Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Kod Leonarda da Vinci (https://forum.cdrinfo.pl/f5/kod-leonarda-da-vinci-58536/)

Lukash 20.05.2006 20:06

:)

http://img427.imageshack.us/img427/5...04496iq8ba.jpg

yahol 19.05.2006 11:22

Cytat:

Napisany przez Slimak
Ha, a przeczytałem w którejś gazecie (chyba w Dzienniku), że Ron Howard wolał Hanksa od pozostałych kandydatów do głównej roli ponieważ on doskonale umie "grać myślenie" :D

Doskonalym przykladem "grania" myslenia - jest "Mysliciel" Rodina :)
Wspaniale gra myslenie, i wcale mu nie przeszkadza to, ze jest z kamienia :)

Slimak 19.05.2006 10:12

Cytat:

Napisany przez yahol
A obsadzenie Toma Hanksa w roli "profesora" to tak kompletny idiotyzm, ze slow szkoda.

Ha, a przeczytałem w którejś gazecie (chyba w Dzienniku), że Ron Howard wolał Hanksa od pozostałych kandydatów do głównej roli ponieważ on doskonale umie "grać myślenie" :D

andrzejj9 19.05.2006 09:35

Ehh.. jak widzę nic nie zmieni mojej opinii, że ludzie to idioci.. Czasami pociesza mnie trochę fakt, że nie tylko w Polsce..

tompol 19.05.2006 08:18

Ide dzis na ten film, zobaczymy...
Niezaleznie od tego czy ksiazka jest dobra czy nie (nie czytalem jej), czy film jest kiczem czy nie, powiem tylko jedno - takie wiadomosci jak te poniezej po prostu mnie draznia!

http://wiadomosci.wp.pl/kat,9251,wid...wiadomosc.html
http://wiadomosci.wp.pl/kat,9271,wid...wiadomosc.html

Do czego ten swiat zmierza? Brak slow!
Jak to przeczytalem to przypomnialo mi sie pewne zdarzenie sprzed kilku lat. Otoz TVP nakrecila reportaz o prawdziwej dzialalnosci Amway'a - film pt. "Witajcie w zyciu". Film nakazem prokuratora nie zostal dopuszczony do emisji a jego autor zostal zwolniony z pracy. Wokol sprawy byl wielki szum.
Gdyby zostal wyemitowany to ludzie by sobie go obejrzeli i po krotkim czasie o nim zapomnieli tak jak zapomnieli o nie tak dawno wyemitowanym w TVN filmie o dzialnosci Rydzyka. Nie byloby zadnego echa.
Tymczem film ten mozna bylo kupic na kazdym bazarze ("spod lady"), handlarze kaset zrobili na nim niezly interes. Pozniej bez wiekszego problemu mozna bylo go zwalic z netu.
Efekt? Mimo zakazu prokuratury i tak kazdy kto chcial go obejrzec to obejrzal i masa ludzi na nim niezle zarobila.
Kod Da Vinci i tak kazdy kto chce obejrzy/przeczyta a dzieki zakazom i calej tej sprawie zyski wzrosna. Zasada prosta - im wiekszy skandal, im wiecej zakazow tym wieksza reklama, wieksze zainteresowanie. Czlowieka zawsze przyciagalo i bedzie przyciagac to co zakazane, to wokol czego jest wiekszy szum.

AleX69 18.05.2006 23:11

nuda, nuda, duda ... :zygi:

M@X 18.05.2006 21:05

A ja dzis nadrobilem zalezglosci i obejrzalem klasyk - "Samowolka" Feliksa Falka. Moim zdaniem lepsze od symetrii, mocniejsze. Uczucia sie gromadza i pietrza, wczuwalem sie strasznie.... Ogolnie polecam, jesli to kogos obchodzi - i tak zostane przycmiony przez Kota Leonarda Da Vinci ;-).

AleX69 18.05.2006 18:18

zaraz ide do kina na pokaz ... jestem przygotowany na siet :D

jak wroce to cos napisze ...

