Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Głośniki (https://forum.cdrinfo.pl/f5/glosniki-59624/)

kizio 09.12.2005 15:33

Głośniki

Zamierzam kupić sobie głosniki. Teraz mam Mediatech Vivace 2.1 ale chcialbym coś lepszego. Myślałem nad Logitechami lub Creativami. Doradźcie co kupić. Moje wymagania:
- Najlepiej 5.1
- Długie kable pomiędzy nimi i komputerem (ok 2 ewentualnie 3 metrów)
- Pilot byłby wskazany
- Wyjście słuchawkowe i mikrofonowe
- Regulacja basów
- Ładny wygląd
- Ekranowanie byłoby wskazane

Nie wszystkie wymagania musza być spełnione.
Cena: najlepiej jak najtaniej ale granica do hmm 800zł?

Blackegg 09.12.2005 16:25

Moze te sa bardzo dobre mam podobne :D TUTAJ

Gadzina18 09.12.2005 23:52

Polecam ten zestaw, może to nie jest 5.1 ale nadrabia to mocą i jakością dźwięku:) http://sklep.benchmark.pl/pelny_5820.html

Ryzator 16.12.2005 16:55

Z tego co wymieniłeś to kupuj creatury 5900 ale w logitech x-530 dźwięk jest lepszy, hehe;D

Są jeszcze nowe fajne cudeńka jbl ale ich nie słuchałem więc nie mogęnic dodać;)

demek 16.12.2005 17:45

a ja polecam creativy inspire 6060 :)

Ormianin 17.12.2005 00:20

Polecam glosniki... akle ie takie jakie wymienone zostaly wyyzej... najlepiej bedzie stary wzmacniacz i do niego zestaw "starych" glosnikow.... to bedzie lepiej brzmialo d tych 2 na 1

B@rtek 17.12.2005 00:35

Cytat:

Napisany przez demek
a ja polecam creativy inspire 6060 :)

Też je polecam, ale dodatkowo też Logitechy X-530 :)

mgit 17.12.2005 12:00

a ja polecam Creative Inspire P580 :)

Dorian 17.12.2005 16:39

Zależy do jakiej muzyki. P580 nie mają praktycznie średniego pasma - brak drugiej membrany daje znać w stopniu wysokim.

Popieram Ormianina.

Lepiej kupić stareńki wzmacniacz np. Diora + 2 głośniki 2x25W ( wystarczy ) = to będzie brzmieć lepiej niż te zestawy.

mgit 17.12.2005 17:11

czy ja wiem mam creative inspire p580 i dają czadu :D

pops 17.12.2005 18:04

racja z tym wzmacniaczem i glosnikami, ja znalazlem jakies starenkie tonsile w piwnicy, wyremontowalem, kupilem jakis prehistoryczny wzmacniacz akai, kosztowalo mnie to grosze, a gra duuuzo lepiej niz jakies creativy czy logitechy w plastikowych obudowach.

Dorian 17.12.2005 20:02

Cytat:

Napisany przez mgit
czy ja wiem mam creative inspire p580 i dają czadu :D

Ja miałem te P580 - grają nieźle ( lecz pewnie gorzej od T5900 - które już 2gą membrankę mają ) ... te głośniczki nadają się do muzyki w grach lub do oglądania filmów dvd na kompie , a nie do słuchania muzyki. Przy Foobarze i na sterach KX słychać wyraźnie,że byle stare radyjko ( choćby kilkunastoletni Zodiak ) + dwa głośniki o niezbyt dużej mocy ( ale 3 - od biedy 2-drożne ) miażdżą takie plastikowe zestawiki . Mówimy tu o słuchaniu muzyki - a tu wprawne ucho wychwyci różnicę, a brak kilku dzwięków ( które przy P580 praktycznie są niesłyszalne , a podkręcenie średnicy w EQ powodowało charczenie Creativów ) to już żenada.

Mam podłączony komp do 14 letniego wzmacniacza i dwóch kolumn po 30W każda. Z pewnością taki zestaw na allegro może się zamknąć w cenie od 200 - 400 zł, a jakość w porównaniu z plastykowymi prukadełkami - o wiele wyższa.

Ormianin 18.12.2005 01:57

Podlaczylem kiedys jakies "dobre" creative 2+1 i obok postawilem zabytek amatora 2b + tonsile 30 W. Sory... ale nikt mi nie wmowi ze creative graly lepiej, mimo super basu (subwofer) i tych pierdziawek satelitek... nie ma tutaj porownania do nieczego

dramina 28.12.2005 21:42

Kup sobie X-530.Polecam.creativy się umywają.

Calme 28.12.2005 22:04

A moze TO cudo ? :)

http://www.tronix-computers.pl/obr/p...ee1866f051.jpg

andrzejj9 28.12.2005 23:09

O właśnie - temat głośników, dla mnie na czasie :)

Otóż kupiłem sobie w wigilię ten zestawik:

http://www.creative.com/products/pro...&product=14096

Wcześniej miałem za sobą ze dwa miesiące jeżdżenia i dokładnego przysłuchiwania się różnym zestawow i po wielu próbach ostatecznie zdecydowałem się na ten. Miałem co prawda pewne zastrzeżenia, ale generalnie wydawał się poprawny.

No ale wróciłem do domu, dnia następnego rozpakowałem głośniki, pochwalilłem za estetykę (naprawdę zapakowanie plus nawet sam wygląda godny pochwały) i włączyłem. I... no właśnie i - dawno nie miałem tak negatywnego odczucia przy słuchaniu muzyki. Jednak przekonałem się o rzeczy niestety oczywistej - że dźwięk w głośnej hali, a w cichym pokoju to dwie zupełnie różne rzeczy (ale i tak co z tym zrobić, skoro czegoś takiego jak studio odsłuchowe w sklepie, to w Polsce raczej nie uświadczę..).

Dźwięk wydobywający się z tych głośników jest po prostu cholernie.. "płaski", całkowicie bez wyrazu. Subwoofer trochę nadrabia sprawę, ale w taki sposób, że po prostu zagłusza niedoskonałości satelitek, a nie wzbogaca ich dźwięk, co tak naprawdę powinno mieć miejsce..

