![]() |
Cytat:
|
Cytat:
|
Chcia***322;em da***263; por***243;wnanie p***322;yty lightscribe i labelflash ale nie mog***281; dobrze zeskanowa***263; p***322;yty drugiego typu. Jest jaki***347; spos***243;b aby skany nie wychodzi***322;y tak ciemno?
|
ja mam neca 3551,wypalilem juz jedna plyte i napis mi sie nawet podobal,nic wielkiego nie wypalalem ale jest spoko:)(wypalalem na zwyklem plycie:D) mam pytanie,czy nagrywara lf moze wypalic na plytce ls?
|
Cytat:
Miałem całe mnówstwo LITEONÓW (chyba z pięć, całkiem przyzwoite, przeciętne), testowałem ASUSY (pełna porażka), testowałem NECa 3551 i 4551 (bardzo przeciętny pod każdym wzgledem...), miałem BENQ 1640 i obecnie mam BENQ 1655, bo pod względem jakości zapisu i odczytu danych, to niestety ale NEC jej może buty czyścić, o innych napędach (LG) miłosiernie nie wspomnę. Tyle! :cool: |
Jest nowy silnik ls 1.4.62.1. Ciekawe co poprawili.Pozdrawiam wszystkich posiadaczy
|
Ja też zastanawiałem się na co postawić: LS czy LF. :boks:
Wybrałem Canon PIXMA IP4200. :spoko: REEWEELAACJAA!! :respect: Czekam tylko na tańsze płytki z tym systemem, tzn. zamienniki oryginalnych atramentów. :smoczek: |
Cytat:
polecam canon IP 3000, niestety od kilku miesiecy juz nie produkowana. Mozna kupic zamienniki oryginalnych tuszy w cenie 8-10 zl (w sumie ma 4 pojemniki, kazdy kolor osobno) - a same tusze canona tez w cenie do zaakceptowania okolo 40-50 zl. Bylem milo zaskoczony jakoscia wydruku. Tylko trzeba uwazac na to aby nie zamoczyc wydruku bo sie moze nieco rozmazac - no chyba ze sie potem polakieruje powierzchnie:):) Do tego drukarka ma automatyczny druk dwustronny, 2 podajniki papieru ("od gory i od dolu"), papier jest podawano prosto i nie zakleszcza sie (w porownaniu do lexmarka z55 rewelacja), dosc cicha - malym mankamentem jest to ze po wlaczeniu dosc dlugo przygotowuje sie do wydruku :) ale w sumie te "kilka" sekund mozna przezyc:) pozdrawiam |
Cytat:
co do drukarki Epson Stylus Photo R220 - około 390zł (raczej nie polecam - nie mam przekonania do tej firmy - duza awaryjnosc sprzetu) Canon PIXMA iP4200 - około 460zł Canon PIXMA iP3000 - niestety juz nie produkowana (dostepne zamienniki) |
Cytat:
|
ajak jest najtańsza drukarka drukująca na płytach ??
ps 300 postów :) |
Masz Canona 4200? Czy są już do niego zamienniki?
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
a ile taka drukarka kosztuje?? dużo znając polską sytuacje |
Cytat:
|
Dzisiaj widziałem na własne oczy płyty LS i LF. Powiem że jestem zawiedziony. Obie były palone 2 razy. LS, starszne smugi (płyta Imation, nie wiem jaka nagrywarka), LF lepiej ale żeby coś zobaczyć trzeba patrzeć pod odpowiednim kątem. Prawde mówiąc myślałem że te etykiety będą wyraźniejsze.
|
[QUOTE=FatAlbert]
Cytat:
|
[QUOTE=mattnick]A co za problem, żeby ls nie miało jej mieć ?? Przecież to tylko promień lasera. [\QUOTE]
no ja słyszłem raczej to były fakty żę rysunek wytrzymuje 9 MIesięcy |
Niestety, modeli 1655 jeszcze nie ma i nie znana jest (w tym momencie) przewidywana data dostepności.
