![]() |
kiedys bylo kilku takich co bardzo sie tym interesowali, dodam nawet ze napisali :fiu: , ale nigdy nie skonczyli swoich powiesci:D
Byly by wprost idealne w przyszlosci do tego temau ;) |
Czy to naprawdę jest taki problem, żeby zacząć pisać w tym dziale o literaturze? Zapewniam, że nikt tego typu wątków nie będzie usuwał, a jeżeli będzie szersze zainteresowanie, to dodamy to słowko Literatura do nazwy działu. Póki co nie widzę takiego powodu.
|
Nie mówcie hop!
Mało kogo interesuje ten dział(dla setki jak nie 1000 powodów), ale tak przychylnośc jest za jego powstaniem tylko są małe problemy, a mianowicie ilość "tematów" na forum sięgająca mniej niż zero,to chyba o czyms świadczy? Jeśli naprawdę wam zależy na tym dziale, to wypadałaby jakaś głębszą inicjatywę z waszej strony.A nie tylko biadolenie w tym topicu nad tym w stylu : Czemu go nie ma, a to jest fajne, barbarzyńcy co nie umią czytać itd. Tak więc spróbujcie znaleźć tą silną motywację we wnętrzu ducha na finalizowanie swojej ideii - taka mała rada ;) |
Cytat:
Niestety coraz bardziej stajemy sie, jako ogol, wyznawcami mamony i obrazkow. Kultura - oznacza w zasadzie ogladanie filmow, teatr, literatura to sa wyrazenia ze slownika wyrazow obcych i nieznanych :) Ja juz sie z tym pogodzilem, tacy jestesmy, jak sobie zasluzylismy. Umiejetnosc cztania i pisania, bez rozumienia, zdobywa punkty. Zreszta i to zaniknie, na rzecz piktogramow (trudne slowo) inaczej - obrazkow. Pismo obrazkowe - ruulleezzzz :) |
Sojusz CDRinfo.pl w grze Ogame.plczy to jest wazniejsze niz literatura???
wiem ze niektorzy mnie :boks: |
Cytat:
|
Cytat:
|
I jak z tym tematem? Rusza czy nie? :)
|
Cytat:
edit: chyba za duzo ostatnio gadam, postaram sie uciszyc chociaz w tym temacie:) ja jestem za dopisaniem literatury do filmu i muzyki:) |
Cytat:
Ukiyo-e - wczesne drzeworyty datowane na XVIII/XIX wiek, ale mangą nazwać ich niesposób... Natomiast... : Kod:
Manga as people know it in the 20th and 21st centuries only really came into being after World War II when government bans on non-propaganda were lifted and many publishers sprang up.http://en.wikipedia.org/wiki/Manga :P |
Cytat:
widzisz a teraz powinienes pojsc do biblioteki(to takie miejsce gdzie sa ksiazki), tam spytalbys sie pani lub pana, o jakas dobra ksiazke z histori sztuki:) chyba znow sie robie zlosliwa :\ |
Cytat:
To ja już nie wiem, jest historyk sztuki na sali? :] |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Ty mnie nie lubisz chyba:( ale niech bedzie dziekuje wszystkim:) |
Cytat:
@ małaczarna Teraz jak tak myślę, to już sam nie wiem.. ;) |
Cytat:
dziekujemy @ Berionowi, a nie Tobie:) czy lepiej??? |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Manga, Anime - nie jest wynalazkiem Made in USA !!!!!!!!!!!!! To inna kultura, inna mentalnosc....nie Made in USA :) Dwoje na jednego - to sprawiedliwe :) Wszyscy na jednego - to jest dopiero jazda :) |
Cytat:
masz swoje zdanie, a ja swoje. a uwazam, ze czytajac ksiazki poruszane sa takie czesi mozgu, ktorymi podczas gry czy filmu nie uzywa sie:) ale nie jestem przeciw Tobie!!!!! a naprawde warto jest poczytac:) |
Cytat:
Cytat:
@malaczarna Dwoje przeciw jednemu - nieładnie ;) |
Cytat:
|
Cytat:
