Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Nośniki optyczne (https://forum.cdrinfo.pl/f28/)
-   -   płyty DVD i CD to wielki szajs (https://forum.cdrinfo.pl/f28/plyty-dvd-cd-wielki-szajs-56853/)

mroweczek 26.09.2005 18:44

mam kilka plyt basf (ok. 5 lat) i sa juz troszke porysowane ale czytaja sie calkiem ok.
A co do DVD to tylko DVD-RAM:)

Saiko Kila 26.09.2005 17:49

Cytat:

Napisany przez żółtodziób
A to ciekawe, bo był test TDK 52x z CMC Magnetiks i niejaki Y@nkee_PL dostawał orgazmu podczas pisania swojego wątka, że aż łzy szczęsica mu ciekły z powodu tego TDK. Świetny, a cena? Byłby to zwycięzca w kategorii ECONOMY i niezły w kategorii POWER.
Nie żartuję - link poniżej:
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...&highlight=TDK
Zatem CMC Magnetics to nie szajs, albo inaczej, na razie jest OKI, ale po czasie się okaże, ćzy ząb czasu nadwątplił płytę zacnej marki czy nie.

Tak, ale to CD. CD z CMC nie znam, mogą naprawdę być dobre. Odnoszę się jedynie do DVD i to raczej tych "prawdziwych", czyli -R. Można by powiedzieć że CD ciężko zepsuć ale to nie do końca prawda. Łatwiej jednak zrobić dobre niż CD niż DVD. A i tak najlepsze CD jakie mam pochodzą sprzed 4 lat (TY). Chciałbym żeby choć w połowie tak się czytały nowe CD. :)

żółtodziób 23.09.2005 21:33

Cytat:

Napisany przez Saiko Kila
To było odnośnie innych Verbatimów, z CMC Magnetics, DVD-R (np. Pearl White). Mają one znacznie gorsze wyniki od tych Twoich. DVD+R nie używam co prawda Verbatimów (używam DVD+RW verbatima), ale moje TDK DVD+R są podobnej jakości jak Twoje Verbatimy.

A to ciekawe, bo był test TDK 52x z CMC Magnetiks i niejaki Y@nkee_PL dostawał orgazmu podczas pisania swojego wątka, że aż łzy szczęsica mu ciekły z powodu tego TDK. Świetny, a cena? Byłby to zwycięzca w kategorii ECONOMY i niezły w kategorii POWER.
Nie żartuję - link poniżej:
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...&highlight=TDK
Zatem CMC Magnetics to nie szajs, albo inaczej, na razie jest OKI, ale po czasie się okaże, ćzy ząb czasu nadwątplił płytę zacnej marki czy nie.

żółtodziób 23.09.2005 10:27

Cytat:

Napisany przez oddwor
Trwałość nośników pozostawia wiele do życzenia :(
Mam parę płyt noname i świetnie się czytają po 7 latach przechowywania, ale mam też verbatimy metal azo (te niebieskie), które nie wytrzymały 3 lat - a przechowywane tak samo :)
Tak naprawdę żaden producent nie dba o trwałość zapisanych danych i tego się nie testuje - dla nich najważniejszy jest zysk.
Pozatym możemy oceniać trwałość starych nośników a jak będzie z dzisiejszymi - kto to wie?

Ta wypowiedź przyprawia mnie o ból głowy nie dlatego, że się z nią niezgadzam, bo się zgadzam, tylko dlatego, że nawet nie można obstawić skutecznie, trafnie, własciwego (=faworyta) konia w gonitwie, któremu na imię VAEBATIM!

żółtodziób 23.09.2005 10:24

Może i działa ale nigdy nie widziałeś go, jak wyglądał 3000 lat temu, więc Twoja wypowiedź jest nieautorytatywna. Nie ma punktu poczatkowego a jest końcowy zatem wszelkie porównania w testach np. na Nero sa niemożliwe!:)

oddwor 23.09.2005 09:59

Trwałość nośników pozostawia wiele do życzenia :(
Mam parę płyt noname i świetnie się czytają po 7 latach przechowywania, ale mam też verbatimy metal azo (te niebieskie), które nie wytrzymały 3 lat - a przechowywane tak samo :)
Tak naprawdę żaden producent nie dba o trwałość zapisanych danych i tego się nie testuje - dla nich najważniejszy jest zysk.
Pozatym możemy oceniać trwałość starych nośników a jak będzie z dzisiejszymi - kto to wie?

