Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Linux Mandriva - kilka pytań początkującego... (https://forum.cdrinfo.pl/f5/linux-mandriva-kilka-pytan-poczatkujacego-56181/)

Mich@ł 02.09.2005 20:10

Linux Mandriva - kilka pytań początkującego...

Zainstalowałem sobie Mandrivę 10.2 :D
I już mam pewien problem. Mianowicie chciałem użyć programu Kopete do rozmów per gadu gadu. W ustawieniach wpisuję swój numer, podaję hasło, klikam OK i wywala błąd, że podane hasło jest błędne, chociaż w 100% wpisywałem dobre :\

Drugie moje pytanko, to czy pod KDE 3.3 można przeglądać, w Windowsie nazwałbym to Otoczenie sieciowe? Wiem, że spod GNOME się da, ale jednak wolałbym zostać przy KDE...

Dzięki za pomoc :)

rycho 02.09.2005 20:14

Cytat:

Napisany przez Dj Mich@ł
Zainstalowałem sobie Mandrivę 10.2 :D
I już mam pewien problem. Mianowicie chciałem użyć programu Kopete do rozmów per gadu gadu. W ustawieniach wpisuję swój numer, podaję hasło, klikam OK i wywala błąd, że podane hasło jest błędne, chociaż w 100% wpisywałem dobre :\

Drugie moje pytanko, to czy pod KDE 3.3 można przeglądać, w Windowsie nazwałbym to Otoczenie sieciowe? Wiem, że spod GNOME się da, ale jednak wolałbym zostać przy KDE...

1.Robisz jakiś błąd (daruj sobie Kopete)
2.Tak. Da się.
Kombinuj sam dalej.:)

mgit 02.09.2005 20:18

Ażeby przeglądać otoczenie sieciowe, jak i udostepniać musisz mieć zainstalowaną sambę to raz ;)
W Kongreon (chyba tak się to pisze) wpisz
Cytat:

smb:/
Co do Kpote jest lipny, nie obsługuje importu kontaktów z servera gg, polecam KADU lub GNUGadu ;)

Jak byś chciał ustawić sambe to edytój plik samba.conf lub przejdź na KDE 3.4 tam jest znacznie łatwiej :) i smb nie cza wpisywać bo jest ikonka system (odpowiednik mój komputer w windows) :D i wszystkie ustawienia samby ustawia się z poziomu centrum sterowania :)

KDE 3.4 the best :)

Mich@ł 03.09.2005 14:57

Mam jeszcze jedno pytanko.. Mam na jednym dysku tego linuxa, a na drugim dysku Win xp pro.. Jak zrobić, żeby przy włączaniu kompa była możliwość wyboru systemu operacyjnego?

Następne moje pytanko.. Przy włączaniu kompa Linux prosi mnie o podanie nazwy użytkownika i hasła.. Jak zrobić, żeby nie pytał, tylko normalnie się uruchamiał?

--update--

Z drugim problemem sobie sam poradziłem :D

mgit 03.09.2005 15:41

Cytat:

Napisany przez Dj Mich@ł

Mam jeszcze jedno pytanko.. Mam na jednym dysku tego linuxa, a na drugim dysku Win xp pro.. Jak zrobić, żeby przy włączaniu kompa była możliwość wyboru systemu operacyjnego?

Mandrake ustawia to automatycznie, no ale skoro wyboru nie masz to znaczy że cuś przy instalcji sknociłeś.
W Control Panel masz ikone do ustawień LILO tam ustaw :) lub w katalogu boot powinien być plik lilo.conf ;)

MetalSlug 03.09.2005 18:42

A jak nie LILO to Grub... też fajny (a ja to nawet wolę go).

mgit 03.09.2005 18:51

Grub lepszy :) bo można ustawić timeout na 0 i odrazu linux startuje :D

Patrix 03.09.2005 19:13

Cytat:

Napisany przez mgit
Grub lepszy :) bo można ustawić timeout na 0 i odrazu linux startuje :D

Z tego co pamiętam w lilo też ustawiałem na 0 :)
bo uzywam windowsowego menadzera

mgit 03.09.2005 20:31

Cytat:

Napisany przez Patrix
Z tego co pamiętam w lilo też ustawiałem na 0 :)
bo uzywam windowsowego menadzera

w lilo jak ustawisz na 0 to systemu nie wystartuje tylko czeka do usranej śmierci ;)
Tak się dzieje przynajmniej od Mandrivi 10.0 ;)

Patrix 03.09.2005 21:00

Cytat:

