![]() |
Test 17 nagrywarek DVD - Chip 09/2005
Witam :piwo:
Jeśli ktoś jeszcze tego nie widział to można się zapoznać : http://img134.imageshack.us/img134/4...kdvd2wh.th.gif :czytaj: http://img400.imageshack.us/img400/5...niki7fs.th.gif:czytaj: Pierwsza 3-ka : 1 - BenQ DW1640 2 - Plextor PX-740A 3 - LiteON SOHW 1693S Wnioski : albo testujący czytali ostatio nasze forum ;) ... albo ten napęd jest rzeczywiście taki dobry :taktak: Pozdrawiam i życzę miłej lektury |
spoko plex 716 pod szajsungiem.... :>
|
Cytat:
Zdrowy rozsądek i aspekty jakościowe wzięły górę nad propagandą i przereklamowaniem Nie bójmy się tego powiedzieć! :nie: || |
Ta.. w chip'ie testy robia sami specjalisci.. Pamietam jak kiedys z najwydajniejszego coolera zrobili jakis podrzedny, bo nie tak jak trzeba mocowali wiatrak.. Szkoda slow.
Pozdrawiam |
Test do dupy. Pomiarami predkosci i czasow to sobie mozna mikser testowac.
|
o boze, testy chipa to nieporozumienie - w ostatnim czasie komputer swiat przedstawia naprawde w miare miarodajne testy:) ale chip to porazka
|
heh, takie testy to u nas możemy robić codziennie. Porażka, a nie test. Najgorsze jest to, że to już któryś z kolei test w Chipie i cały czas testy wyglądają tak samo. Chyba nigdy się nie nauczą
|
im wiecej dasz tym jestes wyzej :)
|
Od małego nie wierzę w testy c(h)ipa.
pozdrawiam. |
No ale jeżeli profesjonalne pismo komputerowe nie jest kompetentne :\
To ja się pytam: KTÓŻ JEST??? ??? || |
Mogli przynajmniej przeprowadzic test jakosci a nie tylko czasy... Co z tego ze wypale dvd w 5 minut jak bede mial potem problem z odczytem takiego nosnika... Kicha test i tyle... Wiecej sie dowiem czytajac Te forum niz z branzowego pisma... No ale przynajmnie raz nie wygral Liteon czy Samsung... :)
|
@Vizzard.
Komercyjne a nie profesjonalne. oto odpowiedź. |
Ilość załączników: 1
Po co tyle gorzkich słów. ???
Procedura testowa jest opisana. Każdy testowany napęd jednakowo oceniany. I tak wypadło. Jeżeli test jest niewiarygodny, wystarczy samemu sprawdzić na swoim napędzie i porównać. Czy ktoś już tak zweryfikował wyniki ? Pełne wyniki testów: :) |
hehe! test szybkości kręcenia płytkami :D
nie zgadzam się z 9 miejscem mojego NECa 3540A :nie: za***iście szybko kręci || nagrywane czyta 16x :spoko: ;) |
Ed Hunter ale chyba nie masz firmowego biosu?
|
Cytat:
Rzuciłem tylko okiem i od razu je zweryfikowałem :taktak: :> |
Cytat:
mam 1.W5 by Liggy & Dee |
Cytat:
Cóż może być bardziej profesjonalnego niż Chip? :idea: Jest jeszcze przecież Komputer Świat - ale trochę ustepuje Chipowi w profesjonalizmie :fiu: :czar: |
Hm... a gdyby tak Chip zlecal testy np. tygodnikowi Przyjaciolka, lub Pani Domu, to moze nareszcie spowodowaloby to podniesienie metytorycznej zawartosci testow ??
