![]() |
[KOMENTARZE] XSub - wyłączalne napisy w plikach avi
Ilość załączników: 3
Nie wszystkie stacjonarne odtwarzacze DVD z divx obsługują napisy. Dlatego niektórzy "wgrywają" napisy wkodowując je na stałe w plik wideo.
Czy można zrobić to inaczej? Jeśli mamy otwarzacz z certyfikatem DivX, to tak. Możemy przygotować film avi z napisami wyłączalnymi. Na komputerze możemy włączać napisy w programie DivX player z pakietu DivX 6. Założenia Mamy przygotowany materiał: - film nazwa.avi zakodowany Xvid lub Divx ver. 5 i wyżej; - napisy nazwa.srt (format Subrip'a). W nazwie nie powinno być spacji. Napisy powinny być wcześniej sprawdzone, czy nie nakładają się na siebie. Możemy to szybko sprawdzić w programie SubtitleWorkshop, menu Narzędzia, pozycja Informacje i błędy i wybieramy Znajdź błędy. Musimy poprawić wszystkie błędy typu Nałożony na poprzedni napis. Po obróbce napisów możemy w SubtitleWorkshop zapisać je w formacie Subrip'a (srt). Przygotowanie XSub i łączenie z filmem Posłużymi się programami SRT2bmp, Bmptoxsub i Fuse. Programy Bmptoxsub i Fuse należy umieścić w katalogu programu SRT2bmp. Pakiet programów znajdziemy m.in. TUTAJ Uruchamiamy program SRT2bmp. http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=28326&stc=1 - odczytujemy rozdzielczość naszego filmu naciskając klawisz From movie (1) i wskazujemy ścieżkę dostępu do pliku z filmem - zmieniamy Preview aspect ratio (2) na 16:9 - jeśli nasz film ma 25fps zaznaczamy PAL TV i Use milisec in time code (3) - otwieramy nasz plik z napisami klawiszem Open SRT (4). Program automatycznie w oknie (5) wyświetli najdłuższą linię z pliku napisów. - dobieramy rodzaj i wielkość czcionki (6) oraz dolny margines (9) tak, by napis znalazł się wewnątrz granicy bezpiecznego wyświetlania (7). Możemy też wg upodobań zmienić kolor czcionki (8). Jak dla mnie doskonale na TV wygłąda Arial o wielkości 21. - klikamy na klawisz (10) przy okienku Save BMP's in i wybieramy pusty katalog w którym będą tworzone nasze napisy - naciskamy klawisz Render BMPs - po kilkunastu sekundach w wybranym wyżej katalogu pojawią się bilmapy z napisami i plik nazwa.sub - klikamy na klawisz Make XSub (12). W oknie które się pojawi w opcji SVCD designer file wskazujemy wyżej wymieniony plik nazwa.sub. Zaznaczamy też opcję kasowania bitmap Delete BMP after creating xsub. Naciskamy klawisz Start. Po chwili możemy zamknąć okienko Make XSub. W katalogu z napisami znajduje się teraz plik nazwa.xsub - ostatni etap to połączenie pliku napisów xsub z naszym filmem avi. Naciskamy klawisz Mux DMF (13) http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=28327&stc=1 - podwójne kliknięcie w okienku Video (1) i wskazujemy nasz plik z filmem - podwójne kliknięcie w okienku Sub #1 (2) i wskazujemy nasz plik napisów nazwa.xsub. Nie musimy wybierać ścieżki audio - Fuse wyciągnie ją z pliku Avi - wciskamy klawisz Mux (3). Po dłuższej chwili w katalogu z filmem pojawi się plik nazwa.divx, który nagrywamy na płytkę, wrzucamy do stacjonarki i oglądamy film z wyłączalnymi napisami, podobnie jak na płytach DVD. Miłego oglądania ;) PS. Pojawił się inny projekt umożliwiający dodanie napisów do plików avi - program AviSub Jego zaletą jest prostota obsługi. Wada to gorsza jakość wstawianych napisów niż w/w metodzie. http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1143051337 Po uruchomieniu programu przyciskiem Load Avi (1) wczytujemy film do którego chcemy dodać napisy. Następnie wczytujemy napisy w formacie srt - przycisk Load srt,txt,sub,idx (2). Połączymy je z filmem naciskając przycisk Generate Subbed Avi. Prawda, że proste? Oczywiście możemy wcześniej określić rodzaj (Font name), wielkość (Font size) i kolor czcionki (Text), styl czcionki (Font style), kolor i wielkość obwódki wokół czcionki (Outline, Outline Width). Za pomocą suwaków Offsets ustawiamy położenie wklejanych napisów i odstęp pomiędzy liniami. Powodzenia. |
Kombinuje i kombinuje, ale jest pewien problem na etapie:
Cytat:
Jakaś rada? Bo nawet nie mogę sprawdzić jak się programik sprawuje :/ A szkoda... |
Sprawdź, czy w nazwie filmu/napisów nie występują spacje.
