Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   Ciecie pliku MPEG2 z dzwiekiem do pozniejszego authoringu (https://forum.cdrinfo.pl/f13/ciecie-pliku-mpeg2-dzwiekiem-pozniejszego-authoringu-60260/)

dayus 27.12.2005 00:49

Ciecie pliku MPEG2 z dzwiekiem do pozniejszego authoringu

Mam plik w standardzie DVD (MPEG2+48kHz). Trwa ok 90min zajmuje 3,2GB.
Chcialem go pociac, bo w środku ma reklamy, tak samo na poaczatku nei zaczyna sie od napisów tylko reklamy.

Probowalem tego dziadostwa uzyc: http://www.boilsoft.com/videosplitter/download.html

Ale po cieciu tym softem,dzwiek nie leci rowno tak jak powinien.
Czym łatwo pociac plik w standardzie MPEG2 (AVI to latwo mozna VirtualDub'em).

1stwasp 27.12.2005 07:58

http://www.cdrinfo.pl/artykuly/dvb2dvd/strona2.php

Potem w TMPGEnc dajesz MPEG tools i Merge & cut łączysz w całosc.
MPEGVCR poprawiasz (jak chcesz) ewentualne za długie GOP.
Całość rozmuksowujesz na osobne audio i video i juz masz 2 ładne pliki do authoringu...

Pozdrawiam!

dayus 27.12.2005 17:01

W MPEGTools (TMPEG....) wywala blad,ze zrodlo jest nielegalne (film był zgrywany z Pol*atu - "Jak rozp.....II w. S")

Co zrobic, by nie wywalalo tego bledu?

dayus 27.12.2005 20:30

Juz robie tmpeg mpeg editorem.

W Twoich komentarzach wyczytałem:
"Cóż - tego sie nie da poprawić, ale można wtedy zwyczajnie zdemuksować pliki TMPGEnc, bez poprawiania. Jeżeli GOP są prawidłowe w sensie struktury to powinno normalnie poddać się authoringowi, ewentualnie popraw to MPEG-VCR - ale tylko długość GOP."

mpg-vcr'a uzywac juz po poucinaniu filmu ze zbednych reklam? czy przed ucinaniem?

1stwasp 27.12.2005 21:52

Może spróbuj od razu powycinać te reklamy w ProjektX - nowa wersja dość intuicyjnie to robi, potem wrzuć to to MPEG_VCR.
Możesz równiez wyciąć kawałek początku w MPEG2CUT lub rozmuksować to i zmuksować ponownie w MPEG_VCR.
Czasami tak się zdarza - to zależy od momentu w którym program nagrywający zaczął nagrywać strumień MPEG2.
Normalnie powinien zacząć z początkim klatki I i poprawnie zapisać nagłówek.
Czasami tak nie zrobi i potem są tego takie efekty - illegal stream - tak ma np. dośc często ProgDVB.

Pozdrawiam!

dayus 27.12.2005 23:41

Czym radzisz nagrywać mpeg2 z dvb ?

Acha,zapomnailem dodać,ze ten plik, ktory teraz przerabiam to jest 3 cześc plyty DVD,ktora chce stworzyc....
Poniewaz na dysku mam jeszcze 2 pliki DIVX, ktore musze poddac przerobce do MPEG2 (cale szczescie,ze nie maja napisów są w PL)
A wiec by zmiescic te 3 filmy na jednej plycie DVD, musze troche zmneisjzyc bitrate tego pliku z DVB. Gdzie to zrobic?

Juz mam rozmuksowany plik MPEG2, tylko wsadzic go do authoringu,ale by zmniejszyc bitrate,nalezalo by go chyba ponownie przekodowac w TMPEGEnc (ew w innym encoderze mpeg2)?

Jaki bitrate zastosowac do ok 3,5h filmu, ktory chce umiescic na plyte 4,7GB ?(ide poszperać na forum)

dayus 28.12.2005 02:26

A wiec po wstepnych obliczeniach, 230min plik musialbym miec bitrate 2300kbps przy dzwieku 224kbps(1 sciezka). Wszystko dla jednej plyty DVD, czyli nieźle, zwazywszy,ze pliki DIVX/XVID maja ok. 1000kbps.

