Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Nagrywarka DVD - YAMAKAWA - co to za cudo? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/nagrywarka-dvd-yamakawa-co-za-cudo-55841/)

andrzejj9 24.08.2005 23:14

Nagrywarka DVD - YAMAKAWA - co to za cudo?

Wątpię, żeby ktoś mógł mi na ten temat coś konkretnego powiedzieć, ale może akurat. Mam możliwość kupna czegoś takiego:

http://www.ecost.com/ecost/shop/detail~DPNo~493525.asp

Wyniesie mnie to jakieś 13 dolarów, czyli raptem z 40 złotych. Co prawda jako nagrywarkę DVD celuję w LG z LightScribe, ale ten model ma się w Polsce pojawić dopiero w okolicach października - listopada, a i to nie wiadomo, jaką cenę sobie na początku zażyczą, więc na przeczekanie wziąłbym coś takiego.

Co sądzicie o tym modelu?

mensir67pl 24.08.2005 23:53

no za tyle kasy :) to w ciemo bym kupil :) ale nie kupie bo dajscia nie mam

POZdrawiam

REi 25.08.2005 00:25

13$ ?!?! to ja bym bral nawet jako zapasowy czytnik DVD :D nawet by nagrywac nie musiala :D

Piterniel 25.08.2005 02:02

A jak wygląda przesyłka?
Mieszkasz w Polsce teraz?

andrzejj9 25.08.2005 08:17

Mieszkam w Polsce, ale mam możliwość sprowadzenia bez dodatkowych kosztów.

(Podobnie sprowadzę sobie pen drive'a 256MB za... 8$ 8 )

mensir67pl 25.08.2005 08:20

Cytat:

Napisany przez andrzejj9

To moze jaki lekki hurcik ;)

Smartek 25.08.2005 08:51

tez bylbym chetny ! :D [na pendrive..]
pozdro ;)

ed hunter 25.08.2005 09:57

fajna stronka - płyty po zero dolarów :fiu:

;)

piotrek123 25.08.2005 11:02

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Wątpię, żeby ktoś mógł mi na ten temat coś konkretnego powiedzieć, ale może akurat. Mam możliwość kupna czegoś takiego:

Kupuj i porób testy, zobaczymy co to za zwierz 8 )

Smartek 25.08.2005 11:20

jesli istnialaby mozliwosc zebys wzial wiecej jakichs rzeczy to mam pare produktow, ktore bym chcial :)
pozdro ;)

kodziu 25.08.2005 11:59

Cytat:

Napisany przez andrzejj9

Gdybym ładnie poprosił to bym się na takie coś załapał? :)

kraluk 25.08.2005 12:21

Cytat:

Napisany przez kodziu
Gdybym ładnie poprosił to bym się na takie coś załapał? :)

Ja również ładnie proszę i pytam czy załapałbym się na takiego PenDrive'a??? :)

andrzejj9 25.08.2005 12:24

Ponieważ już kilka osób się mnie o to pytało, napiszę tutaj.

Gdybym miał taką możliwość, to naturalnie zebrał bym hurtem od was zamówienia, a potem porozsyłał, bo to niewielki problem. Ale ja sprowadzać te rzeczy będę w tami sposób, że po prostu moja siostra przyjeżdża do nas ze Stanów i kilka dodatkowych rzeczy może ze sobą zabrać. Ale ponieważ nie jestem jedyną osobą, która chce skorzystać z okazji i trochę się już tych dodatkowych zamówień zebrało, to byłoby niebezpiecznie (kontrola na granicy) brać tego więcej. No i plus, że już nie bardzo jest na to miejsce.