|
OK, mój błąd - była spacja...
A jakaś rada na zwis przy Mux'owaniu? "Processing beginning chunks" http://img363.imageshack.us/img363/8007/zwis8lz.jpg |
Linijka wyżej masz "Error opening AVI file for reading". Nie znajduje pliku AVI? Zmieniłaś nazwę w trakcie działania programu? To wczytaj jeszcze raz klawiszem 'From movie..'
|
Zminilam i nazwe AVI i napisow, ale przy wylaczonym programie a ponzniej i tak ładowałam wszystko od nowa....
|
Dodawałaś 2x xsuby? Z dysku P? Może z tym jest problem, że Fuse się wykłada...
Jakoś nic innego nie przychodzi mi do głowy. Może napisz jeszcze jak wygląda command line z okna Divx muxer'a, bo na screenie wyżej jest zasłonięta tym komunikatem błędu. |
Niezależnie od tego czy jest 1 czy 2 sub. i tak się wiesza :/
Nie wiem czy to kwestia Xpka (wątpię) czy czego... Czyżby nie było mi dane skorzystać z tego sposobu, tylko próbować z innymi? http://img251.imageshack.us/img251/3...reen6bj.th.jpg A tak przy okazji: bo chyba nie zakodowałam w 100% - nagranie przerobionego AVI z wyłączalnymi napisami jest możliwe tylko przy xvidzie? |
Cytat:
Co do problemu - ścieżka jest poprawna, więc raczej jest to błąd zgłaszny przez Fuse. Nie może czytać z pliku AVI. Ale nie mam pomysłu dlaczego. Może spróbuj na jakimś innym pliku AVI, żeby sprawdzić, czy to problem z Fuse na Twoim XP-ku, czy problem z tym plikiem. |
witam,
doszedłem do tego momentu, gdzie klikam "start" i powinien pokazać się plik z rozszerzeniem .xsub - niestety nie pokazuje się! Bit mapy znikają, ale .xsub'a nie ma :\ Nie ma spacji, plik ma identyczną nazwę (.srt i .avi.) więc proszę o podopowiedź co mogę z tym zrobić?! z góry dziękuję Konrad |
Sprawdzałeś, czy nie zachodzą na siebie czasy wyświetlania napisów?
|
już wiem co było źle - przed naciśnięciem nie wskazałem na plik .sub, tylko była ścieżka dostępu do katalogu, a nie wskazany plik... teraz poszło!
wszystko już działa - dzięki! |
1 - W katalogu z programami masz log programu bmptoxsub.exe, który dokonuje konwersji bmp->xsub (bmptosubx.log). Przejrzyj go, może będzie w nim info o błędzie. Sprawdź, czy w logu pojawia się tyle wpisów ile masz bitmap. Jeśli nie, to będziesz miał info na której bitmapie się wysypuje.
2 - Możesz próbować odpalić bmptoxsub.exe z wiersza poleceń - będziesz mógł zobaczyć jakie zwraca błędy. Składnia odpalania: bmptoxsub 1 2 3 1: Ścieżka do pliku kodów czasowych napisów w formacie .sub 2: Wyjściowy plik w formacie .xsub 3: (opcjonalnie) ścieżka do bitmap. Najlepiej wszystko mieć w jednym katalogu (program, plik .sub, bitmapy) - nie będzie zabawy ze ścieżkami. 3 - (Ostateczność ;) ) - prześlij mi tego srt na priv, popatrzę o co chodzi. EDIT: się spóźniłem z odp ;) |
ehh...
teraz pojawi***322; si***281; inny problem... zn***243;w przy konwersji na .xsub - daj***281; mu plik, kasuje bmp'y, i znika .sub, a .xsub si***281; nie pojawia :/ |
Nie inny tylko ten sam ;) Od tego się przecież zaczęło. Czyli moja wcześniejsza odpowiedź jest w mocy...
