Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   uwagakomputery.pl (https://forum.cdrinfo.pl/f5/uwagakomputery-pl-55977/)

oddwor 08.01.2006 01:46

Czytać trzeba uważnie - Rata minimalna , konfiguracja maksymalna.
A więc to nie jest rata za TEN zestaw :D

koza59 08.01.2006 01:32

Oglądałem ostatnio to w telewizi.Nieźle ludzi kłamią.

Piterniel 07.01.2006 03:23

Może ktoś zrobił DVBRip?

demek 07.01.2006 02:27

fuck....nie wiedzialem to nie ogladalem :/

ed hunter 07.01.2006 02:09

czy ktoś dzisiaj (wczoraj 6 stycznia) oglądał Uwagę! na ten temat? dostałem maila od Pani Kuczmińskiej z TVN, że będzie, niestety nie było mnie w domu. na pewno będzie dalszy ciąg....

http://uwaga.onet.pl/1305034,archiwum.html

demek 15.12.2005 17:17

o tak

napisali malo ale zawsze to cos

http://demek.kamikazedriver.info/twj_1.jpg
http://demek.kamikazedriver.info/twj_2.jpg

demek 05.12.2005 17:44

now iec wrocilem - kobieta i wydawca byli zszokowani ze cos takiego ma miejsce - artykul bedzie w ta srode jesli zdaza (powiedzial ze zrobi wszystko zeby zdazyc) albo w nastepna wiec czekam z niecierpiwoscia
jesli choc jedna osoba przez ten artykul uniknie kupienia tam komputera to uznam to za swoj sukces

demek 05.12.2005 16:24

wlasnie wychodze do naszej lokalnej gazety bo dzwonila pani dziennikarka i chca to opublikowwac aby przestrzec mieszkancow mojego miasta
cos drgnelo - napisze jak poszlo po powrocie

pawelblu 05.12.2005 14:39

W kazdym razie teraz, to jest niebezpieczne szczegolnie -> okres przedswiateczny.

demek 05.12.2005 14:07

bylo 4000+ na socket a albo s 754?

andrzejj9 05.12.2005 13:44

Cytat:

Napisany przez ed hunter

neverending story.. I już jak widzę dorobili się AMD 4000+..

Oktawian89 05.12.2005 11:23

znomu walek z systemem i zawartoscia PC :|
EDIT
DVD -DO- kina domowego mozna rozumiec jako plyta dvd do kina domowego np z filmem ?! albo jakis biedny dvd player za 100 zł :blee:

ed hunter 05.12.2005 11:16

kolejna z serii :\
http://img12.imagevenue.com/loc67/th...ercomputer.jpg

Morris 17.11.2005 15:45

Cytat:

Napisany przez ed hunter
poczekajmy na TVN - oni nie odpuszczją i nie robią programów po łebkach. :D

Hieny żywią się padliną, ale raczej z pyska sobie jej nie wydzierają.

Arepo 16.11.2005 23:53

No jasny gwint, nic nie widziałem :(.

Jestem jednak bardzo pozytywnie zaskoczony tym, że sprawa została poruszona w TVP1. Nawet jeśli informacje nie były zbyt szczegółowe, to fakt, że było to nadawane w czasie dużej oglądalności, musi mieć swoje konsekwencje.

Może film znajdzie się w sieci to zobaczę jak to wyglądało.

Pozdrawiam

ro29 16.11.2005 21:48

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Moim zdaniem troche powierzchownie to zrobili. Wogole nie wzieli pod uwage powiazan miedzy firmami ktore sa w to zamieszane a to jest tez bardzo wazne tutaj. No i nie wzieli pod lupe innych chwytow marketingowych - szczegolnie zdawkowo potraktowali ulotke, a to przeciez pierwszy krok propagandowy.

Witam !
Trudno się nie zgodzić z powyższym - prawdę mówiąc pisząc moją wypowiedź "na gorąco" byłem chyba zbyt łagodny ;)
Prawdą jest że było to tak naprawdę tylko ogólne poruszenie sprawy - a co gorsza - mam osobiście wrażenie, że dla osób mniej zorientowanym, to za dużo nie pomoże (czyli nie ostrzeże) - po prostu wszystko trwało za krótko i w zbytnim pośpiechu, według mnie.

Pamiętam program o tej firmie (a konkretnie sklepie w Poznaniu), nadany w WTK (Wielkopolska Telewizja Kablowa), jakiś czas temu - był już zdecydowanie dłuższy i konkretniejszy.

ro29

ed hunter 16.11.2005 20:13

poczekajmy na TVN - oni nie odpuszczją i nie robią programów po łebkach. :D

georg 16.11.2005 19:20

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Moim zdaniem troche powierzchownie to zrobili. Wogole nie wzieli pod uwage powiazan miedzy firmami ktore sa w to zamieszane a to jest tez bardzo wazne tutaj. No i nie wzieli pod lupe innych chwytow marketingowych - szczegolnie zdawkowo potraktowali ulotke, a to przeciez pierwszy krok propagandowy.

Zgadzam się całkowicie i stwierdzam, że program szczerze mówiąc nic nowego nie wniósł do tematu, potraktowali to tak trochę po łebkach, ale ważne że coś się zaczyna dziać ! :)

pawelblu 16.11.2005 19:05

ro29 16.11.2005 18:31

Cytat:

Napisany przez mp666
(...)
a ten motyw z reklama w ktorej sie ludzie wieszaja gdy nie zdaza kupic ich kompa to mnie rozlozyl.

