Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Palenie papierosów - dobre strony (https://forum.cdrinfo.pl/f5/palenie-papierosow-dobre-strony-59812/)

kizio 15.12.2005 14:33

Palenie papierosów - dobre strony

Musze przygotowac na Biologie referat nt. dobre strony palenia papierosów. Ja bym napisał poprostu że NIE MA ale nauczycielka powiedziala że dla niektórych ludzi są. Możecie mi pomóc? Potrzebuje informacji co WAM* daje palenie papierosów.

* palaczą

Yarozelsky 15.12.2005 14:38

palenie papierosów niektórym ludziom pomaga sie skupić i odstresowuje :podbite:

joujoujou 15.12.2005 15:23

Palenie sprawia mi przyjemność mimo świadomości, że jest szkodliwe. :szczerb:

prometeusz 15.12.2005 15:44

można wygrać takie zabawki

demek 15.12.2005 16:14

palenie jest pretekstem do zrobienia sobie przerwy :)

sayan 15.12.2005 16:28

poprawia kontakty między ludźmi, ludzie którzy wychodzą w pracy, szkole razem na papieroska maja okazje do porozmawiania i lepszego poznania się.

papierosy odstresowują zdecydowanie, sprawiają przyjemność, niektórym poprostu smakuja.

budzą zamiast kawy.

papierosy powiększają faze u osób nie palących dużo, przy spożyciu alkoholu :)

do wódeczki nie zbędne :)

-Sid-The-Rat=> 15.12.2005 16:52

Cytat:

do wódeczki nie zbędne
do kazdego kartonu powini doklejac slownik ortograficzny [moze byc miniaturowy, albo losowa strona na kazdej paczce]. wtedy palenie bedzie mialo jakis pozytywny wplyw na losy swiata.

ro29 15.12.2005 18:13

Cytat:

Napisany przez sayan
poprawia kontakty między ludźmi, ludzie którzy wychodzą w pracy, szkole razem na papieroska maja okazje do porozmawiania i lepszego poznania się.
(..)

Witam !
To jakiś plus jest.
A ja widzę jeszcze takie - mają ludzie pracę - Ci co uprawiają tytoń, handlują nim, ludzie w zakładach tytoniowych, hurtownicy, pośrednicy, sprzedawcy, producenci opakowań itd.

Oczywiście minusów jest znacznie więcej ...
ro29

P.S. Dla informacji - nie palę i nawet nigdy nie miałem papierosa w ustach.

Desden 15.12.2005 18:24

Palenie tytoniu na zasadzie odprężenia stosowanego jak u indian - to chyba marycha powodowała te wizje? :D
Uogólniając walka ze stresem - czyli psychika + relax cielesno fizjologiczny(marycha) XD

sayan 15.12.2005 18:27

Cytat:

Napisany przez -Sid-The-Rat=>
do kazdego kartonu powini doklejac slownik ortograficzny [moze byc miniaturowy, albo losowa strona na kazdej paczce]. wtedy palenie bedzie mialo jakis pozytywny wplyw na losy swiata.

z orografia mam problemy od zawsze i jesli to komus przeszkadza to moge wogole nie pisac.

pykson 15.12.2005 18:29

@kizio

tylko nie pisz w tym opracowaniu o tym co daja fajki "palaczą" bo bedzie bonus za orty;)

sayan napisal bardzo sensownie, to wszystko prawda, a fakt ze wspolny wyskok na fajke w pracy poprawia stosunki pomiedzy pracownikami od dawna byl przytaczany przez badaczy (pewno amerykanskich)
papierosy pomagaja takze spowodowac, zeby np niepalacy szef oddalil sie dajac upragniony spokoj pracownikowi, polecam ten sposob goraco

@Sid
no i z takim ortem mozna polemizowac
gdyby napisac - "do wodeczki nie zbedne, a wrecz potrzebne"
wowczas byloby na pewno poprawnie
zalozenie, ze powinno byc napisane razem, to tylko Twoja (moze nawet bardziej prawdopodobna) interpretacja, ale skoro pewnosci nie ma to niegrzecznie sie tak czepiac

Eliasz 15.12.2005 18:29

Cytat:

Napisany przez kizio
Musze przygotowac na Biologie referat nt. dobre strony palenia papierosów. Ja bym napisał poprostu że NIE MA ale nauczycielka powiedziala że dla niektórych ludzi są. Możecie mi pomóc? Potrzebuje informacji co WAM* daje palenie papierosów.

