Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   brak mozliwosci wejscia na forum z IP neo? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/brak-mozliwosci-wejscia-forum-ip-neo-56384/)

woitas 10.09.2005 09:56

francuska firma jest monopolistą na polskim rynku w tak ważnym i newralgicznym dla gospodarki sektorze :|

natomiast wracając do tematu, powiedziałbym raczej, że to prawo jest pisane pod tpsa.

kocham ten kraj... tak bardzo, że ta miłość wychodzi mi bokami :smoczek:

andrzejj9 10.09.2005 09:47

Tak czy inaczej póki tepsa jest monopolistą (a wbrew temu, co się mówi jest nim cały czas) to i tak możemy tylko zaciskać pięści i brać co dają.. Bo niestety nawet ja muszę to sobie powiedzieć, wolę mieć internet taki, jaki mam, z przerwami co jakiś czas, niż nie mieć go w ogóle. A niestety - alternatywy żadnej nie mam..

Loczek 10.09.2005 09:46

Cytat:

Napisany przez woitas
niby masz rację, ale to nie do końca prawda.
tutaj zasada "widziały gały, co brały" nie ma uzasadnienia.
zapisy umowy niezgodnej z obowiązującym w dniu jej podpisania nadrzędnymi przepisami wydanymi przez rządowy organ do tego z mocy prawa upoważniony są nieważne.

tpsa musi się dostosować do przepisów.
a że w polsce jedne paragrafy wykluczają inne, więc pole do interpretacji i naciągania jest szerokie.
brak spójnych jednolitych przepisów oraz niekonsekwencja w egzekwowaniu kar jest tutaj problemem, a nie zagrywki naszego kochanego monopolisty, który dzięki temu może je "naginać" na swoją korzyść :|

Woitas poczytaj regulamin. Tam wiekszość punktów jest zgodna. A jeśli już nawet znajdziesz jakiś wątpliwy to uwierz mi, jest on do przyjęcia.

Jak narazie tepsa jest monopolistą. To monopolista kreuje rynek. To monopolista kreuje prawo pod siebie. Niestety obowiązuje tu zasada, "kto ma najwięcej, ten może najwięcej".

Przepisy mamy dobre. Jedyne co jest zepsute w systemie to brudne zagrywki Tepsy.

EDIT:

Przepisy nadrzędne są w tym momencie wyłączone.

Podpisując umowę zgadasz się na warunki proponowanege Tobie przez usługodawcę.

To jest właśnie wolny rynek. Kiedyś było nie do przyjęcia, aby firma mogła sama decydować o swojej polityce wewnętrznej. Teraz prawo daje możliwość dowolnego żądlowania artykułami. Aby były tylko one zgodne z prawem, co ma zresztą miejsce. Teoretycznie.

Mały przykład:

Umowa zlecenia.

Pan B. zleca Panu Z. budowę drewnianych schodów na poddasze.

.... pkt. 7. "Zleceniobiorca (Pan Z.) nie ponosi żadnej odpowiedzialności za wady i skutki nieprawidłowego wykonania konstrukcji".

Pan B. wchodząc na poddasze łamie się w 3 miejscach po tym jak schody spadają na ziemię.

Ale nie może nic zrobić bo podpisał się pod pkt. 7 i wieloma innymi.

Podpisując umowę sąd uzna, że byłeś poczytalny i wiedziałeś co robisz.

woitas 10.09.2005 09:37

niby masz rację, ale to nie do końca prawda.
tutaj zasada "widziały gały, co brały" nie ma uzasadnienia.
zapisy umowy niezgodnej z obowiązującym w dniu jej podpisania nadrzędnymi przepisami wydanymi przez rządowy organ do tego z mocy prawa upoważniony są nieważne.

tpsa musi się dostosować do przepisów.
a że w polsce jedne paragrafy wykluczają inne, więc pole do interpretacji i naciągania jest szerokie.
brak spójnych jednolitych przepisów oraz niekonsekwencja w egzekwowaniu kar jest tutaj problemem, a nie zagrywki naszego kochanego monopolisty, który dzięki temu może je "naginać" na swoją korzyść :|

