Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   zgranie muzyki na winyla na kompa (https://forum.cdrinfo.pl/f2/zgranie-muzyki-winyla-kompa-60777/)

stoper019 07.01.2006 18:04

zgranie muzyki na winyla na kompa

czesc!

mam problem
- nie wiem jak dobrze podpiac moj gramofon do kompa

z tyl gramofonu(unitra) mam 4 wyjscia (2 na glosniki i 2 na Din-y tzw"piatki" )mam kabel ktory wlasnie z jednej strony zakonczony jest DIN-em a z drugiej strony chinchem ,chinche podpinam pod przejsciowke i mam juz malego jacka 3,5 stereo.Problem tkwi w tym ze nie moge zgrac na kompa moich winyli ,mam CoolEdita2.0 (pelna wersje) ale nic mi sie nie nagrywa moze zle podpinam?
mam zdjecia mojego gramofonu,ale nie wiem jak je zamiescic

dzieki

mensir67pl 07.01.2006 18:10

gramofon - wzmacniacz - komputer - i tak DZIALA ;)

stoper019 07.01.2006 20:16

moj gramofon ma wzmacniacz w sobie

a ile wzmacniacz kosztuje?

joujoujou 07.01.2006 20:37

Cytat:

Napisany przez stoper019

[...]

To podłącz z wyjść głośnikowych gramofonu do kompa, tylko scisz na początek, ale za jakość dźwięku nie ręczę. :nie:

mensir67pl 07.01.2006 20:44

Cytat:

Napisany przez stoper019

a ile wzmacniacz kosztuje?

Wzmaczniacz jakis wiekowy np.RADOMR

ale co po wzmocnienu masz wyjscie na glosnik (kolumny)

2 na Din-y tzw"piatki" byc moze ? IN i OUT

Jaki to model wogole GRAMOFONU

stoper019 07.01.2006 22:36

Cytat:

Napisany przez mensir67pl
Wzmaczniacz jakis wiekowy np.RADOMR

ale co po wzmocnienu masz wyjscie na glosnik (kolumny)

2 na Din-y tzw"piatki" byc moze ? IN i OUT

Jaki to model wogole GRAMOFONU

a nie wiesz w jakich cenach wahaja sie takie wzmacniacze?
model Unitra Fonica G601-A
takie mam 2wejscia w gramofonie
http://www.bulok1.aplus.pl/b2b/produ...roducts_id/594
takie sa 2 wejscia glosnikowe
http://www.bulok1.aplus.pl/b2b/produ...roducts_id/680

ro29 07.01.2006 23:56

Cytat:

Napisany przez stoper019
czesc!

mam problem
- nie wiem jak dobrze podpiac moj gramofon do kompa

z tyl gramofonu(unitra) mam 4 wyjscia (2 na glosniki i 2 na Din-y tzw"piatki" )mam kabel ktory wlasnie z jednej strony zakonczony jest DIN-em a z drugiej strony chinchem ,chinche podpinam pod przejsciowke i mam juz malego jacka 3,5 stereo.Problem tkwi w tym ze nie moge zgrac na kompa moich winyli ,mam CoolEdita2.0 (pelna wersje) ale nic mi sie nie nagrywa moze zle podpinam?
mam zdjecia mojego gramofonu,ale nie wiem jak je zamiescic

dzieki

Witam !
Po pierwsze - sprawdzałeś czy gramofon gra ?? Zarówno jak podłączysz mu kolumny, jak i jak podłączysz go pod inny wzmacniacz (to najważniejsze) ??
Oczywiście, że sygnał powinieneś brać z jego wyjścia DIN, a nie jak sugrowano z wyjść głośnikowych.
Skoro masz dwa gniazda DIN - to podejrzewam, że jedno to wyjście, a drugie wejście na wzmacniacz - musisz oczyście podłączyć się pod wyjście.
Sprawdź też kable - chociażby multimetrem.

