![]() |
Problem Ze Sklepem Rowerowym !!
Witam,
Mam problem ze sklepem w którym kupiłem mój rower . Mianowicie , wczoraj jadę sobie jak gdyby nigdy nic aż tu nagle zablokowało mi się koło tylnie . Zsiadłem i patrzę a z tyłu urwały się przerzutki SHIMANO ACERA 7 speed .Myślę mam gwarancje to oddam i mi naprawia. Dzisiaj do nich zawiózł rower mój ojciec. Dzwonie do niego co i jak a on mówi żebym szykował 300 zł na naprawę bo to niby z mojej winy,,, . I teraz nie wiem co zrobić... Rower ma dopiero 1,5 miesiąca był codziennie eksploatowany GIANT BOULDER DISC . 2 tygodnie temu połamałem pedał prawy... wiec może oni myślą ze ja się przewróciłem na nim i przy okazji rozwaliłem przerzutki ?! Rower fakt trochę zniszczony ale jak wiadomo ze jak się na nim jeździ 4-5 godzin dziennie to tak może być... i teraz nie wiem co mam zrobić jakich argumentów użyć ?bo nie uśmiecha mi się płacić 300 zł za naprawę... POZDRAWIAM :) |
na ostro z chamami.
ja kiedyś w Shimano STX RC ukręciłem zębatkę w piaście i też próbowali chwilę pogrywać. to znaczy co - drogi rower ma być do oglądania? nie, kupuje się drogi rower, aby na nim ekstremalnie jeździć. |
Ok jutro pojade z Ojcem do sklepu i pogadamy z panem... tylko martwi mnie to ze ten prawy pedał jest połamany... a moj ojsicec wiadomoze to fachowcy i im uwierzy... :(
|
nie wyobrażam sobie, jak by trzeba za***ać, aby urwać przerzutkę???
a pedał rozwalić łatwo. i tego się trzeba trzymać. |
no nie wiem, fakt jest troche pozrysowana... a urwałem ją jechałem pod mała górke asfaltem miałem na 2-4 , przezuciłem na 1-4 pojechałem metri i słysze ze cos mi koło zablokowało... i okazało sie ze sie przerzutka urwała... Rozmawiałem włąsnie z ojcem i podobno kolez ze sklepu powiedziałze ja to sm zrobiłem napewno bo juz odrazu to widzi ?! jasne juz w to wierze... zobaczył na pedał i adrazu stwierdził ze sam to zrobiłem...
|
Sam nie wiem, co w takiej sytuacji bym zrobił.. To znaczy byłem już w podobnych, chociażby w "walce" w serwisem HP, którą swego czasu tu opisywałem (a w której, jak teraz wiem, wcale patrząc na zapisy gwarancyjne nie miałem do końca racji.. to znaczy ostatecznie miałem, bo te z kolei zapisy były sprzeczne z polskim prawem, ale to juz inna historia..) i wtedy po prostu objechaliśmy z ojcem wszystkich po kolei, poczynając od pracowników serwisu, kończąc na liście do jakiegoś dyrektora generalnego HP.. A jeśli coś takiego by nie podziałało.. nie wiem, może zadzwoniłbym na policję, żeby spisali jakiś raport (myślę, że samo ostentacyjne zadzwonienie na policję z komórki w sklepie powinno już polepszyć twoją pozycję przetargową ;) ), a potem.. ostatecznie nie wahał się i oddał sprawę do sądu. Nie ma się co zastanawiać, sądy też dla ludzi, nawet w Polsce.
|
Też tak myślę. :D ale najgorsze jest to ze ojciec kazał im to robic :| dopiero jak dzwonilem do niego wieczorem to powiedziałem mu zeby to odwołał albo jak chce to niech z własnej kieszeni placi :P Jutro ma do nich zajechać i zjechąc wszystkich po koleji :P pozdro i thx za pomoc jak ktos sie zna na prawie to prosze o wypowiedzi :D
|
Cytat:
|
no nie powiem ze jezdziłem nim po asfalcie zawsze|| ale w koncu po to dałem 1400 zl zeby sie nie przejmować ze coś odpadnie albo sie połąmie :\
|
pomijając sprawę czyja była wina to 300 złotych jest cholerną próbą wymuszenia pieniędzy a szantażem jest gwarancja.