* palaczą

"Dobre strony palenia" - co za temat, nie rozumiem twojej nauczycielki co chce przez to pokazać i co to ma na celu :/

pzdr.

kizio 15.12.2005 18:45

Cytat:

Napisany przez Eliasz
"Dobre strony palenia" - co za temat, nie rozumiem twojej nauczycielki co chce przez to pokazać i co to ma na celu :/

pzdr.

Mamy zrobić "debatę" po 1 stronie zwolennicy palenia (m.in. ja) i po drugiej przeciwnicy, gdyby wybor "druzyny" zalezal odemnie to bym sie to to nie pytal :D. Mi przypadło zebranie zdań palaczy.

Predi 15.12.2005 19:34

1. poznajesz maaaase ludzi ;)
2. odprezasz sie
3. spelniasz w sobie tak cos, co kaze Ci "cos" robic... (kazdy musi miec jakis nalog ;) )
4. podobno wzmaga koncentracje (oprocz szumu we lbie nie dane mi bylo zaobserwowac)
5. niezle na dyski w polaczeniu z alkocholem
6. "postarza" - idziesz przez park - "hej, mlody, masz fajki?", idziesz przez park palac - "hej, stary, masz obstawic fajke?"
7. powoduja ze wiele niechcianych osob trzyma sie od Ciebie z daleka (niestety ci dobrzy tez, noi ci niechciani palacy wrecz odwrotnie)
8. dajesz prace wielu ludziom w branzy tytoniowej (w tym mojemu ojcu ;) ) oraz w sluzbie zdrowia
9. zmiejszaja przeludnienie
10. lepszy smrod petow niz potu (lecz to wzgledne)

wiecej juz mi sie nie chce wymyslac ;)

rycho 15.12.2005 19:41

Ale temat.:)

Właśnie rzucam palenie.
Landrynki są wstrętne. :'(

Predi 15.12.2005 21:45

Cytat:

Napisany przez rycho
Landrynki są wstrętne. :'(

:glaszcze: fajka jeszcze bardziej wstretna jest... (co zdrowsze to juz sie mozna klocic ;) )

mr_spock 15.12.2005 23:16

Cytat:

Napisany przez -Sid-The-Rat=>

osobiscie proponuje "ABC dobrego wychowania"

Smartek 15.12.2005 23:16

Cytat:

Napisany przez Predi
:glaszcze: fajka jeszcze bardziej wstretna jest... (co zdrowsze to juz sie mozna klocic ;) )

yy.. papierosy? :) ;)

zene_k 15.12.2005 23:18

Przychodzi kaszlący facet do lekarza.
- Dużo pan pali, prawda? - pyta lekarz.
- I co z tego?
- Palenie skraca życie!
- Bzdura. Starożytni Grecy nie znali tytoniu i wymarli co do jednego! ;) || :piwo:

CIAPEK 15.12.2005 23:55

Za:
-przyjemność
-w czasie pracy np. odskocznia od wykonywanej pracy
-odstresowuje

-Sid-The-Rat=> 16.12.2005 03:51

Cytat:

osobiscie proponuje "ABC dobrego wychowania"
jesli to do mojego czepialstwa, to moze, choc ja tego nie przeczytam - nie pale :)

a co do pudelek po petach - ogladalem dzis na popijawie pudelka z singapuru ze zdjeciami osob palacych [pluca, przelyk, jama ustna itp] - paskudne sa te zdjecia, ale jako osoba troche w temacie musze powiedziec, ze i zdrowe, i chore pluca wygladaja w sumie jak krwawy ochlap, wiec nie wiem jak taki palacy ma rozpoznac. zwlaszcza, ze zdjecia w low-res...

dobre strony fajek? wymienione wczesniej 'spoleczne' bonusy to w gruncie rzeczy wymowka. jesli ktos nie potrafi pogadac bez papierosa, to z nim tez guzik z tego wyjdzie. choc prawda jest, ze prektest czesto jest niezbedny. szkoda, ze nie moze nim byc kawa/herbata czy browarek po pracy - czasem jednak sie nie da, i to jest prawda.

jest jeszcze motyw z odchudzaniem sie u kobiet. nie wiem na czym to polega, ale co najmniej dwie moje znajome strasznie plakaly jak je inni namawiali do rzucenia. otoz podobno palac mniej sie tyje, co w uogolnieniu oznacza 'lepsze chudniecie'. moze to cos z laknieniem robi, nie znam sie w kazdym razie, ale jakis trop jest.

