![]() |
Akurat ilość wagowa chipsów, jaką podałem pochodzi z artykułu o niezdrowym żarciu z tygodnika Forum pt. "FasTfuu!" (mniej-więcej) sprzed ok. 3 lat. Niestety nie mam już tego numeru, a na stronach "Forum" też już go nie znajdziemy.
Jak widać, badań jest wiele i nie da się jednoznacznie powiedzieć, które są najbliższe prawdy. Na pewno wiele zależy od tego, kto wykłada na nie kasę :> Od nas zależy, czy będziemy ufać tym mniej groźnym i ewentualnie narazimy siebie i nasze potomstwo na tragiczne skutki, czy zaufamy tym alarmującym i pozbawimy się jednej z przyjemności. :ysz: |
Cytat:
chodzi mi o SKALE ;) w TYM kontekscie przesadzasz ;) Cytat:
-------> Cytat:
. |
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
noi fakt salatki jarzynowej bym nie przyrownal... |
Cytat:
|
Jak by na to miał człowiek patrzeć, co jest rakotwórcze i nie zdrowe to by raczej wiele nie pojadł:)
|
Cytat:
Oto artykuł z tej samej strony: http://greenworld.serwus.pl/toxic1_www.htm#a25 |
@Morris nie siej takiej paniki
http://greenworld.serwus.pl/toxic_food/akryloamid.htm podejrzewam ze nie sa bardziej rakotworcze niz np. konserwa |
Cytat:
Cytat:
Wyjątkiem jest też oliwa z oliwek - nie wydziela szkodliwych substancji przy wysokich temperaturach, ale jej cena jest też odpowiednio wyższa... |
Powaznie Ci mowie... Mnie sie do raka nie spieszy, dlatego... Z reszta poki co mnie stac ;-)...
|
Cytat:
bez jaj :D |
Ja juz kupuje frytki gotowe, bo nie wychdoza wcale tak drogo. Zwlaszcza ze powiedzialem ze za cholere nie bede robil na juz raz uzywanym oleju, bo to jest rakotworcze... Po prostu za duzo oleju na to idzie, gdy ma sie go uzyc tylko jednokrotnie...
|
Cytat:
Moja bardziej by się ucieszyła, gdyby frytki zrobiły się w 5 min., pozostałe 55 minut bym poświęcił na jakieś dodatki do frytek, a kolejną godzinę Jej samej ;) Skrobia krzepi! :respect: PS: Ze względu na niebezpieczeństwo wybuchu pożaru, powodzi lub innej katastrofy ekologicznej, raczej rzadko sam coś robię w kuchni poza kawą i herbatą :D |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Można kiedyś się pobawić i zrobić niespodziankę żonie lub dziewczynie... Jak wiadomo przez żołądek do serca :serdusz: |
hmmm ja mam srednia 15 frytkow na miesiac.... (akademik+frytkownica)
przy takich ilosciach jak zwykle smazymy kombinowanie odpada ;) ale moze kiedys przepis wyproboje :D |
lubie frytki, ale nie lubie ich robić.
|
Cytat:
|
Cytat:
no niby tańsze niż mięso :haha: |
Kurcze jak bym zaczoł smażcyć frytki i wyciągać tak 3 razy ,to bym umarł
z głodu jak bym był naprawde głodny. Ale musze to kiedyś wypróbować :) |
A tak w ogóle, to w wyniku smażenia skrobii wydziela się rakotwórczy akryloamid, którego dzienną dopuszczalną dawkę zawiera np. 0,5 grama chipsów, które mają go najwięcej. Zaraz po nich są frytki.
To się nazywa zdrowe żarcie... |
Cytat:
|
Cytat:
to bym sprawdził i powiedział czy są lepsze??? dzisiej frytki już smażyłem i zjadłem przygotowane tradycyjnie |
Rozumiem ze do tego niezbedna jest frytkownica (smazenie w okreslonej temperaturze)? To troche utrudnia wykonanie tej czynnosci.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
nie no cza ten przepisy wypróbować
|
Cytat:
|
nic nowego, tylko z tym przerywaniem to lekkie przegięcie, od lat wiadomo, że frytki należy smażyć na początku w niskiej temp, a potem podkręcić. wyjdzie na to samo, a nie trzeba wyciągać, studzić, smażyć kilka razy...
|
Moze nie nawiazuje to do frytek ale polecam do zwyklych ziemniakow na czas gotowania wrzucic obrana ale nie posiekana glowke cebuli - nabieraja fajnego smaku :)
|
ja gdzies czytalem za warto wymoczyc pokrojone ziemniaki kilka minut w oslodzonej wodzie
|
Cytat:
|
Cytat:
|
tez czesto ogladam discovery ale tego akurat nie widzialem. szkoda bo zapowiada sie to ciekawie... :spoko:
bede musial sprobowac :D |
Cytat:
|
No i kurde, przez ciebie muszę iść zrobić sobie kolacje, bo zgłodniałem :)
|
nie próbowałem jutro mam na obiad frutky wiec mozę sie uda
|
Frytki - dobry sposób
Ostatnio oglądałem fajny program, na Discovery, pokazywali w nim jak zrobić dobre frytki. Zrobiłem jej dzisiaj i naprawdę wyszły smaczne. Postanowiłem podzielić się z Wami tą wiedzą:)
Więc zabieramy się za obieranie ziemniaków, potem je kroimy a następnie podsmażamy. Smażymy je przez parę minut w 130C następnie wyjmujemy je studzimy i powtarzamy to . Dopiero za trzecim razem smażymy je w 190C. W taki sposób usmażone frytki będą z wierzchu chrupiące a w środku miękkie. Cały sekret polega na tym, że w ziemniakach jest skrobia, która podczas smażenia wydostaje się z niego. Ale jeśli podsmażymy je w małej temperaturze i wystudzimy to na wierzchu wytworzy się taka szklista powłoka. Co uniemożliwi wydostanie się skrobi na wierzch. I w ten sposób zrobione frytki smakują wyśmienicie i są chrupiące. Mam nadzieje, że komuś przyda się ten przepis, jak wiadomo dużo osób uwielbia jeść frytki:) Może od nich tyjemy, ale czemu mamy sobie odmawiać wszystkiego Smacznego***8230; |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:23. |