Uproszczenie do absurdu! Doprowadzajac sytacje do granic absurdu, probuje pokazac, ze cala dyskusja sprowadza sie do dwoch skrajnie spolaryzowanych postaw (naszych) reszte to chyba nawet nie zainteresowalo. Tak jak ja nie neguje potrzeb i istnienia filmu, komoksu, gier. Tak mysle, ze i ty nie negujesz potrzeby istnienia ksiazki. Moglbym napisac tu spory artykul, na temat ksiazki i rozwoju intelektualnego poczawszy od opowiesci przy ognisku ludow pierwotnych, a skonczywszy na wtornym analfabetyzmie mieszkancow "Nowego Pieknego Demokratycznego Swiata" dla ktorych stworzona komiks i inne surogaty literatury i opowiesci, albowiem brak wyobrazni powodowal u nich nagly bol glowy: -"Supermen lata, ma skrzydla, kurcze to jak chowa te skrzydla chowa w redakcji????" Trzeba im bylo pokazac ze Superman nie ma skrzydel i lata, ubrany na dodatek w pedalski kostium i nieletniego pomocnika w podobnym kostiumie. Okraszajac to komentarzami w stylu: -Aaaaaargghhhhhh!!!!!!! -broooommmmmmm!! -Wrooooong! -i koncowe mocne Splash!! Dziekuje za uwage. |
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
I druga sprawa: Czy to aż tak wycieńcza, myślenie nad wyobrażeniem takiego czy innego świata? Dla mnie to absurd i ten czynnik bym wogóle wykluczył - nie stanowi dla mnie żadnego agrumentu. |
Cytat:
|
Masz jakas obsesje :)
Kto sie kloci? To normalna kulturalna wymiana pogladow. Miedzy zwolennikami literek a piktogramow (dla niekumatych - piktogram, inaczej obrazek, na ogol pomagajacy zrozumiec intencje rysujacego. Np. jezeli na piktogramie jest rysunek postaci schodzacej po schodach,(np. w metrze) nalezy schodzic nie wchodzic :) ) Piktogram umozliwia rownierz zrozumienie, bez udzialu mozgu, nie trzeba sie wiec meczyc nadmiernym wysilkiem i zatrudniac wyobrazni :) wszystko jest podane na talerzu :) Po prostu - nie trzeba myslec Myslenie meczy :) |
Nie czytałem całości, ale jak widzę znowu się kłócicie (mam nadzieję, że się mylę..)
W każdym razie główna myśl tematu powinna zostać załatwiona na dniach. |
Cytat:
|
Zapewne to spisek fanów Harrego Pottera :D
|
znalazlam osobe, ktora czyta ksiazki:), a przynajmniej o takie cos pyta:) http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...10&postcount=1
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Kulturę, wartości etc. reprezentują też inne "formy przekazu". I jak dla mnie książka, to ta niedoskonała, choć mimo wszystko i na przekór często lepsza (w tym aspekcie). Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
Ty widzisz marsjan z Wojny swiatow, ja z wyobrazni..... To suma moich lektur, doswiadczen, to moje. Cytat:
Cytat:
Jedzenie hamburgera wymaga wiecej wyobrazni i emocji :) Cytat:
Cytat:
Cytat:
Problem, ze ty tego nie zobaczysz. To widza inni z zewnatrz. A szczycenie sie brakiem przeczytanej ksiazki, nie czytaniem zadnej.... wiesz co dla mnie oznacza. Upadek - kultury, znaczen, wartosci....... Jestesmy z innych swiatow Ty z blokowiska, wielkiego, szarego, wszedzie jednakowego. Ja z laki, lasu, kolorow, powiewu wiatru....... EDIT: -czlowiek, ktory spedzil cale zycie w murach, nigdy nie zrozumie kogos zyjacego na wolnosci. To cala nasza roznica. |
Cytat:
Wracając do poprzedniego zdania: I...? Żaden opis nie jest w stanie oddać tego co obraz. Nie wyobrazisz sobie tego wszystkiego w takiej szczegółówości, albo inaczej: nie wyobrazisz sobie tego i nie odbierzesz tak jak autor. Cytat:
Skąd masz pewność, że nie myśle samodzielnie, skąd? Tylko po fragmencie postu, w którym wylewam trochę jadu na "znielubianą" literaturę? Ile gier/ile światów ukończyłeś? Mam głównie na myśli c/j/k/mmoRPGi i action adventure/survival h. ... Podkreślę raz jeszcze: to jest jak najbardziej twórcze i inspirujące. Same książki nie dały mi tego co gry, którym się poświęciłem. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ale ja mówię o grach przełomowych, świeżych tudzież artystycznych (vide Wanda no Kyozou). Rozumiem, że ty mówisz o takiż samych książkach. Mój świat, jedyny taki. Ważniejszy niż realny, niestety ... Ale znowu odbiegłem od tematu... |
Berionie:) moj drogi:) nie musisz zaczynac od ksiazek powaznych:). Kristoferros napisal juz ze sa obrazki:).