Loczek 10.09.2005 09:12

Cytat:

Napisany przez Morris
W tym miejscu tylko dodam, że jeśli którykolwiek z punktów umowy (jakiejkolwiek) jest niezgodny z prawem nadrzędnym, to mimo nawet jej podpisania, taka umowa nie może być prawnie wiążąca (np. umowy niektórych biur podróży naruszające w sposób rażący prawa konsumenta, czy też niedawno te w salonach samochodowych).
W praktyce polecam BARDZO dokładne czytanie umów, a zwłaszcza warunków rozmaitych promocji, żeby potem się nie poczuć... :szybksex:

To nie jest tak jak myślisz.

Podpisując umowę zgadzasz się na wszystko. Zazwyczaj takie umowy konstruowane są tak, aby nie można było znaleźć w niej czegokolwiek podejrzanego (na pierwszy rzut oka). Jeśli już nawet znajdziemy coś co jest sprzeczne z prawem interpretacja punktu przez np. Tepse będzie zupełnie inna niż mogłoby Tobie się wydawać.

Kodeks Cywilny przewiduję sytuację gdzie strony negocjują warunki umowy. Jednak jest to dla zwykłych śmiertelników nie osiągalne.

Dlaczego ?

Operator woli wysłać klienta do konkurencji, niż negocjować z nim warunki umowy. Jest to dla niego nie ekonomiczne i nie praktyczne.
Dlatego też jest tak "Zgoda z warunkami umowy = podpisanie umowy".

A jak nie, to spadaj.

Umowy negocjowane są z poważnymi ludźmi i instytucjami tj. sądy, urzędy, duże firmy prywatne.

Kończąc chciałbym powiedzieć, aby wybierać mniejsze zło.

Morris 10.09.2005 01:28

Cytat:

Napisany przez Loczek
Podpisując umowę z TP S.A. zobowiązani jesteśmy do podporządkowania się regulaminowi. To regulamin oprócz samego formularza umownego jest naszą podkładką prawną. Mimo tego, że mogą w nim być punkty wątpliwe prawnie TY, JA i KTOŚ podpisując umowę jednocześnie podpisujesz się pod regulaminem. A więc zgadzasz się na wszystko co jest tam napisane.

W tym miejscu tylko dodam, że jeśli którykolwiek z punktów umowy (jakiejkolwiek) jest niezgodny z prawem nadrzędnym, to mimo nawet jej podpisania, taka umowa nie może być prawnie wiążąca (np. umowy niektórych biur podróży naruszające w sposób rażący prawa konsumenta, czy też niedawno te w salonach samochodowych).
W praktyce polecam BARDZO dokładne czytanie umów, a zwłaszcza warunków rozmaitych promocji, żeby potem się nie poczuć... :szybksex:

Pagerus 09.09.2005 23:53

Ja też miałem cyrki z forum - ale grunt, że teraz już wszystko chodzi jak trzeba :piwo:

Loczek 09.09.2005 23:46

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
(...)można ich za utrudnianie normalnego korzystania z internetu pociągnąć jakoś do odpowiedzialności ?

Można, ale...

Opis jest trochę zakręcony.

Podpisując jakąkolwiek umowę jesteśmy zobowiązani do przestrzegania jej punktów.

Podpisując umowę z TP S.A. zobowiązani jesteśmy do podporządkowania się regulaminowi. To regulamin oprócz samego formularza umownego jest naszą podkładką prawną. Mimo tego, że mogą w nim być punkty wątpliwe prawnie TY, JA i KTOŚ podpisując umowę jednocześnie podpisujesz się pod regulaminem. A więc zgadzasz się na wszystko co jest tam napisane.

W tym momencie rozpoczyna się walka z "wiatrakami".