Przez dwa dni dokładnie potestowałem głośniczki na wszystkim, co miałem (muzyka, gry, filmy, a trzeciego zapakowałem i pojechałem do kolegi muzyka. Nic mu nie mówiłem o swoich odczuciach, żeby nie sugerować odbioru, ale pierwsze, co on powiedział, kiedy je włączył (i to na kawałku, którego słuchał drugi raz w życiu) - kurde, ale tu środka brakuje.. Dokładnie! Mimo osobnego głośnikia dla średnich tonów, te głośniki praktycznie ich nie mają.

Potestowaliśmy je na różne sposoby, w tym różnym programami, których on używa i pierwsze wrażenia potwierdziły się. Głośniki kompletnie nie grają środka (no powiedzmy, że symbolicznie) i kiedy ściszy się subwoofer, jest po prostu źle. A kiedy włączyliśmy rock to już tragicznie..

Byłem dzisiaj znowu przyjrzeć się innym zestawom głośnikowym, bo jakby co, to te po prostu sprzedam na Allegro (kupiłem taniej niż tam sprzedają, więc jako praktycznie nowe nie straciłbym na tym więcej niż 20 - 25 złotych) i kupię inne. Ale problem w tym, że nie bardzo widzę jakąkolwiek alternatywę..

Słuchałem praktycznie wszystkiego, co jest w tym momencie łatwo dostępne na rynku (nie udało mi się niestety potestować Teaca, który również robi głośniki, ale które są trudne do dostania) i generalnie.. sam już nie wiem... Kiedyś miałem pożyczony od kolegi stary zestaw Creativa 5.1 bodajże Inspire 5800, który mimo słabszych basów, grał po prostu lepiej (zdecowanie więcej było środka - dźwięk daleki był dalej do doskonałości, ale był pełniejszy) i zastanawiam się, czy po prostu nie lepiej byłoby kupił starszy zestaw Creativa z jednym głośnikiem w satelitkach - jest taki P380. Nie mialem niestety możliwości jego przetestowania i nie wiem, czy znowu bym się nie przejechał..

Creativy I-Trigue odpadają w ogóle, bo ich dźwięk również zupełnie mi nie leży. Logitechy, którym się dzisiaj przysłuchiwałem są ciut lepsze, ale z kolei nie podoba mi się to, ze nie można w nich zupełnie wyciąć basu (nawet przy ściszonym do zera subwooferze jest on wyraźnie słyszalny). No i z bardziej praktycznych rzeczy - brak pilota i sterowanie na satelitce. Za super jakość bym to jeszcze przeżył, ale takiej w nich też nie ma.

W takim razie co?

Przyznam, że jestem trochę skołowany, bo długo wybierałem głośniki i myślałem, że kupiłem dobre, a tu się okazało, że naprawdę nieprzyjemnie mi się ich słucha.. Ale co gorsza - nie bardzo widzę alternatywę. Może rzeczywiście spróbować skompletować jakiś zestaw ze wzmacniaczem? Mam w domu starą wieżę Diory z potężnymi kolumnami, to dźwięk, jaki się z niej wydaje, to po prostu poezja. Nie znalazłem jeszcze na rynku zestawu (do ok. 2 - 3 tys. ), który chociaż zbliżony byłby do tego.

Ale jeśli wzmacniacz i głośniki we własnym zakresie, to gdzie tego szukać i na co patrzeć?

Jeszcze jedno do tych zaproponowanych wcześniej głośników:

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=13500

Oczywiście wszyscy się zachwycają, jak to zawsze w Komputroniku, ale jest jedna wypowiedź, która idealnie oddaje charakter tych głośników. Radzę przeczytać:

"
5 +jakość wykonania +wygląd -brak tonów średnich przez co basy są głuche a tony wysokie zbyt płaskie - trzeba się namęczyć z korektorem, aby można było jakoś posłuchać muzyki Podsumowując: Zestaw zdecydowanie nie dla audiofilów, nadaje się do filmów, efektów specjalnych, denerwowania sąsiada dudniącymi basami, robienia sobie tła muzycznego podczas pracy przy komputerze. Mimo wszystko lepszy od plastikowych 'pierdzików', a cena przyzwoita.
"

adbok 28.12.2005 23:30

Może to coś pomoże :)

Rzut okiem : Creative Inspire T6060 5.1

Rzut okiem : Creative SoundWorks SBS580

Rzut okiem : Creative GigaWorks ProGamer G500

Rzut okiem : Głośniki Creative

Osobisie mam Creative Inspire***8482; T7700 7.1 graja naprawde fajnie:) Tylko ze bez lepszej karty dzwiekowej zakup takich glosnikow nie ma sensu;/ (moje zdanie) mozna uslyszec wyrazna roznice w muzyce/grach/filma i innych dzwieko-wydawczych rzeczach. Minimum jakies HDA lub SS,Audygi2(zs dla zestawu 7.1)

Co do samych glosnikow.... do basu bym sie mogl czepic;( bo taki twardy strasznie;/ ale i na to jest sposob. Poczytaj recki od benchmarka zawsze cos pomoze:)

Calme 28.12.2005 23:34

Cytat:

Napisany przez adbok
Osobisie mam Creative Inspire***8482; T7700 7.1 graja naprawde fajnie:) Tylko ze bez lepszej karty dzwiekowej zakup takich glosnikow nie ma sensuCo do samych glosnikow.... do basu bym sie mogl czepic;( bo taki twardy strasznie;/ ale i na to jest sposob.

Adbook :) witaj w klubie rowniez posiadam ten model podpiety pod A2 ZS i podpisuje sie pod Twoimi spostrzezeniami - jest to dosc przyzwoity zestaw ale nic wiecej niestety - od kiedy slyszalem w akcji Logitech Z5500 nic mi sie juz nie podoba :)

adbok 29.12.2005 00:41

Cytat:

Napisany przez Calme
Adbook :) witaj w klubie rowniez posiadam ten model podpiety pod A2 ZS i podpisuje sie pod Twoimi spostrzezeniami - jest to dosc przyzwoity zestaw ale nic wiecej niestety - od kiedy slyszalem w akcji Logitech Z5500 nic mi sie juz nie podoba :)

dobrze ze sie rozumiemy;) ja mam SS :O ale i tak nie jest :bicz: :D zbieram na audigy4:D hehe :joke:
EDIT: poczytalem troche o kartach i A2zs jest lepsze od A4!! jest na lepszych ukladach:) no i zawsze mozna zrobic audigy@audigy4 .... zawsze te pere zl w kieszeni zostaje:)
chyba najtaniej Sound Blaster AUDIGY 2 ZS OEM moze sie kiedys uzbiera:D ehhe

:piwo: CreAtive + CreAtive = jakosc i czystosc dzwieku:) sprawdzone!!

