![]() |
Rozruchy we Francji
No to hip-hopy, filmy gansterskie kroluja, czarni arabowie pustosza Francje
Jest to poważny konflikt i historia uczy że to się może rozwinąć na dwa sposoby: 1. Albo władza zdusi to siłą i utopi we krwi. Spowoduje to uśmierzenie protestów, będzie się to gotować dalej niczym latami w Irlandii Północnej, a za pokolenie będzie kolejny wybuch społeczny i topienie we krwi. 2. Albo władza postanowi się dogadać czym wykaże własną słabość. To rozzuchwali motłoch i w konsekwencji doprowadzi do obalenia władzy. |
lać i patrzec jak rowno puchie
|
Cytat:
|
Jestem za twardymi i stanowczymi metodami, bo nie ma na co czekać. Skutki czekania już widać.
W Nowym Orleanie amerykanie szybko się uporali z problemem, tutaj też trzeba wprowadzić wojsko bo policja nie radzi sobie. Dla mnie nie są to chuligami tylko terroryści i nie powinno się z nimi cackać. Nie wiem na co czeka Chirac, może aż spalą SacreCoeur? |
Ja właśnie powiem szczerze nie rozumiem powodu tak łagodnego traktowania tych osób.. Na początku rozumiem, kilku huliganów, którzy w nocy biegają po ulicach to można przymknąć oko i starać się zaradzić łagodnymi środkami. Ale w momencie, kiedy bandyci zaczynają strzelać do policjantów z ostrej amunicji, rozwalać co tylko stanie im na drodze, zagrażać zdrowiu i życiu normalnych obywateli, trzeba powiedzieć stop. I dziwię się, że nie zostało to jeszcze powiedziane. Ale widać do tego trzeba silnego przywódcy, który nie będzie się bał tego zrobić.
A dla mnie sprawa jest prosta, przynajmniej na tyle, na ile może w czymś takim być - dzisiaj zostaje ogłoszone w telewizji, że w związku ze zwiększającą się skalą zamieszek, brutalnością bandytów, w wyniku której cierpią zarówno służby cywilne, jak i zwykli ludzie, nie można dłużej tolerować takiej sytuacji i wzywa się do zaprzestania zamieszek. Jeżeli to się nie stanie, zostaną one stłumione siłą, z całą siłą, jakiej będzie to wymagać. Jednocześnie prosi się osoby "normalne" o pozostanie w domach i niewychodzenie kolejnej nocy na ulicę ze względu na możliwą konieczność użycia przez policję ostrej amunicji. I jeżeli kolejnej nocy zamieszki miałyby miejsce - to trzeba tej obietnicy dotrzymać! Nie jestem zwolennikiem strzelania do ludzi, ale na litość - nie może być tak, że bandyci strzelają do policjantów ostrą amunicją, a ci nie mogą tym samym im odpowiedzieć. 11 dni to chyba wystarczający okres czasu, żeby przekonać się, że potrzebne są radykalne środki. Zwłaszcza wobec osób, którym jak widać takie sposoby nie są obce. Natomiast jeżeli mimo wszystko policja nie poradziłaby sobie, to pozostaje sprowadzenie w określone miejsce wojska, chociaż to uznałbym już za ostateczność i to mało prawdopodobną. |
Francuzi to zawsze byli zapatrzeni w siebie aroganccy tchórze. Nie umieją sobie poradzić? Czego spodziewać się po narodzie, który poddaje całe miasto w kilka minut gdy Polacy umieją walczyć o jeden budynek poczty prawie 15 godzin. Nie lubię tego narodu - jednak powinni się tym zająć - jak? Siłą pewnie - inaczej się nie da. Dla mnie pozostają słabym zadufanym w sobie krajem ... zero honoru . Byłem dwa razy we Francji i przypadki rasizmu w stosunku do Polaków to tam normalka - cóż więc powiedzieć o innych narodach. Po prostu coś pękło i niestety skończy się rozlewem krwi.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Ten konflikt narastał od długiego czasu. Przyklepywano kwestię emigrantów tak długo aż wybuchło. Dlatego Niemcy boją się teraz zamieszek - oni też "sprowadzili" ogrom taniej siły roboczej którą wystawili do wiatru. Fakt że protesty przybrały formę zamieszek (czy raczej wojny ulicznej) świadczy jedynie o tym, że albo realną władzę wśród demonstrantów mają gangi lub że frustracja przekroczyła punkt krytyczny. Dzieje się źle lecz nie uważam aby eskalacja konfliktu poprzez wprowadzenie wojska była rozwiązaniem. Należy "wyłowić" bojówkarzy i zacząć mediować z normalnymi ludźmi.
