![]() |
Platinunm 8x nagrywa się 4x
Witam,
Posiadam NEC 3500 2.16 oraz płyty Platinum DVD+R 8x 4.7GB. Podczas nagrywania nie mogę wybrać prędkości "nośnikowej" płyty, czyli 8x, mogę max wypalać z prędkością 4x. Pierwszy raz się coś takiego zdarzyło odkąd kupuje płyty tej firmy (około 50 jak do tej pory). Włościwie to w ostatnim szpindlu 25 szt. wszystkie się nagrywały jako 4x, w sumie mi to nie przeszkadza, ale coś jest nie tak i jak chcę wiedzieć co :) |
Inna partia dvd
|
To już zagłębiając się w temat zdążyłem spostrzec, ale, ale. Przecież w końcu Platinum nie jest taką złą firmą. Że inna partia to co, zła? Nie mają tam jakiejś kontroli jakości czy coś. Już wiem, że następne to będą Verbatimy, kończyło się babci sranie.
|
i z verbatimami tez jest roznie, to wielka loteria.
|
Ze wszystki jest różnie ;) Patrząc na opinie na tym forum zauważyłem, że wiecej osób używa Verbatim, następnie TDK, potem Platinum... W końcu to jest najlepsza trójka z najtańszych płyt ;]
|
bo ja wiem czy z najtanszych?:)najtansze sa po 70 groszy lub mniej:)Ale faktycznie to jest ta trojka.moim zdaniem platinum sie popsulo
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Płytki SONY, nigdy nie widziałem i nie miałem, rozważę propozycję, poszukam na forum porównam ceny ;)
|
Cytat:
http://www.nosniki.net/product_info....5ad7695971ea4c |
Już tematy przejrzane i wszystko wiem, odrazu kupię cake 25 szt. lub 50 szt. - w zależności od finansów.
Teraz może trochę inaczej, chciałem sobie zrobić test jakości, ale nie mogę http://www.xanagaz.republika.pl/quality.jpg Nie chcę zakładać innego tematu, mam nadzieję, że szybko uzyskam odp. |
Nie da sie na tym modelu neca
|
No to w takim razie jak mam sobie porównać jakość nagranych danych Platinum vs SONY?
|
tylko wciskajac f2 nie ma innej mozliwosci na tym modelu ew. zabrac plytke do kogos z neciem 3520lub nowszym lub inna nagrywarka umozliwiajaca przeprowadzenie tego testu
|
No to nabyłem 25 szt. SONY D11 za 33zł,- ;]
|
Przy verbatimamach można jeszcze uniknąć loterii, bierzesz opakowanie i patrzysz gdzie je wyprodukowano i już wiesz co masz.
|
Witam Was Wszystkich :) Nie zakładając Nowego entego tematu chciałem nawiązać do owych modeli płytek i nagrywarki NEC 3551_a którą zakupiłem(zainstalowałem ForceASPI)...Pierwsze płytki ze szpulki nagrywała Mi z prędkością 6x(a jedną płytkę nawet x8)...Teraz nagrywa Mi z prędkością x2(minęły ok.3 tygodnie od zakupu nagrywarki,wypaliłem ok.10 płyt DVD-R i jedną DWD+RW Platinum)...Wywaliło Mi w Nero nawet komunikat że nagra Mi Tylko z prędkością x4 bo jest zbyt wolny transfer z pliku źródłowego...O co chodzi jakby ?Proszę o jakieś sensowne wyjaśnienie...Acha - tąże płytkę i tak Mi wypaliło z prędkością x2(były to dane RAW)...Pozdrawiam
|
sprawdź czy nagrywarka i dysk są w trybie Dma - Nero Info Tool najprościej
druga sprawa to defragmentacja dysku - to potrafi zrobić system ostatnio zgrałem obraz DVD na zapchany dysk i był w prawie 1500 kawałkach :D to nie ma mowy aby osiągnąć przyzwoity transfer. |
DVD RW nagrywarka jest na secondary>slave pracuje w trybie multi-world DMA-2...Nie wiem czy to wina podpięcia na sec/slave?Ale trapi Mnie najbardziej to,że pierwszych kilka płytek wypaliła normalnie
|
a co jest na secondary master?
|
Dysk twardy na ATA 66 jeszcze...Przepinam na Secondary Master tą nagrywarkę,zobaczymy co to da...
