![]() |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Takich pajacow mozna tylko u ruskich znalezc ;) |
Zapomnieliście o czymś z czego słyniemy na całym świecie i nigdy tego nie oddamy.
Polski Parlament:D |
Cytat:
Jutrzenka jest wlasnoscia (w 51%) Ziolopexu, a Ziolopex jest wlasnoscia malzenstwa polakow (choc niektorzy podaja ze tylko Jan Kolanski jest wlascicielem) obecnie opozniaja wejscie na gielde ziolopexy |
Społem - supermarkety
MPK - wiadomex |
Solidarność - mam na mysli slodycze:)
|
Cytat:
Oj nie. Jutrzenka kupila Goplane od Nestle. http://serwisy.gazeta.pl/metroon/1,0,2339920.html (artykul platny, ale w samym tytule jest ta informacja o ktora nam chodzi) http://serwisy.gazeta.pl/metroon/1,0,2340153.html |
Mpk
|
jezeli chodzi o alkochole do Żubrówka :) Za granica jest to drogi i ceniomy trunek.
|
... oczywiście Śliwowica Łącka, zdecydowanie za droga, zdecydowania doskonała, zero bólu głowy nazajutrz, mimo 70% mocy. Najlepsza z zamrażarki i pita na stojąco.
|
Gerlach :)
Optex :) Płytki ceramincze z "Ceramiki Opoczno" ;) |
MaciejT - ale Jutrzenka nalezu do Nestle ;)
na rynku zywnosci nie ma duzych polskich firm, a jzu na pewnoe nie ekskluzywnych sa ekskluzywne marki, ale nalezace do zachodnich koncernow - chocby wymieniane wyzej w odziezy troche sie jeszcze uchowalo - Wittchen w galanterii skorzanej, Alpinus w odziezy sportowej, Prochnik i pare pomnijszych w gangach a - no i alkohole - polmosu po kolei i ich wodki :) |
Bakoma, PSB (Polskie Składy Budowlane), Atlas...
|
moze rzcezywiscie wedel to jacobs czy kraft.....
ale nazwa jeszcze jest oryginalna... a winiary... wiem tylko tyle,ze majonez hellman's i winiary to sa 2 takie same rzcezy, produkowane na jednej tasmie-widzialem kiedys o tym artykul w gazecie ;) |
Cytat:
@Stef: troche obycia potrzebujesz :P Wedel to Cadbury, Milka to Jacobs (ktory od jakiegos czasu nazywa sie Kraft), Alpen Gold to juz tez Kraft (wczesniej Stollwerck), itp itd Prawie nic juz praktycznie nie jest polskie... (nie ludzcie sie, zadne tam Winiary, Pudliszki i tym podobne takze) |
Tymbark
a co do Gaplany to chyba na czekoladach pisało made in Denmark? |
wiem, ale z tych znanych marek nic nie jest polskie....
tylko zalezy jak na to patrzec, bo jesli firma ma obcy kapital( wiekszosc znanych dzisiaj tak ma) to nie ejst polska.... ale chyba wedel i goplana wystepuja jeszcze pod swoimi nazwami.... dlatego uwazam to za polskie marki. stworzone zostaly jako marka polska, jest jednoznacznie z polska kojarzona, wystepuje tylko w polsce... (zasadniczo) i nawet po wykupieniu wedla przez jacobs'a ,firma nie zmienila nazwy. to swiadczy dla mnie ze marka jest polska. |
a Unimil?
|
Cytat:
|
Wedel
Goplana |
Wilk Elektronik SA (pamięci GOODRAM jakby ktos nie wiedział)
|
polski hydraulik ^_^
|
Cytat:
|
sponsor pilkarskiej druzyny groclinu gordzisk wielkopolski
zapewne nazywa sie groclin - produkuja fotele do samochodow i sa bardzo cenieni np prze vwag (vlokswagen auto group) |
WILK Elektronik S.A. - http://www.wilk.com.pl/firma.php
Optimus People Can Fly CD Projekt Red Studio Reality Pump |
nie wiem czy znana ale bogata polska firma WIMAL
oprogramowanie robia jakies glosno jest o ich samochodach o rejestracjach od 1 do 9 :) m.in enzo,slr,carrery itp |
Cytat:
Manta to dokładne przeciwieństwo - jej towar owszem jest dobry, ale ma ceny nie tylko nie wyższe od średnch, ale nawet niższe. Tym samym przez osoby nie orientujące się w rynku będzie traktowany jako gorszy jakościowo. Towarem eksluzywnym byłaby tu zapewne Yamaha, czy Denon, gdyby produkowali podobny sprzęt (pod względem zastosowania). |
Cytat:
|
Cytat:
|
Manta to USA :)
|
A mi sie jedna polska firma rzucila w oczy, i moze nie stosuja cen wyzszych ale ich sprzet jest relatywnie dobry... mowa ooczywiscie o firmie MANTA
Ps widzial kto ich nowe mp3-playery o.0 http://www.manta.com.pl/image/duze/MP4Strider20.jpg |
Cytat:
I najlepiej uważać, że polskich firm takich nie ma i wszystko jest do kitu, typowe "polskie myślenie", które mi się nie podoba. A jak wiele firm jest cenionych za granicą i jak wiele części/podzespołów polskich marek znajduje się w "firmowych" produkatach to nawet nie masz pojęcia, więc nic tu nie jest do bani. pozdrawiam |
Cytat:
Dzięki za propozycje, ostatecznie się nie przydały ;) , ale zapamiętam na przyszłość, bo jeszcze mogą. Oczywiście te sensowne, bo szczerze mówiąc niektóre są zupełnie chybione ;) thanks :piwo: |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
No wg mnie najb eksluzywna :)
RADIO MARYJA :serdusz: |
Cytat:
Ciapkowi chodziło o to, że TY piszesz bez sensu ! |
Zakłady Odzieżowe BYTOM SA
|
Cytat:
|
TEMAT
Cytat:
Cytat:
|
no na pewno:
cadbury wedel, daewoo, chevrolet, opel (dawne fso), danone, kraft, france telecom via tp, thomson żyrardów i jeszcze tego troszkę jest :) Polskich marek już nie ma :( |
BELLA TZMO
NESTLE PACIFIC KOPERNIK ...wszystko z Torunia :D heh a dodałbym jeszcze: jakieś KOMPANIE PIWOWARSKIE :D |
BP PKO?
Pasztetowa? Żubrówka? |
Wittchen
Batycki Gino Rossi częściowo Reserved Vistula Wólczanka wódki klasy premium |
Polish Ham?
Wyborowa? Kielbasa sucha? |
Absolwent?:)
TPSA :D:D |
Eksluzywne polskie marki..
Miałem się zapytać wczoraj, ale wyleciało mi z głowy.. Potrzebuję to na mniej więcej za godzinę, ale może akurat ktoś się zdąży przez ten czas wypowiedzieć.
Otóż chodzi mi o przykłady polskich marek eksluzywnych, tzn. takich, które stosują ceny wyższe od przeciętnych na rynku, a mimo to utrzymują się na nim. No i takie, które na rynku dobrze są postrzegane. Pomyślałem chwilę, ale szczerze mówiąc niewiele tego przychodzi mi do głowy. Czy takich firm nie ma, czy po prostu nie są dobrze znane? |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:46. |