Dorian 29.12.2005 07:40

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
O właśnie - temat głośników, dla mnie na czasie :)

Otóż kupiłem sobie w wigilię ten zestawik:

http://www.creative.com/products/pro...&product=14096

Wcześniej miałem za sobą ze dwa miesiące jeżdżenia i dokładnego przysłuchiwania się różnym zestawow i po wielu próbach ostatecznie zdecydowałem się na ten. Miałem co prawda pewne zastrzeżenia, ale generalnie wydawał się poprawny.

No ale wróciłem do domu, dnia następnego rozpakowałem głośniki, pochwalilłem za estetykę (naprawdę zapakowanie plus nawet sam wygląda godny pochwały) i włączyłem. I... no właśnie i - dawno nie miałem tak negatywnego odczucia przy słuchaniu muzyki. Jednak przekonałem się o rzeczy niestety oczywistej - że dźwięk w głośnej hali, a w cichym pokoju to dwie zupełnie różne rzeczy (ale i tak co z tym zrobić, skoro czegoś takiego jak studio odsłuchowe w sklepie, to w Polsce raczej nie uświadczę..).

Dźwięk wydobywający się z tych głośników jest po prostu cholernie.. "płaski", całkowicie bez wyrazu. Subwoofer trochę nadrabia sprawę, ale w taki sposób, że po prostu zagłusza niedoskonałości satelitek, a nie wzbogaca ich dźwięk, co tak naprawdę powinno mieć miejsce..

Przez dwa dni dokładnie potestowałem głośniczki na wszystkim, co miałem (muzyka, gry, filmy, a trzeciego zapakowałem i pojechałem do kolegi muzyka. Nic mu nie mówiłem o swoich odczuciach, żeby nie sugerować odbioru, ale pierwsze, co on powiedział, kiedy je włączył (i to na kawałku, którego słuchał drugi raz w życiu) - kurde, ale tu środka brakuje.. Dokładnie! Mimo osobnego głośnikia dla średnich tonów, te głośniki praktycznie ich nie mają.

Potestowaliśmy je na różne sposoby, w tym różnym programami, których on używa i pierwsze wrażenia potwierdziły się. Głośniki kompletnie nie grają środka (no powiedzmy, że symbolicznie) i kiedy ściszy się subwoofer, jest po prostu źle. A kiedy włączyliśmy rock to już tragicznie..

Byłem dzisiaj znowu przyjrzeć się innym zestawom głośnikowym, bo jakby co, to te po prostu sprzedam na Allegro (kupiłem taniej niż tam sprzedają, więc jako praktycznie nowe nie straciłbym na tym więcej niż 20 - 25 złotych) i kupię inne. Ale problem w tym, że nie bardzo widzę jakąkolwiek alternatywę..

Słuchałem praktycznie wszystkiego, co jest w tym momencie łatwo dostępne na rynku (nie udało mi się niestety potestować Teaca, który również robi głośniki, ale które są trudne do dostania) i generalnie.. sam już nie wiem... Kiedyś miałem pożyczony od kolegi stary zestaw Creativa 5.1 bodajże Inspire 5800, który mimo słabszych basów, grał po prostu lepiej (zdecowanie więcej było środka - dźwięk daleki był dalej do doskonałości, ale był pełniejszy) i zastanawiam się, czy po prostu nie lepiej byłoby kupił starszy zestaw Creativa z jednym głośnikiem w satelitkach - jest taki P380. Nie mialem niestety możliwości jego przetestowania i nie wiem, czy znowu bym się nie przejechał..

Creativy I-Trigue odpadają w ogóle, bo ich dźwięk również zupełnie mi nie leży. Logitechy, którym się dzisiaj przysłuchiwałem są ciut lepsze, ale z kolei nie podoba mi się to, ze nie można w nich zupełnie wyciąć basu (nawet przy ściszonym do zera subwooferze jest on wyraźnie słyszalny). No i z bardziej praktycznych rzeczy - brak pilota i sterowanie na satelitce. Za super jakość bym to jeszcze przeżył, ale takiej w nich też nie ma.

W takim razie co?

Przyznam, że jestem trochę skołowany, bo długo wybierałem głośniki i myślałem, że kupiłem dobre, a tu się okazało, że naprawdę nieprzyjemnie mi się ich słucha.. Ale co gorsza - nie bardzo widzę alternatywę. Może rzeczywiście spróbować skompletować jakiś zestaw ze wzmacniaczem? Mam w domu starą wieżę Diory z potężnymi kolumnami, to dźwięk, jaki się z niej wydaje, to po prostu poezja. Nie znalazłem jeszcze na rynku zestawu (do ok. 2 - 3 tys. ), który chociaż zbliżony byłby do tego.

Ale jeśli wzmacniacz i głośniki we własnym zakresie, to gdzie tego szukać i na co patrzeć?

