![]() |
Linux Mandriva - kilka pytań początkującego...
Zainstalowałem sobie Mandrivę 10.2 :D
I już mam pewien problem. Mianowicie chciałem użyć programu Kopete do rozmów per gadu gadu. W ustawieniach wpisuję swój numer, podaję hasło, klikam OK i wywala błąd, że podane hasło jest błędne, chociaż w 100% wpisywałem dobre :\ Drugie moje pytanko, to czy pod KDE 3.3 można przeglądać, w Windowsie nazwałbym to Otoczenie sieciowe? Wiem, że spod GNOME się da, ale jednak wolałbym zostać przy KDE... Dzięki za pomoc :) |
Cytat:
2.Tak. Da się. Kombinuj sam dalej.:) |
Ażeby przeglądać otoczenie sieciowe, jak i udostepniać musisz mieć zainstalowaną sambę to raz ;)
W Kongreon (chyba tak się to pisze) wpisz Cytat:
Jak byś chciał ustawić sambe to edytój plik samba.conf lub przejdź na KDE 3.4 tam jest znacznie łatwiej :) i smb nie cza wpisywać bo jest ikonka system (odpowiednik mój komputer w windows) :D i wszystkie ustawienia samby ustawia się z poziomu centrum sterowania :) KDE 3.4 the best :) |
Dzięki za pomoc :)
Mam jeszcze jedno pytanko.. Mam na jednym dysku tego linuxa, a na drugim dysku Win xp pro.. Jak zrobić, żeby przy włączaniu kompa była możliwość wyboru systemu operacyjnego? Następne moje pytanko.. Przy włączaniu kompa Linux prosi mnie o podanie nazwy użytkownika i hasła.. Jak zrobić, żeby nie pytał, tylko normalnie się uruchamiał? --update-- Z drugim problemem sobie sam poradziłem :D |
Cytat:
W Control Panel masz ikone do ustawień LILO tam ustaw :) lub w katalogu boot powinien być plik lilo.conf ;) |
A jak nie LILO to Grub... też fajny (a ja to nawet wolę go).
|
Grub lepszy :) bo można ustawić timeout na 0 i odrazu linux startuje :D
|
Cytat:
bo uzywam windowsowego menadzera |
Cytat:
Tak się dzieje przynajmniej od Mandrivi 10.0 ;) |
Cytat:
zawsze lilo instalowałem na hda6 (tu mam linucha) a na hda1 mam boot od win i bootowałem lilo z hda1 :) lilo ustawialem na 0 no i tylko migło... |
jesli mam byc szczery - zmien dystrybucje:)
|
Cytat:
Tylko na Mandrake (Mandrivia) są takie jaja z lilo ;) |
Cytat:
ja właśnie na fedorze jechałem, na mdk przyznam nie bawiłem sie w to '0' :) |
Czy jest możliwość przeglądania dysku z partycjami NTFS z zainstalowanym Windowsem spod innego dysku z Linuxem? Nie chodzi mi teraz o Otoczenie sieciowe, tylko sytuację gdy oba dyski są w komputerze...
|
Cytat:
Wystarczy dany dysk z patrycjami podmontować pod system plików poleceniem mount ;) po więcej szczegółów odsyłam pod google.pl |
Cytat:
z tym powinienes moc nawet zapisywac na ntfsie |
Cytat:
Tylko gdy próbuję się dostać na dysk wywala błąd (coś o uprawnieniach dostępu) :\ Po przełączeniu na konto roota mogę oglądać pliczki. Gdy chcę zmienić uprawnienia dostępu wywala komunikat "Nie można zmienić właściciela pliku /D. Brak odpowiednich praw dostępu do pliku". Czyli mimo, że jestem zalogowany na roota, nie mogę zmienić uprawnień :\ @zuk4u... Zobaczę zaraz Twoją podpowiedź :) --edit-- Jakiego playera filmów polecacie? Mam zainstalowane jakieś z Linuchem, ale mam problem z polskimi czcionkami w napisach :\ |
Dopisz do pliku //etc/fstab (z poziomu roota) taka linijke:
/dev/hda1 /mnt/windows ntfs umask=0022,nls=iso8859-2,ro 0 0 gdzie a - oznacz pierwszy kontroler i dysk pracujacy jako master; analogicznie jest z b,c,d ta 1 po literze a oznacza, ze jest to pierwsza partycja podstawowa; partycje rozszerzone rozpoczynaja sie od cyfry 5 zmiany beda widoczne po restarcie systemu ps. jesli skonfigurujesz sobie plik //etc/fstab, to mozesz sobie dac spokoj z recznym montowaniem dysku twardego, bo mandriva ma spatchowane jadro zawierajace automount. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Sorry, ale odświeżę temat... Da się w Kadu ustawić dwóch uzytkowników? Bo szukam tej funkcji i nie mogę znaleźć :( Dzielę kompa niestety z bratem i jeden użytkownik gg to trochę mało ;)
|
Cytat:
Co do kadu, to musisz miec zainstalowany modul kadupro, abhy miec mozliwosc korzystania z wielu profili. |
Dzięki, kadupro zainstalowane :D
Jeszcze mam jedno pytanko.. Jaki program zastąpiłby mi windowsowską funkcję FTP z Total Commandera? Mam serwer ftp, więc chciałbym jakiś program, żeby się na niego dostać ;) |
Cytat:
Krusader ma też funkcję FTP.:) |
Odświeżę temat, bo mam problem z Linuxem...
