![]() |
Od pani Heni z warzywniaka.
|
Od kradzieży też jest, choć w sumie na tym mniej mi zależy. Samochód ma tyle zabezpieczeń i jest na tyle rzadki (we Wrocławiu jest prawdopodobnie taki jeden), że to ryzyko wydaje mi się stosunkowo niewielkie.
W sumie najbardziej zależy mi na względnym spokoju w kwestiach ewentualnych szkód parkingowych, czy np. porysowania samochodu. Bo to niestety są potem koszty idące w setki złotych (za element) i zależałoby mi, aby mieć gwarancję, że w razie czego mogę to zrobić. Ale też zrobić w dobrym miejscu i choć może ASO niekoniecznie jest tego gwarantem, to akurat to, z którego korzystam, wydaje mi się sensowne. Na pewno nie chciałbym oddać samochodu do przypadkowego lakiernika wskazanego przez ubezpieczyciela. |
Nic się nie wybiera. Dlatego ja wybrałem na częściach oryginalnych w ASO. Żeby nie było jaj.
|
Jeśli ty wybierasz 'standardowy warsztat' i części (oczywiście nie najtańszy chiński szajs) to OK. Spodziewam się, że nie...
Poza tym czy ubezpieczenie masz też od kradzieży, tzn szkoda całkowita? To wbrew pozorom bardzo istotny składnik ubezpieczenia. |
A propo tematu - nie brałem do tej pory AC, ale że ostatnio zaproponowano mi zupełnie niezłą ofertę, to zastanawiam się nad tym. Umowę dokładnie czytam, ale że to po raz pierwszy to jeszcze nie wiem, na jakie kruczki należy patrzeć. Podpowie ktoś?
Ubezpieczyciel Liberty Direct. Na pewno nie ma udziału własnego, szkoda minimalna chyba 200 zł. Nie podoba mi się tylko zapis "Naprawa na częściach zgodnych z oryginalnymi" i "Naprawa w standardowych warsztatach" |
dla kazdego samochodu i osoby i adresu inaczej wyjdzie
radze udac sie do multibrokera i niech liczy a najlepiej zadzwonic do kilku i zarzadac wyliczenia bez wkladu wlasnego ze zniesiona amortyzacja itd itd i wtedy wybrac na bank wszystkie directy przy takich obostrzenia albo w ogole nie zaoferuja ubezpieczenia, albo bedzie wrecz absurdalnie drogie i nale sie okaze, ze niedoceniana Hestia, PZU, Generalli czy inna duza firma jest... tania :) |
Tam gdzie nie masz udziału własnego i nie robią na zamiennikach.
|
Gdzie brać AC? PZU, Warta, AXA, gdzies indziej? Tam gdzie taniej?
|
Od przyszłego roku będzię łatwiej wypowiedzieć umowę i uniknięcie podwójnego OC.
http://www.money.pl/ubezpieczenia/wi...,0,883236.html |
Nooo... ale mimo to 440zł w tym roku poszło.
|
Zdążyłem już zapomnieć co to znaczy pytać o ceny ubezpieczeń - wszystko załatwia broker, na piśmie gwarantując najniższą możliwą cenę. :]
|
wypowiedz umowe OC juz teraz
osobiscie w siedziebie danej firmy lub fax+poczta wypowiedzenie MUSI byc zlozone najpozniej na dobe przed koncem okresu ubezpieczenia |
No właśnie mam zamiar się w takim razie rozeznać, ale ponieważ czasu jest mało (właściwie ze 2-3 dni) to chcę się najpierw upewnić, że już obowiązują nowe przepisy i obowiązuje data stempla pocztowego (oraz ewentualnie - że nie grożą dwa OC w różnych firmach). Ale postaram się sprawę załatwić dzisiaj, żeby w razie czego bez problemu zdążyć wypowiedzieć umowę.
