Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Konta pod XP (do grania i netu) - jak to zrobić? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/konta-xp-grania-netu-jak-zrobic-58006/)

andrzejj9 04.12.2005 15:49

Cytat:

Napisany przez Piterniel
Jak pomogło ?

Nie miałem jeszcze czasu. Myślę, że w okolicach świąt, jak będzie wolne od uczelni i trochę mniej innych zajęć (te, które dojdą z okazji świąt optymistycznie pomijam) to pobawię się z tym trochę. Wtedy też planuję format, więc gdyby eksperymenty się nie powiodły.. ;)

Piterniel 04.12.2005 13:39

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
To w sumie może być dobre.. Jedyna gra, jaką mam teraz zainstalowaną to PainKiller (Gold Edition), a to cholerstwo żre ramu na potęgę.. Mam 512, ale to przy tej grze wcale nie tak dużo.. Spróbuję więc się przy okazji pobawić z profilami. Może akurat trochę pomoże :)

Jak pomogło ?

andrzejj9 30.11.2005 22:56

Cytat:

Napisany przez Piterniel
Na pewno zmniejsza się użycie RAMu. Użycie procesora również się zmniejsza. Więc możesz robisz profile, pomogą. Średnio doda Ci ~60MB RAM dodatkowego zwolnione przez usługi. Oczywiście nie wspomne o wykorzystaniu procesora przez nie, chociaz wiadomo zależy jaka to usługa, ale przeważnie takie coś jest znikome. Usługa np. antywirusa więcej zjada niz indeksowania dysku, która jest używana tylko przy wyszukiwaniu informacji...

To w sumie może być dobre.. Jedyna gra, jaką mam teraz zainstalowaną to PainKiller (Gold Edition), a to cholerstwo żre ramu na potęgę.. Mam 512, ale to przy tej grze wcale nie tak dużo.. Spróbuję więc się przy okazji pobawić z profilami. Może akurat trochę pomoże :)

prometeusz 30.11.2005 13:57

a i nawet w specyficznych sytuacjach może pomóc jak winda się zwali na 1 profilu zawsze zostaje 2-gi i można próbować co się stalo( niestety czasami oba profile mogę się uszkodzić)

Piterniel 30.11.2005 13:52

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
To mówicie, że takie ustawienia rzeczywiście coś dają?

Pytam, bo pewnie na dniach czeka mnie reinstalacja systemu, więc może bym sobie coś takiego dodatkowo zafundował. Warto?

Na pewno zmniejsza się użycie RAMu. Użycie procesora również się zmniejsza. Więc możesz robisz profile, pomogą. Średnio doda Ci ~60MB RAM dodatkowego zwolnione przez usługi. Oczywiście nie wspomne o wykorzystaniu procesora przez nie, chociaz wiadomo zależy jaka to usługa, ale przeważnie takie coś jest znikome. Usługa np. antywirusa więcej zjada niz indeksowania dysku, która jest używana tylko przy wyszukiwaniu informacji...

andrzejj9 30.11.2005 13:18

To mówicie, że takie ustawienia rzeczywiście coś dają?

Pytam, bo pewnie na dniach czeka mnie reinstalacja systemu, więc może bym sobie coś takiego dodatkowo zafundował. Warto?

Piterniel 25.10.2005 15:40

Czemu nie :P

REi 25.10.2005 01:55

IMO art Piterniel'a powinien zostac wydzielony do osobnego topiku i przyklejony w podforum GRY lub Sprzet ;p

Piterniel 25.10.2005 01:42

Cytat:

Napisany przez kompan
I w tym momencie temat pod tytulem "Konta pod Xp (do grania i netu) - jak to zrobic?" odchodzi w przeszlosc...
Jeszcze raz dzieki za pomoc Piterniel.
Do nastepnego problemu (oby nie :)?)

Kompan

Nie ma problemu, jak jeszcze będe mógł pomóc to chętnie - oczywiście jak znajde chwile wolnego czasu ;p
Miłego korzystania z nowych ustawień usług

Pit ;p

kompan 25.10.2005 01:28

I w tym momencie temat pod tytulem "Konta pod Xp (do grania i netu) - jak to zrobic?" odchodzi w przeszlosc...
Jeszcze raz dzieki za pomoc Piterniel.
Do nastepnego problemu (oby nie :)?)

