![]() |
heh.. czeka***322;em, kiedy takie informacje si***281; pojawi***261;..
http://fakty.interia.pl/news?inf=729544 I zgadzam si***281; z pierwszym komentarzem.. |
[QUOTE=simensm35]
Cytat:
|
[QUOTE=andrzejj9]Niestety takie przypadki zdarzają się przy każdej tragedii, tacy już są Polacy..
Nie tylko Polacy.Tak samo było po 11 września, tak było po tsunami, po trzęsieniach ziemi w Turcji, a i Nowy Orlean też niebył wyjątkiem. Takie zachowanie leży, niestety, w ludzkiej naturze, co rzecz jasna nikogo takiego nie usprawiedliwia. Zawsze znajdą się "ludzie" żerujący na tragedii innych. |
Niestety takie przypadki zdarzają się przy każdej tragedii, tacy już są Polacy..
Teraz po prostu w telewizji i generalnie mediach ciągnie się chwytliwy temat. O ofiarach i o samym wypadku już nie ma co mówić, to teraz się chwyta innych rzeczy z tym związanych.. Dla mnie to jest również żerowanie na ludzkiej tragedii... |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
mnie to troche dziwi..ogladalem dzisaj Tv i tam sie wypowiadal babka jakas ktora nawet nie byla na tych targach a wie ile i gdzie kase mial maz:| na pewno byl ktos nieuczciwy i zabral cos nie swojego z miejsca tragedii ale sadze ze rowniez niektorzy klamia ze ktos tam mail kasey full zeby jeszcze cos wyludzic
|
Witam !
W sprawie tych podejrzeń o okradanie zwłok - to oczywiście jak już ktoś stwierdził - nie ma jeszcze na to pewności - ale gdyby się okazało to prawdą - to ... wcale bym się nie zdziwił ...cóż Taka jest polska rzeczywistość - a jak sam napisałem po tej tragedii - pewne sprawy wyjdą na światło dzienne po kilku - kilkunastu dniach - i jak nas uczy doświadczenie - chyba miałem rację ... A co tych podejrzeń - skoro zakłady pogrzebowe potrafiły zabierać zwłoki i składować je jeden na drugim, byle tylko zarobić, to czemu by je nie okraść ?? Oczywiście jest to bardzo, bardzo przykre - wręcz karygodne - tylko co nas jeszcze w naszym kraju może zaskoczyć ?? To piękny kraj, a ludzie tacy pomysłowi ;) :smutny: ro29 P.S. Przepraszam za tą ironię, ale jak się tego słucha i patrzy, to człowiek sam już nie wie jak na to reagować ... |
jak czytam o czyms takim to jestem za wprowadzeniem iscie barbarzynskich kar dla zlodziei typu obcinanie rak
|
spokojnie !!! .... jeszcze nie ma dowodow ze kogos tam okradli wiec wnioski trzeba zachowac na pozniej .... ale jakby okazalo sie ze to prawda to do piachu z takimi !!!
|
Cytat:
|
Ci, co to zrobili to kawał ch*^ja a reszta skur&^^%syna i tyle. Sorry.
|
Cytat:
takim hienom życzę jednego - aby ich łódzkie pogotowie zabrało. |
Cytat:
. |
to gdzie jest Bóg ja się pytam?!
ehh szkoda gadac... |
Cytat:
Dziś zatonął prom na Morzu Czerwonym ponad 1000 osób zginęło! To jest dopiero tragedia!!! |
kilka dni temu słuchałem sobie radia a tam wypowiedz A.Małysza
Cytat:
|
... ależ ogromne szkody wyrządził mróz w mózgach przydupasów Łukaszenki :O
|
http://wiadomosci.onet.pl/1254059,12,item.html
czy gdziekolwiek w polskich gazetach pisali o czyms takim? |
Cytat:
Swoją drogą, firma już nie istnieje. |
Nie wiem czy ktos ogladal konferencje prasowa prokuratury (bodajze okregowej czy wojewodzkiej w Katowicach), na ktora wszedl jakis koles i glosno mowil o pewnych nieprawidlowosciach konstrukcyjnych.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
A co do Show... nie wiem nie odczulem tego ciesze sie ze np. dzieki tvn24 moglem na bierzaco sledzic to co sie dzieje, a bardzo mnie to interesowalo. Tragedia jest i tego nikt nie zmieni. Mam tylko nadzieje ze wszyscy ludzie odpowiedzialni za ta katastrofe (a jak slychac to tacy sa) srogo za to zapłaca. Bo byla to katastrofa ktora mogla sie nie wydarzyc... |
Apropo wypadku - proponuje przeczytac TEN artykul - koszmar normalnie takich dziadow powinno sie wieszac na glownym placy w miescie !
|
Witam !