Mnie również ||

ro29

pops 16.11.2005 18:29

no i nic nowego, mysle, ze co jakis czas sie beda pokazywac oszukane osoby ktore potrafia zrobic troche szumu, tak jak ten dzis, ale i tak nic z tego nie wyniknie.
powinni czesciej mowic o nich w tv to wiecej osob by sie zastanowilo przed kupnem.
a ten motyw z reklama w ktorej sie ludzie wieszaja gdy nie zdaza kupic ich kompa to mnie rozlozyl.

ro29 16.11.2005 18:29

Witam !

I już po ...
Ogólnie było sensownie i fajnie - choć trochę krótko i jakby nie chcieli pokazać nazwy firmy, ulotki też tak jakby pokazywali ukradkiem - może się bali ?? Choć bardziej chyba chodziło o to żeby nie podpaść pod przekroczenie praw dziennikarzy - sam już nie wiem

ro29

Morris 16.11.2005 18:24

Skoro już zajął się tym jakiś nowy brukowy program TVP, to wreszcie może dotrze to do tych, którzy dają się najczęściej na to nabierać. :szczerb:

kraluk 16.11.2005 18:24

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
A taka tylko kwestia.. czy urząd ochrony konsumenta nie został przed kilkoma dniami zlikwidowany przez nowy rząd?

UOKiK jest zagwarantowany (chyba) przez konstutucję, a poza tym UE wymaga takiego organu w państwie...
Więc łatwo i szybko go zlikwidować nie można

pops 16.11.2005 18:16

widac teleexpres jest popularny na cdrinfo.

ro29 16.11.2005 18:11

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Hehe - wlasnie wszedlem na forum z tego samego powodu. :)

Uwaga sie spoznila :)

Ale mi udało się być szybszym o parę sekund :)

Zobaczymy co pokażą w programie !

ro29

P.S. Ale jak teraz widzę, pierwszym nie byłem :smutny:

pawelblu 16.11.2005 18:07

Hehe - wlasnie wszedlem na forum z tego samego powodu. :)

Uwaga sie spoznila :)

ro29 16.11.2005 18:07

Witam !
Właśnie wspomnieli o tej firmie i komputerach w Teleexpresie !!!
A więcej będzie ponoć o 17.20 dzisiaj w nowym programie "Reporterzy non-stop"
||

ro29

pops 16.11.2005 18:06

zaraz bedzie o nich program na tvp1, zaraz tzn po teleexpresie.

ed hunter 14.11.2005 18:55

Cytat:

Napisany przez demek
nic sie nie dzieje - uokik maja dawno na oku tylko nc z tego nie wynika

no ale są pismaki jeszcze ;)

demek 14.11.2005 17:48

nie, raczej nie

andrzejj9 14.11.2005 17:11

A taka tylko kwestia.. czy urząd ochrony konsumenta nie został przed kilkoma dniami zlikwidowany przez nowy rząd?

icemac 14.11.2005 16:29

Cytat:

Napisany przez demek

czyli, ...

ktos bierze szmal

standard w Polsce :taktak:

demek 14.11.2005 16:26

Oktawian89 14.11.2005 15:52

Widze ze coś sie zaczyna dziać no wreszcie ;]

ro29 14.11.2005 14:57

Witam !
Jeśli ktoś już o tym pisał - to przepraszam, że się powtarzam - ale jeśli nie to zajrzyjcie tutaj http://gospodarka.gazeta.pl/gospodar...1,2995379.html
- UOKiK już się nimi zainteresował

ro29

Arepo 14.11.2005 02:01

Cytat:

Napisany przez ed hunter
oczywiście pisząc maila podałem adres strony, ale myślę, że sprawa toczy się już od jakiegoś czasu i ta strona twórcom programu była dobrze znana.

jeśli tak, to pozostaje nam czekać na program ...

lub kolejną ulotkę ((

demek 14.11.2005 01:58

ed napisz do nich zeby cie poinformowali kiedy bedzie emisja tego w tv
dam ci nr tel goscia co kupil ten zlom tylko sasiad mi odpisze bo to jego kolega i wyslesz nr tel tym z tvn

ed hunter 14.11.2005 01:38

Cytat:

Napisany przez Arepo
No proszę, ciekawe czy coś z tego będzie, ale pierwszy krok ***8222;zainteresowanie się tematem***8221; został poczyniony.

Oczywiście Pani Ewelina powinna zgłosić się od razu do autorów strony uwagakomputery.pl, którzy mają najświeższe informacje odnośnie działalności firmy i kolejnych poszkodowanych osób. Można na ich stronie zamieścić stosowną informację o planowanym programie i poszukiwaniu osób, które zostały oszukane. Skoro Rzecznik Praw Konsumenta we Wrocławiu ma już listę osób skarżących się, to jest wielce prawdopodobne, że tak samo jest w Krakowie. Zresztą chyba osoby zajmujące się tego typu sprawami wiedzą lepiej co należy zrobić, więc już się nie produkuję :) .

Czekam z niecierpliwością na dalszy rozwój sytuacji.

pozdrawiam

oczywiście pisząc maila podałem adres strony, ale myślę, że sprawa toczy się już od jakiegoś czasu i ta strona twórcom programu była dobrze znana.

Arepo 14.11.2005 01:21

No proszę, ciekawe czy coś z tego będzie, ale pierwszy krok ***8222;zainteresowanie się tematem***8221; został poczyniony.

