![]() |
Blue connect w Erze
Mam pytanie jakie sa transfery w blue connect ERA w moim przypadku jest to oddalenie od masztu 4-5km przy uzyciu modemu zewnetrznego Siemens ES75. Na jaka predkosc moge liczyc, dodam ze w moim przypadku neo i lacza radiowe nie wchodza w gre...?
|
zalezy jak sie bedzie laczyl modem z siecia.
jesli GPRS to bedzie baaardzo wolno (max 53 kb/s) EDGE-duzo lepiej, ("Jest to ulepszona wersja GPRS. Teoretyczna maksymalna szybkość połączenia EDGE wynosi 384 kbit/s, faktycznie uzyskiwane prędkości są rzędu 115 kbit/s.") WLAN-duzo szybciej |
OK, ale wszystkie anteny maja EDGE czy tylko te w duzych miastach,czy jest to zależne od odległości od anteny.?
|
Cytat:
Jeśłi mimo braku EDGE, zdecydujesz się na GPRS, to weź od operatora który ma najlepsze "pole", bo tutaj to ważne. Napisałeś, że "nie masz szans" na łącze radiowe. Ja walczyłem u siebie o takie łącze od roku, żadna firma nie chciała bo "mały rynek" i w ogóle. Jedna się w końcu zgodziła (sic!) i jak zrobiłem reklamę we wiosce to mają więcej chętnych niż w pobliskich miastach powiatowych i są szczerze zdziwieni, heh. A o swoje trzeba walczyć: ja musiałem prowadzić rozmowy ze wszystkimi szczeblami lokalnej władzy, tej legalnej i zwyczajowej :). I kury jakoś dalej się niosą, no problem... Dobrze, że już po wszystkim. Aha, oprócz GPRS i EDGE jest jeszcze UMTS(384kbit/s), ale o tym nie masz co marzyć - tylko Warszawa. Natomiat WLAN, o którym wspomina Stef, to będziesz prawdopodobnie miał jak zaniesiesz kompa do McDonalda lub przeprowadzisz się do hotelu Gołębiewski :) Na poważnie: tam są tzw. Hot Spoty, które umożliwiają podłączenie się WirelessLANem na login/hasło, które dostaniesz od Ery. Chcesz kupić "stacjonarny" modem, bo pewnie masz desktopa. Jeśli masz dobry zasięg polecam raczej kartę PCMCIA + karta PCI ze slotem - umożłiwi to migrację na laptopa w przyszłości. |
a jak w praktyce wyglada BC? wg regulaminu maja prawo sciac transfery do blizej nieokkreslonej wartosci po przekroczeniu 2GB transferu - robia to? czy mozna sie nie przejmowac i zasysac z mulka jadac pociagiem :D jaesli zetna - to do ilu? czy ktos cos wie?
stabilnosc lacza, przerwy techniczne, blokowanie portow czy uslug? dzieja sie siakies takies rzeczy? |
blue connekt ma nieograniczony transfer(przynajmniej ten pierwszy co wchodzil na rynek).jak jest etarz nie wiem, bo wprowadzili blue coonekt do domu.
Iplus (czyli bezpzrewodowy net z plusa- to samo co blueconnekt) ma limit 2 GB,ale koles ze sklepu powiedzial ze tearz nie obcinaja po pzrekroczeniu, bo i tak infrastruktura jest w tak malym stopniu obciazona,ze moga top robic. a po drugie to etz jest jakas reklama. |
[QUOTE=pali]Jeśli mieszkasz na kompletnym zadupiu, jako ja, to prawdopodobnie nie masz EDGE, ale zadzwoń do operatora, bo w regionach turystycznych czasem ustawiają.
NA radiowe lacze nie mam co liczyc poprostu mieszakm sobie w lesniczowce w lesie i nie ma jak anteny zamontowac nie widze masztu a odleglosc ok 5km od nadajnika radiowego, sasiadow nie mam chyba ze zwierzeta lesne :-D. Jesli chodzi o Ere to akurat krzyzuja sie tu zasiegi 3 anten. GPRS to smutek porownywalny z modemem ale co zrobic,o zasysaniu raczej bede mogl pomazyc chyba ze edge. A co do przejsciowki z PCMCIA na karte PCI ze slotem to maja one gorszy zasieg od modemu zew do ktorego jest antena magnetyczna..plus i orange maja u mnie gorsze zasiegi. Laczylem sie probnie przez Motorolke E398 jako modem GPRS i chodzilo to spoko stronki dosyc wolno ale transfer utzrymywal sie przy sciaganiu na poziomie 5,6kb/s stabilnie ale motorolka ma cienki modem.. |
Stef - na stronie blueconnecta zawsze bylo wyraznie napisane:
Cytat:
ten tekst byl tam zawsze, od kiedy wprowadzili BC dlatego pytam, czy to robia zawsze, czasem, czy wcale |
Cytat:
|
ja niedlugo bede mial okazje przetestowac to na kompie ojca.
