![]() |
Poczta Polska - kradzież zawartości paczki!!!
Witam
Dziś dostałem paczkę, przyniósł ją listonosz, pokwitowałem. Otwieram ją, patrzę, a tu pod naklejką tą dużą co poczta daje jest wycięte okienko, które prowadzi do zawartości paczki. W środku był jakiś telefon Philips, a nie to co ja zamawiałem tzn. N6610. Na początku dzwonię do sprzedawcy może pomylił przesyłki ale nie, i też jest zaskoczony tym faktem. Sam tego nie zrobił ponieważ jest pewnym sprzedawcą na allegro, po drugie poczta sama nakleja te karteczki także by sie do tego przyczepili. Co w takiej sytuacji zrobić? Sprzedawca był już na poczcie i powiedzieli mu, że ja mam iść na pocztę i powiedzieć, że dostałem paczkę ze zmnienioną zawartością. Jak się ma do tego allegro i ubezpieczenie? Proszę o jakąś pomoc w tej sprawie. Dzięki |
Cytat:
|
Niestety.. nie widzę specjalnych szans, żeby z pocztą wygrać. Oczywiście - prawo TEORETYCZNIE jest po twojej stronie, ale.. co z tego (Polska..). Pamiętam, jak wysyłaliśmy i dostawaliśmy paczki ze Stanów.. Co przeszło poza granicę Polski do dochodziło do adresata, ale jeśli przypadkiem w środku było coś cennego (pieniądze) to można się z tym było pożegnać.
Byłem wtedy za młody, ale teraz bym tego nie przepuścił, więc jeśli masz siłę i nerwy (ja mam :>) to zachęcam do walczenia o swoje. |
paczka nie była ubezpieczona, to był polecony priorytet z naklejką ostrożnie i chyba to skusiło złodzieja, jutro idę na pocztę zobaczymy co mi powiedzą
A co na to allegro i ubezpieczenie jak myślicie? PS. andrzejj9 najlepszego ;) nie mialem okazji złożyć życzeń wcześniej, bo się nie znamy ale teraz jest okazja tylko troche smutna |
Cytat:
|
niestety nic nie mozesz zrobic bo nie zrobiles tego przy listonoszu - oczywiscie mozesz sie sadzic ale przegrasz - chyba ze trafisz na milego szefa oddzialu to zalatwicie to od reki
|
kiedys dostalem przesylke - w srodku zniszczona (chyba nia w pilke grali, bo naprawde ciezko bylo to uszkodzic - zapakowana przykladnie!
dowiedzialem sie ze powinienen byl otworzyc przy odbiorze- teraz po ptakach wiec next time jak wiedzialem ze cos w miare drogiego do mnie idzie chcialem zeby otworzyc paczke razem z pracownikiem poczty - dowiedzialem sie ze dostane paczke dopiero jak pokwituje, a zreszta to i tak nic nie da bo przeciez mogla zostac nadana uszkodzona... jak mam blisko to osobisice odbieram sprzet do wyslania jak daleko to preferuje kuriera jesli wartosc sprzetu jest wyzsza niz koszt przesylki niestety z poczta nie wygrasz raczej :( jedyne co my - klienci mozemy zrobic to NIE kozystac z jej uslug |
Po pierwsze primo - wcale nie musi poczta naklejać (poproś w okienku to dostaniesz taką naklejkę).
Po drugie primo - IMO baaardzo ciężko zedrzeć taką naklejkę tak, żeby dała się przykleić i jeszcze żeby to się nie rzucało w oczy. Więc jak jest to kopia tego, co ma nadawca to baaardzo wątpię, żeby była odrywana. Po trzecie primo - sprawdź wagę przesłyki (czy się zgadza z tą na naklejce). Reasumując - dużo można zarzucać PP (choć IMVHO jest coraz lepiej), ale w tym wypadku ja bym podejżewał sprzedawcę o mistyfikację. Ja to mam głupi zwyczaj nagrywania (filmik w aparacie cyfrowym) rozpakowywania paczek - zawsze jakiś dowód to jest. |
Cytat:
|
Moze popros sprzedawce o zdjecie jego kopi nadania i porownaj z tym co masz (nawet charakter pisma). Poza tym jak pisal jeden z poprzednikow wagi, ale to teraz moze byc trudne (chyba ze masz wszystko co odebrales - opakowanie, jakies ew. zabezpieczenia ze srodka).