Pozdrawiam i powodzenia
ro29

stoper019 08.01.2006 00:07

Cytat:

Napisany przez ro29
Witam !
Po pierwsze - sprawdzałeś czy gramofon gra ?? Zarówno jak podłączysz mu kolumny, jak i jak podłączysz go pod inny wzmacniacz (to najważniejsze) ??
Oczywiście, że sygnał powinieneś brać z jego wyjścia DIN, a nie jak sugrowano z wyjść głośnikowych.
Skoro masz dwa gniazda DIN - to podejrzewam, że jedno to wyjście, a drugie wejście na wzmacniacz - musisz oczyście podłączyć się pod wyjście.
Sprawdź też kable - chociażby multimetrem.

Pozdrawiam i powodzenia
ro29

Gramofon gra jak mu podepne kolumny.Wzacniacza nie mam.Za bardzo nie wiem jak wyglada wyjscie glosnikowe.Mam zdjecia to moge CI wsylac na poczte.Kable sa nowe.

pozdrawiam

ro29 08.01.2006 00:18

Cytat:

Napisany przez stoper019
Gramofon gra jak mu podepne kolumny.Wzacniacza nie mam.Za bardzo nie wiem jak wyglada wyjscie glosnikowe.Mam zdjecia to moge CI wsylac na poczte.Kable sa nowe.

pozdrawiam

Wyjście głośnikowe to jest te na wtyczki z dwoma bolcami jakby (podłączałeś pod nie kolumny) - w przeciwieństwie do 5-tki DIN.
Czyli rozumiem, że ogólnie jest sprawny - aczkolwiek nie daje nam to też pewności czy sprawne jest wyjście.
Zdjęcie daj na Forum - oczywiście gniazd (zarządzanie załącznikami - przedtem zmniejsz je do przyzwoitej rozdzielczości).
Oczywiście sprawa rozchodzi się tutaj głównie o to, czy dobrze podłączasz ten kabel - skoro gramofon ma on dwa gniazda DIN - rozumiem, że próbowałeś pod oba ??

I jeszcze w kwestii kabla - być może problem tkwić w złym podłączeniu styków w DIN'ie - nie każdy sprzęt w tamatych latach miał zawsze tak samo - no chyba, że kupiłeś kabel pod ten akurat gramofon (choć raczej wątpię, aby takie były).
Niestety nie mam dostępu do jego schematu, czy chociażby schematu innego podobnego.

ro29

stoper019 08.01.2006 00:33

wiem jak wygladaja glosnikowe ,a jak diny
za zdj "2" moze tam trzeba na cos przelaczyc?chodzi mi to te 5 przyciskow kolo siebie

pozdro stopeer

ro29 08.01.2006 00:39

Cytat:

Napisany przez stoper019
wiem jak wygladaja glosnikowe ,a jak diny
za zdj "2" moze tam trzeba na cos przelaczyc?chodzi mi to te 5 przyciskow kolo siebie

pozdro stopeer

Witam !
Wyjaśniałem bo napisałeś sam, że nie wiesz jak wyglądają ;)
Ale jakoś zdjęć nie widzę .... (a z tego co piszesz miały chyba być)

ro29

stoper019 08.01.2006 00:45

Ilość załączników: 2
tu sa foty

joujoujou 08.01.2006 01:15

Heh, fonomaster, stare dzieje! :D

Pożycz od kogoś jakikolwiek wzmacniacz z wejściem gramofonowym (99% wzmaków je ma) chociażby po to, by sprawdzić, czy wszystko z gramofonem jest O.K. :taktak:

stoper019 08.01.2006 01:46

z gramofonem jest wszytsko OK!:)

pozdrawiam

ro29 08.01.2006 01:55

Witam !
Dawno się nie bawiłem starszym sprzętem - a nie mam żadnej instrukcji pod ręką - ale jeśli dobrze pamiętam - to ja bym podłączył kabel pod gniazdo DIN po prawej - i oczywiście włączył ten przycisk pierwszy po prawej (z tych pięciu). Powinno zadziałać.

