![]() |
TeleAtlas Blaupunkt E
Witam i pozdrawiam wszystkich !!!To mój debiut więc proszę mnie nie ignorowac od razu:)
Na forum poruszana była sprawa zabezpieczenia CD do navi z serii DX ,ja mam TravelPilota serii E ,chciałem wykonac kopię i na właśnie!!Clone XXL, A-Ray nie może wykryć jak jest ta płyta zabezpieczona ,jeśli bym wiedział o sposobie zabezpieczenia to może bym sobie już poradził,więc prosze o jakies podpowiedzi ,informacje ,za które bym był b. wdzięczny!!! mlody300@poczta.onet.pl |
Cytat:
Nie pomagamy na mail, ale o ile to możliwe pomagamy na forum :) Bardzo chętnie porozmawiam na temat E bo z tym systemem mało kto miał do czynienia. Nie znam sposobu zabezpieczenia ale mogę podpowiedzieć kilka dróg postępowania: W aray scanner zrób SECTOR SCAN (i podziel się wynikami proszę) poprzeglądaj w trybie textowym pliki na płycie... (np, w mapie dx w jednym z plików jest informacja " Copy-Protection: TA_P_2004_290 v1 ") PS Jaką masz nagrywarkę ? |
Sprawdziłem sectory A-ray i wyszło <No Protection detected>ciekawe co??
a może jest jakiś bardziej zaawansowany program??? Nagrywarki mam takie :NEC 3540 ,Liteon 523275 -QS09 i jeszcze LG 8481b nadaje sie coś z tego??:) a plik textowy jest taki: cd1-2033 v2 Title: TAN Project-Number: BP-TAN-04041 Project-Name: TAN Czech Republic / Poland 2004/2005 E + MRE silent update Worm: cd1-2033 v2 Online-Software: nek21 v7 Nav-Data: CD-Link/link1-2033 v2ap-Data: NTL: AUTEA_01 BELE6_01 CHEE4_09 DEUED_01 DNKE9_09 ESPEE_17 FRAEF_32 ITAE5_01 NLDE8_17 SWEEE_33 DNL: AUTEA_01_1.0/v1 BELE6_01-1.20/v1 BELE6_01-1.3/v1 CHEE4_09-3.1/v1 DEUED_01-02.05/v1 DNKE9_09/v2 ESPEE_17.v6/v3 FRAEF_32-3/v1 ITAE5_01-1.0/v1 NLDE8_17-2001A/v1 NLDE8_17-2003A/v1 SWEEE_33-1.2001/v2 SWEEE_33-1.2003/v1 Date: 24.09.04 (16) Compose-Tool: SCCS-Vers 1.56 06-01-04 Image-Tool: SCCS-Vers 1.32 06-01-04 Blaupunkt się postarał nie??dobre zabezpieczenie zrobił:) |
Cały problem w tym, iż to płyta do navi a nie komputera i ciężko wykryć zabezpieczenie. Mi tymbardziej trudno pomóc bo nie mam w rekach tej płyty i nie mogę testować osobiście ;)
Ale kilka prób warto zrobić: Program: polecam najnowszy CloneCD (zabezpieczenia navi nie zawsze lubią Alcohola) Nośnik: CD-R TDK (ulubiona płyta czytników navi ;) ), niestety navi nie czytają CD-RW i trzeba się nastawić, że płyta będzie zmarnowana... Opcje odczytu: Odczytaj dane subkanałowe ze ścieżek Danych: TAK Odczytaj dane subkanałowe ze ścieżek Audio: TAK Regeneracja Sektorów Danych: NIE Czytaj tylko pierwsza sesję: NIE Inteligentny Skaner błędnych sektorw: NIE Szybkie pomijanie błędnych sektorów: AUTO Przerwij jeżeli wystąpią błędy odczytu: NIE Zapis: Prędkość: x8 Słabe Sektory: Wzamacniaj/Napraw (można jeszcze spróbować ignorowania ale na pewno nie emuluj) Zamykaj ostatnią sesję: TAK Nie naprawiaj danych subkanalowych: TAK co do nagrywarki to nie mam pojęcia, która będzie najlepsza... Warto by było jeszzce zapytać o zdanie forumowicza YetiXXL on więcej ma do czynienia z nawigacjami. Z tego co czytałem na zagranicznych forach ludziom sie nie udao zrobić poprawnej kopii E. Dodam, że jeżeli zabezpieczenie bazuje na parametrach fizycznych nośnika to niestety tymczasowo trzeba będzie się pogodzić z porażką, gdyż emulacje tego działają tylko w komputerze :) Jeżeli znalibyśmy metodę zabezpieczenia bazującą na wspomnianych parametrach to można by zmodyfikować odpowiednio obraz, ale skoro zabezpieczenie jest nieznane narazie mozemy zapomnieć, tymbardziej że wogóle nie wiemy na czym polega... |
