Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   [ANKiETA] Firma rozprowadzajaca gadzety z gier video (https://forum.cdrinfo.pl/f5/ankieta-firma-rozprowadzajaca-gadzety-gier-video-57705/)

M@X 16.10.2005 01:59

[ANKiETA] Firma rozprowadzajaca gadzety z gier video

Przenosze tylko ankiete z pewnego forum o tematyce gier video... Mianowicie koelzanka ma w planach pewien biznes i robi wstepne badania rynku. Prosze o pomoc :-).

Cytat:

Napisany przez TiKA
Witam Panowie i Panie. Razem z moim dobrym kolegą zamierzamy otworzyć taką internetową firmę zajmującą się sprowadzaniem różniastych gadżetów dla fanów gier, typu plakaty, kubki, koszulki, jakas biżuteria, zegarki i cokolwiek będzię dostępne. Chciałam zapytać Was o opinię... Czy warto się fatygować, czy tak nie za bardzo? Pozdawiam i z góry dziękuję za oddany głos!

Komentarze mile widziane, bo oczywiscie zakldam ze nie glosujecie biernie tylko faktycznie chcialibyscie jakis gadzet z gry moc postawic sobie na polce :-).

47 16.10.2005 02:10

Witam. Lubię sobie czasem pograć ale żeby kupowć jakieś gadzety to dla mnie przesada. Chociaż pewnie są ludzie którzy utożsamiają się z postaciami z gry i żyją w wirtualnym świecie ale oni powinni się leczyć w mojej skromniej opinii.
Dlatego wybrałem ostanią opcję.
Pozdrawiam.

joujoujou 16.10.2005 02:33

Również ostatnia opcja. Mało gram bo nie mam czasu, a co do gadżetów, wolę takie z branży piwowarskiej, więc odpowiedź adekwatna. :)

REi 16.10.2005 03:13

A ja lubie gadzety :D gdyby nie koszty sprowadzenia pewnie bym juz mial na biurku pare figurek. A co do biznesu - niech dorzuci do tego gadzety z mangi/anime a na pewno chetni sie znajda (moze nawet import plyt DVD z anime i mang? malo takich firm u nas).
Zaznaczam opcje pierwsza bo sam bym kupil np. oryginalną figurke z np MGS2 ;]

Ps. i nie utozsamiam sie z postaciami z gry. Po prostu jedni wola znaczki, inni wola wode po goleniu produkowana przez wytworce samochodow a ja wole to. Hobby jest w koncu rzecza zdrowa.

Burak_PL 16.10.2005 08:43

z Daiblo sa fajne figurki :)

pomysł bardzo dobry ;)

polakT 16.10.2005 09:23

pomysł dobry :)

czero 16.10.2005 10:09

Mimo ze gram czasem w gry, szczegolnie na ps2 to figurek czy innych gadzetow nie kupuje, szkoda mi na to pieniedzy, wiec zaznaczylem ostatnia opcje ;)

sc0rpi0 16.10.2005 11:56

Myślę że ten pomysł jest dobry jeżeli trafi do zagorzałych fanów jakiejś gierki.
Mi osobiście żadne gadżety nie są potrzebne, aczkolwiek w latach kiedy spędzałem po kilka godzin dziennie na CSie, przykładowo kubek czy koszulka z CSa byłaby dla mnie czymś super.
Ale dużo (bardzo dużo) będzie zależało od cen takich gadżetów.

Desden 16.10.2005 12:20

Dobry pomysł-zawsze to biznes, aczkolwiek ja bym też sprowadził białe kruki!
Tzn. gry które są w pudełkach z figurkami - takie edycje kolekcjonerskie, co nie ma na rynku,lub są nie do zdobycia!!!

MQs 16.10.2005 12:39

Kilka przesłanek:
1.Gracze komputerowi nie tworzą zwartej subkultury (różne gry, ich ilość, ...), aby występowała tak silna chęć identyfikowania się z nią (poza tym, w Polsce nawet reklam gier w telewizji nie widać).
2.Mamy zbyt ubogie społeczeństwo, aby była odczuwalna potrzeba rynku połączona z możliwościami zakupu na dużą skalę.
3.Istnieją możliwości zrobienia sobie koszulki/kubka na własne życzenie i według własnego wzorca. (patrz -> google)

Pomyślałbym raczej nad gadżetami (włącznie z ubraniami) dla miłośników Mangi/Anime (także gier) - jest to dosyć klarowna (tworzy odrębny styl) i szeroka grupa nabywców i myślę, że wciąż niedostrzegana i nie "obsługiwana" komleksowo (młody rynek).

demek 16.10.2005 13:02

pomysl dobry bo jest duzo maniakow co zaraz cos bede kupowac o ilu juz tego nie kupili:P

andrzejj9 17.10.2005 00:03

Mi się pomysł podoba, bo doskonale pamiętam, ile czasu szukałem w Polsce figurki Alicji z gry (i kota :) ). Swego czasu mieli takie specjalne wydanie w Empiku, ale przegapiłem i później już nigdzie nie można było tego znaleźć.