1stwasp 28.12.2005 06:25

Wiesz co - mi to się trochę nie chce bawić w przeliczenia dla DVB.
Jeżeli już mam bawić się w liczenie dla DVB to wolę zrobić dysk trochę za duży i potem w Shrinku to stranskodować dokładnie do 4,7GB.
Przy tym poziomie abstrakcji jakim jest DVB ta metoda wydaje się być optymalną...

Pozdrawiam!

dayus 28.12.2005 13:38

Hmm.... czegos tutaj nie rozumiem.
Plik zaraz po przejsciach w TMPEG MPEG Editor jest odtwarzany normalnie w odtwarzaczach na kompie (PowerDVD i WMP). Ale jak go wsadze do ProjectX, juz sie wszystko psuje, niby cos ProjectX robi i nie wyswietla bledów.
ALe gdy taki plik wsadze do PowerDVD(to jest napisane,ze to MPEG1, w dodatku ma cos z czasem popsute,bo fizyczna objeteosc i dlugosc pliku jest taka sama,ale PowerDD wskazuje,ze film jest skrocony(czyli czas szybciej plynie), a gdy wsadze taki plik do WMP, nie mozna go przewijac i czas równiez jest "skrócony". Poźniej MPG-VCR i to to samo, przekodowanie tego pliku w TMPEGEnc, do mneisjzego bitrate (plik zmniejszył sie połowe), objawy takie same jak wczesniej w PowerDVd i WMP - dlaczego?

1stwasp 28.12.2005 14:12

A to akurat wina Power DVD - mam tak samo - wydaje mi się, że on nie jest w stanie wydedukować czasu trwania z długości pliku MPEG2 i sobie go czyta i aproksymuje na bieżąco... nie ma to na nic wpływu, gdyż plik trwa tyle co powinien.
Po authoringu takiego czegoś (m2v+mp2) na pewno będzie OK bo czas trwania Power DVD odczyta sobie z IFO...

Pozdrawiam!

dayus 28.12.2005 14:18

No rekodowalem cały ten plik juz po wyjsciu z Pro-X i MPGVCR.
Na takich ustawieniach jak jest napisane w tym poradniku.
Ale mniej wiecej w połowię filmu, PowerDVD staje i nie czyta dalej, czym to sprawdzic przed nagraniem na dvd,czy jest OK ?

1stwasp 28.12.2005 17:51

Co odtwarzasz plik MPEG2 czy pliki VOB jako kompilację DVD Video?

Pozdrawiam!

dayus 28.12.2005 18:10

odtwarzam plik m2v przed authoringiem, a po rozmuksowaniu i fixowaniu gopów.

1stwasp 28.12.2005 19:14

Od kilku postów wstecz piszę, żebys go zmuksował z audio i odtworzył - czyli po authoringu, gdyż powtórzę się jeszcze raz - sam plik m2v czyli MPEG2 ES może dawać błędne wskazania czasu i inne takie w Power DVD, gdyż MPEG2 ES jako taki nie jest standardem w odtwarzaniu / nadawaniu.
Standardem jest plik zmuksowany albo MPEG2 PS albo zrób z tego VOBy

Pozdrawiam!

dayus 28.12.2005 22:29

Nawet po zmuksowaniu jest bład. Muksowalem w TMPEGEnc -> MPEG Tools...
Czas biegnie juz ok, dzwiek leci rowno z filmem,ale do czasu.
W tym samym momencie, w ktorym stopnelo mi PowerDVD na pliku m2v, to teraz stopuje mi juz zmuksowany plik MPEG2 (z dzwiękiem), wizja stoi w miejscu,a fonia jest odgrywana dalej.

Tak robiłem pokolei:
1. nagranie pliku z DVB
2. wycinanie reklam w TMPEG MPEG Editor
3. demuxing w Project- X
4. fixing gopów w MPEG-VCR
5. transkodowanie w TMPEGEnc do nizszego bitrate (2-pass VBR)
6. muxing w TMPEGEnc -> MPEGTools...