>>edit>>Zmieniłem i na pierwszy rzut oka...ok. W menadżerze urządzeń wykrywa Mi Ultra DMA-33...Tak troszkę z innej beczki:Gdzie się w Nero włącza żeby pokazywało rzeczywistą prędkość nagrywania?? A tak wracająć do tematu - te Platinium-y są chyba jednak dobre :) Nagrywają Mi się filmy(ok 3.3 GB)...Wynik zapisu x8= 8min.12sec. - więc pewnie to nie była pełna prędkość x8 ??? Ale to i tak lepiej niż wczoraj...zapis ok 4GB=25 minut :wow: |
To ja coś dodam na temat PLATINUMek :)
Kupiłem cake chyba 50 szt. CD i wypalały się pięknie. Odrazu kupiłem cake 25 szt. DVD+R prawie rok temu (wraz z kupnem nagrywki LG GSA-4163B). Byłem bardzo zadowolony z tych płytek, bo nagrywały mi się 12x, mimo że to były płytki 8x, a w dodatku działały świetnie i były tanie. Jak mi się skończyły to od razu kupiłem kolejny cake 25x (cały czas na proline). Trochę się zdziwiłem, bo był to już inny rodzaj pudełka cake. STARY ->http://www.romstore.be/images/pictur.../cake25new.jpg, NOWY -> http://czystaplyta.pl/baner/plyty/pl..._x8_cake25.jpg Płytki miały od spodu inny odcień i miałem wrażenie, że kanty były bardziej "pociaprane" (choć to nie ma takiego znaczenia, bo esperanze kupiłem z prefekcyjnym wyglądem, a wiadomo co to jest esperanza). W nero już nie dało się nagrywać 12x tylko max 8x (czyli płytki są "inne"). Najgorsze jest to, że jak nagram 8x to płytki chodzą tragicznie albo w ogóle nie da się odczytać. Jak nagram 4x chodzą wpasniale jak stare-dobre... dla sprawdzenia nagrywarki nagrałem coś 12x na starej platinumce, która mi została i oczywiscie płytka śmiga pięknie... Dodam, że po tym felernym cake 25 kupiłem kolejny taki sam (myślałem, ze to była taka felerna seria) i sytuacja się niestety powtarza. Podsumowując, PLATINUM robiło dobre płytki, ale się opuściło :( P.S.: Dla sprawdzenia zaktualizowałem bios (na najnowszy) i to samo... (choć esperanza dała się już nagrać). Inne płytki się dobrze nagrywają - nawet activejet. Co do tych platinumek to te stare i nowe to były 8x PLUSY POZDRAWIAM :) |
Czy pokazując te zdjęcia chodziło Ci, że płyty były w innych pudełkach?? Masz rację kiedys paltiniumy były niezłe szczególnie plusy, teraz ciężko trafić dobre, zresztą tak jak w przypadku TDK+ X8.
|
Panowie nie wiem czy się zgodzicie ze mną, ale na dzień dzisiejszy to jedynie Verbatim trzyma klasę. Pozostałe marki schodzą na psy. Co chwilę zmieniają się jakości ich płytek. Ja od dłuższego czasu nagrywam tylko na Verbatim DVD+R x16
|
Cytat:
przy płytach Sony, bardzo ważne dla mnie jest to, że każda pali się prawie identycznie jakościowo, co widać na testach. mam teraz Maxelle R03 002, 4x palą się nieźle, ale przy paleniu 8x (co się często na NEC3540A nie udaje) jakość jest od bardzo dobrej do tragicznej. co płyta (z tego samego kołka) to inna jakość. |
Cytat:
|
Odnośnie tych platinumek. Sprawdziłem producentów przez NERO. Okazuje się, że te stare dobre robił RICOH (JPN) a te nowe dziadostwo RITEK. Kumpel dał mi luzem 3 platinumki i pierwsze co mnie zdziwiło to barwa identyczna jak tych starych, sprawdziłem producenta - CMC MAG (?), a działają nagrane 8x tak dobrze jak te stare. Muszę się dowiedzieć skąd je ma i kiedy je kupił...
POZDRAWIAM :) |
Ja bym trzymał się od płyt CMC... z daleka.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:32. |