Poza tym spytaj sie go o kilka rzeczy. Czy to on naklejal, czy poczta, czy byl przy tym jak naklejali to na paczke, jakiego typu byl papier zewnetrzny na paczce/jakiego rodzaju byl to karton ... itp. |
Witam ponownie, byłem na poczcie, waga się nie zgadzała zamiast 590 g. było 350 g. więc wszystko jasne. Opakowanie jest oryginalne było dużo taśmy dlatego dało sie oderwać nalepkę adresową i spowrotem ją przykleić. Na poczcie napisałem skargę, został spisany protokół i tyle. W ciągu 14 dni powinni się odezwać, uprzejma pani powiedziała, że max 7 i będę znał stosunek poczty do tej sprawy. Dowiedzialem się też, że przy listonoszu też nie ma co otwierać, bo nie jest członkiem komisji :| i chyba nawet nie ma prawa wglądu.
|
Ciezka sprawa. Zycze jak najlepiej.
A zapytam z ciekawosci - to ta Nokia z dzialu kupie/sprzedam/zamienie?? |
jasli pokwitowales to sprawa jest po czesci przegrana... nalezalo dokladnie sprawdzic przesylke, a jesli cos nie gra odsylac do nadawcy.
Na poczcie wszystko moze sie wydazyc... jakims cudem naklejki "priorytet" odpadaja od kopert... ehhh szkoda gadac pracuje na poczcie, wiem cos o tym jesli przesylka byla uszkodzona to powinna zostac posklejana tasma, lub wsadzona w worek foliowy i odpowiednio opisana i ostemplowana. |
tnt wiozło mi kompa ze szczecina kurier wyszedł 2 minuty po tem zadzwoniłem do tnt że uszkodzony został procek a oni nie dbali o przesyłkę jak trzeba 2 tygodnie im tłumaczyłem oni tylko jedno mówili oddamy pieniążki zakupiłem proca daję im fakturę i oddali a o kurierze powiedziałem że jest młotem bo 4 razy tłumaczyłem jelopowi ubezpieczona na 4000 pewnie dlatego oddali kasę:)
|
Cytat:
mr_spoc przesyłka była dobrze zapakowana i nic nie wskazywało, że była otwierana, dopiero po oderwaniu nalepki adresowej oczom ukazało się dziwne okienko prowadzące do zawartości paczki |
Cytat:
a i philips ma imei też dojdą do tego czyj to fon:) |
Cytat:
chyba ze perspekrywa nazywasz o wiele drozszych kurierow.... pozostaje cena.... a sprawa jest beznadziejna... nie liczylbym na wygrana sprawe, ale tak jak mowi @Andrzejj9 poszedlbym i troche "pogadal" |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
tu się mylisz wezmą imei komórki znajdą kto był włascicielem i po nitce do kłebka, powiem ci że teraz policja nawet za 300 zeta ściga ostro liczą się statystyki:> |
Z pocztą polską nie wygrasz.... z uk wiele paczek nie dochodzi.
|
czekam na odpowiedź poczty, jak nie moze uda mi się przynajmniej zablokować telefon powiem jak sytuacja stoi, że mam oryginalne pudełko, jakby operator był przychylny to i nawet powiedziałby z jakiego BTS-a korzysta ta nokia, gdzie szukać, zapytam sąsiada wkońcu jest śledczym w większym mieście niż mieszkam :)
|
Cytat:
|
W firmach kurierskich zazwyczaj* paczki są ubezpieczone do pewnej kwoty w standardowej opłacie. Do tego zazwyczaj* można zweryfikować zawartość przy kurierze i odmówić przyjęcia. Do tego dochodzą szybciej, kurier odbiera z domciu nadawcy i dostarcza do domciu (umawiasz się kiedy - ja zazwyczaj muszę dymać na pocztę i stać w kolejkach, bo nikogo nie ma w domu jak paczka przychodzi, a zdaża się, że awizo się pojawia a nikt do drzwi nie pukał).
