![]() |
Cytat:
|
Mi pogon za coraz to lepszym dzwiekiem zaczela sie od kupienia sluchawek dousznych za 180pln (- cena w PL sklepach, ja importowalem z Chin i wyszlo mi z kosztami przesylko okolo 140), chodzi o model MDR-EX51SP. Wczesniej mialem jakies Philipsy za 69pln i myslalem ze to full wypas. Jak uzlyszalem roznice miedzy tymi Philipsami a Sony to mnie zszokowalo. Moj PDA + te sluchawki gral lepiej niz moj PC wiec stwierdzilem ze musze to zmienic, kupilem lepsze sluchawki Panasonic'a i tego SoundBlastera. Moze mi do audiofili jeszcze daleko ale sluch mam czuly :)
|
Cytat:
|
Ci Polacy to jednak mają słuch idealny :D Wychwytujecie mikro różnice w odsłuchiwanym dźwięku :) Ja słuchu też nie mam złego - no ale bez przesady - kłócić się aż tak o jakość dźwięku to chyba lekka przesada... ;)
|
Sek w tym ze sluchalem obu kart na tych samych sluchawkach panasonic'a i C-Media miala lepszy dzwiek (mp3 320kbps). Nie bede sie klucil bo i tak ani SS ani C-M. nie umywaja sie do SB ktorego teraz posiadam ;p
|
Cytat:
|
chlopaki wydaje mi sie ze Wawelski@ ma poprostu racje ... 8 )
|
Cytat:
Jeszcze wracając do kodeka - gdy posyłasz dźwięk zakodowany do AC3 z SS to uzyskujesz o niebo lepszą jakość dźwięku dzięki temu, że dekodujesz w zewnętrznym dekoderze (porównywalne kodeki mają dopiero profesjonalne karty dźwiękowe o cenie 1000PLN+) oraz dzięki temu, że dużo dłuższą drogę dźwięk pokonuje w formie cyfrowej. Cytat:
Cytat:
Na tych samych głośnikach tak samo podłączonych (bo przy zewnętrznym dekoderze w każdym zastosowaniu różnicę usłyszałby nawet głuchy)? W jakich grach? Płyta ma certyfikat NV? Podasz jakiś test? Cytat:
Co do kanałów - nie ma większego znaczenia, bo filmów czy gier 6.1 jest jak na lekarstwo. Dużo większe znaczenie ma kodowanie do AC3 - i to jest istotna zaleta SS. Cytat:
I tak nic nie pobije A3D - wystarczą słuchawki i nie trzeba mnożyć głośników. Szkoda, że technologia poszła do piachu (a dokładniej do sejfu kreatury). EOT |
OMG czlowieku ja pisze o jakosci dzwieku a nie o wydajnosci.... napisalem przecie ze po instalacji SB i jakosc dzwieku i wydajnosc sie podniosla. Co jak co ale moja zintegrowana dzwiekowka wypluwala z siebie lepszy dzwiek niz SS znajomego. Co do wyjscia optycznego - jest to napewno zaleta a nie wada tak samo dzwiek 6.1.
Co do dzwieku 3D sa juz lepsze rozwiazania niz dzwiek 5.1 ale to juz zupelie inna historia. |
Cytat:
Ja podałem linka do testów, gdzie konkluzją jest porównywalność SS z A2. Masz jakiś link do konkretnego testu porównawczego jakiegoś chipa c-medi? Co do funkcjonalności - po co mi wyjście optyczne (NF7-S ma w standardzie, A7N8X-E i wiele innych ma elektryczne w standardzie, a Toslink na opcjonalnym śledziu) jak dźwiękówka nie potrafi kodować do AC3? Wyjście optyczne ma wiele starych kart (choćby Aureal Vortex 2 sq digital) - i co z tego? Przerobienie coaxiala na toslinka to banał. Po co mi więcej kanałów niż 5.1, jak nieliczne filmy, i to w R1 obsługują DD EX czy inne systemy z większą ilością kanałów? Kodowanie do DD 5.1 i puszczanie tak zakodowanego sygnału do zewnętrznego dekodera rządzi przy wielokanałowości (a przy stereo rządzi PCM) - i nieprędko to się zmieni. |
Cytat:
|
Cytat:
Na jakiej to niby płycie słuchałeś SS na NF1? |
Cytat:
http://hslab.pl/modules.php?op=modlo...ticle&sid=2231 |
Cytat:
|
Cytat:
|
jA powiem tak - mam na plycie ponoc najlepsza zintegrowana dzwiekowke z dostepnych (dzwiek 6.1 wyjscie optyczne i inne bajery) ale kupilem SB Live! 5.1 Digital (od wersji player rozni sie chyba tylko wyjsciem cyfrowym) i jakie odczucia? Pierwsze co zauwarzylem to przyrost predkosci chodzenia gier - nawet do 20%! ale gdy odpalilem MP3 (256bps) to oslupialem roznica jest kolosalna. Werdykt moj byl by taki - podoba sie to co masz to przy tym zostan ale jak masz 70pln i nie masz co z tym zrobic (lol) to SB bedzie swietnym zakupem.