Cytat:
Wiadomo, że była to wielka tragedia - i w ciągu kilku godzin zginęło prawie 70 osób, drugie tyle zostało rannych - i trzeba to uwzglednić - mi też jest smutno i uznaję to za największą katastrofę ostatnich lat. Chodzi jednak o to - że patrząc np. z perspektywy pojedyńczych ludzi - rodzin tych którzy zginęli - to w ciągu tygodnia często taka sama ilość rodzin cierpi bo ich bliscy giną w wypadkach itd. I czy im tak ochoczo wszyscy pomagają ?? Zbierają pieniądze, mówią o nich w telewizji - a to patrząc pojedynczo jest takie samo ludzkie życie ... Po prostu trochę za wielkie z tego zrobiono "show" telewizyjne. Co nie znaczy, że miało zostać to przemilczane - wręcz przeciwnie - ale bez przesady ... Cytat:
W Polsce przez chociażby 50 ostatnich lat były mroźniejsze i bardziej śnieżne zimy - i co zawalały się tak dachy ?? Cytat:
ro29 |
pawelblu - Czyżby media robiły z tego tragedie w stylu greckim by ludzie odczuli katarsis? hmmm nie sądze znając media nie chciałyby tego nawet nie potrafiły by tego tak pokazać by rzeczywiście ktoś takiego katarsis doświadczył.
nie wiem do mediów jestem sceptyczny ale dla mnie to jest "patrz ile jest nieszczęścia ale i tak na wspólnej poleci ciesz się z tego" oczywiście TVN, TVP każda telewizja na tym żeruje. Może to za mocne słowo bo jednak tragedia się wydarzyła ale jednak. Oderwanie od mówienia o niedoszłych koalicjach. |
popieram andrzejja, dobija mnie takie "zmienianie szat graficznych" - o ile dobrze pamietam tak bylo tez po smierci papieza?
nie lepiej napisac wiadomosc, by wlasnie oddac im szacunek? pozdro.. |
Cytat:
|
pare zdan ok, ale zmiana szaty nie bo nie kazdy chce zmieniac kolory...
|
Cytat:
Poza tym proste gesty typu zmiana szaty plus parę zdań na głównej stronie naprawdę nie kosztują zbyt wiele. |
Cytat:
|
Z ciekawością przeczytałem ten wątek, tylko jedno mnie zdziwiło - strona główna www.cdrinfo.pl.
Czy tak trudno było napisać parę zdań o tragedii i zmienić szatę - w końcu jest żałoba narodowa! Zdaję sobie sprawę, że nie dotyczy to tematu nagrywania płyt, ale taka tragedia porusza niemal wszystkich i warto było o niej wspomnieć na głównej stronie i zmienić szatę z szacunku dla tych co zginęli i zostali ranni. Pozdrawiam |
Cytat:
|
kumpel tam był...
to co widział, to przerasta wszelkie nasze wyobrażenie. ludzie tuż po tragedii zamiast pomagać rannym wynosili klatki z ptakami... niemalże depcząc leżących... :\ |
wczoraj jeszcze pisalem ze zginal tam moj byly dyrektor szkoly, a teraz widze ze pisza o nim w Gezecie...