para 23.09.2005 09:47

Cytat:

Napisany przez kowanski
Te płyty powinny przetrwać wszystko :)

Z tym wszystko to lekka przesada, 5 minut w rękach 2 lub 3-latka i po płycie ||

kowanski 23.09.2005 09:43

Moim zdaniem najlepsze CD to Verbatim Metal AZO i Super Azo lub Blue Diamond :)

Najlepsze z DVD to Verbatim MCC z Taiwanu, a obecnie z Indii :)

Te płyty powinny przetrwać wszystko :)

Czołgista 23.09.2005 00:06

Cytat:

Napisany przez georg
część moich płytek ma już 5 latek i działa, że aż miło :)
...a może autor tego tekstu to syn....* bo nawet treści ma podobne... :|

Piszesz o CD czy DVD ?
Bo jak o CD chodzi to dosyć starą kiedyś pokazałem z wykresami :fiu:

Wkońcu przydała by się pożądna dyskusja a propos trwałości CD i DVD
w odniesieniu do poziomu użytkowania. Cokolwiek przez to rozumiemy :)
Sam jestem ciekaw opinii, bo moje co po niektórzy znają.

Saiko Kila 22.09.2005 22:50

Cytat:

Napisany przez MZiol
...albo Verbatima z Tajwanu..

a co to niby znaczy
przecież Verb made in Taiwan to jedne z najlepszych płyt
mnie palą się rewwelacyjnie

To było odnośnie innych Verbatimów, z CMC Magnetics, DVD-R (np. Pearl White). Mają one znacznie gorsze wyniki od tych Twoich. DVD+R nie używam co prawda Verbatimów (używam DVD+RW verbatima), ale moje TDK DVD+R są podobnej jakości jak Twoje Verbatimy.

MZiol 22.09.2005 22:25

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez Saiko Kila
Co do filmów z Hollywood i gier to zgoda, ale są ludzie którzy dużo filmów i zdjęć robią, tego nie ściągniesz z internetu. Chyba że będą nieprzyzwoite i kumpel podrzuci na jakiś śmiechowaty serwis. ;)

Przykład to DVD ze ślubów, kasety VHS sprzed 10 lat chociaz są jakie są to da się je teraz oglądnąć, co do DVD (na nośnikach z supermarketu albo Verbatima z Tajwanu :)) to nie byłbym pewien. Inna sprawa po co ktoś ma oglądać film ze ślubu...

...albo Verbatima z Tajwanu..

a co to niby znaczy
przecież Verb made in Taiwan to jedne z najlepszych płyt
mnie palą się rewwelacyjnie

żółtodziób 22.09.2005 17:12

Głupi Yasio nie zrozumiał, że ludzie potrzebują też dane zarchiwizowac na dłuzszy czas (muzyke, fotografie, ważne dokumenty ect.).
Ten CD/DVD nośnik ma słuzyc tak długo jak mnie jest to potrzebne, a nie jak to Głupi Yasio chce, na chwilę, miesiąc, dwa. Po zmianie nosników zapisu po prostu chcę zarchiwizowane dane nadal mieć z możliwościa zapisu ich na nowym nośniku. Drugi raz się nie zrobi tej samej foty, podobnie drugi raz się nie bedzie chcialo sciagac tej samej muzyki ect. Nośnik CD/DVD na bieżąco powinien być sprawny i możliwy do wykorzystania przy przejsciu na nowy, lepszy, nowoczesniejszy, wydajniejszy czy tańszy. A jaki on bedzie? Wszystko w swoim czasie.

para 22.09.2005 15:06

Co do trwałości to z tym rzeczywiście bywa różnie, ale na szczęście używam Verbatimów i nie jest źle.
Co do tego czy wypalona płyta będzie za rok potrzebna to zupełnie się z tym nie zgadzam.
Bo mam wiele płyt, które mają ponad rok i je używam bardzo często. I nie chodzi tylko o zdjęcia.
To, że płytę czy film można ściągnąć z internetu nie jest dla mnie przekonującym argumentem,
bo szkoda mi czasu na coroczne przegrywanie całej mojej dyskografii i filmografii.

