![]() |
Cytat:
Edit - trochę nie na temat, bo topic o HP... ale nie wytrzymałem... :) |
Przeczytalem I oraz II tom, zeby widziec co to jest warte, i nie spodobalo mi sie. Nawet sie nie uwyma do "Wladcy Pierscieni" (oczywiscie w tlumaczeniu Skibniewskiej).
A tak wogole to jestem fanem Chucka (dlacego nie bylo takiej opcji w sondzie). Jakby Chuck "odwinal" Harremu z polobrotu, to Harry polecialby dalej i szybciej niz na Nimbusie 2000. |
Co do HP mnie denerwują wypowiedzi niektórych kręgów, zwłaszcza tych ala Radiomaryjnopodobnych.
Wogóle wg. mnie jest BEZ SENSU patrzeć jak ma się sprawa religii do treści książki. Przecież to fantasy jest. Tam jest wszystko możliwe. I naprawdę bez sensu jest porównywanie z nauką kościoła jej treści. |
Witam !
Mam problem, jaką odpowiedź wybrać - bo nie ma takiej zupełnie obojętnej ;) Choć w sumie chyba po namyśle wybiorę obojętną z dozą niechęci - w sumie ponieważ nie czytałem, ani nie oglądałem żadnej z części - to trudno mi to oceniać - ale ta przesadna wrzawa wokół tego i kreowanie tej serii jako najciekawszej i najlepszej książki dla dzieci i młodzieży - nie za bardzo mi odpowiada. Szczególnie, że raczej za fantastyką nie przepadam i wydaje mi się, że są pozycje literatury trochę bardziej wartościowe. Co nie oznacza, że należy Harrego Portera zakazać (jak by to chceieli np. zwollennicy Radia Maryja, Naszego Dziennika itd.) - po prostu należy podejść do tego z rozwagą - i mam wrażenie - nie wiem czy słuszne - że dużo zależy tutaj od rodziców - którzy mogą odpowiednio wyjaśnić dzieciom znaczenie treści tej książki itd. A tak na marginesie - nie wiedziałem, że na Forum, jest aż tylu zwolenników Radia Maryja ;) Pozdrawiam ro29 |
a ja myślałem, że HP to bajka :D
cóż, człowiek uczy się całe życie :> |
Wybrałem wodorosty !
HP cieniutki jest w porównaniu z Władcą Pierścieni (czytałem na długo przed filmem, podobnie jak Hobbita i Sillmarillion). Czytam trochę o zarzutach jakie HP stawiają chrześcijanie. Z niektórymi zarzutami się zgodzę. Na przykład fakt podziału społeczeństwa na mugoli i czarodziei. No i w domyśle - czarodzieje lepsi. No to poczytajcie ilu czarowników wyprawił na lepszy świat Conan z Cymerii ;) - też niby byli lepsi. Od Władcy Pierścieni odróżnia HP sama magia. We WP dobrzy posługują się mocą, którą można okreslić jako magiczną lecz jest ona raczej dana im od Eru (Boga) i Valarów (jakby Archaniołów Eru). Zaś HP to grzebanie w podejrzanych zaklęciach (ciekawe czy czytają Necronomicon), warzenie podejrzanych ziółek i mikstur. Jakoś nie ma tam chyba Istoty Wyższej, tej dobrej, kupa natomiast demonów, duchów itp. Kiedy czytają to ludzie trzeźwo myślący, śmieją się z tego, ale dzieciaki łykają takie bzdele i mogą potem zacząć węszyć za demoniczną rzeczywistością (no może mało prawodpodobne ale jednak). O wiele lepsza moim zdaniem jest mania na temat Star Wars - nawet pozdrowienie "Niech Moc będzie z Wami" może w codziennym życiu dotyczyć zarówno człowieka wierzącego (wtedy mówi o Mocy Boga) ale i niewierzącego (Moc ducha, przyrody, Losu, Galaktyki). Nie dziwcie się,że ludzie wierzący mowią o niebezpieczeństwie magii, okultyzmu itp. Jako wierzący, wierzysz w istnienie Boga. Więc wiesz także,że istnieje siła przeciwna Bogu, Dobru. I ona może manifestować się w różny sposób, także poprzez "magię", "wywoływanie" duchów. Aby w złośliwy sposób zaszkodzić umysłowi człowieka. Dla ateisty ten problem nie istnieje, bo on nie zakłada istnienia sił Dobra i zła. Polacy wierzący mają czasem dość wybiórczą wiarę - wierzą w Boga ale faktu,że jest gość co im w życiu bruździ, nie przyjmują do wiadomości. |
nie czytam, film mi sie nie podoba.. zreszta wogole ksiazek nie czytam, nic mnie do nich nie ciagnie
|
Cytat:
|
Ja tez wole filmy - zwlaszcza ze Emma Watson ladnie sie zaokragla tu i owdzie i robi sie z niej kawal dzagi ;-).
