![]() |
Skoki narciarskie 2005/2006.
Sezon się zaczyna. :cool:
Na razie niestety falstart, tym razem w Kusamo nie tak jak zwykle problemy z wiatrem, ale z powodu ciągłych i bezustannych opadów mokrego śniegu zasypującego m.in. rozbieg. :( Ostrzyłem sobie zęby na inaugurację, a tu kilka skoków i... :'( Oby następny konkurs odbył się już normalnie, tym bardziej, że to wszak sezon olimpijski, może wreszcie Adasiowi się uda skok po złoto? :respect: |
Cytat:
mam nadzieje, ze sie myle. |
a ja przeziebiony, piatek w domu spedzam, to przynajmniej myslalem ze skoki obejrze... a tu lipa ;/ ugh
Adam bedzie w pierwszej 5 to bedzie wielki. |
Siódme miejsce na rozpoczęcie sezonu... :hmm:
Mogło być lepiej, mogło być gorzej. :mruga: |
Cytat:
|
Leć Adaś, leć...:D
|
Cytat:
No nic, czas zasiąść przed telewizorem, drugi konkurs się zaczyna. :D |
Zycze Malyszowi najlepiej, ale jesli bedzie konczyl "turnieje" w pierwszej 10-tce to i tak bedzie dobrze. Mam nadzieje, ze reszta polskiej ekipy sie poprawi.
|
Piąte miejce Adasia, czyli jest postęp. :mruga:
Kranjec pierwsze zwycięstwo w pucharze świata, gratulacje! :najlepsz: |
5 miejsce nie jest zle - przynajmniej narazie:)
|
No poczekajmy chwilę, może będzie lepiej :piwo:
|
ja tam wle biatlon ogladac od jakiegos czasu...i mam nadzieje ze tomasz i magda pokaza na olimpiadzie na co ich stac!
|
skoki doiero sie rozkręcaja :) a ja w między czasie prosze o dział sport co na to wladza ?
|
Cytat:
A co do skoków - to czuję, że szykuje się kolejny duży topic na forum :> Żeby nie było, że nie mówię zupełnie nic na temat - to z początku sezonu jestem nawet zadowolony - zobaczymy co będzie dalej - moje marzenie to Adaś w pierwszej trójce - ale nawet jak byłby w pierwszej piątce to bym nie narzekał :) |
Adaś już nigdy myśle nie bedzie tak skakał jak kiedyś powinniśmy sie cieszyć że był 5 w niedzielny konkurs ;)
|
swoje juz wygral :) dla mnie starczy ze w tej 10 bedzie przez najblizsze pare lat :) choc moze i jakis PS jeszcze zdobedzie :)
|
Cytat:
Ale, nie jestem przeciwny, zawsze można każdy nowy pomysł rozważyć :) A ja na dobry początek zaproponowałbym topic o.. kręglach ;) W poprzedni czwartek byłem i zrobiłem 192 punkty :D |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Chyba muszę się zgodzić z kolegą. Co prawda nie samymi komputerami i nagrywarkami człowiek żyje, ale z drugiej strony przesadne rozbudowywanie Forum (które i tak kilka miesięcy temu dość mocno się rozrosło), nie jest raczej dobrym pomysłem - chyba zakładane tak jak ten tematy w dziale Off topic, są wystarczające. A jeśli już o sporcie.... Adam wcalec źle nie rozpoczął sezonu, oby tylko utrzymywał się w czołówce - to można będzie liczyć na medale na olimpiadzie, no i dobre miejsce w PŚ. Niestety niewiele dobrego można powiedzieć o naszych pozostałych reprezentantach :nie: A tak na marginesie to podejrzewam, że w dziale o sporcie rozmawiano by głównie o piłce i skokach - a są przecież równie ciekawe inne dyscypliny - o których niestety w Polsce mówi się strasznie mało - nawet wtedy jak Polacy zdobywają medale. Przykład - Leszek Blanik zdobył srebrny medal MŚ w skoku - gimnastyka sportowa. Przecież to wicemistrzostwo świata - i co ?? Niby wspomnanio o tym na którymś tam miejscu w wiadomościach - a Przegląd Sportowy napisał o tym na ...23 stronie !!! Wstyd !!! Wkrótce ME w jednej z najważniejszych dyscyplin dla Polaków w ostatnich latach - pływaniu - i boję się, że znowu będzie się o tym mówiło na samym końcu - nawet jak przywieziemy stamtąd kilka medali (na co liczę) - bo ważniejsze będą wyniki Bundesligi itd :smutny: Pozdrowienia ro29 P.S. I przepraszam, że się tak wyżaliłem - po prostu nie mogę już wytrzymać, jak niektóre dyscypliny w których odnosimy sukcesy i są zarazem dyscyplinami olimpijskimi traktuje się dużo gorzej niż np. piłkę nożną, w której sukcesem staje się awans do finałów (co nie znaczy, że nie lubię piłki !!!). |
A wracając do skoków..