Jak policzysz ubezpieczenie, to na poczcie wyjdzie bardzo podobna cena - więc ja pocztą posyłam tylko mało wartościowe rzeczy. W firmach kurierskich za te same pieniądze masz sporo lepszą usługę. *należy sprawdzić w regulaminie. |
moim zdaniem powinieneś zgłosić sprawę na policji.
podać, że zostałeś oszukany na aukcji allegro. sprawą zajmie się sekcja do zwalczania przestępczości gospodarczej. innego sensownego wyjścia nie widzę. samemu nic nie wskórasz. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
|
hehe :]
PS. Czekam na zbywające klienta pismo od poczty, potem próbuję na policji. |
Cytat:
zgłoś na allegro i koniec.....dostaniesz kasę z ubezpieczenia:) |
mam nadzieję, że tego przypadku pod to nie podciagną i przyznają odszkodowanie:
"Towar uległ zniszczeniu lub został zagubiony podczas transportu z winy przewoźnika." PS. Ale w takim razie jak to rozegrać z allegro, kometarz negatywny? Przecież to nie wina sprzedawcy i jak w związku z tym dogadać się ze sprzedawcą, co zrobić? |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
ps. Nie krytykuj Aszeja - zachował się tak, jak zachowałaby się większość osób, a nas prosi o pomoc a nie ocenę swojego zachowania. |
Pomyślałem o odciskach i o imei-u ale wydawało mi się to rodem z amerykańskich filmów kryminalnych, choć to by było najlepszym rozwiązaniem. Rzecz miała miejsce w ciagu dwóch dni, także za dużo osób nie miało z tym do czynienia. Odciski może da się odzyskać jeśli nikt z mojego punktu pocztowego nie oblepiał telefonu swoimi lepkimi palcami, a imei hm... to wszystko w gestii operatora, może dać znać na jakim BTS-ie nadaje, z jakiej miejscowości, ewentualnie na jakim nadawał podrzucony szrot. Będzie można w przybliżeniu określić miejsce kradzieży.
|
Cytat:
|
Cytat:
Policjant przynosi swojego kompa z win95 open officem ionaczej by pisał rećznie.... Obraz polskiej prokuratury... Panele Lcd laserówki i baby niemające pojęcia o kompie żadnego:) |
taki mały OT ale ja płytki ubuntu też rozpakowane dostałem tzn. koperta bąbelkowa trzymała sie na gumkach... echh
|
Cytat:
z drugiej strony, nie ździwię się, jeśli już niedługo na każdej stacji tak będzie - płacisz 100 zł i do tej kwoty masz odblokowany dystrybutor. szkoda słów... |
Cytat:
|
Cytat:
ćpałeś coś? co ma jedno do drugiego? |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Kiedyś ojcu ukradli telefon w autobusie, po dwóch latach policja dzwoni żeby przyszedł po swój telefon na komende:) Szybkość działania nie jest imponująca, ale dobrze że wogóle znaleźli.
|
Cytat:
wtedy mi nie zal, ale jak wysylam cos do 200zl to tak, zwlaszcza ze wiekszosc moich zakupow nie przekracza 70zl jednorazowo (ksiazka, model itd) rzadko kupuje "cos wiekszego" dwa: pokazcie mi, gdzie w moim miasteczku znajde kuriera to od dzis wysylac bede przez niego nawet zwykle listy............................................. ................................................. |
Cytat:
|
Cytat:
Bo ja widzę tylko uzasadnienie typowej ludzkiej złośliwości. No nie widzę zastosowania dla cudzej tablicy, a dla osoby, które to skradziono, wyrobienie sobie zastępczych to koszt rzędu 170.. Czemu tak drogo za dwa kawałki plastiku warte na oko 5 złotych? A to już inna sprawa... Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
wyluzuj trochę, bo ci zaraz zwieracze popuszczą http://img24.imageshack.us/img24/1364/szczerbaty7iy.gif
a tak na serio, to do zwykłego baku samochodu osobowego zależnie od modelu może wejść 50l, a to już daje ponad 200 zł... |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
dlaczego abstrakcyjnego?
