Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Stacja dyskietek-nie wykrywna :( (https://forum.cdrinfo.pl/f5/stacja-dyskietek-nie-wykrywna-58480/)

jamaniek 06.11.2005 18:18

Stacja dyskietek-nie wykrywna :(

Mam problem ze stacją dyskietek !!! :smutny: Rozłączyłem ją na pare chwil , a gdy ją spowrotem podłączyłem już komputer jej nie wykrywał !!! I to nie jest napewno źle podłączony kabelek bo prubowałem już go odwrotnie podłączać !!!! :| Co to może być ?? Błagam o pomoc !

Maciej 06.11.2005 18:36

...oczywiście odłączałeś gdy komputer był wyłączony /? ...

kodziu 06.11.2005 19:06

Cytat:

Napisany przez jamaniek
I to nie jest napewno źle podłączony kabelek bo prubowałem już go odwrotnie podłączać !!!! :| Co to może być ?? Błagam o pomoc !

Hmmmm, ciekawe co to może być :D :D :D

ro29 07.11.2005 01:57

Witam !
Jeśli te operacje były przeprowadzone przy włączonym komputerze - to... czarno to widzę - mogła się uszkodzić sama stacja, albo też płyta główna.....

ro29

ed hunter 07.11.2005 06:24

też czarno to widzę ;)

jeszcze trzeba sprawdzić czy bios ją widzi i ma włączoną - nie wiem może jakiś chochlik przestawił? :idea:

a zasilanie jest podłączone? :> :P

jamaniek 15.11.2005 06:57

komp wyłączony

stacja była odłączana przy wyłączonym kompie !

jamaniek 15.11.2005 07:00

Cytat:

Napisany przez kodziu
Hmmmm, ciekawe co to może być :D :D :D

a kabelek to oto chodzi że jak nie działała to wyłączałem kompa to dopiero podłączałem odwrtonie kabel i włączałem kompa ! Odpisuje bo myśle że coś sugerujesz tym wytłuszczonym tekstem ! :respect:

ed hunter 15.11.2005 07:03

jeśli padła stacja a nie np. taśma, kabelek zasilający, wtyki.... to może być wydatek nawet 35 złotych za firmówkę.

ro29 15.11.2005 18:23

Cytat:

Napisany przez ed hunter
jeśli padła stacja a nie np. taśma, kabelek zasilający, wtyki.... to może być wydatek nawet 35 złotych za firmówkę.

Drogo.... ;)
Mój Wuja miał niedawno też dziwne problemy ze stacją (dioda się świeciła cały czas), okazało się, że winna taśma, ale ponieważ stacja też już poprzednio raz czytała, a raz nie, to kupiłem mu całość - i wyszło niecałe 30 zł za stację i taśmę FDD (oczywiście nowe w sklepie).

ro29

mgit 15.11.2005 20:37

Po co komu w dzisiejszych czasach stacja dyskietek
Ja miałem stacje dyskietek to odrazu sprzedałem ( za 5 zł ) żeby miejsca w obudowie nie zajmowała :D

Smartek 15.11.2005 21:06

Cytat:

Napisany przez mgit
Ja miałem stacje dyskietek to odrazu sprzedałem ( za 5 zł ) żeby miejsca w obudowie nie zajmowała :D

czasami, w extramalnych przypadkach sie przydaje, niestety :(
pozdro ;)

ro29 15.11.2005 21:08

Cytat:

Napisany przez mgit

A po co Ci było to miejsce ?? ||

Dobra - a teraz na serio - zadałeś pytanie - "Po co komu ?", to odpowiem.

A więc - po to żeby np.

- mieć możliwość skorzystania z dyskietki ratunkowej (przydaje się nie tylko użytkownikom Win98, ale czasem także XP)
- mieć w ogóle możliwość odczyty czegoś z dyskietki - ktoś nam coś na niej np. przyniesie
- mieć możliwość zainstalowania sterowników - dziś rzadko, ale zdarzają się np. do myszek dołączane sterowniki na dyskietkach
- mieć możliwość zapisu czegoś, aby np. komuś zanieść - co prawda płyta jest tutaj lepszym rozwiązaniem, ale po pierwsze nie każdy ma nagrywarkę, po drugie czasem szybciej zapiszę się mały plik na dyskietce niż nagra na płycie
- mogę się mylić - ale chyba jeszcze nadal sterowniki do dysków SATA instaluje się z dyskietki ??