Napisany przez mgit
w lilo jak ustawisz na 0 to systemu nie wystartuje tylko czeka do usranej śmierci ;)
Tak się dzieje przynajmniej od Mandrivi 10.0 ;)

dziwne musze u siebie sprawdzić,
zawsze lilo instalowałem na hda6 (tu mam linucha) a na hda1 mam boot od win i bootowałem lilo z hda1 :) lilo ustawialem na 0 no i tylko migło...

demek 03.09.2005 21:25

jesli mam byc szczery - zmien dystrybucje:)

mgit 03.09.2005 21:35

Cytat:

Napisany przez demek
jesli mam byc szczery - zmien dystrybucje:)

A jak ja mam być szczery to jade na Fedora Core 4 i jestem happy :D
Tylko na Mandrake (Mandrivia) są takie jaja z lilo ;)

Patrix 03.09.2005 21:48

Cytat:

Napisany przez mgit
A jak ja mam być szczery to jade na Fedora Core 4 i jestem happy :D
Tylko na Mandrake (Mandrivia) są takie jaja z lilo ;)

aa heh sorki :D
ja właśnie na fedorze jechałem,
na mdk przyznam nie bawiłem sie w to '0' :)

Mich@ł 03.09.2005 23:38

Czy jest możliwość przeglądania dysku z partycjami NTFS z zainstalowanym Windowsem spod innego dysku z Linuxem? Nie chodzi mi teraz o Otoczenie sieciowe, tylko sytuację gdy oba dyski są w komputerze...

mgit 04.09.2005 08:10

Cytat:

Napisany przez Dj Mich@ł
Czy jest możliwość przeglądania dysku z partycjami NTFS z zainstalowanym Windowsem spod innego dysku z Linuxem? Nie chodzi mi teraz o Otoczenie sieciowe, tylko sytuację gdy oba dyski są w komputerze...

Da się ||
Wystarczy dany dysk z patrycjami podmontować pod system plików
poleceniem mount ;) po więcej szczegółów odsyłam pod google.pl

DreamCrusher 04.09.2005 09:14

Cytat:

Napisany przez Dj Mich@ł

http://www.jankratochvil.net/project/captive/
z tym powinienes moc nawet zapisywac na ntfsie

Mich@ł 04.09.2005 10:09

Cytat:

Napisany przez mgit
Da się ||
Wystarczy dany dysk z patrycjami podmontować pod system plików
poleceniem mount ;) po więcej szczegółów odsyłam pod google.pl

Wiem, że z polecenia mount się da ;)
Tylko gdy próbuję się dostać na dysk wywala błąd (coś o uprawnieniach dostępu) :\
Po przełączeniu na konto roota mogę oglądać pliczki. Gdy chcę zmienić uprawnienia dostępu wywala komunikat "Nie można zmienić właściciela pliku /D. Brak odpowiednich praw dostępu do pliku". Czyli mimo, że jestem zalogowany na roota, nie mogę zmienić uprawnień :\

@zuk4u... Zobaczę zaraz Twoją podpowiedź :)

--edit--

Jakiego playera filmów polecacie? Mam zainstalowane jakieś z Linuchem, ale mam problem z polskimi czcionkami w napisach :\

luminat 04.09.2005 11:33

Dopisz do pliku //etc/fstab (z poziomu roota) taka linijke:
/dev/hda1 /mnt/windows ntfs umask=0022,nls=iso8859-2,ro 0 0

gdzie a - oznacz pierwszy kontroler i dysk pracujacy jako master; analogicznie jest z b,c,d
ta 1 po literze a oznacza, ze jest to pierwsza partycja podstawowa; partycje rozszerzone rozpoczynaja sie od cyfry 5
zmiany beda widoczne po restarcie systemu

ps. jesli skonfigurujesz sobie plik //etc/fstab, to mozesz sobie dac spokoj z recznym montowaniem dysku twardego, bo mandriva ma spatchowane jadro zawierajace automount.

mgit 04.09.2005 16:58

Cytat:

Napisany przez Dj Mich@ł
(...) Jakiego playera filmów polecacie? Mam zainstalowane jakieś z Linuchem, ale mam problem z polskimi czcionkami w napisach :\

To nie wina playera lecz kodowania ;)

Mich@ł 04.09.2005 17:40

Cytat:

Napisany przez mgit
To nie wina playera lecz kodowania ;)

