Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Sprzęt audio do samochodu. Proszę o porady, fakty, uwagi. (https://forum.cdrinfo.pl/f5/sprzet-audio-samochodu-prosze-o-porady-fakty-uwagi-58947/)

CIAPEK 21.11.2005 20:16

Sprzęt audio do samochodu. Proszę o porady, fakty, uwagi.

Witam!
Już niedługo trafi w moje posiadanie samochód :) będzie to prawdopodobnie Golf III.
Ważną rzeczą będzie dla mnie sprzęt grający o którym mam małe pojęcie jeśli chodzi o Waty, moce i inne.
Chciałem abyśmy się zajęli najpierw radiem-niekoniecznie marką, ale typem, mocą aby spełaniało swoje zadanie.
Samochód ma podobno 4 głośniki, sam jestem ciekawy jak grają, ale docelowo chciałbym coś lepszego-z góry mówie, że nie zakładam zakupu jakiejś tuby basowej bo aż tak mocno mi nie zależy na jeżdżącej dyskotece ;) i żal mi po porstu miejsca w bagazniku dla takich bajerów, ale głośniki mają grać godnie.
Jaka moc radia? Wiem, że są jakieś oznaczenia typu 45W X 4 itp. na co zwrócić uwagę, a jak pisałem docelowo chciałbym wstawić tam coś mocnego.
Radio planuje jakieś firmowe mp3/wma z promocji w jakimś domu towarowym dostaniemy już coś za ok. 500 zł tak coś czuje i słyszałem.
Proszę wytłumaczcie mi o co chodzi i porównajcie.

ok... to jakie głosniki jak juz bede zmieniał docelowo? jednodrożne? dwudróżne? i jaka moc aby radio je udźwignęło - powtarzam, że 4. Firmy też mile widziane bo tutaj nie mam rozeznania.

Pozdrawiam i dziękuję :)

już nie mogę się doczekać autka ;) :jupi:

Wawelski 21.11.2005 20:41

Ile kasy?
Tak czy inaczej podstawa, to wytłumienie drzwi i pociągnięcie przyzwoitych kabli.
Niezbędne minimum to jakiś 900 pln - na wygłuszenie, używany tani (ale przyzwoity) wzmacniacz, używany przyzwoity kaseciak i nowe, przywoity, odseparowany zestaw głośnikó na przód (z tyłu to można instalować suba, wzmacniacz albo psa).

CIAPEK 21.11.2005 20:59

wzmacniacz chyba też nie wchodzi w gre-niesądze żeby był potrzebny. Chyba, że to na prawde aż tak wiele daje przy zwykłych głośnikach
Tłumienie fury? hmm ciekawe, ale chyba też narazie nie wchodzi w gre.
Wawelski zajmijy się najpierw radiem - to o co pytałem aby było ok pod następne modernizacje bo skoro jest tam para głośników to narazie pojeżdze na nich i wpakuje kase na doszlifowanie auta.
Jak mówiłem radia nie ma - więc na pewno je kupie na początku.

Wawelski 21.11.2005 21:16

Cytat:

Napisany przez CIAPEK
wzmacniacz chyba też nie wchodzi w gre-niesądze żeby był potrzebny. Chyba, że to na prawde aż tak wiele daje przy zwykłych głośnikach

Nie wiem, co nazywasz zwykłymi głośnikami, a co niezwykłymi - w zwykłych wg moich definicji daje baaardzo dużo. W niezwykłych - nic nie daje, bo one grają same ;)
45 czy 50W mocy we wzmacniaczach wbudowanch w radyjko to marketing (tak jak PMPO w głośnikach komputerowych) - jeszcze nie widziałem takiego, gdzie nawet z danych producenta wynikałoby, że mają moc większą, niż 22W RMS na kanał. A i to jest sporo naciągane, przy sporych zniekształceniacha zazwyczaj. Do 1/3 skali (w modelach z wyższej półki może do 2/3 skali) potrafi to całkiem ładnie grać. Ale nie jest to głośno.

Cytat:

Napisany przez CIAPEK
Tłumienie fury? hmm ciekawe, ale chyba też narazie nie wchodzi w gre.