Oczywiście Pani Ewelina powinna zgłosić się od razu do autorów strony uwagakomputery.pl, którzy mają najświeższe informacje odnośnie działalności firmy i kolejnych poszkodowanych osób. Można na ich stronie zamieścić stosowną informację o planowanym programie i poszukiwaniu osób, które zostały oszukane. Skoro Rzecznik Praw Konsumenta we Wrocławiu ma już listę osób skarżących się, to jest wielce prawdopodobne, że tak samo jest w Krakowie. Zresztą chyba osoby zajmujące się tego typu sprawami wiedzą lepiej co należy zrobić, więc już się nie produkuję :) .

Czekam z niecierpliwością na dalszy rozwój sytuacji.

pozdrawiam

joujoujou 14.11.2005 00:50

Czas najwyższy porządek z oszustami zrobić. :bicz:

pawelblu 13.11.2005 18:40

Wow - ruszylo sie :)

ed hunter 13.11.2005 10:50

umieszczam odpowiedź jaką dostałem na maila wysłanego do programu Uwaga TVN.

Cytat:

Witam!

Poszukuję poszkodowanych osób, które zakupiły sprzęt komputerowy w "Super
komputerach"- firmie mającej główną siedzibę w Katowicach-
i mogły by o tym opowiedzieć. Najbardziej zależy mi na osobach z Krakowa i
Katowic. Bardzo prosze o kontakt na moj adres e-mail: e.kuczminska@tvn.pl

Ewelina Kuczmińska
Uwaga! TVN Kraków

demek 08.11.2005 14:05

u mnie juz byla w zeszlym tygodniu

ro29 08.11.2005 13:46

Ilość załączników: 1
Witam !
A to ich najnowsza oferta - wczoraj wyjęta ze skrzynki - tym razem komóreczka gratis ||

andrzejj9 08.11.2005 13:23

Cytat:

Napisany przez demek
najgorsze jest to ze umowa jest tak skonstruowana ze nie mozesz od niej odstapic gdyz to podpisujessz

Niezupełnie. Umowę podpisaną w dobrej wierze (czy jakoś tak) pod wpływem oszustwa można anulować. Są konkretne przepisy o tym mówiące, ale nie pamiętam w tym momencie dokładnie, jak brzmią.

demek 08.11.2005 13:03

najgorsze jest to ze umowa jest tak skonstruowana ze nie mozesz od niej odstapic gdyz to podpisujessz
pozatym nie rozumiem jak mozna isc kupowac cos o czym nie mamy pojecia bez konsulatcji z przynajmniej jedna osoba ktora sie na tym zna

ed hunter 08.11.2005 10:23

ulotka tej firmy ma za zadanie tylko wprowadzać w błąd, mało tego przy wizycie u nich łżą w żywe oczy (o serwisie, systemie itd.) więc jest to coś więcej niż powiedzieć, że 'ten proszek jest lepszy od zwykłego'
co do zupek to każdy wie co to jest (nie słyszałem aby ktoś umarł :D ), ale już sprawa smaku jest subiektywna.

edit: i na opakowaniu zupek podane są składniki a co będzie w 'super komputerze' to nikt nie wie :szczerb:

andrzejj9 08.11.2005 09:25

Cytat:

Napisany przez Arepo
No tak, tylko reklam wprowadzających w błąd jest wszędzie pełno. Jest to powszechnie akceptowane i niemożliwe do zlikwidowania. Niedawno słyszałem w telewizji, że każdy człowiek na Świecie kłamie średnio 3 razy dziennie, więc pewnie tyle samo razy (jak nie więcej) jest okłamywany przez kogoś innego. Każdego można oszukać, tylko jednych łatwiej a innych trudniej. Działa tu indywidualny instynkt samozachowawczy, o którym wspominałem już wcześniej.

Weźmy pokazywane w telewizji oprocentowanie kredytów mieszkaniowych (w różnych bankach) poniżej 2% w CHF. Jest to tzw. prawda niepełna ;). W skrócie wygląda to tak, że aby w ogóle myśleć o zejściu poniżej tego pułapu musimy mieć co najmniej 70% środków własnych, o czym oczywiście dowiadujemy się w ostatniej chwili. Zresztą numery z oprocentowaniem dotyczą wszelakich kredytów, nie tylko mieszkaniowych.

Inny przykład to występujące w reklamach zup w proszku słowa, zdrowe i pożywne. Spytaj dietetyka co o tym sądzi :). Jednak w tym przypadku prawie każdy wie ***8222;o co biega***8221; i traktuje to z przymrużeniem oka.

Heh, nie muszę pytać dietetyka.. ;)

Ale generalnie masz rację. Praktycznie każda reklama "lekko" nagina rzeczywistość, żeby ukazać produkt w jak najlepszym świetle. Zresztą, gdyby był on taki wspaniały sam w sobie, to wystarczyłaby kilkukrotna emisja spotu tylko informacyjnego, a reszta potoczyłaby się już sama..

Mam wrażenie jednak, że w przypadku tej konkretnej firmy jest coś więcej. Muszę przypomnieć sobie te artykuły w KŚ, ale teraz przyszło mi do głowy, że firma posługuje się fałszywymi certyfikatami, których w rzeczywistości nigdy nie otrzymała, co już jest swego rodzaju oszustwem i jak dla mnie może być powodem rozwiązania umowy przez klienta (wystarczy udowodnić, że kupując komputer kierował sie nimi, czego właściwie obalić się nie da). A tego typu "nieścisłości" jest w tym przypadku dużo więcej..

Arepo 07.11.2005 23:18

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Nie mówimy o napaści, porwaniu itp. ale o "zwykłym" oszustwie. A takowym to jest na pewno i nie trzeba tu daleko szukać - wystarczy, że reklama wyraźnie wprowadza potencjalnego klienta w błąd, co już samo w sobie jest przestępstwem.