ps. cukierki nikotynowe sa faktycznie paskudne, niedawno w gorach po oczyszczeniu lodowki, plecakow i wszystkich kieszeni zostalo nam tylko to do jedzenia :) paskudztwo - nazywalo sie chyba nicoret czy nicorette. kolega palenia nie rzucil a my i tak bylismy glodni.

joujoujou 16.12.2005 03:57

@Sid, coś jest na rzeczy, papieros zmniejsza łaknienie, to fakt niezaprzeczalny. :taktak:

andrzejj9 16.12.2005 06:54

Cytat:

Napisany przez joujoujou
@Sid, coś jest na rzeczy, papieros zmniejsza łaknienie, to fakt niezaprzeczalny. :taktak:

Może ma się po tym taki niesmak w ustach, że i jeść się odechciewa ;)

georg 16.12.2005 08:35

Cytat:

Napisany przez Predi
1. poznajesz maaaase ludzi ;)
2. odprezasz sie
3. spelniasz w sobie tak cos, co kaze Ci "cos" robic... (kazdy musi miec jakis nalog ;) )
4. podobno wzmaga koncentracje (oprocz szumu we lbie nie dane mi bylo zaobserwowac)
5. niezle na dyski w polaczeniu z alkocholem
6. "postarza" - idziesz przez park - "hej, mlody, masz fajki?", idziesz przez park palac - "hej, stary, masz obstawic fajke?"
7. powoduja ze wiele niechcianych osob trzyma sie od Ciebie z daleka (niestety ci dobrzy tez, noi ci niechciani palacy wrecz odwrotnie)
8. dajesz prace wielu ludziom w branzy tytoniowej (w tym mojemu ojcu ;) ) oraz w sluzbie zdrowia
9. zmiejszaja przeludnienie
10. lepszy smrod petow niz potu (lecz to wzgledne)

wiecej juz mi sie nie chce wymyslac ;)

11. Wspomagasz budżet, zmniejszając tym samym dziurę, która zawsze w nim jest ||

ed hunter 16.12.2005 08:45

od 16 stycznia o 16% drożeje akcyza na papierosy, która w tej chwili wynosi 134 złote za 1000 sztuk. do tego dochodzi jeszcze VAT, podatek od dochodu...
papierosy dają trochę miejsc pracy w rolnictwie i przemyśle przetwórczym.
leczenie chorych na raka płuc jest potwornie drogie, wyleczalność jest na poziomie 5% - rak płuc to praktycznie wyrok śmierci. czyli papierosy powodują wpływy do budżetu i zmniejszają liczbę emerytów :| czy to są pozytywy ???

Zetoxa 16.12.2005 09:04

... właśnie zaczęliśmy produkować Marlboro w ślicznych, matowych, czarnych, metalizowanych papierośnicach, coś pięknego, coś ala koszulki Heyah. Nie dam zdjęcia bo nie pozwalają ich robić, a nie chcę po kryjomu, bo wywalą z roboty. Export do Australii, a w przyszłości także na kraj.
PS. Rychu, wstrzymaj się z tym rzucaniem 8 ) 8 ) 8 ) bo landrynki są wstrętne :wsciekly:

bgn 16.12.2005 09:08

palenie zmiejsza dystans między ludźmi. Możesz swojej pani przedstawic empiryczne PRAWO BGN-a ( niepublikowane)
" jeśli w przypadkowa grupa nieznających sie ludzi ma zająć miejsca ( np. w knajpie) to palacze zawsze siadają koło siebie "

Alinoe 16.12.2005 09:16

po faji łatwiej zrobić kupę

Air 16.12.2005 09:34

Cytat:

Napisany przez Alinoe
po faji łatwiej zrobić kupę

hehe, i po kawce :cool:

sayan 17.12.2005 12:03

tytoń z papierosów, przydatny jako dodatek do innych specyfików w celu lepszego rozpalenia :)

mensir67pl 13.03.2006 19:33

Ilość załączników: 1
zeby watku nowego nie .................

