![]() |
Stacja dyskietek-nie wykrywna :(
Mam problem ze stacją dyskietek !!! :smutny: Rozłączyłem ją na pare chwil , a gdy ją spowrotem podłączyłem już komputer jej nie wykrywał !!! I to nie jest napewno źle podłączony kabelek bo prubowałem już go odwrotnie podłączać !!!! :| Co to może być ?? Błagam o pomoc !
|
...oczywiście odłączałeś gdy komputer był wyłączony /? ...
|
Cytat:
|
Witam !
Jeśli te operacje były przeprowadzone przy włączonym komputerze - to... czarno to widzę - mogła się uszkodzić sama stacja, albo też płyta główna..... ro29 |
też czarno to widzę ;)
jeszcze trzeba sprawdzić czy bios ją widzi i ma włączoną - nie wiem może jakiś chochlik przestawił? :idea: a zasilanie jest podłączone? :> :P |
komp wyłączony
stacja była odłączana przy wyłączonym kompie !
|
Cytat:
|
jeśli padła stacja a nie np. taśma, kabelek zasilający, wtyki.... to może być wydatek nawet 35 złotych za firmówkę.
|
Cytat:
Mój Wuja miał niedawno też dziwne problemy ze stacją (dioda się świeciła cały czas), okazało się, że winna taśma, ale ponieważ stacja też już poprzednio raz czytała, a raz nie, to kupiłem mu całość - i wyszło niecałe 30 zł za stację i taśmę FDD (oczywiście nowe w sklepie). ro29 |
Po co komu w dzisiejszych czasach stacja dyskietek
Ja miałem stacje dyskietek to odrazu sprzedałem ( za 5 zł ) żeby miejsca w obudowie nie zajmowała :D |
Cytat:
pozdro ;) |
Cytat:
Dobra - a teraz na serio - zadałeś pytanie - "Po co komu ?", to odpowiem. A więc - po to żeby np. - mieć możliwość skorzystania z dyskietki ratunkowej (przydaje się nie tylko użytkownikom Win98, ale czasem także XP) - mieć w ogóle możliwość odczyty czegoś z dyskietki - ktoś nam coś na niej np. przyniesie - mieć możliwość zainstalowania sterowników - dziś rzadko, ale zdarzają się np. do myszek dołączane sterowniki na dyskietkach - mieć możliwość zapisu czegoś, aby np. komuś zanieść - co prawda płyta jest tutaj lepszym rozwiązaniem, ale po pierwsze nie każdy ma nagrywarkę, po drugie czasem szybciej zapiszę się mały plik na dyskietce niż nagra na płycie - mogę się mylić - ale chyba jeszcze nadal sterowniki do dysków SATA instaluje się z dyskietki ?? A teraz - dla kogo: - oczywiście dla wszystkich osób, które wykorzystają ją w sposób opisany powyżej - dla studentów - na większości komputerów uczelnianych, szczególnie starszych nie ma nagrywarek - więc stacja dyskietek jest jedyną możliwością skopowania plików, zadań, wyników itd. - dla korzystająch np. z kawiarenek internetowych, gdzie nie ma nagrywarek - i np. dla osób. które korzystają z PIAP'ów - czyli Publicznych Punktów Dostępu do Internetu - tam nie ma zazwyczaj drukarek - więc jeśli chcemy np. pobrać jakiś wniosek urzędowy i wydrukować go sobie w punkcie np. ksero czy kawiarence - to jakoś musimy go zapisać - jedynym wyjściem jest tutaj dyskietka Oczywiście - stopień wykorzystania dyskietek jest dziś bardzo mały - ale nadal jest to praktycznie niezbędne wyposażenie komputera - a przy jego cenie, nawet nie warto oszczędzać :) Pozdrowienia ro29 |
Cytat:
wyjąłem ją, aby dyski miały odstęp, pożyczyłem komuś Samsunga a dostałem Alps :| ciekawe czy działa ??? jutro to znaczy dzisiaj sprawdzę... |
Cytat:
Piszesz tylko o jednym |
Cytat:
|
Cytat:
No tak - ale żeby skorzystać z pendriv'a trzeba mieć ....dostęp do USB. A to nie jest już takie proste - komputery mają to jednak zazwyczaj gdzieś z tyłu - a na dodatek chyba w przypadku Win98 czy NT to bez sterowników nie zadziała (chyba w przypadku NT w ogóle !) ro29 EDIT: ja komóry nie mam, więc ten problem odpada :) |
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:12. |