Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Problem z komputerem (https://forum.cdrinfo.pl/f5/problem-komputerem-60576/)

Oktawian89 06.10.2006 20:20

Witam
Ja mam nastepujacy problem ...
Kupi***322;em na allegro MOBO msi KT4AV ... ktore mialo by***263; sprawne oprocz gniazda do klawiatury ...
Dzisiaj ja podlaczam ... wszystko niby ok wlaczam prad na zasilaczu ... a ona sie sama wlaczy***322;a :Owszystkie wiatraki zaczely dziala***263; ...
nie reaguje na przycisk power oraz reset , obraz na monitorze czarny ...Procek to DURON 850 sprawny , jeszcze raz sciagnalem radiator nic nie ukruszy***322;em ... wiec jest ok .
Zasilacz fortron 250 W sprawny sprawdza***322;em jeszcze na moim modecom 400 W ...
Ram sprawne 512 400mhz , karta grafiki sprawna ... radeon 9600xt agp x8

Na moje oko ewidentnie mobo jest @#$%@ ... ale nie wiem moze sie da cos jeszcze wymysle***263; ?

koza59 08.01.2006 01:48

Ja mialem to samo to musialem wymienic plyte glowna.Ale jeszcze poruszaj kablami w obudowie i moze bedzie ok.

dramina 03.01.2006 21:28

Sprawdzałem te kondensatory i są w dobrym stanie z żadnego nic się nie wylewało.A moja płyta główna to VIA K7VTA3 (333).

ed hunter 03.01.2006 20:56

Cytat:

Napisany przez dramina
A co to za model płyty głównej,bo mam identyczny radiator na płycie głównej z tego co widze

radiator to radiator a płyta Soltek SL-75DRV5

FatAlbert 03.01.2006 20:50

może spróbuj jakąś blaszke jakoś zamonotwac tak żeby powietrze szło do góry tylko niewiem jak to zamontować

http://img254.imageshack.us/img254/5600/edhunter4qw.png

pomysł chyba zły nie jest

dramina 03.01.2006 20:01

A co to za model płyty głównej,bo mam identyczny radiator na płycie głównej z tego co widze

Blackegg 03.01.2006 16:22

Cytat:

Napisany przez ed hunter
czyli co? wylutować, do sklepu, niech dają odpowiedniki no i oczywiście lutownica nie transformatorowa :>

Kupujesz opowiedniki i lutownica iglowa grzalka robirz naprawe. Duzo kalafoni i oczywiscie ssawka!!! I do dziela :D

ed hunter 03.01.2006 16:20

Cytat:

Napisany przez Blackegg
Przelutowac i po sprawie. Mi tez wylaly przelutowalem i po sprawie..

czyli co? wylutować, do sklepu, niech dają odpowiedniki no i oczywiście lutownica nie transformatorowa :>

Blackegg 03.01.2006 16:18

Cytat:

Napisany przez ed hunter
BTW mam taki problem jak na focie - po kurzu widać, że wali w kondensatory gorące powietrze z radiatora, spuchły a jeden zaczął już wylewać. na razie nic się nie dzieje, ale trzeba będzie wlutować nowe.

jakieś rady?

Przelutowac i po sprawie. Mi tez wylaly przelutowalem i po sprawie..

Calme 03.01.2006 15:09

Cytat:

Napisany przez Dorian
a tu ku przestrodze dobry temacik - aby nie oszczędzać na zasilaczach. http://www.community.tomshardware.pl...sb=5&o=&fpart=

Dorian
Bardzo dobry temacik i pomysl.

MaciejT - mozna mozna :) sam wymienialem w ten sposob kondensatory kumplowi z Abita BE6II i chodzil po tej przekladce stabilnie jeszcze rok czasu - tak dobrze sie zlozylo, ze pracujac jeszcze wtedy w serwisie mialem identyczny model plyty z uszkodzonymi portami USB i LPT ale reszta byla sprawna - natomiast jest to na pewno totolotek - jemu sie udalo ale czy to zadziala w 50% przypadkow trudno rzec....

