Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   win2000 teacx40 i prolem z UdMA (https://forum.cdrinfo.pl/f2/win2000-teacx40-prolem-udma-5580/)

bennyone 29.01.2002 14:13

ja takze sdie bawilem z wylaczaniem i innymi ***ami
nawet majac lape w gipsie rozkrecalem to badziewie
i jakos win wykrywa new sprzet ale ..... nic to nei daje
w sumie zobaczymy ja mam abitaBf6 z najnowszym biosem 70
wkurzam sie bo all mowia ze jest ok a nie jest
jako udma to cholernie jest ten cdrom okrojony
nie ma fast error skip bynajmniej klon pokazuje tak na na pio4 dzial ladnie tyle ze .............. wiecie jak jest... moze mam kabel dziubnienty gdzies ?

Woitas powiedz mi dokladnie bardzo co zrobiles zmieniles cd z ide0 na ide 1 (przelozyles na inny kanal ?) czy tylko zmieniles zworki z master na slave i na innym urzadzeniu na tym samym kanale odwritnie ?

woitas 29.01.2002 02:07

Cytat:

Lookas (26-01-2002 13:47):
Mialem identyczny problem zarowno w XP jak i w 2000.
- wgralem do CDROM'a najnowszy BIOS (3.0)
- zupełnie przypadkowo przylaczylem CDROM'a do innego kanalu
- w BIOS'ie plyty UDMA dalem disabled dla kanalu na ktorym jest TEAC
- po uruchomieniu WINXP pokazalo sie "foun new hardware..." i od tej chwili do dzis dziala mi ladnie DMA.

aha... mam plyte z VIA i nie pamietam juz czy to bylo przed czy po instalacji 4in1...

Pozdrawaim
Ciekawe, ale zrobilem to i dziala (plyta na BX).
Thx.

woitas 29.01.2002 01:22

Cytat:

bennyone (28-01-2002 22:10):
wlasnie dostalem info od miska4 ze problem dotyczy plyt z czipsetem BX
wiec ...czekam az mi kase dadza i kupuje intla 815 o ile to cos da
To jest nas dwoch... :(
Ale ja chyba poczekam na plyte z UDMA 133 i DDR 333 (czyli do wakacji).

bennyone 28.01.2002 22:10

wlasnie dostalem info od miska4 ze problem dotyczy plyt z czipsetem BX
wiec ...czekam az mi kase dadza i kupuje intla 815 o ile to cos da

cdwriter21 28.01.2002 21:46

Cytat:

albertartu (28-01-2002 09:00):
A ja o tym pisałem w pierwszym poście co napisał Lookas ??? ???
Sorki za przeoczenie, Tobie tez albertartu dziekuje.
Pozdrowionka

bennyone 28.01.2002 15:48

albertartu a jaka masz plyte glowna ?? na jakim czipsecie ?
via intel sis ?

bennyone 28.01.2002 15:33

chyba bede musial rozkrecic kompa co mi sie za bardzo nie usmiecha pozatem albert ja takze pod 2000 tak zrbilem i co ?
i nie dziala jeszcze tylko sprobuje odlaczyc cdroma fizycznie odpalic sys wlaczyc udma i zamienic na miejsca hadeka z cdromem albo cos w tym guscie :) popatrze jeszcze raz co pisaliscie i pomysle jak mi sie uda to opisze

albertartu 28.01.2002 09:00

A ja o tym pisałem w pierwszym poście co napisał Lookas ??? ???

cdwriter21 27.01.2002 16:55

Wielkie dzięki Lookas.
Zrobiłem tak jak napisałeś i mój Teac 40x chodzi jak szalony na UDMA2 pod WinXP.
Pozdrawiam.

bennyone 27.01.2002 15:45

narazie pogodzilem sie z pio4 i nic wiecej nei moge zrobic .... aha jak zachce mi sie otworzyc kompa i odpaczyc ja to zrobie to na razie wyylaczalem kontroler itp ***y symulujace podlaczenie nowego sprzetu...........
wymiana tego czytnika na inny nie ma sensu i tak bo pracujac w pio4 i tak jest de best bo plextor na scis to juz inna bajka ale jak zrobia plexa na ide to czemu nie .... przejde sie z reklamacja do sklepu ze na moim win2k nei dziala w razie co podam www cdrinfo.pl bo w koncu kupilem to w komputroniku a on dawal chba ten czytnik do testu :PPPP