Nie wiem, czy oglądaliście, ale dzisiejszy konkurs - ostatni z konkursów Czterech Skoczni - nie dość, że sam w sobie był świetny, jeśli chodzi o emocje związe z samymi skokami, to i rozstrzygnięcie miał historyczne, bo po raz pierwszy w historii wygrało go dwóch zawodników - oczywiście Ahonen i Janda :) Ale to naprawdę nieprawdopodobne, żeby w 8 skokach, w różnych warunkach i na różnych skoczniach osiągnąć idealnie ten sam wynik. I w konkursie Czterech Skoczni nie chodzi tu o 100 punktów za pierwsze miejsce, 80 za drugie itp. , ale liczy się dokładnie wszystkie punkty za odległość i oceny z dokładnością do 1/10 punkta. I to wszystko było takie same (swoją drogą punktów pucharu świata również zdobyli dokładnie tyle samo ;) ). Świetny konkurs :) |
Konkurs świetny, to fakt, z powodów zawodowych nie mogłem oglądać w całości wczorajszego konkursu, ciekawi mnie, jak się chłopaki samochodem podzielą? :hmm:
|
Cytat:
Taka jest decyzja sponsora nagrody glownej - Nissana. |
Hmm.. nie oglądałem, ale przed chwilą sprawdziłem wyniki i w kwalifikacjach do jutrzejszego konkursu Małysz wypadł wyjątkowo źle.. Zajął trzydzieste miejsce i - co ciekawe - trzecie wśród Polaków.
|
Też nie oglądałem, szkoda, że Adaś wciąż cieniuje, najwyraźniej czas kończyć karierę. :(
|
trenera zagranicznego im sie zachcialo....; )
tearz sa skutki jakis dziwnych ukladow z panem federerem, ktory ponoc zaproponowal wlasnie kuttina... a PZN bez wachania go zaakceptowal |
Nikt nie pisze, a Małysz wczoraj wygrał :)
Ale że pewnie wszyscy jeśli nawet nie oglądali, to słyszeli w wiadomościach, to nie będę się nad tym rozwodził. Chciałem tylko podać link do miłego artykułu na temat wczorajszego osiągnięcia Małysza. Wygląda na to, że ktoś zachwyca się jego sukcesem nawet bardziej niż Polacy :) http://sport.interia.pl/news?inf=727290 |
Cytat:
|
Witam !
Gratulacje dla Małysza - jak widać, jego sportowy koniec nie jest taki bliski, jak niektórzy sądzili ;) Aczkolwiek pozwolę sobie w tym temacie zauważyć także - że jak napisał kolega @andrzejj9 - nikt nie napisał o sukcesie Małysza - to także niestety nikt nie wspomniał o naszych medalach podczas HMŚ w Moskwie - brąz Lidii Chojeckiej, srebro Anii Rogowskiej (a była szansa nawet na złoto ;) ), oraz srebro naszej sztafety męskiej 4x400m - na mnie ich występ zrobił naprawdę niezłe wrażenie - pobiegli dobrze i bardzo mądrze taktycznie :) Bardzo blisko medalu była także sztafeta kobiet - naprawdę niewiele zabrakło - ale rekord Polski pobiły !!! Pozdrawiam ro29 |
Fakt fakt - z wyników naszych innych sportowców także należy się cieszyć :) ja cieszę się zwłaszcza ze srebra Anny Rogowskiej :)
No ale jakby nie patrzeć to temat dotyczący skoków ;) chyba, że do skoków zaliczyć też skok o tyczce czy skok wzwyż :rotfl: no ale treść tematu jest chyba jednoznaczna :fiu: Jeszcze dwa konkursy przed nami (o ile się nie mylę)... mam nadzieję, że to nie był chwilowy przebłysk talentu czy chwilowy brak formy u pozostałych i Adam jeszcze zdoła nas miło zaskoczyć :) |
Cytat:
Rogowskiej też nie widziałem, bo nie wiem, czy w ogóle była pokazywana. Jak wiedziałem, że właśnie skacze, to w telewizji pokazywali biegi, gdzie nie startował żaden Polak... |
Cytat:
|
Witam !
Cytat:
Nie wspomnę już chociażby o tym, że np. Paulina Ligocka zajeła ostatecznie w tym sezonie drugie miejsce w PŚ - i nie traktuje się tego jak sukcesu - może snowboard jest mnie j popularny niż skoki - ale to też dyscyplina olimpijska ... Cytat:
Cytat:
A masz rację - dekoracja Małysza była pokazana tak na odp.... (za przeproszeniem). Pozdrawiam ro29 |
Cytat:
Jedynka, czy ogólnia telewizja polska, jeżeli dalej ma zamiar w ten sposób traktować polski sport, to powinna już dawno stracić wszelkie prawa do transmisji, albo uruchomić kanał wyłącznie sportowy (co swoją drogą jest chyba w planach). Bo w sposób, jaki jest dzisiaj, jedynie zabija możliwość dostępu do informacji. |
Całkiem ciekawy tekst na WP - cytowali Trybunę o ile się nie mylę:
Cytat:
|
trenerowie norwegow (kojonkoski) i finow (nikunen) powiedzieli, ze podziwiaja malysza za to, ze nie spadl na dno po sukcesach jak to mialo miejsce np ze shmitem czy hannawaldem, funakim
ale popie..ni polacy jeszcze jada po malyszu no ale coz, zyjemy w chorym kraju i mamy chory narod |
Witam !