Przypuśćmy, że chcesz podać Tepse do sądu z Kodeksu Cywilnego za przerwy w dostawie internetu.

I tu jest pierwszy haczyk.

Zdaje mi się, że jest to jedyna droga.

Warunke podania Tpsa do sądu.

Reg. Neostrady
Dział IV. Odpowiedzialność.
§ 17. ust 5
"W przypadku powstania szkody przewyższającej wysokość zastrzeżonej w ust. 2 kary umownej Abonamentowi przysługuje prawo dochodzenia odszkodowania na zasadach ogólnych (droga sądowa)".

Należy przejść teraz do ust. 2 wymienionego w § 17.

A tu jest napisane.
"Za każdy dzień przerwy w świadczeniu Usługi Abonentowi przysługuje uprawnienie do żądania kary umownej w wysokości 1/30 miesięcznej opłaty abonamentowej za usługę".

Ale brak dostawy Usługi (internetu) nie może być dłuższy niż 36 godzin.
§ 17. ust 5
"Kara umowna nie przysługuje, jeżeli w Okresie rozliczeniowym łaczny czas przerw był krótszy niż 36 godzin".

Podsumowując.

Możesz podać Tpsa do sądu jeśli okaże się, że nie miałeś neta przez 36 godzin w okresie rozliczeniowym ( w miesiącu ).

To jest nie możliwe. Dlaczego ?

Żadko zdarzą się, aby ktoś nie miał neta przez więcej jak 36 godzin.

Ale jeśli nawet nie miałeś neta przez więcej niż 36 godzin to Tpsa zawsze może złożyć winę na podwykonawcę.

A podkładka prawna jaką może użyć to np.:

KC. Art. 475. § 1. Jeżeli świadczenie stało się niemożliwe skutkiem okoliczności, za które dłużnik odpowiedzialności nie ponosi, zobowiązanie wygasa.

Taki artukułów jest na pęczki więc nie ma się co szarpać.

PS. te 36 godzin to takie ubezpieczenie Tepsy.

Jeśli nie miałeś neta przez 24 godziny przysługuje Tobie "żadanie zwrotu 1/30 miesięcznej opłaty abonamentowej za usługę".

Potem jest skok na 36 godzin. Dla przypomnienia chodzi o karę.

12 godzin na korzyść Tepsy. To jest te 12 godzin bezradności !

Za 24 godziny zwrócą Tobie kasę w wysokości "1/30 miesięcznej opłaty abonamentowej za usługę".

Ale nikt nie zwróci tobie kasy za te 12 które jest pomiędzy 24, a 36 :)

Ricki 09.09.2005 20:52

Mam neo 640 podpiętą pod Poznań czyli 83.23.xxx.xxx i 0 problemów.

Oktawian89 09.09.2005 18:07

ja mam neo 640 niestety do 22-ego :( i wszystko chodzi ładnie wczoraj moglem normalnie smigać po necie i po forum !

Smartek 09.09.2005 17:06

Cytat:

Napisany przez Air
hehe Smartek, a masz już te 6 Mbit?? Może specjalnie Ci to zrobili :D bo za mało płacisz.

W umowie jest od 1 pazdziernika i szczerze mowiac ludzilem sie, ze przyspiesza przed terminem na umowie.. jednak sie pomylilem i wciaz czekam.. coz.. :(
pozdro ;)

Air 09.09.2005 16:16

Cytat:

Napisany przez rycho
He,he...
Jeszcze na NEO?

Lokum zmieniam dopiero w listopadzie :D

@woitas bardzo ładny wynik :spoko:

epol 09.09.2005 16:06

Ja rowniez wczoraj nie moglem wejsc na forum, a sam nie mam NEO.

EDIT:
No, ale moj dostawca przeciez korzysta z TP :(

woitas 09.09.2005 15:28

Cytat:

Napisany przez Air
hehe Smartek, a masz już te 6 Mbit?? Może specjalnie Ci to zrobili :D bo za mało płacisz.