Dopisałem do poradnika kawałek o programie Avisub - jak będziesz miał nadal problemy, to spróbuj nim - jest prostszy w obsłudze. |
wcze***347;niej .sub nie znika***322; - teraz znika...
|
Nie znikał, bo nie wskazywałeś do niego prawidłowej ścieżki. Próbowałeś z wiersza poleceń? Przeglądałeś te logi?
|
Witam
Mam pytanie odnośnie wyglądu napisów w filmie. Zrobiłem wszystko tak jak napisane w tym mini poradnkiu ale nie podoba mi się to, że napisy, które zintegrowałem z filmem, są na czarnym tle, i tło to nie jest równomierne. Chodzi mi o to aby napisy nie były na żadnym tle. Załączam screen, który demonstruje niepodobający mi się format napisów. Zaznaczyłem na czerwono miejsca o o które mi chodzi. (oglądając taki film trochę to głupio wygląda) http://img456.imageshack.us/img456/2976/dd7ft.th.jpg |
Ilość załączników: 2
Ponieważ nie wiem, którą metodą robiłeś sprawdziłem obydwie - w żadnej nie występuje opisany przez ciebie efekt. Próbowałem różnych ustawień, żeby uzyskać twój efekt, ale się nie udało. Więc nie wiem, co i jak zrobiłeś, że masz takie objawy...
Tak wygląda przygotowana tymi programami bitmapa z tekstem (nie ma jak widzisz tych nierównych kawałków): http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1144014169 a tak napis wyświetlany na filmie (nie ma jak widać w ogóle tła): http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1144014169 |
Okazało się, że program musiał się uszkodzić :ysz: Jeszcze raz rozpakowałem archiwum z programem i okazało się, że teraz "srt2bmp" dobrze renderuje napisy. Nie wiem dlaczego tak się stało ale podejrzewam, że to przez mój zasyfiony już system.
Mimo wszystko dzięki, że mi pomogłeś bo zmusiło mnie to właśnie do ponownego rozpakowania archiwum. :) |
To jeszcze raz ja !
Udało mi się w końcu zrobić wszystko dobrze. Nareszcie wyszło jak należy, napisy są dobrze wyświetlane więc postanowiłem nagrać film na płytę. Po włożeniu wypalnej płyty do DVD stacjonarnego (Denon) okazało się, że po jakichś 30 minutach od momentu startu film zaczął "przycinać". Z początku były to sekundowe przycięcia ale później już przez cały czas klatka po klatce. Nie ma wówczas możliwości oglądania filmu. Cały czas obraz skacze i nie można temu zaradzić :( Wyczytałem w instrukcji mojego odtwarzacza, że "w przypadku odtwarzania plików zarejestrowanych z wysokimi częstotliwościami próbkowania może się zdarzyć, że podczas odtwarzania wystąpią krótkie przerwy" No fajnie tylko te przerwy nie ustępują. Jedna po drugiej :( Co robić. Sprawdziłem za pomocą programu Gspot że film ma 48kHz a mój odtwarzacz odtwarza filmy z próbkowaniem audio w zakresie od 8 kHz do 48 kHz. Co w takim razie mam zrobić już mi ręce opadają :help: |
Sprawd***378; jeszcze, czym skompensowany jest ten film. Mo***380;e to objaw jakiego***347; packet bitstream'a, czy innego qpel'a w Xvidzie - mo***380;e wystarczy go przeci***261;gn***261;***263; przez Mpeg4modifier'a...
|
Zamieszczam screena z programu Gspot. Jak widać nie ma tam żadnego Qpel'a ani GMC'a. Niepokoji mnie tylko jedno "Divx 3 Low Motion" Czy to może być przyczyną ?? Jeśli tak to jak przekonwertować na inny ?? Jakim programem ??
http://img158.imageshack.us/img158/8766/pk4hv.th.jpg |
Robi***322;e***347; pr***243;b***281; odtwarzania na stacjonarce tego divixa bez wklejonych napis***243;w?