No tak, tylko reklam wprowadzających w błąd jest wszędzie pełno. Jest to powszechnie akceptowane i niemożliwe do zlikwidowania. Niedawno słyszałem w telewizji, że każdy człowiek na Świecie kłamie średnio 3 razy dziennie, więc pewnie tyle samo razy (jak nie więcej) jest okłamywany przez kogoś innego. Każdego można oszukać, tylko jednych łatwiej a innych trudniej. Działa tu indywidualny instynkt samozachowawczy, o którym wspominałem już wcześniej.

Weźmy pokazywane w telewizji oprocentowanie kredytów mieszkaniowych (w różnych bankach) poniżej 2% w CHF. Jest to tzw. prawda niepełna ;). W skrócie wygląda to tak, że aby w ogóle myśleć o zejściu poniżej tego pułapu musimy mieć co najmniej 70% środków własnych, o czym oczywiście dowiadujemy się w ostatniej chwili. Zresztą numery z oprocentowaniem dotyczą wszelakich kredytów, nie tylko mieszkaniowych.

Inny przykład to występujące w reklamach zup w proszku słowa, zdrowe i pożywne. Spytaj dietetyka co o tym sądzi :). Jednak w tym przypadku prawie każdy wie ***8222;o co biega***8221; i traktuje to z przymrużeniem oka.

Wracając do tematu, to okazuje się, że sprawa superkomputera jest już dość dobrze znana wśród ludzi i bardzo dobrze. Prasa komputerowa, w postaci KŚ poruszyła tą kwestię i chwała im za to. Jednak ktoś, kto czyta KŚ lub inne pismo komputerowe na pewno nie nabierze się na ten ***8222;super produkt***8221;. Muszą się tym zająć gazety docierające codziennie do domów ludzi, którzy nie są zorientowani w temacie, a chcieliby powiedzmy zrobić prezent dziecku.

Pomysł z meilami do uwagi jest dobry, każdą ulotkę w swoim domu traktuję jako próbę oszustwa więc mam pełne prawo do interwencji ;).

Pozdrawiam

demek 07.11.2005 13:49

sa 2 gazety
obie to gazety lokalne z mojego miasta ale maja bardzo duzo poczytnosc a ze do katowic mam blisko a miasto zalewane jest ulotkami to chyba warto to zrobic

andrzejj9 07.11.2005 13:37

Cytat:

Napisany przez Arepo
Przecież nikt nikomu broni przy głowie nie trzymał, nikt nie kazał jechać i zawierać umowę, a to, że było głośno nie jest usprawiedliwieniem nie przeczytania tego co się podpisuje ...

Nie mówimy o napaści, porwaniu itp. ale o "zwykłym" oszustwie. A takowym to jest na pewno i nie trzeba tu daleko szukać - wystarczy, że reklama wyraźnie wprowadza potencjalnego klienta w błąd, co już samo w sobie jest przestępstwem.

@ demek

Nie wiem, czy jest to gazeta, którą uważasz za poważną ;) , ale od pewnego czasu pisze o tym Komputer Świat, który poprzez osobę prywatną dokonał zakupu w tej firmie i teraz próbuje zwrócić komputer (który swoją drogą na dodatek był wadliwy). Oni mają swoich prawników i na pewno też nie przestraszą się i nie odpuszczą, co w wykonaniu przeciętnego konsumenta jest najlepszą zachęta dla takich firm do dalszych oszustw, więc może coś z tego wyniknie. W każdym razie sprawa jest w toku.

Tymczasem temat, który kiedyś założyłem, a w którym udowadniam to, z czego później zaczęła korzystać ta firma (mam nadzieję, że nie przeze mnie ;) ). Ostatecznie nie umieściłem tam wyników, ale poszukam później ich opracowania i postaram się umieścić.

http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=46541

georg 07.11.2005 11:53

Nie wiem jak jest w tej chwili z tą firmą w innych miastach, ale w Poznaniu są raczej nie do ruszenia, a to z takiego powodu, że pomijając to co na ulotce przed zakupem dokładnie informują co się kupuje.
Np: system operacyjny linux, monitor płaski, ale crt (bo tamtych nie ma:)) itd.. itp...
Wiadomość z samego źródła, bo kumpel też miał na nich chrapkę (pracuje w branży it) i udawał wieśniaka chcącego kupić tego kompa :niepow:

ed hunter 07.11.2005 11:15

Cytat:

Napisany przez pawelblu
wydaje mi sie ze najlepiej, masowo (tzn. duza ilosc osob, ale kazdy po 1) wysylac maile do uwagi. Jak oni zrobia o tym program to juz dalej samo poleci.

pomysł przedni - ja już posłałem maila.

pawelblu 07.11.2005 10:24

wydaje mi sie ze najlepiej, masowo (tzn. duza ilosc osob, ale kazdy po 1) wysylac maile do uwagi. Jak oni zrobia o tym program to juz dalej samo poleci.

demek 07.11.2005 01:59

nitkt tego nie naglosni chyba ze skrzykniemy kilka powaznych gazet zeby o tym napisaly na pierwszej stronie - wyborcza, rzeczpospolita a moze nawet wprost, neewsweek i polityka - fakt odpada bo wzieli juz swoje w kieszen, jest jeszcze dziennik zachodni i inne tego typu gazety - pogadam z gazetami odemnie z miasta i moze uda sie cos zrobic

Arepo 07.11.2005 00:08

Cytat:

Napisany przez ro29
Witam !
Ja też się dziwię - ale nie tak do końca. Sam znam osoby, które na widok pierwszej z reklamówek tej firmy byli pozytywnie zaskoczeni - w przeciwieństwie do mnie - zaraz wyglądało mi to podejrzanie.
Trzeba uwzględnić, że dziś komputery kupują nie tylko tacy co się na tym znają (choć trochę ) - ale też starsi - i niektórych z nich łatwo przekonać, otumanić itd. A co do wspomnianej specyfikacji - żeby porównać - tak to prawda, tylko jak już wspomniałem - dla części dzisiejszych nabywców, komputer to całość - a nie zbiór elementów - sam dobrze znam osoby, które traktują komputer jak telewizor - mówiąc - "taki model" - i czy można się później dziwić, że dają się one nabrać takim oszustom ??