http://serwisy.gazeta.pl/kraj/1,71478,3138687.html |
no właśnie 700zł......... przy zyskach jakie mają organizatorzy targów to promil z promila, poza tym nie można mierzyć bezpieczeństwa pieniędzmi, stało się i dopiero teraz dla MT Katowice "będzie to najdrozsze odśnieżanie na świecie"
|
Bardzo mnie poruszyła ta katastrofa na Śląsku bo to taki typowy problem
cywilizacyjny. W sumie bowiem nie ma winnych - tzn. kogoś pewnie znajdą, obarczą odpowiedzialnością i posadzą jednego łebka na siedem, drugiego na cztery lata, trzej inni dostaną wyroki w zawieszeniu. Naprawdę zawiniła w tym obecna cywilizacji i obecny system gospodarczy i to je należałoby powiesić. Projekt hali - podobno hiszpański. Był podobno przetarg na wzmocnienie projektu do polskich norm. Wymagane w przetargu było aby dach wytrzymywał obciążenie 250 kg/m2. Jeżeli tam było 50 cm zlodowaciałego śniegu to takie coś waży od 300 do 400 kg/m2. Znaczy się - architekt dobrze wyliczył wytrzymałość. A że nie wytrzymało więcej? Architekt który proponował silniejsze wzmocnienia na pewno nie wygrał przetargu bo jego projekt był droższy. Wykonawstwo - a kto to teraz sprawdzi czy przypadkiem jakiś robol zapomniał wstawić kilka nitów czym osłabił konstrukcję? Kwestia odśnieżania. Ja już to widzę. To jest kawał powierzchni, odśnieżanie tego kosztuje. Jeśli to zlodowaciało, to można to było tylko rąbać ręcznie i zrzucać bryły lodu. Gadają po próżnicy że koszt tego byłby 700 zł. |
Cytat:
|
Cytat:
stało się wielkie nieszczęście, zginęła duża liczba osób, każdy miał wiele osób rodziny, byli tam, bo kochali swoje hobby - gołębie pocztowe, też je uwielbiam, choć nie choduję to raz na jakiś czas oglądam na giełdzie w Falenicy (niedaleko) ale chodzi mi o to, jak w trakcie tak ogromnej tragedii i rozpaczy setek osób można się przejmować gołąbiami? te co ocalały w klatkach strażacy wynosili i na pewno trafiły w dobre ręce, reszta to ofiary, którte mogły zmieścić się w nieporównywalnie mniejszych niszach niż ludzie, wyfrunęły, część zostanie złapana (przez gołębiarzy) część gdzieś odleci, trochę zginie, choć to te poranione głównie. to są gołębie pocztowe, przystosowane do przemieszczania ogromnych odległości w trudnych warunkach, na pewno znajdą się ludzie co sypną przenicy albo prosa i jakoś te ptaki przeżyją. jak już pisałem większość wyłapią miejscowi lub sprowadzeni spece, bo te ptaki ludzi się nie boją. |
Cytat:
|
nie macie pojecia ile dla hodowcow zza granicy znacza "championy" mozecie mi wierzyc lub nie ale grube pieniadze
|
czytajac te artykulu dochodze do wniosku ze to jakis osilo pisal...w Polsce to juz tak jest..co 4 dni ginie tyle ludzi w wypadkach...a nie oglaszaj zaloby narodowej co to za rozumowanie...po pierwsze tutaj wszytko wydazylo sie w ciagu kilku godzin a nie dni...a po drugie zawsze komus nie pasuje...jak by nie oglsil prezydent zalbo to juz media na niego by skoczyly razem z tym typem pewnie co napisala ten artyklu ze co to za prezydent co nie oglasza zaloby po takiej tragedi, rzad, prezydent daja kase dla ludzi poszkodowanych...zle, nie dali by zle, prezydnet i premier przyjechali na miejsce katastrofy zle,..nie przyjechali by skandal...trudno wszytkim dogodzic, a i jeszcze te komentarze...."Policja woli spisywać młodziez po nocach
Maniek /18.12.2005 11:15/ Zamiast zajac sie ''powaznymi'' rzeczami Policja woli łapać mlodziez po godzinie 23!!".....jak ten koles kiedys dostanie pod klatka i go okradna to zrozumie po co policja spisuje mlodzych ludzi po 23 |
Witam !