Przekonwertowa***263; mo***380;na np. w VirtualDub. |
No właśnie !! Bez napisów wszystko chodzi jak należy. Co w takim razie robi ten program, że po zintegrowaniu napisów robią się takie problemy. Co sugerujesz ??
|
Mo***380;na pr***243;bowa***263; konwertowa***263;, ale straci si***281; pewnie na jako***347;ci wideo. Zr***243;***263; uwag***281; na wymagania tego typu kontener***243;w: Xvid lub Divx wer. 5 lub wy***380;sze. I tak dziwne, ***380;e w og***243;le Tw***243;j rusza przy tego typu wymaganiach.
|
Czyli nic już nie można zrobić ;( ?? Odtwarzacz to Denon "DVD-1720", który nie obsługuje napisów w formacie .txt i .srt. Jestem wściekły bo to jest element kina domowego za grubo ponad 3tys zł i moim zdaniem jest nic nie wart bez tej funkcji. Mam ogromną kolekcję starych nie dostęnych już filmów właśnie w formacie DivX.
A żeby było śmieszniej to firma produkująca Denon'y nie zamierza wprowadzać nowego firmware'u bo jak uważa, "problem ma charakter lokalny (na innych rynkach nikt się na to nie skarży)''. No to już jest chamstwo !! |
a nie ma gdzies modowanego firmware do denona?
|
Niestety, tak bywa... Zr***243;b pr***243;b***281; rekodowania do nowszego Divx - mo***380;e jako***347;***263; b***281;dzie Ci odpowiada***322;a. Inna mo***380;liwo***347;***263; to wklejenie napis***243;w na sta***322;e - by***322;o to omawiane kilka razy na forum.
|
A jakim programem najskuteczniej przekonwertować film do nowszego DivX'a ??
|
hej mam taki pliczek ,,The Pink Panther 2006 [DIVX] VenomOwns mVn Encode'' i nie moge go załadowac w programach avi by wstawic na stałem do niego napisy ;/ sa jakies inne programy do wstawiania plików w film nie tylko w avi ?
|
Cytat:
|
Mam szybciutkie pytanko (sorki, jesli bylo, ale jakos nie trafilam na odpowiedz) - czy w programie AviSub da sie wysrodkowac tekst? Bo ten programik okazuej sie byc najszybszy i najłatwiejszy w obsłudze, ale chyba został pozbawiony tej opcji...
|
To szybciutka odpowied***378;: nie ma - przynajmniej na razie ;)
|
Hm, a czy w takim razie jest może jakiś jeszcze inny program niż ta 3programowa mieszanka srttobmp-1.0.4.20+bmp2xsub+fuse i AviSub który by dodawał napisy w ten sam sposób ale dałoby się nim wyśrodkować napisy? To ten srt2bmp coś nie działa ze swoimi ustawieniami na moim dvd. Divx przerobiony tymi programikami dla mojego dvd takjakby nie miał napisów :| Tzn susbtitles mam do wyboru 1 albo off, ale nawet ja je wlacze to ich nie wykrywa :( A AviSub działa rewelacyjnie, tylko że nie pozwala na wyśrodkowanie napisów...