Palenie papierosów - dobre strony :spoko:

TANIEJ :fiu: moje ulubione..................

mgit 13.03.2006 19:39

Do browarka i wódeczki nawet bardziej niż nie zbędne :D

Burt 14.03.2006 00:21

Cytat:

Napisany przez kizio

* palaczą

Pamiętaj, że prawdziweg faceta poznaje się po tym, że śmierdzi fajkami,w gęby wali mu piwem a z pod pachy potem.I jak sika to jednocześnie pierdzi.Nie inaczej.Precz z perfumami,dezodorantami i innymi wytłumiaczami prawdziwego naturalnego zapachu. :D

Jabba the Hutt 14.03.2006 01:02

Papierosy w wojsku to chyba była okazja do przerwy. W pracy zaś stanowiły pewną integrację, no bo ludzie wychodzili wspólnie do "palarni" na fajkę, tam gadali, nawet kierownicy z ludem. Ostatnio jednak dobry "terror" prawny, przepisy, zabraniają palić w coraz większej ilości miejsc. I mnie to cieszy. Nie znoszę smrodu petów. Zaś śmieszy mnie okrutnie jak palacze chowają się po kiblach, wychodzą na dwór i marzną czy stoją na klatce schodowej...

rycho 14.03.2006 01:02

Cytat:

Napisany przez Burt
Pamiętaj, że prawdziweg faceta poznaje się po tym, że śmierdzi fajkami,w gęby wali mu piwem a z pod pachy potem.I jak sika to jednocześnie pierdzi.Nie inaczej.Precz z perfumami,dezodorantami i innymi wytłumiaczami prawdziwego naturalnego zapachu. :D

Fellini tak sie wyrazil.
W jakims filmie.
Szczyki, bez pierdyki to jak wesele bez muzyki.

sayan 14.03.2006 07:36

fajki mialy drozej ... a tu tanieja

jakis czas temu ... marka Pall Mall obnizyla swoje ceny do ok. 4,95zł, całkiem niedawno L&M potanialy do 4,85 a teraz Westy... czyli fajki sredniej jakosci jesli mozna je tak nazwac, dla srednio zamaznych. bo niesa to Męskie czy Popularne ale nie sa to Marlboro czy Dunhille.

hmmm ciekawi mnie czym to jest spowodowane, zrozumiale ze kazdy chce zdobyc jak najwiekszy rynek ale ceny przez jakis czynnik zostaly kiedys tam wywindowane, dlatego teraz "jest tanio".

ee.. spojniejszego postu nie moge skleic po 7 rano :), dopiero zaczynajac kawe, nie palac jeszcze pierwszego papierosa :)

pozdrawiam sayan_ssj

Zetoxa 14.03.2006 08:28

... no właśnie, tak żeście się rzucili na przecenione L&M, że nie chcą mnie z fabryki wypuścić, tylko robić , robić i robić bo kraj potrzebuje :help: :wow:

Ormianin 14.03.2006 08:57

Ja zapalam / stosuje tylko
- na mocny emocjonalny impuls daje mi to pozorne odetchnienie, pale tylko 1/3 peta i wyrzucam,
- oraz na zaparcia, wczesniej byla maslanka ale pet jest skuteczniejszy... nigdy nie pale w domu, nie znosze dymu tytoniowego, pale w korytarzu, gdzie mozna szybko przewietrzyc, pale 1 -2 papierosy na 4-5 dni... czasem na imprezie z dodatkiem ognistej, najciekawsze ze na tej imprezie z dodatkiem ognistej wszyscy nagle zaczynaja palic, nawet ci anty i niepalacy, nigdy nie pale i niezapale "klubowych" i "klubowopodobnych"

prometeusz 14.03.2006 09:58

u mnie wyglada to tak:
15lat bez
10lat palenia
10lat bez :taktak:
:wow: w morde to znaczy ze teraz bedzie 10..... :haha:

ynsiwy 14.03.2006 10:18

Ja nie mowie ze nie chcial bym nie palic :) ale zapewne wiekszosc osob palacych zgodzi sie z tym ze po prostu lubia zapalic...
A co do obnizki cen to pewnie i tak predzej czy pozniej wzrosnie, chociaz w tym momencie ich zyski napewno sie zwiekszyly :)

Kris 14.03.2006 10:24

A mnie nie stać na wpier...nie tyle kasy do popielniczki...
Wolę sobie piwko walnąć :D :piwo:

ynsiwy 14.03.2006 10:35

Cytat:

Napisany przez Kristoferros
A mnie nie stać na wpier...nie tyle kasy do popielniczki...
Wolę sobie piwko walnąć :D :piwo:

masz racje, bo gdy sie przeliczy te wszystkie paczki to wychodza duze kwoty...ale co zrobic... a zwlaszcza ze do piwka papieros tez nie odłaczny (dla palących :) )

prometeusz 14.03.2006 10:41

Cytat:

Napisany przez ynsiwy
masz racje, bo gdy sie przeliczy te wszystkie paczki to wychodza duze kwoty...ale co zrobic... a zwlaszcza ze do piwka papieros tez nie odłaczny (dla palących :) )

duze kwoty to dopiero wychodza jak musisz zrezygnowac i zaczac sie leczyc :taktak:

ynsiwy 14.03.2006 10:52

Cytat:

Napisany przez prometeusz
duze kwoty to dopiero wychodza jak musisz zrezygnowac i zaczac sie leczyc :taktak:

a masz na mysli "duze kwoty" zwiazane z kosztami leczenia, czy tez "duze kwoty" jako uszczerbek na zdrowiu?

prometeusz 14.03.2006 10:53

w moim wypadku na koszta leczenia

ynsiwy 14.03.2006 10:58

to napewno! dajmy na to ceny tych tabletek do ssania ( ktore w moim przypadku nic nie daja ), czy plastrow... juz nie w nikam w ceny bardziej zaawansowanych lekow...

Kris 14.03.2006 11:06

Zastanawiam się, który z Was przepalił już całkiem niezły samochód :D :rotfl:

PS. Coś ode mnie. Nie widzę dobrych stron palenia papierosów:
1. kasa
2. podtruwanie się
3. żółte zęby i paznokcie (śmierdzące!)
4. bierni palacze też obrywają
5. wszędzie pełno petów!!!
6. po wyjściu z pubu ubranie nadaje się do prania... :mruga:

ynsiwy 14.03.2006 11:22

@Kristoferros

masz racje, ale co do 3 punktu troche sie nie zgodze :)

pepperman 14.03.2006 11:34

jak ktos lubi cuchnac gorzej niz szambo

Matievoo 14.03.2006 15:06

Moim zdaniem i moi znajomi też tak uważają, że kto pali ten przepala wszystkie swoje
pieniądze.
I to jest prawda!

pykson 15.03.2006 00:17

Cytat:

Napisany przez Matievoo
Moim zdaniem i moi znajomi też tak uważają, że kto pali ten przepala wszystkie swoje
pieniądze.
I to jest prawda!

eee tam

faktycznie, taka przyjemnosc kosztuje, nie za darmo mozna sie podtruwac, ale

skoro wypalam 3 paczki marlborasow na tydzien, 7x3x4=84 zl miesiecznie
to przy przecietnych nawet zarobkach nie jest taka wielka kwota, niektorzy pala tansze ale pala moze wiecej

zalezy ile i jakie kto pali, ale kazdy jak sadze pali takie i tyle na jakie i ile go stac

Piterniel 15.03.2006 00:24

Cytat:

6. po wyjściu z pubu ubranie nadaje się do prania...
Teraz podobno jak się buduje jakiś klub powinny być pomieszczenia dla palących i tych, którzy nie palą. Odpowiednia klimatyzacja i oczyszczanie powietrza. Oczywiście mowa o normalnych pubach/klubach a nie lokalnych melinach ;p

Ormianin 15.03.2006 07:46

Cytat:

Napisany przez Piterniel
Teraz podobno jak się buduje jakiś klub powinny być pomieszczenia dla palących i tych, którzy nie palą. Odpowiednia klimatyzacja i oczyszczanie powietrza. Oczywiście mowa o normalnych pubach/klubach a nie lokalnych melinach ;p

To w Wielkiej Brytanii ten przepis wrzucili, ale Angole zaprotestowali bo lubia sobie zadypcic przy kuflu :)

A co do stwierdzenia ze ktos wydajac na papierosy przepala pieniadze, alternatywne moznaby takie samo ujac do piwa albo wina - przepija, do kielbasy - przekielbasza, do prezerwatyw (jesli aktywny) - przegumowuja, do plyt CD-R/DVD-R - przeplytowuja itp. Wiec, nie popadajamy w paranoje

tompol 15.03.2006 12:51

Palenie - jak niedawno domosili w mediach - w prawdzie powoduje raka i choroby serca ale rowniez zapobiega chorobie Alzheimera... Wiec ten pozytyw moze sklaniac do palenia tych ktorzy nie maja ochoty na zmiany mozgowe...

pepperman 15.03.2006 13:24

Cytat:

Napisany przez Ormianin
A co do stwierdzenia ze ktos wydajac na papierosy przepala pieniadze, alternatywne moznaby takie samo ujac do piwa albo wina - przepija, do kielbasy - przekielbasza, do prezerwatyw (jesli aktywny) - przegumowuja, do plyt CD-R/DVD-R - przeplytowuja itp. Wiec, nie popadajamy w paranoje

ale wino czy piwo to produkt spozywczy (w rozsadnych ilosciach). papierosy to w pelnym tego slowa znaczeniu bezwartosciowa uzywka.

