 17:30

Cytat:

Napisany przez pepperman

No chyba nie powiesz, że latasz do Stanów z mini-plecaczkiem? :D

BTW:
http://www.kupujwusa.com/
Co myślicie o tym? :>

pepperman 18.08.2005 18:00

Cytat:

Napisany przez Morris
No chyba nie powiesz, że latasz do Stanów z mini-plecaczkiem? :D

np pewnie. wszystko kupujesz na miejscu :P.

Cytat:

BTW:
pewnie jeszcze placa za Ciebie, a Ty tylko odbierasz :P. zyc nie umierac :D

andrzejj9 18.08.2005 20:45

Cytat:

Napisany przez pepperman

Mój jak wracałem ważył.. 17kg :D (dla ułatwienia dodam, że może ważyć 5 ;) )

andrzejj9 18.08.2005 20:48

Cytat:

Napisany przez Morris
BTW:

Powiem tak..

a) nie korzystałem, nie widziałem, nie wiem..

b) nie podoba mi się to..

c) ale ja tam nic nie wiem ;)

murt 19.08.2005 13:21

Co do skepow w USA to zapodam jeszcze jeden link dla zainteresowanych:
www.ubid.com Jest tam bardzo duzo promocji.
Tu bezp. link do aparatow cyfrowych - http://www.ubid.com/cat/get_cat_page.asp?CatID=1357

pepperman 19.08.2005 14:42

a ja polecam zanim cos sie kupi pogoogleowac szukajac hasel z danym produktem i promo code rebate. czasem sa to mniejsze sumy, czasem wieksze, ale lepiej wydac np na piwo :)

Creew 13.11.2007 17:12

Witam,
Za 3 tygodnie moja rodzicielka wraca z Kanady i bardzo chcia***322;em ***380;eby przywioz***322;a mi Palmtopa, je***347;li chodzi o sam zakup to sprawa jest praktycznie za***322;atwiona. Jedyna kwestia kt***243;ra mnie martwi to w***322;a***347;nie przew***243;z tego sprz***281;tu. Wie kto***347; mo***380;e czy p***322;aci si***281; podatki/c***322;a etc. (czy mo***380;e jest to na tych samych zasadach co w USA?)? Rozumiem, ***380;e sprz***281;t gdyby mia***322; by***263; przewo***380;ony to tylko w baga***380;u podr***281;cznym, ***380;adnych pude***322;ek itp, ale co w przypadku je***347;li sprz***281;t jest fizycznie nowy? Mam go zarysowa***263;? :D

andrzejj9 13.11.2007 17:59

Wystarczy, ***380;e b***281;dzie wygl***261;da***322; na u***380;ywany, tzn. zainstalowane jakie***347; programy, nie w folii, pude***322;ku itp.

Dobrze by te***380; by***322;o, jakby osoba, kt***243;ra b***281;dzie go przewozi***263; mia***322;a poj***281;cie, jak si***281; tego u***380;ywa i w razie potrzeby mog***322;a udawa***263;, ***380;e to jej.

Ale i tak zwykle jak si***281; przewozi jedn***261; sztuk***281;, to nikt nie robi problem***243;w.

Burt 13.11.2007 18:15

Raczej nie b***281;dzie problemu, zw***322;aszcza jak b***281;dzie bez pude***322;ka.
Mi znajomy przewozi***322; sonar(taki w***281;dkarski) z USA i celnicy to olali, tylko spytali si***281; co to jest.Ale to by***322;o przed zamachami z 11 wrze***347;nia.Teraz pewnie nie da***322;o by rady, bo si***281; strasznie sraj***261; z elektronik***261; wnoszon***261; na pok***322;ad samolotu.No ale to USA, w Kanadzie na pewno nie b***281;dzie problemu.

Stef 13.11.2007 20:23

znajomy, z ktorm blem w usa dzwonil do urzedu celnego i dowiedzial sie ze mozna pzrewiezc 2 laptopy bez zadnych oplat.

andrzejj9 14.11.2007 08:40

Cytat:

Napisany przez Stef (Post 857932)
znajomy, z ktorm blem w usa dzwonil do urzedu celnego i dowiedzial sie ze mozna pzrewiezc 2 laptopy bez zadnych oplat.

Urzędu w Stanach czy w Polsce?

I jaka podstawa prawna?