Zobaczymy jak to bedzie wygladac... powiedzcie mi..bedac w Poznaniu - obrzeża...jak to moze wygladac z predkoscia? A ogolnie z cala polska wszedzie da rade przez GPRS tam gdzie ma zasieg siec? Czy bywa ze sie nie polacze nawet przez GPRS? |
To ja się podczepię.
Zamierzam niedługo odciąć się od tepsy i szukam właśnie czegoś alternatywnego. Na naszym osiedlu niestety nie działa żadna firma oferująca dostęp do internetu :/ Zostaje mi karta do laptopa. I teraz, pytam tych, co mają doświadczenie, co polecacie? Era ma BlueConnect Plus ma iPlusa Orange ma Business Everywhere Ceny wychodzą jakoś podobnie, na granicy 130 zł/m-c, no chyba, że są teraz jakieś promocje o których nie wiem :) Temat dopiero będzie aktualny w czerwcu, więc jeśli ma ktoś jakieś przecieki :> to będę wdzięczny :D |
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
|
ale narazie jest dosc malo nadajnikow ktore obsluguja EDGE-tak jest przynajmniej w mojej okolicy.
tylko,ze te najnowsze sa postawione w punktach, gdzie z EDGE badz grps bedzie korzystalo malo osob, bo jest to na wioskach. no ale zrozumiale jest to,bo najpierw stawiali nadajniki w centrum,a te obdluguja narazie tylko gprs.. iw miare uplywu zcasu sytuacja bedzie sie zmieniac...tylko ile to potrwa-tego chyba naarzie nikt nie wie. |
Tutaj macie mape zasięgu :D
http://www.blueconnect.pl/index.php?...n=korp&zone=-1 Sam chyba wezmę BC za 47zł brutto, bo mam dosyć Neo 640 dzielonej na 5 osób :| |
Odnowili promocj***281;. Zastanawiam si***281; nad tym zestawem:
http://www.blueconnect.pl/blueconnec...4§ion=korp Co o nim my***347;licie? Kto***347; mia***322; styczno***347;***263; z tym modemem? |
odkopuje temat
konczacy sie monitor i problemy z ISP staly sie powodem do przemyslen kupno notebooka w tym momencie wydaje mi sie sensowna alternatywa - na silna stacjonarke przyjdzie czas :) a w tym momencie BC bylby bardzo pozytywny jak to cenowo wyjdzie, to sie sam zorientuje ale pytanie: czy lacze (wg mapy znajde sie gdzies na granicy umts i edge - zalozmy ze mamy edge) wystarczy na mulka latajcaego w tle i w miare przyjemne przegladanie stron? czy nie mam czestych chwilowych zanikow sieci? wiadomo ze w przypadku p2p to masakra - traci sie kolejki... (to sa wlasnie moje problemy z ISP obecnym - dzis mnie ponioslo i jak czegos nie zrobia w maju to sie z nimi zegnam z koncem aktualnej umowy - czyli jeszcze poltora tygodnia) pytam osoby ktore mialy/maja bc, szczegolnie w poznaniu Kasprzak - pisales ze pobawisz sie BC - co prawda mieszkamy po przeciwnych stronach miasta, ale tak samo na obrzezach poznania - i jak? Czechoj - Ty chyba masz? jak Ci smiga? BD - co prawda nie z poznania, ale chyba tez uzywasz? jak tam Inni... :) |
Ceny za modemy przy abo za 47zł są powalające :|
Lepiej jest w Orange gdzie przy abo za 60zł możemy kupić kartę SE GC85 (chyba) za 242zł :D |
Smartek ma iPlus'a, tylko ze na GC79, a teraz nie warto brac nic poza GC89...
|
GC79 ma GPRS tylko :|
Współczuję mu :taktak: |
U mnie by***322;o g***243;wniano - ok. 1/2 tego co dial-up tepsy.