Sensu targowania się chyba nie ma..? |
bardzo normalne
w zeszlym jeszcze roku sam sprzedawalem ubezpieczenia samochodowe zdazalo sie (wyjatkowo!to nie regula!)ze przychodzila w weekend info o podniesieniu stawek od poniedzialku stawki tez rosna,gdy np firmy Musza wyplacic duzo odszkodowan(np czerwiec zeszlego roku-powodz) co teraz i o ile wplynelo na stawki,nie powiem,bo juz tym nie handluje wyjsciem jest zawsze na np tydzien przed uplywan ubezpieczenia zorjentowac sie w kilku roznych firmach(polecam najwieksze,czesto i tak sa tansze od directow)i u roznych brokerow(np na w miare nowe auta dobre promocje bywaja u dealerow danej marki) warto po prostu wykonac te pare telefonow :) |
andrzejj9, niestety normalne. Przekonałem się kilka dni temu jak płaciłem OC + NNW na kolejny rok. W zeszłym wyniosło mnie 401 zł, w tym 447 zł :(
|
Czy to normalne, że ubezpieczenie w tej samej firmie, na ten sam samochód i na tych samych warunkach, jest wyższe niż rok temu? (i to zauważalnie - o około 20%) Do tej pory niewiele bo niewiele, ale co roku wycena składki przychodziła niższa. W tym skoczyła i to znacznie..
Przy okazji - te nowe przepisy dotyczące OC już obowiazują? |
Jelenia szukali, ot co. :)
|
Załatwione :) uznali rozwiazanie z dniem 28 :) dostałem potwierdzenie moge spokojnie pić piwo :P
|
Wszystkie niedziele są dniami ustawowo wolnymi od pracy, zgodnie z Dz.U. 1951 nr 4 poz. 28.
Rozwiązanie : 1 - nie płacić, 2 - w odpowiedzi na ewentualne wezwanie do zapłaty przytoczyć Art.115 + powyższą Ustawę, 3 - nie sądzę aby podali sprawę do sądu, ale jeśli tak nie wygrają, bo sprawa jest dość prosta i jasna (chociaż z sądami nigdy nic nie wiadomo). pozdrawiam |
Witam.
Sprawa dla mnie ważna Miałem Oc w HDI okres ubezpieczenia 29.03.2010 do 28.03.2011 czyli wypowiedzenie należy złożyć do 27.03.2011 z tym że 27 to niedziela a w sobote HDI ma zamkniete , 25 wróciłem z pracy po 19tej też zamkniete wiec pismo wypowiedzenia złożyłem 28 w poniedziałek teraz każą mi płacić podwójne Oc bo ubezpieczyłem się gdzie indziej Jak to sie teraz ma do mnie , tzn pojadę tam w poniedziałek i będę przedstawiał swoje racje ale .. czy jak z tego nic nie wyjdzie to mogę sprawę do sadu oddać ? ew. jakieś rady i porady proszę , nie uśmiecha mi się darmozjadom co maja w sobotę zamknięte płacić 800zł ...oni powinni być dla ludzi a nie ludzie dla nich kur*a co za kraj editione znalazłem cos takiego Cytat:
|
Cytat:
Ty jeszcze grasz? :sciana: |
Cytat:
|
Gadanie, zameldować się u jakiegoś znajomego Wietnamczyka, co ma żonę Polkę ze wsi, gdzie samochód ma sołtys i ksiądz proboszcz, jeszcze się nie zderzyli, więc OC niższe. ;p
|
Cytat:
a ubezpieczyć to zależy od marki k***a |
A to może ja przy okazji wykopaliska;]
Gdzie teraz zarejestrować auto najtaniej/najlepiej bez żadnych zniżek (nie mam innego wyjścia) ? |
Hehe :D 3 lata wstecz .. jak ten czas leci to szok.