Pozdrawiam

Saiko Kila 22.09.2005 14:34

Cytat:

Napisany przez yahol
@Zoltodziob:
-jezeli wypalona plyta, bedzie ci jeszcze potrzebna za rok - to bedzie to wyjatek!
Serio.
Wypalam dziesiatki, jezeli nie setki plyt, z danymi, z filmami, z backupami, dla siebie i dla firm.
Raz, slownie raz musialem uzyc plyty ktora miala wiecej niz rok!!!
A po drugie, jezeli szukanie zamie mi wiecej niz pol godziny - wole to sciagnac jeszcze raz z internetu
.
Wiec bez histerii.

Co do filmów z Hollywood i gier to zgoda, ale są ludzie którzy dużo filmów i zdjęć robią, tego nie ściągniesz z internetu. Chyba że będą nieprzyzwoite i kumpel podrzuci na jakiś śmiechowaty serwis. ;)

Przykład to DVD ze ślubów, kasety VHS sprzed 10 lat chociaz są jakie są to da się je teraz oglądnąć, co do DVD (na nośnikach z supermarketu albo Verbatima z Tajwanu :)) to nie byłbym pewien. Inna sprawa po co ktoś ma oglądać film ze ślubu...

żółtodziób 22.09.2005 14:24

Oj Głupi Yasio, nie zrozumiał.

yahol 22.09.2005 13:13

@Zoltodziob:
-jezeli wypalona plyta, bedzie ci jeszcze potrzebna za rok - to bedzie to wyjatek!
Serio.
Wypalam dziesiatki, jezeli nie setki plyt, z danymi, z filmami, z backupami, dla siebie i dla firm.
Raz, slownie raz musialem uzyc plyty ktora miala wiecej niz rok!!!
A po drugie, jezeli szukanie zamie mi wiecej niz pol godziny - wole to sciagnac jeszcze raz z internetu
.
Wiec bez histerii.

żółtodziób 22.09.2005 10:50

Ed, nie masz racji.
Po pierwsze rozwijają się sieci P2P i na czymś trzeba mieć dane muzyczne. Stąd konieczna stała się wypalarka.
Po drugie, jak wyjdzie CD z użycia, to dane można wrzucić na pamięć stałą (może już nie będzie dysków twardych), np. muzę z CD, by przetrwała do słuchania na nowych przenośnych pamięciach.

ed hunter 22.09.2005 07:39

testy świeżo wypalonych płyt są bardzo potrzebne, aby było wiadomo na co wydać swoje ciężko zarobione pieniądze.

jak się chce to się znajdzie na forum testy płyt, które odleżały trochę (sam takie robiłem i umieszczałem)

prawda jest taka, że zanim padną dobre nośniki na których palimy, już dawno wyjdą z obiegu, tak jak dzisiaj kasety magnetofonowe - a nie przypominam sobie, aby wielu osobom zależało na ich trwałości. większość lludzi zamiast chromów, czy metali kupowała zwykłe tanie Fe.

Yacho 22.09.2005 04:35

Cytat:

Nie każdy ma kasę na jakiegos blue raya. Jestem tradycjonalistą.
Tak czy owak ciekawe na co zmienią za rok 200GB twardziela? Na kostkę Rubika?:)
Ja za 5-10 lat bede słuchał na CD, ze słuchawkami i ze wzmacniaczem.

W takim razie jakim cudem kupiles nagrywarke CD/DVD wogole ? napedy tasmowe to starszy pewniejszy bardziej pojemny i zdecydowanie bardziej "tradycyjny" sposób backupu.....