A teraz - dla kogo:

- oczywiście dla wszystkich osób, które wykorzystają ją w sposób opisany powyżej
- dla studentów - na większości komputerów uczelnianych, szczególnie starszych nie ma nagrywarek - więc stacja dyskietek jest jedyną możliwością skopowania plików, zadań, wyników itd.
- dla korzystająch np. z kawiarenek internetowych, gdzie nie ma nagrywarek
- i np. dla osób. które korzystają z PIAP'ów - czyli Publicznych Punktów Dostępu do Internetu - tam nie ma zazwyczaj drukarek - więc jeśli chcemy np. pobrać jakiś wniosek urzędowy i wydrukować go sobie w punkcie np. ksero czy kawiarence - to jakoś musimy go zapisać - jedynym wyjściem jest tutaj dyskietka

Oczywiście - stopień wykorzystania dyskietek jest dziś bardzo mały - ale nadal jest to praktycznie niezbędne wyposażenie komputera - a przy jego cenie, nawet nie warto oszczędzać :)

Pozdrowienia

ro29

ed hunter 16.11.2005 02:14

Cytat:

Napisany przez mgit

bez stacji dyskietek nie mogę uaktualnić biosu płyty głównej.
wyjąłem ją, aby dyski miały odstęp, pożyczyłem komuś Samsunga a dostałem Alps :|

ciekawe czy działa ??? jutro to znaczy dzisiaj sprawdzę...

prometeusz 16.11.2005 08:28

Cytat:

Napisany przez jamaniek
Mam problem ze stacją dyskietek !!! :smutny: Rozłączyłem ją na pare chwil , a gdy ją spowrotem podłączyłem już komputer jej nie wykrywał !!! I to nie jest napewno źle podłączony kabelek bo prubowałem już go odwrotnie podłączać !!!! :| Co to może być ?? Błagam o pomoc !

A może oba kabelki źle podpiąłeś ( zgwałciłeś na siłe)
Piszesz tylko o jednym

panTOMas 01.12.2005 00:47

Cytat:

Napisany przez ro29
A teraz - dla kogo:

- oczywiście dla wszystkich osób, które wykorzystają ją w sposób opisany powyżej
- dla studentów - na większości komputerów uczelnianych, szczególnie starszych nie ma nagrywarek - więc stacja dyskietek jest jedyną możliwością skopowania plików, zadań, wyników itd.
- dla korzystająch np. z kawiarenek internetowych, gdzie nie ma nagrywarek
- i np. dla osób. które korzystają z PIAP'ów - czyli Publicznych Punktów Dostępu do Internetu - tam nie ma zazwyczaj drukarek - więc jeśli chcemy np. pobrać jakiś wniosek urzędowy i wydrukować go sobie w punkcie np. ksero czy kawiarence - to jakoś musimy go zapisać - jedynym wyjściem jest tutaj dyskietka
ro29

PENDRIVE i nie musisz nawet uważać na komórę :)

ro29 01.12.2005 01:03

Cytat:

Napisany przez panTOMas
PENDRIVE i nie musisz nawet uważać na komórę :)

Witam !
No tak - ale żeby skorzystać z pendriv'a trzeba mieć ....dostęp do USB.
A to nie jest już takie proste - komputery mają to jednak zazwyczaj gdzieś z tyłu - a na dodatek chyba w przypadku Win98 czy NT to bez sterowników nie zadziała (chyba w przypadku NT w ogóle !)

ro29

EDIT: ja komóry nie mam, więc ten problem odpada :)

MaciejT 01.12.2005 01:19

Cytat:

Napisany przez ed hunter
bez stacji dyskietek nie mogę uaktualnić biosu płyty głównej.
wyjąłem ją, aby dyski miały odstęp, pożyczyłem komuś Samsunga a dostałem Alps :|

ciekawe czy działa ??? jutro to znaczy dzisiaj sprawdzę...

Alps chyba jest lepszy od Samsunga

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:12.