W koncu nalezy dazyc do perfekcji - malym krokami, ale w dobrym kierunku !! |
raczej by to wyszlo na dobre niz na zle:D
|
Wiedziałem, że artykuł wywoła takie emocje :)
Przede wszystkim, nie podchodźmy do tego tak poważnie, nikt przecież nie karze nam w to bezgranicznie wierzyć ;). Cóż ja mogę napisać na ten temat. Moje zastrzeżenia budzi nieprzydatny test odczytu audio, który dotyczy trybu burst (wyniki rzędu x33), w którym praktycznie nikt nie zgrywa - no chyba, że jakość jest nie ważna. Tryb pewny EAC naświetliłby wszystkie słabości, ale zostawmy audio w spokoju to w końcu nagrywarki DVD. Jeśli chodzi o odczyt płyt DVD to wszystko wygląd dobrze, im szybciej tym lepiej i nie ma się, do czego przyczepić (oznacza to, że napęd ma dobrą korekcję i ogólnie jest szybki). Po zapisie powinny być również wykonane testy jakości tego co się nagrało i ich tutaj ewidentnie brakuje. Jednak w tym miejscu nadmienię, że ludzi generalnie nie obchodzi to czy na jakimś wykresie jest PI=20 czy 50, jeśli tylko płytka odczytuje się bez problemów, a to można zweryfikować od razu po nagraniu i problem z głowy. Jeśli ktoś kupuje sprawdzone, firmowe nośniki to nie będzie miał problemów, o czym już wieloktornie była mowa. Ciekawe jest także to, że słabo wypadły napędy Plextora PX-716A i HP DVD640i, które w innym niedawnym teście zwyciężyły (KŚ 04/2005), co prawda tam była trochę inna konkurencja, ale niemożliwe, aby nastąpiły tak duże zmiany. Podsumowując, myślę, że trzeba mimo wszystko docenić pracę, jaką ktoś włożył w ten test. Widać, że się starali, o czym świadczy choćby aktualizacja firmwaru do każdego z modeli przez rozpoczęciem działań (co niekiedy było wpadką nawet tutaj :taktak: ). Poza tym, co mogło by się tu jeszcze znaleźć, mamy praktycznie wszystkie inne dane łącznie z takimi pierdółkami co znajduje się w pudełku, jakie jest oprogramowanie itp. Teraz wystarczy wejść na forum, popatrzeć na wykresy jakości zapisu, albo wykonać je u kogoś, kto ma taki sprzęt, który chce się kupić i wszystko staje się jasne. pozdrawiam |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
mimo, że ja z prasy komputerowej kupuję obecnie jedynie KŚ ekspert to zawsze staram się zapoznać z wynikami z różnych źródeł i gdyby w Pani Domu pojawił się taki artykuł to na pewno bym go przeczytał :) nawiasem mówiąc, poza brakiem zbadania jakości nagranych danych (co jest dziwne bo to było robione w przypadku napędów CD-RW) to moim zdaniem test jest w porządku, jeśli możesz to napisz co jeszcze według Ciebie jest nie tak - pytam z ciekawości pozdrowionka |
Cytat:
|
czyli wychodzi na to ze :> SAMSUNG wypadł lepiej od Plextora ? LOL :D thx za takie testy ;p
|
Szczerze naprawdę nie rozumiem. ???
A gdzie analiza wyników. Nikt nie sprawdził a same zarzuty. :boks: Przykład tego nieszczęsnego Samsunga. Nikt w testach nie badał awaryjności. :taktak: Zakres testów jest taki sam dla wszystkich napędów. I w tych kategoriach zostały ocenione testowane napędy. Mały przykład: Czy ten Serwis też się myli ? Samsung SH-W162 http://www.cdrinfo.com/Sections/Revi...4776&PageId=24 ocena: 23/30 Plextor 716A http://www.cdrinfo.com/Sections/Revi...1953&PageId=29 ocena: 23/30 Test CHIP 9/2005 Samsung i Plextor po 85/100 - Power. Plextor jedynie za Samsungiem z uwagi na cenę. Wniosek: mimo różnych testów ocena zbieżna. :spoko: :) |
Gdyby wzieli pod uwage awaryjnosc ! a nie z jaka predkoscia sie kreci to... :fiu: || pozdro
peace and love ;) |
Tylko ze wiesz, jak ktos zrobi test w ktorym bedzie sie mierzylo dlugosc panelu i kolejnosc wyjdzie taka sama jak w jakims serwisie ktory robi porzadny test, to czy test mierzenia dlugosci panelu mozna uznac za wyznacznik oceny napedu, a tym samym test za dobry.
Tu nie ma co analizowac. Mierzenie czasow i predkosci nie jest zadnym testem. Przydatnosc tego typu badan jako oderwanego kryterium jest znikoma. Ja wiem ze niektorzy kazdy test w ktorym benq 1640 jest na 1. miejscu, a plex 716A za samsungiem uwazaja za super, ale to jest oznaka braku obiektywizmu, a nie trafnosci tego testu. |
Nikt długości panelu nie mierzy. ???
A czasy zapisu i odczytu są w każdym teście i serwisie. Przyklad: Samsung http://www.cdrinfo.com/Sections/Revi...14776&PageId=1 Plextor http://www.cdrinfo.com/Sections/Revi...11953&PageId=1 :) |
Czy test by był nadal obiektywny jakby Liteon był pierwszy a Benq powiedzmy za samsungiem || ?
