![]() |
Prawojazdy od 21 lat
Słyszałem żę ponoć od 1 października na prawojazdy moga iść tylko osoby mający skończone 21 lat. Czy to prawda ???
Ja planowałme pójść na prawko za 4 miechy, więc przyjdzie mi poczekać 3 lata jeśli to prawda :'( |
Jakby takie coś było to dla mnie lipa, ale napewno byłby mniej wypadków spowodowanych przez młodocianych. Chociaż z moją perpektywą to miałbym jeszcze troche do prawka :|
|
ja bym zrobil od 24! ;)
|
dla Ciebie od 25 :P
może źródło takich bajek? :> |
Cytat:
|
gowno prawda ze jezeli tak zrobia to bedzie mniej wypadkow...
trzeba zmienic system szkolenia a nie dopuszczalny wiek jezdze Simkiem od kiedy skonczylem 14 lat i w tym wieku juz jezdzilem lepiej niz Ci ktorzy na mnie na skrzyzowaniach wymuszali pierwszenstwo albo nie zauwazali reorganizacji ruchu.... w wieku 15 o*******ilem takiego jednego, z deka sie speszyl bo chcial sie klucic ze to on mial pierwszenstwo i wyszlo na moje wiek nie ma nic do rzeczy |
jak to się mówi: z kierownicą trzeba się urodzić.
nie chwaląc się zbytnio, zdałem prawko za 5 razem :P jeźdżę rok i nadal uważam, że nie jestem wybitnym kierowcą. trzeba dużo jeździć, by nabrać wprawy. zwłasza w przy dzisiejszym obciążeniu ruchem. ps. dzisiaj mało mnie szlag nie trafił, jak musiałem w korku (jakieś 200 m :|) jechać 20 km/h za traktorem, który wykulał się na bardzo uczęszczaną drogę wojewódzką wodzisław-rybnik. a wyprzedzić go nikt nie mógł, bo ciągle ktoś nadjeżdżał z naprzeciwka. |
Pic na wode fotomontaz. Nie sluchajcie. Wchodza jedynie przepisy o tym, ze nie bedzie normalnie placu, tylko np. parkowanie czy inne manewry beda na miescie np. przez supermarketem.
|
i najlepsze JAZDA w NOCY np. kolo 03 :15
beda tez kamery w pojazdach egzaminacyjnych. o latkach nic nie mam sami sobie to wymysleli jest okazja a co zawsze to paru wicej sie zapisz TERAZ. |
Cytat:
Dzisiaj też miałem sytuację, kiedy ktoś na mnie wymusił.. Ale tak po hamsku, że miałem ochotę wyjść i dać mu w pysk.. A najgorsze, że jechałem doóść dobrym samochodem, bo gdybym jechał maluszkiem, którym po mieście często jeżdżę, to bym po prostu hama przytarł i chromolił to... Ale niestety jechałem tym, który niedawno kupiłem i trochę szkoda.. |
to znaczy ze nie jestes wyzyskiwaczem od ubezpieczyciela:) i bardzo dobrze!:)
|
Cytat:
Co za skromność! ^_^ |
Cytat:
|
Cytat:
A tak swoja droga pomysl prawka od 18 lat jest poroniony, ale... jak czasem obserwuje tych "piskaczy opon" i innych mlodych "szatanow" na drodze, to mysle ze to naprawde dobry pomysl |
moja opinia jest taka - prawko wydawać warunkowo na 3 lata - narozrabiasz - dziękujemy. (wiek jest tu mniej istotny - są poważni 16 latkowie - głównie panieny :D i dziecinni dwudziestoparo)
trzęsących dziadków w kapeluszach zwijać na drodze i kierować na przymusowe badania w takim miejscu gdzie się nie da w łapę dać. |
Cytat:
|
A ja słyszałem że prawko ma być od 16 lat - 2 lata ma być okres próbny.
Na szczęście mam to już za sobą (do 4 razy sztuka;) |
Najważniejszy jest rozsądek, który najczęściej rośnie z wiekiem (choć nie zawsze, tak jakby można tego oczekiwać).