Zrobię ja napisałeś ,próbowałem wykonac kopię ale na płycie CDRW ,płyta się ładowała poprawnie całe 100% :) wyskakiwał komunikat navigacja aktywna i koniec!! tak zostaje i po dłuższym czasie wywala bład odczytu płyty.teraz spróbuję na cdr TDK i zobaczymy.ciekawi mnie jeden fakt,że na allegro zapytałem pewnego gościa o kopię płyty ,mówił,że wykonał bez problemu ale nie działa zmiana wersji językowej .Pytałem jak on to zrobił odpowiedział "normalnie przez nero" coś ściemnia ,bo przez nero od raz wyskakuje <płyta zabezpieczona > wysłałem maila żeby napisał coś więcej ale...zobaczymy.A druga sprawa to,że na eMule są obrazy do ściągniecia do seri E więc skorą są to i można je nagrac chyba nie?
|
Witam w Elenie użyto zabezpieczenie Tages.
|
Cytat:
Mogłbyś powiedzieć coś więcej ? Jaka wersja ? Skąd informacje ? Kolejny artykuł po StarForce nad którym już pracuję to właśnie objaśnienie zabezpieczenia Tages :) Czyli tak jak sądziłem parametry fizyczne nośnika grają kluczową rolę. Kopia jest możliwa tylko przez modyfikację obrazu i nie wszystkie nagrywarki potrafią poprawnie wypalić ten obraz... |
No to coś już wiadomo!!Nagrałem płytę w/g ustawień które podałeś profil zrobiłem przez alcoholer ,i uruchomiłem clonecd nagrałem płytkę tdk i...
no właśnie :) płyta się ładuje całe 100% ale po komunikacie NAVIGATION IS BEING ACTIVATED zatrzymuje się i koniec!!! Teraz poszukam w necie informaccji o zabezpieczeniu tages bo narazie nei wiem na czym to polega .Wielkie dzięki za pomoc!!! |
Tages Tools: http://www.cdrinfo.pl/download/6008154744
Powodzenia :cool: |
no dzięki ,będę pracował i oczywiście informował o wynikach
|
tu jest ciekawy artykuło tym zabezpieczeniu
http://www.cdfreaks.com/article/136 ale jakby ktoś troszkę pomógł ,podpowiedziął coś jak zrobić modyfikację obrazu było by super!!! |
Cytat:
W pliku ttools.txt dołączonym do Tages Tools jest opisane krok po kroku jakie komendy stosować i jak robić kopię. Niestety znów po angielsku. Jak się uporam z robotą, której ostatnio mam niesamowicie dużo też postaram się przetłumaczyć ten plik ale to nie tak prędko... |
cos po angielsku kumam :) ale ..mam dwa foldery jeden< jackass> i te pili co tam są mozna otwierać ale w folderze <spath> są 4 pliki .exe i dok tex. z instrukcją ale te pliki się nie otwierają ,mam winxp sp2 ,szukam info w necie ale na razie nic nie znalazłem ,a teraz już mnie to tak zaciekawiło ,że chyba się nie poddam:) a swoja drogą można się czegoś nauczyć !!!
|
Widze ze stoicie narazie stoicie w miejscu :) Musze Was pocieszyc ze jak narazie plyte z tym zabezpieczeniem udaó sie skopiowac tylko takiemu japończykowi w holandii.