|
Cytat:
kolega to chyba w każdym temacie archeologicznym chciał zaistnieć k***a [/OT] |
jedno jest pewne OC jest nie dla Ciebie tylko dla tego kogo uderzysz więc niech on się martwi ściąganiem odszkodowania. Wg tej zasady OC może być w najgorszej nawet firmie:)
|
z***322;o***347;liwiec ||
|
Cytat:
a podatek dochodowy to faktycznie trzeba zapłacić tu znalazłem ładnie i klarownie wytłumaczone http://poradapodatkowa.pl/zaplacic_p..._miesiecy.html |
mo***380;esz ale b***281;dziesz musia***322; zap***322;acic podatek od wzbogacenia
US wychodzi z za***322;o***380;enia ***380;e kupi***322;e***347; auto na handel i sprzeda***322;e***347; z zyskiem Auto bez podatku mozesz sprzedac po up***322;ywie 6 miesi***281;cy |
Wie moze ktos jak wyglada sprawa z odsprzedaza samochdou ?
Tzn. Kolega chce sprzeda***263; Scorpio bo nie stac go na paliwo ... || , za dosc male pieniadze . I teraz gdy je od niego kupie mam miesiac na przerejstrowanie go . A moje pytanie brzmi czy zanim je przerejstruje bede mogl je dalej sprzeda***263; ?? |
Cytat:
|
https://www.libertydirect.pl/
Z ciekawości sprawdziłem składkę i mi wyszło taniej :taktak: może zmienię ubezpieczyciela ??? |
pytanie jak boomerang...
ma kto***347; OC w HDI ? bo sie zastanawiam nad jakim***347; zamiennikiem PZU... przys***322;uguje mi jedynie zni***380;ka za brak zwy***380;ki :D kt***243;ra obowi***261;zuje kierowc***243;w do 25roku ***380;ycia |
Nie no wiem , ktos cos mi wspomianl ze jest taka firma ktora uwzglednia wiek i staz mlodego kierowcy ,dlatego sie pytam ^^
No wlasnie chodzi o to ze samo OC ~ 1600 z***322; :| |
nie ma takich :rotfl: z przyczyn oczywistych
1,5 to samo OC czy razem z AC? bo jak razem to wcale nie jest drogo, wrecz przeciwnie, jezeli to pierwsze auto tylko wez jakas znana firme - jezeli kogos klepniesz, to osoba klepnieta decyduje, czy wezwac policje (i moze to zrobic, zeby uniknac klopotow z wyplata) |
Moze odswieze troche temat .
Za pewien czas bede rejestrowal auto juz zupelnie na siebie . Czyli wszystkie rodzicielskie znizki odpadaja . Jak tak ogolnie sie rozgladałem to srednio za ubezpieczenie musial bym zaplacic 1,5k :szczerb: Znacie moze jakies firmy ubezpieczeniowe ktore nie biora pod uwage wieku i stazu kierowcy ? :sciana: |
Ja powoli przymierzam si***281; do kupna jakiego***347; u***380;ywanego Passata... tylko nie wiem czy w***322;a***347;nie nie przejad***281; si***281; do GutenMorgen***243;w...
|
... a 400 E za 20 letnie Audi to nie jest ***380;adna okazja!!!
|
Tylko w kwestii formalnej - nie pytaj, czy ma cen***281; minimaln***261; ustawion***261;, czy nie, tylko wklej sobie numer aukcji do polskiego ebaya (do szukajki) i masz przet***322;umaczone. :P
http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?...m=250101778915 Pierwszy, kt***243;ry poda***322;e***347; nie ma ceny minimalnej, drugi ma. Tak jak ju***380; koledzy wspomnieli, cena gwa***322;townie wzro***347;nie w ostatnich sekundach aukcji, licytuj***261;cy nie s***261; g***322;upi, cz***281;sto u***380;ywaj***261; snipa. :> |
na cz***281;***347;ci jasne....ale...to trzeba raczej mie***263; w***322;asn***261; lawet***281; i holownik coby zarobi***263;...