Na emulu b***281;dziesz mia***322; prawdop. tylko low-id. Sprawd***378; czy masz g***322;o***347;niczki w laptopie dobrze ekranowane, bo us***322;yszysz charakterystyczne dla GSM 'pykanie' ***322;***261;czenia si***281; z sieci***261; czy czym***347;-tam-innym. Mi zestaw wypo***380;yczyli w Germanosie dlatego mog***322;em sprawdzi***263;. Pogadaj z nimi, u mnie ch***281;tni wszyscy byli (Orangutan, Plus i Era) ***380;eby przyjecha***263; i sprawdzi***263; co i jak. |
nie brzmi to zachecajaco
sek w tym ze starego laptopa dawno temu dalismy w prezencie a nowy bedzie kupiony albo laptop i lacze od komorkowca albo monitor i zostaje na starym stalym od kablowki - wiec sprawdzanie ciezko zorganizowac.. moze jakas radiowke w koncu tu u mnie zlapie? ostatnio jak chceli wchodzic to chceli 1500 za instalacje :D myslalem ze spadne z krzesla jak do nich dwonilem :D w momencie gdy kablowka brala 1 za aktywacje i 300 za modem (dwa lata temu), chco nieduzo wczesniej modem w kablowce tez kosztowal jakies 1600... (5lat temu) |
Jak ju***380; chcesz BC to kumpel poleci***322; mi wzi***261;***263; modem na usb - Siemensa - mo***380;na wywali***263; anten***281; pono***263; na zewn***261;trz i b***281;dziesz mia***322; lepszy zasi***281;g i bez 'pykania' w g***322;o***347;niczkach...
|
Cytat:
dzieki, za wspolczucia.. modem niedlugo leci na allegro, ale - nie ze wzgledu na brak obslugi EDGE (na dzialce i tak go nie mam..), ale na tragiczny zasieg jak i brak mozliwosci podpiecia zewnetrznej antenki.. jechalem tymczasowo przez K700i via bluetooth ;-) i juz bylo bardzo fajnie :) BlueConnecta nie polecam (zreszta nic juz ery w zyciu nie wezme, gnoje i tyle (( ), bo u mnie nawet w domu (w centrum mojego miasta - Pabianic) gprsa nie lapie (k750i). Teraz planuje kupic SE GC89 i do tego zestaw antenowy - MUSI smigac, moze jeszcze uda mi sie na edge zalapac z tym (w iPlusie EDGE i GPRS kosztuja TYLE samo - od tego czego uzywasz zalezy tylko to jaki masz modem.., wiec 60zl/miesiac i mozesz miec nawet te >200kbit). pozdro ;) |
Dokladnie, a EDGE powinien byc, bo piszesz ze na K700i "chodzilo fajnie", a o ile sie nie myle K700 juz obslugiwalo EDGE'a.
|
Cytat:
|
@nimal:
Mialem bawic sie BC a bawilem sie internetem w Orange`u na modemie Sony ericssonie Na ratajach (ok. os. Rzeczypospolitej [ X Liceum...] byla predkosc modemowa 5kb/s max) stary rynek, duzo lepiej. p2p odpada w tym rozwiazaniu jezeli chodzi na gprsie, zalezy gdzie mieszkasz. Najlepiej sprawdzic metoda prob , tylko trzeba miec kogos z ta usluga. Do domu wszelkie mobilne dostepy odpadaja, takie jest moje zdanie. To jest idealne jak ktos potzrebuje w kazdym miejscu w polsce wyslac emaila, miec gg i inne, i sprawdzic kiedy ma pociag do domu, ale napewno nie dla p2p:/ |
coraz gorzej to wyglada...