Jeszcze jedno do tych zaproponowanych wcześniej głośników:

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=13500

Oczywiście wszyscy się zachwycają, jak to zawsze w Komputroniku, ale jest jedna wypowiedź, która idealnie oddaje charakter tych głośników. Radzę przeczytać:

"
5 +jakość wykonania +wygląd -brak tonów średnich przez co basy są głuche a tony wysokie zbyt płaskie - trzeba się namęczyć z korektorem, aby można było jakoś posłuchać muzyki Podsumowując: Zestaw zdecydowanie nie dla audiofilów, nadaje się do filmów, efektów specjalnych, denerwowania sąsiada dudniącymi basami, robienia sobie tła muzycznego podczas pracy przy komputerze. Mimo wszystko lepszy od plastikowych 'pierdzików', a cena przyzwoita.
"

Widzę,że mamy identyczne doświadczenia:) O płaskim dźwięku pisałem na stronie poprzedniej i również na Diorę przelałem zachwyt po wszelkich testach pierdziawek Creative czy Logitecha. Jestem nawet gotów powiedzieć,że Twoja Diora grałaby lepiej od tych zestawików z certyfikatem THX . Płasko to brzmi, dynamiki zero, a średnica potraktowana po macoszemu. Soob dudni - to prawda. Nieco sytuację poprawiają KX-y jako sterowniki w takich zestawach - co nieco uwypuklają. Jednak Tobie Andrzeju radzę jednak pozostanie przy Diorze - od lat twierdzę ,że jeśli zestaw do słuchania muzyki to tylko stereo - żadnej żałosnej emulacji mp3 do 5+1 . Twoja wiekowa wieża z pewnością spełni swoje zadanie . Ja do wzmacniacza Diory WS-504 podłączyłem 4 głośniki - 2x150W i 2x30 na tył . Gra to cudnie ... te 30tki już praktycznie miażdżą każdy zestawik 5+1 CZY 7+1 sprzedawany przez tych dwóch producentów. Zostań przy stereo i Diorze ... myślę ,że się nie zawiedziesz ... też się podkusiłem zestawikami - bo dźwiękówka zintegrowana z pł.główną grała żałośnie ze wzmacniaczem, który bezlitośnie uwypuklił słabości AC97. Po wymianie na Audigy przetestowałem 5 zestawów 5+1 i najlepiej grały P5800 , tylko później zadziałała 15 letnia Diora i zmiotła całe to plastikowe towarzystwo.

Co do P380 - zawiódłbyś się - miałem P580 - a to to samo tylko dodano tył i center. Zero średnicy , jedna membranka nie wytworzy nic co nawet przypomina dobry dźwięk.

Powiem może inaczej jeśli ktoś słucha techno czy dance to takie pierdziułki starczą, a soob sprawdzi się jak tuba w aucie. Wystarczy troszkę rocka czy nawet troszkę popu z prawdziwym instrumentalium i takie głośniczki odpadają w przedbiegach.

nimal 29.12.2005 08:31

hm, creative zawswze robil poprawne glosniki, ale nigdy nie doskonale
swietne do techno czy innych, gdzie czystosc dzieku i jego jakosc daja sie wyrazic przez mocny bas i brak szumow... ale jesli chcesz posluchac klasyki to tylko i wylacznie logitech!
sam mam lekko juz "starozytny" zestaw r-30 czy jakos tak (4+1) i do dzis sie nim zachwycam, podobnie jak wiekszosc moich gosci (choc od kiedy kupilem kino, to czesciej puszczam muze przez moja kochana KODE ;) sprzet nie jest audiofilski - do tego nigdy nie aspirowal)
polecam Logitechy
moge Ci nawet tanio odsprzedac moje R-30 - od kiedy mam corke to i tak nie moge za bardzo na nim poszalec i uzywam sluchawek... a do filmow czy muzy jak nie siedze przy kompie jednak kino domowe :)

andrzejj9 29.12.2005 18:48

Cytat:

Napisany przez adbok
Rzut okiem : Creative Inspire T6060 5.1

Rzut okiem : Creative SoundWorks SBS580

Rzut okiem : Creative GigaWorks ProGamer G500

Rzut okiem : Głośniki Creative

Osobisie mam Creative Inspire***8482; T7700 7.1 graja naprawde fajnie:) Tylko ze bez lepszej karty dzwiekowej zakup takich glosnikow nie ma sensu;/ (moje zdanie) mozna uslyszec wyrazna roznice w muzyce/grach/filma i innych dzwieko-wydawczych rzeczach. Minimum jakies HDA lub SS,Audygi2(zs dla zestawu 7.1)

Co do samych glosnikow.... do basu bym sie mogl czepic;( bo taki twardy strasznie;/ ale i na to jest sposob. Poczytaj recki od benchmarka zawsze cos pomoze:)

Poczytałem, ale już po pierwszym artykule na temat głośników T6060 nabrałem wrażenia, że testerzy tak naprawdę nie bardzo wiedzą, o czym piszą..

W każdym razie zainteresował mnie ten zestaw:

http://benchmark.pl/r.php?file=http:.../strona-1.html

Co prawda 5.1 nie jest mi potrzebny, ale być może jest jego odpowiednik 2.1? Miał ktoś może z tym do czynienia i mógłby kilka słów na ich temat napisać? Co prawda mała szansa, żebym chciał wydać 500 - 700 złotych na głośniki (strzelam cenę), ale poprawi mi samopoczucie, jeśli będę wiedział, że są na rynku jakieś dobre ;)

Artykuł o przeróbce subwoofera jest w porządku, ale akurat jemu nic nie mogę w tym zestawie, który mam, zarzucić.

andrzejj9 29.12.2005 18:53

Cytat:

Napisany przez Dorian
Widzę,że mamy identyczne doświadczenia:) O płaskim dźwięku pisałem na stronie poprzedniej i również na Diorę przelałem zachwyt po wszelkich testach pierdziawek Creative czy Logitecha. Jestem nawet gotów powiedzieć,że Twoja Diora grałaby lepiej od tych zestawików z certyfikatem THX . Płasko to brzmi, dynamiki zero, a średnica potraktowana po macoszemu. Soob dudni - to prawda. Nieco sytuację poprawiają KX-y jako sterowniki w takich zestawach - co nieco uwypuklają. Jednak Tobie Andrzeju radzę jednak pozostanie przy Diorze - od lat twierdzę ,że jeśli zestaw do słuchania muzyki to tylko stereo - żadnej żałosnej emulacji mp3 do 5+1 . Twoja wiekowa wieża z pewnością spełni swoje zadanie . Ja do wzmacniacza Diory WS-504 podłączyłem 4 głośniki - 2x150W i 2x30 na tył . Gra to cudnie ... te 30tki już praktycznie miażdżą każdy zestawik 5+1 CZY 7+1 sprzedawany przez tych dwóch producentów. Zostań przy stereo i Diorze ... myślę ,że się nie zawiedziesz ... też się podkusiłem zestawikami - bo dźwiękówka zintegrowana z pł.główną grała żałośnie ze wzmacniaczem, który bezlitośnie uwypuklił słabości AC97. Po wymianie na Audigy przetestowałem 5 zestawów 5+1 i najlepiej grały P5800 , tylko później zadziałała 15 letnia Diora i zmiotła całe to plastikowe towarzystwo.