U mnie na 640 wszystko ok, a nawet lepiej. Pingi w grach mam w okolicach 60-80 a zawsze miałem koło 160 :)

a ja 20-40 :D na neo 256 :P

Damianos L 09.09.2005 15:15

ja mam radiowke, moj dostawca tez pewie tez korzysta z TePSY bo rowniez nie moglem wejsc na forum, net wogle zamulal itp.

rycho 09.09.2005 15:11

Cytat:

Napisany przez Air

U mnie na 640 wszystko ok, a nawet lepiej. Pingi w grach mam w okolicach 60-80 a zawsze miałem koło 160 :)

He,he...
Jeszcze na NEO?

Air 09.09.2005 15:05

woitas 09.09.2005 15:00

czyli po staremu - tpsa eksperymentuje na żywca :D
kto by się tam przejmował narzekaniem kilkunastu tysięcy userów :P

Smartek 09.09.2005 13:57

Wczoraj - [teraz siedzie juz normalnie] ogolnie dzialy sie NIEZLE cyrki - ping powyzej 400ms, polowa stronek nie chodzila.. narazie jest ok i czekam na kolejne zabawy tpsy :P.. co poradzic - nie mam ZADNEJ alternatywy..
pozdro ;)

Ormianin 09.09.2005 12:40

Cytat:

Napisany przez Bartez
Niestety nie mamy z tym nic wspólnego. Sam wczoraj się zdziwiłem, jak wieczorem wróciłem i próbowałem się dostać na stronę, czy forum. Tylko proxy pomogło. Tepsa wycinała ruch www z niektórych pul IP. Co ciekawe, ssh i poczta działały bez zarzutu.

Przed chwilą sprawdziłem i już można połączyć się bez proxy. Przepraszamy za niedogodność, ale niestety nie mogliśmy nic z tym zrobić.

Niestety Bratez ma racje u mnie Wrocław - Oława - adsl (nie neo) nie pozwalal mi wejsc na forum, przez inne lacza bez problemu - Dialog we Wroclawiu normalnie... no i co z tego jak ja nie mam innej alternatywy jak TPSA

Bartez 09.09.2005 11:41

Cytat:

Napisany przez Pawel_k
moze poprostu administracja poblokowala pewne pule adresow ip od neo bo byly proby wlaman na serwer ??? niech sie moze bartez albo misiek wypowiedza ???

Niestety nie mamy z tym nic wspólnego. Sam wczoraj się zdziwiłem, jak wieczorem wróciłem i próbowałem się dostać na stronę, czy forum. Tylko proxy pomogło. Tepsa wycinała ruch www z niektórych pul IP. Co ciekawe, ssh i poczta działały bez zarzutu.

Przed chwilą sprawdziłem i już można połączyć się bez proxy. Przepraszamy za niedogodność, ale niestety nie mogliśmy nic z tym zrobić.

MacGyver 09.09.2005 11:41

Już działa normalnie (bez proxy) :)

rycho 09.09.2005 11:20

Cytat:

Napisany przez MacGyver
To zaraz pewnie zablokują nam cały internet, odetną telefon :( Strach się bać :ysz:
Ale musieliby to zrobić co drugiej rodzinie w Polsce :>

I zrobią, zrobią...
A rachuneczki i tak dostarczą.
Ja swoje wiem.
Jestem na ponad 200 zł. do tyłu z TEPSĄ.
Ale już się z nimi prawie pożegnałem.:)
Gdybym nie potrzebował telefonu stacjonarnego, to..... :niepow:

MacGyver 09.09.2005 11:12

Cytat:

Napisany przez rycho
To kara za to co na tym forum na TEPSE wypisywaliście.:D:D

To zaraz pewnie zablokują nam cały internet, odetną telefon :( Strach się bać :ysz:
Ale musieliby to zrobić co drugiej rodzinie w Polsce :>

andrzejj9 09.09.2005 11:10

Cytat:

Napisany przez MacGyver
A ja nadal łącze się przez proxy :ysz:

Ja też..