Witam :piwo:

Ilość oszukanych ludzi świadczy jednoznacznie o tym, że masz rację. Z przykrością muszę stwierdzić, że takie osoby będą zapewne jeszcze wielokrotnie oszukiwane w swoim życiu przez wszelakiego rodzaju oszustów i naciągaczy.

Wszyscy wiemy, że nie ma takiego człowieka, który zna się na wszystkim. Są jednak pewne podstawowe zasady bezpieczeństwa, które trzeba zachowywać. Jedną z nich jest kupno towaru w powszechnie znanym i polecanym punkcie. Ja na przykład nie mam zielonego pojęcia o zmywarkach do naczyń, ale mając zamiar takową kupić zrobiłbym to w dużej sieci sklepów z AGD, a nie w norze z szyldem ZMYWARKI z jednym dostępnym modelem o podejrzanym pochodzeniu i marce. Ale to JA bym tak zrobił ...

Cóż, czytając nowinki na www.uwagakomputery.pl i oglądając wykres firm stojących za całym procederem zaczynam pomału wątpić w szczęśliwe zakończenie tej historii. Przecież cały czas czytamy, że to już niedługo się skończy, że ludzie się skarżą, że wszyscy patrzą im na ręce ... i co ?, i nic, kompletnie NIC !. Kolejna wersja ulotki zawitała do mojej skrzynki pocztowej w zeszłym tygodniu.

Sprawa jest chyba bardziej skomplikowana niż mogłoby się wydawać. Małe oszustwa dokonywane przez duże firmy są normalnością właściwie wszędzie i tak naprawdę każdy ma to gdzieś. Zawyżanie cen to codzienność, a wciskanie kitu w ulotce można zinterpretować na 1000 sposobów, nawet jako żart - zdolny prawnik będzie miał pole do popisu. Nikt nie będzie ryzykował wieloletniego procesu z niewiadomym zakończeniem tylko dlatego, że jakaś emerytka zapłaciła za komputer trochę za dużo. Przecież nikt nikomu broni przy głowie nie trzymał, nikt nie kazał jechać i zawierać umowę, a to, że było głośno nie jest usprawiedliwieniem nie przeczytania tego co się podpisuje ...

Co więc pozostaje ?, chyba tylko możliwie duże nagłośnienie sprawy i wiara w sprawiedliwość, która może kiedyś nadejdzie ...

Pozdrawiam

ro29 05.11.2005 20:50

Cytat:

Napisany przez Arepo
(...)

Dziwię się jednak ludziom, którzy podpisują z nimi umowę. Nie wyobrażam sobie, że ktoś kupuje w naszym kraju sprzęt za parę tysięcy złotych nie mając o tym zielonego pojęcia. Nie wyobrażam sobie, że idzie tylko do jednego sklepu i nie kalkuluje dokładnie wszystkich kosztów. Nie wyobrażam sobie, że wierzy, iż dostanie w prezencie urządzenia warte kilka tysięcy (np.: cyfrowa kamera video) za darmo !. Oszustwo jest tutaj przecież tak bardzo widoczne, że aż kłuje w oczy. Nie mówię tutaj tylko o aspektach technicznych sprzętu, ale o samej umowie i otoczce jaka jej towarzyszy. Każdy, kto choć raz podpisywał ***8222;świadomie***8221; jakąś umowę od razu by stamtąd uciekł.

(...)
pozdrawiam

Witam !
Ja też się dziwię - ale nie tak do końca. Sam znam osoby, które na widok pierwszej z reklamówek tej firmy byli pozytywnie zaskoczeni - w przeciwieństwie do mnie - zaraz wyglądało mi to podejrzanie.
Trzeba uwzględnić, że dziś komputery kupują nie tylko tacy co się na tym znają (choć trochę ) - ale też starsi - i niektórych z nich łatwo przekonać, otumanić itd. A co do wspomnianej specyfikacji - żeby porównać - tak to prawda, tylko jak już wspomniałem - dla części dzisiejszych nabywców, komputer to całość - a nie zbiór elementów - sam dobrze znam osoby, które traktują komputer jak telewizor - mówiąc - "taki model" - i czy można się później dziwić, że dają się one nabrać takim oszustom ??