Co do P380 - zawiódłbyś się - miałem P580 - a to to samo tylko dodano tył i center. Zero średnicy , jedna membranka nie wytworzy nic co nawet przypomina dobry dźwięk.

Powiem może inaczej jeśli ktoś słucha techno czy dance to takie pierdziułki starczą, a soob sprawdzi się jak tuba w aucie. Wystarczy troszkę rocka czy nawet troszkę popu z prawdziwym instrumentalium i takie głośniczki odpadają w przedbiegach.

Ja co do Diory wątpliwości nie mam i gdybym mógł ją u siebie podłączyć, to nie szukałbym niczego innego. Ale mi jeszcze potrzebny po prostu w miarę dobry zestawik do słuchania muzyki i ewentualnie oglądania filmów do notebooka. Nie musi to być super sprzęt, ale też nie chciałbym, żeby grał tak płasko, jak te głośniki, które kupiłem. Zestaw Inspire chyba 5900, który kiedyś miałem pożyczony mniej więcej spełniał te potrzeby.

Co do tego, co napisałeś, to zgadzam się i dzięki za opinię w kwestii P380. Cieszę się, że są osoby, które krytycznie oceniają dźwięk i nie chwalą pierwszych lepszych dostępnych głośników, dlatego, że to Creativy czy Logitech. A tak niestety najczęściej jest w sklepach..

Z dance i techno zgadza się dokładnie - tego typu muzyka nieźle brzmi nawet na tych moich. Ale jak wchodzi pop, którego lubię słuchać, nie mówiąc już o rocku, to jest gorzej, dużo gorzej...

Dalej więc nie wiem, co zrobić, ale przynajmiej wiem, gdzie w razie czego można się zapytać :)

andrzejj9 29.12.2005 18:56

Cytat:

Napisany przez nimal
hm, creative zawswze robil poprawne glosniki, ale nigdy nie doskonale
swietne do techno czy innych, gdzie czystosc dzieku i jego jakosc daja sie wyrazic przez mocny bas i brak szumow... ale jesli chcesz posluchac klasyki to tylko i wylacznie logitech!
sam mam lekko juz "starozytny" zestaw r-30 czy jakos tak (4+1) i do dzis sie nim zachwycam, podobnie jak wiekszosc moich gosci (choc od kiedy kupilem kino, to czesciej puszczam muze przez moja kochana KODE ;) sprzet nie jest audiofilski - do tego nigdy nie aspirowal)
polecam Logitechy
moge Ci nawet tanio odsprzedac moje R-30 - od kiedy mam corke to i tak nie moge za bardzo na nim poszalec i uzywam sluchawek... a do filmow czy muzy jak nie siedze przy kompie jednak kino domowe :)

A jak byś dokładniej określił tę przewagę Logitechów nad Creativami? Bo tak jak pisałem wcześniej, rzeczywiście jak jeszcze raz porównałem, to dźwięk z Logitecha wydawał mi się bardziej dynamiczny i bogatszy niż Creativa, ale też już miałem tyle przesłuchanych głośników, że raczej byłem mało obiektywny..

Aha - i jak możesz to podaj dokładny symbol tych swoich głośników. R-30 nie mogłem znaleźć na internecie.

dramina 01.01.2006 20:37

Kup sobie Logitechy X-530.Mam je od roku i są super.Są lepsze od Creativa.Mój kumpel ma Creativy i porównywałem dźwięk.Logitechy mają lepszy bass,w craetivach bass jest taki wyjący.Najlepiej kup sobie do nich Sound Blastera jakiegoś to już będzie super.

pozdro

Dorian 02.01.2006 00:55

Nie o bas się tu rozchodzi Dramina lecz raczej o tony średnie, których plastikowe klocki nawet za kilkaset zł - dobrych nie dostarczą

Prawda jest taka Andrzeju,że jeśli do notebooka szukasz to raczej nie znajdziesz nic godnego pochwały .

Logitechy, które przytoczył Dramina nie są złe ( słyszałem X-230 , a to zubożały o tył i środek odpowiednik X-530 ) lecz i tak przy 70% głośności przy natłoku gitar i perkusji charczą .

Lepiej już kupić

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=79075802

wydaje to z siebie całkiem przyjemny, ciepły dźwięk , a że firma średnia - cóż z tego skoro gra lepiej.

Jednak radziłbym przetestować - nie wiem co tam masz w notebooku za kartę ... pewnie integrę jakąś - a tu dobre głośniki mogą stać się kiepskie

może więc zamiast pakować się w 5+1 zaryzykuj 2+1 nawet tego Mercurego i dokup :

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=15354

lub jeśli cenisz sobie miejsce wokół ( ale będzie drożej )

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=17504

Strasznie ciężki wybór .

Ja najpierw kupiłem kartę dźwiękową - strasznie mnie integry wnerwiają - poza Soundstormem chyba żadna nie jest w stanie mile zaskoczyć wnikliwego słuchacza. Co do głośników do laptopa - jako,że często jestem w podróży używam raczej słuchawek , głośniki by mi się jedynie plątały.

Gdybym miał jednak coś kupić to :

tego Mercurego z linka na allegro podanego wyżej

lub

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=15265

( z tym,że prawdą jest jakoby soob w Creativach dudnił ) - niwelują to ustawienia w Kxach .

Jest to chyba najlepszy i cenowo rozsądny z 2+1 - dwie membranki robią swoje.

I bądź tu mądry;)

andrzejj9 02.01.2006 01:25

@ Dorian

Dzięki za wszystkie uwagi i propozycje :) , ale tak tylko się upewnię, czy śledziłeś dokładnie wątek pod kątem mojego pytania, bo:

a) mnie cały czas interesują tylko głośniki 2.1, bo na 5.1 nie mam nawet wyjść z karty w notebooku

b) te głośniki creativa, które poleciłes mi na końcu to dokładnie to samo, co właśnie kupiłem, tylko poprzednia wersja stylistyczna. Ja mam model T3030 i to właśnie z niego jestem niezadowolony.