dzieki za odpowiedzi tylko w ramach uscislenie - nie zachwycajcie sie tak SE ...89, gdyz nie obsluguje UMTSa czyli mieszkajac w duzym miescie odpada ceny w iPlus modemow sa duzo nizsze, dopuki nie chcesz UMTS - wtedy sa wyzsze niz w BlueC pomarancze zaraz sprawdze... szkoda - juz mi sie mazylo... ale musze sprawdzic jak to faktycznie bedzie wygladac :) Corke pod pache i oblot operatorow :) |
Zrezygnuj z UMTS, bierz iPlusa i korzystaj z EDGE
pozdro |
Smartek - rozumie ze mozna jakiejs sieci nie lubic ze swoich powodow
genralnie nie martw sie - plus tez Cie zrobi w ch.. tylko daj mu szanse mnie juz raz wq..il i po 6 latach (bylem jednym z pierwszych uzytkownikow simplusa - ruszyl w czerwcu, ja sie przylaczylem w lipcu i trwalem z nim ponad 6 lat) pozegnalem sie z nim powrot teraz bylby traumatyczny ;) w idei pracowalem i wiem jak sie traktuje tam klienta (a pracowalem przy klientach biznesowych - teoretycznie lepiej traktowanych) - generalnie jak w plusie czyli jak g. w erze jestem dwa lata i na razie nie narzekam - pewnie do czasu... ;) wiec to ze Ci era zalazla za skore to jeszcze nic nie znaczy ;) i czemu mam olewac UMTS? powinien mi dac okolo 50% wyzszy transfer jesli go zlapie w dodatku u wszystkich najtansze modemy edge pracuja w klasie 6 dopiero te drozsze w klasie 10 czyli na pelnej przepustowosci niestety - dobry modem to od 900 w gore przy najtanszym abo u kazdego operatora dobra - musze sie przeleciec po operatorach z tego co widze tylko era ma umts u mnie, ale nie wiem czy bede go lapal i czy transfer realny mi wystarczy - ponizej 128kilo przy 100% stabilnosci nie ma o czym rozmawiac edit: 900 za modem mnie nie przeraza z prostego powodu - ekonomia mam lacze 800kilo ktorego nie wykozystuje bo przestalo byc stabilne od 2 miechow i zaczeli ciac p2p wiec kopa w d. takiemu oeratorowi place za to 90pln + 36 za obowiazkowy pakiet kablowki mieszkam w Pozaniu ale nawet tu nie ma konkurencji - kablowki podzilily sie dzielnicami i nie konkuruja ze soba, tem, gdzie jest radiowka nie ma kabli netia u mnie tylko radiowo czyli nie daja neta, telepsy wiadomo - odpadaja pod kazdym wzgledem, glownie ekonomicznym jesli przejde do ery to za 50 mam duzo wolniejsze lacze (jesli bedzie stabilne to wole wolniejsze) i nie mam kablowki ze swomi wspanialymi 65 kanalami ktorych nie ogladam 76pln w kieszeni co miesiac - modem zwraca mi sie w pol roku :) pozostaje tylko kwestia stabilnosci i faktycznej przepustowosci lacza jesli bedzie u mnie 200kilo to biore bez wachania :) |
Widzisz, pracowales w pionie obslugi klienta biznesowego w IDEI i robiliscie ludzi w wala. Moja dzialka to to tsamo, tylk oze w Plusie. I jakbym nabil goscia w butelke to sie moge pozegnac z robota.
I Smartek dobrze mowi - UMTS to juz przezytek, czas sie przesiasc na EDGE :taktak:! |
M@X nie bede wchodzil w polemike ot :) generalnie nie robilem ludzi w butelke, tylko tak przedstawialme fakty, zeby pasowaly pod "rzeczywistosc" kreowana przez mojego pracodawce - to samo co rabi kazdy pracownik spotykajcy sie w imieniu firmy z jej klientem
sprzedawalem uslugi ktorych klientowi nie oplacalo sie kupowac - kady operator to robi :) i nie pisz, ze w plusie jest inaczej :) sam czesto odradzam wiele rzeczy proponowanych przez repow chocby znajomemu, ktory ma firme i telefony na ta firme wlasnie w plusie ;) i prosze o jasne uzasadnienie - czymu edge ma byc lepszy od umts? na papieze jest wolniejszy |
Nie, nie iwem jak bylo u Was, ale w Plusie po to jest funkcja doradcy handlowego, aby odwiedzil szefa firmy (klienta biznesowego) i dobral mu oferte w zaleznosci od potrzeb. Mozna - tylko trzeba chciec. Pewnie ze mozna kilentowi zrobic oferte w 10 minut, ale ja wole poswiecic na to kilka godzin i dobrac optymalnie pod niego, bo wiem ze zadowolony klient wraca... Ze poelci mnie innym... Ot, rozni ludzie, rozne podejscia...