A jeśli chodzi o tą konkretną stronę, to nie wiem, czy znacie ten sposób zakupów w stanach, ale tutaj te pieniądze (zniżka) zwracają potem pocztą (po kilku miesiącach), ale najpierw trzeba je niestety wyłożyć. Plus każdy towar ma promocję tylko na jedną sztukę. Tak więc nie jest aż tak różowo ;)

Co do nagrywarki to chyba jednak się zdecyduję. Niewielkie to ryzyko jeśli chodzi o pieniądze, a a nóż trafi się coś ciekawego.

yahol 25.08.2005 12:24

To jest skladak, ta Yamakawa DVR-Y08, z bebechami Pioniera 8x, najgorszy chlam jaki wyprodukowal Pionier :D Montowany i sprzedawany na rynek amerykanski, dosc specyficzny zreszta.
Wady i zalety tego napedu:
-zalety: moze bedzie dzialal.
-wady: brak gwarancji, serwisu (Pionier nie serwisuje) koszt przywozu, ryzyko zaplacenia VAT na granicy...itepe, itede....
Calkowicie sie nie oplaca.
Niestety :(
Inne produkty - w zasadzie to samo.
To jest wszystko szajs produkowany na wewnetrzny rynek amerykanski.

Stef 25.08.2005 22:52

na ecoscie ostatnio sa super promocje roznych rzcezy ;) sam wlasnie czekam na laptopa ;)za cale 700 $

andrzejj9 12.09.2005 22:10

Cytat:

Napisany przez andrzejj9

http://www.ecost.com/ecost/shop/detail~DPNo~493525.asp

Wyniesie mnie to jakieś 13 dolarów, czyli raptem z 40 złotych. Co prawda jako nagrywarkę DVD celuję w LG z LightScribe, ale ten model ma się w Polsce pojawić dopiero w okolicach października - listopada, a i to nie wiadomo, jaką cenę sobie na początku zażyczą, więc na przeczekanie wziąłbym coś takiego.

Przed chwilą dostałem do rąk ten napęd i na gorąco kilka słów.

Urządzenie jest całkiem ładne, choć dosyć.. "kanciaste" (w porównaniu do dosyć owalnych kształtów np. LG). Przypomina mi trochę napędy DVD Lite-ona (ale bez tak lekko wypukłej klapki). Gabarytowo jest normalne - wielkości mniej więcej nagrywarki CD Lite-ona.

Pracuje bardzo przyjemnie, rozpędza się cichutko i w czasie pracy słychać tylko niezagłośny szum powietrza obracającej się płytki. Bardzo ładnie chodzi szufladka - stabilnie i cicho (w porównaniu do innych użytkowanych przeze mnie napędów - tylko nagrywarka AOpen pod tym względem prezentowała się lepiej).

Na zdjęciach wygląd zewnętrzny napędu:

http://img81.imageshack.us/img81/409...01671fb.th.jpg

http://img81.imageshack.us/img81/939...01689bt.th.jpg

Jeśli chodzi o najważniejsze, czyli test praktyczny napędu, to niestety nie miałem w domu płytki DVD, żeby cokolwiek sprawdzić, więc wrzuciłem tylko zwykłą płytę CD-RW. Najpierw ją wymazałem, co napęd zrobił bardzo sprawnie (w około 40 sekund w porównaniu do prawie minuty w mojej nagrywarce Liteona 12x52x12). Potem nagrałem kilka plików, co też wyszło całkiem nieźle.

Jutro jak będę miał czas, kupię trochę płyt i pobawię się dalej. Chciałbym też zobaczyć, jak prezentuje się najważniejsze, czyli jakość zapisu. Jakim programem najlepiej to sprawdzić? (w Nero chyba nie warto..)

mensir67pl 12.09.2005 22:59

Ladna ciekawe co w srodku siedzi ? :)

POZdrawiam

Kasprzak 13.09.2005 01:11

witam!
no widzisz, czyli moze okazal sie ciekawy model za niska cene.
Ciekawe wlasnie jaka jest zywotnosc tego urzadzenia

ps. szkoda ze nie mozesz wiecej tego przywiez.
ps2. o co chodzi ze masz np. plyty za 0.00$? CO za darmo? :rotfl:

Piterniel 13.09.2005 01:24

Cytat:

Jakim programem najlepiej to sprawdzić? (w Nero chyba nie warto..)
Widziałem, że w Nero sprawdzają. Tak samo znasz się na DVD jak ja widze ;p

andrzejj9 13.09.2005 08:17

Cytat:

Napisany przez Kasprzak
ps. szkoda ze nie mozesz wiecej tego przywiez.
ps2. o co chodzi ze masz np. plyty za 0.00$? CO za darmo? :rotfl:

Jak następnym razem ktoś będzie wracał, to dowiem się - może będę mógł przywieźć coś więcej. Wcześniej też zapytam, czy ewentualnie ktoś z forum byłby zainteresowany (już i tak mam zamówienie na pendrive'a, o którym pamiętam).

Nie rozumiem natomiast o co chodzi z tymi płytami za 0$? Znalazłeś to może na tej stronie ecost? (jeśli tak, to polega to dokładnie na tym, co jest napisane - co prawda najpierw trzeba zapłacić tam jakąś sumę, ale po upływie miesiąca czy dwóch zwracają ci ją w całości pocztą. Proste i piękne ;) ).

@ Piterniel

Lepiej nie mów.. Ja już się bałem zapytać, jakim programem można DVD nagrywać ;) (a przyznaję, że nie mam pojęcia - chyba była do tego specjalna wersja Nero..).

ed hunter 13.09.2005 08:30

fajnie a kiedy te testy Nero CDSpeed? http://www.cdrinfo.pl/download.php?f...5436&baza=soft

nimal 13.09.2005 08:33

nie - zwykla wersja (oczywisice nie oem liteona - bo on dziala tylko z liteonami) nero, byle na tyle swieza zeby miala spawarke w swojej bazie (jak wiesz updaty sa free

ciekawy system sprzedazy - w zasadzie sprzedaja cos za pozyczenie im pieniedzy
orginalne i kozystne dla obu stron...
byle chlamu nie wciskali...

andrzejj9 13.09.2005 08:36

Cytat:

Napisany przez nimal
ciekawy system sprzedazy - w zasadzie sprzedaja cos za pozyczenie im pieniedzy
orginalne i kozystne dla obu stron...
byle chlamu nie wciskali...

Standardowa rzecz w Stanach.. Robi to praktycznie każdy sklep, choć trzeba przyznać, że ten pozytywnie się wyróżnia :)

rosol 13.09.2005 13:48

to co oni w takim razie z tego majam skoro oddaja pozniej pieniadze?

kodziu 13.09.2005 14:34

Cytat:

Napisany przez rosol
to co oni w takim razie z tego majam skoro oddaja pozniej pieniadze?

SATYSFAKCJĘ? ^_^

Kasprzak 13.09.2005 14:42

a moze przez jakis czas obracaja tymi pieniedzmi poprostu...i potem oddaja bo maja zysk - nie wiem, tak sadze.

andrzej9 - no to czekamy na info na jakis wiekszy przywóz :D
a sprawdz plytke w Nero cd/dvd speed

andrzejj9 13.09.2005 16:36

Cytat:

Napisany przez Kasprzak
a moze przez jakis czas obracaja tymi pieniedzmi poprostu...i potem oddaja bo maja zysk - nie wiem, tak sadze.

I dobrze sądzisz ;)

Cytat:

a sprawdz plytke w Nero cd/dvd speed
[/quote]

Kupiłem dzisiaj dwie płytki DVD, to się wieczorem, jeśli znajdę czas, trochę pobawię. Mam TDK i EMTEC-a. Chciałem jeszcze (w sumie przede wszystkim) sprawdzić Platinum, ale byłem tylko w MM, a tam praktycznie nic z tego nie mają..

Zrobię jakieś testy w Nero Speed, ale z tego, co pamiętam, to zbyt dokładne one nie są.. W każdym razie na początek zobaczę, jak nagrywarka sobie radzi.

andrzejj9 15.09.2005 09:04

Ok, nagrałem płytki zrobiłem pierwsze testy :)

Wczoraj wieczorem nagrałem płytę EMTEC-a. Jednak mimo, że płyta jest przystosowana do prędkości 8x, nagrywarka wykryła ją jako 4x i tak też nagrała. Nagrywanie trwało ok. 14 minut, ale przebiegło bez żadnych problemów (mimo, że w tym czasie robiłem tysiące różnych rzeczy na komputerze).