Bo ze znanych mi informacji nie możesz przewieźć bez cła żadnego (nowego). Za każdy wwieziony do kraju towar powyżej określonej kwoty (kilkaset euro) trzeba zapłacić cło (i vat).

Bartez 14.11.2007 13:19

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 858056)
Urzędu w Stanach czy w Polsce?

I jaka podstawa prawna?

Bo ze znanych mi informacji nie możesz przewieźć bez cła żadnego (nowego). Za każdy wwieziony do kraju towar powyżej określonej kwoty (kilkaset euro) trzeba zapłacić cło (i vat).

A jak Ci udowodnią, że coś jest nowe albo nie?

andrzejj9 14.11.2007 14:25

Do tego odnios***322;em si***281; poprzednio (w***322;a***347;ciwie nie mog***261;). Teraz natomiast chodzi***322;o mi o to, ***380;e nowych przewozi***263; bez c***322;a nie mo***380;na.

Stef 14.11.2007 16:45

urzad byl w polsce.

Oktawian89 21.01.2008 00:01

Mam kuzyna w Kanadzie i zastanwaia***322;em sie razem ze znajomymi czy nie sciagna***263; sobie jakis geforce'ow 8800 gtx badz jakies elektroniki plyt glownych prackow itp nie na sprzedaz tylko prywatnie sklada***322;em pc w sklepiew kanadzie i w komputroniku , roznica wynios***261;***322; 1000 z***322; ^^

Czy teraz wogole sie oplaca cos sciagac ?
Praktycznei moge sciagnac wszystko co sie zmiesci do paczki badz kontenera :D

andrzejj9 21.01.2008 04:11

Cytat:

Napisany przez Oktawian89 (Post 886650)
w komputroniku , roznica wyniosął 1000 zł ^^

Czy teraz wogole sie oplaca cos sciagac ?

Myślę, że sam odpowiedziałeś sobie na to pytanie ;)

Oktawian89 21.01.2008 06:51

Tak tylko do tego dochodzi koszt przesylki kolo 200 z***322; no i z gwarancja potem jezeli cos sie uwali to wychodze jzu na 0 ...
Czyli wlasciwie to ryzyk fizyk jak to sie mowi ^^

paja 21.01.2008 12:56

S***322;ysza***322;em o jeszcze jednym sposobie. ale w***261;tpie w jego skuteczno***347;***263;
Osoba wracaj***261;ca ze Stan***243;w do Polski powinna lecie***263; samolotem z przesiadk***261; w jakim***347; europejskim mie***347;cie np w pary***380;u. - tam maj***261;c np. 30 min do odlotu samolotu do kraju celnicy nie maj***261; prawa cie przeszuka***263; i weryfikowa***263; - a w polsce jeste***347; traktowany jako przylot z UE czyli nie zwracaj***261; uwagi na oclenie sprz***281;tu bo przecie***380; nie ma granic.

Na ile ten spos***243;b jest prawdziwy to nie wiem - w ko***324;cu na bilecie jest napisane ***380;e lecisz z usa - cho***263; s***322;ysza***322;em histori***281;,***380;e kole***347; tak wlecia***322; z ca***322;***261; torb***261; tanich usb - ale ci***281;***380;ko mi w to wierzy***263;.

esem 21.01.2008 21:00

Miał szczęście - wlatując do UE powinien być oclony w Paryżu i nie ma wtedy cła w Polsce. ;)

paja 22.01.2008 16:13

No w***322;***261;***347;nie haczyk jest taki ***380;e maj***261;c przesiadk***281; nie mog***281; nic zrobi***263; tylko cie pusci***263; na nat***281;pny samolot - tylko jak pisa***322;em wcze***347;niej - nie mam poj***281;cia czy to prawda

skyrider 24.01.2008 09:13

A jak to jest z zakupami przez internet z amerykańskiego amazon.com ? Płaci się VAT i cło, czy nie płaci się ? Jeśli tak, to od jakiej wartości zamówienia ? ma ktoś konkretną wiedzę na ten temat ?

andrzejj9 24.01.2008 09:25

To zale***380;y.. Je***347;li op***322;acone jest z Polski to tak (ale nie na ksi***261;***380;ki), je***347;li z Ameryki to nie zawsze. Absurd, ale tak mia***322;em - jak siostra zamawia***322;a ze Stan***243;w to przychodzi***322;o bez niczego, raz mi zam***243;wi***322;a b***281;d***261;c w Polsce i ju***380; musia***322;em dodatkowo zap***322;aci***263;..