|
sadze ze nie tyle rozi ludzie co rozne firmy
ja sprzedawalem idee meritum, ale pracowalem dla innej firmy rotacja byla straszna - ja pracowalem poltora miesiaca i to bylo dosc dlugo :) wiec nie oplacalo sie nam, doradca klienta (byl jeszcze doradca handlowy - genralnie nie pamietam ktore stanowisko ja piastowalem, roznica byla tak ze jeden klienta odwiedzal - to bylem ja - a inny gadal do niego przez telefon), za bardzo przykladac - sprzedaz=prowizja i tyle to samo czesto widuje jak ow znajomu pyta o oferte jaka wlasnie dostal od operatora - zwykle ta taki sam chlam jaki sam kiedys robilem... wiec moze i Ty sie przykladasz - ale sa cale armie ludzi zatrudnionych u innych pracodawcow majacych umowy czy to z plusem czy innimi operatorami, ktorzy ciezko pracuja zeby czlowieka wyciac... a mnie osobiscie "zirytowala" obsluga w salonie firmowym plusado spolki z serwisem siemensa :) czyli pracownicy samego polkomtela (salon) oraz firmy RR (serwis) :) ale to inna historia no i co z tym edge? i umts? |
Smartek - jak jedziesz z edge to jak to wyglada? na p2p idzie sciagac - nie mowie o zawrotnych predkosciach, byle stabilne polaczenie i predkosc niezerowa?
M@X - orietujesz sie jak to wyglada w plusie? da sie do takich zastosowan najtansze lacze wykozystac? |
dobra - potrzebuje inforamcji sprawdzonej:
czy ktos z Was ma tansza wersje BC czyli lacze od ery za te prawie 50pln brutto? jesli tak to czy po przekroczeniu jakiejs tam wartosci transferow w cyklu faktycznie scinaja transfery do predkosci GPRS? Orange odpada - sa drozsi, maja gorszy zasieg tam gdzie mieszkam, no i to ciagle telekomuna... nie gwarantuja nawet EDGE... iPlus daje mi EDGE i zarzekaja sie ze nie ma ciecia transferow, brak tez WiFi BC daje na dzien dobry UMTS (czyli duzo szybciej) i zapewniaja wejscie z nowa technologia po wakacjach i kopa na predkosciach - niestety na razie nikt nie potrafi mi powiedziec na pewno co ze scinaniem transferow (wiem tylko ze jesli juz to do predkosci GPRS czyli delikatnie mowiac kaszanka), WiFi w standardzie (ale wg kolesia z infolinii tylko jesli bedzie w modemie - taki z laptopa wg niego nie dziala w standardzie tylko jest rozliczany osobno - az trudno mi w to uwiezyc...) |
Co do ogranicze***324;: jak si***281; pyta***322;em o to w Germanosie i Erze, to powiedzieli, ***380;e to tylko na pi***347;mie - jeszcze nie ***347;cinali nikomu transferu... ale jak si***281; ju***380; rozpowszechni, to kto wie... :mruga:
|
Cos Cie sie wszyscy uparli ze internet bezprzewodowy na EDGE jest wolniejszy od UMTS, kiedy mowie Wam ze jest na odwrot...
|
M@X - tu masz transfery przecitne dla technologii http://www.orange.pl/portal/map/map/...=1148474875735
tu znowu w opisie karty max mozliwe transfery dla roznych technologii http://www.orange.pl/binaries/PL/Bin...74/1100638.pdf tu opis nowej technologii tzw 3.5G czyli rozwiniecia UMTS (w Erze ponoc zaraz po wakacjach w suzych miastach) http://en.wikipedia.org/wiki/HSDPA to samo mowili mi WSZYSCY przedstawiciele operatorow z jakimi rozmawialem - najszybciej teraz UMTS (realnie ponad 250), potem EDGE (150-200), potem GPRS (35-40 realnie) oczywisice zaleznie od sprzetu wiec zobacz w jakiej klasie dla danej technologii Twoj sprzet pracuje ;) moze masz wynalazek UMTS w klasie 6 a EDGE w 10? albo po prostu ch. zasieg? albo wszyscy inni sciemniaja :) tak czy siak - bez testu nie kupie na pewno (plus juz sie zgodzil, do germanosa jade jutro), wazne dla mnie jest scinanie transferu (bo co mi po ransferach chocby i 300 jesli po 2 dniach co miesiac bede mial sciete do 40 :D ) |
