Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   telewizory i monitory LCD montowane w Polsce (https://forum.cdrinfo.pl/f5/telewizory-monitory-lcd-montowane-polsce-58501/)

Joanna Maciejew 07.11.2005 12:03

telewizory i monitory LCD montowane w Polsce

Witam
Podobno w Polsce sa montowane telewizory i monitory LCD. Czy macie jakies blizsze informacje?
Czy ktos moglby mi wskazac gdzie ewentualnie moge je znalezc. Ups
Dzieki piekne :*
Aska

ro29 07.11.2005 12:10

Cytat:

Napisany przez Joanna Maciejew
Witam
Podobno w Polsce sa montowane telewizory i monitory LCD. Czy macie jakies blizsze informacje?
Czy ktos moglby mi wskazac gdzie ewentualnie moge je znalesc.
Dzieki piekne :*
Aska

Witam !
Czy są to ..nie wiem ;)
Ale mają być - chodzi o inwestycję LG w Polsce - fabrykę chyba gdzieś pod Krakowem, jeśli dobrze pamiętam - ale to dopiero będzie się budować.

Pozdrowienia i witamy na Forum !!!

ro29

icemac 07.11.2005 12:14

w gminie Kobierzyce kolo Wroclawia :tak!:

a nie pod Krakowem

Joanna Maciejew 07.11.2005 12:26

LG powinna miec juz fabryke w Mlawie. Wraz z Philipsem nosili sie z zamiarem wybudowania nowej fabryki w Biskupicach kolo Wroclawia ale nie wiem jak sie to skonczylo. Szykam tych telewizorow dla firmy gdzie pracuje a montowane w Polsce sa tansze..

Joanna Maciejew 07.11.2005 12:34

Cytat:

Napisany przez icemac

a nie pod Krakowem

robia je tam juz?
Wiesz moze cos wiecej :respect:

demek 07.11.2005 12:50

nie robia jeszcze
fabryka sie buduje
pozatym oni nie beda robic calych monitorow a tylko sam panel

Joanna Maciejew 07.11.2005 13:39

No to po obiadku.

Slyszalam, ze tam mieli je cale montowac.
Znalazlam jeszcze jedna w Bykowie tez pod Wroclawiem- iiyama tylko podobno jest tam troche zamieszania ostatnio.

demek 07.11.2005 17:26

to zle slyszales
od poczatku byla mowa o samym panelu

ro29 07.11.2005 18:33

Cytat:

Napisany przez icemac

a nie pod Krakowem

Witam !

Racja, racja moja pomyłka ;)

Szkoda niestety jednak, że nie w Poznaniu, albo w najbliższej okolicy :smutny:

Pozdrowienia mimo wszystko dla Wrocławia !!!

ro29

Joanna Maciejew 08.11.2005 09:57

Cytat:

Napisany przez demek
to zle slyszales
od poczatku byla mowa o samym panelu

Dzieki :piwo:
Slyszales tez moze cos o Iiyama? Ma fabryke w Bykowie.

Ormianin 08.11.2005 10:45

Cytat:

Dzieki :piwo:
Slyszales tez moze cos o Iiyama? Ma fabryke w Bykowie.

Mimo to i tak nie wplynie to na "taniosc" tych minitorow w Polsce (ja mysle ze i tak nie beda one tutaj produkowane tylko skladane z czesci wyprodukowanych gdzie indziej, np. w Chinach), a do tego normy moga byc zanizone... podobnie jak elektrolux produkuje swoj sprzet AGD i umywa sie on od zachodniego - normy sa zanizone i stosuje sie gorsze materialy na ten "wschodni" rynek

demek 08.11.2005 11:44

Cytat:

Napisany przez Ormianin
Mimo to i tak nie wplynie to na "taniosc" tych minitorow w Polsce (ja mysle ze i tak nie beda one tutaj produkowane tylko skladane z czesci wyprodukowanych gdzie indziej, np. w Chinach), a do tego normy moga byc zanizone... podobnie jak elektrolux produkuje swoj sprzet AGD i umywa sie on od zachodniego - normy sa zanizone i stosuje sie gorsze materialy na ten "wschodni" rynek

masz po czesci racje
- beda produkowac sam panel i sprzedawac go innym
- co do norm to nie sadze ze beda robic gorsze bo teraz liczy sie klient w sumie i ile wpadnie im do kieszeni

Joanna Maciejew 08.11.2005 14:42

Obecnie kupujemy tego kupe ww Czechach gdzie rowniez produkowane sa kineskopy. Trust me- sa o wiele tansze od :tak!:
Ale ja stawiam na Polske i stad staram sie dowiedziec jak najwiecej.