Bład popełnilem w rekodowaniu, by zmniejszyc bitrate.
Dlaczego obraz przy 38min. staje,a dzwiek leci dalej?
Co źle zrobilem przy rekodowaniu?
Wszystkie opcje rekodowania ustawiłem zgodnie z tym artykułem:
TMPEG - rekodowanie

1stwasp 29.12.2005 14:26

Jasne bo to reż MPEG2 i też tak będzie też o tym pisałem - zrób z tego VOBy BO TO JEST FORMAT DO DVD i czas będzie płynął normalnie :)

Druga rzecz to wina audio (zapewne - gdyż jak pisałeś rekodowałeś plik) puść ten zmuksowany MPEG2 znowu przez ProjektX powinien to poprawić - zdemuksuj normalnie, lub użyj programu delaycut i daj fix CRC errors lub insert silence dla audio.
Lub - gdyż piszesz że coś łączysz z przeróbki z DivXa - wypada to na połączeniu wych fragmentów - to też jest możliwe gdyż zapewne plik po kodowaniu z DivX a plik po kodowaniu z satelity ma inną kolejność półobrazów (obrazów) i/lub inny dźwięk. Wtedy też może w tym miejscu program zgłupieć, jakkolwiek sam strumień MPEG2 będzie się muxował (jako tako)

Pozdrawiam!

dayus 29.12.2005 16:04

Nie. Blad tkwił w ost. procesie rekodowania. W tym poradniku, musi byc gdzieś. Z rekodowalem ten plik ponownie wg. ustawień podanych na Doom9 i wszystko jest OK. Po multiplexowaniu w MPEGTools (TMPEGENC) plik MPEG2 jest juz normlanie widziany w PowerDVD i nic go nie stopuje (VOBów nie robiłem)

A te kawałki DIVX'a to chodzilo o inną sprawę. Poniewaz chce umiescic 3 kolejne częsci filmu na jednej DVD. 2 pierwsze czesci mam w DIVX'ie, a ostatnią mam z DVB.

dayus 02.01.2006 23:51

Z tym owyzje juz se poradzilem, jest OK!
Teraz mam nowy problem z AVS.

Czy ten skrypt jest, ok? Bo TMPEGENC nie chce mi go wczytac (wywala,ze jest nieobsługiwany):
Kod:

AviSource("franekcz1.avi")
BicubicResize(720,400)
AddBorders(0,88,0,88)

Indianin23 03.01.2006 17:59

DVD Lab Pro

Witam :cool:
JA tez zgrywam filmy z satelity (progDVB) na dysk twardy a powstałem mpeg2 poddaje obróbce. Czasami bywa ze mam cos, co nie wymaga żadnych ciec. Wiec daje od razu mpega do DVD Lab Pro tam program dzieli po załadowaniu automatycznie na dwa pliki jeden z audio drugi wideo. Ścieżkę audio kompresuje do formatu AC3 za pomocą wtyczki ***8222;AudioAC3.tsp***8221;
I robię swoje własne DVD. Program informuje mnie tylko ze rozdzielczość jest inna niż standardowe DVD i ze niektóre odtwarzacze tego mogą nie odtworzyć, ale na tych, co próbowałem to zawsze wszystko śmigało. Pojawił się jednak jeden problem. Ostatnio DVD Lab Pro robi mi płytki DVD bez głosu !!!! Nie wiem o co chodzi wszystko robię tak jak zawsze nie wyskakuje żaden dodatkowy komunikat a dźwięku w filmach nie ma. Co ciekawe jest w meni ale jak tylko odpale film to cisza.
Wie ktoś co to może być????

Pozdrawiam wszystkich a w szczególności tych użytkowników, którzy maja do tego cierpliwość, bo Ja przy tych pseudo mpeg2 z satelity tracę już cierpliwość!!!!

dayus 06.01.2006 23:43

Z tymi skryptami se poradzilem, juz mam wszystko OK.

Ale teraz znów mi dzwiek ucieka:(.
Przy pliku z DVB wszystko poszlo jak z platka:). A teraz zaczely sie schody.

[Przeróbka divx->mpeg2]
W virtualdub - save wave file
besweet konwersja do mp2-audio
tmpegenc reencoding do mpeg2
mutiplex w tmpegenc->mpeg tools

i ost. dzwiek ucieka, dlaczego?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:49.