(PS. Sorry ze Was tak mecze moze głupiutkimi pytaniami jak dla kogoś kto w tym "siedzi" i wie o co chodzi, ale dla mnie to nie jest jeszcze zbyt prosta sprawa ;) ) |
dalej mi nie hula :(,,,,,sprawdziłem wszystko, żadnych spacji w nazwie itd....teraz mi nawet wyskakuje okienko "error 2" coś tam jak wciskam "start" w make xsub...nie mam już do tego siły...chciałbym żeby wszystko przeszło bez problemu ale nie-e, zawsze pod górke jakoś, no nic tam
btw. ten avisub po przejściu tego "nałożenia" napisów niby działa na komputerze (są nałożone napisy jak oddtwarzam film) ale po nagraniu na płytę dvd i sprawdzeniu na stacjonarnym odtwarzaczu dvd nie chodzą napisy(mam sony dvp ns52 p) wiem że łatwo tak usiąść i narzekać "nie działa", "nie hula" ale wygląda na to że zrobiłem wszystko co w mojej mocy i dalej nie widze pozytywnych wyników :( |
hejo, mam taki oto problem: mam denona 1720 i odwieczny problem z napisami w divxach. Post***281;puj***281; zgodnie z instrukcj***261; opisan***261; przez moderatora i wszystko jest ok (nawet do kilku film***243;w uda***322;o mi si***281; wgra***263; napisy), jednak przy wi***281;kszo***347;ci wyst***281;puje ten sam problem. Po naci***347;ni***281;ciu przycisku mux... po d***322;u***380;szej czwili na kr***243;tko wyskakuje taki oto komunikat:
track is not dx50 vbv test skipped files encoded with, gmc, qpel, mpeg qantizition or files that exceed the vbv limitations will not playback properly on divx certificed hardware devices. make sure you selected theproper divx profile within the divx codec during encoding to ensure proper playback and interoprability on hardware. Czy co***347; jest nie tak z kodekami na moim pc? Mam k-lite codeck pack 2.27 full Czy mam zainstalowa***263; jakie***347; oryginalne kodeki divx? prosz***281; o pomoc pozdrawiam! |
Cytat:
|
hm, ale te filmy da si***281; odtworzy***263; na tym denonie, tylko napis***243;w nie da si***281; w***322;***261;czy***263;. mo***380;na co***347;na to poradzi***263;, mo***380;e zakodowa***263; inaczej te filmy. robi***322;em kiedy***347; co***347; takiego, ale cholernie d***322;ugo to trwa***322;o. mo***380;e znasz jakie***347; narz***281;dzie, kt***243;rym sprawnie da si***281; to zrobi***263;?
|
Mo***380;esz przerobi***263; na DVD z napisami programem ConvertXtoDVD - b***281;dzie szybciej ;)
Mo***380;na jeszcze spr***243;bowa***263; przelecie***263; (opcja Unpack) programem Mpeg4Modifier - czasami to wystarcza. |
ok, wielkie dzięki. Dałem radę virtualdubem z odpowiednim filtrem. trochę długo to zchodzi, ale jak narazie wszystko ok. Jak znacie jakiś inny szybszy sposób to dajcie znać. Srttobmp-1.0.4.20+bmp2xsub+fuse lub avisub, nie zawsze działają. Pozdrawiam!
|
...a jednak nie oby***322;o si***281; bez problem***243;w. Na 4 filmy nagrane na dvd, 3 nie maj***261; dziwi***281;ku. po wczytaniu do virtualduba, czasami prosi***322; o full procesing mode do d***378;wi***281;ku. mimo to nie dzia***322;a. kompresuj***281; xvid mpeg-4 codec z profilem home theatre pal i odznaczon***261; opcj***261; b-vops. u***380;ywam kodeka XviD-1.1.0-30122005. nie mam poj***281;cia dlaczego zazwyczaj nie ma d***378;wi***281;ku na stacjonarce (denon1720).
... a jeszcze co do tego convertxtodvd to jak tam wczyta***263; napisy do dvd, czy musz***261; ju***380; by***263; w avi, czy wczytuje je automatycznie, bo opcji dodania tam nie widzia***322;em? |
ja mam teraz taki problem: wysztko przebiegło pomyślnie, miałęm obrazki z textem, potem text w formacie .xsub, potem plik z filmem w formacie .divx, ale po odpaleniu filmu napisów w filmie nie ma...
Co jest nie tak :pytanie: |
Napisy są ale nie ma audio.
:spoko: WITAM WSZYSTKICH!