Kilka dni temu pojawił się w sprzedaży (długo oczekiwany) model 1650. O ile czas oczekiwania na 1655 będzie podobny jak na 1650 to można przypuszczać iż pojawi się on pod w sprzedaży w Polsce ***8211; w połowie lutego br. Jest to jednak data niepotwierdzona i możliwe są w tym przypadku duże różnice (zarówno ***8222;in plus***8221; jak i ***8222;in minus***8221;).. z benq.pl ;] |
w ponizszej dyskusji zamiescilem fotke z wypalania plytki CD LightScribe na nagrywarce LG 4166:
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=60030 |
teraz jest prędkość 1.6x ale chyba nie płyt tylko nagrywarki. Te płytki będą o prędkości x2. Tylko nowy bios. Nagrywarki przecież nagrywają duuuuuuuuuuuuużo szybciej (moja x48)
Ciekawe jak będą oznaczone, ze można na nich szybciej nagrywać ? Lightscribe x2 ? ;) |
Cytat:
|
Cytat:
Płytki będą dostępne w kolorach żółtym, zielonym i pomarańczowym ODDZIELNIE. Nie spodziewajcie się kolorowych nadruków, jak z drukarek atramentowych. W dalszym ciągu będą to "wydruki" monochromatyczne, ale z różnymi kolorami tła. Mimo to zapowiada się ciekawie. Kolorowe płyty LightScribe będą dostępne w drugim kwartale, nieco wcześniej (pierwszy kwartał) pojawią się płyty w tradycyjnym kolorze sepii, ale ze zwiększoną prędkością zapisu etykiety o 30%. Najlepszą informacją dla obecnych posiadaczy nagrywarek LS jest zapowiedź, że wystarczy zaktualizować firmware i silnik LightScribe, aby cieszyć się z zalet nowych nośników. Nulek |
A co za problem, żeby ls nie miało jej mieć ?? Przecież to tylko promień lasera. A przez co będzie przechodził to już chyba (jeśli to będzuie "mikronowa" warstwa plastiku) nie ma większego znaczenia...
|
aaaa chyba nie zapomnieliśmy żę LF ma warstwe ochronną i LS jej nie ma i trzyma 9 MIECHA tak pisało w necie :) i minie troche czasu a LS bedzie miał tyle kolorów co zdjęcia pzdr
|
Cytat:
|
Cytat:
a benq tego chyba nie uczyni, pisze o LF |
Szkoda ze LightScribe nie pozwala na wypalanie napisów po stronie z danymi tak jak to ma miejsce w LabelFlash - wiekszos płyt dvd przezemnie wypalonych jest do 1/2.
|
Cytat:
Dowiedziałem się od pracownika Benq Polska, że pod koniec stycznia. Ja mam tą nagrywarkę od 2 tygodni... są dostępne na www.ebay.de POLECAM !!!!!!!! |
a wie ktos kiedy będą dostępne w polsce nagrywarki Benq DW-1655 ?
|
Bedzie wojna technologii :boks: Tak jak z HD-DVD i Blue-Ray, poczekam sobie az sytuacjia się ustabilizuje, Fajnie by było jak by Benq wypóścił napęd z LF.
|
Robi sie ciekawie bo Verbatim poinformował o nowych płytkach 16X DVD-R do lightscriba które to pozwalają na wypalanie etykiety 30% szybciej i co ciekawe będzie to w tonacji żółto, zielono pomarańczowej czyli mozna powiedzieć kolorowej...
Cena szpuli 30 płytek to około 40$, dostepność I kwartał tego roku. No cóż chyba jednak trzeba czekać na Benqa DW-1655... |
Cytat:
Jeśli chodzi o to drugie to przeczytaj cały wątek tego tematu i myślę ze znajdziesz konkretne za i przeciw. O słusznosci wyboru takiej a nie innej nagrywarki nie wypowiadam się. Odsyłam do testów tych nagrywarek. Liteon zdaje się że był testowany na www.cdrlab.pl, www.cdrinfo.com, www.cdfreaks.com. Odnosnie Neca 3551 to nie wiem czy sa gdzieś testy ale jeśli już to nie lepiej 4551, rożnica w cenie to prawie żadna. |
czyli wybrać tą :
http://www.proline.pl/shop.php?prodi...551A%2FGEN+IVO czy tą: http://www.proline.pl/shop.php?prodid=LITEON+16H5S+O+W bardzo proszę o konkretne za i przeciw |
Myślę że wsparcie dla LightScribe jest większe niż dla Label Flash a na dodatek można sobie wybrać producenta nagrywarki. ;) BenQ, LG, LiteON, Samsung i tak dalej - praktycznie wszyscy produkują modele z LS. Na dodatek płyty są łatwo dostępne.