Ormianin 12.11.2005 00:19

Cytat:

Obecnie kupujemy tego kupe ww Czechach gdzie rowniez produkowane sa kineskopy. Trust me- sa o wiele tansze od :tak!:
Ale ja stawiam na Polske i stad staram sie dowiedziec jak najwiecej.

Co kupujemy w Czechach? A po co - zdradz ta tajemnice - po co chcesz wiedziec co w Polsce produkuja zachodnie koncerny... przeciez Polska jest tylko jako tania sila robocza do montazu elementow, tu nie ma co stawiac na Polske bo to nie jej produkcja, tylko spolek zachodnich, ktore tutaj ulokowaly swoj interes... gdyby tak produkowal cos polski Dzierzoniow nawet glupie radiomagnetofony to mozna by bylo na to stawiac

Joanna Maciejew 24.11.2005 10:03

Cytat:

Napisany przez Ormianin
Co kupujemy w Czechach? A po co - zdradz ta tajemnice - po co chcesz wiedziec co w Polsce produkuja zachodnie koncerny... przeciez Polska jest tylko jako tania sila robocza do montazu elementow, tu nie ma co stawiac na Polske bo to nie jej produkcja, tylko spolek zachodnich, ktore tutaj ulokowaly swoj interes... gdyby tak produkowal cos polski Dzierzoniow nawet glupie radiomagnetofony to mozna by bylo na to stawiac

Glupio, ze tak sadzisz.......... Mysle, ze Polska i polacy sa very ok :1miejsce: tylko mielismy niefarta z ruskimi. Coz teraz zrobic? Stawiac na :polska: :tak!:.
Mieszkam i pracuje w Makaroni. Pracuje dla firmy, ktora handluje elektronika wszelkiego typu i ciagle szuka nowych, lepszych (tanich) dostawcow.

W Czechach kupujemy wlasnie telewizory ale wolalabym kupowac je w Polsce jesli znajde odpowiednie kontakty i oczywiscie satysfakcjonujace warunki.
Byloby super!:tancerka:

Ormianin 24.11.2005 11:38

Cytat:

Glupio, ze tak sadzisz.......... Mysle, ze Polska i polacy sa very ok :1miejsce: tylko mielismy niefarta z ruskimi. Coz teraz zrobic? Stawiac na :polska: :tak!:.
Mieszkam i pracuje w Makaroni. Pracuje dla firmy, ktora handluje elektronika wszelkiego typu i ciagle szuka nowych, lepszych (tanich) dostawcow.

W Czechach kupujemy wlasnie telewizory ale wolalabym kupowac je w Polsce jesli znajde odpowiednie kontakty i oczywiscie satysfakcjonujace warunki.
Byloby super!:tancerka:

Stawiac na Polske!!!! ale na prawdziwa polska produkcje!!! To tak.
Ale Ty tymczasem sugerujesz aby stawiac na np. philipsa montowanego w Polsce, przeciez to nie jest jakis polski sprzet, to sa fabryki philipsa w ktorej pracuje z 200 obywateli polskich jako fizyczni, bo zarzad to sa jacys hiszpanie czy holendrzy, generalnie przychody trafiaja dla philipsa i tyle ma z tego "polski" sprzet, poza moze oplata podatku za nieruchomosc na ktorej stoi fabryka, ale z tego co wiem to takie fabryki maja zwolnienia lub duze ulgi podatkowe na rozwiniecie swojego interesu na 5 lat, te 5 lat wystarcza im na zorganizowanie szybkiej produkcji i po tym czasie zwiniecie interesu i hulaj dusza "polski" interesie, bo przenosza sie do Slowacji na lepsze warunki wiekszej ulgi podatkowej i tym bardzej bo w Slowacji jest jeszcze tansza sila robocza niz w Polsce.

To co kupujecie w Czechach to nie sa zapewne telewizory produkcji czeskiej, tylko z czeskich montowni znanych zachodnich firm.