M@X 18.05.2006 12:09

Cytat:

Napisany przez superrrmario
Znalazłem dużą i ładną "Ostatnią Wieczerzę" http://milano.arounder.com/da_vinci_...ullscreen.html
Pozdrawiam

Wedlug mnie ta reprodukcja jest bledna - wedlug niej reka z nozem nalezy do apostola Piotra, co nie jest prawda. Nie jest wymyslem Dana Browna, lecz przedmiotem sporu historykow sztuki od kilku wiekow "do kogo nalezy dwudziesta siodma reka na obrazie?". Poniewaz wiadomo, ze ta reka nie nalezy do nikogo. Co zatem mial na mysli Leonardo? Skrywany noz = symbol zdrady?

Zetoxa 18.05.2006 08:36

Cytat:

Napisany przez Smartek
Postaram sie jutro wyskoczyc do Lodzi do kina..
musze skads kase skrecic :)

Smartek, daj sobie spokój, szkoda kasy, ściągniesz za chwilke z PT.

yahol 18.05.2006 08:29

Co do "Zakazanej archeologii" - jest jeszcze "Klamstwo ewolucji" Hansa-Joachima Zillmera i kilka innych ciekawych ksiazek z hipoteza kataklizmow.
Ktora nawiasem zdobywa coraz wiecej zwolennikow i coraz wiecej faktow za nia przemawia. I wydaje sie byc tylko kwestja czasu oficjalne uznanie, tak jak w wypadku hipotezy o zagladzie dinozaurow po upadku metorytu jukatanskiego (bodaj tak go nazwano?).

Co do "Kodu Leonarda daVinci" - ksiazka jest slaba, niech kto mowi co chce, ale naprawde jest sciagniety pomysl ze "Swietego Gralla" (ale nie jest plagiatem - jest po prostu wtorna) a film, typowy naiwny i prostacki amerykanski produkt. A obsadzenie Toma Hanksa w roli "profesora" to tak kompletny idiotyzm, ze slow szkoda. Facet powinien zagrac w jakims komiksie, albo pozostac przy roli Foresta Gampa.

I zeby nie bylo - ogladalem trailery :) film juz niekoniecznie.

superrrmario 18.05.2006 08:02

Znalazłem dużą i ładną "Ostatnią Wieczerzę" http://milano.arounder.com/da_vinci_...ullscreen.html
Pozdrawiam

Smartek 18.05.2006 07:22

Postaram sie jutro wyskoczyc do Lodzi do kina..
musze skads kase skrecic :)

Remix 18.05.2006 01:43

Witam!

Ja tylko chcia***322;em cos dopowiedzie***263; a'propos D***228;niken'a...
Znam jego ksi***261;***380;ki, teorie i rozwa***380;ania i go***347;***263; mi zdecydowanie imponuje, jednak jego pogl***261;dy opieraj***261; si***281; praktycznie tylko i wy***322;***261;cznie na domys***322;ach, przypuszczeniach i z pozoru logicznych wnioskach.
Ja wyznaj***281; bardziej kult faktu i dowodu, dlatego mentorem w dziedzinie rzeczy niewyja***347;nionych i zadziwiaj***261;cych jest dla mnie Michael Cremo ze swoja wspania***322;***261; ksi***261;***380;k***261; "Zakazana archeologia".
Ksi***261;***380;ka ta wywo***322;a***322;a znaczne zamieszanie w kr***281;gu naukowym i wielu profesor***243;w zmieni***322;o swoje pogl***261;dy po jej przeczytaniu.
Nie b***281;d***281; si***281; rozwodzi***322; nad jej tre***347;ci***261;, kto chce to sobie przeczyta, ale je***347;li rzeczywist***261; prawd***261; jest to, co zawarto w tej ksi***261;***380;ce, a dowody s***261; prawdziwe - wszystko na to wskazuje - to trzeba radykalnie zmieni***263; historie dziej***243;w gatunku ludzkiego.
Sam te***380; czasami pisz***281; ro***380;ne rzeczy, raczej teorie na pewne tematy, ale gdzie je publikuj***281; i pod jakim nickiem to na tym forum nie zdradz***281; :P

ps. Pewnie niekt***243;rzy zauwa***380;yli, ***380;e pisz***281; z "ogonkami" - a no jako***347; mnie tak wzi***281;***322;o i postanowi***322;em si***281; zmobiliziowa***263; i zacz***261;***263; pisa***263; w pe***322;ni poprawnie.
ps2. ad. do ps - jakbym gdzie***347; jeszcze zgubi***322; "ogonek" to mi wybaczcie.