Miałem na myśli to, że przez proxy już mi internet normalnie działa, bo wczoraj to dziwne rzeczy się działy..

demek 09.09.2005 11:09

ja nie moglem od popoludnia (wczesniej nie sprawdzalem bo mnie nie bylo) do 4 rano

rycho 09.09.2005 10:58

Cytat:

Napisany przez MacGyver

To kara za to co na tym forum na TEPSE wypisywaliście.:D:D

MacGyver 09.09.2005 10:52

andrzejj9 09.09.2005 10:44

Ok, dzisiaj już mi wszystko działa (piszę właśnie z notebooka). Ale na przyszłość i tak chętnie bym się dowiedział, co to wczoraj za cudo mi wyskakiwało, bo nigdy wcześniej się z czymś takim nie spotkałem..

Pawel_k 09.09.2005 09:33

moze poprostu administracja poblokowala pewne pule adresow ip od neo bo byly proby wlaman na serwer ??? niech sie moze bartez albo misiek wypowiedza ???

andrzejj9 09.09.2005 09:29

Próbowałem na notebooku połączyć się przez proxy tak samo, jak na komputerze stacjonarnym i zaczęły się cuda. Nie dość, że forum dalej nie działało, to cuda zaczęły się dziać z innymi stronami. Czy to Allegro (które teraz jak widzę, miało wczoraj duże zmiany, więc mogło to być jakoś uzasadnione) czy moja strona.. pojawiało mi się coś takiego, jak na screenie poniżej. Ale nawet podążając według instrukcji nic nie udało mi się zmienić. Wie ktoś, co to może być?

http://img71.imageshack.us/img71/867...tled1pn.th.jpg

Morris 08.09.2005 21:40

Eh... jak czytam o takich problemach, to się łezka w oku kręci...
Z radości, że się neodziada pozbyłem.
Mam nadzieję, że niedługo znajdziecie alternatywę...

andrzejj9 08.09.2005 21:15

Cytat:

Napisany przez kraluk
Nie za bardzo się da...

Najwyżej możesz złożyć reklamację, jeśli Ci ją pozytywnie rozpatrzą to odliczą Ci ten jeden z dzień z abonamentu. Czyli zapłacisz abonament za Neo pomniejszony o koszty tego dnia, bądź dni.

To bym zrobił na pewno, gdyby to internet cały nie działał.. A to jak widzę tylko jedna, może kilka stron.. Też uciążliwe, ale jak to udowodnić.. i wycenić.

kraluk 08.09.2005 21:05

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Fajne eksperymenty tepsa znowu robi, można ich za utrudnianie normalnego korzystania z internetu pociągnąć jakoś do odpowiedzialności ?

Nie za bardzo się da...

Najwyżej możesz złożyć reklamację, jeśli Ci ją pozytywnie rozpatrzą to odliczą Ci ten jeden z dzień z abonamentu. Czyli zapłacisz abonament za Neo pomniejszony o koszty tego dnia, bądź dni.

andrzejj9 08.09.2005 20:40

No kurde w końcu..

Też przez cały dzień nie działało mi forum i dopiero przed chwilą od niechcenia sprawdziłem, czy na Amidze da się może połączyć i... dało się.. Sprawdziłem na wszystkich innych komputerach, ale z PC, nieważne jakiego, połączyć się nie dało.. Dopiero połączenie się przez proxy podziałało.. Fajne eksperymenty tepsa znowu robi, można ich za utrudnianie normalnego korzystania z internetu pociągnąć jakoś do odpowiedzialności ?

andy 08.09.2005 19:41

woj. lubelskie, stałe ip, isp Świdman. Wchodze bez proxy.