To pytanie czysto retoryczne ;) pozdro |
Cytat:
Pod warunkiem, że BenQ by był przed Plextorem ... :tak!: :> |
Cytat:
Nigdy nie podważam testów napędów jednakowo ocenianych. Oczywiście mam uzasadnione wnioski do np. jakości testowanych płytek. Mimo dobrej strategii wyniki mogą być skrajnie inne i w tym przypadku test w/g mnie nie jest obiektywny. Z jakością BenQ należy się pogodzić. Wszystkie Serwisy tematyczne mówią jednym głosem. Tak jest dzisiaj. Czy jutro też tak będzie. Zobaczymy... :) |
Cytat:
Cytat:
Zobacz, tutaj np. http://www.cdrinfo.com/Sections/Revi...1953&PageId=27 cdrinfo.com testuje booktype. Moze nastepny test Chipa bedzie polegal na tescie mozliwosci zmiany bitsetingu. Wtedy pewnie ten test bedzie OK, o ile Benq 1640 bedzie na 1. miejscu :) Wiem ze Twoj sentyment do Chipa jest prawie tak wielki jak do Benq, ale ja go nie podzielam. Dla mnie nie ma tu miejsca na sentymenty. Zarowno w przypadku testow, jak i napedow. Licza sie konkrety. |
Sentyment jak sentyment. Czytam różne magazyny.
Warto znać opinie innych, nie mam monopolu na wiedzę. BenQ to przemyślana konstrukcja i metoda zapisu. Choć nie wszystko ma na max to ogólna ocena wśród obecnie produkowanych napędów jest najwyższa. Takie są fakty. Pojawi się lepszy... będą następne testy. :spoko: :) |
Panowie :piwo: :)
|
Hmm co do Chipa to w ich testy zawsze jakoś odstawały od innych czasopism jak np. ENTER,PC WORLD i były mało merytoryczne (czepianie się detali nie mających wpływu na jakość techniczną produktu, albo wytykanie czegoś jednemu produktowi, a drugiemu nie pomimoi takich samych "braków") przyznam si, że nie kupuję-czytam Chipa od ponad 3lat ale wydaje mi się, że nic się nie zmieniło w tej materii, co do BenQ'a ... to już nic nie powiem ||.
|
moim zdaniem test jest do kitu (bynajmniej nie dlatego ze mam sd-r5372 ktore wypadlo fatalnie bo mam tez GSA-4163 :D)
1. Nie uzyli najnowszych biosow. SD-R 5372 z najnowszym biosem potrafi nagrywac DVD-R DL. 2. Od kiedy SD-R5372 nie obsluguje RAW-DAO (!!! to nawet nagrywarki 16x CD-RW potrafia!) 3. Wynik testu zalezy chyba tylko od ilosci dolaczonych srubek i predkosci zapisu - nie ma prawie nic o jakosci a to jest przeciez najwazniejsze. Roznice w wynikach sa w wiekszosci testow nieznaczne (np 3,900 vs 4,000) a roznica w punktacji ogromna. Dla przecietnego uzytkownika te 100kB/s nie ma najmniejszego znaczenia. Takie wnioski wyciagnalem z ogladania tego przez 2 minuty. Gdybym znal lepiej pozostale spawarki to pewnie cos by sie jeszcze znalazlo :D |
???
Toshiba SD-R5372 słabo oceniona. I słusznie. Potwierdzenie: http://www.cdrinfo.com/Sections/Revi...2232&PageId=24 ocena: 20/30. Oceny napędów zbieżne. Tak w testach bywa z biosami. BenQ też nie był testowany na najnowszym biosie BSLB z obsługą SolidBurn. :) |
Może i test jest do kitu ale jest!
