Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Nośniki optyczne (https://forum.cdrinfo.pl/f28/)
-   -   Moje doświadczenia z nośnikami CD (https://forum.cdrinfo.pl/f28/moje-doswiadczenia-nosnikami-cd-56307/)

Morris 18.09.2005 23:30

Chyba znalazłem złoty środek dla tych Verbatimów x16 - palone połowiczną na BIOSie SONY BYX4:
Więcej (tzn. mniej) raczej nie wyciągnie.

Morris 17.09.2005 20:30

No to jeszcze podrzucam wspomniany test TDK 8 palony w prędkości 6x.

I po zmianie biosu (ale bez resetu) Verba 16x palona 12x na SONY BYX4:

ed hunter 17.09.2005 17:26

Ilość załączników: 1
nie mam testu, ale Verbatimy DVD+R 8x MCC003 z parti zanim pojawiły się wszędzie CMC na NECu 3450A palą się tak: ustawiam 12x, więc rusza 6x, potem przeskakuje na 8x, nagle hamowanie i do końca 4x. :|

zaraz zrobie test - płyta chodzi w stacjonarnym bez zacinania.

edit: widać ładnie miejsce, gdzie nagrywarka miała problemy i zwolniła :smutny:

Morris 17.09.2005 17:02

Dodaję jeszcze 3 zrzuty testów tych samych Verbatimów (x16) palonych na tym samym biosie (CS0P z czerw. diodą ;) )
- pierwszy i drugi palony 12 x
- trzeci palony 16 x.

Korekta do mojego poprzedniego wniosku po sprawdzeniu innych prędkości płyt TDK i Verbatim: palą się najlepiej na 1/2 - 3/4 atestowanej prędkości.
Jeśli ktos ma inne zdanie - chętnie się z nim zapoznam.

Morris 09.09.2005 22:27

@steve13:
Wprawdzie ten temat założyłeś z myślą o CD, ale skoro interesują Cię zależności między jakością i prędkością...
Popatrz na to:

http://img162.imageshack.us/img162/3...cs095aw.th.jpghttp://img162.imageshack.us/img162/5...cs0p6ja.th.jpghttp://img162.imageshack.us/img162/7...cs0p7ln.th.jpg
(sorry za zepsuty pierwszy zrzut)

Z ciekawości kupiłem dzisiaj po raz pierwszy DVD+R Verby x16.
Pierwszy wykres przedstawia płytę paloną pełną prędkością, drugi połowiczną, a trzeci to już tylko ćwierć. Dla lepszego porównania wszędzie nagrałem te same dane, z tym, że za pierwszymm razem był inny BIOS. Wniosek nasuwa się, że najwidoczniej w tym przypadku połowiczna prędkość jest optymalna, choć ilość błędów i tak mnie nie zadowala.
Dodam jeszcze, że oznaczenie płyt to MCC004

edit:
uzupełniając mój wcześniejszy post - rzeczone TDK x8 wypalają się najlepiej w prędkości x6, zaś zejście do 4x skutkuje podobnie jak w tym przypadku zwiększeniem ilości błędów.

pawelblu 09.09.2005 09:59

32x to dosc rozsadna predosc. 24x rowniez.

steve13 09.09.2005 09:57

No tak... i bądź człowieku mądry... jeden mówi -pal na maxa, inny -wybieraj niższe prędkości.
Fakt jest jeden - cd nagrywane 52x nie chcą się czytać w starszych napędach cd np mój lg 32x, poza tym ich odczyt jest dłuższy i mają sporo błędów...dla palonych 32x tego problemu brak
Więc pozostaje pytanie czy palić 32x czy niżej?
Z tego co pisaliście powyżej to rozumiem to tak że dla nośników jasnozielonkawych np verbatim datalife najlepiej jest palić szybko, a dla ciemniejszych np. datalifeplus wybierać niższe prędkości... czy dobrze kapuję?

Morris 09.09.2005 08:58

Cytat:

Napisany przez steve13
Czy więc robię źle wybierając niskie prędkości?