MaciejT 03.01.2006 14:52

Cytat:

Napisany przez ed hunter
BTW mam taki problem jak na focie - po kurzu widać, że wali w kondensatory gorące powietrze z radiatora, spuchły a jeden zaczął już wylewać. na razie nic się nie dzieje, ale trzeba będzie wlutować nowe.

jakieś rady?

Oo, Soltek widze? :glaszcze:

Niektorzy twierdza, ze kondensatory mozna wymienic (wlutowac nowe, oczywiscie nie samemu) i ze taka plyta glowna dalej bedzie dzialala stabilnie.

U mnie w Solteku SL-75DRV5 wylaly kondensatory, a objawy byly podobne do tych jakie opisuje autor topicu, czyli przez jakis czas zawieszanie sie komputera, pozniej przez tydzien wykrywal mi jakies nowe kontrolery (ktorych oczywiscie nie bylo) i probowal instalowac do nich sterowniki, co zawsze konczylo sie niepowodzeniem, i pewnego dnia podczas pracy komputera nastapil "kaput" ostateczny.

Kupilem nowa plyte glowna. Jak ktos chce, mam jeszcze ta plyte z wylanymi kondensatorami, takze moge sprzedac. Wymiana na nowe to podobno ok 20zl.

BTW w innej (starszej o co najmniej rok lub poltora roku) plycie Solteka (SL-75KAV) tez powoli zaczynaja wylewac kondensatory. Ale to sie dzieje bardziej powoli, poniewaz zauwazylem to jakies pol roku temu, a komputer dalej dziala.

Co do zwyklych zasilaczy, spalily mi sie juz 2 albo 3. Zawsze w taki sam sposob - zrobily sie baaardzo gorace, i w pewnym momencie "kaput". Poza samymi zasilaczami nic nie ucierpialo (no, moze obudowa musiala stygnac przez pol godziny).

Dorian 03.01.2006 14:45

Cytat:

Napisany przez loki7777
To ja mam do was pytanie jaki zasilacz byscie polecali, powyzej 350 wat niezadrogi, ale dobry.Nie musi byc hi-end.Linki mile widziane:)

Myślę,że pierwszy lepszy "Szefo" będzie dobry:

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=18094

a tu ku przestrodze dobry temacik - aby nie oszczędzać na zasilaczach.

http://www.community.tomshardware.pl...sb=5&o=&fpart=

ed hunter 03.01.2006 14:43

Cytat:

Napisany przez MaciejT
Sprawdz czy na plycie glownej nie wylaly Ci kondensatory.

jakieś rady?

loki7777 03.01.2006 14:38

To ja mam do was pytanie jaki zasilacz byscie polecali, powyzej 350 wat niezadrogi, ale dobry.Nie musi byc hi-end.Linki mile widziane:)

Calme 03.01.2006 14:33

Cytat:

Napisany przez Oktawian_15
Miałem to samo bankowo zasilacz... komp sie nie chial wlazac co jakis czas zwiecha a na samym koncy zanim sie Windows zaladaowal to juz zwiecha była ... pozycz od kogos dobry !! zasilacz i sprawdz

O ile jeszcze bedzie co sprawdzac - mobo moze pasc w kazdej chwili i oby tylko mobo

Dorian 03.01.2006 14:33

Miałem to samo na 300W Feel'u - niby działał,ale zawieszał dyski w czasie pracy i resecik. Kupiłem Fortrona ( bo niedrogo a podobno dobrze ) i jest przynajmniej 2 x cięższy;).

Oktawian89 03.01.2006 14:30

Miałem to samo bankowo zasilacz... komp sie nie chial wlazac co jakis czas zwiecha a na samym koncy zanim sie Windows zaladaowal to juz zwiecha była ... pozycz od kogos dobry !! zasilacz i sprawdz

MaciejT 03.01.2006 14:03

Cytat:

Napisany przez dramina
Aha i jeszcze zapomniałem dopisać że mi sie zawiesza.Nieraz w ciagu dnia wogule się nie zawiesi a jest też dzień że zawiesza sie co 20 minut i pomaga tylko restart....

