Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Nie mam już siły z dvd+rw verbatim (https://forum.cdrinfo.pl/f15/nie-mam-juz-sily-dvd-rw-verbatim-60729/)

mattnick 06.01.2006 15:52

Nie mam już siły z dvd+rw verbatim

Co robię nie tak ? Kupiłem NOWĄ I ZAPAKOWANĄ płytę. Kiedy coś próbuję w nero nagrać pisze, ze płyta nie jest puta... ??? ... Potem nie chce jej skasować (no jeśli nie jest pusta to logiczne, żeby ją skasować :idea: ). To jednak nie daje żadnych rezultatów, tak jak formatowanie płyty w nero cd/dvd speed... Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie...

joujoujou 06.01.2006 16:00

Jakiej marki jest ta płyta? :hmm:

Edit:

Nie to pytanie, miało być - jaka nagrywarka?

Coś dziś malo przytomny jestem. ;)

mattnick 06.01.2006 16:01

Nie mam już siły z dvd+rw verbatim....nc

mensir67pl 06.01.2006 16:15

jak program uzywasz do kasowania i czy nagrywarka mam najswiezszy FW.

mattnick 06.01.2006 16:27

nero (płyta jest pusta mimo to muszę ją kasować ?) nero. Nagrywarka ma najnowszy fw

:O :O :O

hmmm...nagrywa, ale trzeba było po uruchomieniu kompilacji włożyć płytę...inaczej nie hula. Dzięki za chęć pomocy

mensir67pl 06.01.2006 16:32

Cytat:

Napisany przez mattnick
nero (płyta jest pusta mimo to muszę ją kasować ?) nero. Nagrywarka ma najnowszy fw

:O :O :O

hmmm...nagrywa, ale trzeba było po uruchomieniu kompilacji włożyć płytę...inaczej nie hula. Dzięki za chęć pomocy

Jaks dziwna tajemnica ;) jaki to model nagrywarki

uzyj Alcohola120 i ingoruj bledy TOC - i skasowana

mattnick 06.01.2006 16:37

możesz mi powiedzieć jak mam skasować pustą płytę ??

Przemek1980 06.01.2006 19:55

Cytat:

Napisany przez mattnick
możesz mi powiedzieć jak mam skasować pustą płytę ??

A nie slyszles o formatowaniu przed pierwszym uzyciem plyt RW ||

ed hunter 06.01.2006 19:58

Cytat:

Napisany przez Przemek1980
A nie slyszles o formatowaniu przed pierwszym uzyciem plyt RW ||

ja nie słyszałem ???

znaczy słyszałem

inne wielkomiejskie legędy też :P

sobrus 06.01.2006 20:19

Plytki DVD+RW (przynajmniej verbatim) nalezy sformatowac przed pierwszym uzyciem.
Dziwne ale prawdziwe. DVD-RW to nie dotyczy.
Sprowadza sie to do skasowania nowo zakupionej plytki. Tak naprawde ona nie jest pusta... o ile pamietam jej pojemnosc nie jest wtedy zglaszana przez naped wiec jest "pusta inaczej" || . W kazdym razie dopoki jej nie skasujesz nic na niej nie nagrasz.
W moim przypadku formatowanie przebieglo za kazdym razem bezproblemowo przy uzyciu A120% (ktory o dziwo czystych plyt kasowac nie chce).

Nie wiem czy dotyczy to wszystkich plytek DVD+RW, ale moje verbatimki 4x tak mialy.

ed hunter 06.01.2006 20:29

Cytat:

Napisany przez sobrus
Plytki DVD+RW (przynajmniej verbatim) nalezy sformatowac przed pierwszym uzyciem.
Dziwne ale prawdziwe. DVD-RW to nie dotyczy.
Sprowadza sie to do skasowania nowo zakupionej plytki. Tak naprawde ona nie jest pusta... o ile pamietam jej pojemnosc nie jest wtedy zglaszana przez naped wiec jest "pusta inaczej" || . W kazdym razie dopoki jej nie skasujesz nic na niej nie nagrasz.
W moim przypadku formatowanie przebieglo za kazdym razem bezproblemowo przy uzyciu A120% (ktory o dziwo czystych plyt kasowac nie chce).

no więc o to chodzi, że każdy normalny program proponuje kasowanie płyty, załatwia to w 1 minutę i nikt nawet o tym nie myśli.