paja 24.01.2008 22:21

No w***322;a***347;nie a mo***380;liwa jest taka opcja ***380;e kto***347; kupi w stanach i ze swojego adresu wy***347;le? Przecie***380; mamy tajemnice korespondencji wi***281;c nie powinni zagl***261;da***263; :)

andrzejj9 25.01.2008 09:04

Cytat:

Napisany przez paja (Post 888291)
No właśnie a możliwa jest taka opcja że ktoś kupi w stanach i ze swojego adresu wyśle? Przecież mamy tajemnice korespondencji więc nie powinni zaglądać :)

Sam się nad tym kiedyś zastanawiałem.. Tzn. tajemnice korespondencji możesz sobie ............. , bo po pierwsze celnicy mają prawo przeglądania paczek, po drugie poczta i tak to zrobi ;) Natomiast zastanawia mnie kwestia zapakowanych prezentów, które siostra zawszze wysyła na gwiazdkę, a które nigdy nie były ruszane. Coś w tym jest i wydaje mi się, że jest to dobra metoda.

paja 02.03.2008 22:26

Wyci***261;gaj***261;c temat chcia***322;em si***281; zapyta***263; andrzejj9 jeszcze a propo tych prezent***243;w - rozumiem ***380;e sprz***281;t by***322; zapakowany w ***322;adne opakowanie ale paczka pewnie nie mia***322;a wst***261;***380;ki tylko to opakowanie by***322;o wewn***261;trz. I czy wida***263; by***322;y ruszane te paczki czy nie? Bo prze***347;wietlenie nie wykryje prezentowego opakowania ale to ***380;e jest jakis sprz***281;t elektroniczny.

andrzejj9 03.03.2008 04:06

Cytat:

Napisany przez paja (Post 904970)
Wyciągając temat chciałem się zapytać andrzejj9 jeszcze a propo tych prezentów - rozumiem że sprzęt był zapakowany w ładne opakowanie ale paczka pewnie nie miała wstążki tylko to opakowanie było wewnątrz. I czy widać były ruszane te paczki czy nie? Bo prześwietlenie nie wykryje prezentowego opakowania ale to że jest jakis sprzęt elektroniczny.

Nie, całość była normalna szara (zresztą taka chyba być musi) i tylko jako deklaracja zawartości było napisane 'upominki'.

Prześwietlić pewnie prześwietlą (to raczej standard), bardziej chodziło mi o to, że przy takim zapakowaniu raczej pracownicy z poczty powinni dać sobie spokój. Chociaż pewności oczywiście nigdy nie ma..

ed hunter 23.03.2008 10:37

Zmieni***322;o si***281; co***347; je***347;li chodzi o wysy***322;k***281; do USA? Potrzebuj***281; wys***322;a***263; ma***322;***261;, ubezpieczon***261; paczk***281;. Ma kto***347; jakie***347; dobre wie***347;ci? ;)

Sprawdzi***322;em ju***380; Polamer i Poczt***281; Polsk***261;...(FedEx i DHL te***380;, ale si***281; ***378;le poczu***322;em :\)

mo***380;e jakie***347; inne propozycje?

pepperman 06.04.2008 14:08

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 912238)
Zmieniło się coś jeśli chodzi o wysyłkę do USA? Potrzebuję wysłać małą, ubezpieczoną paczkę. Ma ktoś jakieś dobre wieści? ;)

mala? to znaczy? do 1KG to oplaca sie jeszcze Poczta. ciezszych juz nie. moglbys to wyslac listem wartosciowym, ale niestety do USA takiego nie wyslesz, a byloby w miare tanio, szybko i bezpiecznie.

ed hunter 06.04.2008 18:13

w ko***324;cu nie musia***322;em tego wysy***322;a***263; (klient wys***322;a***322; sam), ale by***322;o do 1 kg, i Poczt***261; Polsk***261; posz***322;o, listem, za 40 z***322;otych (chyba ubezpieczone do kwoty)

paja 10.04.2008 17:45

Hej zn***243;w natr***281;tnie podci***261;gam temat.
Ma kto***347; do***347;wiadczenie z wysy***322;aniem pieni***281;dzy do USA tzn czy mam najpierw wymieni***263; w kantorze na dolary a potem jako***347; transakcje w banku zleci***263;.
Ma kto***347; jak***261;***347; ide***281; ?
Tak by nie by***322;o ***380;adnych koszt***243;w ze strony odbiorcy.

kraluk 10.04.2008 23:16

To mo***380;e tak:
pieni***261;dze wymieni***263; w kantorze-> przekaz do USA via Western Union.