Sprawdz czy na plycie glownej nie wylaly Ci kondensatory.

alladyn5 03.01.2006 13:31

sprawdz to

1: Spróbuj zresetować bios
2: Powymieniaj pamieci miedzy slotami
3: Wyczysc komputer i zasilacz

dramina 03.01.2006 13:18

Aha i jeszcze zapomniałem dopisać że mi sie zawiesza.Nieraz w ciagu dnia wogule się nie zawiesi a jest też dzień że zawiesza sie co 20 minut i pomaga tylko restart....

ed hunter 03.01.2006 13:01

Cytat:

Napisany przez Ormianin
Ja mam taki zasilacz tyle tylko ze 400 Watt, jest ciezki i dziala bez zarzutu juz 2 rok i wcale nie widze powodow do jego wymiany

może 400 jest inny, ja widziałem i miałem w ręku 300W, który odstawiał podobne chece. chamska cewkówa.

Ormianin 03.01.2006 12:52

Cytat:

Napisany przez ed hunter
raczej zasilacz i kable od niego trzeba sprawdzić.

jeśli to taki zasilacz to od razu z nim na złom :>

Ja mam taki zasilacz tyle tylko ze 400 Watt, jest ciezki i dziala bez zarzutu juz 2 rok i wcale nie widze powodow do jego wymiany

Calme 03.01.2006 12:50

Swoja droga tyle sie klepie o zasilaczach nie tylko na naszym forum - ale nadal widze jest ogolna moda na oszczedzanie na tym elemencie kompa :(

ed hunter 03.01.2006 12:46

Cytat:

Napisany przez dramina
Mam zasilacz firmy ROPLA 300 Watt(czy coś takiego)

to jeszcze większy shit. Wyjmij go z kompa i zobacz ile waży :D
nawet na cewce zaoszczędzili (bo transformatora tam nie ma) :P

dramina 03.01.2006 12:38

Mam zasilacz firmy ROPLA 300 Watt(czy coś takiego)

loki7777 03.01.2006 12:18

Ja mam taki ladny zasilacz jak ed pokazal:)Dziala od poczatku mojej zabawy z pc czyli z 6 lat, nie byl wymieniany, ale powoli przychodzi czas na niego:):)Tylko nie wiem co wybrac w rozsadnej cenia - max 120 zl -ultramedia czy cos innego, dobrze jakby mial ok 400 wat lub wiecej

Blackegg 03.01.2006 12:11

Juz wiele razy byl ten temat poruszany wiec bylo poszukac zanim temat zalozyles...

Ale z tego co piszesz to zasilacz tobie umiera i lepiej szybko go zmien bo pociagnie ci pol kompa ze soba jak padnie!!!!! Masz poprostu za slaby zasilacz albo jakis tani wiec szybko go zmien jesli nie chcesz pozniej wymieniac polowy czesci w pc!!!

Pozdro!!

**mondeo** 03.01.2006 12:10

sprawdz wszystkie połaczenia okablowania i posprawdzaj osadzenie w slotach grafiki i pamięci.Sprawdzi jak możesz na innym kompie zasilacz i kartę graficzną,bo może być to problem zasilacza lub karty ale najprawdopodobniej pada ci płyta główna,

ed hunter 03.01.2006 12:09

raczej zasilacz i kable od niego trzeba sprawdzić.

jeśli to taki zasilacz to od razu z nim na złom :>

dramina 03.01.2006 12:03

Problem z komputerem

siama

Mam dziwny problem z komputerem,nie moge go często właczyć,gdy chce go włączyć to kontrolka od zasilania się nie pali,pali się tylko kontrolka od dysku.
A monitor reaguje jakby był wyłączony komp,kiedy tak jest.Gdy tak sie dzieje to go wyłączam i musze go wyłączyć z zasilania,lub poruszać kablem z tyłu w zasilaczu.Dzieje się tak także gdy rusze coś w kompie np:gdy wyjme dysk i go włoże lub gdy odłącze lub podłącze cd-rom.Z tego co widać nie mogę nic ruszać w kompie,albo jak chce żeby się normalenie włączył to musze odczekać z godzinke i dopiero moge go włączyć.I nie wiem co to może być,może zasilacz albo coś z płytą główną..

pozdro :) :) :) :) :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:22.