Natomiast co do tego zestawu z Allegro.. Miałeś może możliwość ich przetestowania i sprawdzenia, jak grają? Wyglądają w miarę i nie jest to Creative (co ostatnio staje się dla mnie zaletą..), więć trochę mnie zaciekawiły. Jeśli warto to będę próbował je jakoś przetestować, zwłaszcza, że osoba sprzedająca jest w wrocławia.

Dodatkowa karta raczej teraz nie wchodzi w grę. Zdaję sobie oczywiście sprawę, że to, co mam w notebooku to raczej nic ciekawego, ale mam też w pamięci, że na głośnikach Creativa chyba Inspire 5800, które miałem kiedyś pożyczone, grała całkiem nieźle. A i ja rewelacji tu nie oczekuję. Po prostu poprawnego dźwięku na całym paśmie.

Podobnie karta wewnętrzna raczej w tym momencie mnie nie interesuje ze względu na koszty. Ale może kiedyś sobie taką sprawię. Na razie jednak głośniki, bo co mi z lepszej karty, jak nie będę miał na czym jej wykorzystać. Bo te głośniki co mam teraz i na dobrym Sound Blasterze nie grają lepiej. Przetestowałem je dokładnie na różnych komputerach i w różnych konfiguracjach.

I jeszcze jedno - te alternatywne sterowniki są tylko do Sound Blastera, czy mogą być do każdej karty (również zintegrowanej)?

REi 02.01.2006 01:34

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
I jeszcze jedno - te alternatywne sterowniki są tylko do Sound Blastera, czy mogą być do każdej karty (również zintegrowanej)?

Do wszystkich kart z czipami EMU (EMU10K1 - Live! i Audigy 1 i EMU10K2 Audigy 2, 2zs i 4) ... a te produkuje Creative, wiec raczej nie. Ale moge sie mylic.

nimal 02.01.2006 07:47

fakycznie andrzeju, "zapomnialo" mi sie dostawic s z przedu
prawidlowe oznaczenie to sr-30
http://computing.kelkoo.co.uk/b/a/ps_378998/110601.html
dozucam dwie podstawki pod tylne (metr wysokosci, made by ikea)

Dorian 02.01.2006 09:28

Przyznaję Andrzeju ,że nie doczytałem ,że interesuje Cię jedynie 2+1 ;)

Co do tych Creativów z punktu B - to jedynie gdybałem iż przewaga drugiej membranki w stosunku do posiadanych przeze mnie kiedyś P580 da wymierne rezultaty. Tym bardziej jeśli Cię nie przekonały T3030 to tym bardziej seria P odpada ;)

Tak - słyszałem te Mercury i u mnie grały dość ciepło - z całkiem niezłym środkiem i byłbym zadowolony .

Jednak mówię o wrażeniach odsłuchowych pod Audigy ... bo po kilku testach mam wrażenie ,że dźwiękówki zintegrowane grają podobnie na wielu zestawach ... wcześniej na notebooku miałem podłączone do testów 3 zestawy Logitecha, 5 Creative , jeden Tracera, jeden Easy - Touch i tego właśnie Mercurego. Wszystkie grały podobnie - laptop Toshiba , a dźwiękówka z niej we wszystkich specyfikacjach jest określana jako odpowiednik Soundblaster Pro - a jak pamiętasz zapewne to prehistoria . Namawiam Cię do nazbierania na wewnętrzną Audigy - odczujesz ogromną różnicę... lecz jak piszesz - finanse. Może odwiedź jakoś sprzedawcę z laptopem i może da radę wypróbować te Mercury.

Co do pytania o KX-y :

http://kxproject.lugosoft.com/faq.php?language=en#Q15

Ormianin 02.01.2006 09:43

@Andrzej

Jesli szukasz dobrego dzwieku, to raczej w tych plastikowych spikerach go nie znajdziesz i glupota jest porownywac dzwiek plynacy z dobrego wzmacniacza z prawdziwymi kolumnami do komputerowych spikerow... mialem troche tych zestawow i moge Ci stanowczo napisac ze nie bylo takiego ktory dalby z siebie cos wiecej niz drgania obudowy... jesli szukasz dobrego dzwieku do laptopa to tylko markowe sluchawki... a jelsi chcesz w podrozy posluchac muzyki, to kup jakis tam zestaw stereo za 20 zl (dwa glosniki) i tez bedzie grac... :)

Dorian 02.01.2006 09:52

;) Pisaliśmy już o tym:)

Zgadzam się z Ormianiem w każdym słowie - jednak laptop rządzi się swoimi prawami ( ja ze względu na częste wyjazdy używam jedynie słuchawek ) ... i tu wzmacniacz + głośniki mogą odpaść ze względów "lokalowych" ... tak z ciekawości wczoraj patzyłem na allegro i Diora WS-502 poszła za 110 zł - nic tylko brać !.

demek 02.01.2006 10:14

te mercury graja ladnie a nawet bardzo ladnie
maja jedna duza wade, ktora wymagala korekty mojej i sasiada - woofer, bass z niego byl taki plytki, pusty bez efektu wiec przebudowalismy woofer, glosnik ze srodka zostal przniesiony na dol, zostal wytluminiony, dociazony i stoi teraz na kolcach. efekt jest, ze teraz jako tako gra ale bedzie chyba jego wymiana.

co do t6060 - dokladnie ten sam sasiad je posiada podpiete pod mante. no ale jako, ze bass tam dudni a nie gra wiec zbudowalismy nowy woofer
http://www.visaton.de/english/artikel/art_790_7_32.html
o ten na glosniku visatona. oczywiscie dalej wzmicnienie przychodzi z tego co bylo w orginalnych glosnikach a nie zaden zewnetrzny wzmacniacz itp.

sam glosnik w creativach nie jest zly, a powodem jego dudnienia jest konstrukcja paki. to ze glosnik jest z boku a sama paka jest waska.

a jak chcesz zestaw do laptopa i nie tylko to kup odemnie sprzet z podpisu:P

adbok 02.01.2006 16:37

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
@
mnie cały czas interesują tylko głośniki 2.1 [...]

