![]() |
Jestem na rozdrozu co wybrac ?
Glownie chodzi o wydajnosc tych prockow i jestem na rozdrozu co wybrac ( roznica w cenie
to okolo 300 -pln) wiec jest nad czym podebatowac Intel Pentium 4 630 (S775) 3.00 GHz HT (2MB cache) BOX Intel Pentium D 820 (S775) 2.80 GHz (2x1MB cache) BOX (dual core) pamiatki do tego pojda DDR2 667 Mhz 4-12-4-4 |
Zrób nawiąz ;)
MSPANC BTW Tak czy inaczej - błądzisz ;) |
Cytat:
|
jesli juz sie zastanawiasz nad 820-ka to wez pod uwage 640 albo 650 :)
Cytat:
|
Cytat:
p.s dwurdzeniówki ciężko jest oceniać.... |
Ta maszyna ma sluzyc tylko i wylacznie do kompresji zrodlo = MPEG w temacie doradzcie - gry NIE -
:piwo: |
No ale memo dobrze gada - z testow wyszlo ze 64 bitowy 2 rdzeniowy procesor AMD (tzw Athlon X2) zrobi to szybciej od najmocniejszego Pentiuma ;] (mowa oczywiscie o X2 4800+ - narazie najmocniejszym X2 - chyba ;p ) sek w tym ze procesory X2 kosztuja... ale nie tyle ile najmocniejszy Pentium ;]
Ps. chcialem ci to napisac w poprzednim temacie jak o konfig pytales - ale to twoj wybor czy Intell czy AMD a skoro napisales zeby nie pisac o AMD to milczalem. |
Cytat:
x2 3800 będzie najlepszy w testach optymaslizowanych dekoderów pod amd są różnice rzędu 20 % w porównaniu do nieoptymalizowanych dekoderów pod obsługę dwurdzeniowców |
Cytat:
ten temat ma wylonic zestaw osobiscie dla mnie i za swoja kase niestety ;) wiec jestem otwart na kazda propozycje opinie - temat otwarty (do moich urodzin) mysle sobie zrobic prezent :) - od 5 lat jade na Abit(VH6-II)+P III 733+512MB (SpecTec)- :respect: co do samej plyty glownie tez nie mam sprecyzowanie do P4 moze ? AsRock 775DUAL-880PRO Via PT880Pro ;) a jesli po AMD to co ? plyta ma byc bez zbednych bajerow i nowinek przyslosciowych. |
Cytat:
asrock??? dopłac z 40 zeta i weż asusa nie ryzykuj asrocka (( |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=20655 jakos asus na tym ukladzie nie ma plyty w swoich zbiorach ale moze slabo szukalem :D chetnie doloze ze 100 pln to jakies podobnej plyty |
Cytat:
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=22040 tę weż mobo+6 |
Cytat:
a raczej sklaniam sie ku P4 D |
Cytat:
|
ja tylko powiem ze pod pentium D jest wymagana plyta z chipsetem 945 lub 955 :)
|
Cytat:
|
Cytat:
a ten procek http://allegro.pl/show_item.php?item=67409922 VIA go nie kuma ;) |
ten proc to jest ojciec pentium m tych nowych:)
|
Cytat:
pewnie, tylko że pod względem prądożerności są identyczne:) |
Cytat:
http://www.tomshardware.pl/cpu/20020924/ widzialem je kiedys za pare groszy na allegro, ale musisz poszukac PIII Tualatin to bedzie lepszy wybor niz jakies tam P4 |
Cytat:
chip abita VIA Apollo Pro 133/A (magistra 133 Mhz)wiec nie mam problemu musze tylko luknac na mnoznik (133 X ..........)ale mysle ze jest bezproblemowo. ciekawa alternatywa dla mojego dziadka (733) tak czy tak rozgladne sie za tym prockiem chyba ze ktos czyje gdzies do sprzedania ;) |
przejsciowka jest potrzebna zeby wogole ruszyl:) a nie zeby go wsadzic:)
a czy bedzie lepszym wyborem? sadze ze nie - ale na pewno bedzie tanszym bo przejsciowka kosztuje ok 40zl wiec w ok 200 bedziesz mial proc i przejsciowke Cytat:
a jesli chodzi o pobor mocy to p m jeszcze mnie pobiera |
Cytat:
|
Cytat:
Procesory te przez Intela zostaly natychmiast przerwane w produkcji, poniewaz zagrazaly bardzo mocno marketingowemu bublowi - Pentium IV, ktorego swego czasu bily na glowe nawet celerony oparte o jadro Tualatin... Obecnie jest to najtansze rozwiazanie, najwydajniejsze oraz wcale nie tak mocno energochlonne... owszem przejsciowka musi byc, bo starsze plyty slot 1 i socket 370 mialy inaczej rozwiazane wyjscia pradowe, w sumie nie wiem dlaczego Intel pozmienial to w Tualatinach, pewnie aby wymoc na uzytkownikach kupowanie nowych MOBO... w kazdym razie ja polecam PIII Tualatin |
No i chyba kupie tylko widze ze z przejsciowka moze byc problem po socket 370 z kupnem.
|
ja tez go polecam bo mialem taki proc - znaczy nie p3 a celerona i mnie zaskakiwal od samego poczatku
a czy zostal wycofany bo zagrazal p4 to nie wiem po wtedy od razu pentium m zaczelo na nim bazowac - boxowe chlodzenie jest ciche i wydajne, proc wcale duzo pradu nie potrzebuje mam plyte msi pod tualatiny - jest cos uszkodzona ale to chyba kondensatory bo sie wlacza i zaraz wylacz - oddam ja za darmo |
Nie zebym sie chwalil ;) ja juz wybralem co do pamieci to moge jeszcze zmienic
sprzet smiga jak z marzen Abit AS8 Intel Pentium 4 630 (S775) 3.00 GHz HT (2MB cache) BOX GeIL Dual 2 x 512MB UltraX PC-400 CL2 |
dokonales daleko posunieta przemiane... chociaz wydaje mi sie ze obecnie malooplacalne jest kupowanie nowych czesc skoro za grosze mozna nabyc tylko nieco starsze
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:19. |