Ps. po tym jak uslyszalem tego SB z "nizszej polki" to juz zbieram na Audigy 2 lub Audigy 4 (Powinien staniec jak na rynek wejdzie Creative SoundBlaster X-Fi) |
Dzięki panowie za uwagi i porady. Ja wyboru juz dokonałem, różnicę słyszę w przyszłości jeszcze jakieś Creativy i będzie jak dla mnie idealnie.
|
nie czytalem calego tematu, zdanie mam takie:
jak masz kiepski zestaw grajacy to po co kupowac nawet lepsza karte dzwiekowa (a co dopiero pon. 50zl), a jezeli masz dobry sprzet do grania... to w tej cenie tez nie ma co gadac ;) |
Cytat:
Mam po prostu inne priorytety:) a co do zastosowań ogólnych Soundstorm vs Audigy I - nie neguję wyższości S-ki. U mnie jednak przegrała zawody. To wszystko. WIELKI EDIT: I teraz przepraszam wszystkich za błąd. Doczytałem dokładniej test. Pagerus a skąd miałem wiedzieć ,że chodzi Ci o Soundstorma na nForce 2? Nie napisałeś. Także przyznaję się do błędu. Miałem Soundstorma na 1-nce - tutaj to Audigy go zmiażdżyła. Sorry jeszcze raz. @Markus Zasilacz mam taki: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=18095 |
Cytat:
Całkowicie zgadzam się z poniższą oceną: http://i.frazpc.pl/pliki/2002/artykuly/art154/uwagi.gif |
Cytat:
Do tego SS to jedyna karta kodująca do AC3 - więc przy połączeniu z głośnikami z dekoderem AC3 jakość jest nie do pobicia. Polecam test jakości dźwięku i wydajności SoundStorma: klik To też warto przeczytać. |
Cytat:
|
za 10 zlotych widzialem jakis czas temu Terratec dmx xfire na allegro
|
Ja natomiast miałem tego Soundstorma i po kupienia Audigy jest jakby wymienić malucha na powiedzmy Audi:P
Wyłącz Soundstorm'a Pagerus :P Audigy przebija go kilkukrotnie. A o miejsce w obudowie się nie martwię - i tak zapchany mam praktycznie każdy slot. |
Do niedawna używałem karty SB Audigy - ale odkąd mam płytę główną ze zintegrowaną kartą muzyczną (Soundstorm czy jakoś tak to się nazywa) - to używam jej :D W połączeniu z głośnikami Creative'a Inspire 4400 całkiem ładne połączenie :) A karta chociaz nie zapycha miejsca w obudowie :fiu:
|
Już wybrałem SOUNDBLASTER LIVE! PLAYER 5.1 za 65zł. Włączyłem muzę przez stare Samsungi sms 1100 i doznałem szoku, dźwiek jest zarąbisty, podejrzewam że gdyby wymienic te głosniki na Creative T3000 to by bylo jeszcze lepiej.
|
Zależy jaką masz zintegrowaną.
Z tanich, to tylko używki w takiej cenie będą lepsze od byle jakiej zintegrowanej (a od SS to już Audigy2 i lepsze dopiero mogą konkurować). Z używek to polecam np. Aureal Vortex 2 (tylko może być problem z aktualizacją driverów, bo Kreatura zniszczyła konkurenta). |
moim zdaniem bedzie to samo jak nie gorzej :tak!:
nie ma pojecia dobra i tania a te za 30pln to jakis mint napewno |
Karta muzyczna a dźwięk zintegrowany z płytą głowną.
Witam wszytskich. Mam dla was pytanie które nurtuje mnie od pewnego czasu a mianowicie czy najtańsza karta dźwiękowa w cenie około 50zł będzie miała lepszy dźwiękod karty zintegrowanej na płycie głównej. Jak myslicie?
Pytam dlatego że mój kumpel prowadzi sklep ze sprzętem komputerowym i widzialem u niego własnie karty uzyczne w ww. wymienonej kwocie a nawet była za 30zł. jakie to były kart, jakich firm trudno mi powiedzieć? |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:13. |