Kiedy***347; (jakie***347; 2 lata temu) taka operacja by***322;a ca***322;kiem op***322;acalna, ale jak to teraz wygl***261;da, to nie wiem - nie siedz***281; teraz w tym temacie ;)

pepperman 11.04.2008 00:13

http://www.moneygram.com/PL/PL/Marke...tm?CC=PL&LC=PL

no i Paypal.

pops 11.04.2008 00:23

W mbanku mo***380;na robi***263; przelewy zagraniczne w dowolnej walucie, przeliczaj***261; po aktualnym kursie nbp, nie wiem ile to kosztuje bo nigdy mnie to nie interesowa***322;o.

joujoujou 11.04.2008 02:47

Moneybookers. :taktak:

andrzejj9 11.04.2008 09:01

A przy okazji si***281; zapytam, bo tak od niechcenia zalicytowa***322;em co***347; wczoraj na angielskim ebay'u i w***322;a***347;nie zobaczy***322;em, ***380;e wygra***322;em ;)

(aukcja: http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.d...MEWN:IT&ih=018 )

No i teraz musz***281; jako***347; zap***322;aci***263;. Podejrzewam, ***380;e PayPalem, chocia***380; nigdy tego nie u***380;ywa***322;em (w***322;a***347;nie pr***243;buj***281; si***281; zarejestrowa***263;,ale co***347; mi strona wyj***261;tkowo wolno chodzi wi***281;c pewnie wr***243;c***281; do tego jutro), ale mo***380;e s***261; te***380; jakie***347; inne, proste sposoby?

----
EDIT

Konto za***322;o***380;y***322;em i mam pierwsze pytanie - widz***281;, ***380;e konto mo***380;na uzupe***322;ni***263; za pomoc***261; karty kredytowej lub debetowej, lub gromadz***261;c na nim inne ***347;rodki. W jaki spos***243;b te inne ***347;rodki mo***380;na zbiera***263;? Karty kredytowej nie mam (tzn. mam, ale firmow***261; i nie chcia***322;bym jej do takich cel***243;w u***380;ywa***263;) i mia***322;em nadziej***281;, ***380;e b***281;d***281; m***243;g***322; prostu przela***263; z kt***243;rego***347; konta bankowego jakie***347; pieni***261;dze na konto PayPal. Czy jest taka mo***380;liwo***347;***263;?

-----
EDIT2

Pytanie generalnie aktualne, ale z zap***322;at***261; ju***380; sobie poradzi***322;em. Okaza***322;o si***281;, ***380;e moja karta wydawa***322;oby si***281; p***322;atnicza, mo***380;e by***263; r***243;wnie***380; u***380;yta do zap***322;aty w PayPal-u. Wszystko szybko posz***322;o, dosta***322;em powiadomienie sms-em (przynajmniej wiem, ***380;e skasowano tyle ile trzeba ;) ) i czekam na przesy***322;k***281;. Swoj***261; drog***261; je***347;li wszystko b***281;dzie ok, to ca***322;kiem niez***322;y zakup - wyczyta***322;em swego czasu na internecie, ***380;e to odtwarzacz mp3 z najlepsz***261; do tej pory jako***347;ci***261; d***378;wi***281;ku. U nas chodzi u***380;ywany od ok. 500 z***322;otych, n***243;wki po 900 i wi***281;cej. Na Ebay'u da***322;em z wysy***322;k***261; 180. Zobaczymy, czy by***322;o warto :)

joujoujou 11.04.2008 11:11

Inne ***347;rodki gromadzisz np. b***281;d***261;c sprzedaj***261;cym, lub poprzez wp***322;aty od innych paypalowicz***243;w (taki paypalowicz korzysta wtedy z zak***322;adki "send money" na swoim koncie).