A cos wiem o tym bo pracuje w takiej branzy, ktora organizuje takie nieruchomosci takim "polskim" firma, doskonale znam realcje jak dziala taki mechanizm i kto tutaj tak naprawde zarabia, dlatego tez nie badzmy hipokrytami... przejdz sie po sklepach i pokaz mi polski sprzet na polkach i zapytaj czy ten sprzet faktycznie kupuja Polacy i maja do niego zaufanie.

Joanna Maciejew 25.11.2005 11:55

Moglibysmy dyskutowac w nieskonczonoszc na temat Polski, polskiego sprzetu i oczywiscie zaufania Polakow do niego...
Osobiscie uwazam i niezmiernie mi z tego powodu przykro, ze Polacy wrecz degraduja towary "made in poland".
Przyklad: Jestem w Polsce, wchodze do knajpy, prosze o wode- co dostaje? Bonaqua... Coca-Cola. Raz, ze niewiele lepsza od kranowy to w dodatku drozyzna czerpana w Pniewach (o ile sie nie myle?) za grosze! Az mnie skreca jak pomysle...
Mniejsza o to.
Fakt jest taki, ze te telewizory musze kupic tak czy inaczej. Wolalabym w Polsce poniewaz nawet jesli w niewielkim stopniu to i tak kasa ktora tu wydam trafi czesciowo w rece Polakow. Jesli kupie je w Czechach, Polacy nie zobacza z tego nawet grosika.
Ludzie tak czy inaczej jesli chca Philipsa to sobie go kupia bez wzgledu na to czy jest montowany w Polsce czy w Chinach.... Jesli w Polsce 200 fizycznych moze sie stac 230 fizycznymi..
Uwazasz, ze to hipokryzja?
Jestem troche utopistka jesli chodzi o te sprawy, ale dlaczego nie?

Ormianin 25.11.2005 12:08

Cytat:

Moglibysmy dyskutowac w nieskonczonoszc na temat Polski, polskiego sprzetu i oczywiscie zaufania Polakow do niego...
Osobiscie uwazam i niezmiernie mi z tego powodu przykro, ze Polacy wrecz degraduja towary "made in poland".
Przyklad: Jestem w Polsce, wchodze do knajpy, prosze o wode- co dostaje? Bonaqua... Coca-Cola. Raz, ze niewiele lepsza od kranowy to w dodatku drozyzna czerpana w Pniewach (o ile sie nie myle?) za grosze! Az mnie skreca jak pomysle...

Nie do konca to prawda, mozna kupic bardzo polska "staropolanke", "zywiec zdroj", "muszynianke", "kinge" itp. ja nie kupuje nic innego i nic co zwiazane z coca-cola, a w knajpach serwuje sie jedno i drugie... przewaga ma tutaj tez reklama jakiegos produktu oraz jego prawdziwe walory smakowe.

Telewizory w Polsce? Coz, moze zainteresujesz sie produktami Telestar, slynne telewizory Elemis, to podobno jeszcze jest polski sprzet, fakt ze kineskop jest made in china, obudowa made in Malesia, ale generalnie calos zlozona jest w Polsce, jaka tego jakosc? coz, sa tacy co sobie to nawet chwala, a cena tez jest przyzwoita, hi-end to nie jest, ale przecietny sprzet.

Co do monitorow "polskich" to nie slyszalem i nie pomoge, i nawet jak Iyama ma swoja montownie pod Wroclawiem, to tylko kleca czesci do szerszej produkcji poza granicami Polski...

...inna rzecz ze jest roznica jakosciowa ogolnie w sprzecie RTV i AGD w Polsce a innych krajach UE, kup pralke bosha w Polsce, a kup w RFN, roznica bagatela! potezna. Kup telewizor SONY tu i tam, a zobaczysz ze to inny produkt. Roznica jest tylko dlaczego my Polacy jestesmy obywatelami UE drugiej albo trzeciej kategorii?

rycho 25.11.2005 12:34

Cytat:

W Pniewach?
Optymistka.:D
Bonaqua jest tam czerpana, gdzie jest sprzedawana.
Kranówa jest lepsza, a napewno zdrowsza.

demek 25.11.2005 20:01

Cytat:

Napisany przez Ormianin
Nie do konca to prawda, mozna kupic bardzo polska "staropolanke", "zywiec zdroj", "muszynianke", "kinge" itp. ja nie kupuje nic innego i nic co zwiazane z coca-cola, a w knajpach serwuje sie jedno i drugie... przewaga ma tutaj tez reklama jakiegos produktu oraz jego prawdziwe walory smakowe.