Jest to zabezpieczenie RipGuard firmy Macrovision. Płyta kopiuje sie bez problemu, ale niestety nie działa. Ponieważ zebezpieczenie znajduje sie w nawigacji. Szkoda czasu i płyt na kopiowanie bo juz niejeden mój znajomy informatyk próbował pisać nawet program pod to zabezpieczenie - i nic. Z ewentualnymi pytaniami prosze pisac na l u k e d j @ w p . p l |
A ja myślałem,że RipGuard służy do zabezpieczania płyt DVD,premiera tego zabezpieczenia lipiec 2005,http://www.vm-records.pl/plyty_dvd_z..._ripguard.html
|
@Yetixxl - RG także służy do celu który opisałeś(zabezpieczanie płyt DVD). Przecież Safedisc albo StarForce nie mogą sobie tak po prostu "wejść" samemu na płytę.
|
@gps_sys alias lukedj
nie zgodzę się z Twoją opinią, że łatwo skopiować płytę a zabezpieczenie leży po stronie navi. Kilka spraw... navi to tylko urządzenie jak cd-rom z odpowiednim oprogramowaniem, oprogramowanie jak każde inne weryfikuje poprostu oryginalność płyty. Łatwo płytę skopiować ? A to ciekawostka bo wg. mnie bardzo trudno. Robiłem analizę tej mapy - mam na myśli topologię i zawartość subkanałów. Informacje w subkanałach na 1 rzut oka były dość chaotyczne i na ich podstawie mozna wyciągnać kilka wniosków o zabezpieczeniu. Dalsza kwestia to struktura fizyczna - żeby zachować identyczną jak w oryginale stosuje się kilka sposobów a raczej sztuczek. Pierwsza kwestia to DPM. Jednak ta metoda zawiedzie gdyż emulacja RMPS jest nie możliwa w navi. Pozostaje modyfikacja obrazu - żeby kopia była fizycznie identyczna lub przynajmniej przechodziła weryfikację trzeba wiedzieć jak zmodyfikować. Tak więc sądzę, iż skopiować płytę jest trudno bo nie znamy zasady działania zabezpieczenia i nie możemy poprawnie wypalić obrazu... |
w/g mnie najprosciej mowiac jest to rodzaj klucza zapisanego na plycie i mozliwy do odczytania tylko przez odpowiedni laser zczytujacy ten klucz od razu do wlozeniu do navi. dlaczego ? poniewaz nie wiem jak bys kopiowal plyte ( ktora programy pokaza ze skopiowala sie idealnie) to navi w ulamku sekundy pisze ze to falsyfikat. plyty z tym zabezpieczeniem stosowane sa w navigacjach typu E i MFD2- nowy passat itp.
uaktualnienia ukazujace sie na te systemy wychodza z tym zabezpieczeniem. dlaczego zabezpieczenie jest w navi? bo najnowsze mapy w systemie dx nie sa tym zabezpieczane poniewaz tamte lasery nie sa przystosowane do odczytania wspomnianego wczesniej klucza. mysle ze to kwestia kilku miesiecy az ktos przetnie to zabezpieczenia. w koncu trzeba skopiowac tylko klucz ;) |
Tak jak Ty nie mam 100% pewności, ale wydaje mi się, że laser jest standardowy. Co do klucza płyty, to cyfrowa sygnatura zwana też odciskiem palca może być odczytana w każdym czytniku lecz tradycyjna kopia zostanie od razu wykryta.
Poczytaj o zabezpieczeniach bazujących na podobnej zasadzie: Starforce, Tages, Securom... Na początek warto zacząć od http://www.cdrinfo.pl/artykuly/tages_teoria/ . Nie ważne, że to inne zabezpieczenie ale dowiesz się, iż płyty można skopiować tylko przez modyfikacje obrazu. Zwróć uwagę, że jeżeli ta płyta uruchamiałaby się na PC to obraz zrobiony z DPM na 100% działałby w Daemon Tools, a dlaczego ? Jak zapoznasz się z zasadą działania wszystkich zabezpieczeń bazujących na fizycznej sygnaturze sam sobie odpowiesz, bo w tej chwili Twój tok rozumowania wydaje mi się błędny ;) |
moj tok rozumowania wynika bardziej z doswiadczenia z nawigacjami niz kopiowania.