Je***347;li jednak wysy***322;aj***261;cy ***347;rodki przez paypal korzysta z karty kredytowej, za***347; odbiorca ma konto podstawowe, ten ostatni p***322;aci jak***261;***347;tam prowizj***281;. :)

Edit: mo***380;na r***243;wnie***380; przelewa***263; ***347;rodki z moneybookers oraz z r***243;***380;nych serwis***243;w, na kt***243;rych zarabiasz klikaniem w linki itp. ;)

andrzejj9 11.04.2008 14:48

Cytat:

Napisany przez joujoujou (Post 919313)
Inne środki gromadzisz np. będąc sprzedającym, lub poprzez wpłaty od innych paypalowiczów (taki paypalowicz korzysta wtedy z zakładki "send money" na swoim koncie).

Jeśli jednak wysyłający środki przez paypal korzysta z karty kredytowej, zaś odbiorca ma konto podstawowe, ten ostatni płaci jakąśtam prowizję. :)

Edit: można również przelewać środki z moneybookers oraz z różnych serwisów, na których zarabiasz klikaniem w linki itp. ;)

Zabrał mi 1 złotówkę, więc da się przeżyć ;)

A z klikania już wyrosłem ;)

paja 11.04.2008 15:57

Ja dzi***281;kuj***281; za odpowiedzi - tzn my***347;la***322;em ***380;e b***281;dzie to bardziej skomplikowane ale nie ma nic lepszego ni***380; by***263; mile zaskoczonym !

btw. Ciekawe czy dolar dojdzie do 2z***322; b***281;dzie ***322;atwiej przelicza***263; ceny :P

Kris 16.04.2008 07:14

A mo***380;e kto***347; z Was zna jaki***347; tani dobry sklep fotograficzny w Nowym Jorku?

Stef 16.04.2008 09:41

ja kupowalem w butterfly photo,ale nie wiem cz oni sa z NY....
ale ten sklep moge ci jak najbardziej polecic:)

Kris 16.04.2008 11:34

Dzi***281;ki, ale nie maj***261; obiektyw***243;w...

pops 16.04.2008 12:12

Cytat:

Napisany przez Kris (Post 921348)
Dzięki, ale nie mają obiektywów...

Czasem w amazonie są bardzo dobre promocje na obiektywy, ale nie wiem czy oni mają sklepy nieinternetowe.

Kris 16.04.2008 12:16

No w***322;a***347;nie Andorama ma dobr***261; cen***281; - 1199$ za Nikkora 17-55/2.8 co u nas kosztuje ~5000 z***322;...

pops 16.04.2008 12:19

He, ja te***380; sobie upatrzy***322;em dwa obiektywy w usa, ale nie mam jak tego tutaj przetransportowa***263;, ***380;eby mnie nie opodatkowali :(. Amazon wysy***322;a do Polski, ale oni deklaruj***261; warto***347;***263; paczki, a wtedy paczka idzie na c***322;o, vat itp. Niech mnie kto***347; poprawi je***347;li si***281; myl***281;.

Kris 16.04.2008 12:26

Musieliby wys***322;a***263; bez faktury jako 'used camera parts' - chyba...

Latem przylatuje siostra cioteczna mojej ***380;ony, ale te***380; tylko jeden obiektyw mi przywiezie...

andrzejj9 16.04.2008 14:44

Cytat:

Napisany przez pops (Post 921375)
He, ja też sobie upatrzyłem dwa obiektywy w usa, ale nie mam jak tego tutaj przetransportować, żeby mnie nie opodatkowali :(. Amazon wysyła do Polski, ale oni deklarują wartość paczki, a wtedy paczka idzie na cło, vat itp. Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę.

Musiałbyś przeanalizować swoje życie pod kątem szczęśliwych zbiegów okoliczności i pecha i ocenić, jak teraz będzie ;) Mogą ci te opłaty dołożyć, ale wcale nie muszą.

@ Kris

Ale wiesz oczywiście, że lepiej zamawiać wysyłkowo z innego stanu niż ten, w którym się przebywa? (nie płaci się wtedy podatku - ~8-9%)

Kris 16.04.2008 14:47

Oni tam kupi***261; szkie***322;ko prawdopodobnie w sklepie gdzie***347; w NY, tylko nie wiem czy tam s***261; jakie***347; tanie dobre sklepy...

andrzejj9 16.04.2008 15:05

Cytat:

Napisany przez Kris (Post 921451)
Oni tam kupią szkiełko prawdopodobnie w sklepie gdzieś w NY, tylko nie wiem czy tam są jakieś tanie dobre sklepy...

