![]() |
telewizory i monitory LCD montowane w Polsce
Witam
Podobno w Polsce sa montowane telewizory i monitory LCD. Czy macie jakies blizsze informacje? Czy ktos moglby mi wskazac gdzie ewentualnie moge je znalezc. Ups Dzieki piekne :* Aska |
Cytat:
Czy są to ..nie wiem ;) Ale mają być - chodzi o inwestycję LG w Polsce - fabrykę chyba gdzieś pod Krakowem, jeśli dobrze pamiętam - ale to dopiero będzie się budować. Pozdrowienia i witamy na Forum !!! ro29 |
w gminie Kobierzyce kolo Wroclawia :tak!:
a nie pod Krakowem |
LG powinna miec juz fabryke w Mlawie. Wraz z Philipsem nosili sie z zamiarem wybudowania nowej fabryki w Biskupicach kolo Wroclawia ale nie wiem jak sie to skonczylo. Szykam tych telewizorow dla firmy gdzie pracuje a montowane w Polsce sa tansze..
|
Cytat:
Wiesz moze cos wiecej :respect: |
nie robia jeszcze
fabryka sie buduje pozatym oni nie beda robic calych monitorow a tylko sam panel |
No to po obiadku.
Slyszalam, ze tam mieli je cale montowac. Znalazlam jeszcze jedna w Bykowie tez pod Wroclawiem- iiyama tylko podobno jest tam troche zamieszania ostatnio. |
to zle slyszales
od poczatku byla mowa o samym panelu |
Cytat:
Racja, racja moja pomyłka ;) Szkoda niestety jednak, że nie w Poznaniu, albo w najbliższej okolicy :smutny: Pozdrowienia mimo wszystko dla Wrocławia !!! ro29 |
Cytat:
Slyszales tez moze cos o Iiyama? Ma fabryke w Bykowie. |
Cytat:
|
Cytat:
- beda produkowac sam panel i sprzedawac go innym - co do norm to nie sadze ze beda robic gorsze bo teraz liczy sie klient w sumie i ile wpadnie im do kieszeni |
Obecnie kupujemy tego kupe ww Czechach gdzie rowniez produkowane sa kineskopy. Trust me- sa o wiele tansze od :tak!:
Ale ja stawiam na Polske i stad staram sie dowiedziec jak najwiecej. |
Cytat:
|
Cytat:
Mieszkam i pracuje w Makaroni. Pracuje dla firmy, ktora handluje elektronika wszelkiego typu i ciagle szuka nowych, lepszych (tanich) dostawcow. W Czechach kupujemy wlasnie telewizory ale wolalabym kupowac je w Polsce jesli znajde odpowiednie kontakty i oczywiscie satysfakcjonujace warunki. Byloby super!:tancerka: |
Cytat:
Ale Ty tymczasem sugerujesz aby stawiac na np. philipsa montowanego w Polsce, przeciez to nie jest jakis polski sprzet, to sa fabryki philipsa w ktorej pracuje z 200 obywateli polskich jako fizyczni, bo zarzad to sa jacys hiszpanie czy holendrzy, generalnie przychody trafiaja dla philipsa i tyle ma z tego "polski" sprzet, poza moze oplata podatku za nieruchomosc na ktorej stoi fabryka, ale z tego co wiem to takie fabryki maja zwolnienia lub duze ulgi podatkowe na rozwiniecie swojego interesu na 5 lat, te 5 lat wystarcza im na zorganizowanie szybkiej produkcji i po tym czasie zwiniecie interesu i hulaj dusza "polski" interesie, bo przenosza sie do Slowacji na lepsze warunki wiekszej ulgi podatkowej i tym bardzej bo w Slowacji jest jeszcze tansza sila robocza niz w Polsce. To co kupujecie w Czechach to nie sa zapewne telewizory produkcji czeskiej, tylko z czeskich montowni znanych zachodnich firm. A cos wiem o tym bo pracuje w takiej branzy, ktora organizuje takie nieruchomosci takim "polskim" firma, doskonale znam realcje jak dziala taki mechanizm i kto tutaj tak naprawde zarabia, dlatego tez nie badzmy hipokrytami... przejdz sie po sklepach i pokaz mi polski sprzet na polkach i zapytaj czy ten sprzet faktycznie kupuja Polacy i maja do niego zaufanie. |
Moglibysmy dyskutowac w nieskonczonoszc na temat Polski, polskiego sprzetu i oczywiscie zaufania Polakow do niego...
