Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Zabezpieczenia CD/DVD/Blu-ray (https://forum.cdrinfo.pl/f11/)
-   -   Mapa GPS nawigacji CARMINAT (https://forum.cdrinfo.pl/f11/mapa-gps-nawigacji-carminat-59714/)

andziu12 31.10.2011 22:15

poradził sobie pan z tą nawigacja? bo mam ten sam problem jak tak to prosze o odpowiedz w jaki sposób

dominior2 16.12.2005 20:19

Czy ktos mi moze pomoc w przegraniu tej plyty ??

dominior2 15.12.2005 22:34

Mapa GPS do nawigacji-nie moge przegrac

Posiadam czytnik carminat chcialem przegrac do niego plyte z mapa gps. Plyta ktora mam przegrac zajmuje 21.8 MB i nagrane sa na niej nastepujace pliki:
ABSTRACT
BIBLIOGR
carindb
CARINET
COPYRIGH.
Nagrywalem juz nero i alcoholem 120% i nic. Nagrywalem na plycie TDK i szybkosc 8x. Nagrywarka jaka nagrywane byly te plyty to ASUS CRW-5232AS.Czytnik jest sprawdzony na oryginalnie wytloczonej plycie wiec jest w 100% sprawny.Prosze o pomoc!!!

dominior2 15.12.2005 17:34

Nagralem ta plyte na nosniku TDK z szybkoscia 8x tylko zapomnialem i nagralem w formacie RAW SAO czy to ma wplyw na to ze dalej czytnik nie czyta tej plyty ?? No i sprawdzilem czytnik na oryginalnej tloczonej plytce i wszystko dziala ok wiec czytnik jest dobry. Nagrac ja jeszcze raz w formacie RAW DAO czy to nic nie pomoze i trzeba kupic tloczona plytke z mapa ??

Ghost_mode 12.12.2005 22:57

Sprawdź najpierw na jakiejś oryginalnej płycie, a grzebać w czytniku nie radzę bo wcale nie to musi być przyczyną. Najlepiej idź do kogos kto Ci to sprzedał albo innej osoby znającej sie na tym, żeby rozwiazać problem i w szelkie wątpliwości.

Narazie nie widzę dalszego sensu w kontynuowaniu tego topic'u.

dominior2 12.12.2005 22:25

Nom zgadza sie :( nie wiem jeszcze bo nie mam kabla laczacego czytnik z monitorem ale nawet bez niego czytnik powinien przyjac plyte i zaczas ja normlanie czytac. Bede musial probowac jak nie to oddam koledze to wyczysci soczewke jak to dalej nie podzaiala to bede reklamowal ten czytnik.

Ghost_mode 12.12.2005 22:11

1) Edytuj swoje posty a nie pisz 1 pod 2-gim !
2) Zdarzają się stare czytniki NAVI, które nie czytają wszystkich płyt, albo nawet nowsze gdy mają zakurzone soczewki.

Wogóle nawigacje Philips/VDO są dosć awaryjne.

Pytanie najważniejsze: CZY WOGÓLE TWOJA NAWIGACJA JEST SPRAWNA ?
Bo z tego co piszesz, to testowałeś tylko na jednej płycie, którą w dodatku wywala, więc pewnie sam nie wiesz :\

dominior2 12.12.2005 21:52

Nagralem jedna plytke Verbatim normlanie nero ale 24x wiec to moze byc powod ze czytnik kilka razy j probuje zaczytac ale po chwili zatrzymuje i tak kilka razy. Na koncu plyta sama wyskakuje z czytnika. Oby czytnik nie byl zepsuty bo wtedy bede mial problem :( Jutro bede probowal nagrac ta plytke tak jak mi powiedziales :) moze sie uda. Ale ja slyszalem ze nie ma czzytnikow ktore by czytaly tylko tloczone plyty czy to nie jest prawda ??

dominior2 12.12.2005 21:40

Jutro nagram bo dzisiaj nie mam takiej plytki. Dzieki za to :) A zdarzaja sie czytniki ktore czytaja tylko tloczone plytki ?? Bo ja na tym swoim jeszcze innej nie sprawdzalem tylko ta jedna ktora po chwili wysuwal z czytnika.

Ghost_mode 12.12.2005 19:16

Cytat:

Napisany przez dominior2
Czyli jakim programem jest najlepiej zrobic obraz plyty w trybie Raw bo ja zawsze robie w ISO?? A co do plyt CD-R to sam nie wiem jakie czyta jest to Carminat 22SY586/62.

:blee:
ISO to format piku obrazu
a RAW to tryb odczytu - czyli 2 różne bajki.

Chodziło mi o to z pytaniem czy sprawdzałeś kiedykolwiek CD-R, bo jak czytnik jest stary albo zakurzona soczewka to moze czytać tylko tłoczone...