żółtodziób 21.09.2005 23:23

Testujecie krążki na zapis, dostajecie orgazmu jak wskaźniki są poniżej wyżej wymienionych wartości i po co. Dziwactwo. Po prostu śmieszne!
Ta prowokacyjna myśl zostala wyrwana z kontekstu, Arepo.
Chodzi o to, ze testy te, co prawda ważne i pokazujące jakość bieżąco realizowanego zapisu, który ma znaczenie na dzień dzisiejszy i na lata nastepne, nie mowia nic, wiem, bo nie moga, o trwalosci nośnika.
Cyanina ponoć mocno wrażliwa na promienie UV (w tym zatem i na swiatlo sloneczne).
Ftalocyjanina ponoc mniej wrazliwa. Wniosek? Płyty należy przechowywac bez dostepu swiatła. Pponoc wilgoc tez im szkodzi. Zatem suche miejsce, temperatura pokojowa, szczelny, nieprzezroczysty futerał i Verbatim z Taiyo Yuden. :)

Xavery 21.09.2005 23:15

Cytat:

Nadal boje się wypalać CD, bo boje sie, że nie będą czytane przez moje CD stacjonarne za 5 lat-10lat. (Nie zamierzam lecieć w nowe technologie).

Tak? Nawet gdy wkrocza nastepcy DVDA i SACD (jakies Bluray-Audio czy cos podobnego), ktore przeciez juz teraz wielokrotnie przewyzszaja swoimi mozliwosciami normalne CDDA? (nie mialem co prawda jeszcze okazji ich posmakowac, ale specyfikacje techniczne mowia same za siebie)
Jakos trudno mi w to uwierzyc. Dramatyzujesz i tyle.

Kolega Arepo mial racje - jesli chcesz miec jakas plyte przez 100 lat, kup tloczonego oryginala.

georg 21.09.2005 23:11

część moich płytek ma już 5 latek i działa, że aż miło :)
...a może autor tego tekstu to syn....* bo nawet treści ma podobne... :|

do wyboru:
*Lepper :)
*Giertych :)

Czołgista 21.09.2005 22:59

A czy ktoś mówił że będzie lekko ? ;)

@ Arepo , masz sporo racji.

@żółtodziób , dramatyzujesz . Ale dobrze.

Technika rozwija się b.szybko na wnioski jeszcze jest mało czasu.

Ja swoje nośniki kontroluję okresowo, przepalam jak trzeba.
Ale nieśmiało nasuwa się wniosek że już nie ma już takich nośników
jak drzewiej bywało :nie:

Ale zobaczymy , żółtodziób poruszył kwestię nośników , lecz do pary
potrzebna jest jednak palarka , wypalanie to nie tylko nośnik !
i dopiero ten tandem może coś pokazać.
Moje pierwsze DVD z przed ponad 2,5 roku czytają się nieźle (Esperanza, Flamingo, Princo)
Palone x4 , palone niżej (x1) padły już dawno :wow:

yahol 21.09.2005 22:58

Dysk z Fajstos nadal dziala.
I na dodatek tak jest zaszyfrowany, ze nikt nie wie co na nim napisano.
A ma juz.....niech policze...............
............no bedzie 3000 lat.
Nie jest zle.

Panikarzom mowimy nasze stanowcze, zdecydowane, proletariackie - NIE!

Arepo 21.09.2005 22:43

Witam

Tekst trochę prowokacyjny, ale co mi tam ... :)

Cytat:

Z uzyskanych informacji z kilku źródeł okazuje się, że trwałość płyty CD-R, tym bardziej DVD-R, DVD-RW i CD-RW, jest tragicznie krótka.

Takie dane nie potwierdzają się w praktyce w przypadku płyt ogólnie uznawanych za markowe (Verbatim, TDK). Wiem choćby z własnego doświadczenia, gdyż mam dużo płyt CD-R nagrywanych przed rokiem 2000 i wszystkie działają (niedawno sprawdzałem z ciekawości). Oczywiście zdarzają się wyjątki, ale zazwyczaj zwróć wtedy uwagę na markę, choć wtedy było dużo mniej badziewia jak teraz. Wczesne problemy z odczytem występują również prawie zawsze, gdy nośnik był źle przechowywany i narażony na niesprzyjające warunki. Co do żywotności DVD to porozmawiamy za parę lat.

Cytat:

Testujecie krążki na zapis, dostajecie orgazmu jak wskaźniki są poniżej wyżej wymienionych wartości i po co. Dziwactwo. Po prostu śmieszne!

Nie wiem jak Ciebie, ale mnie nie kręcą urządzenia elektroniczne, dziwactwem nazwałbym raczej wygłaszanie tego typu myśli.