Od dłuuuuuuuuuuuugiego już czasu czekam na wyniki testów LG GSA-4163B i LiteOn SOHW-1693S. Czekałem, czekałem ... aby wybrać sobie nagrywarkę. Nie doczekałem się i ostatnio kupiłem LG GSA-4163B. Jestem całkowicie zadowolony i nie interesuje mnie ile i jakich błędów będzie miała płyta po nagraniu. Interesuje mnie tylko to, aby płyta po nagraniu się odtwarzała a napęd zbytnio nie hałasował no i oczywiście aby nie był awaryjny. Pozostałe parametry i testy pozostawiam pasjonatom których kręci to ile błedów pi czy innych jest po nagraniu. Dla mnie (przeciętnego użytkownika nagrywarka ma nagrywać i się nie psuć. |
aa własnie przypomniałem sobie kiedy TEST LG 4163B na cdrinfo ?? || za 6 miesiecy temu miał być czy jakoś tak ? Pewnie cały czas go testuja ;) a wyniki zobaczymyu dopiero za ...jakis czas 8 )
pozdrawiam |
Cytat:
:) |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Przecież przykładowo patrząc na niedawną recenzję Samsunga TS-H552U, nie gdzie indziej tylko na CDRinfo mamy oddzielny punkt ***8222;Odczyt CDSpeed***8221;. Mierzona jest tam prędkość odczytu, która według Ciebie nie jest żadnym testem, więc po co to wszystko ?. Widaomo, że jako jedyne kryterium wchodzące w skład oceny byłoby nieobiektywne, ale jest to ważna część, która tworzy całość. Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
w praktyce wygląda to jednak tak, jak ostatnio ktoś na forum pisał, że na tłoczonej płytce audio miał kilka tysięcy błędów C1 a płytka chodziła pierwsza klasa np.: KProbe pokazuje u mnie co chwilę różne wyniki na tym samym nośniku i nie mam pojęcia od czego to zależy, wszystko działa oczywiście super sam stosuję przy nagrywaniu DVD zasadę markowych płyt (Verbatim, TDK) i tych, których po zapisie nie mogłem odczytać było uwaga 0 ! sztuk, a nagrywam dosyć dużo dlatego zacząłem już od pewnego czasu dochodzić do ogólnie znanego wniosku, że teoria to jedno, a praktyka drugie ... a może mam takie szczęście ? pozdrawiam |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
No i ... zobacz ile mozna powiedziec na postawie takiego testu w cdrinfo.com (choc potraktowalismy go i tak bardzo pobieznie odnoszac sie tylko do gwiazdek), a ile o napedzie mozesz powiedziec po tescie chipa ?? |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Wydaje mi się, że takie artykuły są po prostu nastawione na przeciętnego odbiorcę, który miałby kłopoty z poprawną interpretacją bardzo szczegółowych wyników. Nie oznacza to jednak, że ci, którzy znają się lepiej na rzeczy nie wykonali dokładniejszych testów jak korekcja błędów. Nie ma jednak z tego tytułu żadnych wyników (jedynie wspominają o tym w procedurze testowej), co wprowadza spory zamęt i nie wiadomo dokładnie skąd brały się punkty - jest to duży błąd tego testu. Docelowe wyniki są jednak moim zdaniem bardzo trafione, co nie może być dziełem przypadku, a potwierdza choćby porównanie do testów z cdrinfo.com. pozdrawiam |
Wydaje mi sie jednak, ze wiekszosc ma odmienne zdanie, poniewaz nie satusfakcjonuje ich CDCheck + Benchmark szybkosciowo-czasowy, zreszta bardzo slusznie.
A jezeli trafnosc testu oceniasz po przekladalnosci wynikow z cdrinfo.com a nie po tym co rzeczywiscie tam robiono, to dalsza dyskusja jest zbedna. Ciekawe co bys powiedzial, gdyby nastepne testy na cdrinfo.pl i na cdrinfo.com byl przeprowadzony na podstawie tej procedury co w Chipie ?? Znalazlem jeszcze jedna ciekawa rzecz: Porownanie tego Samsunga i Plexa 716A - w cdrinfo.com Plex w jakosci i funkcjonalnosci wyprzedza Samsunga (za jakosc i funkcjonalnosci, uznalem Writing + Features). Mamy tutaj 9 gwiazdek dla Plexa i cale 6 dla Samsunga. Natomiast Chip ochoczo przyznal 72 Plexowi i 84 Samsungowi. Przelozenie niesamowite ... Jezeli 2 osoby maja w zadaniu z matematyki taki sam wynik, jedna osoba moze dostac 0 pktow, a druga max - to tak na marginesie :) |
