![]() |
Cytat:
|
Cytat:
|
znaczy mgit@ tu nie ma czarow ... a dziwne moze byc tylko dla ludzi ktorzy sie na rzeczy nie znaja
trzeba by bylo przejrzec wpisy w konfiguracji firewalla i rutingu ... czasem 'service -r' pomaga |
Mam i live...
I na ka***380;dej dystrybucji jest ten problem, jedynie suse 10.2 by***322;o wyj***261;tkiem i 10.1 To ***380;e dziwny problem to ja wiem, nawet na forum suse napisali po zobaczeniu log***243;w ***380;e to powinno dzia***322;a***263;.... niestety tak nie jest...... Puki co odpoczywam od linuxa na Vi***347;cie.... ale to tylko kwestia dni zanim zaczn***281; na powr***243;t m***281;czy***263; tego neta ..... :D |
mgit@ pisales tez ze miales problemy z innymi dystrybucjami i siecia na nich ...
to co napisalem o karcie ieciowej mialem na mysli stricte w odniesieniu do sterownikow na 10.2 dziala na 10.3 juz nie ... jesli bedziesz chcial rozwiazac problem - sciagnij LiveCD z 10.3 tak aby bez zbytecznej instalacji probowac rozwiazac twoj problem ... podkreslam ze dziwny :> ! edit prometeusz@ sprwadz na sieci - tak jak pisalem wczesniej ... to moje pierwsze tak powazne zetkniecie z ta dystrybucja bardzo mile - ale wszystkiego nie wiem ;] |
dzieki, o to mniej wiecej chodzilo, choc wolalbym by lecialo prosto na konsole tak bym mogl zapisac do pliku.
Natomiast jedno mnie zmartwilo??? Przy dokladnie wszystkich poprawkach pisze uszkodzone. Jak mam to rozumiec. Jakby byly uszkodzone system na 100***37; by nie wstal.:sciana: |
Cytat:
|
Cytat:
./yast2 online_update a tam w zakladce: [Filtr] > Dostepne poprawki > Poprawki zainstalowane > Wszytkie poprawki etc ... oczywiscie pisze o trybie z consoli ... a nie w X'ach |
mgit@ wyglada to na problem karty sieciowej a nie suse
co to za sieciowka? probowales wsadzic inna ... przy odbieraniu internetu przy poleceniu 'route -n' najwazniejsze jest posiadanie wpisu w tabeli Gateway juz czytalem ze kilka osob mialo podobny problem - ale wynikal on z problemem karty sieciowej/sterownikow niz samego suse ... |
Cytat:
by mi wyswietlila wszystkie zainstalowane patche w systemie. Bo w tym graficznym interfejsie jakos nie jestem pewny czy ma zainstalowane czy tylko sciagnal i trzyma je gdzies w buforze. |
Ja ju***380; ***347;ci***261;gn***261;***322;em w zesz***322;ym tygodniu i si***281; zastanawiam po postach icemaca i mgita czy ryzykowa***263;...
:D Ale raczej zaryzykuj***281;... :) |
A***380; chyba 10.3 ***347;ci***261;gn***281; i zobaczymy jak to na lapku hula :-).
