![]() |
bluetooth czy IRDA ?
Witam
Proszę o waszą opinie na temat bezprzewodowej łącznosci - bluetooth i IRDA. Ktory sprzęt lepszy i jakie miałby zastosowanie. Na przyklad czy aparaty cyfrowe badz kamery obsługują w/w sposoby łącznosci. Wszelkie sugestie i zastrzezenia mile widziane. Pozdrawiam Raul |
bluetooth lepszy i coraz bardziej popularny! :)
|
Bluetooth - wiekszy zasieg -szybszy, bezpieczniejszy (?), dodatkowe urzadzenia (sluchawki, glosniki, sterowanie)
IrDa - wolniejsza, tansza, w zasadzie tylko obsluguje telefony. |
jak najbardziej bluetooth - ma wszystkie zalety irdy (bo pozwala również obsługiwać telefony - np. sonyericcson, nokie - oczywiscie z bluetoothem) no i zasieg! a swoja droga znalazlem program pod sonyericssona ktory np. pozwala sterowac kompem (min. winampy i inne) wlasnie via bluetooth!
|
Cytat:
O to ciekawe tylko czy zadziała bo ja włąsnie mam sonyericsona t630 i pod niego probuje dokonac zakupu |
Wiec jakbyś mógł to mozesz mi podac nazwe programu i czy ten telefon by to obsługiwał
|
Cytat:
pozdro ;) |
oczywwiscie ze bluetooth! Ja dałem za swojego na allegro 40zł i dostałem rok gwarancji jest kozacki taki alutki nie pozorny a jak cos sie im wysyłą to jest tak zap*** ze IRDA moze mu (tu cytuję) SKOKNONC NA PENDZEl!
|
I jeszcze jedno - jaki maja naprawde zasieg te bluetoothy, bo na jednych pisze 100m innych 10, jeszcze innych 20,30metrow. Nie planowałem wydac duzej kasy na ten sprzet, a słyszałem np.
Pierwszy- jest tez na allegro w nizszej cenie, teoretycznie(100m) http://sklep.arkomp.com/product_info...products_id=48 Drugi - zasieg(20m) http://www.allegro.pl/show_item.php?item=60375300 Czy warto kupić produkt nr.2 i czy ktos wie jakie ma znaczenie "V 1.2 najnowszy standard". Pozdrawiam |
co do zasiegu to naprawde nie wiem bo nie sprawdzalem ale wydaje mi sie ze lepiej wzjac ten o wiekszym zasiegu - zawsze bedzie mocniejszy sygnal - tym bardziej ze roznica w cenie niewielka :)
EDIT: A co do standartu to nowy standard cechuje się: kompatybilnością z obecnymi na rynku urządzeniami BT v1.1, ulepszonymi procedurami autoryzacji praw dostępu, modyfikacjami zapewniającymi lepszą koegzystencję z systemami łączności bezprzewodowej 802.11 (AFH ***8211; Adaptive Frequency Hopping), ulepszonym przetwarzania dźwięku oraz uproszczonymi procesami konfiguracji - znalazlem gdzies na necie :) |
Przez BT mozna T630 wykozystac jako kamerke internetowa ;)
|
Cytat:
pozdro ;) |
Uzywam sluchawek na BT, poruszam sie po mieszkaniu, male bo male, ale z 10-15 m bedzie :D plus sciany, nie slysze zanikow dzwieku.
Wysylka plikow tez nie jest zaklocona. IrDe tez mam swoja droga. Przy 100m BT istnieje niebezpieczenstwo zbierania sygnalow z sasiedztwa :D |
ja mam jedno i drugie i zero problemow pod winda i linuchem
|
Cytat:
Jak niby tozrobic :|t630 nie ma np. nagrywania video :O || :fiu: |
Mozna prosić o jakis link albo nazwy softu do t630 i jak sciagnac simlocka(mam ERE :| ). Troche softu do wykorzystania BT potrzeba
|
po pierwsze - uzywaj opcji edytuj (o ile ja masz, bo teraz jakies cyrki z tym sa :))
co do softu - pogoogluj troche, na pewno cos znajdziesz, bo widzialem nie jeden fan club (sam szukalem, bo jeszcze niedawno mialem tego eryka). co do kamerki - nie ma nagrywania video, ale moze robic co kilka zdjec sek. (chyba tak to dziala w t630). pozdro ;) |
W załaczniku przedstawiam jpg danych technicznych adaptera firmy "NO NAME", gdzie pisze 0-100m, a wyszedłem na przedpokoj i koniec:D. Mozliwe ze jest to spowodowane przez telefon SE ?
|
Ilość załączników: 1
zalacznik
|
Cytat:
|
Cytat:
jasne ze tak, a co nie dziala ci ??? a do kolegi Raul___ "EDIT" dziala do dwoch godzin :tak!: i SE ma zasieg do 10m |
No wlasnie mi floats nie dział moze jakis trefny zassałem? ale mi nie działa kurna:/
|
Ja mam BT i uzywam go z SX1 oraz czasami z S65. Swietna sprawa. Z poziomu SXa moge z pc robic prawie wszystko :)
Jak najbardziej polecam BT. |
Hmmm mi juz wszystko chodzi ok :P. Tylko przez to oprogramowanie do BT panel sterowania mi sie nie chce właczac <lol> Pisze can not load btrez.dll
Stery do BT mam Bluesoleil. Wiec jakby ktos miał te same to mam prosbe niech wpisze w wyszukiwarce btrez.dll i zobaczy gdzie te pliki sa umieszczone i jakie maja wielkosci. Albo jak ktos ma inny pomysł jak rozwiazac problem nie otwieracjacego sie panelu sterowania to też mile widziane |
Cytat:
|
Wlasnie zastanawiam sie nad wyborem bluetooth lub irdy, ale nie wiem co wybrać, proszę o pomoc... doradźcie mi proszę : http://e-tim.pl/sklep/index.php?cPath=95_40
|
Bluetooth ma szybszy transfer danych od Irdy.
Urz***261;dzenia ***322;***261;cz***261;ce si***281; ze sob***261; przez Bluetooth'a mog***261; by***263; oddalone od siebie nawet na kilka metr***243;w. Irda nie ma takiego zasi***281;gu. To s***261; najwa***380;niejsze r***243;***380;nice ;) Zale***380;y do czego b***281;dziesz chcia***322; u***380;ywa***263; Bluetooth'a/Irdy.. Wtedy Twoje potrzeby mog***261; si***281; troch***281; zmieni***263; ;) |
Cytat:
Bierz Bluetake'a - sam mam takiego od dluzszego czasu i smiga bez problemow (aktualnie pod Linuksem :D).. tyle, ze ten sklep Twoj cos drogawy :/ http://allegro.pl/item99720949_bluet...maly_100m.html tu masz ten sam o wiele taniej :> pozdro ;) |
Cytat:
Wietrzę reklamę :fiu: Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:09. |