umialbys skopiowac taka plyte ? |
Cytat:
|
no wlasnie, kopiowanie na kompie nic ci nie da bo zawsze bedzie pisalo ze wykonano kopie w 100% musialbys miec taka navi pod reka i orginal. slyszalem ze jakis gosc ze szczecina juz to zrobil,
co czlowiek zabezpieczy to drugi rozpracuje... |
Cytat:
Mam taką navi pod ręką i oryginał, wszystko da się złamać ale jak wspomniałem zabezpieczenie to ogólnie działa podobnie jak wszystkie inne bazujace na strukturze fizycznej. Co do argumentacji "100%" to się uśmiaem ja nigdy :haha: - to postęp zapisu a nie odwzorowanie oryginału. Ta dyskusja nie ma dalszego sensu. Jeżeli dokształcisz się na temat zabezpieczeń i zrozumiesz na czym polegają mozemy do niej wrócić. EOT |
BLAUPUNKT travel pilot E1
Koledzy mam pytanko gdzie można zdobyć miare tanią płytke do BLAUPUNKT travel pilot E1.Czy da się taką płytke skopiow>>>>Jestem w tym dziale początkującym.Prosze o wyrozumiałość.Pozdrawiam.<Marcin>.
|
Może ktoś wie czy pojawiły się jakieś nowe informacje na temat możliwości zrobienia kopii bezpieczeństwa płyty systemu TravelPilot E ? A może ktoś wie jak "oszukać" urządzenie że skopiowana płyta jest tłoczona - jak wiadomo (zresztą ktoś pisał już wcześniej) software urządzenia nie czyta danych z płyt CDR...
|
a jak by taka plytke z mapa wyt***322;oczyc? widzialem na allego kiedys reklame jakiejs firmy co kopiuja nawet od jedej szuki ? czy cos to da ?? mielibysmy wtedy plyte tloczona a nie nagrywana ??
|
może by działała kopia tłoczona ,ale która firma zrobi to??
przecież to nie jest legalne |
Cytat:
Cytat:
Skoro tak wiele osób jest zainteresowanych masteringiem płyt to podam przykładową firmę zajmującą sie tym: http://eura7.com/internet/oferta_cd.php Jak widać koszta są dość wysokie, a możliwość utworzenia kopii nośnika z zachowaniem jego parametrów fizycznych nadal stoi pod znakiem zapytania... Wszelkie pytania dotyczące możliwości tłoczni, należy kierować do obsługi technicznej. |
[OT]@Ghost Witam po d***322;ugiej przerwie ;)[/OT]
|
Cytat:
|
Hmm, ja jestem raczej pewien że chodzi o to czy płyta jest tłoczona czy nie...Zajmuję się serwisem nawigacji i miałem w rękach nawigację z wgranym przez serwis producenta sofwarem który "pozwalał" czytać nawigacji płyty CD-R i działały w niej zwyczjanie skopiowane płyty z mapą. Z drugiej strony w zeszłym roku kupiłem (tylko w celach edukacyjnych!) piracką ale wytłoczoną kopię takiej mapy - co prawda była tam tylko Polska,( bez Czech) - ale działała rzeczywiście z każdym TravelPilotem E. Z tych doświadczeń moja pewność że chodzi o to o typ nośnika z danymi do navi...Potwierdził mi to zresztą nieoficjalnie serwis producenta w Hildesheim... Wychodzi że rzeczywiście nic nie da się zrobić, bo wytłaczanie kopii map jest po prostu nielegalne :(
|
Mapa do E1
witam
Potrzebuje mapy polski do navi blaupunkta e1 czy mógł by mi ktos pomuc najlepiej jak bym mugł skad sciagnac ja i nagrac na płytke. prosze o pomoc:help: |
Cytat:
Chętnie byśmy pomogli jednak z oczywistych powodów jest to niemożliwe. Przeczytaj to: http://forum.cdrinfo.pl/announcement.php?f=11&a=23 :czytaj: nie wysiliłeś się, żeby poszukać informacji na ten temat w archiwum, prosisz o pomoc z pirackim oprogramowaniem kwestię ortografii już wolę pominąć Szanuj wkład innych na forum a sam będziesz szanowany, pozdrawiam. |