Tylko czy do audigy 2 nx s***261; stery? |
Modem kablowy Arris (net z kabl***243;wki)
Pod***322;***261;czony do karty sieciowej, suse komunikowa***322; si***281; z modemem, pobiera***322; dane z dhcp, ale neta nie by***322;o, wpisanie bramy domyslnej nic nie da***322;o, wpisanie rencznie danych te***380; nie, wpisywanie danych za pmoca konsoli te***380; nie... normlnie wymi***281;k***322;em, na suse10.2 podawa***322;em brame domy***347;ln***261; i net by***322;... a tu nie :D powiem wi***281;cdej na ubuntu by***322; identyczny problem, za to przeszed***322;em na suse swego czasu.... Na forums use twierdz***261; ***380;e musi dzia***322;a***263;, niestety nie dzia***322;a***263;, przegl***261;dali log z systemu nawet, i niestety nic to nie da***322;o.... |
wlasnie po 8 latach przesiadlem sie z serwerowego mandrake na -> suse ... i powiem jedno - miod :D
tak mile sie dawno nie zaskoczylem z przesiadki miedzy dystrybucjami prometeusz@ o co ci dokladnie chodzi? mozesz rozwinac? mgit@ a ty robaczku w czym miales problem? :> |
Ja tam wr***243;ci***322;em do 10.2 na suse 10.3 nie da si***281; za ***380;adne skarby uruchomi***263; neta na modemie kablowym, nawet na forum suse wymi***281;kli :D
|
tamto niewazne dawno sobie poradzilem i zapomnialem juz, ale niech ktos mi poda komende do wyswietlenia zainstalowanych patch-y :taktak:
wersja graficzna zpod YaST-a mi nie odpowiada - chce znac komende:help: |
w pi***261;tek wrzuci***322;em sus***322;a 10.3
- najwi***281;kszy minusem podczas upgrade'u okaza***322;y si***281; niezgodne pakiety :( by***322;o ich tyle, z***281; nawet jak r***281;cznie je wywala***322;em to co chwil***281; sprawdza***322; zale***380;no***347;ci, wi***281;c zrobi***322;em kasowanko i instalacj***281; od nowa ;) - 10.3 ***322;aduje si***281; dwa razy szybciej ni***380; 10.2, ca***322;o***347;***263; szybciej chodzi, teraz musz***281; powalczy***263; z neostrad***261; na thopmsonie i zrobi***263; update do kde4.0 beta ;) i poinstalowa***263; jeszcze troch***281; progz***243;w, kt***243;re posz***322;y do "nieba" og***243;lnie jestem zadowolony z przesiadki :jupi: |
moze mi ktos lopatologicznie podac, gdzie w suse wpisuje sie proxy - potrzebne mi bedzie do rejestracji i aktualizacji
Patrzylem w tym narzedziu YaST i nic takiego nie znalazlem - owszem sama rejestracja jest ale miejsce by wpisac proxy:nie: |
Cytat:
|
ja x'ow prawie w ogole nie uzywam ... ;]
mgit@ ale czasem poprawki starego kernela po przez zaladowanie nowego sa wysoce wskazane tak jak napisal Patrix@ ... btw ... tu nie pytalem macie jakis pomysl jakiego przelacznika uzyc przy squid'zie ufs czy aufs a moze pozostac przy default'owym diskd? ??? |
Cytat:
faktycznie baaardzo dobrym adminem bys byl... kernel tez ma dziury... wiesz, ze za wyciek waznych informacji z firmy (jak udowodnia ze admin to dupa) mozna isc siedziec ? :D |
Cytat:
Jestem jedynie zwolenikiem instalacji ze ***378;r***243;de***322; je***347;li chodzi o kernel Jak i instalacji wszelkiego typu aplikacji z konsoli, co jest wg. mnie o wiele szybsze ..... tym samym lepsze :taktak: Poza tym nie widz***281; sensu aktualizacji kernela, bo i po co jak na starym dzia***322;a..... wsio |
Cytat:
pisz kompilacja a nie inaczej bo ludzie nie beda Cie mieli za experta :haha: |
Cytat:
|
Cytat:
Proces polegaj***261;cy na zmianie kodu ***378;r***243;d***322;owego na posta***263; mo***380;liw***261; do uruchomienia :czytaj: S***261; nak***322;adkami, przyk***322;ad wszystkim znany k3b to nic innego jak nak***322;adka graficzna :P A manager to tylko przeznaczenie tej aplikacji, gdy***380; to samo mo***380;esz zrobi***263; w konsoli wydaj***261;c polecenia .... :D |
Cytat:
do czego sluzy 'sklejanie' czyli kompilacja jadra i czemu sie kompiluje jadro ... kernel zawsze sciaga sie w calosci a tnie/kompiluje/skleja sie go zazwyczaj dla bezpieczenstwa (serwery) lub dla wkompilowania sterownikow urzadzen yast tak jak urpmi czy tez smart to manager'y do zarzadzania pakietami i repozytoriami - a nie jak napisales nakladki graficzne :fiu: |
Cytat:
|
Cytat:
Komplikuje.... Co zyskujemy komplikuj***261;c z kernela ??? System dostosowany w 100% do sprz***281;tu jaki posiadamy, najbardziej stabilny i szybki. A dlaczego ?, bo ma w sobie tylko te sterowniki, us***322;ugi itd kt***243;re potrzebujemy nic zb***281;dnego, owszem tracimy na elestyczno***347;ci, ale codziennie nie zmieniamy komponent***243;w jak i og***243;lnych zastosowa***324; komputera. Dlatego te***380; je***347;li instalowa***263; kernela to tylko ze ***378;r***243;de***322;, nie przez graficzne nak***322;adki gdy***380; bardzo cz***281;sto powoduj***261; wiele problem***243;w, a tym bardziej przez YAST itd. gdy***380; wtedy kompletnie nic nie zyskujemy, poza nowszym numerkiem Ponadto nale***380;y si***281; liczy***263; z tym i***380; po takowej aktualizacji stary kernel nie jest usuwany :fiu: |
mi zawsze leci cala klucha czy z konsoli czy pod x'ami :D
nic sie nie skleja ze zrodel :] |
Cytat:
Tyle że są nakładki graficzne, no ale.... i tak leci z konsoli :taktak: |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
mam 2.6.18 i coś jeszcze ;) |
Kernela ci nie zassa***322; :D
|
co jest nowego w 10.3 ??