M@X 15.03.2006 13:49

Cytat:

Napisany przez mensir67pl
zeby watku nowego nie .................

Palenie papierosów - dobre strony :spoko:

TANIEJ :fiu: moje ulubione..................

Zgadzam sie - moje rowniez :-). U mnie nawet mozna dostac za 4,25 zl! Az chce sie palic!!!

Dziadek 15.03.2006 14:40

Kurna... tytuł - prowokacja!!! dziesięć lat paliłem, trzy przerwy, znowu trzy palenia - od 2 kwietnia zeszłego roku trzymam się - takie postanowienie, a co :) . Nie ma dobrych stron i już. A wiem, co gadam bo wyczynowo smażyłem...40 sztk/doba :ysz: . A raz w nałogu byłeś - zawsze będziesz. Do dzisiaj śnię smak goldena... Taki palacz niepalący jestem...

Pozdrawiam.

andrzejj9 15.03.2006 15:27

Cytat:

Napisany przez tompol
Palenie - jak niedawno domosili w mediach - w prawdzie powoduje raka i choroby serca ale rowniez zapobiega chorobie Alzheimera... Wiec ten pozytyw moze sklaniac do palenia tych ktorzy nie maja ochoty na zmiany mozgowe...

taa.. chyba w ten sposób, że rak cię zabije, zanim będziesz miał okazję na alzheimera..

Poza tym, jak już koniecznie chce się ktoś przed tą chorobą uchronić, to niech utrzymuje aktywność fizyczną i umysłową do później starości to będzie bezpieczny.

Kris 15.03.2006 15:52

Cytat:

Napisany przez tompol

Jak już to tylko nikotyna zawarta w tytoniu. A wraz z nikotyną za każdym wdechem wchodzi kilkadziesiąt innych związków na pewno dla zdrowia niezbyt korzystnych :>

luminat 15.03.2006 16:54

Cytat:

Napisany przez Piterniel

Chyba sam nie wierzysz w co mowisz.... Chodze zarowno do malych pubow i do tych gdzie wstep jest za oplata i zawsze ubranie smierdzi papierosami tak samo, zeby nie bylo watpliwosci jestem niepalacym, mimo ze czasami zdarza mi sie zapalic.

ro29 15.03.2006 17:39

Witam !
Cytat:

Napisany przez pepperman
ale wino czy piwo to produkt spozywczy (w rozsadnych ilosciach). papierosy to w pelnym tego slowa znaczeniu bezwartosciowa uzywka.

Zgadzam się :spoko:

Cytat:

Zastanawiam się, który z Was przepalił już całkiem niezły samochód

PS. Coś ode mnie. Nie widzę dobrych stron palenia papierosów:
1. kasa
2. podtruwanie się
3. żółte zęby i paznokcie (śmierdzące!)
4. bierni palacze też obrywają
5. wszędzie pełno petów!!!
6. po wyjściu z pubu ubranie nadaje się do prania...

Prawda, prawda...

Przykład - mam Ciotkę i Wuja - oboje od lat palą i to duuużoooo. A ciągle narzekają na brak pieniędzy - tylko, że jak policzyłem sobie ile oboje wydają na papierosy ...to niezła jest tego sumka ;) (kiedyś Ciotka wypalała dwie paczki dziennie, Wuja około jednej - teraz ponoć mniej ;) - ale niech oboje wypalali by jedną - w to wątpię, ale ...- to powiedzmy przy cenie 4,50 x 30 = 135 zł - to już prawie rachunek za energię i gaz na dwa miesiące ...)
Więc niech mi nikt nie mówi, że palenie to niewielki wydatek ...No chyba, że ktoś pali jak @Ormianin

Pozdrawiam
ro29

IceManSpy 15.03.2006 17:58

A później ludzie mówią ,że nie mają pieniędzy.

andrzejj9 15.03.2006 21:47

Cytat:

Napisany przez luminat
jestem niepalacym, mimo ze czasami zdarza mi sie zapalic.

hmm.. no tak.. ;)

oddwor 15.03.2006 22:12

Nie warto palić - paliłem 15 lat - rzuciłem i mogę się bez tego obejść.
Papierosy to trucie się za własne pieniądze.
Radzę to przemyśleć...