Creative MegaWorks***8482; 2.1 THX 250D retail jedne z najlepszych 2.1 :) i THX :D

andrzejj9 02.01.2006 17:57

Cytat:

Napisany przez Dorian
Przyznaję Andrzeju ,że nie doczytałem ,że interesuje Cię jedynie 2+1 ;)

Co do tych Creativów z punktu B - to jedynie gdybałem iż przewaga drugiej membranki w stosunku do posiadanych przeze mnie kiedyś P580 da wymierne rezultaty. Tym bardziej jeśli Cię nie przekonały T3030 to tym bardziej seria P odpada ;)

Tak - słyszałem te Mercury i u mnie grały dość ciepło - z całkiem niezłym środkiem i byłbym zadowolony .

Jednak mówię o wrażeniach odsłuchowych pod Audigy ... bo po kilku testach mam wrażenie ,że dźwiękówki zintegrowane grają podobnie na wielu zestawach ... wcześniej na notebooku miałem podłączone do testów 3 zestawy Logitecha, 5 Creative , jeden Tracera, jeden Easy - Touch i tego właśnie Mercurego. Wszystkie grały podobnie - laptop Toshiba , a dźwiękówka z niej we wszystkich specyfikacjach jest określana jako odpowiednik Soundblaster Pro - a jak pamiętasz zapewne to prehistoria . Namawiam Cię do nazbierania na wewnętrzną Audigy - odczujesz ogromną różnicę... lecz jak piszesz - finanse. Może odwiedź jakoś sprzedawcę z laptopem i może da radę wypróbować te Mercury.

Co do pytania o KX-y :

http://kxproject.lugosoft.com/faq.php?language=en#Q15

Tymi głośnikami Mercury trochę mnie zaciekawiłeś. Będę musiał skontaktować się z tamtym sprzedającym i może umówić na jakiś mały test.

Co do karty w lapopie, to nawet nie wiem, jaka to jest. W każdym razie słuchałem na niej kilka różnych zestawów i wyraźnie słychać różnicę, więc może nie jest to taki zupełny szmelc. W każdym razie obecne głośniki grają kiepsko (T3030), a wspominane już inspire 5800 grały całkiem całkiem (chociaż to zestaw 5.1 i mogłem podłączyć tylko 2 satelitki).

Kupno zewnętrznej karty odkładam na dalszą przyszłość, jeśli uznam, że jest mi to potrzebne. Na razie nie jest na pewno, bo nie mam głośników, do których warto byłoby coś takiego dokupić. Te testowałem na różnych, w tym bardzo dobrych kartach i końcowy efekt był mniej więcej porównywalny.

O kx-ach poczytam, dzięki za link.

@ Nimal

Z wyglądu raczej takie nienajładniejsze, ale nie to jest najważniejsze. Ja jednak na razie potrzebuję 2.1, więc przestrzenne nie przydadzą mi się.

andrzejj9 02.01.2006 18:03

Cytat:

Napisany przez Ormianin
@Andrzej

Jesli szukasz dobrego dzwieku, to raczej w tych plastikowych spikerach go nie znajdziesz i glupota jest porownywac dzwiek plynacy z dobrego wzmacniacza z prawdziwymi kolumnami do komputerowych spikerow... mialem troche tych zestawow i moge Ci stanowczo napisac ze nie bylo takiego ktory dalby z siebie cos wiecej niz drgania obudowy... jesli szukasz dobrego dzwieku do laptopa to tylko markowe sluchawki... a jelsi chcesz w podrozy posluchac muzyki, to kup jakis tam zestaw stereo za 20 zl (dwa glosniki) i tez bedzie grac... :)

Dźwięk potrzebuję do pokoju, bo niby wieżę mam (o dziwo całkiem przyzwoitą jeśli chodzi o dźwięk) i nawet odtwarza mp3, ale przegrywać wszystkiego na płyty nie chcę ( i tak w nich ginę), a tak za każdym razem nagrywać piosenkę, której akurat mam ochotę posłuchać, to też kiepskie rozwiązanie. Tak więc jakieś głośniki.

Na podróż i inne sytuacje poza domem mam słuchawki Koss-a, o których już kilka razy na forum wspominałem i których nie zamieniłbym nawet na najdroższy zestaw głosników :)

A wzmacniacz.. nie mówię nie, a własciwie bardzo chętnie. Ale musiałbym znaleźć coś sensownego za rozsądną cenę, a teraz nie bardzo mam czas, żeby zacząć szukać. Ale może przy okazji, jeśli coś wpadnie mi w oko.

@ adbok

O tym zestawie też już wspominałem i bardzo chciałbym mieć możliwość jego przetestowania. Bo cena jakoś wcale mnie nie przekonuje. Miałem możliwość posłuchania tego najdroższego zestawu Logitecha za ok. 1500 złotych (7.1) i powiem szczerze, że nie wymieniłbym swoich głośników od komputera stacjonarnego (jakiś stary zestawik 2.0, ale naprawdę świetny) na nie, nawet gdybym nie musiał dopłacać. Przykro mi, ale bardzo się dźwiękiem rozczarowałem. Chociaż może nie tyle, że rozczarowałem, bo sam w sobie był poprawny. Ale po prostu poprawny, w żaden sposób nie rewelacyjny. Jak dla mnie to powinien być punkt wyjścia w głośnikach za 100 złotych, a za 1500 wymagałbym już czegoś na zdecydowanie wyższym poziomie.

Szafran 02.01.2006 18:53

ja osobiscie polecam logitechy - maja (wedlug mnie) duzo lepszy dzwiek od creativow (nie mowiac juz o tym ze creativy maja dziwna sposobnosc do tego ze sub charczy przy wiekszej glosnosci)

ogolnie bardzo polecam te co mam w podpisie - cena niestety kolo 1200-1300pln, ale moge zagwarantowac ze sie oplaca (i moj 3 pietrowy blok skacze przy 80% - wiecej nie daje bo nie chce okien stracic ;) )

andrzejj9 02.01.2006 20:27

Cytat:

Napisany przez Szafran
ja osobiscie polecam logitechy - maja (wedlug mnie) duzo lepszy dzwiek od creativow (nie mowiac juz o tym ze creativy maja dziwna sposobnosc do tego ze sub charczy przy wiekszej glosnosci)

ogolnie bardzo polecam te co mam w podpisie - cena niestety kolo 1200-1300pln, ale moge zagwarantowac ze sie oplaca (i moj 3 pietrowy blok skacze przy 80% - wiecej nie daje bo nie chce okien stracic ;) )

Ten zestaw, jak już pisałem testowałem i nie zrobił na mnie pozytywnego wrażenia. To znaczy grał poprawnie, ale nic ponad to.