H-y-d-e 18.05.2006 00:54

premiera dla prasy to co innego niz premiera dla 'normalnych' widz***243;w, wiec jeszcze zobaczymy...

odnosnie nawo***322;ywa***324; do bojkotu, nawo***322;ywa***324; 'ko***347;cio***322;a'...
...to ja jako fizyk nikogo nie nawo***322;uje do bojkotu danikena, nie s***322;ysza***322;em zeby robili to moi koledzy po fachu, ja sie ewentualnie smieje z danikena :)

pablocoo 17.05.2006 23:38

Cytat:

Napisany przez M@X
Zeee cooo Robert Langdon potomkiem Chrystusa? Chyba nie dalo sie bardzej zamerykanizowac (czytaj : s*******ic) scenariusza...

Nie, nie :) Robert mowi Pani (Sophie, francuzce) ze to ONA jest z rodu Chrystusa :)

ro29 17.05.2006 23:36

Witam !
Cytat:

Napisany przez Desden
Dobra teraz z innej beczki:

Kto uważa, że kościół nie ma racji bojkotując ten film - czy takie fakty jakie są?
Dwa czemu, jesli ma racje! - to dlaczego ewangelię Judasza zataił i karmił nas kłamstwami, hy? To dobry przykład jak mozna podważyc słowa kościoła równie dobrze jak samego Davinci'ego - kto ma racje?
Film jest tylko dobrym obrazem na jedno zapomnienie, tak samo horrory czy inne badziewia - więc nie czaje, po co robią szum, czyżby księża chcą zbijać mamone od producenta filmu za krypto reklame? :rotfl:

Według mnie Kościół ma prawo zbojkotować ten film - i nie wiem czemu aż tak to ludzi oburza - a co zrobi każdy człowiek - wierzący lub nie - to już jego prywatna sprawa.
W kwestii ewangelii Judasza - czy już ktoś udowodnił, że to prawda ??
Może znowu ktoś chce zrobić dobry interes ;)

Cytat:

Napisany przez Zetoxa
właśnie dotarły pierwsze recenzje z Cannes z filmu "kod da Vinci", podobno zupełna katastrofa, widzowie wygwizdali film na zakończenie. Gdy Tom Hanks mówi do jednej pani, że jest z rodu Jezusa sala ryknęła śmiechem czyli fajny film wyszedł

Też słyszałem - co prawda o gwizdach nie - ale o śmiechu na sali i fakcie, że po premierze dla prasy - co się rzadko zdarza - nie było braw :D

Pozdrawiam
ro29

M@X 17.05.2006 23:10

Zeee cooo??? Robert Langdon potomkiem Chrystusa? Chyba nie dalo sie bardzej zamerykanizowac (czytaj : s*******ic) scenariusza...

Zetoxa 17.05.2006 21:52

właśnie dotarły pierwsze recenzje z Cannes z filmu "kod da Vinci", podobno zupełna katastrofa, widzowie wygwizdali film na zakończenie. Gdy Tom Hanks mówi do jednej pani, że jest z rodu Jezusa sala ryknęła śmiechem :rotfl: :rotfl: czyli fajny film wyszedł :D :haha:

pablocoo 17.05.2006 20:04

Kosciol nie ma racji...
Kto ma isc i tak pojdzie, niewiele osob da sie przekonac, niektorzy sie tylko zainteresuja...
Kosciol tak bojkotujac tylko zacheca zeby obejrzec i przekonac sie na wlasne oczy jak to wyglada.
Duzo lepiej sie zachowali biskupi gdzies tam... nie pamietam... ktorzy powiedzieli, ze kto chce isc niech idzie, ale pamieta caly czas, ze to co oglada, jest fikcja.