Nie fury, tylko drzwi. Tłumienie (nie myl z wyciszaniem) to podstawa. Wyciszenie i wygłuszenie całego autka jest jak najbardziej wskazane - ale już nie niezbędne. Słuchałeś kiedyś głośników wyciągniętych z dobrych kolumn? Grają badziewnie. Każdy głośnik średnio czy niskotonowy potrzebuje obudowy rezonansowej. W samochodzie trzeba okleić drzwi - żeby blachy nie wpadały w wibracje i żeby stworzyć komorę rezonansową (trzeba pozatykać otwory i sprawić, żeby blacha była cięższa - popukaj sobie w drzwi democara audio na targach CA i porównaj z odgłosem "zwykłych" drzwi). Powtarzam - to podstawa, bo głośniczki za 50 PLN zagrają w wytłumionych drzwiach dużo lepszy bas niż głośniki za 500PLN w niewytłumionych drzwiach.
Cena materiałów na oklejenie pary drzwi to jakieś 100PLN. Rolka taśmy dekarskiej 10m x 30 cm powinna wystarczyć na dosyć dokładne oklejenie a do tego trochę blachy, żeby usztywnić większe otwory (wskazane przynitowanie/przykręcenie do fabrycznej blachy i dopiero oklejenie).

Cytat:

Napisany przez CIAPEK
Wawelski zajmijy się najpierw radiem - to o co pytałem aby było ok

Zaczynasz od dupy strony - chcesz zamontować super hiper sportowy silnik do syrenki. Już zanim ruszysz chłodnica powie papapapa, chwilę potem skrzynia biegów, zawieszenie, elektryka itd. Radyjko jest najmniej ważne - a w razie pomyłki najłatwiej sprzedać z najmniejszą stratą (kabelków nie sprzedasz a głośniki używane z dużą stratą).

Cytat:

Napisany przez CIAPEK
Jak mówiłem radia nie ma - więc na pewno je kupie na początku.

Kup jakąś przyzwoitą używkę kasetową za 100-200PLN z wyjściami na wzmak i albo gotowym, albo łatwym do dorobienia line-in (a za zaoszczędzone 500PLN dokup playerek mp3, a jeszcze lepiej wygłusz autko)

ynsiwy 21.11.2005 21:28

ja w Media Markcie widzialem promocje radia Clarion ( firma b.dobra:) ) i kosztowalo ok 500 zl. o mocy 4 x 50W, tyle ze bez mp3. Jednak z moich doswiadczen mp3 jest praktycznie niepotrzebne, bo gdy nagrywam sobie plytke do samochodu to przynajmniej wiem jakie mam 20 piosenek na Audio CD :) a nie przeszukuje krazka zeby znaleźć dany utwor :)

A co do glosników to na tył moga byc dwa owale 3 drożne, albo 2, Sony Xplode, jakies 200W, tylko ze by sie wzmak przydal :)

a to jest chyba to radyjko co widzialem:
http://www.pixmania.com/pl/pl/93216/...e-cd-db35.html

a głosniki takie:
http://www.megamedia.pl/rtv-car-audi...-xs-f6941r.php
lub takie:
http://www.megamedia.pl/rtv-car-audi...xs-gf5720i.php

Wawelski 21.11.2005 21:46

Cytat:

Napisany przez ynsiwy
A co do glosników to na tył moga byc dwa owale 3 drożne, albo 2, Sony Xplode, jakies 200W, tylko ze by sie wzmak przydal :)

Co do Clariona - się zgadzam - dobra firma.
Co do wzmaka - zgadzam się. Nawet, jak przyzwoitej marki ma napisane to samo, co radyjko (natenprzykład 50W) to zagra o niebo lepiej od radyjka.

Natomiast tym tekstem, to rozbawiłbyś do rozpuku wszystkie fora CA.
1. W żadnym wypadku x-drożne - to się nadaje do WT, ale nie do grania muzyki. Liczą się tylko głośniki odseparowane. Źródełka tonów wysokich muszą być nakierowane na uszy, muszą być przed głową i nie powinno być przeszkód między nimi a słuchającym - ineczej mają marne szanse na zbudowanie sceny a w drzwiach, to giną w dużej mierze w nogach. Czy zauważyłeś, że jak masz dobrze nagraną muzyczkę (jazz tu jest baaardzo dobrym testem) to jesteś w stanie, przy dobrym sprzęcie, z zamkniętymi oczami wskazać, gdzie jest trąbka, werbel czy gitara z dokładnością do centymetrów? A gdzie jest kontrabas czy inne źródełko głębokiego basu - to już tak niezabardzo?
2. W żadnym wypadku Sony - radyjka robią średnie, głośniki jeszcze gorsze. To co mają dobre, to marketing.
3. 200W - Nawet pod wzmaka, to już disco (chyba, że operujesz PMPO, mocą maksymalną czy innym dziwnym wynalazkiem). 2 x 100W RMS wystarcza w zupełności do autka osobowego.