|
Cytat:
|
Nie czytałem, ale po filmach mogę stwierdzić, że książka jest naszpikowana dobrą fantazją - jedyny duży plus tej książki (poza tym jest to zwykła przygodówka). Wkurzało mnie tylko to, że np. w metrze w Londynie w każdym wagonie ktoś z dorosłych czyta Harrego Pottera, a żadnych innych książek nie - bo Harry jest trendy - troche to tandetnie wyglądało.
|
no czytanie nudne jest szczególnie jak się czyta Nad Niemnem (jeszcze 100 kartek i koniec 3 ostatniego tomu) :idea:
|
nie lubie, nawet nie czytalem a wiem, ze nie lubie
reszta niech robi co sie im podoba, ale qrde przeciez to musi byc nudne prawie jak ksiazka kucharska |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Jednak z drugiej strony, zauważam fakt ze corazm niej ludzi czyta ksiazki, nawet lektur nie czytaja. A to juz chyba jest nie normalne. Patrzac na to co sie dzieje wokól HP, mam nadzieje ze dzieci z czasem siegna po Sapkowskiego, po Tolkiena, zaczna czytac lektury. Moze HP to komercja i kaszana ale miejmy nadzieje ze spowoduje ze chociaz kilkoro dzieci przekona sie do czytanai ksiazek. Jakby co nie jestem wydawca, poprostu z czasem nie mam o czym z ludzmi rozmawiac. Zaczynam o muzyce - lipa nikt nie slucha tego co ja wszytko to jakis lipny dance i hipahopa. Zaczynam o kinie, fakt ogladaja, polskie komedie, ktorych ja nie trawie. Ksiazki - pada spojrzenie w ktorym mozna odczytac przekaz: Poj***ało cie. Jedyne co mnie ratuje, to to ze moje luba tak jak ja słucha dobrej muzyki (takiej gdzie jest wazny tekst jak tez muzyka i ich przekaz), lubi cztac ksiazki - mamy o czym rozmawiac wieczorami przy ... kominku chcialoby sie rzec, coz jednak nie posiadam takowego. Najczesciej rozmowy tocza sie przy wlaczonym radyjku z dobra muzyka, latem przy ognisku, moze czasem grilu...... Taki apel do tych ktorzy nie lubia czytac ksiazek: Ksiażka nie gryzie. Wez ja do reki, otworz i posłuchaj co ma Ci do powiedzienia. Dobra ksiazka daje wiecej radosci niz obejrzenie po raz n-ty tego samego filmu -bo nie ma nic nowego. Moze kiedys sie spotkamy, bedziemy mieli o czym rozmawiac, bo komputerow mam juz dosc w rozmowach, gier jeszcze bardziej..... |
Ja wybrałem odpowiedź numer 1 ;)
Ale zeby stać w kolejce po jedną ksiażkę to przesada || |
Sam czytam Harrego Pottera i mi się bardzo podoba, ale nie aż tak żeby stać przez całą noc w kolejce do księgarni w dniu premiery. W tej książce niepodoba mi się tylko to, że jest taka droga (przynajmniej w Polsce bo nie wiem jak w innych krajach). To jest głupie myślenie wydawnictwa Media Rodzina, oni myslą że jak cena będzie tak wysoka to zarobią więcej, ale to nieprawda bo niektórych nie stać na tą książkę a bardzo im się podoba (np. porzyczyli sobie od kogoś). Takto jak by była tańsza to każdy by sobie kupił a nie czytał pirata w necie. To jest moje zdanie, nie wiem jak wasze. Zaznaczyłem 2 odpowiedź.
Pozdro dla wszystkich!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! |
Jako zdeklarowany zwolennik Radia Ma.Ryja wybralem opcje ostatnia.
To doskonaly przyklad jak reklama i omercja potrafia wcisnac ludziom, dosc kiepskawy zreszta produkt, tak zeby powstala wokol niego nieomal histeria. I w tym miejscu zgadzam sie ze Stanislawem Lemem: -nie lubie Henryka Portiera, nie rozumiem jego fenomenu, nie widze zadnych pozytywow z jego czytania. Ani wychowawczych (a wrecz przeciwnie, przyklady w tekstach ksiazek) ani poznawczych. To zwykla mielonka podana w sosie wlasnym. Bez smaku i polotu. |
dokladnie jak wyzej, odp 2
|
Odp. 2 Tak mało teraz dzieciaki czytają, tylko komputer i gry i gry
|
Wybieram odpowiedź drugą, zawsze to jest nadzieja, że po tej książce sięgną po jakąś inną. :tak!:
|
Harry Potter
Nie no wlasnie zobaczylem co ta ksiazka robi z ludzmi. Donosiciel ledwo chodzi pod obciazeniem, a ludzie (dziecie) rzucily sie na niego jak na cukierki. To ze placic trzeba prawie 50pln to nie wazne. Nie wiem co jest ale nie ma nikolgo, wszystki dzieci ktore maja ferie gdzies zniknely.....
Jak dla mnie przesada. :podbite: chociaz wybieram 2 odpowiedz Co Wy sadzicie o manni Harrego Pottera |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:00. |