Film juz zbiera pierwsze opinie krytykow- niepochlebne, ale dzieki samemu tyulowi, reklamie i przede wszystkim rozglosowi Kosciola i tak zarobi miliony...

Desden 17.05.2006 19:54

Dobra teraz z innej beczki:

Kto uwa***380;a, ***380;e ko***347;ci***243;***322; nie ma racji bojkotuj***261;c ten film - czy takie fakty jakie s***261;?
Dwa czemu, jesli ma racje! - to dlaczego ewangeli***281; Judasza zatai***322; i karmi***322; nas k***322;amstwami, hy? To dobry przyk***322;ad jak mozna podwa***380;yc s***322;owa ko***347;cio***322;a r***243;wnie dobrze jak samego Davinci'ego - kto ma racje?
Film jest tylko dobrym obrazem na jedno zapomnienie, tak samo horrory czy inne badziewia - wi***281;c nie czaje, po co robi***261; szum, czy***380;by ksi***281;***380;a chc***261; zbija***263; mamone od producenta filmu za krypto reklame? :rotfl:

andrzejj9 09.11.2005 18:08

Cytat:

Napisany przez Ormianin
A ja zasnalem na tym filmie... chyba bylem zbyt zmeczony, albo film usypial... ale do gierki mam sentyment

Wiesz, niewykluczone, że to jednak film, bo ja przy pierwszym podejściu też zasnąłem.. ;)

@ Woitas

Może i świetna, ale cholera w filmie zamiast cały czas ją pokazywać, to jeszcze na siłę starali się wcisnąć jakąś fabułę, która przesłaniała właściwą treść ;)

Berion 09.11.2005 17:36

Cytat:

Napisany przez para
Prawd jest dużo:
1. Prawda
2. Konsomolska Prawda
3. Prawdziwa prawda
4. Autentyczna prawda.
5. Polityczna prawda
6. Historyczna prawda.
itd.

Prawda jest jedna. Może być za to różnie intepretowana.

woitas 09.11.2005 16:37

nie ma gdzieś tego po polsku w pdf? :P

Joanna Maciejew 09.11.2005 13:36

Cytat:

Napisany przez ed hunter
z bajek to teraz Harry Potter na czasie ;)
lubię bajki, ale jak ktoś zaczyna w nie wierzyć to coś jest nie tak :>
Däniken też fajnie pisze :D

Jak lubisz Dänikena to bedzie ci sie podobac Falletti. Ja zabijem jest za***iscie za***iste.
Da Vinci mnie rozczarowl bardzo na koncu :zygi: ale calosc jest fajnie napisana.
Zobaczymy film.

Ormianin 09.11.2005 12:46

Cytat:

Napisany przez ed hunter
pamiętamy ;)

czekam bo naprawdę lubię takie historie. nawet Tomb Rider jakoś ostatnio w TV dałem radę obejrzeć :P

A ja zasnalem na tym filmie... chyba bylem zbyt zmeczony, albo film usypial... ale do gierki mam sentyment

Air 09.11.2005 12:43

Cytat:

Napisany przez ed hunter
fakt babka ciekawa

można ją zobaczyć w lebszych filmach niż TR2.

Fakt, mi najbardziej podobała się w Gia i Przerwanej lekcji muzyki.