Wawelski 21.11.2005 21:50

Aaaa. Owale. Czyli w półeczkę? Czy może polecasz umieścić to w drzwiach?
Odważyłbyś się to napisać na jakimkolwiek forum CA??

ynsiwy 21.11.2005 21:50

zgadzam sie z tym ze najlepiej było by kupić osobno głosniki nisko tonowe, plus tweetery itp. Ja tam nie jestem audiofilem i tylko co z wlasnych doswiadczen wiem, to na sam poczatek by wystarczylo :)

ynsiwy 21.11.2005 21:56

Cytat:

Napisany przez Wawelski
Aaaa. Owale. Czyli w półeczkę? Czy może polecasz umieścić to w drzwiach?
Odważyłbyś się to napisać na jakimkolwiek forum CA??

chyba raczej ze w pólke...:]
a co do forum, to w takich nie uczestnicze, bo jak napisalem nie jestem maniakiem car audio, a wiem jaki sprzet sam mam i inni znajomi i mi to wystarcza i uwazam ze w tym wypadku tez by starczyło!

epol 22.11.2005 16:19

Tez mysle nad kupnem radia do samochodu. Z tym, ze ja chcialem miec cos co by czytalo karty pamieci no i dzis przegladajac allegro natknalem sie na "cus" takiego:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=72955324
Co o tym myslicie?

ynsiwy 22.11.2005 16:28

Cytat:

Napisany przez epol
Tez mysle nad kupnem radia do samochodu. Z tym, ze ja chcialem miec cos co by czytalo karty pamieci no i dzis przegladajac allegro natknalem sie na "cus" takiego:
Co o tym myslicie?

Ja osobiście nie miałem styczności z takim radiem. Co moge powiedzieć, ze kumpel kupił radio na Allegro, tez bezfirmowe MP3/WMA i grac gra, jednak jakość dzwieku i wykonania wiele pozostawia do zyczenia.
Moze warto by było dozbierać troche funduszy :) i kupic coś firmowego :)

Wawelski 22.11.2005 17:27

Nie słyszałem tego radyjka. Ale sądząc po gadżetach, cenie i marce - nie nadaje się do słuchania muzyki.
Mogę się oczywiście mylić - ale wolałbym jakiegoś sprawdzonego kaseciaka Clariona, Alpine czy Pioneera. Obstawiam, że nawet tani playerek MP3 podpięty do takiego kaseciaka zagra lepiej, niż to radyjko (już nie mówiąc o sytuacji gdy podepniesz iAudio X5 i puścisz nawet nie flac tylko mp3).

CIAPEK 22.11.2005 21:45

jutro otwierają Media Markt w Toruniu!!
Jest Pioneer DEH3700 za 350 zł! To chyba bardzo się opłaca, co sądzicie?
mam zamiar z rana sie wybrac przed praca.

pozdro

http://photos.allegro.pl/photos/oryg...34061/73406190

ynsiwy 22.11.2005 22:08

Ja uwazam ze dobre radio!

* Tuner D4Q Digital AM/FM RDS
* Odczyt CD/CD-R/RW/MP3/WMA/WAV
* Wzmacniacz 4 x 45W
* Korektor BTB
* 1 wyjście przedwzmacniacza typu RCA
* RDS (PI, PS, AF, TP/TA)
* ARC FM
* D4Q (ARC 5)
* Automatyczne wyszukiwanie najsilniejszych stacji (BSA)
* Szybki tuner z syntezatorem PLL
* Tłumik szumów pulsacyjnych (PNS)
* Pamięć 18 stacji (FM 1,2, ML)
* Pamięć najsilniejszych stacji (BSM)
* Cyfrowy filtr o 8x nadpróbkowaniu
* 1-bitowy przetwornik cyfrowo-analogowy
* Przewijanie w przód/tył
* Powtarzanie
* Przeszukiwanie ręczne/ścieżki
* Pamięć ostatniej pozycji
* CD Text
* Zielone podświetlenie klawiszy

Polecam:) tym bardziej ze taka promocja! :D

Wawelski 22.11.2005 22:16

Cytat:

Napisany przez CIAPEK

Przyzwoite radyjko za świetną cenę.
Ale obawiam się, że żeby je dostać w tej promocji to musisz w ciągu 15 minut wyjść z domu i stać w kolejce do rana (jak pojedziesz przed pracą to będziesz przez kilka godzin czekał na wejście do sklepu) ;)

mensir67pl 22.11.2005 22:23

Cytat:

Napisany przez epol
Co o tym myslicie?