Zmieniałem kodowanie w programie MPlayer (ten mi najbardziej na razie pasuje), lecz nadal są problemy z czcionkami :\ Niektóre polskie litery są (np. ó, ż), a innych (np. ą, ź) nie ma :\

Mich@ł 04.09.2005 19:42

Sorry, ale odświeżę temat... Da się w Kadu ustawić dwóch uzytkowników? Bo szukam tej funkcji i nie mogę znaleźć :( Dzielę kompa niestety z bratem i jeden użytkownik gg to trochę mało ;)

luminat 04.09.2005 19:46

Cytat:

Napisany przez Dj Mich@ł
Zmieniałem kodowanie w programie MPlayer (ten mi najbardziej na razie pasuje), lecz nadal są problemy z czcionkami :\ Niektóre polskie litery są (np. ó, ż), a innych (np. ą, ź) nie ma :\

Musisz sciagnac specjalny pakiet czcionek ze strony mplayerhg.hu i skopiowac do wyznaczonego katalogu. Musisz pamietac, zeby kopiowane czcionki mialy prawa 755 oraz wlasciciela i grupe ustawiona jako root. Zakladam, ze korzystasz z gui - w opcjach mplayera bedziesz mial zakladki video i subtitle, w jednej ustawiasz window1250, a w drugiej unicode.

Co do kadu, to musisz miec zainstalowany modul kadupro, abhy miec mozliwosc korzystania z wielu profili.

Mich@ł 05.09.2005 17:58

Dzięki, kadupro zainstalowane :D

Jeszcze mam jedno pytanko.. Jaki program zastąpiłby mi windowsowską funkcję FTP z Total Commandera? Mam serwer ftp, więc chciałbym jakiś program, żeby się na niego dostać ;)

rycho 05.09.2005 18:19

Cytat:

Napisany przez Dj Mich@ł
Dzięki, kadupro zainstalowane :D

Jeszcze mam jedno pytanko.. Jaki program zastąpiłby mi windowsowską funkcję FTP z Total Commandera? Mam serwer ftp, więc chciałbym jakiś program, żeby się na niego dostać ;)

Np. gFTP.
Krusader ma też funkcję FTP.:)

Mich@ł 12.09.2005 19:26

Odświeżę temat, bo mam problem z Linuxem...

Zacznę od początku :)

Zamieniłem się z bratem komputerami... Mojego poczciwego Durona 850Mhz, płytą ECS K7VZA i kartą 3dfx vodoo 3 16 MB zamieniłem na Athlona 2200xp, płytę ASRock K7S8X i kartą g. Geforce 4 MX 440 64 MB... Napęd, dysk, zasilacz itd mam te same co wcześniej..

Próbuję spod Athlona uruchomić linuxa i... się nie włącza :( Myślę sobie, że może trzeba mu strzelić formata, więc tak też próbuję uczynić :) Wkładam płytę z Linuxem, włącza się instalator, pisze, żeby nacisnąć ENTER aby zainstalować albo zaktualizować system. Naciskam Enter, przelatuje taki pasek (jakby się coś ładowało - ale tak było zawsze, więc myślę, że do tego momentu jest OK). Następnie pojawia się okno z napisem Linux Mandriva i wszystko się zatrzymuje... Dysk nie odpowiada, napęd zwalnia... Skąd może się brać ten problem?

Pomyślałem, że może ruszy mi instalacja Fedory Core 4, ściągnąłem ją niedawno Flash Getem, nagrałem na płyty. Wszystko idzie OK, w pewnym momencie testuje wszystkie płyty.. I przy pierwszej wywala błąd, że niby płyta uszkodzona i że może to być spowodowane złym ściągnięciem.. A czemu, skoro wszystko się dobrze nagrało??

Sprawdzę jeszcze to wszystko na kompie z Duronem i napiszę, czy występuje ten błąd :(

mgit 12.09.2005 20:10

oj nie zasysaj linóx flsh getem ja zassałem flashgetem mandrivie i mialem i był problem zassaj FDM 1.8 ;)

Mich@ł 18.09.2005 11:48

Cytat:

Napisany przez Dj Mich@ł
Odświeżę temat, bo mam problem z Linuxem...

Zacznę od początku :)

Zamieniłem się z bratem komputerami... Mojego poczciwego Durona 850Mhz, płytą ECS K7VZA i kartą 3dfx vodoo 3 16 MB zamieniłem na Athlona 2200xp, płytę ASRock K7S8X i kartą g. Geforce 4 MX 440 64 MB... Napęd, dysk, zasilacz itd mam te same co wcześniej..