|
tak to juz jest tyle taniej sily roboczej sporowadzily zachodnie kraje, dzieki temu szybko sie rozwinely gospodarczo a teraz beda cierpiec, bedac zagranica np.w Brukseli odrazu rzuca sie w oczy ze tam jest wiecej turkow niz rodowitych mieszkancow..zastanawiam sie czy te zmaieszki rozleja sie na cala europe bo tak czuje ze Francja, Belgia, Niemcy to beda mialay male rewolucje u siebie..
|
ja sie z dwoma ostatnimi wypowiedziami nie zgodze. turcy w niemczech wiedza ze sa "tylko" gastarneiterami. wiedza na jakich zasadach tam sa i wiedza ze sa obywatelami "gorszej" kategorii, bo nigdy nie beda traktowani na rowni z rodowitymi obywatelami. smutne to ale tak to juz jesty, niestety. tak samo jest z polakami na zachodzie.
i dlatego wlasnie w niemczech nie bylo doitychczas takich zamieszek. specjalnie pisze w czasie przeszlym, bo nie wiadomo jak bedzie teraz, bo ludnosc pochodzenia tureckiego moze teraz wziasc przykad z murzynkow francuskich i tez beda prowokowali wszystkich naokolo. |
Gdybym rządził we Francji to bym z tym burdelem zrobił porządek w 24h :P
Władze po prostu sobie nie radzą, a rozwiązanie jest proste: stan wyjątkowy i armia na ulice. |
moze Francja ponownie czeka na odsiecz ze strony Amerykanow? hehe
Wedlug mnie, nie podoba sie, to wypier....c. Wroc sobie murzynie do kraju z ktorego przyjechales i zobacz czy tam beda cie lepiej traktowac. Oczywiscie tak nie mozna powiedziec i pewnie zaraz mi sie za to tutaj oberwie, ale jak to inaczej ujac. Przyjezdzasz do obcego kraju lub sie nawet w nim rodzisz, do szkoly niechcesz chodzic, pracowac tez nie, i narzekasz ze zyjesz w biedzie, ze rzad sie toba niechce zaopiekowac, i ze ludzie sie z ciebie smieja bo jestes innego wyznania. To wypad. Jesli tego jeszcze niezauwazyles, to powiem tylko ze NIE PASUJESZ. Nie mozna tutaj porownywac sprawe z Nowego Orleanu bo tam chodzilo o kompletnie co innego; tysiace ludzi pozbawiono domow, a rzad sie zaczal klucic kogo to wina zostawiajac ludnosc na lodzie. Fakt, ze byla to ludnosc tez z nizszych sfer, ale lekko inaczej to wyglada gdy masz po sufit wody w chacie. Rowniez dziwi mnie dlaczego wosjka we Francji jeszcze tego nie ztlumily, moze to dlatego ze bylo by znacznie gorzej gdyby wkroczyly wojska? Z tego co czytam to Niemcy i Wlochy tylko czekaja na swoje zamieszki. Szwecja tez ma swoich muzelmanow, tam tez beda palic? Czy cyganie w Polsce tez zaczna zadymy bo im tez w kraju zle? |
Cytat:
|
Cytat:
|
Polski autokar spalony podczas zamieszek w Paryżu. Polski autokar należący do Biura Podróży Rumat w Zamościu został spalony w nocy z niedzieli na poniedziałek podczas rozruchów w Paryżu. Nikomu nic się nie stało - poinformował prezes Rumatu Tomasz Ruczajewski. "Autokar stał pusty w nocy na parkingu w pobliżu służbowego mieszkania naszej firmy w Paryżu. Gdy o godz. 9 rano nasi kierowcy poszli na parking, zobaczyli, że został z niego tylko wypalony wrak. Spłonął całkowicie. Nie wiem, co tam się działo w nocy" - powiedział Ruczajewski. "To przykry akt bezsensownego wandalizmu. To stało się w spokojnej okolicy, w normalnej dzielnicy mieszkaniowej Paryża" - dodał. Jak wyjaśnił, autokar spłonął w południowej części Paryża w dzielnicy Alfortville. Rzeczniczka komisariatu policji w Creteil pod Paryżem potwierdziła, że "w nocy całkowitemu spaleniu uległ zarejestrowany w Polsce autokar turystyczny". Pojazd stał zaparkowany prawidłowo w sąsiedniej miejscowości Maisons Alfort, przy moście Ameddee Chenal. Według rzeczniczki, nie wiadomo, kto jest sprawcą podpalenia, ani o której godzinie to się zdarzyło. Trwa śledztwo, które prowadzi komisariat w Maisons Alfort. Ruczajewski powiedział, że był to jeden z rejsowych autobusów Rumatu regularnie kursujących między Zamościem a Paryżem. Do stolicy Francji przyjechał w niedzielę w południe. Opuścili go wszyscy pasażerowie wraz ze swoimi bagażami. Kierowcy udali się na nocleg do służbowego mieszkania. W poniedziałek ten autobus miał zaplanowany kurs do Polski. Wartość spalonego autokaru Ruczajewski ocenił na milion zł. Był to najnowszy model Solaris Vacanza. Został kupiony przed trzema miesiącami. Był ubezpieczony. Jak zapewnił Ruczajewski, pasażerowie, którzy w poniedziałek mieli jechać spalonym Solarisem do Polski, nie ponieśli żadnej straty. "Już jadą do kraju innym autokarem" - powiedział. Rumat od 15 lat prowadzi połączenia z Paryżem. Jego autobusy kursują tam z Zamościa trzy razy w tygodniu. Nie zamierza rezygnować z tego połączenia. Podczas kolejnej, jedenastej nocy rozruchów we Francji, z niedzieli na poniedziałek spalono 1408 samochodów. Rozruchy wybuchły pod koniec października w zamieszkanych przez imigrantów ubogich podparyskich dzielnicach. Ich bezpośrednią przyczyną była śmierć dwóch nastolatków, którzy ukryli się przed policją w stacji transformatorowej. Zamieszki rozlały się na cały kraj; objęły też zamożniejsze dzielnice. http://wiadomosci.onet.pl/1190950,12,item.html |
Cytat:
|
Cytat:
@andrzejj9 - zgadzam się z Twoją powyższą wypowiedzią - chyba trudno coś więcej dodać...jak się na to patrzy to aż niedobrze się robi .... tylko nie rozumie, czy Ci ludzie nie zdają sobie sprawy z tego, że takim postępowaniem mogą spowodować, że opinia o nich będzie zdecydowanie gorsza niż przedtem ? Rozumiem rozgoryczeniu i bezmoc - ale żeby uciekać się do zachowania jak w Ameryce Łacińskiej ?? W środku Europy ? To po prostu smutne. A może komuś tak trochę zależy na tym, żeby jeszcze spalono z kilkaset samochodów itd. - bo może na tym zarobi ? ro29 |
Cytat:
|
Dla mnie proste ultimatum: albo spokoj albo obcinamy socjal, wprowadzamy godzine policyjna (kazdy kto sie pojawi na ulicy po tej godzinie, bedzie zwijany do aresztu i ew palowany) i gwardia narodowa wkracza na ulice. Proste, nie kijem go to palkom.
|
dziwne rzeczy sie tam dzieja... mam rodzinke we francji i wielokrotnie do nich jezdzielm (rowniez firma Rumat)Myslalem ze to spokojny kraj:( no moze nie wliczajac korsyki(jak bylem na wakacjach to byly jakies mafijne porachunki):( to co sie teraz dzieje chyba przerasta wszystkich. Dzis przeczytalem ze tam gdzie mieszka rodzinka od strony wuja zaczely sie jakies burdy.. Osobisie szanuje wszystkich ludzi a tym bardziej morzynow bo mam ich w rodzinie i uwazam ze calkiem dobrze ich poznalem:) sa pracowici zabawni opiekunczy i mozna by wymieniac i wymieniac.....ale taki co podpalaja samochody nie poznalem - "druga strona medalu"
|
tak OT a propo tego polskiego autokaru, który spłonął - ten milion złotych to nie jest przesadzona wartość? Rzeczywiście nowe autokaru są tyle warte?