O to mi chodziło. Raz, że sklepy internetowe są tańsze niż zwykłe (i mógłbyś nawet zamówić stąd), dwa, że nie płacisz w nich dodatkowego podatku. W sklepie 'stacjonarnym' tak.

pops 16.04.2008 15:28

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 921469)
mógłbyś nawet zamówić stąd

No właśnie w tym problem, że z dużym sklepem się nie dogadam, żeby mi opisali paczkę jako powiedzmy "gifts" i nie deklarowali wartości. Jak się doliczy wszystkie podatki, koszty transportu, ryzyko uszkodzenia podczas przesyłki przez ocean, gwarancję, to już nie jest tak różowo jak zaraz po przeliczeniu ceny po aktualnym kursie dolara.

Ale z drugiej strony, jak się ma know-how to jest to wyjątkowo opłacalny biznes, wystarczy popatrzeć na allegro, coraz więcej rzeczy jest tam właśnie z usa.

pepperman 16.04.2008 15:54

Cytat:

Napisany przez Kris (Post 921245)
A mo***380;e kto***347; z Was zna jaki***347; tani dobry sklep fotograficzny w Nowym Jorku?

tanich jest sporo, ale duza czesc to naciagacze. btw. NY to jedna ze swiatowych stolic podrobek.

andrzejj9 16.04.2008 16:03

Cytat:

Napisany przez pops (Post 921481)
No właśnie w tym problem, że z dużym sklepem się nie dogadam, żeby mi opisali paczkę jako powiedzmy "gifts" i nie deklarowali wartości. Jak się doliczy wszystkie podatki, koszty transportu, ryzyko uszkodzenia podczas przesyłki przez ocean, gwarancję, to już nie jest tak różowo jak zaraz po przeliczeniu ceny po aktualnym kursie dolara.

Ale z drugiej strony, jak się ma know-how to jest to wyjątkowo opłacalny biznes, wystarczy popatrzeć na allegro, coraz więcej rzeczy jest tam właśnie z usa.

To było do Krisa, jako że jemu na miejscu ktoś może odebrać i przywieźć.

Z tym oznaczaniem i tak dalej to zgadza się, ale generalnie zawsze jest ryzyko wpadki. Jeśli już chcesz próbować, to szukaj na ebay'u i dogaduj się z prywatną osobą (lub mniejszą firmą).Sporo osób tak robi. Niektórym się udaje..

andrzejj9 24.04.2008 13:43

Wed***322;ug jakiego kursu przeliczana jest waluta, przy p***322;aceniu paypallem np. w dolarach? Mam mo***380;liwo***347;***263; sprowadzenia czego***347; ze Stan***243;w i wygodniej by***322;oby mi zap***322;aci***263; st***261;d, ale zastanawiam si***281;, czy przeliczenie walut mnie negatywnie nie zaskoczy.

joujoujou 24.04.2008 14:06

Poj***281;cia nie mam wed***322;ug jakiego - na pewno r***243;***380;ni si***281; on nieznacznie od przelicznika podawanego przez ebay w aukcji, niemniej jednak IMO r***243;***380;nica nie b***281;dzie zab***243;jcza.

pepperman 24.04.2008 14:25

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 924157)
Wed***322;ug jakiego kursu przeliczana jest waluta, przy p***322;aceniu paypallem np. w dolarach? Mam mo***380;liwo***347;***263; sprowadzenia czego***347; ze Stan***243;w i wygodniej by***322;oby mi zap***322;aci***263; st***261;d, ale zastanawiam si***281;, czy przeliczenie walut mnie negatywnie nie zaskoczy.

wedlug kursu PP, chyba ze zmienisz sobie na kurs wystawcy karty czyli banku. roznica techniczna jest taka, ze przy pierwszej opcji widzisz ile to od razu jest w zlotowkach, a w drugim przypadku dowiesz sie jak zostanie zaksiegowana transakcja na koncie czyli kurs zakupu waluty bedzie z innego dnia niz placiles i tylko tajemnica bankow jest, dlaczego czasem potrzeba az kilku dni na ksiegowanie (jak kurs z dnia kseigowania bedzie wyzszy to pobiora wiecej, ale jak nizszy to nie ludz sie, ze zwroca roznice, nie moge zrozumiec do tej pory, ze taki mechanizm ma w ogole miejsc i nikt jeszcze tym nie zainteresowal sie, bo nigdy nie zauwazylem, zebym mial zwrot jak kurs byl nizszy). w praktyce kurs banku jest lepszy niz PP, choc czasem moze byc na odwrot. pamietaj rowniez, ze banki zazwyczaj pobieraja oplate, jezeli transakcja jest w innej walucie niz waluta karty.
podsumowujac, przy mniejszych kwotach roznice nie sa duze, ale juz przy kilkuset jednostkach walutowych da sie odczuc.