Pozdrawiam
ro29

P.S. Jeśli ktoś czytał moją niepełną wypowiedź - to przepraszam za zamieszanie !

demek 02.11.2005 15:06

polecam przeczytanie co stoi za firma komputery sp zoo a sorki za firma salon komputerowy bo juz nazwe zmienili
www.uwagakomputery.pl

smolik 23.09.2005 10:19

Właśnie wczoraj wpadła mi w ręce ulotka o tym "super" komputerze.
Nie wiem jak w innych miastach ale jak byscie zobaczyli ten sklepik w Łodzi to można się wystraszyć.
Wyglada jak po ostrzale z jakiegoś karabinu maszymnowego. Gdyby nie to że maja pancerne szyby to dawno by ich tam nie było.
Myślę że chociaż to spowoduje, że klient zanim wejdzie tam poważnie się zastanowi...

andrzejj9 22.09.2005 21:08

Cytat:

Napisany przez demek
zgodze sie z toba ale nie do konca
owszem nie kazdy musi sie znac na wszystkim a w tym przypadku na komputerach...ale zawsze mozna wziasc wykaz czesci i isc do innego sklepu prawda? sama umowa gdzie wyraznie widac juz oszustwo gdyz twoj podpis praktycznie pozbawia cie prawa do jakichkolwiek roszczen
zeruja na ludzkiej glupocie co juz na samym poczatku tej dyskusji napisalem
ludzie w naszym nie czytaja co podpisuja i takie sa potem finaly takich akcji

Widzisz.. tu właśnie o to chodzi, że może, ale nie musi.. Powinien, jeśli będzie oczekiwał tego, że ktoś chce go oszukać, ale mając świadomość tego, że żyje się w kraju prawa, coś takiego byłoby niepotrzebną stratą czasu. Reklama w Polsce nie może wprowadzać konsumenta w błąd - i jest to istniejący przepis prawny. A że tutaj z czymś takim mamy do czynienia, nie miałby chyba wątpliwości najbardziej początkujący nawet prawnik.

@ Arepo

To też jest dla mnie istotnym elementem całej tej sprawy - jak ludzie za tym stojący mogą rano spojrzeć na siebie w lustrze.. Studiuję marketing, znam się na socjotechnikach, studiowałem metody sprzedaży i wpływania na konsumentów i posiadam pewną wiedzę, którą potrafiłbym wykorzystać w identyczny sposób. Ale nawet do głowy by mi nie przyszło, żeby to rzeczywiście robić. Oszukując innych ludzi w celu własnego zysku?!

ps. Robiłem też swego czasu projekt mający na celu udowodnienie możliwości manipulacji przy sprzedarzy sprzętu komputerowego. Było to jeszcze zanim powstała omawiana tutaj firma, a badania przeprowadzałem między innymi na forum. Poszukam tego i może tu jako ciekawostkę umieszczę. Bo wnioski z badań były jednoznaczne..

demek 22.09.2005 20:58

nie slyszysz po raz ostatni i tego mozesz byc pewien bo zostalo jeszcze dobrych kilkaset tysiecy ludzi nie majacych komputera badz majacy jakis stary lub tez bardzo stary a nie majacy pojecia o sprzecie komputerowym i sadze ze jeszcze bardzo wiele osob sie da nabrac na ten "superkomputer"
NIESTETY

a jak to ukrucic? np niech napisze kilka osob z tym samym problemem czyli firma komputery sp zoo do kolejnej gazety a nie tylko wyborczej np rzeczpospolita lub tez wprost bo oni chetni pisza o takich rzeczach

Arepo 22.09.2005 19:55

Witam

Również kilka dni temu znalazłem tą ulotkę w skrzynce pocztowej, naturalnie z adresem sklepu w Gdyni.

Słyszałem już dużo wcześniej o tej firmie i ulotka w przeciągu kilku sekund znalazła się w koszu.

Obecnie sprawa nie szokuje mnie już tak bardzo jak za pierwszym razem. Co jakiś czas pojawiają się kolejne doniesienia o przestępczej działalności tej firmy, a ja nie jestem w stanie uwierzyć jak to jest możliwe, że nikt jeszcze tego nie ukrócił.

Na stronie uwagakomputery.pl w TYM miejscu jest artykuł z Komputer Świata, w którym niejaki Mariusz Modzelewski po prostu urządza sobie kpiny z odpowiedzi na zadawane mu pytania i jeszcze rysuje świetlaną przyszłość, która czeka jego firmę - Komputery. Ciarki po plecach przechodzą. Na szczęście jest tam także napisane, że sprawą już interesuje się kilka Urzędów chroniących prawa konsumenckie i miejmy nadzieję, że rozwiążą sprawę raz na zawsze. Nie wiem jak można żyć z pieniędzy zdobytych w taki sposób, ten człowiek nie ma wstydu.

Dziwię się jednak ludziom, którzy podpisują z nimi umowę. Nie wyobrażam sobie, że ktoś kupuje w naszym kraju sprzęt za parę tysięcy złotych nie mając o tym zielonego pojęcia. Nie wyobrażam sobie, że idzie tylko do jednego sklepu i nie kalkuluje dokładnie wszystkich kosztów. Nie wyobrażam sobie, że wierzy, iż dostanie w prezencie urządzenia warte kilka tysięcy (np.: cyfrowa kamera video) za darmo !. Oszustwo jest tutaj przecież tak bardzo widoczne, że aż kłuje w oczy. Nie mówię tutaj tylko o aspektach technicznych sprzętu, ale o samej umowie i otoczce jaka jej towarzyszy. Każdy, kto choć raz podpisywał ***8222;świadomie***8221; jakąś umowę od razu by stamtąd uciekł.