M@X 15.03.2006 22:44

Cytat:

Zastanawiam się, który z Was przepalił już całkiem niezły samochód :D :rotfl:

Polecam skecz Grzeska Halamy o rzucaniu palenia(byl na ktorej z plyt "HBO na stojaka!" dostepnych w telezakupach mango) - jest po prostu bezkonkurencyjny ;-)!

tompol 16.03.2006 07:17

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
taa.. chyba w ten sposób, że rak cię zabije, zanim będziesz miał okazję na alzheimera..

Poza tym, jak już koniecznie chce się ktoś przed tą chorobą uchronić, to niech utrzymuje aktywność fizyczną i umysłową do później starości to będzie bezpieczny.

Taaa... W zainicjowanym temacie chodzilo o wskazanie zalet plynacych z palenia na potrzeby jakiegos wypracowania i mysle, ze warto by bylo wspomniec w nim o tym co napisalem. A to co Ty dodales swietnie sie nadaje na rozwiniecie tematu w tym wypracowaniu.
W mediach czesto mowia o tym ze naukowcy stwierdzili, iz cos powszechnie uznawanego za szkodliwe na cos innego dziala pozytywnie ale prawie nigdy nie rozwijaja tematu, nie mowia w jaki sposob pozytywnie to dziala.
Ciekawostka swego czasu byla dla mnie informacja ze jedzenie czekolady zapobiega prochnicy zebow. Tylko jak to ma zapobiegac skoro w czekoladzie jest cukier ktory powoduje i wzmaga prochnice?

pozdrawiam

andrzejj9 16.03.2006 09:06

Cytat:

Napisany przez tompol
Taaa... W zainicjowanym temacie chodzilo o wskazanie zalet plynacych z palenia na potrzeby jakiegos wypracowania i mysle, ze warto by bylo wspomniec w nim o tym co napisalem. A to co Ty dodales swietnie sie nadaje na rozwiniecie tematu w tym wypracowaniu.
W mediach czesto mowia o tym ze naukowcy stwierdzili, iz cos powszechnie uznawanego za szkodliwe na cos innego dziala pozytywnie ale prawie nigdy nie rozwijaja tematu, nie mowia w jaki sposob pozytywnie to dziala.
Ciekawostka swego czasu byla dla mnie informacja ze jedzenie czekolady zapobiega prochnicy zebow. Tylko jak to ma zapobiegac skoro w czekoladzie jest cukier ktory powoduje i wzmaga prochnice?

pozdrawiam

Teorii na temat tego, co powoduje próchnicę było już wiele i często się one zmieniają. Jeśli chodzi o czekoladę, to mam wrażenie, że mieli na myśli gorzką, w której są pewne związki, które rzeczywiście dobrze na zęby mogą wpływać. Poza tym cokolwiek byśmy nie jedli i tak jeśli zaraz po posiłku nie umyjemy zębów, to próchnica w jakimś stopniu hędzie się rozwijać.

tompol 16.03.2006 09:35

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
...Jeśli chodzi o czekoladę, to mam wrażenie, że mieli na myśli gorzką, w której są pewne związki, które rzeczywiście dobrze na zęby mogą wpływać...

Byc moze i gorzka ale jesli tak to jest to kolejny przyklad jak ograniczone sa informacje w mediach bowiem o tym czy tu chodzi o gorzka czy o slodka nie bylo zadnej wzmianki. Palna cos zeby zrobic sensacje ale nigdy ze szczegolami...