[jesli chodzi o te dyskusje o legalnosci kopiowania to wydaje mi sie troche dziwne ostrzeganie kogokolwiek przed zrobieniem kopii do uzytku wlasnego jesli posiadamy oczywiscie legalna plytke oto cytat z magazynu "chip":
,,Zgodnie z obowiązującym w Polsce prawem (art. 75 ustawy o prawie autorskim) każdy właściciel oryginalnego "softu" ma prawo do wykonania jednego duplikatu w celach archiwizacyjnych. wiec fajnie byloby skupic sie na dojsciu do sposobu korzystania z legalnej kopii a nie na machaniu komus przed nosem palcem, sam jestem posiadaczem mapy do navi wartej kilka stowek i obchodze sie z oryginalnym cd z mapa jak z jajkiem, a naprawde wolalbym korzystac z legalnej kopii nie bojac sie ze ja zniszcze i ze przy ewentualnej kradziezy radia stracic moglbym umieszczony w nim krazek warty tyle co radio, jak ktos ma jakis sposob na zriobienie tej kopii niech da znac pozdr |
Znam przepisy dotyczące możliwości zrobienia kopii zapasowej oryginału. Jestem autorem wielu artykułów n/t zabezpieczeń nośników i staram się każdemu pomóc.
Jednak proszę abyś dostrzegł różnicę między tworzeniem kopii zapasowowej a piractwem. (Czerwone wyrazy Cię naprowadzą.) pozdrawiam |
Trudna sprawa z Travel Pilot E
Witam forumowiczów, faktycznie trudna sprawa z tym NAVI.
Właśnie kupiłem taką nawigację i zaczynam również walczyć ze skopiowaniem takiej płytki. Jasne jest że uszkodzenie orginału może skończyć się zawałem ale czy ktoś sprawdził czy Blaupunkt nie wymieni w razie czego uszkodzonej na nową ?? Jeśli problem jest faktycznie w nośniku, to może wystarczy zrobić dobry obraz na różnych płytach CD-Audio , które sa najbardziej podobne kolorem do tłoczonych. Kiedyś pamiętam dystrybułowaliśmy CD-R w kolorze srebrnym ale w obecnym czasie nie spotkałem się z nimi na rynku. Pozdrawiam Piter |
Zabezpieczenia mapy EX
Sciągnąłem program discovery 2000 i sprawdziłem mapę niemiec TeleAtlas EX.
Program wyrzuca że jest to zabezpieczone Settec Alpha ROM Ktoś coś wie na ten temat ? |
Ilość załączników: 1
Cytat:
Info o zabezpieczeniu Załącznik 42155 |
Cytat:
to niestety taka sama zasada. inaczej co rok bym niszczyl mape zeby dostac nowe wydanie "kopia bezpiecze***324;stwa" jest dozwolona i bez problemu mozna na niej podr***243;***380;owa***263; nie martwiac sie o orgina***322; |
Cytat:
|
ponuje zadzwonic do dowolnego salonu i zapytac o wymiane porysowanego nosnika. zaden z moich klientow nie mial takiej mozliwosci.
tlumaczenie jest proste - uszkodzenie z winy uzytkownika. wiem ze na zachodzie to nie problem i takie wymiany byly jednak poki co musimy pamietac ze w polsce jest troche inaczej niz wszedzie |
blaupunkt travelpilot e
witajcie kupiłem te radio niedawno ale niestety bez map(gołe):)jak zrobić kopie zapasowe z kopii które wy posiadacie:D?z góry dziękuję za wszystkie udzielone odpowiedzi
|
Kopie zapasowe mo***380;esz sobie zrobi***263; tylko z posiadanych przez siebie orygina***322;***243;w. :czytaj:
Nie uwzgl***281;dniamy innych opcji. :nie!: |
oki.na emule można ściągnąć różne mapy.czy da się z nimi coś zrobić??czyli wykorzystać w moim radyjku?Przykro mi ale nie zapłace kilkuset złotych za coś co nawet nie ma pewności czy działa.Mam jeszcze jedno pytanie-czy do radionawigacji blaupunkt travelpilot e jest potrzebna jakaś dodatkowa antena czy coś>>>
|
To nie p***322;a***263; i nie u***380;ywaj.