Uruchom przykładowo Alcohol:
Wybierz opcje jak na obrazku poniżej...
[
Wybierz DALEJ i obraz zapisz w formacie MDS.

Potem wypalasz z takimi opcjami.

JAk nie będzie działać to albo cos partolisz albo Twój czytnik navi nie daje rady.

dominior2 12.12.2005 18:56

Czyli jakim programem jest najlepiej zrobic obraz plyty w trybie Raw bo ja zawsze robie w ISO?? A co do plyt CD-R to sam nie wiem jakie czyta jest to Carminat 22SY586/62. Nigdy nie robilem obrazu w trybie Raw i nie wiem jak to zrobic czy mozesz mi dokladnie wytlumaczyc ??

Ghost_mode 12.12.2005 18:14

Cytat:

Napisany przez dominior2
Ad.
1)Normalnie przegrac alcoholem 120% czy wybrac jakies opcje ??
2)Moja nagrywarka to Asus CRW-5232AS jesli to cos wniesie do naszej dyskusji.
3)A jaka predkoscia nagrac ta plytke bo ja nagralem jakas x24 chyba troche za duzo ??
4)A moze cloneCD i wolne nagrywanie na TDK cos mi da ??
Prosze o odpowiedz

Nagrywałem te mapy w Nero, Alcoholu, CloneCD i we wszystkim działały. Jak wspomniałem mapa nie jest bezpośrednio zabezpieczona.
Każda nagrywarka z przyzwoitą jakością zapisu sobie z tym poradzi ( te stare z zakurzonymi soczewkami gorzej :) )

Teraz zrób obraz w trybie RAW ! W trybie DAO RAW wypal.
Nagraj 8X na TDK i powinno być OK. Zauważyłem, że navi nie lubią niektórych płyt dlatego czasem warto spróbować na innym nośniku. Z własnego doświadczenia wiem, że każde navi 'trawi' TDK. ;)

A Twoja nawigacja wogóle czyta płyty CD-R ? (bo RW oczywiście żadna nie czyta)

dominior2 12.12.2005 15:34

Ad.
1)Normalnie przegrac alcoholem 120% czy wybrac jakies opcje ??
2)Moja nagrywarka to Asus CRW-5232AS jesli to cos wniesie do naszej dyskusji.
3)A jaka predkoscia nagrac ta plytke bo ja nagralem jakas x24 chyba troche za duzo ??
4)A moze cloneCD i wolne nagrywanie na TDK cos mi da ??
Prosze o odpowiedz

Ghost_mode 12.12.2005 11:21

Nawigacja to wredna rzecz...

1) zobacz programem Alcohol 120%
2) zmień nośnik na inny (jak wspomniałem TDK się sprawdzają)
3) zmień prędkość zapisu - z jaką nagrywałeś ?

-edit-
z ciekawości też sprawdziłem swoją płytkę przez clonyXXL
ale te 5 czaszek nic nie oznacza !!
bo wykrywa BRAK/NIEZNANE ZABEZPIECZENIE

Zarówno kopia zapasowa mapy Polski czy zagranicznych map działa bezproblemowo.

dominior2 12.12.2005 01:57

Ta płyta ma chodzić na carminat 22SY586/62 a jak biore na wlasciwosci plyty to ma ona jedyne 21 MB A-ray scaner nic nie wykrywa nie wiem dlaczego tak sie dzieje ?? POMOCY !!!

dominior2 12.12.2005 01:32

Właśnie nagrałem jedną cd z mapą Polski na Verbatimie normalnie nero i jak wkladam do czytnika to kilka razy probuje ja zaczytac ale po chwili wysuwa ja nie wiem dlaczego sprawdzalem na ClonyXXL i pokazuje moc zabezpieczenia 5/10 ale nie rozpoznaje jakie to jest zabezpieczenie. Wiec nie wiem czy to czytnik czy to ta plyta :(

Ghost_mode 12.12.2005 00:12

Z tego co wiem to te płyty nawet nie są zabezpieczone (Philips / VDO / BMW) więc możesz kopiować czym kolwiek np Nero lub Alcohol 120%.

Dla pewności wybierz tryb RAW i tyle.

Dobrze te płyty nagrywać na nośnikach wysokiej jakości np TDK. NA czym nie nagrałem to i tak czytało ale na firmowych znacznie szybciej wgrywało mapę.

dominior2 11.12.2005 23:33

Mapa GPS nawigacji CARMINAT

Witam!!! Chciał bym przegrać płytę do nawigacji GPS Carminat czy ktoś mi może pomóc nie wiem jakim programem to najlepiej zrobić ?? HELP

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:35.