Dla mnie wiek w którym przyznaje się prawo nie jest taki istotny, tylko powinno się ostrzej i bezględnie karać za przewinienia. Od wielu lat biegam po chodnikach i niestety kilka razy muszę przebiec się po pasach i z praktyki stwierdzam, że w Polsce kierowca ma pierszeństwo na pasach. Nawet jak jestem w połowie muszę ustąpić. Tylko wyjątkowo samochód mi ustępuje. |
Cytat:
|
no własnie jak jest to mozna zawać od 16 roku życia czy nie ?? bo juz nie wiem ... :|
|
Cytat:
|
Cytat:
|
no to jak się licytujemy, to ja przed granicą włosko-austiacką stałem w korku 8,5 godziny z czego ponad 2 w jednym miejscu :|
efekt karambolu + wracali z wakacji |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Ja mam urodziny w styczniu, więc w październiku będę mógł już iść na prawko :D :) |
Nie wiem kto wprowadza zamęt ze prawko ma być od 21 albo 16 czy 17 lat. W przepisach nic sie nie zmieniło i dalej kategorie B można zrobić od 18 lat i nie ma mowy o zadnej jeździe z osobą towarzyszącą. Prawko od 16 lat to tylko kat. B1 a do niej to nie wiem czy nawet smart sie zalicza. A z tym od 21 lat to chodzi o kategorie D, D+E, D1 lub D1+E czyli na autobusy.
Sami zobaczcie Art. 90 pkt 2 http://www.kodeksdrogowy.com.pl/obow...html#rozdzial1 |
Od 16 lat miało wejść, ale ustawa nie przeszła :nie:
Teraz jest od 17 lat, ale trzeba jeździć z osobą, która ma prawko min. 3 lata :taktak: Nie mozna jeździc po autostradzie i sa ograniczenia prędkości :taktak: Przy motocyklach nic sie nie zminiło i A1 (125cm3) jest od 16 lat :D |
Cytat:
|
Cytat:
B1??? Można jaśniej? Przy motocyklach to wiem, ale przy samochodach jakie są ograniczenia? |
Cytat:
A co do B1 to są to pojazdy o masie własnej do 550kg czyli nawet malcem nie można jeździć Tu są opisane wszystkie kategorie prawka |
YY no tak jak od 17 lat :D to czekam do stycznia :D dokladnie 13 :D i zdaje na prawko ! :D jupi :P
P.S to jak jest z tymi ograniczeniami ??:> |
Cytat:
|
panowie!
bardzo was proszę, jak już zrobicie to prawko, to przed wyjazdem informujcie na forum DUŻĄ CZERWONĄ CZCIONKĄ :jezyk: |
spoko :D to musze tylko z ojcem zagadć i za miesiac zdaje na prawko jak wszystko dobrze pojdzie ?! :D
P.S co z tymi ograniczeniami ? |
Cytat:
ja mam egazmin 'B' dnia 5.10.2005 o godz 11:00 :] ale zdaje tradycyjnie - mam 18 || Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Ma chyba cos koło 650kg :| |
Cytat:
|
Może Helmutem, znaczy się trabantem :D
|
Cytat:
http://www.volny.cz/prof.indigo/velorex/velorex1.jpg ;) |
Cytat:
|
ja tam mam prawko od 18 sierpnia i staram sie jezdzic ostroznie, nie szarzuje, nie cfaniakuje itp.
a nie jezdze zadnym malcem ani tico tylko autem o mocy ok.110km wiec byloby czym przycisnac. wiem ze duzo jescze musze sie uczyc dlatego nie cfaniakuje jak co niektorzy co zdali dopiero prawko.... ostatnio jezdze jeszcze bardziej ostrozniej od czasu jak jechalem jako pasazer z kumplem i skosilismy slup, fart ze nic nie jechalo z przeciwka itp.... wiem tyle ze to dzieje sie w ulamku sekund(poslizg, po hamulcach, zarzucilo i bum...) i ze moze sie zle skonczyc |
a ja za rok dopiero w listopadzie :D i cierpliwie czekam :D
@Damianos L co to za bryka? |
DU Nubira - od starych pozyczam :D
|
Teraz się zacznie szaleństwo na drogach :D
|
Cytat:
takim to by pojezdzil (jezeli pod macha jest taki jak w ksiazce) ;) |
Cytat:
jeździłem dawno temu czymś takim - kumpel miał w spadku po dziadku, inwalidzie.(wersja 350 :spoko: ) my mieliśmy po 16 lat i to była najlepsza zabawa :D na 2 kilometrach asfaltu veluś osiągał 70km/h :D po 2 próbach szybkości trzeba było odczekać trochę, bo się silnik tak nagrzewał, że groziło zapaleniem szmat ^_^ |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
jak zobaczylem ta "pieknosc" to od razu Pan Samochodzik mi przyszedl do glowy ;) |
Ja jestem w trakcie kursu.... a z tego co wiem jedyne zmiany od pazdziernika to DROZSZY KURS i MANEWRY NA miescie ;)
pozdro |
http://moto.wp.pl/OID,5244588,kat,33...99,opinie.html to dopiero wejdzie od stycznia 2006 ...
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:34. |