|
jesli to byl nowy autokar to moze byc to prawda
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
dzis w RMF FM wypowiadal sie kierowca spalonego autokaru, ponoc byl to roczny autokar z przebiegiem 75 000, o ile dobrze pamietam |
z odszkodowania mu oddadza:)...moim zdaniem powinni wprowadzic godzine policyjna i wojsko..i moze problem by sie szybciej rozwiazal, z drugiej strony niezly brecht mam z nich takie to wszytko super mocarstwa zachodnie a nie umieja sobie poradzic..gdyby to sie zdazylo w Polsce caly swiat by sie smial jakie to u nas zacofanie i burdel w panstwie a tu prosze Francja taka cywilizacja a tak ciala daja..plan robia jak zwalczyc rebelie bedzie gotowy pod koniec miesiaca jak paryz splonie:D
|
w polsce by to zaraz stlumili
|
Cytat:
Też mi się tak wydawało - jak już pisałem - środek Europy, a przypomina Argentynę. Też mam szacunek do innych ras itd. - i obawiam się, że to nie do końca jest tak, że tylko emigranci są temu winni - jak napisał @joujoujou - jest zadyma to tacy, dla których jest to zabawa i największa przyjemność - to biorą w tym udział. I jak słyszę, że w Niemczech i Belgii pojawiły się już pierwsze podpalenia - cóż w normalnej sytuacji, niektórzy "demolarze" by się hamowali - a teraz nie ma już co - jest "rozruba" w Europie to się zabawimy :smutny: Tylko, że naprawdę nie rozumiem, jak policja nie może dać sobie z tym rady - a jak nie może, to trzeba wojsko wprowadzić. A w Polsce - oby na większą skalę takie coś się nie pojawiło - co prawda emigrantów u nas nie ma w takiej ilości, ale pseudokibice i inne "rozrywkowi" na pewno potrafili by nam takie coś zorganizować. A niestety - jak pokzały już takie sytuacje z kibicami - policja raczej sobie nie radzi. Aczkolwiek - spotkałem się już z opinią osób, które w pewnym stopniu ....chciały by takich zajść w Polsce. Może to nieprawdopodobne - ale tak - wtedy zawsze byłby temat zastępczy, i można by wytłumaczyć niepowodzenia, niechęć do konkretnych działań, właśnie "rozrubami" itd. Ale czy o to ma chodzić ?? Takie ma być nasze życie ?? Pozdrawiam ro29 |
to co tam sie dzieje przechodzi moje pojęcie. generalnie GRUBO!
Generalnie nie jestem rasistą, ale na prawde niech Afrykanie spadają na pustynie tam budować swoje państwo, nie pasuje to sory. kilka tysięcy spalonych samochodów, zdemolowanych sklepów. Dzieci dostają kamieniami w głowe, dziura w turystyce na dłuugi czas a to jeszcze przez idiotów którzy bulwersują się, że ich ludzie zginęli przez policje zamykająć się SAMEMU w transformatorze. IODIOTYZM. Szczere kondolencje dla Francji mimo tego, że podobno ich prawo imigracyjne nie jest idealne.... no nasze polskie tym bardziej nie, ale to już inna sprawa. |
"Premier Francji Dominique de Villepin zapowiedział, że lokalne władze będą mogły wprowadzić godzinę policyjną w rejonach, gdzie niemal od dwóch tygodni dochodzi do zamieszek, by położyć kres przemocy."
coz za tempo - tylko ciekawe kiedy im pozwola "W wywiadzie dla telewizji francuskiej TF1 de Villepin wykluczył użycie wojska do tłumienia niepokojów." pewnie lepiej niech robia rozpierduche dalej - tyle ze francuzi nie strzelali od wojny (chociaz tam tez malo to robili) wiec moze nie umieja? i zgdzie sie z przedmowca - nie podoba sie to wypierdalac (nie ma chyba bardziej odpowiedniego slowa) |
moim zdaniem tam juz nie chodzi o tych dwoch chlopakow co w transformatorze zgineli po prostu afrykancom zadymy sie zachcialo i roznym takim..to cos w stylu tej akcji u nas co niby policja zepchenla kolesia na motorze pod autokar tez kibice chceili zadymy..no to tam jest w wiekszym wydaniu..