|
No ale samochodem bitym przeznaczonym na czesci raczej nie przyjade do Polski na kolach ... tylko laweta zostaje ... Jak bym chcial przyejchac na kolach trzeba o ile dobrze sie orientuej wykupic tablice i ubezpieczenie ktore kosztuje w granicach 140 E ... Sprawa jest warta swieczki ale trzeba wszystko sobie skalkulowac i na spokojnie przemyslec bo na raz dwa to tylko mozna sobie klopotow narobic :D
|
Cytat:
|
Oktawian89 jeśli chcesz kupić samochód z Niemiec to musisz tam osobiście jechać , najlepiej gdybyś miał tam rodzinę i oni by Ci czegoś szukali
a ty byś tylko wskoczył na tydzień objeździł wszystkie oferty i ewentualnie kupił , fajne okazje na chybił trafił to dało sie wyrwać na początku tego całego bumu na sprowadzane samochody teraz w ciemno dostaniesz jakiegoś składaka który zostawia cztery ślady :fiu: |
Wiem wiem trzeba siedziec i to duzo .... :| I tak najlepiej jak sie trafi od osoby prywatnej bite - niska cena no i oczywiscie okazje na ktore czesto mzona tafic . Szkoda ze nie mam kat E tak to odrazu wypozyczam lawete + przczepke i sam jade po cos za odre naprawde mozna cos sensowengo upolwoac ;]
Pozdrawiam i szukam dalej "kontaktow" |
Cytat:
|
Cytat:
|
Znacie moze adres jakis szrotow z niemiec ? :>
|
Cytat:
|
A kto powiedzial ze to do naprawy bedzie szlo ?
Tak walsnie myslalem nad sciaganiem aut na czesci dobry interes na tym mozna zrobic tylko torche zabawy z tym jest ... EDIT To jest chyab samochod z cena minimalna :> ??? http://cgi.ebay.de/Audi-80-Baujahr-8...QQcmdZViewItem |
ale kto powiedzia***322;, ***380;e si***281; da? cena najcz***281;***347;ciej ro***347;nie w kilku ostatnich minutach. a starego z***322;oma mo***380;na tanio kupi***263; na pewno, tylko kwestia ile w niego b***281;dzie trzeba wsadzi***263;.
kuzyn z Berlina przyjecha***322; ostatnio do Warszawy na napraw***281;, bo krzykn***281;li mu na miejscu za napraw***281; z nowymi cz***281;***347;ciami 900 ***8364; a w podwarszawskiej, dobrej firmie zrobili to w przeliczeniu za 230 ***8364; i mamy prosty pow***243;d tanich samochod***243;w w Niemczech. chocia***380; tam te***380; s***261; tanie zak***322;ady prowadzone przez obcokrajowc***243;w, ale Niemcy maj***261; niech***281;***263;. ich sprawa. |
Niby jest napisane ze nie ma ceny minimalnej ale watpie ze taki samochod mozna juz niby kupic za 100 E nawet :|Jak by tak bylo to cala Polska juz by tam sie pchala ... nie wiem czy myk nie jest w tym ze jak cena nie urzadza sprzedajacego to on nie zamyka aukcji przed czasem ???
|
Cytat:
http://cgi.ebay.de/Mercedes-Benz-CLK...QQcmdZViewItem Jak taki samochodzik ma pójść za 20 tys. zł z kawałkiem, to zaczynam zbierać pieniądze ;) |
Odkopie temat :D
Tak ogladalem e-bay.de i jest wiele ciekawych ofert samochodow . Ale mam kilka pytan i muszei sie w nich upewnic :D Dajmy na to ta aukcje http://cgi.ebay.de/audi-80-1-8_W0QQi...QQcmdZViewItem Niemeickiego kompletnie nie umiemi ale jakos sobie z translatorem radze i teraz jest tam gdzies ustawiona cena minimalna ? czy jezeli czas sie skonczy i moja oferta bedzie najwyzsza to wygrywam aukcje ? bo troche mnie dziwi ze za 400 E mozna kupic np takie audi 80 :> cos za tanio troche ... :| :>??? |
szczeze to nie wiem.