Identyczne sprzedaje po nazwa DENVER(ale nie wiem czy jescze mozna kupic )siec sklepow BIEDRONKA

mozna zajsc i dotknac ;)

widzilaem szyszalem jak gra niczego mu nie brakuje -ale glosnik byly PIONIERA

CIAPEK 22.11.2005 22:54

Cytat:

Napisany przez Wawelski
Przyzwoite radyjko za świetną cenę.
Ale obawiam się, że żeby je dostać w tej promocji to musisz w ciągu 15 minut wyjść z domu i stać w kolejce do rana (jak pojedziesz przed pracą to będziesz przez kilka godzin czekał na wejście do sklepu) ;)

własnie ta rzeźnia mnie przeraża :|
....
http://miasta.gazeta.pl/torun/1,35576,3025883.html

CIAPEK 23.11.2005 08:53

Bitwa o Media Markt wygrana! Pioneer zakupiony :)

Ilość załączników: 1
wstałem o 5:30 :) o 6:30 bylem przed MM i całą Galerią Copernicus (największa w województwie nie liczac Galerii Pomorskiej Bydgoszcz). Patrze a tu kolejka na pół parkingu przed centrum!!! Wkolegowałem się troche z przodu i zaczęło się! :) za 10 siódma miałem już nogi w górze i ściśniętą klatke piersiową :) kiedy zbliżałem się do nazwe to "gardła" kolejki ochroniarz wyciągał mnie za rękę z tłumu żebym wszedł między barierki LOL :) Wchodze na sale a tam już ludzie po 3 kartony targają do kasy :) komputery, laptopy, plazmy. Po 10 minutach paleciakami towar dowozili na sale bo się kończył :) Radio wziąłem chyba pierwszy i była ich na prawde cała sterta!
Pierwszy raz w życiu takie coś widziałem aby kazdy w kasie zostawiał po 4 000 zł i obojętnie od wieku na sali targał jakieś kartony ze sprzętem elektronicznym. Była to także moja pierwsza wizyta w MM - ceny są oszałamiające, sklep ogromy :)
Mam 7 dni na sprawdzenie radia czy działa sprawnie, a rok na podbicie gwarancji :)
ufff, a teraz spadam do pracy :)
pozdro

Wawelski 23.11.2005 11:50

Cytat:

Napisany przez mensir67pl

Czyli nie dość, że radyjko NoName to jeszcze z podróbkami przyzwoitych (Pioneer ma daleko do dobrych głośników) i jeszcze uważasz, że niczego nie brakuje?

mensir67pl 23.11.2005 11:56

Cytat:

Napisany przez Wawelski
Czyli nie dość, że radyjko NoName to jeszcze z podróbkami przyzwoitych (Pioneer ma daleko do dobrych głośników) i jeszcze uważasz, że niczego nie brakuje?

To ze w nazwie ja tak napislaem to nie znaczy ze zaraz podrobki z BAZARU :respect:
sa to orginalne golosniki - ja wiem ze zawsze mozna zinwestowac w sprzet przewyzszajacy wartosc pojazdu np. firmy BOSE :)

woitas 23.11.2005 12:08

Cytat:

Napisany przez CIAPEK
wstałem o 5:30 :) o 6:30 bylem przed MM i całą Galerią Copernicus (największa w województwie nie liczac Galerii Pomorskiej Bydgoszcz). Patrze a tu kolejka na pół parkingu przed centrum!!! Wkolegowałem się troche z przodu i zaczęło się! :) za 10 siódma miałem już nogi w górze i ściśniętą klatke piersiową :) kiedy zbliżałem się do nazwe to "gardła" kolejki ochroniarz wyciągał mnie za rękę z tłumu żebym wszedł między barierki LOL :) Wchodze na sale a tam już ludzie po 3 kartony targają do kasy :) komputery, laptopy, plazmy. Po 10 minutach paleciakami towar dowozili na sale bo się kończył :) Radio wziąłem chyba pierwszy i była ich na prawde cała sterta!
Pierwszy raz w życiu takie coś widziałem aby kazdy w kasie zostawiał po 4 000 zł i obojętnie od wieku na sali targał jakieś kartony ze sprzętem elektronicznym. Była to także moja pierwsza wizyta w MM - ceny są oszałamiające, sklep ogromy :)
Mam 7 dni na sprawdzenie radia czy działa sprawnie, a rok na podbicie gwarancji :)
pozdro