Cytat:

Gdzie te 100 lat trwałości?

Z tego co pamiętam wiek 100 lat podawany był bardzo dawno temu, kiedy nagrywarki jeszcze raczkowały, a nikt dokładnie nie był w stanie przewidzieć jak będą zachowywać się barwniki organiczne wraz z upływem czasu. Bardzo szybko czas ten uległ zmianie do około 30 lat w przypadku płyt CD-R i około 15 dla CD-RW (tutaj jest to akurat spowodowane utratą właściwości pierwiastków metalu). Jeśli chodzi o płyty DVD to słyszałem, że TDK daje gwarancję na 10 lat i myślę, że taką granicę można przyjąć w przypadku dobrych krążków.

Cytat:

Ogólnie nazwałbym owych producentów [B]s****ysynkami.

Proponuję samemu zabrać się za produkcję nośników, a my ocenimy ich jakość i żywotność.

Cytat:

Nadal boje się wypalać CD, bo boje sie, że nie będą czytane przez moje CD stacjonarne za 5 lat-10lat.

Nic prostszego, kupuj oryginały i problemy się skończą. Płyty tłoczone bez problemu tyle wytrzymają. Nawiasem mówiąc widzę, że bojaźliwy z Ciebie człowiek ;)

Cytat:

Chyba sobie będe musiał sprawić dysk 200GB jako dublera pierwszego tam trzymać pliki.

Dyski też się psują.

Cytat:

Nie każdy ma kasę na jakiegos blue raya.

Za kilka lat nośniki będą w identycznej cenie jak teraz DVD.

Cytat:

Jestem tradycjonalistą.

To dlaczego nie słuchasz z winyla ;)

to tyle

pozdrawiam i proponuję się odstresować z dala od komputera :)

żółtodziób 21.09.2005 21:36

Nie każdy ma kasę na jakiegos blue raya. Jestem tradycjonalistą.
Tak czy owak ciekawe na co zmienią za rok 200GB twardziela? Na kostkę Rubika?:)
Ja za 5-10 lat bede słuchał na CD, ze słuchawkami i ze wzmacniaczem.

slawekj 21.09.2005 21:20

Za rok może dwa.... przegramy kolekcję na Blu-Ray. :idea:

Podobno na wieki. :spoko:

:)

ed hunter 21.09.2005 21:18

a ja myślałem, że prowokacje sprawdzają się tylko na onet.pl

mensir67pl 21.09.2005 21:16

a to kto nawet za 40 lat biedzie sprawdzal - co zapisze komus w testamecie kolekcje plyt :idea:

slawekj 21.09.2005 21:13

Cytat:

Macie lepsze pomysły? ;)

Kupić BenQ i nagrywać na sprawdzonych nośnikach.
Piszą i mówią, że 100 lat to tak będzie. :>

:)

pawelblu 21.09.2005 21:11

Cytat:

Chyba sobie będe musiał sprawić dysk 200GB jako dublera pierwszego tam trzymać pliki. Jak ******nie pierwszy, zostana pliki na drugim.

A jak oba ??
Cytat:

Nadal boje się wypalać CD

Cytat:

Macie lepsze pomysły? ;)

Zeby przezwyciezyc ten strach polecam piosenke.

żółtodziób 21.09.2005 20:55

Cytat:

Napisany przez piotrek123
Hehe, Chip prawdę ci powie, a co na to Komputer Świat :glaszcze:
Nie widze problemu, ja mogę sobie robić kopie moich verbatimów co roku, kopia kopii nie ma problemu, chociaż żeby płyta wytrzymała rok dwa. :)
Za sto lat to ty już będziesz w innym świecie ||

===
Kopiowanie Verbatimów co rok? Fajnie, fajnie, sporo czasu i niezłe koszty. Że też im (VERBATIMOWI) tak złą ocenę wystawiasz, a przecież należą do najlepszych marek CD.
Nadal boje się wypalać CD, bo boje sie, że nie będą czytane przez moje CD stacjonarne za 5 lat-10lat. (Nie zamierzam lecieć w nowe technologie).
Chyba sobie będe musiał sprawić dysk 200GB jako dublera pierwszego tam trzymać pliki. Jak ******nie pierwszy, zostana pliki na drugim.
Macie lepsze pomysły? ;)

mensir67pl 21.09.2005 20:45

Kodak GOLD palone 1997/8 czytaja sie jak by dzis palone :) TO BYL NOSNIK

piotrek123 21.09.2005 20:34

Hehe, Chip prawdę ci powie, a co na to Komputer Świat :glaszcze:
Nie widze problemu, ja mogę sobie robić kopie moich verbatimów co roku, kopia kopii nie ma problemu, chociaż żeby płyta wytrzymała rok dwa. :)
Za sto lat to ty już będziesz w innym świecie ||