Od 60s liczą się już tylko OCZY :O

ed hunter 09.11.2005 11:13

fakt babka ciekawa

można ją zobaczyć w lebszych filmach niż TR2.

a tutaj cała galeria :) http://kennygunie.online.fr/dreamgir...olie&photo=206

na dole można odpalić 1600x1200 ;)

woitas 09.11.2005 11:03

dlaczego?
przecież babka jest świetna...

ed hunter 09.11.2005 10:00

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
O!.. to sukces.. zwłaszcza jeśli mówimy o drugiej części... ;)

drugą część widziałem z płyty, ale nie było to miłe :|

andrzejj9 09.11.2005 08:13

Cytat:

Napisany przez ed hunter
pamiętamy ;)

czekam bo naprawdę lubię takie historie. nawet Tomb Rider jakoś ostatnio w TV dałem radę obejrzeć :P

O!.. to sukces.. zwłaszcza jeśli mówimy o drugiej części... ;)

woitas 09.11.2005 01:39

tomb raider'a czy angelinę jolie i jej świetne duże... oczy :hahaha:

ed hunter 09.11.2005 00:17

Cytat:

Napisany przez shuma02
Przeczytalem wszystkie ksiazki Brown'a, i naprawde sa dobre choc przy czwartej ksiazce moglem sie wielu rzeczy domyslic wiedzac juz w jaki sposob mysli Brown.

Ale pomysl na Kod DaVinci mial super, tak wszystkich swoja fikcja wpienil ze od dnia wydania glosno na temat ksiazki, a Brown sobie siedzi i popija drinki zbierajac miliony dolarow ze sprzedanych egzemplarzy bo kazdy chce sie dowiedziec o co wszystkim chodzi...

I pamietajcie, w przyszlym roku bedzie film.

pamiętamy ;)

shuma02 09.11.2005 00:10

Przeczytalem wszystkie ksiazki Brown'a, i naprawde sa dobre choc przy czwartej ksiazce moglem sie wielu rzeczy domyslic wiedzac juz w jaki sposob mysli Brown.

Ale pomysl na Kod DaVinci mial super, tak wszystkich swoja fikcja wpienil ze od dnia wydania glosno na temat ksiazki, a Brown sobie siedzi i popija drinki zbierajac miliony dolarow ze sprzedanych egzemplarzy bo kazdy chce sie dowiedziec o co wszystkim chodzi...

I pamietajcie, w przyszlym roku bedzie film.

georg 08.11.2005 13:12

Cytat:

Napisany przez para
Prawd jest dużo:
1. Prawda
2. Konsomolska Prawda
3. Prawdziwa prawda
4. Autentyczna prawda.
5. Polityczna prawda
6. Historyczna prawda.
itd.

Zapomniałeś wymienić najważniejszą prawdę:
1. G...no prawda ||

para 08.11.2005 12:46

Prawd jest dużo:
1. Prawda
2. Konsomolska Prawda
3. Prawdziwa prawda
4. Autentyczna prawda.
5. Polityczna prawda
6. Historyczna prawda.
itd.

ed hunter 08.11.2005 12:43

Cytat:

Napisany przez yahol
Eej! O Daenikena wara!
Ten pisze tylko prawde! :)

tak, tak :taktak: oczywiście :glaszcze: pisze prawdę z przekonaniem :kasa: :cool:

yahol 08.11.2005 11:58

Cytat:

Napisany przez ed hunter

Eej! O Daenikena wara!
Ten pisze tylko prawde! :)

ed hunter 08.11.2005 10:40

Cytat:

Napisany przez Joe_Doe
Tym, ktorzy czytali i podobalo im sie polecam linki:
http://www.davincisecrets.com/
"Osatnia wieczerza" duzych rozmiarow (niestety czarno-biala)

Stanowisko Opus Dei wobec ksiazki Browna:http://www.opusdei.pl/art.php?w=27&p=7819

z bajek to teraz Harry Potter na czasie ;)
lubię bajki, ale jak ktoś zaczyna w nie wierzyć to coś jest nie tak :>

Joe_Doe 08.11.2005 10:31

Kod Leonarda da Vinci

Tym, ktorzy czytali i podobalo im sie polecam linki:
http://www.davincisecrets.com/
"Osatnia wieczerza" duzych rozmiarow (niestety czarno-biala)

Stanowisko Opus Dei wobec ksiazki Browna:http://www.opusdei.pl/art.php?w=27&p=7819

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:53.