Pozdrawiam
ro29

mensir67pl 08.01.2006 03:04

Zalatw Sobie klabelek DIN -> 4 chinch ( 2 chinch L P -OUT) i ( 2 chinch L P -IN)

rozszyfruj kalelki jesli nie sa oznaczone pod wejscie magnetofonowe wepnij

i musi dzialac ;)

pod kompa trojnik jacka 3,5 - 2 chinch

stoper019 08.01.2006 14:04

mam taki Kabel din-chinch
tych chinchow jest az 4 (bialy czerwony zolty i czarny)pozniej czerwony i bialy podpinam(nie wiem czy dobre podpinam) pod przejsciowke na malego jacka 3,5 stereo i wpinam do karty na wejscie liniowe
i nie hula:(

mensir67pl 08.01.2006 14:19

Cytat:

Napisany przez stoper019
mam taki Kabel din-chinch
tych chinchow jest az 4 (bialy czerwony zolty i czarny)pozniej czerwony i bialy podpinam(nie wiem czy dobre podpinam) pod przejsciowke na malego jacka 3,5 stereo i wpinam do karty na wejscie liniowe
i nie hula:(

Rozumiem ze wejscie liniowe aktywne w WIN i podgloszone ?

podpinaj po sztuce chich pod trojnik jesli gniazdo w gramofonie i kalel sprawne musi zagrac

stoper019 08.01.2006 14:29

Ilość załączników: 1
taka ma przejściówke

Softjelonek 08.01.2006 17:17

Zrób tak

Witam cię.
Te przejściówki co masz to z tego co widzę z jednej strony masz małego dżeka stereo i tym wsadzasz go do wejścia liniowego w kompie-audio in.
Z drugiej strony tej przejściówki masz wejścia na chincze kanał L i kanał P.
Traktuj je jak wejścia do kolumn. I teraz podłącz kable z wyjść głośnikowych w gramofonie do wejść w przjściówce L z L i P z P( może być też odwrotnie).
Pewnie musisz zrobić takie kable, więc musisz mieć dwa kable na jeden kabel są dwie żyły minusowa i plusowa analogia jak podłanczanie kolumn tak łączysz te bieguny w chinczach.
Jak już wszystko zmontujesz to przed włączeniem napięcia, volume czyli głośność w gramofonie ścisz maksymalnie. A następnie podczas ustawiania poziomu głośności stopniowo zgłaśniaj gramofon aż do uzyskania odpowiedniego poziomu głośności czyli wysterowania.
To jest taka sama anologia jakbys podłanczał przenośny odtwarzacz CD do kompa przez wyjście słuchawkowe.
Pozdrawiam

Softjelonek 08.01.2006 17:23

Informacja dodatkowa

I jeszcze jedno
Z tego co widzę na zdjęciach oprócz wyjść głośnikowych tamte dwa to są WEJŚCIA na stare wtyki 5 bolcowe na Magnetofon i na Tuner radiowy.
Tak więc jak juz się domyślasz nie masz innej możliwości podłączenia tego gramofonu do kompa niz przez wyjścia głośnikowe jak pisałem wyżej
Pozdro

stoper019 08.01.2006 20:44

Cytat:

Napisany przez Softjelonek
I jeszcze jedno
Z tego co widzę na zdjęciach oprócz wyjść głośnikowych tamte dwa to są WEJŚCIA na stare wtyki 5 bolcowe na Magnetofon i na Tuner radiowy.
Tak więc jak juz się domyślasz nie masz innej możliwości podłączenia tego gramofonu do kompa niz przez wyjścia głośnikowe jak pisałem wyżej
Pozdro

"Softjelonek" mylisz sie! bo wczoraj udalo mi sie zgrac 1 utwor i chcialem zmienic plyte ,i jak zmieniilem to nie chcialo nagrywac i wcale nie bylo podpiete tak jak sugerujesz pod glosniki.
ale nie wiem dlaczego nie chce juz zgrywac!
pomozcie:(
dzieki
pozdrawiam stoper09

Softjelonek 08.01.2006 20:49

Cytat:

Napisany przez stoper019
"Softjelonek" mylisz sie! bo wczoraj udalo mi sie zgrac 1 utwor i chcialem zmienic plyte ,i jak zmieniilem to nie chcialo nagrywac i wcale nie bylo podpiete tak jak sugerujesz pod glosniki.
ale nie wiem dlaczego nie chce juz zgrywac!
pomozcie:(
dzieki
pozdrawiam stoper09

No witaj
Mówię Ci zrób tak jak pisalem.
Zrób sobie przejściówkę na głósniki.
Jeśli to jest wyjście ten pierwszy z prawej to i tak jest to do specjalnego wejścia we wzmacniaczu tzw. PHONO. a w PCie wejście audio liniowe jest typu CD i musiał byś zastosować przedwzmacniacz gramofonowy a to nie ma sensu.
Pozdra.