Natomiast co do basów, to też już wcześniej to pisałem, ale powtórzę - to jest akurat rzecz, co do której w przypadku tych głośników nie mm większych zastrzeżeń. Bas jest głęboki i poprawnie brzmi. Po dokładniejszym przysłuchaniu, rzeczywiście w niektórych piosenkach można dosłuchać się lekkiego charczenia, ale raz, że jest to sporadyczne, a dwa, że tak naprawdę, żeby to usłyszeć, trzeba się bardzo wsłuchać, co robię rzadko, gdy muzyka leci w tle. A jak chcę jej posłuchać "na pierwszym planie" to biorę odtwarzacz mp3 i swoje słuchawki KOSS-a.

Szafran 02.01.2006 20:45

Pisales o jakims dziwnym zestawie 7.1 logitecha. to co ja mam to zestaw 5.1 o mocy lacznie 505W RMS (z czego 188 przypada na suba). jak dla mnie jakosc tego zestawu jest lepsza niz wiekszosci zestawow za pare "kola" a juz na pewno lepsza od zestawow kina domowego do 2k pln. ale ogolnie glosniki trzeba posluchac zanim sie je kupi bo w tej sprawie to jest ocena bardzo subiektywna, gdyz kazdy ma inny sluch. jak dla mnie creativy na pewno odpadaja, bo sa poprostu cienkie (mowie w tym momencie o gigaworks s750 - moze i maja mocniejszego suba, ale co z tego jak ma on duzo mniejsza kubature i chociazby przez to nie ma najmniejszych szans na to zeby brzmiec z jakoscia czesciowo zblizona do tego z logitechow)

ale tak jak mowie, to jest ocena subiektywna i jak ktos nie poslucha to nie bedzie wiedzial - glownikow nie da sie ocenic inaczej niz subiektywnie.

andrzejj9 02.01.2006 21:08

Cytat:

Napisany przez Szafran
Pisales o jakims dziwnym zestawie 7.1 logitecha. to co ja mam to zestaw 5.1 o mocy lacznie 505W RMS (z czego 188 przypada na suba). jak dla mnie jakosc tego zestawu jest lepsza niz wiekszosci zestawow za pare "kola" a juz na pewno lepsza od zestawow kina domowego do 2k pln. ale ogolnie glosniki trzeba posluchac zanim sie je kupi bo w tej sprawie to jest ocena bardzo subiektywna, gdyz kazdy ma inny sluch. jak dla mnie creativy na pewno odpadaja, bo sa poprostu cienkie (mowie w tym momencie o gigaworks s750 - moze i maja mocniejszego suba, ale co z tego jak ma on duzo mniejsza kubature i chociazby przez to nie ma najmniejszych szans na to zeby brzmiec z jakoscia czesciowo zblizona do tego z logitechow)

ale tak jak mowie, to jest ocena subiektywna i jak ktos nie poslucha to nie bedzie wiedzial - glownikow nie da sie ocenic inaczej niz subiektywnie.

Rzeczywiście, tamten był zestaw 7.1, ale z wyglądu praktycznie identyczny, to wprowadziło mnie w błąd, sorry :)

Z koniecznością odsłuchu zgadzam się jak najbardziej. Szkoda, że w Polsce praktycznie nie ma miejsc, gdzie dają taką możliwość..

Morris 03.01.2006 01:17

Jeśli ktoś chce cieszyć się naprawdę głębokim brzmieniem za bardzo przyzwoitą cenę, to powinien sprawdzić coś T-A-K-I-E-G-O

demek 03.01.2006 01:31

a ja rozpoczynam jutro (a w zasadzie dzis) przerobke kolejnych glosnikow :D
tym razem pod pile idzie moj zestaw creativow...

andrzejj9 03.01.2006 02:36

Cytat:

Napisany przez demek
a ja rozpoczynam jutro (a w zasadzie dzis) przerobke kolejnych glosnikow :D
tym razem pod pile idzie moj zestaw creativow...

To może ci swoje podrzucę i zrobisz z nich coś sensownego? ;)

Dorian 03.01.2006 06:36

Dopiszę Andrzeju tylko ,że wczoraj identyczne głośniki jak te Mercury - także zestaw 2+1 widziałem w Vobisie za 199 zł z napisem Vobis na nich...czyżby jakaś licencja ? Nie za dobrze, ale jak już mówiłem i Demek potwierdził - głośniczki grają bardzo dobrze....a soob rzeczywiście nie za dobry....lecz to da się odpowiednio poustawiać:)

http://www2.vobis.pl/vsys/web/oferta...?symbol=842751

... a jako,że w Vobisie nie ma problemów z testowaniem sprzętu - to wiesz;)

..a później można kupić Mercury jak te vobisowskie się spodobają - bo ponad 60 zł taniej:)

demek 03.01.2006 10:41

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
To może ci swoje podrzucę i zrobisz z nich coś sensownego? ;)

jak ci sie tylko chce to wysylac to problemu nie widze

Cytat:

Napisany przez Dorian
Dopiszę Andrzeju tylko ,że wczoraj identyczne głośniki jak te Mercury - także zestaw 2+1 widziałem w Vobisie za 199 zł z napisem Vobis na nich...czyżby jakaś licencja ? Nie za dobrze, ale jak już mówiłem i Demek potwierdził - głośniczki grają bardzo dobrze....a soob rzeczywiście nie za dobry....lecz to da się odpowiednio poustawiać:)

http://www2.vobis.pl/vsys/web/oferta...?symbol=842751

... a jako,że w Vobisie nie ma problemów z testowaniem sprzętu - to wiesz;)

..a później można kupić Mercury jak te vobisowskie się spodobają - bo ponad 60 zł taniej:)

te glosniki to inna bajka - chcielismy je kupic ale jakos syfnie graly (moze sztuka jakas slaba?) i wzielismy mercury w innym sklepie

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:03.