a tablice kradną z kilku powodów: a) dla jaj b) złośliwie - wtedy trzeba zgłosić fakt na policję (tym, dla których auto jest niezbędne, radzę zgłosić zagubienie, niż kradzież bo trwa to krócej) a potem zapłacić za nowy dowód rejestracyjny i tablice. oczywiście można dostać wtórnik, ale szczerze tego nie polecam. może się bowiem okazać, że ktoś na naszych blachach nawywijał, a nas skasują. zanim się wytłumaczymy, może upłynąć wiele długich godzin :| c) aby ukraść paliwo. kamera na stacji zazwyczaj pokaże tablicę tylko z przodu. reszta analogicznie jak w pkt b :blee: w każdym razie, jak o tym opowiadałem za granicą to robili :O na to ja im: przepraszam, ale ja mieszkam w polsce. a oni: a to wybacz, trzeba było tak od razu :P |
Cytat:
|
tablice sie tez kradnie zeby przewiesc pierwsze lepsze auto przez (tu pjecie wzgledne bo auta trafiaja tez na ZACHOD) nasza granice
|
Cytat:
Do dzis pamietam sytuacje jak ktos na slasku tankuje auta na nr rejestracyjny mojego chrzestnego. I to nie raz tylko kilka razy tak juz bylo. A co ciekawego to tablic mu nie zwineli :blee: EDIT: Nie ma to jak przejsc od problemu z PP do tablic rejestracujnych ^_^ |
Ilość załączników: 1
Wątek bardzo się rozwinął nawet zboczył z tematu, oto ciąg dalszy :)
Dziś dostałem polecony z dnia 23 września, wysłany 26 września o treści w załaczniku :) PS. Heh treści nie ukradli ale list jakby otwierany :| |
hmm.. "w celu ostatecznego załatwienia" ?? Na poczekaniu mogę im podać z dziesięć lepiej brzmiących synonimów..
|
sikać tym raczej nie będą :|
|
Widze, ze PP sie wysilila. Teraz znow bedziesz czekal na nastepne pismo :|
|
Ilość załączników: 1
kolejne pismo dostałem pare dni temu
|
zycze powodzenia, ja za to walcze o rozpatrzenie gwarancji mojego odtwarzacza mp3..
a wygladalo to tak, ze kilkanascie dni temu nawalil mi - nie wiem dlaczego, wiec wyslalem go do siriusa (kupowalem jednak za posrednictwem allegro - ktorys z pracownikow allegro wystawil zen'a taniej, niz w sklepie). Serwisant siriusa stwierdzil, ze usterka faktycznie istnieje i wyslal go do producenta (creative'a). Dzisiaj (dokladnie po 2 tygodniach od wyslania go do wadowic) skontaktowalem sie z serwisantem i dowiedzialem sie, ze moge wybrac sobie inny model i ew. doplacic roznice w cenie przy odbiorze.. i teraz niezle jaja, bo.. - dalem 750zl przez allegro (ze siriusa!) a kosztuje 825zl i wychodzi na to, ze musialbym zaplacic (jakby za gwarancje! LOL!), ale okazalo sie, ze tego modelu juz nie maja w swojej ofercie i musze wybrac inny (co mnie wcale nie uszczesliwilo, poniewaz nic innego w podobnej cenie z podobnymi parametrami nie znajde..). Klocilem sie chyba z godzine i udalo mi sie uzgodnic, ze - jesli nie znajda takiego samego modelu to oddadza mi kase (i wtedy kupie sobie [prawdopodobnie jakiegos iRiver'ka] na allegro). Cale szczescie, ze udalo mi sie go przekonac.. i tak czy siak - wyjde na swoje i bede mial nowke :) pozdro ;) |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
chcesz zdjęcie rentgenowskie?? śódręcze jest między nagrstkiem a palcami. , złamanie niebyło groźne.i |
Cytat:
pozdrawiam |
Cytat:
|
Cytat:
OK, nie róbmy OT. :) pozdrowienia |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:32. |