Mam nadzieję, że po raz ostatni słyszę o tej rynsztokowej firmie, która powinna już bardzo dawno temu zniknąć z naszego rynku, a właściciel ponieść wysokie konsekwencje swoich czynów.

pozdrawiam

ed hunter 22.09.2005 17:52

Cytat:

Napisany przez Morris
Identyczna jak u mnie. Co do pisanej drobnym maczkiem adnotacji, to właściwie w każdej ofercie można taką znaleźć. Każdy się w ten sposób zabezpiecza, a ZWŁASZCZA mediamarkt.

tylko pewnie adres sklepu krakowski ;)

a jaką widać perfidię na emerytów skierowaną - linie autobusowe podane i co trzeba zabrać, praktycznie zero wymagań, emeryt tłusty kąsek - roboty nie straci :fiu:

a sporo emerytów z nudów kupuje komputery :taktak:

a i jeszcze wśród tekstów wyróżnia się jeden: PODŁĄCZENIE DO INTERNETU ^_^

Morris 22.09.2005 17:36

Cytat:

Napisany przez ed hunter
właśnie znalazłem w skrzynce ulotkę z tej serii
najciekawsze jest dobrze schowane

Identyczna jak u mnie. Co do pisanej drobnym maczkiem adnotacji, to właściwie w każdej ofercie można taką znaleźć. Każdy się w ten sposób zabezpiecza, a ZWŁASZCZA mediamarkt.

demek 22.09.2005 17:12

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Nie idiotów tylko normalnych ludzi, którzy nie muszą znać się na sprzęcie, a w normalnie funkcjonującym kraju nie powinni być bezkarnie oszukiwani. Nie każdy musi wiedzieć wszystko o wszystkim.

zgodze sie z toba ale nie do konca
owszem nie kazdy musi sie znac na wszystkim a w tym przypadku na komputerach...ale zawsze mozna wziasc wykaz czesci i isc do innego sklepu prawda? sama umowa gdzie wyraznie widac juz oszustwo gdyz twoj podpis praktycznie pozbawia cie prawa do jakichkolwiek roszczen
zeruja na ludzkiej glupocie co juz na samym poczatku tej dyskusji napisalem
ludzie w naszym nie czytaja co podpisuja i takie sa potem finaly takich akcji

andrzejj9 22.09.2005 16:37

Cytat:

Napisany przez andreg
Tą samą ulotkę rozdają na Sląsku,sklep na ul.Granicznej w Katowicach,właściwie wszystko się tu zaczęło ładnych parę lat temu.Do dzis,choć już parę razy było głośno o tym właścicielu i jego przekrętach,dalej działa i nabija za przeproszeniem "idiotów" w butelkę!!!

Nie idiotów tylko normalnych ludzi, którzy nie muszą znać się na sprzęcie, a w normalnie funkcjonującym kraju nie powinni być bezkarnie oszukiwani. Nie każdy musi wiedzieć wszystko o wszystkim.

andreg 22.09.2005 14:18

Cytat:

Napisany przez ed hunter

ta ulotka to typowy przykład naciągania zgodnie z prawem.

z lewej maksymalna konfiguracja z prawej minimalna rata - rata za co i na ile czasu?

na rok czy 30 lat?

płacona co miesiąc, tydzień czy codziennie?

kpina.

Tą samą ulotkę rozdają na Sląsku,sklep na ul.Granicznej w Katowicach,właściwie wszystko się tu zaczęło ładnych parę lat temu.Do dzis,choć już parę razy było głośno o tym właścicielu i jego przekrętach,dalej działa i nabija za przeproszeniem "idiotów" w butelkę!!!

andrzejj9 22.09.2005 14:12

Cytat:

Napisany przez ed hunter

To, co oni robią nie jest zgodne z prawem. Sprawa była omawiana już nie raz i wyraźnie zostały wytknięte paragrafy, które firma łamie - z oszukiwaniem klientów włącznie. W praktyce z umowy z nimi podpisanej właśnie z tych względów można zrezygnować, co jednak nie zmienia tego, że bardzo dziwi fakt, że pomimo jawnego łamania prawa firma funkcjonuje na rynku, a patrząc na kolejne oddziały, które otwiera w poszczególnych miastach, ma się całkiem dobrze..

Ziele 22.09.2005 13:55

Cytat:

Napisany przez pawelblu
A tak z ciekawosci wyslalem do uwagi z TVNu 3 linki (2 firmowe tego wlasciciela i ten jeden ostrzegajacy). Zobaczymy czy sie zainteresuja.

Fajnie by było :P ale pewnie i tak uda mu sie naciągnąć jeleni.

Damianos L 22.09.2005 13:32

lol ale sobie pogrywaja :/

a ludzie daja sie nabierac....

a co do laptopa to prezentacja fajna ale rzeczywiscie nigdzie nie ma danych technicznych

pawelblu 22.09.2005 13:32

A tak z ciekawosci wyslalem do uwagi z TVNu 3 linki (2 firmowe tego wlasciciela i ten jeden ostrzegajacy). Zobaczymy czy sie zainteresuja.

Oktawian89 22.09.2005 13:08

:| ehh

ed hunter 22.09.2005 12:53

http://img373.imageshack.us/img373/4...tery7ze.th.jpg

http://img373.imageshack.us/img373/2...erta6ly.th.jpg

z lewej maksymalna konfiguracja z prawej minimalna rata - rata za co i na ile czasu?

na rok czy 30 lat?

płacona co miesiąc, tydzień czy codziennie?

kpina.

Ziele 21.09.2005 23:06

Za prezentacje mają u mnie 5+ ale za ilość danych o komputerze -1. W ten sposób super komputerem można nazwać np pentium 100MHz... wystarczy go włożyć w ładną obudowe. Zresztą obudowa pewnie lipna i nawet nie leżała koło Chefteca itp ;)

Oktawian89 21.09.2005 22:06

Stronki super zrobione , tylko szkda ze do takich celow.. ;/;/
Ciekawe czemu nie podaja dokladnych parametrów ?! :blee: pewnie jakies gówno najwieksze ... jak czytałem o nich to az mi sie sie odechiewało... :wsciekly:

ed hunter 21.09.2005 22:03

taki wygląd blaszaka gwarantuje rozbudowę :D

http://img251.imageshack.us/img251/1...board013br.jpg

ja nie mam na to szans ||

http://img93.imageshack.us/img93/2576/img11764bs.jpg

dzałają wały jak sekta....