stoper019 08.01.2006 21:20

Cytat:

No witaj
Mówię Ci zrób tak jak pisalem.
Zrób sobie przejściówkę na głósniki.
Jeśli to jest wyjście ten pierwszy z prawej to i tak jest to do specjalnego wejścia we wzmacniaczu tzw. PHONO. a w PCie wejście audio liniowe jest typu CD i musiał byś zastosować przedwzmacniacz gramofonowy a to nie ma sensu.
Pozdra.

Ale dlaczego wczoraj udalo mi sie zgrac, chociaz nie bylo podpiete pod glosniki?
Mysle ze nie musze kabinowac z glosnikami,cos musi byc inaczej.....zreszta nie umiem zrobic przejsciowki na glosniki(wiem jak wygladaja wejscia i wtyki na glosniki tyle tylko;)
Wzmacniasz ma moj gramofon w sobie

ro29 09.01.2006 00:18

Cytat:

I jeszcze jedno
Pozdro

To po prawej jest przecież chyba wyjście na tuner radiowy - czyli wzmacniacz (kiedyś wzmacniacze bywały głównie jako połączenie z radiem - np. Elizabeth czy Amator Stereo).
Skoro masz kabel z 4 Cinchami - to musisz dojść jakie są od wyjścia - czyli które Cinch są podłączone do tych pinów w DIN, które są wyjściem sygnału. Możesz to zrobić drogą eksperymentu, lub docierając do instrukcji tego gramofonu, czy też go otwierając, a następnie sprawdzając kabel miernikiem - ale z tego co piszesz te dwie ostatnie opcje raczej nie dla Ciebie ...

A skoro udało się zgrać - to musiałeś mieć w tym momencie podłączone prawidłowo !! Jeśli nic nie rozłączałeś, a teraz nie chce nagrywać - to sprawdż, czy masz włączony ten prawy przycisk z tych 5 (a jeśli nawet, to wyłącz i włącz go jeszcze raz). Bo w takim przypadku przyczyn może być kilka - ja bym stawiał na to, że coś nie ma dobrego połączenia - zarówno w kablach, ale bardziej w gramofonie (swoje lata już ma) - i dlatego raz jest ok, a za chwilę, jak nim ruszysz - już nie ...

Pozdrawiam
ro29

stoper019 09.01.2006 20:06

czesc to gdzie w koncu mam podpiac DIN-a?Patrzac na monitor i na zdj 1 to pierwszy od praweej czy drugi?
Jak juz podepne to na gramofonie co mam wlczyc wtedy-analogicznie do tego gdzie wpialem Din tak ? a tamte inne nie wciskac?

Ja juz probowalem duzo razy i nie mam tego odpowiedniego ustawienia....chinche jakie jakie byly to chyba bialy i czerwony

pozdrawiam
stoper019

orcad 09.01.2006 20:40

Cytat:

Napisany przez stoper019
czesc to gdzie w koncu mam podpiac DIN-a?Patrzac na monitor i na zdj 1 to pierwszy od praweej czy drugi?
Jak juz podepne to na gramofonie co mam wlczyc wtedy-analogicznie do tego gdzie wpialem Din tak ? a tamte inne nie wciskac?

Ja juz probowalem duzo razy i nie mam tego odpowiedniego ustawienia....chinche jakie jakie byly to chyba bialy i czerwony

pozdrawiam
stoper019

Witam !

kurka wodna niemoge to juz czytac ludzie przeciesz to jestet tak proste jak budowa cepa sorki za wyraz , a wiec wtyczka DIN powinn a wygladac tak
na tam numery na wtyczce a wiec
a symbol masz nad gniazdem to jest 0__^__0 cos takiego
2 . masa
3 - L
5 - P

i te kable łączycz do małego wtyku który wchodzi do kary muzycznej

stoper019 09.01.2006 21:11

i te kable łączycz do małego wtyku który wchodzi do kary muzycznej[/QUOTE]