źle się ugadaliśmy.
mogłeś wziąść kilka sztuk i spokojnie opylić za 400-450 zeta :D
oczywiście koledze z forum sprzedałbyś za 350 :szczerb:

prometeusz 23.11.2005 12:59

@CIAPEK a nie było w promocji 4X50 z reguły poza mocą są w nich lepsze wzmacniacze na lepszych układach.
Co do głośników zdecydowanie dzielone i tweetery koniecznie na bocznych słupkach a nie z tyłu na półce i walące w sufit
I słuchał bym koniecznie porad @Wawelski-ego
Jak będziesz miał dobre głośniczki to warto wymienić okablowanie jak najbardziej.

konkluzja.
mam stary model SONY CDX-l410 - chętnie bym podpiął do tego jakąś końcówke, niestety nie mam wyjść w tym modelu.
I do tego Magnaty średnica 16cm chyba jakieś 216 BulPower czy jakpoś tam x 4 sztuki.
Porównywałem to też z SONY 3 lata temu jakiś z lepszych modeli u brata w aucie. Głośniki firmowe ford-owskie - nie wiem co tam montują.
przy cichym słuchaniu różnica była niewielka( na korzyść lepszego modelu), laecz głośniej zdecydowanie głośniki nie wyrabiały(walił tylko bas, lecz bez szczgułów)
U mnie jest na odwrót to wzmacniacz już ma duże zniekształcenia przy głośnym słuchaniu.
Od 6 miesięcy dałem wysokotonowe z tyłu na boczne słupki, wytłumiłem i uszczelniłem klape, półke i się żdziwiłem :)
Basu mniej ale zdecydowanie lepszy, a wysokotonowy z tyłu poprostu miodzio
Miłej i owocne zabawy :piwo:

andrzejj9 23.11.2005 13:21

Cytat:

Napisany przez CIAPEK
pozdro

Wiesz.. jak dla mnie to na sprawdzenie, czy radio dobrze działa to masz 2 lata, a nie tydzień ;)

A całej "auckji" gratuluję :)

CIAPEK 23.11.2005 14:27

@prometeusz - czy na prawde tak wiele stracilem ze nie mam 4X50 tylko 4X45? Wiesz? zmartwiles mnie troche bo stac mnie na lepsze radio, ale nie chce też przepłacaś skoro nie ma sensu. Czy więcej o "5" ;) dałoby na prawde wiele więcej?

@andrzejj9 - 2 lata gwary, ale 7 dni jeśli coś będzie nie tak wymienią mi sprzęt od ręki, potem radio jedzie do serwisu i inne komplikacje.

pyt. ilu drożne głośniki skoro dzielone?

prometeusz 23.11.2005 15:02

no nie przesadzajmy wiele nie straciłeś :)
Pisałeś tylko że lubisz głośno a wzmacniacza nie dokupisz, więc uważam że warto było dołożyć.
Głośniki ostatnio i w domu i w aucie używam dwudrożnych.
Jak bym miał większe auto to pewnie by był 3drożny oczywiście w 3 elementach osobnych- miałem upatrzone takie alpiny teraz już z tego co widzę takich nie robią tylko dwudrożne.
Przy dobrych głośnikach nie masz wogóle co patrzec na 3drożne

CIAPEK 23.11.2005 15:21

no jak narazie niedokupie wzmacniacza fakt.... wszystko w swoim czasie :)
nawet smochodu jeszcze nie mam wiec do konca sam nie wiem co w nim jest:)
Ale juz niedlugo i z czasem wszystko podokupujemy i skompletuyjemy.
I... bez przesady nie będę ciągle słuchał na max, aż tak zboczony nie jestem hehe :) i co ważne.. Pioneer to Pioneer :)
pozdrawiam, bede z czasem odswiezal ten temat i liczyl na Wasza pomoc.
pzdr

andrzejj9 23.11.2005 15:38

Cytat:

Napisany przez CIAPEK
@andrzejj9 - 2 lata gwary, ale 7 dni jeśli coś będzie nie tak wymienią mi sprzęt od ręki, potem radio jedzie do serwisu i inne komplikacje.

pyt. ilu drożne głośniki skoro dzielone?

A to ok, nie słyszałem, żeby MM tak robił (może nowy salon ze względu na otwarcie), ale przydać się może. Inna sprawa, że sprzęt wadliwy od nowości tak często się raczej nie trafia..

joujoujou 23.11.2005 23:18

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
[...] sprzęt wadliwy od nowości tak często się raczej nie trafia..