Co do gołębi - cóż one też ucierpiały - ale jednak ludzie są ważniejsi - aczkolwiek nie dziwię się tym hodowcom - fascynatom - dla nich to jest pasja - życie ... A co do nagłaśniania tego tak bardzo, tej żałoby - wiadomo, to wielka tragedia - tylko, czy aby nie robi się z tego za dużego "show" w TV ?? I tak jak już nie tylko ja pisałem - coś w tym jest: http://motoryzacja.interia.pl/news?inf=711977 A wracając jeszcze do samej akcji ratowniczej - która ponoć nawet za granicą została oceniona dość wysoko (a krytyka która się pojawiła, dotyczyła np. zamkniętych drzwi ewakuacyjnych - i niestety tak rzekomo było) - to tak sobie myślę - czy jakby takie coś zdarzyło się - nie daj Boże w Poznaniu - to służby ratownicze równie sprawnie by zadziałały ?? Oby tak ... Pozdrawiam ro29 EDIT: Przed chwila o tym pisałem - a właśnie wpadłem na artykuł - nie jest wszędzie tak dobrze, jak się wydaje (a czasem i tragicznie): http://motoryzacja.interia.pl/news?inf=693547 |
oj ed chyba nie lubisz zwierząt :-o
|
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
|
Ilość załączników: 1
Cytat:
wyobraźcie sobię samopoczucie tych ptaków podczas kiedy wali się sterta żelastwa, wielki huk, wstrząsy :| fot. wp.pl |
Cytat:
|
na moje nie ma co dyskutować w takich tematach, dlatego z dystansem podchodze do tematów typu "wypadek autobusu, dziecka" etc. bo co w takich tematach pisać?
Człowiek zawinił, dachu nie chciało się wysprzątać, albo hala była zbudowana "na pałe" i mamy tragedie. Bardzo mało pisze się i mówi o zwierzętach, które tam zginęły w męczarniach i być może do teraz giną gdzieś w okolicach hali lub w hali. Mówi się, że zwierzęta są mniej ważne od ludzi, na pewno nie dla tych ludzi, którzy poginęli albo po prostu dla osób którym los zwierząt nie jest obojętny - jest to też druga strona medalu. Nie czytałem opinii zagranicznych, gdyż wiele mnie one nie obchodzą, miło mi tylko jak słyszę w telewizji, że zagraniczne media bardzo poważnie podchodzą do tej tragedii poświęcając jej wiele czasu, a z całego świata płyną kondolencje. Media "okrzyknęły"... media zapomniały o tragedii, której rocznica była nie tak dawno bo 13 stycznia. W 1993 zatonął niedaleko Rugi polski prom Jan Heweliusz. Zginęło 55 osób. Trochę mniej niż w Katowicach czy w Chorzowie (też ciekawy "zonk" z miejscem tragedii :) ), ale była to katastrofa wodna chyba bardziej przerażająca. Wczoraj wieczorem Kaczor wydał orędzie do narodu - nie wiem do kogo ono było skierowane bo smutek, nostalgia i zawiłość płynęła z szklanego ekranu. Zaczęła się rozbiórka hali, stanie jakiś pomnik, po tygodniu temat zejdzie ze sceny i... "karawana jedzie dalej" ... pzdr [i] |
juz 67 ofiar,...no tv to sepy trwa akcja ratownicza a ci z kamerami wlaza wszedzie..premier przyjechal obejrzec co sie dzieje jak za nim ruszyli nie patrzac na nic...niezle wygladalo jak samochod premiera, czy prezydenta wyjezdzal z pod hali w asyscie 30 innych samochodow
|
... publiczna nie odstaje poziomem, to są sępy z jednego gniazda.
PS. podobno gołębie zabitych hodowców juz stąd nie odlecą, umrą tutaj, gdzie ich właściciele. |
a TVN znowu ma swoje 5 minut. Jak ta ******na stacja lubi takie wypadki. Żałosne :bicz:
|
Wlasnie sie dowiedzialem ze zginal w tej katastrofie moj byly dyrektor Szkoly Podstawowej Nr. 24 we Wroclawiu, Pan Prystupa. Sam teraz nawet niewiem jak ma na imie, dla nas zawsze po nazwisku. Rok temu dopiero przeszedl na emeryture i byl zapalonym golebiarzem.
|
Witam !