U***380;ywam Blue Connecta od listopada 2005 wi***281;c podziel***281; si***281; z Wami moimi do***347;wiadczeniami z jego u***380;ywania. Mo***380;e najpierw zaczn***281; od samego modemu, Siemens ES75, kt***243;ry jest totaln***261; pora***380;k***261;. Od pocz***261;tku ko***380;ystania z BC dosy***263; cz***281;sto roz***322;***261;cza***322;o si***281; bez powodu po***322;***261;czenie, teraz jest ju***380; lepiej, mo***380;na powiedzie***263;, ***380;e samo si***281; "naprawi***322;o", czyli roz***322;***261;cza si***281; rzadko. Nie wiem czym to by***322;o spowodowane ale na pewno nie oprogramowaniem kompa bo nawet Wind***281; instalowa***322;em do nowa. Niedawno zadzwoni***322;a do mnie Era z informacj***261;, ***380;e te modemy s***261; lipne i ***380;e Siemens wypu***347;ci***322; nowy firmware, kt***243;ry wgrywaj***261; za darmo po przyniesieniu modemu. W przysz***322;ym tygodniu go zanosz***281; bo pono***263; po aktualizacji przyspiesza i jest du***380;o bardziej stabilniej. Druga sprawa to kiepskie, zawieszaj***261;ce si***281; oprogramowanie Ery do obs***322;ugi po***322;***261;czenia, chocia***380; to mo***380;na rozwi***261;za***263; ustawiaj***261;c sobie zwyk***322;ego Dial-up'a. Je***380;eli chodzi o jako***347;***263; dzia***322;ania to mog***281; powiedzie***263;, ***380;e jestem dosy***263; zadowolony, stronki wchodz***261; ***347;rednio, z pr***281;dko***347;ciami 13KB/s a p2p na poziomie do 20KB. Nie musz***281; chyba dodawa***263;, ***380;e mam zasi***281;g EDGE. Odr***281;bna sprawa to p2p bo je***380;eli kto***347; lubi eMule to ***347;ci***261;ganie nim b***281;dzie ci***281;***380;kie, ***380;eby nie powiedzie***263; ***380;e ca***322;kiem niemo***380;liwe. Jest low id i idzie to koszmarnie. Pozostaje BearShare albo Torrent, kt***243;ry sprawdza si***281; ca***322;kiem nie***378;le. I jeszcze pozostaje sprawa ci***281;cia transferu. Faktem jest, ***380;e nie tn***261; go po przekroczeniu tych 2 GB ale raz mi si***281; zdarzy***322;o, ***380;e zap***322;aci***322;em rachunek jakie***347; 2 dni po terminie. I wtedy transfer si***281; zmniejszy***322;, chocia***380; to delikatne okre***347;lenie. Stronki wczytuj***261;ce si***281; z pr***281;dko***347;ci***261; 1 KB/s to lekka przesada i m***281;czarnia. W skrzynce SMS wyl***261;dowa***322;a dodatkowo wiadomo***347;***263;, ***380;e przekroczy***322;em transfer, heh, chocia***380; wcale tak nie by***322;o. Je***380;eli te wady o kt***243;rych wspomnia***322;em ust***261;pi***261; b***281;dzie ca***322;kiem nie***378;le, chocia***380; na pewno nie jest to ***322;***261;cze dla na***322;ogowych ***347;ci***261;gaczy plik***243;w.
|
Witam.