Sprawdziłem ją potem programem Nero Speed, ale nie bardzo wiedziałem, jaki test wybrać, więc ostatecznie dałem Scan Disc. Przy teście pliku nie było żadnego błędu, podobnie jak przy skanie powietrzchni. Cały obszar był w jednorodnych kwadracikach.

Dzisiaj nagrałem płytę TDK, którą napęd wykrył już prawidłowo jako 8x i nagrał w niecałe 7 minut. Przy nagrywaniu również nie było żadnych problemów. W tym momencie skończyłem właśnie test scan disciem (skan powierzchni) i..

http://img299.imageshack.us/img299/6530/scan8bc.jpg

:)

ed hunter 15.09.2005 09:29

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Ok, nagrałem płytki zrobiłem pierwsze testy :)

Wczoraj wieczorem nagrałem płytę EMTEC-a. Jednak mimo, że płyta jest przystosowana do prędkości 8x, nagrywarka wykryła ją jako 4x i tak też nagrała. Nagrywanie trwało ok. 14 minut, ale przebiegło bez żadnych problemów (mimo, że w tym czasie robiłem tysiące różnych rzeczy na komputerze).

Sprawdziłem ją potem programem Nero Speed, ale nie bardzo wiedziałem, jaki test wybrać, więc ostatecznie dałem Scan Disc. Przy teście pliku nie było żadnego błędu, podobnie jak przy skanie powietrzchni. Cały obszar był w jednorodnych kwadracikach.

Dzisiaj nagrałem płytę TDK, którą napęd wykrył już prawidłowo jako 8x i nagrał w niecałe 7 minut. Przy nagrywaniu również nie było żadnych problemów. W tym momencie skończyłem właśnie test scan disciem (skan powierzchni) i..

]

:)

DiscQuality :ja_chce:

DreamCrusher 15.09.2005 10:07

na allegro mozna dostac ta nagrywarke za jedyne... 149zl :|
ehh czemu u nas takich promocji nie ma?

andrzejj9 15.09.2005 10:20

Cytat:

Napisany przez ed hunter
DiscQuality :ja_chce:

Przed chwilą spróbowałem i... zawiesił mi się komputer..

Mam nadzieję, że to nie jest normalny objaw. Zaraz spróbuję jeszcze raz, ale teraz na wszelki wypadek zostawię komputer w spokoju, niech test idzie. Przy okazji - ile on trwa?

Aszej 15.09.2005 10:42

Tyle ile jest nagranych danych i prędkość 8x czyli do ~10 minut

andrzejj9 15.09.2005 13:09

Coś dalej mam problemy z tym testem.. Kiedy go włączam po jakimś czasie komputer się zawiesza.. Nie do końca, bo dalej mogę myszą ruszać i niby uruchamiać programy, ale w praktyce mimo przyciskania na różnych ikonach itp. nic się nie dzieje..

Spróbuję jeszcze na drugiej nagranej płytce, ale jeśli będzie to samo, to chyba mam jakąś skopaną wersję Nero..

andrzejj9 15.09.2005 15:04

Na drugiej było to samo, więc ściągnąłem osobne Nero Speed z linka podanego wcześniej i teraz poszło bez problemów. Co prawda trwało wieki, ale doszło do końca. Tak to wygląda:

http://img355.imageshack.us/img355/651/test4mo.th.jpg

mensir67pl 15.09.2005 16:13

Tak sobie glosno mysle ze Yamakawa to Pioneer DVR-107 :niepow:

andrzejj9 15.09.2005 17:51

Ktoś już coś tu o Pionierze wspominał..

Tak czy siak - jak przedstawiają się te wyniki? Bo szczerze mówiąc nie mam pojęcia, jak się to analizuje..