Morris 21.09.2005 21:43

Właśnie przeczytałem "Media o nas" - ani jednego artykułu. Ale to ta sama sieć. Jest tam adres tego sklepu na Nowosądeckiej.

ed hunter 21.09.2005 21:38

fajne. :|

to ja mam najlepszy komputer w galaktyce a koledzy, macie najlepsze komputery we wszystkich wymiarach.

wolfen3 21.09.2005 21:30

http://www.supercomputer.pl/
http://www.superlaptop.pl/

Morris 21.09.2005 21:24

Odkopuję, bo wydaje mi się, że dostałem dziś do skrzynki ich ulotkę. Niestety nie mam ostatnio za bardzo czasu, żeby sprawdzić, czy to oni, więc jeśli ktoś z okolicy mógłby, to byłoby fajnie. Różowa ulotka jest łudząco podobna do ich wszystkich reklam i komputer, którego podano cenę "miesięczną", bez całkowitej, monitor na ilustracji sugerujący, że jest w zestawie i niby urządzenie wielofunkcyjne gratis.
Już wysłałem @ do ludzi ze stronki "uwagakomputery" i czekam na odpowiedź.
A może ktoś już widział ten sklep?
Adres: ul. Nowosądecka 54, Kraków.
Na ulotce nie ma ani nr telefonu, ani adresu strony WWW. Jak na sklep w Krakowie, który stać byłoby na takie promocje, to jest co najmniej dziwne. :\

Oktawian89 29.08.2005 23:19

widziałem jzu to kiedyś :P niezle ludzi w jajo robia.. ;/ ech Polska...

andrzejj9 29.08.2005 14:46

Tak? To znaczy, że nie jestem na bieżąco.. Kiedyś, jak dokładniej przygladałem się tej sprawie, to były to zwykłe certyfikaty jakiś nie istniejących w ogóle firm. Jeśli teraz powołują się na takie, to to kolejne przestępstwo, jakie popełniają..

pawelblu 29.08.2005 14:20

Chip i Vercomp nie istnieje ?? To o ich certyfikaty glownie chodzi ...

andrzejj9 29.08.2005 13:47

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Jak piszesz na ulotce Athlon 3200 a dostajesz 2300 (3200 to tylko max obslugiwany przez plyte glowna, co jest dopiero na umowie generowanej bezposrednio przed zakupem) to chyba jednak jest oszustwo.

Acha - no i bezprawne wykorzystywanie certyfikatow ...

No z tym ostatnim to akurat trudno im to zarzucić, bo te "certyfikaty", które wykorzystują, są po prostu wymyślone i te niby firmy ich polecające w rzeczywistości nie istnieją..

A przy okazji - pamiętacie, jak swego czasu robiłem tutaj taką małą ankietę na temat wyboru zestawów komputerowych starając się udowodnić, jak można manipulować klientem? Poszukam dzisiaj projektu, który na ten temat robiłem i postaram się zamieścić do wglądu. Jak zobaczycie wyniki dokładnie potwierdzają to, z czego teraz korzysta ta firma..

pawelblu 29.08.2005 13:01

Jak piszesz na ulotce Athlon 3200 a dostajesz 2300 (3200 to tylko max obslugiwany przez plyte glowna, co jest dopiero na umowie generowanej bezposrednio przed zakupem) to chyba jednak jest oszustwo.

Acha - no i bezprawne wykorzystywanie certyfikatow ...

andrzejj9 29.08.2005 12:45

No nie zgodziłbym się.. ich działalność podpada pod ładne kilka paragrafów poczynając od świadomego wprowadzania klienta błąd, poprzez nieprawdziwej reklamy, do niespełniania warunków wyposażenia sklepu.. Tak czy siak są to po prostu oszuści i takich trzeba tępić.

demek 29.08.2005 12:39

oni nie oszukuja tylko zeruja na glupocie ludzi ktorzy nie czytaja umow

andrzejj9 29.08.2005 00:58

Na forum było, a i ja ostatnio dostałem ich ulotkę. Pojawili się we Wrocławiu i już miałem się do nich przejechać, ale wypadło mi kilk spraw i nie miałem na to czasu. Zresztą może to i lepiej, bo wybierałem się tam z zamiarem "dyskusji", a także w razie potwierdzenia, że jest to oczywiste oszustwo, wezwania policji i rozdmuchania sprawy. Zresztą niewykluczam tego jeszcze, ale na razie nie mam na to czasu.

W każdym razie to kpina, że wszyscy wiedzą, co to jest i jakoś nikt nie może z tym zrobić porządku. Ale w sumie czego ja w kraju oczekuję.. uczciwości? Ehhh.. źle ze mną...

demek 29.08.2005 00:30

ja bede tam jutro z dyktafonem i mikrofonem w rekawie:) wiec strona wzbogaci sie o kolejny material:)

Predi 28.08.2005 23:59

bylo juz gdzies na forum o tej firmie
(chyba w megatemacie o dowcipach etc ;) )

pawelblu 28.08.2005 23:56

uwagakomputery.pl

Chyba tego jeszcze nie bylo na forum, a temat dosc ciekawy.

www.uwagakomputery.pl

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:56.