Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   Korekty na gotowej płycie DVD ? (https://forum.cdrinfo.pl/f13/korekty-gotowej-plycie-dvd-56264/)

Pasat01 05.09.2005 10:38

Korekty na gotowej płycie DVD ?

Czy jest możliwość poprawienia menu, czasu odstępu w przewijaniu materiału na gotowej płycie DVD ? Jakie są na to sposoby i programy?
Czy trzeba zgrać na dysk całe nagranie w postać jednego pliku i zacząć montaż od nowa ?

Reetou 06.09.2005 11:51

Edycja menu

Pasat01 07.09.2005 08:46

Instrukcja świetnie napisana, ale coś mi nie idzie.
Na mojej płycie DVD brakuje pliku VTS_01_0.VOB, a menu
jest chyba w VIDEO_TS.VOB.

Doszedłem do wniosku, że chyba dla mnie ***8222;początkującego***8221;
będzie prościej stworzyć całe manu od podstaw w programie np.
NeroVision Express, tym bardziej że chciałbym dodać kilka minut materiału,
oraz zmienić odstęp w przewijaniu.

Pytanie: Jaki program najlepiej nadaje się do zgrania materiału DVD
na dysk twardy np. do AVI, ale bez pogorszenia jakości ?

PIOTR34 07.09.2005 10:05

Cytat:

Napisany przez Pasat01
Instrukcja świetnie napisana, ale coś mi nie idzie.
Na mojej płycie DVD brakuje pliku VTS_01_0.VOB, a menu
jest chyba w VIDEO_TS.VOB.

Doszedłem do wniosku, że chyba dla mnie ***8222;początkującego***8221;
będzie prościej stworzyć całe manu od podstaw w programie np.
NeroVision Express, tym bardziej że chciałbym dodać kilka minut materiału,
oraz zmienić odstęp w przewijaniu.

Pytanie: Jaki program najlepiej nadaje się do zgrania materiału DVD
na dysk twardy np. do AVI, ale bez pogorszenia jakości ?

Jeśli materiał przerobisz do AVI, to już możesz się liczyć ze stratą jakości. Jeżeli nie możesz sobie poradzić z pozostawieniem menu, zawsze możesz nagrać goły film bez menu bez straty jakości.

Pasat01 07.09.2005 10:13

Właśnie chce przegrać goły film w postaci jednego pliku na HDD, tak
aby mógł następnie go edytować, a na koniec dodać nowe menu zrobione
od podstaw przez siebie np. w NeroVision Express
Jaki program sobie z tym poradzi i w jakim formacie powinienem przegrać,
aby film nie stracił na jakości ?

PIOTR34 07.09.2005 10:18

DVDShrink opcja Reauthor, a póżniej proponuję wrzucić do Tmpgenc DVD Author w celu zrobienia menu. Opis jest TU

Pasat01 07.09.2005 23:55

Uffff, już chciałem się poddać, dopiero w TMPGEnc DVD zaczęły pokazywać się efekty
kilku nocy nie przespanych i wielu nerwów, lecz mam kilka pytań
Czy w TMPGEnc DVD można:
- podłożyć podkład muzyczny w menu ?
- dodać nowy przycisk np. chce na płycie umieścić kilka zdjęć ?
- czy przy końcowej konwersji materiał video i audio traci na jakości ?
Dodam że pliki video wykorzystuje oryginalne czyli,
VTS_01_1.VOB, VTS_01_2.VOB itd.

PIOTR34 08.09.2005 01:18

Ilość załączników: 2
Cytat:

Napisany przez Pasat01
Uffff, już chciałem się poddać, dopiero w TMPGEnc DVD zaczęły pokazywać się efekty
kilku nocy nie przespanych i wielu nerwów, lecz mam kilka pytań
Czy w TMPGEnc DVD można:
- podłożyć podkład muzyczny w menu ?
- dodać nowy przycisk np. chce na płycie umieścić kilka zdjęć ?
- czy przy końcowej konwersji materiał video i audio traci na jakości ?
Dodam że pliki video wykorzystuje oryginalne czyli,
VTS_01_1.VOB, VTS_01_2.VOB itd.

W TMPGEnc DVD można:
1. Da się podłożyć podkład muzyczny lecz musi być w formacie mpg, tzn że lepiej żeby to był jakiś filmik, bądź pokaz slajdów przygotowany wcześniej z muzyczką ;)
2. Da się, nie bój się przycisnąć lewym myszki na przykładowym menu w programie.
3. Materiał końcowy nie traci na jakości, ponieważ to jest Authoring, a nie kompresja materiału, chyba że nie jest zgodny ze standardem DVD-Video.