MacGyver 08.09.2005 19:39

Pod tym linkiem zamieszczane są komunikaty TP informujące o planowanych zakłóceniach/przerwach w dostępie do usług.

gallus 08.09.2005 19:32

woj. lubuskie, stale ip, chyba jakis polpak lub jakies inne niezidentyfikowane 2 megabitowe lacze dzielone radiowo
reszta jak Mac... :|

Kasprzak 08.09.2005 19:31

Neostrada, Poznań :)
Działa wszystko...
Ale dzisiaj cos jest bo kumpel z Kostrzyna Wlkp. mowi ze od rana neta nie miał...

MacGyver 08.09.2005 19:24

woj. lubelskie, stałe IP, SDI
...i forum (jako jednyna ze stron) nie działa mi od południa i niedziała nadal.
Teraz wpadłem przez proxy (thx @Piterniel za adres działającego proxy).
Więc jak coś to: 193.219.28.144:8080

Predi 08.09.2005 17:41

woitas... tyle ze wszyscy to wiedza, ale tepsa nie ma konkurencji...
w moim miasteczku do wyboru jest tpsa lub radiowka..... ew. kablowka jak w bloku mieszkasz :|

woitas 08.09.2005 15:38

eee... a ja mam high id... :D
abstrachując od tematu - tpsa to jeden syf.

poczytajcie sobie:

1 sierpnia zrezygnowałem ze względów regulaminowych z neo 640.
necik działał do 22 sierpnia potem padł (chociaż do końca nie jestem tego pewnien, bo okazało się, że karta na centrali była padnięta - ale o tym za moment).
następnego dnia poszedłem do telepunktu złożyć zamówienie na neo 256 (planuję migrację do 768), a 29 miałem zestawik w domu.
jednak jak to u tpsa bywa, brak było synchronizacji no i stery do modemu (speedtouch 330) dołączone na płytce były dla innego modelu i wywalało mi błąd 1024 :P
dzwonię na x102102 po czym kazano mi zassać sobie sterowniki z netu :D a w zwiazku z drugim problemem po przyjęciu reklamacji zadzwonić na drugi dzień.
oczywiście stwierdzonio, że modem nie odpowiada... po czym umówiono mnie na wizytę z technikiem na... 19 września (czyli miałem czekać 3 tygodnie :|).
wkurzyłem się i zacząłem szukać firmy podwykonawczej w moim mieście, która się zajmuje się całym tym cyrkiem.
w końcu dotarłem do kolesi i za "drobną" opłatą mam necik :D
okazało się, że karta była uszkodzona.

i na to, co można było załatwić w 2h miałem czekać 3 tygodnie...
tpsa kochana...

teraz nie wiem, czy nie zadzwonić na blue line i nie odwołać technika, bo znając życie, weźmie wyjmie dobrą i wsadzi znowu zj...ną.

andy 08.09.2005 15:36

@Smartek a dzieje się tak za każdym razem. Bo jeżeli nie to może trafiłeś na adres który został zbanowany na forum?

IceManSpy 08.09.2005 15:34

Mam neo i dziala :)

kraluk 08.09.2005 15:18

Mam Neo i wszystko jest normalnie.

Jedyne co się zmieniło to to, że nie mogę się wbić na eMulu na żaden serwer z HighID - teraz mam LowID, a przedtem było wysokie...

Predi 08.09.2005 15:04

neo i siedze

woitas 08.09.2005 14:53

jakoś też nie mam problemu.

REi 08.09.2005 14:43

hmmm. ja mam neo i siedze tu bez proxy.

Smartek 08.09.2005 14:36

brak mozliwosci wejscia na forum z IP neo?

Wybaczcie za temat - jak juz rozwiazemy problem to odrazu delete :). Dzisiaj po powrocie ze szkoly zauwazylem, ze nie chodzi mi forum - tribunalowi i koledze z klasy rowniez, ale yankee zadzialalo? mysle wiec, ze ma to cos wspolnego z neostrada.., choc moge sie mylic..
aktualnie siedze przez www.anonymouse.org :)
pozdro ;)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:20.