Próbuję spod Athlona uruchomić linuxa i... się nie włącza :( Myślę sobie, że może trzeba mu strzelić formata, więc tak też próbuję uczynić :) Wkładam płytę z Linuxem, włącza się instalator, pisze, żeby nacisnąć ENTER aby zainstalować albo zaktualizować system. Naciskam Enter, przelatuje taki pasek (jakby się coś ładowało - ale tak było zawsze, więc myślę, że do tego momentu jest OK). Następnie pojawia się okno z napisem Linux Mandriva i wszystko się zatrzymuje... Dysk nie odpowiada, napęd zwalnia... Skąd może się brać ten problem?

....

Sprawdziłem mandrivę na poprzednim komputerze (Duron 850 MHz) i, czego mogłem się spodziewać, instalator ruszył :\
Pozostaje mi szukać problemu na "nowszym" komputerze :(

Mich@ł 22.09.2005 18:32

Zainstalowałem sobie FEDORĘ CORE 4 (żeby zobaczyć jaka jest)... i powiem, że bardziej mi się podoba niż Mandriva :P

Mam pytanie.. Na jednym dysku mam windowsa xp pro, na drugim fedorę... Jak ustawić, żeby podczas włączania kompa był wybór systemu operacyjnego?

mgit 22.09.2005 19:05

należy w takcie instalacji podmontować patrycje z windą wtedy grup powinien dać ci możliwość wyboru systemu ;)

Mich@ł 23.09.2005 16:51

Cytat:

Napisany przez mgit
należy w takcie instalacji podmontować patrycje z windą wtedy grup powinien dać ci możliwość wyboru systemu ;)

Tak też zrobiłem.. Znalazło xp-eka. Przy uruchamianiu kompa wybieram windowsa, na ekranie pojawia się napis
Cytat:

Booting 'Other'
rootnoverify (hd0,0)
chainloader +1
Czy jakoś tak podobnie i... na tym się wszystko zatrzymuje :\

KarolluZ 24.09.2005 08:54

podepne się do tematu... chciałbym sobie zainstalować jakiegoś linuxa... a każde instalowanie linuxa kończyło się u mnie tym, że 10 minut po zainstalowaniu, od razu go kasowałem, bo był dla mnie zbyt trudny... dlatego chciałbym spytać odnośnie samego mbr'a. Teraz mam na dysku dwa systemy 98 i xp. I xp sam wrzucił swojego loadera, dzięki czemu mogę na początku wybrać

Microsoft windows 98
Microsoft windows XP

I jak zainstaluje obojętnie jakiego linuxa to mi wrzuci jeszcze swojego loadera... czy istniee możliwość zachowania tego microsoft'skiego loadera i ewentualne przywrócenie go jak skończyłbym zabawe z linuxem !? Bo jakoś nie usmiecha mi się instalować od początku tych systemów :|

mgit 24.09.2005 11:25

Jak zainstalujesz Linuxa to będziesz mieć grup albo lilo w zależności od dystrubucji, ponadto mozna korzystać z boot loaderów windowsowych ale wymaga to nieco zachodu, a jak zachcesz wywalić linuxa to uruchom konsole Windows XP i wpisz fixmbr a potem fixboot ;)

rycho 24.09.2005 11:28

Cytat:

Napisany przez KarolluZ
podepne się do tematu... chciałbym sobie zainstalować jakiegoś linuxa... a każde instalowanie linuxa kończyło się u mnie tym, że 10 minut po zainstalowaniu, od razu go kasowałem, bo był dla mnie zbyt trudny... dlatego chciałbym spytać odnośnie samego mbr'a. Teraz mam na dysku dwa systemy 98 i xp. I xp sam wrzucił swojego loadera, dzięki czemu mogę na początku wybrać

Microsoft windows 98
Microsoft windows XP

I jak zainstaluje obojętnie jakiego linuxa to mi wrzuci jeszcze swojego loadera... czy istniee możliwość zachowania tego microsoft'skiego loadera i ewentualne przywrócenie go jak skończyłbym zabawe z linuxem !? Bo jakoś nie usmiecha mi się instalować od początku tych systemów :|

Istnieje możliwość usunięcia loadera linuxowego i logowanie do linuxa z loadera XP.

Mich@ł 24.09.2005 12:47

Cytat:

Napisany przez rycho
Istnieje możliwość usunięcia loadera linuxowego i logowanie do linuxa z loadera XP.

Jak to zrobić?
Bo z ustawieniem Grub-a sobie nie mogę dać rady :D

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:58.