czasami mozna kupic ksiazeczke tylko z obrazkami, a niektore nawet do pokolorowania(tez fajna zabawa:)) proponuje sprobowac kiedys :) a ksiazki to dobra rzecz:) |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ja w zeszłym roku na spotkaniu firmowym spędziłem większość wieczoru pijąc piwko :piwo: (i nie tylko) z jednym kumplem i gadając o książkach - fantastyka... no i było zaje..cie. Cytat:
Cytat:
Natomiast każdy autor ma do przekazania różne wizje swojego świata, czasem, jak się czyta określony gatunek, to prawda, powielają się niektore rzeczy... ale nieraz, autorzy mają zupełnie inne podejście do tematu - przykład: elfy u Tolkiena i elfy u Sapkowskiego... Pamiętaj, że obecnie gry to też powielanie oklepanych tematów... w nowej szacie graficznej z nową muzyką, ale... to samo... co nie zmienia faktu, że sagę Baldur's Gate przechodziłem ze cztery razy :D Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
a co sadzisz o literaturze i jej umieszczeniu w filmach i muzyce??? |
Cytat:
Drogi Berionie (wybacz, ze tak familiarnie) Nie masz racji, nawet za grosz! Wszelkie gry, filmy, komiksy - zubazaja wyobraznie - bardzo! Wszystko jest przezute, wyobrazone kolejno, przez grafika, senarzyste, adaptatora, operatora, rysownika.... milion osob pracuje wyobraznia, zeby pokazac ci to, co twoja wyobraznia powinna zrobic sama. Sama z siebie Ty tylko wchlaniasz papke medialna, nie twozysz, nie jestes kreatywny. Zachowujesz sie jak zjadacz hamburgrow! Ergo: -nie rozwijasz sie. Zal mi i ciebie i twoich pogladow, ale sie nie dziwie. W dzisiejszych czasach stanowisz niestety norme. Nie myslisz samodzielnie. Ale w Ameryce jest jeszcze gozej, ty przynajmniej jeszcze piszesz, czytasz i rozumiesz to co przeczytales (mam nadzieje) i wiesz co napisales. W USA 65% spoleczenstwa to analfabeci, co niestety i nas czeka. SERIO! |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
W książkach nie ma nic, same litery. Teoretycznie to jest większy bodziec do poruszenia własnej wyobraźni, ale (wg.mnie) to właśnie je zubaża... O co mi chodzi? Otóż cały świat trzeba "sobie przedstawić", zbudować od podstaw na podstawie opisów etc... Zapewne powiesz, że to jest determinowane przez wyobraźnię czytelnika. I ja Ci przyznam rację, ale to jest właśnie uboższe, ponieważ tyle "interpretacji świata" ile ludzkich umysłów czytających daną pozycję. Zapewne nadal się ze mną nie zgadzasz; jedziemy dalej...: Wyobraźnia się nie będzie rozwijać, ponieważ nie będzie mieć coraz to nowych "obrazów" do "budowania", "kolejnych światów". Wszystkie nowe będą się opierać o stare schematy. Mam nadzieję, że mnie rozumiesz i chętnie przyjmę kontrargumenty, bo przyznam że nadepąłeś mi na odcisk ;) (czyt. poruszyłeś interesujący mnie temat). Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
Poza tym jakąś książkę warto przeczytać choćby dlatego, żeby zobaczyć jak został według niej zrobiony jakiś film... polecam tu "Sumę wszystkich strachów" Clancy'ego - i porównanie do filmu o tym samym tytule... he he ;) |
Cytat:
|
Cytat:
:zawstydz: |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Nie mówię, że książki są be, ale są mi skutecznie obrzydzone przez armię polonistek-fascynatek-#$%^&*... @malaczarna :D Hmm... nie wiem czy dział by się cieszył dużym zainteresowaniem. Gdyby to odemnie zależało dopisałbym 'literatura' do 'film/muzyka'. Zrobicie jak uważacie... |
Cytat:
Oooo... a dlaczego? Ja dopiero po studiach tak naprawdę wziąłem się za czytanie książek i odkryłem fascynujący świat, wspaniałe opowieści, oderwanie się od szarzyzny i telewizji...rewelacja! :piwo: |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Obowiązkowo komiksy :D
|
Cytat:
a studentka bylam ok.roku :) a serio to temat literatury, uwazam ze nie jest zlym pomyslem:)(mowie o ksiazkach z kartkami, a nie z plynami:)). ja lubie czytac:) |
oj, malaczarna, studentka sie chyba nie bylo... || nie wiesz co to literatura? calodobowe bibliteki do ktorych sie chodzi, jak literatura sie w domu skonczy? i moje ulubione - rekopisy! niezwykle niebezpieczne, bo tanie i czasem jak sie czlowiek zaczyta to az sie sciemnia! ||
najbardziej jednak preferuje literature zachodnia - kilkuletnia brytyjska lub grecka z piecioma gwaizdkami na okladce :D |
Podpisuję się pod tym 'oboma ręcyma' ;)
Dobry pomysł :spoko: |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
chociaz niestety malo kto czyta ksiazki:(, a moze dzieki temu by ktos sie skusil:) :piwo: |
literatura
witam!
proponuje zeby do dzialu film i muzyka dolaczyc literature (film,muzyka i literatura) bo zapewne kazdy z nas ma taka ksiazke(i) ktora podoba mu sie bardziej niz inne a w takim dziale moglby sie podzielic z innymi z wrazeniami z danej ksiazki(ek) itd.. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:02. |