Kompan

Piterniel 24.10.2005 21:14

Co zrobiliśmy? - Gdy uruchamiasz profil Gry usługi, które nie są aktywne nie zabierają pamięci w grach i zasobów procesora. Najpierw ustawiłeś usługi optymalnie pod gry, czyli prawie wszystko wyłączone, następnie wyłaczyłeś je w profilu gry (to było łatwiejsze niż podawanie ręcznie po nazwach jakie masz wyłączyć, dlatego użyłem do tego pliku .reg).
Czym się różni to od tweakowania? - Optymalizacja usług jest częscią tweakowania, niestety zmiany w rejestrze wpływają bezwarunkowo na każdy profil (pomijając aktywoność usług ;p)

Dodatkowe
Anti-Spyware tutaj jest bierne, nie uruchamia się przy starcie, oraz nie zjada zasobów procesora. Jeżeli jednak jest uruchomiony program typu Ad-watch to wyłącz go, moim zdaniem zbędny
Antywirus? - Każdy lepszy antywirus startuje jako usługa systemowa, rozumiesz przesłanie?;p Więc należy ją wyłączyć dla profilu, opis wyżej :D. Ja posiadam antywirusa Nod32 i taka usługa istnieje.

http://img277.imageshack.us/img277/333/nod2ee.png

Połączenie sieciowe - Dość proste, istnieje usługa o nazwie Połączenie Sieciowe więc chyba wydedukujesz jak je zdekatywować :)
Tweakowanie - Jeżeli interesuje Cie tweakowanie swojego systemu możesz do tego użyć mojego tweakera. Link znajdziesz w podpisie. [PLD 2.1]

kompan 24.10.2005 20:26

Zrobione.
Wyglada, ze wszystko dziala i jest ok. Nawet nie zaspalem przy wylaczaniu tych wszystkich uslug :)
Jedno dodatkowe pytanie (chyba najbardziej do Piterniel'a :) ). Moglbys tak pokrotce napisac co sie wlasciwie zmienilo? Z tego co sie domyslam wylaczone zostaly zbedne uslugi Windowsa, ktore nie przydaja sie przy graniu. Zostal jednak soft np. antywir i antyspyware. Zostalo takze polaczenie sieciowe (uklon w strone tych, ktorzy tluka przez net). Jaka jest wiec roznica pomiedzy tym co zrobilismy a np. softem do tweakowania, ktory tez umozliwia zmiany w Windowsie (mowie tu o np. Xp-AntiSpy). Moze to pytanie laika, ale ucze sie szybko i nie bede sie powtarzal - obiecuje :)

kompan 24.10.2005 14:03

Panowie...
...czapki z glow :)

Zasluzyliscie :)

Specjalne podziekowania dla Piterniel'a. To jest kawal b a r d z o dobrej roboty.
Pozdrowienia
Kompan

ps. Ja osobiscie dzisiaj po robocie zaczynam eksperymentowac z kontami...

prometeusz 24.10.2005 09:52

i po temacie :taktak:

kompan 24.10.2005 01:00

Cytat:

Napisany przez Brambus
Odsyłam Ciebie do pomocy technicznej, która jest zaimplementowana w samym systemie operacyjym

Heh. Dzieki za slowa otuchy :) Tak mi sie cos wydawalo, ze Wielki Brat Bill musial cos takiego zaimplementowacw swoim ulubionym produkcie :) Do helpa zagladalem - i musze sie przyznac, ze w pewnym momencie sie poddalem. Sa tam oczywiscie jakies wskazowki co do nakladania przez admina ograniczen na inne konta ale mimo, ze to polski XP, dla mnie pisali to chinczycy (z calym szacunkiem). Pewnie zostaje mi tylko dalej pogrzebac, tym razem bardziej globalnie, bo ktos, gdzies musial juz na to wpasc i napisac jakis prostrzy poradnik. Najlepiej taki krok po kroku ;) .
Dzieki wszystkim, ktorzy zainteresowali sie tym zagadnieniem. Absolutnie NIE ZAMYKAM tematu!! Wciaz czekam, moze i tutaj ktos zna i poda mi (nam) jakies bezposrednie rozwiazanie.
Mysle, ze warto.
Pzdr

demek 24.10.2005 00:32

do mnie to bylo?