Osobiscie uwazam i niezmiernie mi z tego powodu przykro, ze Polacy wrecz degraduja towary "made in poland". Przyklad: Jestem w Polsce, wchodze do knajpy, prosze o wode- co dostaje? Bonaqua... Coca-Cola. Raz, ze niewiele lepsza od kranowy to w dodatku drozyzna czerpana w Pniewach (o ile sie nie myle?) za grosze! Az mnie skreca jak pomysle... Mniejsza o to. Fakt jest taki, ze te telewizory musze kupic tak czy inaczej. Wolalabym w Polsce poniewaz nawet jesli w niewielkim stopniu to i tak kasa ktora tu wydam trafi czesciowo w rece Polakow. Jesli kupie je w Czechach, Polacy nie zobacza z tego nawet grosika. Ludzie tak czy inaczej jesli chca Philipsa to sobie go kupia bez wzgledu na to czy jest montowany w Polsce czy w Chinach.... Jesli w Polsce 200 fizycznych moze sie stac 230 fizycznymi.. Uwazasz, ze to hipokryzja? Jestem troche utopistka jesli chodzi o te sprawy, ale dlaczego nie? |
Cytat:
Telewizory w Polsce? Coz, moze zainteresujesz sie produktami Telestar, slynne telewizory Elemis, to podobno jeszcze jest polski sprzet, fakt ze kineskop jest made in china, obudowa made in Malesia, ale generalnie calos zlozona jest w Polsce, jaka tego jakosc? coz, sa tacy co sobie to nawet chwala, a cena tez jest przyzwoita, hi-end to nie jest, ale przecietny sprzet. Co do monitorow "polskich" to nie slyszalem i nie pomoge, i nawet jak Iyama ma swoja montownie pod Wroclawiem, to tylko kleca czesci do szerszej produkcji poza granicami Polski... ...inna rzecz ze jest roznica jakosciowa ogolnie w sprzecie RTV i AGD w Polsce a innych krajach UE, kup pralke bosha w Polsce, a kup w RFN, roznica bagatela! potezna. Kup telewizor SONY tu i tam, a zobaczysz ze to inny produkt. Roznica jest tylko dlaczego my Polacy jestesmy obywatelami UE drugiej albo trzeciej kategorii? |
Cytat:
Optymistka.:D Bonaqua jest tam czerpana, gdzie jest sprzedawana. Kranówa jest lepsza, a napewno zdrowsza. |
Cytat:
masz racje co do bosha - nie mniej jednak roznica sie juz mocno zatraca w ostatnim czasie - juz prawie nie ma roznicy - i to "prawie" tutaj wcale nie robi takiej roznicy jak np w "lech kaczynski - prawie jak prezydent" :P |
Cytat:
|
Cytat:
to z mojej wypowiedzi :) jakis czas temu byla faktycznie bardzo duza roznica - teraz sie zaciera |
tylko proszę nie wyzywać od górników ;>
tak się jednak składa, iż aktualnie pracuję w fabryce LG.Philips LCD i chciałem wyjaśnić kilka poruszonych wcześniej (ponad rok temu hehe) spraw ;) Otóż część zakładów już stoi, i Koreańce są coraz bliżej masowej produkcji, uwaga - modułów LCM. Paneli się u nas nie robi, ponoć zbyt wysoka technologia. Panele LG.Philips LCD produkowane są w 2 miejscach w korei - w Paju i Gumi. I dokładnie jak to zostało napisane, zakłady korporacji LG a także w niedalekiej przyszłości - Toshiby są tylko montowniami. Jednak wiele podzespołów i tak powstanie w Biskupickim klastrze - np. backlighty od Hee Sung'a, czy elektronika od LG Innotek. Gotowe moduły pójdą dalej do LG Electronics, czy też Toshiby, gdzie zrobią już z tego pełnoprawny odbiornik TV ;) |
Cytat:
tylko nie ściemniaj przyznaj się ;) :D |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
ps. a mo***380;liwo***347;***263; wypowiedzenia zawsze jest :P tylko w takim wypadku wypada***322;oby odda***263; za wycieczk***281; do Korei :D |
Cytat:
|
A czy taka klauzula jest zgodna z prawem? :pytanie:
Bo co***347; mi si***281; zdaje, ***380;e nie. :nie: :hmm: |
Cytat:
- Pniewy kolo Grojca - Żnin Coca-cola - Staniątki koło Krakowa - Łodz - Tylicz - Radzymin koło Warszawy a bonaqua jest coca-coli :] |
tylicz roxuje w tym zestawieniu, stara multi wita
a zeby bylo smieszniej, jedno ze zrodelek tam nazywa sie....SZCZAWA :rotfl: nazwa zabija ale woda jest masakrycznie wspaniala :D |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:18. |