U mnie SRT2bmp chodzi bez zarzutu. Bez problemu konwertuje i łączy napisy z plikami Avi. Jedyny minus tego programiku to kwestia powiększenia tekstu. Tzn. te napisy są ogólnie małe. Ja mam wielkość czcionki 19 i więcej nie mogę dać bo wtedy tekst częściowo znajdzie się poza obrazem. Chyba że.... ......Ktoś z Was wie jak powiększyć jeszcze napisy.:D Jeśli jest możliwość to proszę o wskazówki. Jęsli chodzi o obsługę programu to nie miałem żadnych trudności. Jestem raczej nowicjuszem jeśli chodzi o PC-ta i kino domowe. Osobiście większy problem mam z Audio. W niektórych filmach nie mam fonii i nie wiem czym to jest spowodowane. Od paru dni posiadam DVD Denon 1920 i Amplituner AVR 1906.Na pecetowskim Divx-ie wszystkie pliki mają dźwięk, a w przypadku mojego stacjonarnego sprzętu pół/pół. Nie mam zielonego pojęcia o co w tym wszystkim chodzi. Jęśli jest jakiś określony format dźwięku w Dvix-ie dla Denona to jaki? Jak to sprawdzić?Skonwertować? I czy da się? Proszę o pomoc!!!. Pozdrawiam tu obecnych!!! Elo!:spoko: |
Panowie pomozcie bo juz nie mam sily probuje przerobic filmy tak aby denon 1720 mogl czytac napisy. Probowalem wedlug opisu za pomoca srttombmp+fuse i na 4 filmy 3 sa bez dzwieku a czwarty w ktorym jest dzwiek napisy sa opoznione o ok 4-5 sekund chociaz wczesniej na komputerze wszystko bylo w porzadku prosze pomozcie bo juz nie mam pomyslu co jest nie tak
Z gory dzieki Bugs Bunny |
Co jest nie tak? Ten model Denona ma jak widać problemy z niektórymi plikami divx. Musisz na drodze prób ustalić z jakimi formatami on sobie radzi, a później dodawać napisy. Rób próby, sprawdzaj właściwości avi (zarówno video, jak i audio) programem Gspot - określisz co sprawia kłopoty.
Widzę, że wyżej był też podobny problem z Denonem. Sprawdź jaki jest format audio w avi z których 'ginie' dźwięk. Napisz też w jaki sposób masz wyprowadzane audio z tego Denona. |
Najprostszym sposobem jest dokupienie do Denona Manty. Czyta wszystko:rotfl:
|
Ok sprawdzilem filmy w ktorych nie ma dzwieku sa zapisane w AC3 natomiast ten w ktorym jest MP3. Jesli chodzi o video to Xvid. Wiec od razu pytanie jak przerobic dzwiek do MP3? I drugie ponownie dlaczego przesunely sie w czasie napisy w tym filmie w ktorym jest dzwiek i jak temu zapobiec? Audio wypuszczone normalnie chinczami z audio out do telewizora, obraz komponentem.
Bugs Bunny Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
|
Przed dodaniem napisow dzwiek jest ok.
|
No cóż, możesz spróbować jeszcze przerobić tym drugim programem, ale nie podejrzewam sukcesu. Obawiam się, że ten Denon nie jest w pełni zgodny z Divx i stąd te problemy.
|
No tak z dzwiekiem juz wiem o co chodzi musi byc w mp3 co prawda nie wiem dla czego ale wciaz mam problem z synchronizacja napisow i nie bardzo mam pomysl jak to usunac
|
Cytat:
Robiłeś próbę tym drugim programem? |
Witam,wracam do tematu.jestem już przy ostatniej czynności,wciskam mux - i wyskakuje mi jakiś błąd,ale okienko jest przez sekundę,i nie bardzo wiem w czym problem.z góry dziękuję za podpowiedź :)
Witam.piszę po raz drugi,bo dziwnym trafem post został wykasowany Przerabiam film programem opisanym przez moderatora i przy operacji mux - wyświetla mi jakiś błąd,ale jest to widoczne tylko moment Jeśli ktoś mógłby mi pomóc - z góry dziękuje |
@creasy - ale przecie***380; na priv pyta***322;e***347; o to samo i dosta***322;e***347; odpowied***378;...
|
sorki:)
fakt - dostałem odpowiedź - i sądzę że po problemie bardzo dziękuję jakby co - będę męczył dalej;) |
Witam wszystkich, mam problem a mianowicie jak jestem już w ostatnim etapie (punkt 13) i naciskam Mux to się pokazuje na "pół sekundy" okno i nic się więcej nie dzieje, filmu niema.
Może macie jakiś pomysł czym może to jest spowodowane i jak można to naprawić. Z góry dziękuje i pozdrawiam |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:26. |