Brambus 23.10.2005 22:55

Ale pierdoły pytającemu odpowiadasz. Oczywiście, że drugie konto może mieć szereg ograniczeń a i nawet można szereg usług, nawet tych w tle działających wyłączyć. Nigdy się nie powinno wchodzić do netu z konta administratora, a każdemu kontu można nadać wyznaczone właściwości. Odsyłam Ciebie do pomocy technicznej, która jest zaimplementowana w samym systemie operacyjym - tam znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania, a ponadto poszukaj na innych forach - w necie aż się roi od bardzo szczegółowych instrykcji (skorzystaj z google)

kompan 23.10.2005 22:01

Cytat:

Napisany przez demek
nic ci to nie da bo antywir i reszta bedzie na drugim profilu takze

Hmm W sumie tak ale nie chce mi sie wierzyc, ze nie ma zadnej mozliwosci zabanowania niektorych programow w nowym profilu... Windoza musi miec jakies narzedzia dla admina zeby cos takiego zrobic...
Czekam na rozwiazania :)
Pzdr

Remix 23.10.2005 17:47

Witam!

Gorzej, jak ktos gra przez Internet - tak jak ja :P CS, DOD, Battlefield 2 :)
Wtedy musze miec polaczenie sieciowe aktywne, na szczescie jest NAT :) i 1GB ramu :)

demek 23.10.2005 17:13

nic ci to nie da bo antywir i reszta bedzie na drugim profilu takze

kompan 23.10.2005 16:35

Hmm chyba troche nie zrozumialem... Drugi system?? Chodzilo mi bardziej o mozliwosc zalozenia sobie drugiego konta i mozliwosci logowania sie, w zaleznosci od potrzeb, jako np. Gracz i Uzytkownik Netu (jakkolwiek glupio to nie brzmi :) ).
Podejrzewam, iz UN musi miec uprawnienia administratora i poprzez to konto trzeba zalozyc drugie, do grania, z ograniczonymi mozliwosciami. Niestety moja znajomosc narzedzi administratora jest troche za slaba zeby to zrobic...
Jesli ktos wie jak to zrobic, w dalszym ciagu prosze o sugestie i porady :)

demek 23.10.2005 15:36

Cytat:

Napisany przez ed hunter
kiedyś miałem tak zrobione - jeden system dla mnie, drugi bez dodatków dla młodzieży do grania.

i o tym smym mowe

ed hunter 23.10.2005 15:30

kiedyś miałem tak zrobione - jeden system dla mnie, drugi bez dodatków dla młodzieży do grania.

IceManSpy 23.10.2005 15:27

Jak drugi system? Tzn jaki?

demek 23.10.2005 15:03

tak jak mowisz to tylko drugi system a nie konto

kompan 23.10.2005 13:52

Konta pod XP (do grania i netu) - jak to zrobić?

Cześć
Nie wiem czy to dobry pomysł, może ktoś to wkrótce wyprostuje :). Otóż pomyślałem sobie, że warto sobie zrobić dwa konta na kompie. Jedno do netu z wszystkimi antyvirami i antyspyware'ami i innymi spowalniaczami, a drugie tylko do gier - czysty Xp BEZ POŁĄCZENIA SIECIOWEGO i innych śmieci. Nowe gry żrą system niemiłosiernie i fajnie by było wycisnąć z niego co się da, a nie kupować co chwilę RAM albo kartę. Wie ktoś może jak to zrobić? Może już to robił? Dokładnie rzecz biorąc chodzi mi o instrukcję: jak ograniczyć w koncie/profilu do gier niepotrzebny soft i wyłączyć połączenie sieciowe.
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
Pozdro
:piwo:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:46.