Xavery 21.09.2005 20:25

Kogo probujesz nastraszyc? KGB ci za to zaplacilo? ;)

Jakos do mnie tez to nie trafia, bo mam plyty "trwajace" 4 lata ;)

BTW : Po tym "Super tescie dwuwarstwowych nagrywarek DVD" juz zadnym testom z CHiP'a nie ufam.

żółtodziób 21.09.2005 20:21

warto też poczytac:
http://www.chip.pl/archiwum/article_11512.html
http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/articlear_84884.html
to tak ku przestrodze!
Oczywiscie moderatora z rybką-cipką nic nie zaskoczy, chyba, że tylko chujek.:)

pawelblu 21.09.2005 17:41

W zwiazku z tym ze jest okres przedwyborczy, nic nie jest w stanie mnie zaskoczyc i wywolac jakichkolwiek innych emocji.

Pozdrawiam.

żółtodziób 21.09.2005 17:27

płyty DVD i CD to wielki szajs

Z uzyskanych informacji z kilku źródeł okazuje się, że trwałość płyty CD-R, tym bardziej DVD-R, DVD-RW i CD-RW, jest tragicznie krótka.
[B]! T ! R ! A ! G !I !C ! Z ! N ! I ! E ![/B]
Ludzie kupują krążki znanych marek i marek mniej uznanych lub egzotycznych a po roku, dwóch, ba czasem zaraz po nagraniu, nie da się odtworzyć zapisanych na nich danych.
Cóż z tego, że średni błąd zapisu i maksymalny jest odpowiednio w granicach 0,5 jednostki i 8 jednostek, skoro i tak płyta się sypnie za 2-3lata, a zgromadziliśmy na niej np. archiwum muzyczne lub ważne dla nas zdjęcia o wartości emocjonalnej.
Okazuje się że, wy forumowicze, nabijani jesteście (ja też) w butelkę przez producentów i właścicieli różnych marek (nazw) nośników CD/DVD.
Gdzie te 100 lat trwałości? Może na Księżycu lub na Marsie?
Rozumiem, ktoś nagrywa płytkę z filmem, ogląda i powtórnie ją wypala (RW).
Jednak taki ZUS, biblioteki, muzea, niektórzy zwykli śmiertelnicy gromadzą dane z myślą o 5-15 latach trwałości albo i dłużej. A co w zamian. [B]Wielki sziet, wielkie bum.[/B]
Ogólnie nazwałbym owych producentów s****ysynkami. Robią podwójnie krecią robotę. Sprzedają niepełnowartościowy produkt, a twierdzą, że jest on wporzo. Po drugie, jako skutek tej kreciej roboty jest utrata danych u kupujących krążki.
powinni się wytwórcami i tymi co sprzedają pod swoimi markami zając organizacje konsumenckie i rządowe. Woła to o pomstę do nieba. Klient instytucjonalny czy pywatny jest robiony w ch**ja.
Wyobraźcie sobie, że ZUS straci na nich (nośnikach CD) wasze dane o zgromadzonym kapitale początkowym. Ponoć zrobili przetarg na jak najtańsze nośniki i to z maksymalna prędkością zapisu 24 razy (sic!), skoro już takich nośników nie produkują.
Ale będzie checa, jak nie dostaniecie emerytury, bo ZUS stracił dane o waszym kapitale początkowym zgromadzone na nośnikach CD. Ja sobie zrobiłem kopie moich druków RP7 i mam potwierdzenie pieczątką ZUS i imienną urzędnika, że dane są zgodne z oryginałem. Strzeżonego Pan Bóg strzeże, a ZUS-u? Chyba diabeł.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:30.