Również używam BC, tylko od 12 kwietnia. Kwestia transferu: u mnie zawsze łapie EDGE (ok. 10 km od nadajnika), transfer średnio na poziomie 10kB/s, przy ściąganiu plików DAP-em dochodzi nawet do 20kB/s. Korzystanie z eMule - odpada, jeszcze się nie doczekałem nigdy żadnego transferu, do tego low-id, za to pozytywnnie na torrentach. Kwestia cięcia transferu: raz mi ucieli, ale fakt faktem zapłaciłem po terminie aż tydzień, także mój błąd. Limitu 2GB nawet nie osiągnąłem więc nie bardzo mogę powiedzieć, czy z tego powodu zwolnią. Cenowo to oczywiście 48zł brutto miesięcznie + za modem wybuliłem niecałe 500zł. Czasem się to dziwnie u mnie muli, taki przerywany cykl: stronka zaczyna się ładować, przestaje na kilka sekund, znowu pobierze kilka kB, i znowu czeka. Ale to raczej żadkie zjawisko. A jak już zwalniają to masakra, coś koło 1kB/s lata, więc stronki ładować się mogą nawet kilka minut (zwłaszcza jesli towarzyszy temu efekt mulenia). Poza tym połączenie jeszcze nigdy się nie rozłączyło (tylko raz jak przywrócili mi normalny transfer). |
najnowsze wiesci z placu boju
era scina transfery do gprs po przekroczeniu limitu info z salonu germanos - ponoc jeden z nich ma tansza wersje i jest scinany, drozsza tez, tylko ze pozniej to byla zla czesc - dobra jest taka, ze po wakacjach chca wyskoczyc z nowa oferta i ponoc ma to byc cos wielkiego - realna konkurencja dla neostrady w tym momencie cyrograf na dwa lata faktycznie to za dlugo wiec albo wersje z cyrografem na rok wezme albo poczekam - zaleznie od toczacych sie negocjacji z moim dotychczasowym ISP |
Wlasnie wrocilem z komisu - bylem zdjac smoka z mojego SE K750i :)
i pisze tego posta via GPRS z iPlusa.. calkiem znosnie to przez komorke chodzi, ale i tak zamierzam sie w GC89 zaopatrzyc. A i smieszny mam IP :) - 172.24.41.242 pozdro |
ktoś już może testował nowego blueconnecta ? bo muszę wybrać którąś sieć komórkową i się zastanawiam co zrobić. era się reklamowała, że chce być konkurencją dla neostrady, a tutaj wyjechała z ceną 50 pln za łącze z limitem 500 mb, to ma być łącze firmowe i nie będzie na tym p2p chodzić, ale bez przesady ! drugą sprawą pozostaje cena modemu, za najtańszy modem z obsługą HSDPA liczą sobie ~600pln w najtańszym abonamencie !
ma ktoś jakieś doświadczenia z internetem dla notebooków ? bo ostatni post tutaj jest z przed pół roku, a do tej pory mogło się coś zmienić. takie podstawowe info, czy jest stabilny, czy zrywa, jak bardzo zależy od zasięgu, czy ściany bardzo tłumią, jak się sprawdzają te najtańsze modemy itp. wprawdzie jest w m1 punkt testowy ery, ale oni tam pewnie pod ladą hot spota postawili i testowanie w takich warunkach mija się z celem i jeszcze czy ktoś się orientuje czy plus i orange mają zamiar wprowadzić HSDPA ? bo z ich stron nic nie wynika. dzięki za odpowiedzi. |
Cytat:
Spora dyskusja na ten temat toczyla sie tez w innym temacie, w ktorym sie udzielalem :-). Wiec: Net (poki ma zasieg) jest stabilny, nie zrywa. Majac antene zewnetrzna mala szansa na utrate zasiegu (na wsi, w miescie nie potrzeba). Zalezy co masz na mysli piszac najtansze. Bo np. SE GC79 nie ma wyjscia antenowego, ma tylko GPRSa i nie lapal zasiegu u mnie na dzialce. SE GC89 z podlaczona antena mial zasieg 2-3 EDGE na dzialce (na wsi). HSDPA sie nie interesowalem i nic w tym temacie nie wiem. Jakies pytania - pisz. A, place 60zl/miesiac, limit to 1GB/miesiac. W tym EDGE i UMTS (obsluga zalezna od posiadanego modemu i zasiegu/jego braku ;-) ). Pzdr. |
jaki masz modem ?