Cytat:
I co ważniejsze - tutaj w przeciwieństwie do części wypadków np. komunikacyjnych - Ci ludzie którzy zginęli, zostali ranni itd. - nie mają w tym żadnej winy - jedynie to, że - jak to się mówi - znaleźli się w nieodpowiednim miejscu, o nieodpowiedniej porze ... I jest to wielka tragedia. Natomiast prawdą też jest - jak w cytowanym fragmencie napisał @pawelblu - że sprawa została bardzo mocno nagłośniona - może to i dobrze - ale z drugiej strony, w pewnym momemcie widać już w tym lekką przesadę. Tak samo z żałobą narodową - owszem - jestem za - ale żeby aż na 3 i pół dnia ?? Oczywiście sama postawa władz raczej zasługuje na pochwałę - jest na pewno lepsza niż to bywało w przeszłości - ale w sumie tak to powinno być. Co do zaś samej akcji ratunkowej trudno mi (jak większości) to oceniać - szczególnie że pewne "niuanse" wyjdą dopiero na światło dzienne wkrótce - aczkolwiek wydaje mi się, że uwzględniając polskie realia - była naprawdę nieźle zorganizowana - w miarę szybko i sprawnie. Cytat:
I czy zawalały się dachy w takich ilościach ?? A sprawa odśnieżania - cóż skoro nawet chodniki nie są odśnieżane, bo dozorcy i zarządcy mają to w ..., to czy przejmują się dachami ?? Za co nawet kary nie ma (dotychczas - bo ma się to zmienić ponoć). A co do wad konstrukcyjnych - podobnież już w cztery lata temu ta hala miała remont dachu, bo groził zawaleniem - więc jak widać było tu może od początku coś źle zaprojektowane. No bo skoro przenosi się na polski grunt projekty z Hiszpanii !! - gdzie przecież śniegu nie ma - to co się dziwić ... Pamiętajmy jednak o tych, co stracili zupełnie niewinnie, życie ...[*] ro29 |
BBC News o "katastrofie" w Katowicach...
Też mnie ciekawi dlaczego zrobili z tego taką katastrofe ???
...ale jakby ktoś chciał obejrzeć co o tym mówią u mnie to wystarczy kliknąć Tutaj - BBC News o "katastrofie" w Katowicach... |
Wydaje mi sie ze paja zwrocil uwage na ciekawa rzecz. Chodzi o pewien relatywizm w przykladaniu uwagi do zycia ludzkiego. Jednak zgon nawet wiekszej liczby osob ale rozlozony w czasie i w roznych miejscach (typu wypadki drogowe, czy zamarzniecia) sa traktowane jedynie jako sucha trzeciorzedna informacja, natomiast z tego wydarzenia zrobiono istna tragedie grecka ktora nastawiona jest na wywolanie u widza katharsis. Dlaczego - ano bo latwiej jest skupic sily medialne w jednym miejscu w jednym czasie, niz latac po kraju i zbierac poszczegolne przypadki. Kompletna dziennikarska hiena bylo dla mnie puszczenie w glownym wydaniu Faktow zarejestrowanej rozmowy telefonicznej ofiary z czlonkiem rodziny (ofiara dzwonila gdy byla uwieziona pod elementami dachu proszac o pomoc).
Wiec po dluzszym zastanowieniu niestety stwierdzam ze mamy do czynienia z totalna hipokryzja mediow i wladz, ktore z tego wydarzenia zrobia swoje show, choc po pierwsze nie do konca powinni (nie do konca, bo pewna informacja obywatelom sie nalezy) oraz wykorzystaja to do wlasnych egoistycznych celow. |
a ja prosze o jedno - kazdy, ktory mowi, ze "polak madry po szkodzie" niech sie nad tym zastanowi - a dlaczego? nie zapominajcie, ze to jest na slasku czyli prawie same kopalnie i rownie dobrze moglo byc jakies tompniecie i to nawet dwa dni temu i od tego moglo runac - oczywiscie nie mowie, ze tak bylo ale jest to mozliwe
|
Cytat:
|
Media okrzykneły to największą katastrofa w historii III RP.
Zgadzacie się z tym? ja nie spektakularna śmierć i nagonka medialna nie mówie że mam ten wypadek za nic jest to wielka tragedia ale nie jest to największa katastrofa. Media zapomniały o wielkiej powodzi niecałe 10 lat temu? pochłoneła więcej ofiar i dóbr materialnych z samych mrozów tragicznie zgineło ponad 200 osób. Tu też tylko że wszytko jest bardziej spektakularne. pomoc dla rodzin ofiar. Też lekka przesada przyda sie oczywiście ale ci ludzie niczym nie różnią się od ludzi których bliscy zmarli tragicznie w inny sposób jak wypadek samochody czy spadek w przepaść a im się nie pomaga materialnie. |
Rowniez wydaje mi sie ze w tego typu sytuacjach najlepiej wspierac takie instytucje jak Caritas, PCK, czy PAH, a nie 'medialne' fundacje.
|
Jeżeli rozmiary tej katastrofy i liczba ofiar są choć zbliżone do danych z mediów, to jednak warto okazać pomoc zarówno tym, którzy ucierpieli bezpośrednio, jak i tym, którzy stracili tam swoich bliskich.