Smartek 06.01.2006 20:29

Cytat:

Napisany przez ed hunter
ja nie słyszałem ???

znaczy słyszałem

inne wielkomiejskie legędy też :P

legENdy :P

- najlepszy jest antyradar z plyty CD ^_^

ed hunter 06.01.2006 20:35

Cytat:

Napisany przez Smartek
legENdy :P

- najlepszy jest antyradar z plyty CD ^_^

nie wiem o Co ci codzi? wielkomiejskie są legĘDy :taktak:

a antyradar z CD odstrasza również kosmitów :tak!:

na temat legęd

http://www.google.pl/search?hl=pl&q=...tnG=Szukaj&lr=

:hahaha:

sobrus 06.01.2006 21:04

z tych normalnych programow to chyba tylko nero ma opcje automatycznego kasowania. A ja akurat nero nie mam. :)

mattnick 06.01.2006 22:33

a ja akurat mam nero :) i nie chciał za cholerę automatycznie jej skasować sformatować czy coś tam innego

slawekj 06.01.2006 22:38

Kasowanie czystej płytki, formatowanie.... dla mnie nowość. ???
-/+RW nagrywa się jak każdą inną -/+R.
Prośba o podanie napędu i nośnika RW ( nazwę znamy ).

:)

ed hunter 06.01.2006 22:39

Cytat:

Napisany przez sobrus
z tych normalnych programow to chyba tylko nero ma opcje automatycznego kasowania. A ja akurat nero nie mam. :)

e chyba nie tylko? :>

tak dawno temu kupiłem DVD+RW, że za bardzo nie pamiętam....(kupuje DVD-RW)

mensir67pl 06.01.2006 22:43

Cytat:

Napisany przez mattnick
a ja akurat mam nero :) i nie chciał za cholerę automatycznie jej skasować sformatować czy coś tam innego

Jaki model nagrywarki masz - moze bylo tylko mi umknelo

||

mattnick 06.01.2006 23:07

liteon 16H5S verbatim x4
Poza tym płyta nagrała się paskudnie (jakość 70)

oddwor 06.01.2006 23:30

paskudny napęd :D

mattnick 06.01.2006 23:36

nie narzekam. Inne płyty wypala dobrze (95). Może nie l;ubi verb dvd+rw

smykus_likas 07.01.2006 11:07

Skasuj ja. Ale nie kasowanie szybke tylko PELNE. Trwa to kilkanascie minut ale nie ma problemow. Sam uzywam tylko dvd+rw verba i nie ma zadnych problemow. Przed pierwszym uzyciem nalezy skasowac plyte (kasowanie pelne) i juz

slawekj 07.01.2006 12:14

Cytat:

Napisany przez smykus_likas
Przed pierwszym uzyciem nalezy skasowac plyte (kasowanie pelne) i juz

Skąd ta teoria ?
Czystą nową płytkę nie kasujemy... Nagrywamy jak każdą inną +/-R.
Wyjmujemy z opakowania i nagrywamy. :spoko:
Problem występuje tylko wtedy, gdy nośnika nie ma w biosie.
Albo nowy bios albo zmiana na inny nośnik. :taktak:

smykus_likas 07.01.2006 12:53

Nagrywarka NEC 4550 bios 1.07 Plytki Verbatim DVD+RW x4. Przy probie pierwszego nagrania (np w Alcoholu albo w Nero), wyskakuje komunikat, ze "plyta nie jest sformatowana". Przerobilem mnostwo rzeczy na CD (CDRW), tam nie bylo takich numerow. Pojawil sie wraz z zakupen nagrywarki dvd. Mi to nie przeszkadza, po prostu za pierwszym razem robie pelne kasowanie. Nie wiem jak jest np z DVD-RW, stosuje tylko +

smykus_likas 07.01.2006 12:53

Cytat:

Napisany przez slawekj
Skąd ta teoria ?
Czystą nową płytkę nie kasujemy... Nagrywamy jak każdą inną +/-R.
Wyjmujemy z opakowania i nagrywamy. :spoko:
Problem występuje tylko wtedy, gdy nośnika nie ma w biosie.
Albo nowy bios albo zmiana na inny nośnik. :taktak:

Aha, to nie teoria, tylko praktyka, po prostu tak jest. Nie zaglebialem sie w temat dlaczego :) Nie wiem jak jest z innymi plytkami, innych producentow. Caly czas mowie TYLKO o plytkach dvd+rw Verbatima x4, bo tylko takich uzywam

sobrus 08.01.2006 21:44

ja takze to potwierdzam. takze Verbatim 4x. bez skasowania nici z nagrania (jakie rymy mi dzis wychodza :) )
Ale wydaje mi sie ze wystarczylo szybkie formatowanie. Glowy uciac nie dam ale chyba 15 minut nie czekalem.
nie pamietam czy esperanza tez tak miala... ale cos mi sie dziwnie wydaje ze nie. Nie mam +RW za wiele.
A może przy zakupie trzeba patrzec czy plyta jest "preformatted"? ||
Producent plytki MKM A02. Verb DataLifePlus 4x certified SERL blablabla (C)2003 kod kreskowy 0 23942 43228 9 reorder 43228 (cokolwiek to jest). Niepotrzebne skreslic. :cool:

oddwor 08.01.2006 22:09

może verbatim testuje płytę i nagrywa jakieś dane, a potem ich nie kasuje?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:49.