andrzejj9 24.04.2008 14:54

Interesuje mnie ok. 300$, generalnie jak zap***322;ac***281; 50 z***322;otych wi***281;cej to tragedia si***281; nie stanie, ale na wszelki wypadek chce si***281; upewni***263;, bo teoretycznie mam r***243;wnie***380; mo***380;liwo***347;***263;, aby p***322;aci***322; kto***347; bezpo***347;rednio ze Stan***243;w, kt***243;remu p***243;***378;niej oddam dolary (kt***243;re kupi***281; tam, gdzie najtaniej).

Aha, i zakup ma by***263; w sklepie, a nie na Ebay'u (je***347;li ma to jakie***347; znaczenie).

Ok, w takim razie spr***243;buj***281; i sprawdz***281;, jak to wygl***261;da (zapomnia***322;em, ***380;e przed potwierdzeniem wy***347;wietla si***281; suma w z***322;ot***243;wkach). Dzi***281;ki :)

----
EDIT

To troch***281; u***322;atwi***322;o spraw***281; ;)

Cytat:

Ten odbiorca nie akceptuje p***322;atno***347;ci z kont PayPal u***380;ytkownik***243;w spoza Stan***243;w Zjednoczonych.
Ewentualnie jest jeszcze jeden sklep, w kt***243;rym mog***281; spr***243;bowa***263;.

pepperman 24.04.2008 15:03

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 924188)
Interesuje mnie ok. 300$, generalnie jak zapłacę 50 złotych więcej to tragedia się nie stanie, ale na wszelki wypadek chce się upewnić, bo teoretycznie mam również możliwość, aby płacił ktoś bezpośrednio ze Stanów, któremu później oddam dolary (które kupię tam, gdzie najtaniej).

Aha, i zakup ma być w sklepie, a nie na Ebay'u (jeśli ma to jakieś znaczenie).

Ok, w takim razie spróbuję i sprawdzę, jak to wygląda (zapomniałem, że przed potwierdzeniem wyświetla się suma w złotówkach). Dzięki :)

----
EDIT

To trochę ułatwiło sprawę ;)

Ewentualnie jest jeszcze jeden sklep, w którym mogę spróbować.

sprawdz sobie kurs banku, ktory wystawil Ci karte. kurs PP jest tutaj https://www.paypal.com/us/cgi-bin/we...rrency-generic

andrzejj9 11.05.2008 13:54

W najnowszym Komputer ***346;wiecie jest artyku***322; na temat kupowania towar***243;w za granic***261;. Warto przeczyta***263; fragment dotycz***261;cy c***322;a i vaty, bo cz***281;sto przewija si***281; tutaj ten temat.

W skr***243;cie:

Cytat:

1. Je***347;li kupujemy towary w Unii Europejskiej, nie musimy p***322;aci***263; c***322;a.
2. Kupuj***261;c w Stanach Zjednoczonych musimy zap***322;aci***263; zar***243;wno c***322;o jak i VAT. Do ceny towaru (powi***281;kszonej o koszty transportu i ubezpieczenie) doliczamy c***322;o, natomiast od uzyskanej sumy (ca***322;kowitej) VAT.

Je***347;li przesy***322;ka jest ta***324;sza ni***380; 22 euro, w***243;wczas jest zwolniona z c***322;a, jednak trzeba zap***322;aci***263; VAT.

Stawki celne (wybrane):

- komputery, laptopy 0***37;
- karty pami***281;ci flash, dyski twarde, procesory - 0%
- aparaty cyfrowe - 0%

- odtwarzacze mp4 - 13,9%
- odtwarzacze mp3 z radiem - 10%
- odtwarzacze mp3 beez radia - 2%

- konsole do gier - 0%
- kamery cyfrowe - 4,9%
- g***322;o***347;niki - 4,5%

- programy (box) - 3,5%
- programy (wersje elektroniczne) - 0%
A mi w***322;asnie siostra przywioz***322;a aparat kupiony w Stanach za 280$, kt***243;ry w Polsce kosztuje 1500 z***322;. Wi***281;c chyba gra jest warta ***347;wieczki..

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:32.