Pasat01 08.09.2005 19:48

@PIOTR34, za Chiny nie mogę dodać choć jednego nowego przycisku, lub nawet drugiego pola tekstowego. Klikając lewym przyciskiem mogę jedynie tło zmienić, lub zmienić funkcje, wygląd już istniejącego pola, a o dodaniu podkładu muzycznego to już nawet sobie nie wyobrażam. Gdzie ja mam szukać tych funkcji, bo interfejs jest straszny.

Reetou 08.09.2005 21:51

Cytat:

Napisany przez Pasat01
za Chiny nie mogę dodać choć jednego nowego przycisku, lub nawet drugiego pola tekstowego.

Niestety nie można tego zrobić w tym programie. Przyciski tworzone są automatycznie do istniejących elementów struktury, więc nie możesz dodać dowolnego, luźnego przycisku. Wczytaj najpierw do struktury nowy tytuł.

Jeśli potrzebujesz większe możliwości edycyjne, to musisz skorzystać z innego softu :(

PIOTR34 08.09.2005 23:48

Ilość załączników: 2
Cytat:

Napisany przez Reetou
Niestety nie można tego zrobić w tym programie. Przyciski tworzone są automatycznie do istniejących elementów struktury, więc nie możesz dodać dowolnego, luźnego przycisku. Wczytaj najpierw do struktury nowy tytuł.

Jeśli potrzebujesz większe możliwości edycyjne, to musisz skorzystać z innego softu :(

Nie masz racji patrz obrazek poniżej ;) faktem jest moja wina, bo żle napisałem w poprzednim poście. Przepraszam pisałem z pamięci i powinienem dostać :boks: Jak to zrobić? W Create menu wciskamy Edit menu theme, następnie prawy klik na przycisk, zaznaczamy Edit (Obrazek2)

Reetou 09.09.2005 01:25

Masz rację, ale nie masz racji ;) Po prostu rozmawiamy o różnych rzeczach. Ty piszesz o edycji _istniejącego_ klawisza w menu, a ja o możliwości dołożenia nowego, pustego (nie związanego z żadnym tytułem) klawisza, o który pytał Pasat01.

Stąd nieporozumienie :D

PIOTR34 09.09.2005 02:00

No tak masz rację :)

Pasat01 10.09.2005 00:28

OK., w 99% mam swoje wymarzone MENU, brakuje jedynie podkładu muzycznego w głównym menu i właśnie, jak to zrobić ?
Próbowałem nagrać JPEG w postaci *.m2v + muzyka AC3, ale nic z tego.
Całe menu zrobione w TMPGEnc DVD, może stworzyć już gotowy materiał na
DVD, a jedynie muzykę dograć innym programem, jeżeli tak to jakim ?

Reetou 10.09.2005 10:53

Post 8 w tej dyskusji, pkt 1

Pasat01 12.09.2005 10:02

"1. Da się podłożyć podkład muzyczny lecz musi być w formacie mpg, tzn że lepiej żeby to był jakiś filmik, bądź pokaz slajdów przygotowany wcześniej z muzyczką"

Zgadza się, próbowałem do formatu mpg w TMPGEnc, ale
rezultat jest straszny, fotka jest zamazana i kilka pikseli porusza się
(migota), grzebanie w opcjach również nie pomogło.
Może do tego są lepsze programy?

Reetou 12.09.2005 10:49

Przygotuj bez dźwięku w programie, gdzie efekt nie jest 'straszny' i w TMPGEnc połącz to (MPEG Tools) z dźwiękiem - http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=56424

Pasat01 12.09.2005 22:06

@Reetou, próbowałem, a muzyki i tak nie jest odtwarzana :smutny:

Pasat01 16.09.2005 20:14

A czy można do gotowych VOBów z MENU, dodać podkład muzyczny w innym programie ?
Ps.Mam wszystko gotowe zrobione jak juz wyzej pisałem w TMPGEnc DVD, brakuje mi tej "nieszczęsnej" muzy, a robić i sie uczyć od nowa edycji w innym programie :smutny: , tylko dlatego ze sie uparłem na podkład :bicz: , to mi sie raczej nie usmiecha, w dodatku czas leci, a znajomym obiecałem płytkę barrdzo barrdzo dawno :) .

1stwasp 16.09.2005 20:37

Do menu typu still menu nie da się dodać muzyki.
Można dodać tylko do menu animowanego i do menu typu slide show (musi to byc zadeklarowane w programie do authoringu na etapie tworzenia menu - czy to jest still menu czy slide show)

Pozdrawiam!

Pasat01 18.09.2005 22:00

Może znasz do tego lepszy program, ktory bez znacznej utraty jakosci fotki *.bmp, doda dzwięk i zapisze w *.mpg ?
Ps. W TMPGEnc wychodzi kiepsko :(.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:17.