Mam też w pamięci, jak będąc w stanach, pierwszy raz wybrałem się do sklepu z grami.. Bogactwo wszelkiego rodzaju dodatków związanych z grami naprawdę przytłaczało, a mi szczególnie przypadły do gustu wszelkiego rodzaju figurki.

Nie wiem jednak, czy taki pomysł przyjąłby się w Polsce głównie ze względu na.. ceny... Niestety to jest teraz podstawowe kryterium jeśli chodzi o życie w naszym kraju i trudno to przeskoczyć. Większa część społeczeństwa, w tym również graczy, nie ma raczej luźnych pieniędzy na tego typu zachcianki. Oczywiście znajdzie się grupa maniaków, dla których kupno takiego gadżetu będzie sprawą życia i śmierci, ale obawiam się, że nie będą to osoby wystarczająco liczne, żeby taka działalność mogła być opłacalna..

Spróbować zawsze warto, bo a nóż pomysł chwyci. Moim zdaniem jednak nie ma większych szans powodzenia. Przynajmniej.. jeszcze nie teraz...

demek 17.10.2005 01:34

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Mi się pomysł podoba, bo doskonale pamiętam, ile czasu szukałem w Polsce figurki Alicji z gry (i kota :) ). Swego czasu mieli takie specjalne wydanie w Empiku, ale przegapiłem i później już nigdzie nie można było tego znaleźć.

Mam też w pamięci, jak będąc w stanach, pierwszy raz wybrałem się do sklepu z grami.. Bogactwo wszelkiego rodzaju dodatków związanych z grami naprawdę przytłaczało, a mi szczególnie przypadły do gustu wszelkiego rodzaju figurki.

Nie wiem jednak, czy taki pomysł przyjąłby się w Polsce głównie ze względu na.. ceny... Niestety to jest teraz podstawowe kryterium jeśli chodzi o życie w naszym kraju i trudno to przeskoczyć. Większa część społeczeństwa, w tym również graczy, nie ma raczej luźnych pieniędzy na tego typu zachcianki. Oczywiście znajdzie się grupa maniaków, dla których kupno takiego gadżetu będzie sprawą życia i śmierci, ale obawiam się, że nie będą to osoby wystarczająco liczne, żeby taka działalność mogła być opłacalna..

Spróbować zawsze warto, bo a nóż pomysł chwyci. Moim zdaniem jednak nie ma większych szans powodzenia. Przynajmniej.. jeszcze nie teraz...

zgodze sie z toba ale nie do konca bo moim zdanie nawe 70% dzieci, ludzi ktorzy mozna powiedziec ze "sraja" kasa i tak bedzie wolalo to sciagnac niz kupic

M@X 17.10.2005 01:36

Co sciagna? Figurke? Koszulke?

Air 17.10.2005 15:25

A konkurencja?? W Polsce jest już parę firm proponujących tego typu wyroby, a rynek naprawdę nie jest na tyle duży, aby potrzebna była kolejna taka firma.

nimal 17.10.2005 16:36

mysle ze pomysl trafiony, o ile sie przebije i znajdzie sposob na promocje (chyba ze ma na to kase...)
poniewaz jednak pytanie brzmialo czy ja bym cos kupil to zaznaczam ostatnia opcje, bo ja takich rzeczy po prostu nie zbieram :) zreszta mam wystarczajaco pamiatek z roznych zjazdow, targow i szkolen zeby mi miejsca juz brakowalo nie wydajac na to pieniedzy :P

andrzejj9 17.10.2005 17:19

Cytat:

Napisany przez Air
A konkurencja?? W Polsce jest już parę firm proponujących tego typu wyroby, a rynek naprawdę nie jest na tyle duży, aby potrzebna była kolejna taka firma.

Te firmy działają raczej na innej zasadzie, co widać chociażby po tym, że.. ich nie widać.. Bo tak, jak napisałem, z przykładowym kupieniem figurki z Alicji, znanej przecież na całym świecie gry, miałem ogromne problemy i ostatecznie było to niewykonalne. Nawet jeśli takie firmy gdzieś są, a trudno mi byłoby je wskazać, to nie potrafią w wystarczającym stopniu dotrzeć do odbiorców.. Trzeba dogadać się z Empikiem, Media Marktem, ewetnualnie z pomniejszymi sklepami i wprowadzić tego typu rzeczy do kupienia od ręki. A nie zamawiania gdzieś, u kogoś nie wiedząc tak naprawdę, jak to własciwie wygląda..

W ten sposób zorganizowana działalność być może rzeczywiście miałaby szansę się przebić. Ale to nie będzie proste..

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:47.