dobra to podlacze w te 2 kolczeka!spkok to czaje!ale ja nie ma DIN-a rozkrecanego tylko kupilem w sklepie a moj DIN ma 4 chincze poczytaj caly ten temat.ja wiem ze 3 to Lewy 5 to Prawy 2 to masa ale skad mam widziec ktory z tych czterech jest podlaczony do 3 a ktory do 5?
pozdrawiam

ro29 11.01.2006 01:19

Witam !
Tak jak już raz pisałem - ja bym podłączył pod prawe - patrząc na zdjęcie na monitorze - gniazdo DIN - oraz włączył przycisk po prawej - z takim samym oznaczeniem.
Z tym, że nie jestem pewien - jak już ktoś napisał - czy nie przydałby się tutaj przedwzmacniacz RIAA.

Pozdrawiam i powodzenia !

ro29

stoper019 11.01.2006 21:35

Podpialem tak ale nie chodzi.
http://allegro.pl/show_item.php?item=80014705 taki przedwzmacniacz wystarczy?a moze przez wieze podejdzie?
ewentualnie moze to mi sie oplaca kupic:
1)http://allegro.pl/show_item.php?item=80272910#photo

co Wy na to?doradzcie mi

pozdrawiam

ro29 12.01.2006 14:52

Cytat:

Napisany przez stoper019
Podpialem tak ale nie chodzi.
http://allegro.pl/show_item.php?item=80014705 taki przedwzmacniacz wystarczy?a moze przez wieze podejdzie?
ewentualnie moze to mi sie oplaca kupic:
1)http://allegro.pl/show_item.php?item=80272910#photo

co Wy na to?doradzcie mi

pozdrawiam

Witam !
Skoro tak nie gra - sam już nie wiem :smutny: . Szkoda, że jak wtedy zadziałał, to nie zapisałeś sobie jak miałeś podłączony.
Rozumiem, że sprawdzałeś wszystkie opcje z CINCH - a także z drugim gniazdem i włączeniem tego przełącznika tak samo oznaczonego jak ono ??
Co do przedwzmacniacza - skoro raz Ci zadziałał i się dobrze przegrało (bo nie pisałeś jak z jakością itd.) - to nie wiem czy jest konieczny.

Jeśli masz wieże (lub wzmacniacz itd.) to spróbuj przez nią podłączyć - jeśli będzie grać to będzie oznaczać, że może coś w komputerze z kartą dźwiękową jest nie tak (ale w to wątpię.).

ro29

stoper019 12.01.2006 19:45

Ilość załączników: 1
No tak mi zgralo :tu macie tylko 0:19s ale zawsze to cos( zgralo mi 1cala piosenke)wydaje mi sie ze dobrze,ale nie mam porownania za bardzo z innymi wiec ocencie sami....(nie obrabialem w zadnym progsie)!

pozdrawiam

ro29 14.01.2006 22:17

Witam !
Jakość raczej w porządku jak dla mnie - choć tak jakoś dziwnie - sam nie wiem - musieli by się wypowiedzieć lepsi specjaliści w tej dziedzinie :)

Ale rozumiem, że to jest to co poprzednio udało się zgrać ?? Jeśli tak, to czy nadal nie udało się uruchomić ??

Pozdrawiam
ro29

Wojtek Toruń 14.01.2006 23:09

Ściągnąłem z elektrody schemat Twojego gramofonu.
Na jego podstawie stwierdzam że:
1. Sygnał WYJŚCIOWY pojawia się TYLKO na wyjściu MAGNETOFON (drugi DIN od prawej - prawy to wejście RADIO) na pinach 1 i 4 ( oczywiście 2 masa).
2. Żeby tam pojawił się sygnał z "igły" to musi być wybrane jako źródło GRAMOFON czyli przycisk ŚRODKOWY z tych pięciu.
3. Jakość Twojego nagrania jest jakaś taka monofoniczna - trzeba więc wybrać stereo ( te dwa kółka - czyli lewy skrajny przycisk z pięciu - jedno kółko = MONO)

A jak już się wszystko uda to pobaw się jeszcze dwoma przyciskami 80Hz i 10kHz . Nie pamiętam czy one podbijają czy obniżają (raczej to drugie ) pasmo - więc żeby było całe pasmo - raczej wyciśnięte , ale sprawdź.