Cytat:
Cytat:
Dodam jeszcze, że rzeczywiście nie wiem co tam dokładnie zostało zrobione, ale podobieństwa są, choćby wnioski co do BenQ-a. Oceniam to bardziej na plus niż minus. Cytat:
Dla przykładu jeśli uznamy, że najwięcej punktów w tej kategorii sprzęt dostaje za jakość zapisu i korekcję błędów to popatrz na to ciekawe zestawienie : pierwsza trójka : BenQ DW1640 Jakość i funkcjonalność (CHIP) = 91 / cdrinfo.com = 9 (EC + Writing) Plextor PX-740A Jakość i funkcjonalność (CHIP) = 86 / cdrinfo.com = 8 (EC + Writing) LiteON SOHW-1693S Jakość i funkcjonalność (CHIP) = 100 / cdrinfo.com = 7 (EC + Writing) i jeszcze dwa interesujące nas napędy : Samsung SH-W162C Jakość i funkcjonalność (CHIP) = 84 / cdrinfo.com = 7 (EC + Writing) Plextor PX-716A Jakość i funkcjonalność (CHIP) = 72 / cdrinfo.com = 7 (EC + Writing) Czyli poza LiteON-em wszystko podobnie. W tekście jest napisane, że uznano BenQ-a za napęd z najlepszą korekcją błędów. Niestety nie skopiował płyty zabezpieczonej SafeDiskiem 2.9, dlatego LiteON, który ma równiez świetną korekcję i dodatkowo to zrobił ma więcej punktów w tej ocenie. I jeszcze taka myśl, jeśli osoby w Chipie po sprawdzeniu programem CDCheck korekcji błędów dochodzą do takich samych wniosków co do napędu BenQ (najlepsza korekcja) jak w teście cdrinfo.com (5 gwiazdek) to może nie jest to, aż tak kiepski test. Czasem najprostsze rzeczy są najlepsze. Możemy też przyjąć, że to kolejny zbieg okoliczności. Cytat:
Myślę, że możemy podsumować tą dyskusję tym, że artykuł w Chipe nie jest najwyższych lotów, ale może być przydatny ***8211; choćby do analizy wyników. Jeśli się zgodzisz to zakończymy tą dyskusję :) pozdrawiam |
Hm. Mysle ze imie i nazwisko autora mowia same za siebie.
(autorem tekstu jest Bartosz Fiuty) |
a moim zdaniem Benq-owi należy sie ta wygrana :)
pozdr |
tak sobie odkopie temat bo dziś w pracy przez przypadek napatoczyl mi sie nowy CHIP
nie wiem jak to pismo wygląda co miesiąc ale w tym był skrótowy ranking sprzętu m.in nagrywarek DVD pomijając fakt że w kryteriach oceny liczyły sie takie cuda jak : - wersja firmware - prędkość wypalania płyt - i tu cytat 'wypalanie obrazków' to najlepszejsze są ;) : 1. Samsung SH-S182D [m in. za to że potrafi wypalać płyty Dvd X18 :wow:] 2. Lite-On SHW-16H5S 3. Sony DW-Q31A 4. BenQ DW1650 5. BenQ DW1655 6. Philips PBDV1628B 7. Lite-On SHM-165P6S 8. Samsung SH-W163A 9. BenQ DW1640 10. LG GSA-4167B w 10 "the best" Nec'ka w ogóle nie było :D :szczerb: fajny ten Chip edit: ten ranking zassałem z ich strony tamten mógł się odrobie różnić bo na 10 miejscu widziałem chyba pioneera i asus tez gdzieś był , jak uda mi sie jutro zdobyć jeszcze raz tego chipa to ten ranking zeskanuję |
co tam testy najwazniejsze ze No1 1640 :P
a zapomoalem nie testowali 1620 napewno by byl No2 :haha: ;) |
Je***380;eli si***281; wybiera takie kryteria to....
|
.. to pozazdrosci***263; tylko wiedzy czytelnikom CHIP-a ||
|
A ktos tu niedawno sie buczyl ze pojechalismy chipa za ich kompetencje. To o plytach chyba bylo.
:D |
@Sunna wtedy te***380; za***iste kryteria mieli...:]
|
pami***281;tam tamte testy... no***347;nik extreme przed Verbatim'em :taktak:
a testowali z dwa miesi***261;ce... te wyniki chyba z przemem***281;czenia. |
Jak u nich cena mia***322;a najwi***281;ksz***261; ocen***281; to si***281; nie dziwie ***380;e extreme by***322; nad Verbem...
|
to jak w koncu?
ten test to lipa? stoje teraz przed zakupem nagrywarki i nie wiem co kupic, tyle modeli mam okolo 130 zl na to poradzcie :> sklaniam sie do liteona lub neca |
@Damianos L zerknij do tematu o wyborze spawarki DVD - tam jest wszystko :czytaj:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:43. |