mallow 16.03.2006 18:10

Palenie jest beznadziejne! Sposob na rzucenie palenia? Byc tak zajetym, zeby nie miec czasu oddychac ;) Palę bo lubię ;)

memorando 16.03.2006 22:55

Jak siedzisz w kasynie masz 20 zeta, i wygrywasz 2400, a potem siedzisz na ruletce i przegrywasz , to papieros jest super, lekiem, uspokaja, zabija myśli, i pozwala zapomnieć że masz kasę. Po za tym palę od 2 miesięcy, po 3 paczki na dobę, i wiem że jest to jedyna rzecz która pozwala mi zapomnieć o wszystkich porażkach, i błedach jakie zrobiłem, papierosy trzymają mnie w pionie, dzięki nim inaczej myślę, i stoję z boku... papierosy są najlepsze na zszargane nerwy, i dobre aby, zamilknąć i nie zranić drugiego człowieka. Leczą z hazardu, z głupoty. Niema to jak dobry papieros, kawa, i muzyka bacha, z szklanką soku pomarańczowego wyciskanego. Papierosy są źrodłem kłótni małżeńskich. I źródłem piękna. Kązdy papieros jest jak akord kończący sonaty chopina, twardym upadkiem, i trzeba kolejnego zapalić aby poczuć ten fascynujący stan upojenia, i spokoju. Papierosy są jak poezja szymborskiej, proste zwięzłe i treściwe.Jedyna wada? Żółte ściany...

ynsiwy 16.03.2006 23:17

Cytat:

Napisany przez memorando
Jak siedzisz w kasynie masz 20 zeta, i wygrywasz 2400, a potem siedzisz na ruletce i przegrywasz , to papieros jest super, lekiem, uspokaja, zabija myśli, i pozwala zapomnieć że masz kasę. Po za tym palę od 2 miesięcy, po 3 paczki na dobę, i wiem że jest to jedyna rzecz która pozwala mi zapomnieć o wszystkich porażkach, i błedach jakie zrobiłem, papierosy trzymają mnie w pionie, dzięki nim inaczej myślę, i stoję z boku... papierosy są najlepsze na zszargane nerwy, i dobre aby, zamilknąć i nie zranić drugiego człowieka. Leczą z hazardu, z głupoty. Niema to jak dobry papieros, kawa, i muzyka bacha, z szklanką soku pomarańczowego wyciskanego. Papierosy są źrodłem kłótni małżeńskich. I źródłem piękna. Kązdy papieros jest jak akord kończący sonaty chopina, twardym upadkiem, i trzeba kolejnego zapalić aby poczuć ten fascynujący stan upojenia, i spokoju. Papierosy są jak poezja szymborskiej, proste zwięzłe i treściwe.Jedyna wada? Żółte ściany...

taa.......coś pieknego....ja jak pale tez mysle o poezji... :D

andrzejj9 16.03.2006 23:47

Cytat:

Napisany przez memorando

Jak dla mnie to wygląda to na doznawanie kolejnej porażki, żeby zapomnieć o poprzednich.. Osobiście uważam, że to nie tędy droga..

memorando 16.03.2006 23:49

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Jak dla mnie to wygląda to na doznawanie kolejnej porażki, żeby zapomnieć o poprzednich.. Osobiście uważam, że to nie tędy droga..

Masz rację...Ale pytanie którędy?? już wszystko przegrałęm zostały więc papieroski

ynsiwy 16.03.2006 23:56

jak ja bym sobie wmawial ze papierosy uratuja moje zycie i naprawia wszystko co zle...ehh...

andrzejj9 17.03.2006 10:18

Cytat:

Napisany przez memorando
Masz rację...Ale pytanie którędy?? już wszystko przegrałęm zostały więc papieroski

Osobiście próbowałbym medytacji i tego rodzaju technik. Czasami pomagają w najtrudniejszych życiowych sytuacjach. Możesz się również zainteresować tematem Kursu samokontroli umysłu metodą Silvy.

Dziadek 17.03.2006 12:28

Cytat:

Napisany przez memorando
Po za tym palę od 2 miesięcy,

Grafomanii nie będę Panu imputował... Może tylko - hm... jakby to... - brak doswiadczenia życiowego?

Dorian 17.03.2006 13:58

Ja rzuciłem palenie w dość prosty sposób.Paliłem 4 lata, wyjechałem na 3 tygodnie na takie zadupie ,że do najbliższego spożywczego było ponad 15 km. No nie chciało mi się chodzić po fajki;) I tak nie palę już od 2002 roku.

andrzejj9 17.03.2006 15:57

Mój dziadek palił prawie pięćdzięsiąt lat. W jednego sylwestra stwierdził, że pali ostatniego papierosa i od tego czasu już nie sięgnął po następnego. Było to dobre 10 lat temu. Rzucić można, trzeba mieć tylko silną wolę.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:48.