Powodzenia

ro29 14.01.2006 23:21

Cytat:

Napisany przez Wojtek Toruń
1. Sygnał WYJŚCIOWY pojawia się TYLKO na wyjściu MAGNETOFON (drugi DIN od prawej - prawy to wejście RADIO) na pinach 1 i 4 ( oczywiście 2 masa).
2. Żeby tam pojawił się sygnał z "igły" to musi być wybrane jako źródło GRAMOFON czyli przycisk ŚRODKOWY z tych pięciu.
3. Jakość Twojego nagrania jest jakaś taka monofoniczna - trzeba więc wybrać stereo ( te dwa kółka - czyli lewy skrajny przycisk z pięciu - jedno kółko = MONO)

A jak już się wszystko uda to pobaw się jeszcze dwoma przyciskami 80Hz i 10kHz . Nie pamiętam czy one podbijają czy obniżają (raczej to drugie ) pasmo - więc żeby było całe pasmo - raczej wyciśnięte , ale sprawdź.

Powodzenia

Witam !
Upss - z powyższego wynika, że się chyba myliłem - możliwe - po prostu kiedyś spotkałem się z magnetofonem szpulowym, który na takim gnieździe miał i wejście i wyjście - więc wydawało mi się, że tak i tu może być.
Przepraszam więc za wprowadzenie w błąd ...
ro29

Wojtek Toruń 14.01.2006 23:34

ro29 nie pomyliłeś się co do gniazda bo na pinach 3 i 5 jest WEJSCIE z MAGNETOFONU.
Takie to kiedyś były czasy gdzie były wejścia i wyjścia na jednym złączu a najśmieszniejsze było to że te pary wejscia i wyjścia czasami były zamieniane i wtedy były cyrki :) .

ro29 14.01.2006 23:59

Cytat:

ro29 nie pomyliłeś się co do gniazda bo na pinach 3 i 5 jest WEJSCIE z MAGNETOFONU.
Takie to kiedyś były czasy gdzie były wejścia i wyjścia na jednym złączu a najśmieszniejsze było to że te pary wejscia i wyjścia czasami były zamieniane i wtedy były cyrki :) .

Witam !
No tak, ale ja myslałem, że na tym gnieździe po prawej jest WYJŚCIE (które można właśnie do komputera podłączyć ...)
A to co napisałeś to oczywiście prawda - pamiętam miałem kasprzaka RMS 451 (jeszcze Tato go używa) - i miał na jednym takim gnieździe (co prawda chyba więcej niż 5 DIN - z tym, że wtyczka normalna pasowała) zarówno wejście na mikrofon, magnetofon itd. jak i wyjście - na wzmacniacz. A jak się pokombinowało, to jego można było także wykorzystać jako wzmacniacz - sam tak robiłem, podłączając go do niezapomnianego Commodore 64 ;)

ro29

stoper019 17.01.2006 16:59

Cytat:

Powodzenia

Kurde:( szkoda
podpiąłem tak jak mowisz.....ale nic....:(
Wydaje mi sie ze cos w gramoofnie musi byc popstue,mozliwe ze gniazdoDIN magnetofon sie spalilo.... :( nie wiem....

Wojtek Toruń 17.01.2006 19:55

Po pierwsze to sprawdź czy gramofon działa tzn czy jeżeli podepniesz kolumny na wyjście masz sygnał z płyty przy tych ustawieniach (bez podłączania do PC). Zakładam że Przycisk słuchawki masz wyłączone i jakąś głośność na suwakach wzmocnienia ustawiona.
Bo teoretycznie gniazdo "manetofone nie powinno się "spalić".
Jeżeli bedzie grało to znaczy że w gramofonie wszystko OK i jedziemy dalej.
Wtedy kombinuj z wtyczkami chinch.
Z tego co piszesz to masz wtyczke DIN i 4 CHINCH .
Należy przyjąć więc że 2 CHINCH to wejscia i 2 CHINCH to wyjścia.
Żeby zobaczyć które są które to najlepij byłoby tak:
1. Din do gniazdka MAGNETOFON
2. Wybierz wejście MAGNETOFON ( 2 przycisk od prawej )
3. kolumny podpięte - głośność na max.
4. palcami dotykaj CHINHC ale tylko tych bolców a nie pierścienia masy.
5. Przy dwóch powinien być wyraźny "burkot" w kolumnach na wyjściu - to są wejscia do DIN i tych już nie używaj.
6. Pozostałe dwa CHINCH to są interesujące Ciebie wyjścia i te podłączasz do tej przejściówki na JACK do karty.
Jeżeli wszystko sprawne to powinno działać przy założeniu ze tego JACK-a podłączasz na Line IN w karcie muzycznej i masz je wybrane jako aktywne w komputerze ( czasam zaznaczone OFF w jakiejś tam aplikacji do dzwięku może zniweczyć wszystkie plany)