Lookas 26.01.2002 13:47

Mialem identyczny problem zarowno w XP jak i w 2000.
- wgralem do CDROM'a najnowszy BIOS (3.0)
- zupełnie przypadkowo przylaczylem CDROM'a do innego kanalu
- w BIOS'ie plyty UDMA dalem disabled dla kanalu na ktorym jest TEAC
- po uruchomieniu WINXP pokazalo sie "foun new hardware..." i od tej chwili do dzis dziala mi ladnie DMA.

aha... mam plyte z VIA i nie pamietam juz czy to bylo przed czy po instalacji 4in1...

Pozdrawaim

bennyone 24.01.2002 12:24

do posta multiword tam jest opcja tylko PIO albo UDMA jesli dostepne
pozatym jak wylacze udma w biosie to winda go nie chwyci tak mi sie wydaje twoj sposob testowalem i nie dziala natomiast kiedys tam jakos przez przypadek bawilem sie opcjami walnolem zmien z pio4 na udma ale nie uruchamiaj kompa i wszystko wrocilo do normy nie wiem czy opcje zaczely dzialac i czy faktycznie dzialalem na udma wada rozwiazanuia jest to ze nei resetujemy
w kazdym razie widze ze blad teaca x40 jest bledem teaca bo kna kazdej windzie reaguje inaczej pisalem maila do teaca niestety panowie ani z sales ani z technical nie odpowiedzieli widoczni jest to ich slaby temat.... a szkoda jak do tej pory jest to chyba opowazniejsza wpadka tej firmy a szkoda :>>>>

u mnie bynajmniej a co do kolegi co ma winxp stary ja w locie wale jako udma i mam luz a ze na poczatku mam dziwnosc typu rozpoznaje mi sprzet milion lat a takze ten program do zmiany cdda nie dziala dobrze to juz sie przeboleje

albertartu 24.01.2002 09:04

Wylacz UDMA w biosie, oczywiscie tylko dla CDromu, nastepnie w Windzie wejdz do panel sterowania/system/sprzet/kontrolery IDE i tam wskocz na zakledke Primary lub Secondary IDE (w zaleznosci na ktorym kanale masz CDrom) i zmien z Pio na MultiWord DMA (DMA jesli dostepne). Tez mam Teaca 540 i wlasnie tak mam zrobione i nic sie nie przestawia.

cdwriter21 23.01.2002 23:06

Mam ten sam problem z moim kochanym Teac 40x
Nie da sie z tym nic zrobic po prostu tak juz jest.
Dlatego tez zainstalowalem sobie Win98SE do nagrywania w locie, a normalnie dzialam na WinXP

Jak ktos wie jak utrzymac ustawienia UDMA pod win2000/XP to prosze o rade.

Zaznaczam, ze UDMA 2 dziala ale po pewnym czasie samo sie przestawia na PIO4 :-(

Pozdrawiam.

bennyone 23.01.2002 15:48

kontroler jest ATA33 wiec kable sa wiecie....
pozatym w tescie teaca x40 opisane jest ze wlasnie on srawia problemu z w2k
a co do multi word to prosze o wyjasnienia gdyz nie do konca rozumiem

albertartu 23.01.2002 13:44

A przestawiles w windzie na mult word dma? Jak tak to nie wiem dlaczego, ten sposob dziala u mnie i u kumpla na dwoch roznych plytach

Sphinx 23.01.2002 13:17

Oczywiście kable masz odpowiednie do UDMA?

bennyone 23.01.2002 12:01

sposob nie zadzialal

bennyone (prawdziwy) 22.01.2002 15:21

ok dziekuje popatrze jak nie da rada to luz dalej bede mial udma bo wole miec speedny cdrom niz jakies lag przy wlaczaniu

albertartu 21.01.2002 17:18

Wyłącz UDMA w biosie, ale tylko dla Cdroma

bennyone 21.01.2002 14:02

win2000 teacx40 i prolem z UdMA

jak w topiku tyle ze problem jest albo z teacx40 albo z sama windom
bo jak to w tescie opisywali jest problem ze wspolpraca
win2k pisze ze nie odpowiada urzadzenie w okreslonym czasie
jakies pomysly ?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:59.