Chyba, że w ferworze walki o towar ludziska wyrywali go sobie z rąk! ^_^

ed hunter 23.11.2005 23:27

Cytat:

Napisany przez joujoujou
Chyba, że w ferworze walki o towar ludziska wyrywali go sobie z rąk! ^_^

albo zabierali z koszyków - kiedyś widziałem przy promocji DVD jak koleś drugiemu zajumał i zwiał :D

@CIAPEK - gdzie będziesz parkował samochód? - fajne radyjko :>

:P

Grzegorz75 25.11.2005 14:14

Jeżeli idzie o radyjka z mp3. Alpine, Clarion, Pioneer, JVC, Blaupunkt lub Kenwood /kolejność prawie przypadkowa :) /
Jeżeli Pioneer to przynajmniej od modelu DEH 4700 MP ma już wzmacniacz Mosfet? 4x50W - deczko mocniejszy niż bez i lepszy - a realnie coś około 20W. Jak kolega pisze szkoda mu bagażnika więc w półkę można dać jajeczka 6x9 ale nie SonyXplod. Szukać głośników o harakterystyce niskotonowej.
Poleca się skupić na przedniej scenie dźwiękowej. Tył zostaw sobie na resztki kasy. W wygłuszone drzwi /proszę nie stosować past lecz maty, stosują nawet dekarskie/ midbasy-średniotonowe o średnicy 13-16 cm. Tweetery w słupki skierowane na "uszy" oczywiście na zwrotnicy.
Musisz sprawdzić głębokość montażową głośników bo inaczej trzeba będzie zastosować pierścień dystansowy z MDF-u który nie jest złem. Jeżeli ma to iść na samym radiu to nie należy przesadzić z mocą głośników bo w radiu niewyrobi końcówka mocy i po podgłośnieniu będzie trzeszczeć. Trzeba zastosować głośniki o wysokiej skuteczności >90 db
Jeden z kolegów dobrze radzi najpierw zainwestować w "dobre" głośniki, kable. Ktoś może ci polecić dobre głośniki na przód Hertz ESK 165? na allegro za ok. 350zł ale na samym radiu zabardzo niepograsz a tweetery mają zamocne. Ja polecił bym coś z Tonsila lub GMS tymbardziej iż niepotrzebujesz cudów. Wygłuszenie też możesz zrobić później.
Sorki ale brakuje mi czasu.

autokacik.pl - :) bez www
www.motonews.pl - poszukaj kącik car audio
www.elektroda.pl
Jeżeli zabardzo wgłębisz się w lekturę o tematyce car audio to zgłupiejesz /tam trzeba mieć wzmaka, skrzynię nie tubę itp/

rycho 25.11.2005 14:50

Cytat:

Napisany przez ed hunter
albo zabierali z koszyków - kiedyś widziałem przy promocji DVD jak koleś drugiemu zajumał i zwiał :D

@CIAPEK - gdzie będziesz parkował samochód? - fajne radyjko :>

:P

He, he...
Szkoda szyby.:)

bgn 25.11.2005 15:03

Cytat:

Napisany przez CIAPEK

pozdro

http://photos.allegro.pl/photos/oryg...34061/73406190

dobre - mam kolejnego pioneera ( bo Janosiki sie ze mna dzieja) doskonaly otwarzacz, szczegolnie jak jeździsz po dziurach - felge wygniesz a plytka ci nie przerwie.Bierz

bgn 25.11.2005 15:04

Cytat:

Napisany przez rycho
He, he...
Szkoda szyby.:)

to ma swoje zalety- kolejne to lepszy model za podobne pieniadze

rycho 25.11.2005 15:11

Cytat:

Napisany przez bgn
to ma swoje zalety- kolejne to lepszy model za podobne pieniadze

Masz na myśli radio?
Nie szybę?
Zresztą co za różnica.
Liczą się emocje.:D

epol 26.11.2005 17:16

Cytat:

Napisany przez mensir67pl
Identyczne sprzedaje po nazwa DENVER(ale nie wiem czy jescze mozna kupic )siec sklepow BIEDRONKA

mozna zajsc i dotknac ;)

Szkoda, ze mam do Biedronki dosc dlugi kawalek drogi.

Jesli bedzie mozesz przy okazji sprawdzic cene?

Grzegorz75 27.11.2005 20:01

Cytat:

Napisany przez epol
Szkoda, ze mam do Biedronki dosc dlugi kawalek drogi.