podaj na PW telefon do tych dupków a jutro zadzwonię i się zapytam co obejmuje gwarancja i jakie są możliwości napraw poza gwarancją (hehe ciekawe co za bajkę usłyszę) |
Cytat:
Żebyś widział jak wyglądał mój rower po pierwszej mocniejszej jeździe w terenie ||. Przerzutki nie było widać, biedna acera tak się zakleiła błotkiem. |
Cytat:
|
Przegląd rzeczywiście może być płatny i to jest zwykle określone w gwarancji. Ale.. trochę się teraz gubię w polskim prawie i nie wiem, jak to jest z przedmiotami "nieelektronicznymi", ale prawie na pewno możesz również skorzystać z niezgodności towaru z umową i wtedy żadne warunki gwarancyjne (prawdopodobnie również z obowiązkowym przeglądem) cię nie interesują.
|
A co wogole obejmuje gwarancja ? moze powietrze w detkach ;)
Jest jakis papierek gwarancyjny czy tylko z paragonem lub fakturka ..... |
Witam,
własnei pisze ze szkoły :P wiec tak dostalem cała ksiazke gwarancyjna i do tego podpiety jest paragon. |
Cytat:
Wiesz...jak sam sobie zrobisz przegląd rowerka, nasmarujesz całe łożyskowanie w nim itd. To na pewno bedzie Ci szkoda pojechać w błoto :D Nie ma nic gorszego jak piasek w mechaniźmie - wszystko słychać :D Ja wychodze na rower jak jest w miare sucho a po deszczu w teren sie nie wybieram bo potem wiecej roboty jak przyjemności. Co do tej 'gwarancji' i naprawie 300zł... za te cene sam poszedłbym do rowerowego po części i sam to naprawił...i kieszeń pełna. No ale do tego trzeba mieć chęci, a jak ktoś woli jeżdzić do zajechania sprzętu... :> edit: co do mocnej jazdy... Taka jazda nie jest wyłącznie w błocie :D Na Śląsku taki ładny suchy teren może być w lesie, że gwarantuje bez hamulców za pierwszym razem bałbyś sie jechać szybciej coby troche poodrywać sie od ziemi :D I to nie między drzewami. |
Druga sprawa, samo się też nie urwało prawda :)
Zablokowal się łańcuch, przycisnąłeś mocniej myśląc że się odblokuje i pociągnęło cały mechanizm. |
z tego co pamietam to gwarancje na rowery sa tak swietnie ulozone, ze jak przeczesalem swoja (ok 1 strony zeszytowej drobnego tekstu) to z tych wszystkich wyrazow mozna bylo wycisnac jedno zdanie:
"Gwarancja obejmuje tylko rame roweru" a co do 300zl... po tyle chodza rowery w hipermarketach chyba ze sie myle :D |
Cytat:
|
Cytat:
|
nie poprostu jechałem pod gorke zmieniłem z 2-4 na 1-4 i poszło... przerzutki zablokowały mi tylnie koło i po sprawie
|
Cytat:
|
niee łancuch była na karbach... tylko ze sie przerzutka urwała...tzn nie urwała ze odpadła tylko urwał sie zaczep i przerzutke moge soebie obkrecac w okoł koła chodz jest przekrecona do ramy... a w przerzutki wszedł ten meatl co sa na niej 2 zebatki takie małe ;p
|
nie wiem co to za sklep i jak realizuja gwarancje, ale ja w moim rowerze kelly's zajechalem suport (2 miechy 1000km, czy jakos tak), chyba tak sie nazywa to z korba :>
rower przywiozlem do sklepu gdzie stwierdzono ze trzeba wymienic i wymienili w ramach gwarancji tylko opon gwara nie obejmowala, ale to male koszta, kupilem Maxxisy |
Cytat:
A od pedałów nich sie odpierdziela bo reklamujesz co innego... |
Cytat:
|
Cytat:
Z ciekawości sam zobaczyłem w moim rowerze na stan tylnego mechanizmu i jest bardzo dobrze. Nie wyobrażam sobie aby sie coś urwało przy prędkości '>40km/h' Z moich znajomych mało kto da mi rade na starcie/akceleracji :) Także powiem tyle nie ma takiej możliwości...chyba że ma pneumatyczna siłe w nogach :D ale wtedy obawiałbym sie o wytrzymałość łańcucha. |
Cytat:
W piasty jeszcze nic mi nie powłaziło. Cytat:
|
Cytat:
|
Pamiętam jak kolega kupił sobie właśnie w supermarkecie jeden z tych niedrogich "rowerów". Nie potrzebował rewelacji, bo chciał tylko jeździć na uczelnię więc kupił jak najtaniej się dało. Po mniej więcej dwóch tygodniach rower przestał działać, bo po prostu wszystko się jakoś.. "powyginało", mechanizm, rama.. sam dokładnie nie wiem.
No więc wziął rower i poszedł z reklamacją tam, gdzie go kupił. Oczywiście usłyszał, że raklamacja nie może być uznana, a jako uzasadnienie zaczęto mu tłumaczyć, że płacąc taką cenę, zgadza się na niższą jakość produktu i po prostu nie jest on przystosowany do takiego użytkowania... i inne tego typu bzdury.. On najpierw próbował dyskutować, ale w końcu dał sobie spokój, wziął kartkę papieru i rozrysował im układ obciążeń działających na rower (a że studiuje na mechanice to nie było to dla nieg problemem) i pokazał, gdzie ewentualnie mogą powstać lekkie zniekształcenia.. W tym momencie dyskusja jakby się urwała i reklamacja została przyjęta, a w ostateczności chyba i zwrócone pieniądze ;) |
ja kiedyś jechałem dość szybko po asfalcie, w pewnym momencie tylna przerzutka (Schimano) wygięła się i wkręciła między szprychy. Mnie wyrzuciło na jakieś 3-4m przez kierownicę :blee:, jak zebrałem siły i wstałem to zaczęłem :klnie: na rower. Potem przez jakieś 2 tygodnie bolał mnie kręgosłup i ciężko było mi się poryszać, ale teraz kupiłem nową przerzutkęi dalej jeżdżę. ;)
|
hmm Moj ojciec zaplacił... z włąsnej kieszeni... wiec teoretycznie mnie to nic nie kosztowała chodz darłem sie na niegoczemu to zrobił , przecie ta kase mogl mi dac ja bym lepiej ja wykozystał. Jutro o 14 odbieram rower to pogdam z panami,,, co i jak ;/
pozdrrawiam |
ja bym zrobił tak:
ja bym skorzystał z " niezgodności towaru z umową " coś podobnego do rękojmi tylko dla osób cywilnych - nie interesują Cię wtedy żadne postanowienia zawarte w karcie gwarancyjnej - wszystko reguluje kodeks cywilny. Składasz pisemną reklamację z zaznaczenie, że korzystasz z ( tu nie pamiętam paragrafu - a nie chce mi się już szukać ) ale chodzi o to co Ci podałem na wstępie, opisujesz dokładnie jak doszło do powstania usterki zwracając uwagę aby nie mogli się doczepić z twojego opisu, że usterka powstała z Twojej winy i piszesz w rządaniach reklamującego: prosze o bezpłatne usunięcie wady lub zwrotu gotówki. Pismo takie składasz w piątek aby mieli miej czasu a mają 14 dni na ustosunkowanie się do twego pisma. A zapomniałem Ci powiedzieć, że nie podajesz telefonu kontaktowego tylko adres - pytasz co mi to da - jest taki przepis który mówi że jesli w przeciągu 14 dni nie powiadomią Cie pisemnie że Twoja reklamacja nie może być pozytywnie rozpatrzona to automatycznie zgadzają się na twe warunki które im postawiłeś - wierz mi firmy często zapominają powiadomić pisemnie listem poleconym o takim fakcie - a jak Cie nie powiadomią to sprawę masz już wygraną w każdym sądzie grodzkim - zyczę powodzenia |
