![]() |
Sabotaż Telepsów czy crash routera??
Witam
Wczoraj pierwszy raz od prawie 2 lat przestała mi działać neostrada. Mam ją podzielona routerem Planet 4000 na dwa kompy. Dzwonie na 0800102102 i traktują mnie jak bym dopiero podpiął net w domu: czy ma Pan kabelki podłączone, czy się Pan zarejestrował, więc darowałem sobie i próbowałem na własną rękę. Najlepsze było, że dioda ADSL cały czas się świeciła natomiast dioda Ready mrugałą jak zwykle. Z instrukcji routera wynikało, że wszystko jest ok, ale chciałem pogrzebać w ustawieniach routera. Wpisuje standardowe 10.0.0.2 w przeglądarce i wyskakuje mi, że nie potrafi wyświetlić strony. Szczerze, bardzo się zacząłem już wkur... bo już nie miałem pomysłu jak dostać się do ustawień routera. Restartowałem kompa, router i ciagle to samo. Po 2 h przez przypadek wreszcie udało mi się wejść w ustawienia i zdziwiło mnie że nie mam w zakłądce PPP, account configuration wpisanego usera i password. Chciałem coś zmieniać, kiedy usłyszałem w głośnikach odgłos, że załapał połączenie z netem. Do tej pory nie wiem o co chodziło. W końcu nic nie zmieniłem i zaczęło działać. Wyjaśnijcie, dlaczego nie mogłem wejść w ustawienia Planeta i czy macie na stałe wpisane tam hasło i usera?? |
jak nie da sie wejsc na strone konfiguracyjna routera/modemu, to bardzo prawdopodobne jest, ze urzadzenie "wisi"...
a czasem dzieja sie takie kwiatki, ze nie da sie wejsc na strone konfiguracyjna, a net dziala! zazwyczaj w takim przypadku reset pomaga |
Ja w takich sytuacjach odłączam router od sieci i daję mu chwilkę na "ochłonięcie". Kilka razy miałem taki przypadek i pomogło.
|
Dzięki za odpowiedzi. Możliwe że to była zwiecha, ale restartowałem go chyba 6 razy, wyłączyłem nawet na 30 min i dopiero przy 7 restarcie ruszyło.
|
Cytat:
U mnie pomogła ponowna rejestracja@neostrada.pl - dopiero wtedy zaskoczyło. |
Kurcze, przez cały weekend nie miałem netu. Znowu to samo, grałem i nagle disconnect i nie mogłem się połączyć. Chcę wejść na forum, wyskakuje kominikat że nie może wyświetlić strony. Restartuje router, czekam 5 minut i dalej nie mogę się połączyć. Powtarzam czynność 10 razy i już ****icy dostaję. Wyłączyłęm wszystko na noc i rano od 8 kolejne próby. Jedno co rzuciło mi się w oczy to, że GG normalnie działa, a stronki się nie wyświetlają, emule nie może się połączyć tak samo Azureus, o grach już nie wspominam.
W końcu samo się naprawiło, ale jest to coraz bardziej denerwujące. Mam tak przynajmniej raz na tydzień. |
Cytat:
Na torencie dziala wszystko ok. Dziwne |
Cytat:
|
Cytat:
|
Podobnie mial tez kolega @adbok z AP D-linka... wszystko bylo dobrze dopoki nie zalaczyl emula... poczekal kilka minut i siec sie zapychala...
|
Cytat:
|
Wiec to chyba jakas przypadlosc d-linkow, ja mam 900ap+ (siec radiowa) i jak wlacze ssanie, ostatnimi czasy obojetnie czy torrent, czy http, ftp to nie mam neta :|
A kiedys Moglem ssac po 150Kb/s i jeszcze www dzialalo, troche mnie to wk*****, poniewaz chcialbym sobie cos zassac podczas dnia, ale neistety siostra potrzebuje www i musze "gasic" pobieranie :| PS Takie pytanko co do neo+, kuzynka zamowila na promocji za 1PLN neo+ i w tym roku skonczyla sie jej umowa, ktorej nie przedluzyla, neta nie powinna miec juz od miesiaca, ale to malo istotne poniewazto tepsa nie dba o swoje interesy, ale dzwonila na blu lajn :| i dowiedziala sie ze router (sagem) jest jej wlasnoscia - czy jest to prawda? Pytam poniewaz nie mam 100% przekonania do wiadomosci udzielonej na blu lajnie :D |
Witaj Air, posiadam ten sam router co ty.
Mam nieraz problem z dostepem do strony konfiguracyjnej, znaczy nie ja ale mój kuzyn który posiada również takowego ADE-4000. U mnie te obiawy nie występują, dlaczego? Jedyna różnica jest taka, że ja posiadam nieoficjalne oprogramowanie od tego Routera z wbudowanym Firewallem i DynamicDNS - Niestety ja dostałem jakaś felerną wersje i przy niej po uruchomieniu eMule lub innego P2P poprostu internet znika w całej sieci. Co do rozwiązania problemu to pomaga reset długiopisem, z tyłu masz taki przycisk restet. Pit ;p |
Dzięki za wyjaśnienia, ale nadal nie wiem dlaczego GG działa normalnie a nic innego nie mogę odpalić.
|
Cytat:
|
Cytat:
http://img121.imageshack.us/img121/5305/dns7tq.png |
ja musialem jeszcze proxy ustawiac bo nie chodzily stronki www a gg smigalo. Ustawilem sobie
w3cahce.tpnet.pl port 8080 |
Cytat:
|
Nie wiem co się dzieje ale wczoraj router zblokował mi SAM porty emula. Po restarcie było wszystko ok, ale zaczyna mnie to drażnić.
Co mam zrobić jeżeli serwery TPSA gubią mi pakiety i mam straszne lagi w grach online?? |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:31. |