bo w plusie jest jaka***347; promocja w kt***243;rej maj***261; Sony Ericsson GC85 EDGE/GPRS za 1.22pln i Option QUAD UMTS/GPRS za 60pln, warto dop***322;aci***263; do umts ? jest widoczna r***243;***380;nica mi***281;dzy nimi ? o ile og***243;le b***281;dzie jeszcze do kupienia to chyba si***281; zdecyduj***281; na plusa. a co si***281; dzieje po przekroczeniu limitu ? no i gdzie by***322;a ta dyskusja jak mo***380;na wiedzie***263; :) |
te modemy sa tanie bo kazdy z nich nie obsluguje waznych funkcji
SE nie ma 3G a quad nie ma EDGE bedziesz mial wiele rejonow, gdzie zostanie Ci tylko GPRS wiec albo bedzie to rozwiazanie tanie i stacjonarne (wtedy zorientuj sie, jaki masz zasieg u siebie i to kup) albo skazujesz sie na niska predkosc w wielu miejscach nic dziwnego ze te modemy sa tanie - inczej ich nie sprzedadza w ten sposob w erze tez znadziesz tanie rozwiazania ;) 600 tam ksoztuje HSDPA i to juz jest cos osobiscie bym doradzal era abo za 79pln i modem z allegro sam nad tym bardzo mocno myslalem, ale znowu mi ISP obnizyl cene o polowe i jednak zostaje na kablu |
no to ja myślałem, że jak coś ma umts to ma i edge. :haha:
z modemami z allegro jest jeden problem, musi być faktura, czyli te najlepsze oferty są w większości wyeliminowane. |
Cytat:
Modemu aktualnie nie mam, potrzebowalem pieniedzy i sprzedalem. Mialem Sony Ericssona GC89 z zewnetrzna antena (ktora baaardzo poprawia zasieg). Byl to modem GPRS/EDGE. Nie wiem czy jest duza roznica miedzy UMTSem a EDGE, ale EDGE ma okolo 230kbit co mi do przegladania stron, uzywania IRCa i GG w zupelnosci wystarcza (dodam, ze odnosze wrazenie, iz zasieg ma pewien wplyw na szybkosc - tzn. jest roznica miedzy 1/2 kreskami, a np. 3/4 - choc to moze byc moja wlasna sugestia :-) ). Po przekroczeniu limitu predkosc maksymalna to GPRS (56kbit), wczesniej podobno bylo znacznie gorzej, ale jakos od lipca/sierpnia plus ogranicza wlasnie do takiego pasma. Wracajac do UMTSa - na dzien dzisiejszy ma bardzo maly zasieg (w kazdej sieci), w moim miescie nie ma w ogole, wiec nawet o nim nie myslalem. Cytat:
Przy modemie na PCMCIA wazne jest (wiem juz z doswiadczenia) wyjscie antenowe (chocby profilaktycznie ;-) ). Komorka nie ma takiego problemu, bo ma zasieg taki, jak modem z podlaczona antenka. W maju bede zmuszony wiec zainwestowac w cos z GPRS/EDGE. I bedzie to: - ponownie SE GC89 + antena - jakas komorka z GPRS/EDGE - globetrotter z GPRS/EDGE + antena - inny modem, ktory beda polecali na bez-kabli.pl Linka do tematu nie mam, musisz uzyc szukajki. Ja jestem za leniwy ;-). Pzdr. |
ale si***281; naprodukowa***322;e***347;, dzi***281;ki, najbardziej pomocne to info o forum bez-kabli, tam sobie czego***347; dalej poszukam.
jak ju***380; kupi***281; to napisz***281; co i jak dzia***322;a, teraz si***281; sk***322;aniam ku erze. dzi***281;ki wszystkim :) |
Ery nie nawidze, wiec blueconnecta, w ogole pod uwage nie bralem, a pomijam juz, ze w domu i na dzialce mam problemy z zasiegiem (w erze).
Przejrzalem przed chwila kilka ofert na allegro. Strasznie wszystko potanialo - ciekawe czy ceny jeszcze spadna po nowym roku. Za 700zl mozna miec bdb modem, nowy, z gwarancja i z wyjsciem antenowym _ wszystkie technologie (GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA). Jak stanieje do 500zl to w maju bedzie moj ;-D. |
ja wezm***281; albo er***281;, albo plusa, bo w krakowie orange nie ma prawie zasi***281;gu umts. er***281; mam od 8 lat z 2-letni***261; przerw***261; na orange i imo era jest lepsza, plusa jeszcze nie mia***322;em.
|
Witam
Problem dotyczy tego czy polaczenie BC da sie rozdzielic na 2 i wiecej komputerow ??? ?jeden ma modem na usb ( z tego co wiem konfiguracja jak zwykly dial-up, w wlasciwosciach wlaczone udostepnianie) poczenie do switcha ( na komputerach konfiguracja -> wlasny IP, brama i DNS dane na kompa z modemem). Ma szanse to zadzialac, moze ktos sie w to bawil... badz moze sprobowac, jezeli ma mozliwos??? |
ja niestety zrezygnowałem z netu przez gsm, bo jak dla mnie na razie te oferty są kiepskie, więc nie przetestuję dzielenia, ale jeszcze się nie spotkałem z łączem którego by się nie dało podzielić, problem jest ewentualnie z ispem, czy się będzie o to rzucał.
|
tu juz nie chodzi o oferte... tam gdzie bedzie zakladany tylko era ma EDGE.... innej mozliwosci nie ma .. wiec nie szukam odp czy dobra jet to oferta...
thx @pops za odp.. tez z tego zalozenia wychodze... no ale lepiej byc pewnym niz sie w umowe wwlalic i miec potem problem :/ |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:16. |