![]() |
Będzie zaćmienie słońca
|
Bede o tym czasie w szkole, ale co mi tam. I tak mam zamiar to zobaczyc :)
|
A o której to zaćmienie bedzie ? ;)
|
Cytat:
Cytat:
|
"W Polsce zakryte zostanie do 50 proc. tarczy Słońca. W Warszawie faza częściowa zaćmienia zacznie się o 10:13, a maksymalna faza wynosząca 42 proc. wydarzy się o 11:21. Zaćmienie skończy się o 12:32."
PS. Jak w A510 ustawić do tego manuala? |
Cytat:
|
i tak pewnie bedzie nie za fajna pogoda i nic nie zobaczymy:)
|
ten tydzien ma byc dobra pogoda
|
ale to jest w poniedzialek:D
|
Cytat:
Polska jeszyk byc trudna ;) |
Calme : ubiegles mnie ;-)
|
:) Wyrobiłem sobie taki odruch kiedy będąc młodym słyszałem to od mojej mamy :)
|
kurde a jaki filtr:)
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cholera 3 października. :O
Ciekawe, co to dla mnie oznacza ? :fiu: |
poniedziałek :(
|
hyhy
akurat w srodku wykladu to sobie popatrzylem :| |
Jest 1130 i zasłonięte jest jakieś 35% (Lublin)
Jak u Was ??? |
U mnie mgła więc też nic nie zobaczę.
|
u mnie była klapa po całości - cienka warstwa chmur, zrobiło się troche ciemniej, ale to równie dobrze mogło być przez chmury :|
cały czas była plama światła na niebie, nawet kształtu nie było widać....ehhh.... to chyba jeszcze nie koniec... może coś zobaczę... |
i kto mial racje ze nie dane bedzie nam to zobaczyc?:D
|
Cytat:
|
A ja widziałem.... chmury, chmury, chmury.... ;)
|
U mnie akurat przed 12 było bezchmurnie :)
|
napatrzyłem się w to słońce przez dwie płytki cd bez lakieru aż mnie oczy rozbolały
i co? i gówno zobaczyłem :D :P |
Cytat:
|
Cytat:
|
Ilość załączników: 1
Dla tych co nie mieli okazji nic zobaczyć, mnie sie akurat udało wyrwać z pracy i pstryknąć "coś"
|
Cytat:
|
Dlatego napisałem "coś" :) co po przybliżeniu przypomina zaćmienie.
|
U mnie były chmury i było gwna widac specjalnie z lecji zwiałęm kurna żeby cos pstryknać....
|
Ja niestety mialem zbyt wazne lekcje w tym czasie, wiec nie moglem sie wyrwac, ale z tego co widze, nie bylo po co :P
|
Zrobione przez dyskietke. :) Napstrykalem chyba z 50 fotek.
http://www.piowit.neostrada.pl/slonce.jpg Pozdrawiam |
Cytat:
|
zaćmienie się większości nie udało to może meteoryty zwane Drakonidami?
http://wiadomosci.onet.pl/1176377,16,item.html http://news.astronet.pl/news.cgi?5086 |
Cytat:
|
Dzisiaj powinno być widać, no i rząd jeszcze gorszy, to zaćmienie większe...
|
Ilość załączników: 6
Było.
Oczywiście, po calutkim tygodniu bezchmurnego nieba w czwartkową noc się zachmurzyło i tak już zostało. :sciana: Na szczęście pokrywa chmur nie była zbyt gruba, dodatkowo tu i ówdzie poprzerywana. A że widok na okolicę mam dość przyzwoity, to po prostu wsiadłem w samochód i pojechałem w najbardziej rozświetlone miejsce. Pomimo chmur (a może właśnie dzięki nim) udało się zrobić całkiem przyzwoite zdjęcia. Załącznik 69897 Załącznik 69898 Załącznik 69899 Załącznik 69900 Załącznik 69901 Załącznik 69902 |
Zaćmienie było, ale się skończyło ...
|
bylo
po przekopaniu kilku pokoi w biurze znaleziono jedna dyskietke - przez nia widac zaje...scie bylo! :szczerb: |
Cytat:
|
Rzeczywiście było; zrobiło się ciemniej, to spojrzałem nieuzbrojonym wzrokiem w słońce i poczekałem chwilkę, aż oczy zakomodują się do natężenia światła. Po kilku sekundach zobaczyłem, że rzeczywiście tarcza słońca jest przyćmiona księżycem i na tym zakończyła się moja obserwacja ;)
|
Cytat:
|
:hmm: Wsiadłem do samochodu i pojechałem dalej ;)
|
Taki niewidomy :D ?
|
I tam.
Niewidomy to ja byłem kiedyś, jak zabrałem się za spawanie. Oczywiście wiedziałem, że maska jest potrzebna i oczywiście jej używałem, ale że nie spawam często, to ciągle podpatrywałem, czy dobrze idzie. O 18, będąc wystawiony na chłodny wiatr zacząłem czuć dziwne ciepło i leciutkie pieczenie, już wiedziałem, że łatwo nie będzie. O 20, siedząc w domu i czując przemożną potrzebę potarcia oczu wiedziałem: a) że łatwo nie będzie, b) że lepiej nie pocierać oczu. Mimo, że wszystko, na co patrzę, zaczyna zachodzić niewyraźną, białą mgłą. O 22, jak już kilka razy potarłem, wiedziałem, że łatwo nie ma. I że te krople, które zapuściła mi żona może i pomogą, ale raczej nie szybko. I że otwieranie oczu naprawdę nie ma sensu, bo piecze jeszcze bardziej, a i tak nic nie widać. Ok. 2 w nocy wiedziałem, że łatwo nie ma, ale idzie ku dobremu - mogłem już na chwilkę otworzyć oczy i zobaczyć, gdzie jest zegarek. Ok. 3 wiedziałem, że łatwo nie ma, ale jeśli się nie pociera oczu z chłodnym kompresem, to można nawet zasnąć. To co tam takie zaćmienie :] |
A to nie wiedziałeś, że najlepsze są plasterki z surowych ziemniaków na oczy. I poleżeć....najwyżej zmienić plasterki na świeże.
|
Też próbowałem. Plasterki pomogłyby, gdybym spawał o pół godziny krócej ;)
|
Jarson czyli jednym słowem BHP czyli maska.
|
Znam to caly piasek Sahary w oczach katastofa , Patrix BHP to mieczaki uzywaja i stosuja co ty nie wiesz :D
|
Ilość załączników: 1
:spoko:
|
Co tam zaćmienie słońca jak u nas zorze polarne były. :D No może akurat nie u nas na Mazowszu, ale Pomorzanie podziwiali.
|
Ilość załączników: 2
My byśmy też podziwiali, gdybyśmy nie zasnęli za szybko. :zawstydz:
http://www.irishcentral.com/culture/...nd-PHOTOS.html Załącznik 69920 Załącznik 69921 |
przy tej zorzy to zaćmienie się chowa...
|
Ruskie atoma odpaliły?
|
Aż taka była w Irlandii czy może zdjęcie gmerane?
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:30. |