Update:
Jeszcze raz looknałem do schematu:
Ustawienie suwaków wzmocnienia ( ten suwak po prawej ) ma wpływ na poziom sygnału na wyjściu więc tak 3/4 lub na początek max do góry.

stoper019 08.02.2006 22:31

Nie sprawdze czy glosnik jest dobry,bo mam uciety kabel:(....

Teraz moze sprobuje inaczej:
Chcialbym podpiac GRAMOFON pod WIEŻE a pozniej z wiezy pod PC?
Ktoś wie jak tak podiać?

stoper019 10.02.2006 00:53

nikt z was nie wie jak podlaczyc gramofon pod wieze a pozniej pod PC?

joujoujou 10.02.2006 18:29

Cytat:

Napisany przez stoper019
nikt z was nie wie jak podlaczyc gramofon pod wieze a pozniej pod PC?

Gramofon-wieża tak:
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...9&postcount=34
:czytaj:

Don Laser 10.02.2006 19:47

By to zagrało, a właściwie by się nagrało potrzeba:

-normalny wzmacniacz z lat 80-tych Diora czy Kasprzak wsio ryba, ważne by posiadał wejście na gramofon tzw Phono z korekcją RIAA . O co chodzi , ano o to że sygnał z gramofonu z wkładką magnetoelektryczną słabieńki jest (2-5 mV) i musi być wzmocniony i poddany korekcji i zrobi to właśnie wzmacniacz z wej PHONO.
Wzmacniacze tego typu wejście RIAA przeważnie miały na DINie i dlatego jeśli z garmofonu wychodzą Cinch'e potrzeba przejściówkę.
Jeśli podłączenie gramofonu mamy rozpracowane, to do wejścia karty dźwiękowej podłączmy kabel którego drugi koniec ( również DIN) podłączamy do wzmacniacza do gniazda z napisem "magnetofon".
Co to daje. Ano to że sygnał będzie miał stałą wartość niezależną od ustawienia poziomu głosności gałką wzmacniacza . I to wszyskto musi działać,. Swego czasu zgrywałem płyty winilowe, bawiłem się tym,. Jako softu używałem CoolEdita 2000 i powiem że było ok.
Teraz ten program chyba inaczej sie nazywa - nie pamietam w tej chwili jak.

Czyli podsumowując szukaj wzmacniacza z wejściem RIAA , na Allegoro nie wiem 30-60 zł taki wzacniacz.
Powodzenia życzę.

NINO 11.02.2006 16:33

Witaj!!!

Skupiliście się na gramofonie a może trzeba sprawdzić podłączenie pod PC.
Jeżeli min. jack włożyłeś do gniazda line in to sprawdź czy w ustawieniach nie jest on wyciszony. Może spróbuj podłączyć pod mikrofon i sprawdź czy też nie jest wyciszony. Sprawdzasz w akcesoria / rozrywka / regulacja głośności.
Czasem trzeba wcisnąć własności żeby pokazać odpowiednie gniazda.
Powodzenia

Don Laser 11.02.2006 16:39

Cytat:

Napisany przez NINO
Skupiliście się na gramofonie a może trzeba sprawdzić podłączenie pod PC.
Jeżeli min. jack włożyłeś do gniazda line in to sprawdź czy w ustawieniach nie jest on wyciszony.

Nie czytasz. :czytaj: .
Jeśli sygnał nie pójdzie przez RIAA to można sobie nawet suwaczek od wejścia na kartę dźwiękową ustawić na MAX i tak to nic nie da sygnał jest zbyt słaby i zawsze będzie cicho.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:36.