Jesli bedzie mozesz przy okazji sprawdzic cene?

http://www.motonews.pl/forum/?op=fvt&t=121897&c=141&f=3

epol 28.11.2005 18:33

Mila lekturka. Dzieki za info :)

prometeusz 06.12.2005 14:43

koledzy czy ktos jednoznacznie moze powiedziec co to jest warte
Bo jakos wierzyc mi sie niechce - to że zagra , w to nie watpie , tylko jak.
myslalem to cos kupic i w koncu mogl bym wzmacniazc dostawic

ed hunter 06.12.2005 14:50

Cytat:

Napisany przez prometeusz
koledzy czy ktos jednoznacznie moze powiedziec co to jest warte
Bo jakos wierzyc mi sie niechce - to że zagra , w to nie watpie , tylko jak.
myslalem to cos kupic i w koncu mogl bym wzmacniazc dostawic

nie powiem Ci, że TO zagra, ale TAK można :)

prometeusz 06.12.2005 15:04

Cytat:

Napisany przez ed hunter
nie powiem Ci, że TO zagra, ale TAK można :)

@ed generalnie chodzi o to co lepiej to co mam czyli sony z przed 3 lat bez wyjscia na wsmacniacz + to coś i nowy jakis magnat badz blaupunkt, czy tylko nowy pioneer np deh-p 5700 czy 4700 - ale juz bez wzmacniacza, @ciapek wznowil we mnie chec poszukiwan czegos nowego do autka
edit
ale taka zmiane zona zauwazy:D

woitas 06.12.2005 17:44

Cytat:

Napisany przez CIAPEK
wstałem o 5:30 :) o 6:30 bylem przed MM [...]
pozdro

dzisiaj w rybniku było otwarcie mm i tesco w jednym :D
bosze, co tam się działo...
auto musiałem postawić pół kilometra dalej bo inaczej bym do jutra tyczał próbując wyjechać.
korek conajmniej kilometrowy z każdej strony, w sklepach ludzi w ch...j i więcej.
no i kupiłem sobie to radyjko (pioneer).
jedna rzecz mi się w nim nie podoba - futerał na panel.
poza tym spoko.

ps. czy są do nabycia zaślepki zakrywające radyjko tak, żeby wyglądało, że otwór jest zaślwepiony?

pykson 06.12.2005 20:33

Cytat:

Napisany przez woitas
(...)

ps. czy są do nabycia zaślepki zakrywające radyjko tak, żeby wyglądało, że otwór jest zaślwepiony?

sa, na allegro takie badziajstwo widzialem
jakos nienajlepiej dopasowane, ale sa dostepne

ale srednio wierze, ze to dobry pomysl

ed hunter 06.12.2005 22:13

Cytat:

@ed generalnie chodzi o to co lepiej to co mam czyli sony z przed 3 lat bez wyjscia na wsmacniacz + to coś i nowy jakis magnat badz blaupunkt, czy tylko nowy pioneer np deh-p 5700 czy 4700 - ale juz bez wzmacniacza, @ciapek wznowil we mnie chec poszukiwan czegos nowego do autka
edit
ale taka zmiane zona zauwazy:D

e dla żony to nie warto :>

myśle, że zawsze nowy sprzęt lepiej się sprawdzi niż jakaś rzeźba....

CIAPEK 07.12.2005 07:51

Ilość załączników: 1
siema chlopaki! w sumie się nie chwaliłem, nie dawałem znać :)
Autko kupione - padło na VW Polo 96/97 w zajbeistym stanie-autko czeka na papiery. Co ciekawe miało 6 głośników w tym 2 tweetery. 2 dni temu byliśmy podłączyć radio-sprzęt tak gra i buczy, że jeszcze sporo "wody upłynie w Wiśle" ;) zanim coś tam dokupie albo zmienie :) pozdrawiam

bgn 07.12.2005 11:45

Cytat:

Napisany przez CIAPEK
siema chlopaki! w sumie się nie chwaliłem, nie dawałem znać :)
Autko kupione - padło na VW Polo 96/97 w zajbeistym stanie-autko czeka na papiery. Co ciekawe miało 6 głośników w tym 2 tweetery. 2 dni temu byliśmy podłączyć radio-sprzęt tak gra i buczy, że jeszcze sporo "wody upłynie w Wiśle" ;) zanim coś tam dokupie albo zmienie :) pozdrawiam

podaj numer rejestracyjny - zostawie w środki swojego pioneera niecale dwa lata straszego

CIAPEK 07.12.2005 14:32

Cytat:

Napisany przez bgn
podaj numer rejestracyjny - zostawie w środki swojego pioneera niecale dwa lata straszego

w sensie zamienisz na moje? :P hehe
pisalem zreszta ze tablic nie ma jeszcze :) po drugie nie jestem takim desperatem i nawet nie zostawil bym numerow tablic na zdjeciu, a radia tez nie ma jeszcze w samochodzie ;)

prometeusz 16.12.2005 13:56

no i jednak wzmacniacz wybralem:D link
edit
@CIAPEK nie kupuj juz nic wiecej jakos jestem uzalezniony od twojego kupowania;), najpierw była pralka, potem akumulatorki, no i teraz to || .