Cytat:
I nie dotyczy to tylko telewizji - np. Przegląd Sportowy, który bardzo rzadko - ale przy okazji jakiś większych imprez kupuje, tak samo podchodzi do relacji - w poniedziałek na pierwszej stronie wielkie zdjęcie Małysza, mnóstwo informacji innych - tylko na górze wzmianka o HMŚ - i tekst na ... 18 stronie. Przykładów można by wyliczać bardzo dużo - a dla mnie jako Poznaniaka - chyba najlepszym był fakt, jak kilka lat temu na poznańskim jeziorze Malta rozgrywane były Mistrzostwa Świata w kajakarstwie - czyli impreza najwyższej rangi w dyscyplinie olimpijskiej !!! I ...żadnej transmisji na żywo w TVP !!! Jakaś relacja po godzinie - i to tak zrobiona, że wstyd !!! Oczywiście jak za chwilę będzie kolejny mecz ligi mistrzów - to oczywiście zapłacą tysiące Euro za prawa do transmisji .... I niech mi ktoś nie mówi, że np. niektóre dyscypliny nie są wcale interesujące - zanim Małysz zaczął odnosić sukcesy, też wielu twierdziło, że skoki to takie sobie - a teraz - sport narodowy prawie !! I tak samo jest np. z innymi dyscyplinami zimowymi - np. transmisja z biegów w Turynie czy biathlonu - dobrze zrealizowana - to dla mnie czasem ciekawsze niż niejeden mecz ... Oczywiście to kwestia gustu - i żeby nie było, że jestem przeciwnikiem piłki nożnej czy skoków - po prostu nie powinno się - zwłaszcza w telewizji publicznej - faworyzować do kwadratu pewnych dyscyplin (ostatnio piłki nożnej i skoków), zdecydowanie kosztem innych. Cytat:
A w kwestii, że ostatnio tak się wypowiada o dziennikarzach - patrząc na to co o nim przez te lata pisali i jak się zachowywali - gdy był na szczycie chwalili, gdy tylko było gorzej - traktowali jak ...to nie dziwię się tak mocno ... ro29 |
ale wiesz sa rozni dziennikarze
np panowie jaronski i wyzykowski, ktorzy komentuja biatlon i kolarstwo na antenie eurosportu (sa rowniez dziennikarzami) nie sa olewni przez nikogo - a dlaczego? bo jesli ktos nie chce z nimi rozmawiac to sobie odpuszczaja i za to ich szanuja sportowcy - wielokrotnie zapraszali tomka sikore do komentowania i czesto tak sie dzialo i jest ok - oni traktuja sportowcow po ludzkiemu a nie jak hieny zyczylbym sobie tylko takich profesjonalistow jak oni a wszystko bedzie ok oczywiscie ich komentarz to inna bajka, az chce sie to ogladac! |
Witam !
Cytat:
Pozdrawiam ro29 |
Widzę, że ładnie się dyskusja rozwija :) Tak w ogóle - to do końca pozostały już tylko 2 konkursy, tak???
|
Cytat:
edit a jednak nie czwartek, 16 marca 10.00 - pierwszy trening piątek, 17 marca 9.15 - drugi trening 10.30 - kwalifikacje sobota, 18 marca 9.15 - seria próbna 10.15 - konkurs niedziela, 19 marca 9.15 - seria próbna 10.15 - konkurs |
No to ostatni weekend... znowu nie będzie co oglądać w TV :P
|
zycze tylko sobie i innym aby nie komentowal tego szaranowicz
moze byc pan stanislaw snopek lub pan miklas- mimo, ze nie komentuja jakos porywajaco to mozna ich sluchac i mam nadzieje, ze nie beda to tylko pobozne zyczenia :D |
Zawsze można sobie obejrzeć na Eurosporcie. :P
:D |
Cytat:
W ogóle nie podoba mi się ta cała oprawa transmisji w TVP1 - ten duet młodych dziennikarzy (niestety nie pamiętam nazwisk) przyprawia mnie o mdłości... :nie: :ysz: |
adam malysz dzis osmy
a tomek sikora wygral zawody o puchar swiata w biegu masowym :) boskie podium: ole, poiree, tomek :D |
No to juz po sezonie skokow, Malysz ostatecznie (w generalce) 9 wiec zle nie jest, ale oczywiscie moglo byc lepiej ;).
Chyba juz mozna zamknac temat i czekac na kolejny sezon :) |
Zamykam. :mruga:
|
Witam !
Cytat:
Pozdrawiam ro29 |
jeszcze 3 starty :D
|
Cytat:
|
od czwartku w oslo-holmenkolen
w zapewne sprint, dochodzenie a napewno start masowy :) |