Telewizory w Polsce? Coz, moze zainteresujesz sie produktami Telestar, slynne telewizory Elemis, to podobno jeszcze jest polski sprzet, fakt ze kineskop jest made in china, obudowa made in Malesia, ale generalnie calos zlozona jest w Polsce, jaka tego jakosc? coz, sa tacy co sobie to nawet chwala, a cena tez jest przyzwoita, hi-end to nie jest, ale przecietny sprzet.

Co do monitorow "polskich" to nie slyszalem i nie pomoge, i nawet jak Iyama ma swoja montownie pod Wroclawiem, to tylko kleca czesci do szerszej produkcji poza granicami Polski...

...inna rzecz ze jest roznica jakosciowa ogolnie w sprzecie RTV i AGD w Polsce a innych krajach UE, kup pralke bosha w Polsce, a kup w RFN, roznica bagatela! potezna. Kup telewizor SONY tu i tam, a zobaczysz ze to inny produkt. Roznica jest tylko dlaczego my Polacy jestesmy obywatelami UE drugiej albo trzeciej kategorii?

masz racje co do bosha - nie mniej jednak roznica sie juz mocno zatraca w ostatnim czasie - juz prawie nie ma roznicy - i to "prawie" tutaj wcale nie robi takiej roznicy jak np w "lech kaczynski - prawie jak prezydent" :P

Ormianin 25.11.2005 23:13

Cytat:

Napisany przez demek
masz racje co do bosha - nie mniej jednak roznica sie juz mocno zatraca w ostatnim czasie - juz prawie nie ma roznicy - i to "prawie" tutaj wcale nie robi takiej roznicy jak np w "lech kaczynski - prawie jak prezydent" :P

Wbrew pozorom roznica jest i to spora, mam porownanie moi rodzice kupili sobie pralke bosha z poslkiej montowni, ja przywiozlem ja z RFNu, wierz mi, te pralki sa zupelnie do siebie nie podobne, to iby te same modele, ale roznica pracy, glosnosc, szybkosc, niezawodnosc to juz zupelnie inna historia

demek 25.11.2005 23:52

Cytat:

Napisany przez Ormianin
Wbrew pozorom roznica jest i to spora, mam porownanie moi rodzice kupili sobie pralke bosha z poslkiej montowni, ja przywiozlem ja z RFNu, wierz mi, te pralki sa zupelnie do siebie nie podobne, to iby te same modele, ale roznica pracy, glosnosc, szybkosc, niezawodnosc to juz zupelnie inna historia

"nie mniej jednak roznica sie juz mocno zatraca w ostatnim czasie"

to z mojej wypowiedzi :) jakis czas temu byla faktycznie bardzo duza roznica - teraz sie zaciera

kiewas 06.01.2007 23:14

tylko proszę nie wyzywać od górników ;>

tak się jednak składa, iż aktualnie pracuję w fabryce LG.Philips LCD i chciałem wyjaśnić kilka poruszonych wcześniej (ponad rok temu hehe) spraw ;)

Otóż część zakładów już stoi, i Koreańce są coraz bliżej masowej produkcji, uwaga - modułów LCM. Paneli się u nas nie robi, ponoć zbyt wysoka technologia. Panele LG.Philips LCD produkowane są w 2 miejscach w korei - w Paju i Gumi. I dokładnie jak to zostało napisane, zakłady korporacji LG a także w niedalekiej przyszłości - Toshiby są tylko montowniami. Jednak wiele podzespołów i tak powstanie w Biskupickim klastrze - np. backlighty od Hee Sung'a, czy elektronika od LG Innotek. Gotowe moduły pójdą dalej do LG Electronics, czy też Toshiby, gdzie zrobią już z tego pełnoprawny odbiornik TV ;)

FatAlbert 07.01.2007 01:27

Cytat:

Napisany przez kiewas (Post 725530)

tak się jednak składa, iż aktualnie pracuję w fabryce LG.Philips LCD i chciałem wyjaśnić kilka poruszonych wcześniej (ponad rok temu hehe) spraw ;)