Ale skoro auto jest na twojego ojca, to co ma to dorzeczy - ty byles tylko jako kierowca i jest to bez znaczenia - jedynie w papierach po kolizji wpisuje sie wlasciciela i kierujacego w danej chwili pojazdem, lecz tu raczej tylko czhodzi o wyplate swiadczenia by nie poszlo np na kierujacego ktory moze byc kimkolwiek |
Cytat:
|
gdy jestes ofiara wypadu nie tracisz nic poza nerwami spedzonymi u ubezpieczyciela:)
No chyba ze tak mocno Ci przywalil i musieli ci amputowac reke - to ja tracisz ;) - co ja pisze -oby nie |
Cytat:
|
Cytat:
W praktyce nikt nie sprawdza dowodow rejestracyjnych na granicy i mozesz smialo przejezdzac cudzym samochodem. I jeszcze jedno spostrzezenie... tak naprawde, jak masz kuczyki + dowod rejestracyjny + ubezpieczenie + prawko to moga Ci naskoczyc. Mam samochod zarejestrowany na firme ojca, nie jestem jej pracownikiem, nie mam zadnych upowaznien i jeszczed nigdy mnie zadna policja nie spytala o to, nawet podczas wypadku, jak koles mi w tyl wjechal i jak ja innym razem zbilem kolesiowi lampe w przyczepie. Granice tez przekraczam normalnie i policja w Niemczech czy Czechach tez nigdy sie nie czepiala. Takze z tymi upowaznieniami to tylko czysta teoria. |
udział własny i potrącają Ci np. 20% wypłaty odszkodowania :(
|
Cytat:
|
Odswieze temat, bo nie chce zakladac nowego, a mam tylko male pytanko. Cytat:
|
Cytat:
Natomiast warto pamiętać, że przy zgłoszeniu szkody jest tak rybryczka gdzie właściciel samochodu oświadcza się, że faktycznie udzielił zgody i dał kluczki. W życiu różnie bywa - jest pełne niespodzianek... |
wiem co to ejst AC a co OC, za takeigo tepaka prosze mnie nie robic.
sprawa sie tyczy nieszczesnego slowa upowaznienie;) moze i to byla nadintyerpretacja. mama nie ejst wpisana do dowodu ojca, nie na tym samochodzie, na drugim jest jako wspolwlasciciel. mi chodzilo raczej w tej dyskuji o to ze podczas wypadku nie musze miec zadnego upowaznienia pisemnego i nie przypominam sobie zeby podczas ubezpieczania samochodu cokolwiek takiego bylo wpisywane do protokolu. wiec takie cos chyba mzona dopiero po wypadku/kolizji zglosic? |
Cytat:
Szkodę, którą zrobiła Twoja mama "obcemu" PZU pokryło z polisy OC Twojego Taty. Szkodę, którą zrobiła Twoja mama Twojemu Tacie PZU pokryło z polisy AC Taty. Jeżeli Twoja mama nie była wpisana do dowodu rejestracyjnego: to tata musiał się oświadczyć, że dał kluczyki Twojej mamie. Tylko Ty o tym jeszcze nie wiesz... A o upoważnieniu - to ja nic nie pisałem: nadinterpretacja (?) |
Cytat:
Tata napewno się oświadczył u ubezpieczyciela, że dał kluczki mamie. I dlatego tak się stało jak się stało bo inaczej by nie dostał odszkodowania... Gdyby się nie oświadczył to by musiał dochodzić odszkodowania od mamy na bazie Kodeksu cywilnego - bo ubezpieczyciel by się napewno wypiął (i miałby rację). Być może mama była wpisana jako współwłaściciel i wtedy tata nie musiał się oświadczać... Odpowiedzią na tą kwestię będzie odpowiedź: kto otrzymał odszkodowanie: mama czy tata (?) @for all: zasady OC określa ustawa a nie jakieś widzimisię ubezpieczyciela. Jak ktoś ma wątpliwości to niech u dowolnego ubezpieczyciela poprosi o warunki OC... W odpowiedzi usłyszy pusty śmiech na sali... i spojrzenia pełne politowania... W AC warunki określa wyłącznie towarzystwo ubezpieczeniowe - bo jest to ubezpieczenie dobrowolne. |