|
W irlandii też się czaskają i jakoś afer nie ma z tego powodu ;]
|
Cytat:
Mam wrażenie, że francuskie władze nie radzą sobie coraz bardziej, a te całe narady i wprowadzenie godziny policyjnej to tylko próba pokazania, że jest inaczej. Ale raczej marna... |
gdybyście byli traktowani jak obywatele 3 kategorii, dyskryminowani na każdym kroku bez perspektyw na lepszą przyszłość, bo paru urzędasom z paryża coś się ubzdurało...
nie mówicie nigdy NIGDY, bo nie wiadomo, jak byście postąpili będąc na ich miejscu. |
Cytat:
wykorzystywani pracownicy Biedronki powinny spalić kilka tysięcy samochodów i strzelać do policjantów ze śrutówek. Jeszcze większe stresy mają kibole po przegranym meczu (po wygranym też zresztą mają) i muszą odreagować. I nie powinniśmy ich krytykować bo nie wiadomo co byśmy zrobili na ich miejscu. A co mają zrobić urzędnicy w Paryżu? Może przysłać nowy transport samochodów, żeby chłopaki mieli na czym odreagować? Najlepiej Maybachy. |
tam porzadek zaprowadza albo duzo wieksze oddzialy policji albo wojsko
|
Widzę że na forum zagościła Młodzież Wszechpolska.
Pozdrawiam |
Cytat:
|
a jak ktos jest z Młodzież Wszechpolskiej to co gorszy??? nie kumam twojej wypowiedzi 47:]
|
wczoraj pytalem na gg ciotki co tam u wspomnianej rodzinki:) to odpowiedziala ze sa przerazeni! przed ich domem od kilku dni plona jakies samochody;/ na ulicach jest wojsko lataja jakies smiglowce....ogolnie strasznie to wyglada:(
|
Banlieue 13 [13 dzielnica] sie zrobila prawda... Fajnie sie ten film ogladalo wiedzac ze to film... ciekawi mnie tylko czy skonczy sie to tak samo...
Pozdro |
Nieciekawie się robi w Europie... :|
A jeśli chodzi o Francję to rząd francuski wyraźnie nie chce nic z tym całym burdelem zrobić. Zapowiada i tylko się na tym kończy - ZERO konkretnego działania. Z tego wynika, że się boi muzłumanów i murzynów... A najgorsze jest to, że w tych rozruchach biorą udział dzieci mające po 12 lat! Ta cała sytuacja robi się bardzo chora... |
Cytat:
Gdybyśmy "gdybyśmy" byli z pochodzenia franzucami, a nie imigrantami w nie swoim kraju. Co by było gdyby każdy inny obywatel innego kraju do którego przyjechał miał takie same prawa jak jego mieszkaniec i to taki który zlądował tu nielegalnie. Wole sobie nie wyobrażać tej "wędrówki ludów". Proponuje także następnym chętnym obcokrajowcom z Afryki zapoznanie się z obowiązującymi tam prawami zanim mają zacząć się buntować w taki idiotyczny sposób. |
Można wszystko powiedzieć na ten temat.
Ja powiem jedno. "Oswoić znaczy stworzyć więzy". "Mały książe". |
Cytat:
Tak rzeczywiście w świecie zwierząt i ludzi tak można powiedzieć to samo się dzieje we Francji-zwierzęta uciekły z ZOO na ulice. Więc... nie wiązałbym tego cytatu tak "dokładnie" z tym co się dzieje we Fr. pozdro |
w temacie zwierzat na rodzimym podworku:
Ostatnio nastąpiła całkowita zmiana hierarchii w świecie zwierząt: - Lew siedzi - Kaczor rządzi -... a Lisa słuchają miliony |
Cytat:
|
Cytat:
może troche za ostra. Po prostu taka moja interpretacja. co nie zmienia faktu do kogo, od kogo odnosił się ten cytat z księcia. amen |
Cytat:
Przeżyłem rok 1970 i 1980 w roli jak mówisz zwięrzęcia z ZOO. Te zwierzęta zrobiły historię. Amen. |
Gdy czytam wypowiedzi o ZOO i siłowym rozwiązaniu kwestii zamieszek to myślę sobie że właśnie dlatego ludzie wyszli na ulicę - mieli dosyć bycia traktowanymi jak bydło. Mieli dosyć tego że każdy ich sprzeciw był "rozpatrywany" przez policję. Nie uważam że wandalizm i podpalenia to właściwa droga do celu lecz myślę że gdyby odnoszono się do mnie tak, jak część forumowiczów odnosi się powyżej do emigrantów we Francji to byłbym dostatecznie wnerwiony aby zrezygnować z poszanowania dla w/w dóbr i własności prywatnej.
|
Gdybyś tam teraz był, drżałbyś o swoje auto, rower, babcię wracającą z Kościoła, mamę wracającą z pracy.