Pomóc można na wiele sposobów, ale żeby nie karmić oszustów, trzeba wybrać sprawdzone organizacje, jak np. TA. |
A ja mam to gdzies ze akurat urodzilem sie tutaj. Przeciez nie wybieramy tego gdzie sie rodzimy, jest to nam jakos przypisane. Rownie dobrze moglbym urodzic sie (jak kazdy z was) w Chinach, w Rosji, w Niemczech, USA, RPA ... i jakos nie wyobrazam sobie ze z tego powodu mialbym byc mniej lub bardziej dumny. Zreszta dumni moga byc ludzie ktorzy dokonuja wielkich rzeczy, nie widze powodu do tego zeby dumni mieli byc ludzie ktorzy te wielkie rzeczy konsumuja.
Mi sie natomiast wydaje, ze niezaleznie od tego jak bardzo bedziecie mowili jak to jestescie dumni, to jednak ogolnie (wbrew pozorom) Polacy slyna raczej ze swojej pokory. Nie wyobrazam sobie zeby Polacy tak jednostronnie odnosili sie do tragedii np. w USA. Oczywiscie pojawilyby sie napewno jakies glupie komentarze, jednak bez watpienia bylyby one w mniejszosci i bylby ripostowane. Polacy podejrzewam wykazaliby sie wiekszym zrozumieniem. Ja uwazam ze pokora jest cnota, a duma wada. To wlasnie przez autorow tych komentarzy przemawia duma, wrecz pycha. Najgorsze jest to, ze sa to kometarze ewidentnie klamliwe, jak chociazby ten: http://news.messages.yahoo.com/bbs?a...7138459&mid=39 Poza tym przesmiewczy ton wiekszosci komentarzy jest po prostu zenujacy i nie ma tu nic do rzeczy duma tego czy innego narodu, tylko glupota, a dokladniej jej skladowa, czyli brak szacunku dla zycia, o co amerykanie bardzo zabiegaja, ale jak widac bardzo wybiorczo. Natomiast rowniez uwazam ze sama katastrofa w Polsce stala sie bardziej faktem medialnym niz dotkliwa katastrofa i pewnie znajdzie sie kilka osob i instytucji, ktore na tej tragedi zrobia kase. |
Cytat:
|
Cytat:
Napisałem specjalnie słowo Polak z małej litery, a jeżeli nie zrozumiałeś intencji, to lepiej nic nie pisz, zwłaszcza, że to ani czas, ani miejsce na kłótnie i pyskówki (( |
Ja tam jestem z tego dumny i zawsze i wszedzie bede bronil swojej polskosci!
|
Cytat:
Zachod ma niezle mniemanie o polakach... |
Cytat:
|
Cytat:
a jeszcze jak przyjadą do Polski to są zdziwieni, że jest McDonald. nie ma co czytać tego bełkotu, podobnie jak bełkotu na forum onetu. |
jedno jest tylko w tym " dobre" (jesli tak mozna w ogole powiedziec)- akcja ratunkowa rozpoczela sie natychmiast i z bardzo dobrym skutkiem.
|
ja powiem tylko: "jak zwykle Slask"....[*]
|
moj ojciec hoduje golebie od 35 lat - nie pojechal tam tylko dlatego, ze nie wiedzial o wystawie
|
Straszna tragedia. [']
|
a komentarze na yahoo sa po porstu zalosne ;/
nie maja nic wspolnego z zreczywistoscia, kazdy nas tylko oskarza o nazizm i tym podobne rzeczy... propaganda (lub mozgowy analfabetyzm) dziala jak widac.... |
Cytat:
|
Cytat:
W Szczecinie już na etapie budowy zawalił się hipermarket. |
teraz widac oszczedzanie jak tylko mozna na konstrukcjach. kazdy robi byle taniej, na granicy wytrzymalosci. tak samo budowane sa przeciez wszytskie wielkie markety-stalowa konstrukcja i blacha na okolo. przciez tylko takie obiekty sie ostatnio zawalaja-robione byle szybko, na "akord".