PS: Chodzi mi o użyteczność i powszechność rozwiązania. O jakości obrazków nie piszę bo LF nie widziałem na żywo. Być może jest ładniejsze choć ja mam LS i bajer jest spoko (lecz tylko bajer). |
Cytat:
uzytkowalem kiedys nagrywarke CD-RW Yamaha F-1, jak wiadomo obecny LF wywodzi sie w prostej linii z zastosowanej tam technologii Disc T@2 - oczywiscie wtedy obrazki byly monochromatyczne (podobnie jak obecnie w LS). Ich widocznosc zalezala od koloru "spodniej" czesc plytki, im ciemniejsze barwy tym wyrazniejsze wychodzily wydruki. Mialem ostatnio okazje zrobic jedna etykiete w LS na Lg-4166. Nie jest to jakas rewelacja, ale wyglada calkiem przyzwoicie. co to problemu z widocznoscia LF-a to wydaje mi sie ze moze byc podobnie jak kiedys w T@2, im "ciemniejsze kolorystycznie" plytki tym wyrazniejsze wydruki, ale z drugiej strony bedzie wzrastac wrazenie zle dobranego kontrastu. LS ma chyba przyjemniejsza w odbiorze kolorystyke (brazy). Natomiast niewatpliwa zaleta LF jest to ze moze nadrukowac obrazek, logo lub tekst od strony danych na dowolnej plytce DVD+/-R. Przy pojemnosciach DVD bardzo czesto zostanie troche miejsca na jakis tekst na zewnetrznej czesci plytki (patrz ostatnie zdjecie na koncu artykulu). Kwestie z mniejsza wyrazistoscia nadrukow LF wiaza sie tez zapewne z tym ze nadruk jest pod warstwa ochronna, a nie jak w przypadku LS "na powierzchni" plytki. pozdrawiam i czekam na kolejne fotki z testow LF i LS. a jak ktos jeszcze nie kupil nec-a 4551, a zamierza go kupic i martwi sie ze nie znajdzie oprogramowania to w prolinie za doplata 1zl (sam naped 195zl) dostanie wersje nero 6 z obsluga labelflash: http://proline.pl/shop.php?prodid=LABELFLASH+NEC+NERO |
elmariachi - ja wiem tylko, ze ten ktos z podanego linka nie umie robic zdjec :)
|
Tutaj jest bezpośrednie porównanie lightscriba i labelflasha. Mit szybszego wypalania labelflasha to pic na wodę czasy są takie same a jakość to rzecz gustu. Jak dla mnie to lightscribe wygląda bardziej naturalnie.
Wnioski są takie: Labelflash ma małe wsparcie od producentów napedów i nośników, notabene kupując Neca 4551 lub 3551 nie dostajemy softu tylko musimy go sobie dokupić co prawda koszt jes niewielki około 10 zeta lub mniej ale dziwna polityka. Lightscribe jest od roku na rynku i w zasadzie każdy producent oprócz neca ma w ofercie napęd z obsługą. Oprogramowanie dostaje się z napedem a sam silnik LS jest dość czesto aktualizowany i wypuszczany za free. No i wreszcie te nieszczęsna obsługa CD.... Powiem krótko na chwilę obecną LF nie ma żadnej znaczącej przewagi nad LS z wyjatkiem oczywiście warstwy ochronnej. |
płyta LS kosztuje ok 4 zeta a LF 3 złote na proline co do hawk_ów to te "solidne" podłoże będzie na prawde solidne i jeżeli będą wogóle to pfffu nci juzo nich nie napisze
|
Cytat:
|
ja sie wciaz zastanawiam i czytam wszystko o interesujacych mnie napedach :)
Litek i LG z LS'em odpadly, teraz czas na NEC'a - decyzje musze podjac do poniedzialku prawdopodobnie.. pozdro ;) |
najwazniejsze przeciez sa tzw. "wodotryski" :spoko:
|
Ciekawe podejście LS czy LF.