Dla DVD jest częściej regułą, że wypalanie w prędkościach niższych przynosi gorsze rezultaty w testach. Jednak jest to dość indywidualna sprawa z tego, co zauważyłem. Np. w moim LTONie płytki TDK x8 wypalają się najlepiej z prędkością x6. Co do CDR, to ostatnio bardzo rzadko wypalam, ale kiedyś zawsze regułą było to, że im niższa prędkość to lepsza jakość.

memorando 09.09.2005 00:09

boże 200 płyt cdr różnych producentów 4 napedy dvd różnych producentów w niskich prędkościach wszystkie oprócz verb na zielono ciemnym podkładzie (takim jak w starych nośnikach używany) nieznosiły niskich, jedynie verby im mniej tym lepiej po drugie wszystkie z jasno zielonym spodem złotym się paliły najlepiej w granicach 40 razy ile mam tłumaczyć że to niebył żaden fenomen podejrzewam że po prostu musieli zmienić podkład i żywice, bo jak tłumaczyć że starego typu nośniki miały ciemne spody???

MZiol 08.09.2005 21:04

Cytat:

Napisany przez steve13

dokładnie tak

steve13 08.09.2005 14:42

Teraz to mnie zaskoczyłeś memorando...
Wszystkie płyty w moim teście paliłem x8 (bo to było max co do mojej starej nagrywary...)
Obecnie przesiadłem sie na dvd i cd palę 16x, a dvd najniższą możliwą prędkością (dla niektórych płyt nie da się wybrać niżej niż 8x...
Ps. Tylko raz w życiu nagrałem cd 48x i jej odczyt trwał 12min więc zrezygnowałem...

memorando 07.09.2005 19:54

verby pakowane w caku po 100 sztuk data life.... Każda palona w dao razy 32 ma mniej błędów niż palona razy 16 albo 24. Niech mi ktoś powie czy dobrze wnioskuję że nowych nośników podkład stosowany reaguje lepiej w wysokich prędkościach??? Miałem takie schody już z Eproformance, Sky, Tdk, Hp, Verbatimów róznymi odmianami, i Titaniumami.

Bartez 07.09.2005 18:54

Emtec to nie ta jakość, co dawny BASF, więc kiepski wynik tych płytek specjalnie mnie nie dziwi. Druga sprawa, to płytki palone 3-6 lat temu różnią się od tych, które mamy dzisiaj. Niestety na niekorzyść dzisiejszych. Tak więc porównywanie ich nie ma sensu i zobaczymy za 5 lat, które z dzisiejszych nośników dotrwają :)

Xavery 07.09.2005 18:36

Heh, bardzo pocieszajacy jest fakt, ze ~95% moich CD-R'ow to Esperanzy :)
Dzieki bogu zadnych waznych danych na nich brak.

Co do frogow - plytka palona @40x, w Litku LTR-40125S.
Mój komentarz - AMEN!
http://img399.imageshack.us/img399/9...glol3ie.th.png

panTOMas 07.09.2005 17:04

Cytat:

Napisany przez steve13
Założę się że te benq'i były stosunkowo niedawno wypalane...
Ciekawe co z nich zostanie dajmy na to za 5 lat...

Otóż te Benq to ta sama płyta co Sony Supremas - jedna z lepszych na jakich nagrywałem. Co ważne, zawsze od tego samego producenta, niezależnie od partii. Natomiast "markowa" EMTEC za każdym razem inny producent, raz CMC, ostatnio plasmon - ogólnie nie polecam.

steve13 07.09.2005 09:56

Założę się że te benq'i były stosunkowo niedawno wypalane...
Ciekawe co z nich zostanie dajmy na to za 5 lat...

rork 06.09.2005 21:50

Ja też te Benq'i lubie dobrze się nagrywają i tanie jak barszcz :)

ed hunter 06.09.2005 20:36

Ilość załączników: 2
jeśli chodzi o wybór pomiędzy drogimi markowymi a tanimi niemarkowymi

znam 3 drogę którą kroczę

BenQ w kolorze złota :spoko:

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=25335&stc=1

palona 48x

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=25336&stc=1

a zapomniałem - 50 sztuk - 25 zł ; 100 sztuk 45 zł.

wacek_007 06.09.2005 20:01

Nie polecam kupowania płyt FROG (cena 50gr.) duzo bledow odczytu przy nagrywaniu 24x.
Pozdrawiam

steve13 06.09.2005 13:54

Moje doświadczenia z nośnikami CD

Ostatnio sięgnąłem po jakiś stary dysk sprzed 4 lat i z przerażeniem stwierdziłem że w warstwie odblaskowej widać pięknie utlenione krążki.
Zmobilizowało to mnie do przetestowania większości starszych płyt jakie posiadam (1-6 letnie cd) I chociaż moja kolekcja krążków nie jest zbyt liczna (ok 150szt) to jednak można z tego wyciągnąć pewne wnioski.
Płytki testowałem p. nero cd/dvd speed
Uzyskałem następujące wyniki:
Esperanza silver-silver 52x 22szt. każda czytana bezbłędnie z max prędk.
Esperanza silver-blue 52x 10szt. odczyt każdej płyty trwał 8-12min shit!
Esperanza colour disc 48x - ok.
Hawk 52x 3szt. - nie kupujcie hawków!!! nie udało się przeczytać żadnej!
Pacific 48x 1szt - czyta 1x na końcu płyty, porażka
Verbatim datalifeplus 16X metal azo 24szt. - Rewelacja
Verbatim datalife 24 i 32 i 48x 8szt.- bez zastrzeżeń
Verbatim colour disc 48x - Rewelacja
Pioneer 6X 1szt. - Doskonała
Nature 48x 3szt - Totalne zaskoczenie ale uzyskały najlepszy wynik odczytu!
Titanum 52x 12szt - Bez zastrzeżeń
Dysan 16x 3 szt - 2 były ok, jedna totalnie utleniona - skandal!
Dysan 48x 3szt - ok.
Dysan black - ok.
tdk d-view 16x 4szt - wielkie problemy z odczytem!!!
tdk d-view 32x 1szt - troche lepiej ale nie ideał
tdk 52x 4szt.- ok.
Imation 16x 2szt - bdb.
sony 24 i 32x 6szt - bdb
samsung 24x 4szt - bdb
samsung 16x 2szt. - gdzieniegdzie zwalniał...
lg16x - 6szt - 4szt.ciężko się czytały...
lg32x - 3szt - także problemy
lg48x - 2szt - gdzieniegdzie zwalniał...
Emtec 48x 2szt - Utlenione aż miło!!!!!!!!!!!!totalny szok
Entec 52x 3szt - ok.
noname(bez żadnego nadruku) 5szt - dobrze że ich więcej nie kupiłem...utlenione
Phillips 24x - ok.

To tak przedstawia sie statystyka...
Wnioski? trudno je wyciągnąć
Najgorsze śmieci to esperanza silver-blue i hawk.
Ale również markowe płyty sie sypią np. emtec 48x.
Moja opinia odnosi się do przechowywania danych przez wiele lat
Większość płyt nagrałem 3-6lat temu... A podobno wynalazcy płyt cd-r szacowali żywotność krążków na 100 lat...

Czy więc warto dopłacać do markowych płyt?
pewnie jakość zależy od konkretnej serii produkcyjnej...
Doskonałe są Verbatimy datalifeplus - żaden mnie nie zawiódł
Jak również totalnie niemarkowe titanium czy nature
Póki co nie straciłem zaufania do verbatima, ale np emtec jest już dla mnie stracony...
Dopisujcie do wątku płyty których pod żadnym pozorem nie należy kupować...
Ja tu dodam datex'y - pomimo, że takich nie kupuję to zdarzyło mi się włożyć do napędu datex'a a wyjąć 2 cieńsze krążki...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:54.