warto zasysa***263; czy jecha***263; na 10.2 z full update (chyba wszystko najnowsze mi zassa***322; do tego co u***380;ywam) ?? dzi***281;ki za info |
w sumie rewlacji to ja nie widze suse jak suse pare modyfikacji i tyle moze wersia 11 przyniesie cos nowego :) przy opiece Novella tylko moze komunikacja sie poprawic jedynie :D
|
ju***380; jest :jupi:
trzeba zassa***263; :> |
openSUSE 10.3 :)
Cytat:
|
Jest już dostępna nowa wersja SuSE o numerku 10.1 Alpha 2. Jest to wersja testowa, więc trudno przewidzieć jak się będzie zachowywała...
Release announcement: http://lists.opensuse.org/archive/op...-Oct/0005.html Report a bug: http://www.opensuse.org/index.php/Submit_a_bug Download via HTTP: http://www.opensuse.org/Mirrors_Development_Build Download via Torrent: http://download.opensuse.org/distrib...Alpha2.torrent http://download.opensuse.org/distrib...Alpha2.torrent |
Cytat:
|
Wyłączyli mi prąd podczas ściągania 2 dysku i szlag go trafił! (suma się nie zgadza...) A było 95% !
I od nowa... Nie ściągajcie wszystkich .iso naraz bo jak wam coś ***n*e to wszystkie polecą. |
Coś mam zakwasy, przy poprzedniej wersji na dysku czyli 9.3 - aktualizacja nie idzie a przy nowej instalacji są problemy z nadpisywaniem pakietów - trzeba będzie w trybie eksperta chyba jednak robić porządek z partycjami - na pustych narazie nie próbowałem....
|
Może za dwa dni ściągnę:
CD 1 24% CD 2 13% CD 3 13% CD 4 13% CD 5 jeszcze się wogóle nie zaczęło ściągać :haha: A ściągam już ponad 4h :) |
=====================================
Recenzja wersji finalnej SUSE Linux 10 + kolejna porcja zrzutek ekranu. http://www.tuxmachines.org/node/2945 http://www.tuxmachines.org/gallery/suse100 |
Ja mam narazie 1 cd ściągnięty...
Jeszcze jakieś 12 godzin i będzie u mnie :) |
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Dzięki za info :)
Ale niestety jest to aż 5 CD, więc trochę mnie zejdzie ściąganie :( |
OpenSUSE 10.0
Pojawiła się właśnie nowa wersja systemu SUSE Linux. Więcej INFO
OpenSuSe Nowości w 10 edycji:
====================================== ftp://ftp.rz.uni-ulm.de/pub/mirrors/suse/i386/10.0/iso/ ftp://ftp.belnet.be/linux/suse/suse/i386/10.0/iso/ ftp://ftp.iasi.roedu.net/mirrors/ftp...i386/10.0/iso/ ftp://ftp.nl.uu.net/pub/linux/suse/i386/10.0/iso/ |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:59. |