Otóż część zakładów już stoi, i Koreańce są coraz bliżej masowej produkcji, uwaga - modułów LCM. Paneli się u nas nie robi, ponoć zbyt wysoka technologia. Panele LG.Philips LCD produkowane są w 2 miejscach w korei - w Paju i Gumi. I dokładnie jak to zostało napisane, zakłady korporacji LG a także w niedalekiej przyszłości - Toshiby są tylko montowniami. Jednak wiele podzespołów i tak powstanie w Biskupickim klastrze - np. backlighty od Hee Sung'a, czy elektronika od LG Innotek. Gotowe moduły pójdą dalej do LG Electronics, czy też Toshiby, gdzie zrobią już z tego pełnoprawny odbiornik TV ;)

a co tam robisz?

tylko nie ściemniaj przyznaj się ;)

:D

kiewas 07.01.2007 11:10

Cytat:

Napisany przez FatAlbert (Post 725610)
a co tam robisz?

tylko nie ściemniaj przyznaj się ;)

:D

jestem tam mechanikiem w dziale utrzymania ruchu zewnętrznego ;P

Ormianin 08.01.2007 12:12

Cytat:

Napisany przez kiewas (Post 725530)

I to prawda ze trzeba tam podpisac ruinujacy kontrakt min. 2 lat bez mozliwosci wypowiedzenia o prace? A zarobki w miejscu ?

kiewas 08.01.2007 18:38

Cytat:

Napisany przez Ormianin (Post 725939)
I to prawda ze trzeba tam podpisac ruinujacy kontrakt min. 2 lat bez mozliwosci wypowiedzenia o prace? A zarobki w miejscu ?

3 lata lojalki w zamian za mo***380;liwo***347;***263; szkolenia si***281; w korei. I nie rozumiem czemu rujnuj***261;cy, nikt nikomu nie ka***380;e tego podpisywa***263; mierz***261;c z pistoletu :P

ps. a mo***380;liwo***347;***263; wypowiedzenia zawsze jest :P tylko w takim wypadku wypada***322;oby odda***263; za wycieczk***281; do Korei :D

Ormianin 09.01.2007 07:40

Cytat:

Napisany przez kiewas (Post 726015)
3 lata lojalki w zamian za możliwość szkolenia się w korei. I nie rozumiem czemu rujnujący, nikt nikomu nie każe tego podpisywać mierząc z pistoletu :P

ps. a możliwość wypowiedzenia zawsze jest :P tylko w takim wypadku wypadałoby oddać za wycieczkę do Korei :D

Pytam tak, poniewaz znam osobe ktora zatrudnila sie w takim miejscu, kiedy na widoku byla lepsza praca = lepiej platna, okazalo sie ze nie moze sie zwolnic, poniewaz nie powala na to kontrakt, ktory ta osoba podpisala wczesniej, kontrakt zawieral informacje o tym jesli pracownik zerwie warunki umowy wyleci z pracy ze wszelkimi dla niego konsekwencjami + musi uiscic oplate jakie firma wlozyla w szkolenia pracownika (to nie mala suma), w ten sposob firma zabezpiecza sie przed ucieczka do konkurencji, albo zagranice. Ruinujaca, bo zarobki nie sa specjalnie wysokie a praca jest na akord, osoba ta pracuje w dziale marketing, nie na produkcji.

joujoujou 09.01.2007 11:44

A czy taka klauzula jest zgodna z prawem? :pytanie:

Bo co***347; mi si***281; zdaje, ***380;e nie. :nie:

:hmm:

AleX69 09.01.2007 14:19

Cytat:

Napisany przez Joanna Maciejew (Post 560307)

Pepsi-Co
- Pniewy kolo Grojca
- Żnin

Coca-cola
- Staniątki koło Krakowa
- Łodz
- Tylicz
- Radzymin koło Warszawy

a bonaqua jest coca-coli :]

demek 09.01.2007 16:56

tylicz roxuje w tym zestawieniu, stara multi wita

a zeby bylo smieszniej, jedno ze zrodelek tam nazywa sie....SZCZAWA :rotfl:
nazwa zabija ale woda jest masakrycznie wspaniala :D

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:18.