ok wielkie dzieki wszystkim :) widze ze nie ma co kombinować ... kupićsamochod zarejstrowac go na siebei ojca jakos wspowlasciciela i ja bede mia ljego znizki bo innego wyjscia nie widze :]
jeszcze raz wielke dzieki pozdrawiam |
Cytat:
Mozesz sobie kolego kupic tego Fiata, 2 tygodnie korzystasz z ubezpieczenia poprzednika ( ciaglosc ubezpieczenia) bez wzgledu na to, czy on odbierze pieniadze od ubezpieczyciela czy nie. Zadne zapisy w umowie nie sa potrzebne, bo umowa dotyczy czynnosci cywilno-prawnych zbycia/nabycia przedmiotu ruchomego i od tego placi sie podatek w Urzedzie Skarbowym i taka odnotacja ( kto placi) musi byc zawarta w umowie, jesli jej nie ma to solidarnie placi ten co kupuje i ten co sprzedaje. OC zawierasz z ubezpieczycielem, ktory jest do tego uprawniony. Prawo nakazuje ci sie ubezpieczyc jesli poruszasz sie po terenie publicznym. Jesli jezdzisz po wlasnym podworku - nie musisz miec, jesli masz pole w srodku wlasna droge, nie musisz miec. Jesli las stanowi twoja wlasnosc - nie musisz miec. Jesli las nie jest twoja wlasnoscia - musisz miec, chyba że uzyskasz od wlasciciela lasu zezwolenie na poruszanie sie pojazdem po jego terenie, ale do jego terenu auto musisz przewieść na lawecie. Jesli las jest panstwowy...to sobie dopisz. I tyle prawo i nie ma co gdybac |
zeby nie miec OC trzeba miec inny papier na to: zaswiadczenie policji o kradziezy, dokumenty zlomowania, dokumenty kasacji, umowe sprzedarzy lub darowizny...
oczywisice na wlascicielu samochodu spoczywa obowiazek zalatwienia formalnosci zwiazanych z wyrejestrowaniem auta i zdjeciem z siebie obowiazku placenia OC tak na marginesie - jakby moje dziecko kombinowalo kupno samochodu i nieubezpieczanie go, to skora na jego tylku odzyskiwala by normalny kolor przez kilka tygodni Oktawianin - wolnosc Ci nie mila, czy chcesz zeby Twoj tata zaplacil za Ciebie "drobna" grzywne? wpiszesz w umowie kupna nieprawdziwe dane? dorwie Cie policja - nie udowodnisz ze to Twoj samochod to znaczy - ze kradziony pokazesz umowe z falszywymi danymi - posiawdczenie nieprawdy w dokumentach zagrozone jest kara grzywny i pozbawieniem wolnosci do lat trzech (chyba trzech - liczby nie jestem pewny) |
Cytat:
Z tego co wiem to OC musi byc placone do ostatn ich chwil "zycia" autka. Cytat:
Cytat:
|
do sprawdzania nie musi byc policja, teraz wszystko maja w bazie danych, porownuja auta zarejestrowane z ubezpieczonymi i jak komus cos brakuje to przychodzi pisemko. moj znajomy dostal przez swoja nieuwage 2000 pln za 1 tydzien nieciaglosci w OC.