Ale regulamin forum to sobie poczytaj. |
ok.mam już te mape
panowie czy ktoś już wymyślił jak zrobić kopie mapy travelpilot E?Bo z tego co tu wyczytałem wynika,że są z tym same problemy. Panowie i Panie.Był kiedyś temat o tworzeniu kopii płyty z mapą travelpilot e blaupunkta.Moje pytanie-udało się w końcu komuś zrobić kopie tej mapy czy wszyscy się poddali?pozdrawiam |
Panowie i Panie.Był kiedyś temat o tworzeniu kopii płyty z mapą travelpilot e blaupunkta.Moje pytanie-udało się w końcu komuś zrobić kopie tej mapy czy wszyscy się poddali?pozdrawiam[/QUOTE]
Nadal jest , myślę że najszybciej będzie zmienic soft w nawigacji. Ale jeszcze prościej jest oszczędzić trochę kasy , zamówić płytkę w niemczech , są sklepy gdzie mozna znaleźć np z zeszłego roku mapy sporo taniej , ja tak zrobiłem i po problemie |
Czy komus udalo sie zrobic backup orginalnej plytki CD z teleatlasem EX Blaupunkta?
Probowalem najnowszym clonecd i zmarnowalem przy tym kilka plytek CD-R. Z CD-RW tez mi sie nie udalo. Przeczytalem gruntownie caly ten "post" i widze, ze zrobienie kopii zapasowej teleatlasu nie jest trywialne. |
Ruszyło się coś z wersją EX ? Czy mógł by ktoś wrzucić obraz "kopię zapasową" DvD zrobioną Clonem albo zwykłe ISO wersji EX ?
|
Przylaczam sie do pytania...widze, ze mozna juz kupic Polska Czechy 2010, koszt to jednak 500zl... nie warto tyle kasy wydawac co roku...co i rusz cos remontuja:>
|
Przypuszczam że nawigacja najpierw sprawdza rodzaj płyty (musi być widoczna jako CD-ROM)
a później odczytuje tzw PREGAP w którym znajdują się dane. Cały problem tkwi w tym, że pomimo odczytania PREGAP'U (adresowanie sektorów od -150 do -1), żadna z moich nagrywarek, nie potrafi zapisać płyty CD tak jak oryginalnej płyty. Mogę zapisać dane z pregapu, tylko od 0 sektora, a nie od -150 tak jak to jest w oryginale. Przez wszystkie programy obraz nagrywany jest od 0 sektora do 358709 sektora (przesuwa o 150 sektorów). Czy istnieje możliwość nagrania płyty CD z PREGAP znajdującym się od -150 do -1 sektora, a dane od 0 do 358559 sektora? Posiadam obraz płyty z danymi (RAW 2352) odczytanymi od -150 sektora do 358559 sektora, Poniżej info o płycie. TSSTcorp CDDVDW TS-L633C TF20 (ATA) Current Profile: CD-ROM Disc Information: Status: Complete State of Last Session: Complete Erasable: No Sessions: 1 Sectors: 358*560 Size: 734*330*880 bytes Time: 79:42:60 (MM:SS:FF) File System Information: Sectors: 358*560 Size: 734*330*880 bytes Time: 79:42:60 (MM:SS:FF) TOC Information: Sesja 1... (LBA: 0 / 00:02:00) -> Track 01 (Mode 1, LBA: 0 / 00:02:00) -> LeadOut (LBA: 358560 / 79:42:60) Track Information: Session 1... -> Track 01 (LTSA: 0, LTS: 358560, LRA: 0) zapomniałem dodać że kopię próbowałem robić z oryginalnej mapy na Niemcy 2006 |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:55. |