a odsniezanie tego to juz osobna sprawa. jak mozna tego nie dopilnowac.... PS. z ta Hala juz od samego pozcatku, czyli jesli mnie pamie cnie myli - 4 lat, byly problemy.... wiec coraz bardziej sklaniam sie ku hipotezie,ze to byly zaniedbania konstruktorskie. |
http://news.messages.yahoo.com/bbs?a...llapse&start=1
Zobaczcie, co na to świat. Wszyscy ci, co tak lubią zachód. Zostawię to bez komentarza. Kondolencje ofiarą katastrofy. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Do podobnych tragedii doszło w Niemczech, Rosji, a u nas nikt z tego wniosków nie wyciągnął. Trzeba być *****em aby twierdzić, iż to jedynie wina samej konstrukcji, gdyż wyraźnie w relacjach telewizyjnych widoczne było to, iż śniegu było bardzo dużo. Już w tej chwili kombinuje się jak usprawiedliwić zaniedbania - pieniądze czynią swoje - banda!!
Aha - Zene_k - pozdrawiam i poprawiam Ciebie - Polak jednak zawsze piszemy wielką literą! |
przed chwila podali "...ponad 65"
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Ciekawe ile golebi zginelo.
|
Boże drogi, już ponad 60 ofiar.
|
[']
|
Katastrofa budowlana w Katowicach
:smutny: Minister Transportu i Budownictwa Jerzy Polaczek zwrócił się do właścicieli i zarządców obiektów budowlanych o podjęcie natychmiastowych działań mających na celu usunięcie nadmiaru śniegu z dachów.Żeby nie bylo nastepnej takiej tragedi.
|
Najdziwniejsze jest to,że na Sky News mówili o 14 ofiarach,a w tym czasie na polskich kanałach przez dobre 45 min. o 4 ofiarach.Angole byli lepiej poinformowani niż polacy. ???
|
Cytat:
|
Szkoda ludzi.... A telewizja (szczególnie taka jak TVN 24) ma swój żer.. Może trajkotać o tym całą dobę, mieląc wszystkie opcje w lewo i w prawo. Tymczasem nic nowego nie ma, jest tragedia.
|
to prawda, powinien być nakaz sprzątania śniegu z dachów budynków publicznych. Już parę hal sie zawalilo tej zimy, lecz nigdzie nie bylo ludzi ....do dziś.
|
Chyba pali zostal zle zrozumiany. Ojczyzna jest kraj, czyli piszac "w światowej ojczyźnie bezrobotnych" mial na mysli Polske. Tak mi moj dosc prosty tok rozumowania podpowiada i chyba obuzacie sie troche na zapas :)
Tak czy inaczej wlasnie - dlaczego nikt nie zadbal o odpowiednia konserwacje hali, skoro przebywalo w niej 1000 osob (pewnie nie pierwszy raz), no i chyba ktos to jeszcze postawil ... widac nie zachowal odpowiedniej ostroznosci przy budowie ... //jak pisalem to nie widzialem tego co powyzej :) |
Cytat:
z Hanysami to ja wspólpracuję akurat, najsolidniejsze chłopaki i pracowite i mieszkam teraz na Polesiu, chociaż rodowity warszawiak; szkolę się do udziału w OSP, byłem na kilku akcjach, to widziałem bezmyślność i lenistwo w Rosji zawaliło się kilka dachów tej zimy, to naprawdę trzeba wykazać się zupełną głupotą,brakiem wyobraźni, żeby oszczędzać na odśnieżeniu dachu, bo tak to pewnie było. nawet jeśli to nie było bezpośrednią przyczyną, to śnieg utrudnia pracę służbom ratowniczym. impreza, która się tam odbywała zapewne naruszyła stabilność nadwyrężonej konstrukcji - ciepło idące do góry, dźwięki, drgania i poszło Honor dla pracującej tam Straży |
na pograniczu Katowic i Chorzowa - ale raczej Katowice
|
ten wypadek zdarzyl sie w Katowicach czy w Chorzowie... ?
Media podaja sprzeczne informacje... |
Straszna tragedia, media robia oczywiscie sensacje... ale czy ktos wyciagnie jakies wnioski z tego wydarzenia?
|
Cytat:
|
U mnie w pracy śnieg z dachu uprzątnięty już został pare dni temu.
Z tego co mówią w TV to tam nie było dużo śniegu, tylko to wina złej konstrukcji Niestety nie zmienia to faktu że to straszna tragedia |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:35. |