Przecież na płytkach zapisujemy dane. A więc najważniejsza jest jakość zapisu i korekcja. Na końcu dodatki. Malowana płytka a dane zapisane byle jak i najlepiej na taniej płytce. ??? Tak trzymać. :spoko: :) |
@Smartek
teraz zmiana benq na neca ;) poprzednio ci przeszlo z litkiem :) - ciekawe jak teraz bedzie |
@Smartek ten LF po prostu taki jest tzn. plyty maja jakis cholerny niebieski odcien jakby ktos przesadzil ostro z kontrastem. obrazek jest slabo widoczny, moze to tylko wina plyt, nadzieja na obsluge CD? chyba jej nie ma i nie bedzie a to WIELKI bład
|
ja za to mam serie innych pytan:
- czy ten LF tylko na zdjeciach sie wydaje taki czy po prostu jest w odcieniach koloru niebieskiego? - czy wypalone etykiety sa WYRAZNE - tzn. nie trza sie dopatrywac co na nich jest 'wypalone' ? - pytam, poniewaz widzialem rozne zdjecia LF'ow i na niektorych mialem wrazenie, ze bardzo slabo widoczny jest wypalony obrazek. - jest nadzieja na obsluge plyt CD? narazie jestem przychylny wymianie DW1640 na NEC'a 4551A.. pozdro ;) |
Cytat:
|
|
Cytat:
|
Cytat:
|
nie jest to dziwne :nie:, bo kazdy chwali to co ma :taktak:
|
Cytat:
Napęd dostałem jako prezent i to właśnie z Niemiec. Niemiecka gwarancja, panel całkiem inny - czyli ten z zielonym paskiem. Wypalam na płytkach Verbatim DVD+R i trwa to jakies 15 minut. Na płytkach Benq 10min, czyli racja ze to jest tez uwarunkowane od plyty. Ale te 15 to nie 30 jak to bylo w przypadku DW1625. Mialem NECa, i plytki FUJI FILM... program do wypalania mi nie przypadl do gustu, a etykiety, podkreslam ze to tylko moje zdanie, są mniej wyraźne a gdy już nagram jakiś film DVD to u niektórych osób nie chce czytać płytki... więc przeszedłem z powrotem na lightscribe. A z napędu DV1655 po prostu jestem bardzo zadowolony! Czy to takie dziwne, że chwale za to ten produkt ??? |
Cytat:
To co na zdjęciach pokazują to co innego. Na stronie Benq-a miesiąc temu były inne zdjecia a teraz są inne a z wypowiedzi ludzi z Niemiec, Kanady i innych krajów gdzie jest już dostępny wynika że panel jest taki sam jak w starszych wersjach. Coś mi tu niegra w twojej wypowiedzi. |
a tak na marginesie @Mlody_TM to istniej opcja "edytuj" - to nie jest czatowisko
|
Cytat:
|
Cytat:
Moze jakies zdjecia w real ??? Jezeli chodzi o czas wypalania LS to myslalem (gdzies czytalem) ze jest to uzaleznione od samej plyty a nie od napedu. Takze prosze o testy i zdjecia benq'u oraz Nec'a bo jak juz sie tak o nich "profesorsko" wypowiadasz to pewnie masz lub miales i nec'a i benq. :) |
A porównywałeś tą samą etykiete wypaloną przez LS i LF? Pytam bo już byłem zdecydowany na LF a twoja wypowiedź troche mnie powstrzymuje.
|
Prosze Was bardzo.....
http://cgi.ebay.de/BenQ-DW1655-Light...QQcmdZViewItem Panel całkiem inny niz w DW1625 !!!!! Mam kolor czarny i jest śliczny :-) Powtarzam jeszcze raz -----> prędkość nadruku etykiety jest 2x krótsza. Labelflash moim zdaniem nie ma szans... |
może z przemytu ? dla mnie przeszmugluj jedną sztuke b prosze
|
Cytat:
|
walnij jeszcze kilkanascie/dziesiat tych "!" wykrzyknikow, lepiej Cie wtedy zrozumiemy :\
|
A tak na marginesie... korekcja błędów straszna i ten skaczący bufor to w NECach nic nowego :) nie polecam !!!!!!!!!!
Natomiast najnowszy Benq DW1655 Lightscribe już na pierwszy rzut oka szokuje ślicznym panelem !!!!! Jeśli chodzi o korekcje błędów, to chyba najlepsza nagrywarka DVD na rynku !!!!! A jeśli chodzi o lightscribe. Ma oryginalne NEro 7.0.1.4b i dlatego działa lightscribe :) ale przy 6.6.0.18 również wypalanie etykiety nie trwa dłużej niż 10 - 15 min. POLECAM !!!!!!!!!!!! |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
:)
|
Cytat:
|
hmm sam sie zastanawiam nad opchnieciem mojego ?LG i zakupieniem NEC-a z LF ... sam nie wiem...
|
Cytat:
|
Cytat:
LF rysuje obrazki na obu stronach płyty, LS tylko na jednej. LF ma 0,6 mm warstwę ochronną, LS nie ma żadnej i grafika ulega scieraniu. Minimalny czas wypalania dla LF 7min, dla LS 20min. Ilość odcieni LF 256, LS tylko 8. |
Z tego co czytałem to LF "drukuje" jakby pod powierzchnią płyty, więc będzie trwalszy. oprócz tego będzie chyba można "rysować" po obu stronach płyty. Tylko nie wiadomo kiedy pojawią sie odpowiednie płyty.
|
LightScribe jest lepszy, ale zamiast Lg poleciłbym BenQ DW1625
|
labelflash czy lightscribe pomocy
witam,
zastanawiam sie nad kupnem nagrywarki lg z lightscribe, albo neca z labelflashem?? co wybrac pomozcie mi?? NEC DVD+/-RW ND-4551A LabeFlash lub LG SuperMulti DVD+/-RW GSA-4166B LightScribe pomocy |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:20. |