|
Cytat:
A kupujesz za pobraniem? ;] Co jak co ale do samochodu bez OC to ja bym nie wsiadał... Grzywna jest naprawdę olbrzymia. |
Cytat:
|
ale wiem ze jest cos takiego ze on dyma z dowodem kupna sprzedazy do ubespieczalni i mu oddaja ta kwote co zostala... z polisy ...
|
Cytat:
właściciel musi wykupic polisę OC na conajmniej 1/2 roku. Z chwilą kupna samochodu polisa OC przechodzi na ciebie i będzie ważna do czasu jej opłacenia czyli conajmniej pół roku. Jeżeli właściciel nie miał żadnych zniżek lub miał minimalne to nie jest tak źle . Jeżeli natomiast miał nawet do 60 % zniżek (a ty nie masz żadnych zniżek)to będziesz musiał dopłacić do polisy OC różnicę. Przegląd zostaje ważny do 12.06.2006 r. |
Ojciec mieszka dosłownie pod lasem wiec drogi publicznej jade moze 10 m... po ktorej nic nie jezdzi bo to osiedlowa droga... . Jak to zrobić w miare legalnie czyli przy sprzedazy podac inne dane ? wyrejstrowac , wymowic Oc i bedzie dobrze ?!
|
Cytat:
|
Cytat:
nie zgodze sie z tym tak do konca....bo to wszytsko zalezy od etgo jakie masz ubezpieczenie i kto cie obezpiecza. rodzice maja ubezpieczenie z PZU i nic takiego nie ma miejsca. mama porysowala kiedys samochodem ojca inny stojacy samochod i najnormalniej w swiecie wyplacili odszkodowanie.... bez zadnych upowaznien itd... tak samo jest ze mna-moge normalnie smigac samochodem ojca lub matki....jest tylko jedno ALE.... mama musiala zaplacic troche wieksze ubezpieczenie auta z racji tego,ze beda nim takze jezdzily osoby ponizej 25 roku zycia. nie musiala by tego robic,ale przy wypadku spowodowanym przez takie osobt straciloby sie kilkanascie procent odszkodowania. |
Do 14 dni właściciel ma nakaz wyrejestrować samochód, OC jest obowiązkowe, jak nie zapłacisz to możesz się spodziewać przy pierwszej kontroli około 4000 tyś zł mandatu i chyba 9 punktów. Do lasu samochodu nosić chyba nie będziesz więc jak chcesz się tam dostać bez korzystania z dróg publicznych ??
|
Kombinujecie jak... konie pod górę...
Jeżdżąc na cudzym dowodzie rejestracyjnym i cudzym OC musisz mieć upoważnienie (zgodę) właściciela. W przeciwnym wypadku OC nie działa a firma ubezpieczeniowa co prawda wypłaci poszkodowanemu odszkodowanie ale z Ciebie zedrze regres - możesz się nie wypłacić do końca życia. Ta uwaga dotyczy wszystkich tych, którzy pożyczają samochody > przypadek ten dotyczy również układów rodzinnych: mąż&żona, ojciec&syn itd. Nie należy zakładać, że ktoś jest głupszy od nas. Sprzedawca samochodu napewno we własnym interesie wyrejestruje samochód i powiadomi o tym firmę ubezpieczeniową wypowiadając przy okazji ubezpieczenie OC. |
Cytat:
|
Kara to około 5 000 zł :wow: .Jakbyś jeździł bez prawka mniej byś dostał.
Wystarczy zwykła kontrola drogowa i leżysz i kwiczysz. ;) |
Cytat:
inaczej trzeba auto oddać do firmy zajmującej się utylizacją a za malucha będą chcieli najprawdopodobniej ze 3 stówy, ale nie dać :D śmiganie po lesie nieubezpieczonym autem do mądrych czynów nie należy a jeśli bez prawka to już pięknie. |
Każdy zarejestrowany samochód MUSI mieć OC. Nie ważne czy stoi w garażu czy jeździ po lesie. OC musi być wykupione i koniec. Jeśli autem zainteresuje sie fundusz gwarancyjny (po nowym roku mają sie ostro wziąć za nie płacących składki) to możesz mieć niezłą kare do zapłacenia (do kilku tys zł chyba).