Piterniel 15.09.2005 18:03

Przedstawiają - marnie ;)

mensir67pl 15.09.2005 18:10

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Ktoś już coś tu o Pionierze wspominał..

Tak czy siak - jak przedstawiają się te wyniki? Bo szczerze mówiąc nie mam pojęcia, jak się to analizuje..

kup verbatima -/+ pokza wyniki z zobaczymy choc to tez do konca tak a jak sie trafi jakas lewa partia nosnikow ?

andrzejj9 15.09.2005 18:32

Kupię jeszcze kilka innych płytek. Na razie byłem tylko w MM, a tam praktycznie nic nie mieli.. Zwłaszcza właśnie Verbatima i Platinuma chcę sprawdzić. No i pewnie Esperanzę, bo jako płytki CD bardzo dobrze się u mnie sprawdzają.

Tymczasem - jaki poziom błędów można uznać za akceptowalny?

ed hunter 15.09.2005 18:37

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Kupię jeszcze kilka innych płytek. Na razie byłem tylko w MM, a tam praktycznie nic nie mieli.. Zwłaszcza właśnie Verbatima i Platinuma chcę sprawdzić. No i pewnie Esperanzę, bo jako płytki CD bardzo dobrze się u mnie sprawdzają.

Tymczasem - jaki poziom błędów można uznać za akceptowalny?

Sprawdź Sony(bo warto) i jeszcze coś ciekaweg. :)

jeśli chodzi o błędy to przy tym teście to PI<600 PIF<8

z doświadczenia aby się nie cieło nawet na stacjonarkach (nowych)

Oktawian89 15.09.2005 19:02

czyli jak to oem pioneer-a ? to moze mozna ja zmodować? || na 107 ! :D

andrzejj9 15.09.2005 19:40

Cytat:

Napisany przez ed hunter
Sprawdź Sony(bo warto) i jeszcze coś ciekaweg. :)

jeśli chodzi o błędy to przy tym teście to PI<600 PIF<8

z doświadczenia aby się nie cieło nawet na stacjonarkach (nowych)

Chodzi o średnie, maximum czy total?

yahol 15.09.2005 19:44

Cytat:

Napisany przez yahol
To jest skladak, ta Yamakawa DVR-Y08, z bebechami Pioniera 8x, najgorszy chlam jaki wyprodukowal Pionier :D Montowany i sprzedawany na rynek amerykanski, dosc specyficzny zreszta.

Ja wspomnialem i w dalszym ciagu podtrzymuje swoja opinie.
To jest nagrywarka z dolnych polek.

ed hunter 15.09.2005 20:44

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Chodzi o średnie, maximum czy total?

chodziło mi o max błędy - co nie musi być regułą dla wszystkich stacjonarek; piszę o swoim LG ale starego Sony to nie dotyczy - norma PI 240 PIF 4-6 to wszystko co znosi.

sorry za poprzedni post, byłem zajęty ;)

andrzejj9 15.09.2005 20:59

Jeśli maksymalne, to te w teście są niższe (i to w pierwszym przypadku sporo). To znaczy, że nagrywarkę można uznać za chociaż średnio udaną?

ed hunter 15.09.2005 21:13

norma jest max PI 240, PIF 4

taka jest teoria.

tylko... na moim NECu może pokazać więcej niż na Liteonie....

większość nowych sprzętów zniesie prawie wszystko

nagrywarka nagrywa OK (za taką cenę :fiu: )

andrzejj9 15.09.2005 21:21

Chodzi mi głównie o to, żeby na przykład za pół roku nie okazało się, że nagranych płyt nie da się już odczytać. Potrzebuję nagrywać przede wszystkim zdjęcia i nie chciałbym kiedyś spotkać się z taką przykrą niespodzianką..

yahol 15.09.2005 21:35

@A9 - nie jest istotne jak ona teraz pracuje i jakie daje wyniki.
Wazne ja bedzie za miesiac, dwa, pol roku.
Tu gra role jakosc wykonania.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:45.