Zacznę od początku :) Zamieniłem się z bratem komputerami... Mojego poczciwego Durona 850Mhz, płytą ECS K7VZA i kartą 3dfx vodoo 3 16 MB zamieniłem na Athlona 2200xp, płytę ASRock K7S8X i kartą g. Geforce 4 MX 440 64 MB... Napęd, dysk, zasilacz itd mam te same co wcześniej.. Próbuję spod Athlona uruchomić linuxa i... się nie włącza :( Myślę sobie, że może trzeba mu strzelić formata, więc tak też próbuję uczynić :) Wkładam płytę z Linuxem, włącza się instalator, pisze, żeby nacisnąć ENTER aby zainstalować albo zaktualizować system. Naciskam Enter, przelatuje taki pasek (jakby się coś ładowało - ale tak było zawsze, więc myślę, że do tego momentu jest OK). Następnie pojawia się okno z napisem Linux Mandriva i wszystko się zatrzymuje... Dysk nie odpowiada, napęd zwalnia... Skąd może się brać ten problem? Pomyślałem, że może ruszy mi instalacja Fedory Core 4, ściągnąłem ją niedawno Flash Getem, nagrałem na płyty. Wszystko idzie OK, w pewnym momencie testuje wszystkie płyty.. I przy pierwszej wywala błąd, że niby płyta uszkodzona i że może to być spowodowane złym ściągnięciem.. A czemu, skoro wszystko się dobrze nagrało?? Sprawdzę jeszcze to wszystko na kompie z Duronem i napiszę, czy występuje ten błąd :( |
oj nie zasysaj linóx flsh getem ja zassałem flashgetem mandrivie i mialem i był problem zassaj FDM 1.8 ;)
|
Cytat:
Pozostaje mi szukać problemu na "nowszym" komputerze :( |
Zainstalowałem sobie FEDORĘ CORE 4 (żeby zobaczyć jaka jest)... i powiem, że bardziej mi się podoba niż Mandriva :P
Mam pytanie.. Na jednym dysku mam windowsa xp pro, na drugim fedorę... Jak ustawić, żeby podczas włączania kompa był wybór systemu operacyjnego? |
należy w takcie instalacji podmontować patrycje z windą wtedy grup powinien dać ci możliwość wyboru systemu ;)
|
Cytat:
Cytat:
|
podepne się do tematu... chciałbym sobie zainstalować jakiegoś linuxa... a każde instalowanie linuxa kończyło się u mnie tym, że 10 minut po zainstalowaniu, od razu go kasowałem, bo był dla mnie zbyt trudny... dlatego chciałbym spytać odnośnie samego mbr'a. Teraz mam na dysku dwa systemy 98 i xp. I xp sam wrzucił swojego loadera, dzięki czemu mogę na początku wybrać
Microsoft windows 98 Microsoft windows XP I jak zainstaluje obojętnie jakiego linuxa to mi wrzuci jeszcze swojego loadera... czy istniee możliwość zachowania tego microsoft'skiego loadera i ewentualne przywrócenie go jak skończyłbym zabawe z linuxem !? Bo jakoś nie usmiecha mi się instalować od początku tych systemów :| |
Jak zainstalujesz Linuxa to będziesz mieć grup albo lilo w zależności od dystrubucji, ponadto mozna korzystać z boot loaderów windowsowych ale wymaga to nieco zachodu, a jak zachcesz wywalić linuxa to uruchom konsole Windows XP i wpisz fixmbr a potem fixboot ;)
|
Cytat:
|
Cytat:
Bo z ustawieniem Grub-a sobie nie mogę dać rady :D |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:58. |