Zamieszki wyglądają podejrzanie, bo w grę wchodzi kwestia islamska. Islamiści nie szanuja kraju w ktorym mieszkają. Chcą aby stał się islamski. Jabba |
z premedytacją prawie nie czytałem tego tematu
nie przeczytałem i teraz. ale myślę, że znam słuszną odpowiedź (Francuzi chyba nie) 24 godziny na zabranie się z ulic - potem wchodzi wojsko i nie ma zmiłuj. ale żabki pod rządami Jacques Chirac'a nic nie zrobią. mało tego imigranci wykopią ich do Afryki :haha: |
Cytat:
Może tak, niemniej w Niemczech z tymi imigrantami jest trochę inaczej niż we Francji; osiedla biedy są mniejsze i bardziej rozczłonkowane, pozatem toczą małe wojenki między sobą, a w tych wojenkach Niemcy są za rozjemców. Pozatem rzecz podstawowa: bezrobocie wśród imigrantów w Niemczech jest znacznie niższe niż wśród imigrantów we Francji. To co się dzieje, przypomina historię upadku Cesarstwa Rzymskiego. Cesarstwo wyludnione wojnami i epidemiami zachęcać zaczęło barbarzyńców do osiedlania się w jego granicach i to osadnictwo na krótką metę miało pozytywny efekt ekonomiczny. Ci barbarzyńcy obsiali bowiem leżące odłogiem pola, podźwignęli nieco handel, zasilili przerzedzone legiony. Ale już ich dzieci zaczęły domagać się praw, niczym rak zaczęły szarpać Cesarstwo od środka. Stosując paralelę - można przewidzieć że w skali dwóch, trzech pokoleń cały ład Europejski zaniknie. Państwa Europy zachodniej będą pewnie istniały formalnie a faktycznie władza przejdzie w ręce mniejszych lub większych gangów. W końcu jednak w kolejnych krajach pojawią się nowi Odoakrzy, którzy złożą z urzędów lokalnych Romulusów Augustulusów. Raczej to jednak nie stanie się jeszcze za naszego życia, natomiast co się stać może to że któreś z tych gangów dorwą się do broni masowego rażenia. My to nazwiemy terroryzmem. Jeśli Polska przetrwa jako kraj i nie zginie od jakiejś takiej broni, to będąc w miarę jednolici etnicznie bliżej nam będzie to sytuacji Rosyjskiej niż do zachodnioeuropejskiego bandyckiego burdelu. Staniemy się wówczas częścią świata jak gdyby bizantyjskiego. Niby będzie to ciągłość kulturowa cywilizacji zachodniej ale jednak trochę co innego. Co więcej, ośrodek tego neobizantyjskiego świata będzie w Moskwie, a my będziemy wobec niego jego neo-armeńską prowincją, położoną na samym skraju, narażoną na ciagłe zakusy barbarzyńców. A we Francji... Kto będzie ulice sprzątał? Kto będzie prowadził pociągi metra? Kto będzie sprzedawał bilety na dworcu? Nawet co drugi policjant jest czarny lub co najmniej śniady. Powiesz pewnie że u nas tylu bezrobotnych. Prawda to, tylko że Polak nie będzie pracował za tak mało jak czarny, a ponadto jak by się nasi osiedlili w dostatecznej ilości to problem zostanie tylko odsunięty w czasie: dzieci imigrantów z Polski, gdy podrosną, zrobią podobne zamieszki jak teraz robią to czarni. |
jeśli chodzi o dzisiejsze podejście Francji to faktycznie klęska.
ale w przejęcie władzy przez biedne południe nie wierze - za dużo wielu ludzi ma do stracenia. prędzej francuzi odparują parę miast niż oddadzą władzę muzułmanom lub innym, nienawidząc Amerykanów, którzy ich wyzwolili, nadal :D |
zabojady wprowadzily stan wyjatkowy
tylko nasuwa sie jedno pytanie - dlaczego tak pozno ? |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:09. |