CIAPEK 22.01.2006 10:43

i radio Pioneer wysiadło :)
Chyba mrozy je doj....
Nie działa tryb odtwarzacza płyt CD, nie wysuwa się płyta, która została w środku.
Nawet po zabraniu je na noc do domu nie działa.
Jakoś oddam je na gwarancje i mam nadzieję, że mi uznają mimo tych mrozów, ale jak powiedział kolega to radio samochodowe, a nie domowe i musi grać! więc nie ma opcji ;)

prometeusz 10.02.2006 11:53

ja bym sie nie przyznawal nic o mrozach.
W instarukcji do mojego JVC-G152 (bo na takie sie teraz wymienilem ze wzgledu na wyjscia na wzmacniacz, ktory juz caly miesiac czeka na podlaczenie) znalazlem wpis
Dopuszczalna temperatura pracy 0-40 stopni C niestety
Wiec jak trzymales na dworze auto i odpalales w taki mroz moga od razu nie przyjąć.
Poprostu sie zepsulo, to oni maja stwierdzic co jest grane;)

Matefusz 10.02.2006 12:06

Mój Sony CDX-R3300 Xploid na tych mrozach co były -25 działa bez problemu. Cd chula aż miło ;) pozdrawiam

prometeusz 10.02.2006 12:16

Cytat:

Napisany przez Matefusz
Mój Sony CDX-R3300 Xploid na tych mrozach co były -25 działa bez problemu. Cd chula aż miło ;) pozdrawiam

Nasunęla mi sie pewna myśl, bo kiedyś też tak mialem i wrecz przeciwnie nie mialo to nic wspólnego z mrozami.
@CIAPEK a moze po prostu wlozyles do srodka plyte z nalepka i sie zwyczajnie podczas pracy nagrzala, potem klej popuscil odeszla i przy wysuwaniu zblokowala.
W kazdym badz razie od tamtej pory nie wkladam do odtwarzacza w samochodzie takich plytek juz wcale:)
edit
niedlugo juz zamieszcze jakies foty z instalacji w samochodzie:D
Tylko niech troche sie wypogodzi bo zimno cos mam w garazu

Matefusz 10.02.2006 18:25

Popieram zdanie @prometeusza. W moim soniaku metoda "ładowania" płyt to slot in. Przeczytałem w instrukcji że nie można używać CD z naklejonymi etykietami. Ja nigdy nie używałem i używać nie będe może i pewnie dlatego moje radio działa super :) pozdrawiam

grzeniu 10.02.2006 22:39

Cytat:

ja bym sie nie przyznawal nic o mrozach.
W instarukcji do mojego JVC-G152 (bo na takie sie teraz wymienilem ze wzgledu na wyjscia na wzmacniacz, ktory juz caly miesiac czeka na podlaczenie) znalazlem wpis
Dopuszczalna temperatura pracy 0-40 stopni C niestety
Wiec jak trzymales na dworze auto i odpalales w taki mroz moga od razu nie przyjąć.
Poprostu sie zepsulo, to oni maja stwierdzic co jest grane;)

To jakies jaja.
Jak mozna w ogole zakladac ze radio samochodowe nie moze dzialac w temperaturze ponizej zera? Jeszcze sie slyszalem o czyms takim, ale tez nie przyszlo mi do glowy ze cos takiego moge zobaczyc w instrukcji od radyjka samochodowego.
To niech oni (JVC) sprzedaja te swoje radia w afryce....o qrde tez nie, bo znowu powyzej 40st.
Takie radio musi wytrzymac temp ok +60st, bo tyle moze byc w aucie jak stoi latem pare godzin na sloncu i te firmowe spoko wytrzymuja, za to widzialem jakis badziew w ktorym przedni panel sie zwyczajnie powyginal, prawie stopil!

Co do mrozu, to jeszcze nie slyszalem przypadku zeby to zaszkodzilo radiu w samochodzie, u Ciapka pewnie jakas zwyczajna usterka sie przytrafila.

Matefusz 11.02.2006 10:23

@CIAPEK może powinieneś radio oddać do jakiegoś serwisu?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:09.