ja swoje 'dwa kolka' kupilem jakies 7 lat temu za 1k, teraz wyglada jakby mial pol roku, jezdze duzo, bez wzgledu na rodzaj terenu (ale nigdy na deszczu)
jak juz ktos wczesniej powiedzial 'jak sie dba, tak sie ma', czy jakos tak :) |
Cytat:
Trzeba poszukać i napisać jakiś wzór papierka :) Potem do szuflady moze sie nie przyda hehe |
Cytat:
|
ok :D jest tak ze ojciec powiedizał ze nie zaplaci 300 zł ... za naprawe z tego co mi powiedział to dogadał sie z kolesiem i zapłacił 50 zł ... na naprawe przerzutki , reszcze zrobili w ramach serwisu czyli łozycka w kierownicy i wyregulowanie wszystkiego...
uff :D |
50 to nie 300, co prawda też bym nie zapłacił, ale to jeszcze kwota, którą można przeboleć. Ale tym samym ci serwisanci przystając na to potwierdzili tylko, że są oszustami. Teraz należałoby jeszcze tylko wezwać policję i sprawić, żeby to była ostatnia próba wyłudzenia pieniędzy w ich życiu..
|
Cytat:
|
Myślę, że nie bez znaczenia jest styl jazdy, bo nic takiego wymieniać nie musiałem (kilka razy rower był tylko na dokładniejszym przeglądzie i regulacji), a niektórych z naszych wycieczek łagodnymi nie nazwałbym na pewno :) (120km po piaskach, leśnych i polnych drogach, z czego droga powrotna w czasie burzy i ogromnej ulewy - rowery po powrocie wygladały tak (my zresztą też ;) ) że w całości wrzuciliśmy je do pobliskiej rzeczki, żeby się trochę wyczyściły. Potem zresztą po tej rzeczce, gdzie nurt jest bardzo szybki, ale głębokość rzadko przekracza metr, próbowaliśmy trochę jeździć - oczywiście w prądem. Ciekawe wrażenia :) ).
Inne ciekawe wycieczki mieliśmy w "Lądku Zdrój", gdzie wjechaliśmy jakimś cudem na dużą górę (jechaliśmy na nią z 25 km..), a potem z niej zjeżdzaliśmy - i to nie asfaltem ;) Piaski, skały, strumyczki, trawa i każdy inny rodzaj podłoża mieliśmy po drodze, ale generalnie zjazd był przedni. Choć nie ukrywam, że przedni amortyzator to było to, czego mi wtedy najbardziej brakowało.. |
własnie przyjehcałem na mioim rowerku :serdusz: :D wszystko ok , jeszcze tylko pedały wimieniłem na metalowae (28zł) :D i wszystko gra jezdzi sie przepieknie jak zawsze :P W koncu nie wiem ile ojciec dał za naprawe , najpierw nie chciał powiedzieć a potem powiedziałze niby 50 zł ale czy to prawda ? :D dobra mam rower sprawny i to sie liczy ! :D thx wszystkiom za pomoc :D
pozdrawiam |
|
Ilość załączników: 3
hehe :D nie spoko :D juz sie nie moge doczekać piątku || az pośmigam po lesie :D poskacze troche :D to jest to 8 )
A oto Moja czarna strzała :serdusz: :fiu: |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:38. |