![]() |
Cytat:
Tak wiec na jedna tasme HDD notebooka - na druga HDD PeCeta :) i jazda. Moja opinia: albo dysk, albo pamieci nie spelniaja wymagan XP. Dlatego sa seki. W tych notebookach z miedia costam i innych Geantow to komponenty sa do d**y. Skupuja badziew a pozniej sie motaj. Ten dysk moze miec bady, po transporcie. Sam widzialem jak personel Geanta chodzil po pudelkach ze sprzetem elektronicznym :D |
Cytat:
Cytat:
Nie da sie przepiąć Low Profile HDD do PC ?! Tutaj doszedłbyś na 100% czy dysk wady nie ma... Zainstaluj mu linucha na chwile jeszcze... jak coś będzie z dyskiem to też wyglebi... |
mi to wygląda na jakiś ogólny problem z twardym ( może blędy w tablicy partycji, nie wiem ) ???
pewne jest że w informacji "STOP:c0000221 Unknown Hard Error \SystemRoot\System32\ntdll.dll" nie chodzi o linuksa :nie: użyj narzędzia "KILLDISK" :spoko: jest zawarte w hiren'sach lub tu http://www.killdisk.com/downloadfree.htm |
Cytat:
Obecnie wchodzę do fdiska i pokazuje, że na dysku są 2 partycje, podstawowa i rozszerzona, w rozszerzonej jest dysk logiczny, który nie da się usunąć bo dysku logicznego nie na (dokładnie tak brzmią komendy dos). Poza tym partycja podstawowa zajmuje 75% dysku a rozszerzona 84%. Pewnie padła tablica partycji a ja nie mam pojęcia jak ją naprawić. Gdybym oddał komuś ten laptop do zrobienia (gdzieś do firmy) ile by kosztowała instalacja tej windy? |
Cytat:
Odpalasz komende Cytat:
|
Hirens Boot CD też nie jest przecież złe, i nawet wygodniejsze w użyciu niż narzędzia Windowsa.
|
Taż instalatorem Windows'a idzie wywalić Linuxa po co se życie utrudniać i kombinować ...
Uruchom konsole odzyskiwania i wpisz Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
To nie jest blad zwiazany z Linuxem
TUTAJ! Edit: normalnie wszystko instalujesz i formatujesz spod windowsa!!! Usuwanie partycji linuxowych, tez normalnie spod instalatora - bez problemu. |
Najlepiej to wez (jak sie da) wyjmij dysk i podłącz pod swojego kompa - zrobisz mu dobrego fomata jakims okienkowym softem (PM nie obsluguje wszystkich rodzajów partycji).
Albo proponuje zabić to tą samą bronią, odpal instalator linuxa wejdz w podział na partycje i wszystko powywalaj :) ew. zrób jedna partycje ext3 - tą łatwo wywalić. |
Hiren's boot CD rozwiąże, twoje wszelkie wątpliwości. Tam sformatujesz partycje, usuniesz je i co tam jeszcze chcesz. A jak jesteś zdesperowany to Low Level format (nie polecam).
|
Cytat:
STOP:c0000221 Unknown Hard Error \SystemRoot\System32\ntdll.dll Z tego co mi się wydaje to SystemRoot to jakaś pozostałość linuksa. |
na LILO i GRUB skuteczmne jest fixmbr, ja zawsze pozbywam sie linuksa tak ze odpalam jego instalke i w niej usuwam wszystkie partycje i wychodze. Później fixmbr w konsoli odzyskiwania i w instalatorze windowsa tworze partycje i instaluje
|
Cytat:
|
Hmm ???
O ile dobrze wiem to chyba najlepiej było by sformatowac dyski lokalne c zostaje i jak uruchamiasz instalator Windowsa XP to powinno sie zapytac czy sformatowac dysk c To ja na tyle moge ci pomóc ;) |
nie wiem co chcesz dokladnie zrobic
ale jak chcesz usunac linuxa to odpal instalke windy i wpisz fdiska /mbr kasowanie mbr na hd0 lub odpal instalke lina i skasuj partycje i pozniej skasuj mu mbr |
Cytat:
http://www.searchengines.pl/phpbb203...=15311&hl=wipe http://www.searchengines.pl/phpbb203...howtopic=22320 Na tych stronkach jest trochę napisane na temat tego problemu, nawet @Picasso dał odnośniki do ZAP-a, niestety już nie działają :( |
jezli program bootujacy jest w mbr moze miec problemy z jego usunieciem spod konsoli xp ale ratunkiem jest wtedy pierwsza plyta instalacyjna z freebsd i latwo mozemy tam wyczyscic caly dysk i podzielic go na partycje bez instalacji systemu
|
Cytat:
Imo powinien usunac wszystkie partycje i zrobic nowe fat32 |
zaden bootsektor linuxa nie zostanie ;) windows podczas instalacji nadpisze go swoim
po prostu w instalatorze pousuwaj partycje i utworz nowe i tyle... edit: jezeli instalator xp nie bedzie widzial partycji linuxowych, lub nie bedzie chcial z nimi nic zrobic, to znajdz na necie dyskietke startowa do win98, uruchom, wklep w konsoli fdisk i w tym programie usuniesz partycje, a potem uruchamiasz normalnie instalator xp |
Partycje przekonwertujesz na fat32/ntfs partition magickiem, na 100% nie jestem pewnien, lepiej czekaj na potwierdzenie przez kogos ;)
hmm, zerowanie dyku nie wiem o co chodzi, ale powinno wystarczyc wpisanie w konsoli win xp fixmbr i fixboot i wtedy zostanie wyczyszczony bootsector hdd :) |
Problem z usunięciem linuksa.
Dzisiaj znajomy kupił sobie w Media Markt laptopa z zainstalowanym linuksem. Przyniósł go do mnie z prośbą o zainstalowanie windowsa.
1.W jaki sposób pozbyć się partycji linuksowych? 2. Prawdopodobnie formatowanie dysku twardego nie rozwiąże problemu do końca, gdyż bootsektor linuksa i tak zostanie i będą problemy z uruchamianiem windy. Prawdopodobnie rozwiązaniem jest tutaj zerowanie dysku (gdzieś przeczytałem, że jest taki programik, nazywa się ZAP ale nie mogę go znaleźć). Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:22. |