Ale jest sposób na ominięcie tego :D (korzystają z tego sprzedający auta na części). Trzeba na umowie wpisać fikcyjne dane kupującego. Sprzedający nie ma obowiązku sprawdzenia czy dokumenty kupca nie są sfałszowane i spokojnie wyrejestruje auto, a fundusz gwarancyjny potem szuka... wiatru w polu :D |
Obawiam się że OC musi być do końca życia auta (tj. złomowisko, kradzież itp) i jestem pewiem, że ten hebel jest w jakiejś bazie pojazdów a ubezpieczeniowy fundusz gwarancyjny wyśle stosowne upomnienie.
Ma to wszystko na celu rozwiązanie problemów pozostaianych wraków na parkingach, za stodołą itp. |
Cytat:
mi sie wydaje, że zamkniete auto w prywatnej posesji musi mieć tylko papiery, dzięki którym można udowodnić czyj to pojazd |
Fiat 126p lepszy :D wypas autko || :D
|
Cytat:
|
czyli tylko przerejstrować ? i wypowiedzeć umowa OC ? i moge smigać ?! :D jak by tak było to fajnie :D
opłąca sie go wziasc http://www.allegro.pl/show_item.php?item=77841595 za 250 zł ?! :piwo: |
Cytat:
kilka dni temu był artukuł na WP o OC . Tytułu dokładnie nie pamiętam , ale coś w stylu " podwójne ubezpieczenie:" . Auto musisz przerejestrować w ciągu bodajże 30 dni , w tym czasie sprzedający też powinien zgłosić to w swoim wydziale komunikacji . ( dla swojego bezpieczeństwa ) . Jeśli nowy nabywca np. kogoś potrąci a nie przerejestrował auta ,a swiadek zapisze numery to poprzedni właściiel może mieć niezłe kłopoty . Miałem podobny przypadek gdy sprzedałem auto a po tygodniu nowy nabywca spowodował kolizję . Na szczęście miałem już wszystko zgłoszone w wydz. komunik. i PZU . |
Cytat:
dokładnie Ci tego nie powiem. ale uwazaj na leśniczego :) |
czyli moge smialo go brac do smigania po lesie :D tylko czy musze go przerejstrować ?! do lasu wystarczy taki ..
aha czy las to droga publiczna ? |
Cytat:
jak nie zapłacisz to nie możesz smigac po publicznych drogach. można posiadac auto które stoi w garazu i nie jest w uzytku. - of kors bez płacenia oc |
hmmm a jak go bym tylko przerejstrował na ojca ? to tez musze placić OC ? znaczy czy jak nie zaplace to beda jakies kary czy cos ?
|
Cytat:
|
ale nie musze go przerejstrowywać na siebie moze być na starego wlasciciela ? a ja moge sobie spokojnie smigać :D ?!
|
Z tego co mi wiadomo OC jest ubezbieczeniem obowiązkowym dla KAŻDEGO kierowcy, więc jeśli kogoś nie potroncisz, ani nie złapie Cię policja to możesz śmiało bez niego jeździć. :)
Więcej o OC: http://www.pzu.pl/?nodeid=produkt_pz...3&prod_id=1710 |
samochod i OC
Witam zamierzam kupić samochod faiat 125p :P i tak on jest zarejestrowany ma " biale tablice" , wazny przeglad ( 12.06.2006) i OC wazne do 4.01.2006 ... i czy jest taka mozliwosc ze jak go kupie wszystko legal ... umowa itp. to nie bede musial placić oc .. samochodem bede jezdził najczesciej po lesie ... z kolegami wiec oc i reszta smieci mi nie potrzebna ... ?!
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:12. |