![]() |
no to najtaniej to cie wyjdzie pociagniecie kabla.... tyle ze wifi bedzie wtedy w calym domu... czy na pietrze czy na parterze..a to wygoda jest spora....
|
no tak tak
ale to lacze ma byc nie dla mnie tylko dla mojej dziewczyny. ona bedzie na laptopie siedziec w swoim pokoju na pietrze i przegladac www i gadac na gadu. a sciaganie czy cos to ze stacjonarnego. dlatego to jak najtaniej trzeba zrobic ;) jakbym robil dla siebie to bym nie zalowal na linksysa. obczeje to forum zaraz |
a nie mzoesz kupic modemu z routerem i podpiac do tego jakis tani AP?
ja mam w domu AP minitar i jestem w 100% zadowolony. sprzet stoi w srodku domu, i wszedzie jest zasieg, czy to na gorze czy na dole. a jesli chcesz all-in-one, to polecam modem/router/switch/wifi malo znanej firmy Topcom. pewnie zaarz sie odezwa uzytkownicy czegos lepszego , z glosami,ze to scierwo jest itd,ale.... sygnal to daje bardzo mocny, sprawdzalem u wujka w mieszkaniu moj AP i sygnal po przejsciu pzrez 2 stropy betonowe byl dosc slaby, a przy Topcomie- ok 76-80% . nie wiesza sie, jest dosc zgrabne....zreszta chyba nie wygld sie liczy.... wujek zaplacil za to kiedys w makro 370 z karta PCMCIA. a taki sprzet dostaniesz na pewno w MM,ale pewnie na necie znajdziesz tanszy. A co do pentagramow.... tez polece smialo. w biurze pracuje pentagram cerberus(all-in-one ale bez wifi) i porafi dzialac bez zresetowania sie ok 2 miesiace. niezawodny sprzet. ;) |
No tak, tylko wymieniajac d-linka mialem na mysli kablowe.., te z wifiem nie sa polecane (forum.neostrada.info - tutaj jest spora kopalnia opinii nt. kazdego routera).
Ogolnie - Zyxel, Linksys i USR Robotics to najlepsze routery. D-Linki byly chwalone za 'czasow kabli', a Pentagram dla ludzi 'oszczednych' ;-). |
dobra, to stawiam na cos z wifi :)
znalazlem dlinka taniego http://www.allegro.pl/item156775264_...ktura_vat.html czy to bedzie dobre? bo tu jest takie cosik Nie posiada wbudowanego modemu ADSL - dla us***322;ugi neostrada konieczny modem ADSL z wyj***347;ciem RJ-45 (ethernet) modem od neo to sagem. EDIT juz wiem ze modem sagema podusb nie podpasi, trzeba szukac czegos z wbudowanym adsl. moze takie cos http://www.allegro.pl/item156776332_...uter_fv_g.html |
Tak, najlepiej na 'odwal sie'.. :-/.
Jak juz bez wifi i jak najtaniej to cos USR, Linksysa, ew. D-Link, ale nie Pentagram! Chyba, ze oboje chcecie miec zwisy i przerwy w "dostawie" neta ;-). |
Cytat:
a ten modem to po co mi?i jaki to ma byc modem? EDIT: a moze wziasc taki jeden z najtanszych routerow http://www.allegro.pl/item158772964_...najtaniej.html bo osoba ta ktorej mam to zrobic powiedziala ze jej nie przeszkadza latac z kablem. bo wyjdzie tanio, a to jest glowny cel. |
Cytat:
http://sklep.proline.pl/shop.php?prodid=12DS3-SMB-B%3D |
Moze byc, ale musisz dokupic do niego modem.
Dlatego ja wzialem Linksysa WAG200G z wbudowanym modemem ;-). |
dzieki za odpowiedz :)
i czekam jeszcze na opinie i rady innych, moze ktos jeszcze ma podobnie zbudowana siec lub podobnie kombinowal. a powiedz mi jeszcze, z tego linksysa to taki najtanszy moze byc http://www.allegro.pl/item157291800_...switch_fv.html ?? |
ciezko powiedziec tak naprawde z tym wifi ja na przyklad daje sasiadowi teraz przez 2 grube sciany net przez wifi na tym samym pietrze tylko mieszkanie obok dzieli nas klatka schodowa i on juz traci polowe sygnalu wiec to zalezy tak naprawde od tych scian jak sa zbudowane oraz jaka dokladnie moc ma antena routera i laptopa chociaz powinno teoretycznie byc okej...
roznica miedzy routerem zwyklym a wifi to chyba 50 zl osobiscie bym zaryzykowal ten wifi polecam linksys'a |
witam
teraz pora na moje pytanko ;) no wiec jest komp stacjonarny w domku jednorodzinnym z neostrada 1mb i modemem sagema. i teraz pytanko bedzie laptop ale bedzie funkcjonowal raczej na pietrze, odzielony wysokoscia i scianami od stacjonarnego. czy jak kupie router wifi to bedzie zasieg w lapku z wifi?? czy lepiej bedize kupic jakis prosty router i kabel i podlaczyc do laptopa? w gre wchodzi tez jak najtanszy koszt. |
Cytat:
|
Obowiazkowo trzeba miec dobry switch 24x 10/100/1000 najlepiej 3COM oraz porzadne karty sieciowe, albo jesli juz rozejrzec sie za sprzetem Cisco
:) |
Dzięki za pomoc:) :spoko:
Porozglądam się teraz za czymś. |
Oktawian89@ np :]
a co do 100/1000 kiedys to byl rarytas teraz juz coraz czesciej sa montowane na nowych plytach glownych a sama karta tez nie jest droga na allegro cos na realtek'u mozna juz dostac za 35-40,- +koszty przesylki zene_k@ patrz na to co ciebie glownie interesuje ja patrzyl bym glownie na speed - bo bajery typu dhcp czy firewall robi mi softwerowo router na linux'sie |
jezeli chcesz mie***263; czybszego lana mozna kupic switcha 100/1000 ale do tego trzeba miec tez takie karty sieciowe ;]
Co do mojego problmeu kupilem normalny switch Edimax i jestem zadowolony odpuka***263; jak na razie wszystko smiga wysmieniecie ;] Pozdro i dzieki Alex ;) :piwo: |
Cytat:
|
cos z 3Coma albo Linksysa...w domu mam 3Coma i nie narzekam, sa ludzie ktorzy skarza sie na D-linki...tez nie mam problemu np. z AP.
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=34178 http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=1556 http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=13538 |
Zakup nowego switcha
Neostrada, opcja 1024, podłączona przez router SpeedTouch 510. Potrzebuję to podzielić na cztery kompy. Jaki switch byście do tego doradzili?:spoko:
|
niezly ten router asmax'a :D
nie wiem dokladnie co i jak przekierowujesz ale nie powinno byc problemu ja bym podlaczyl router do hub/switch'a i albo zarzadzal pakietami/portami z router'a albo ze switch'a jak kto lubi, jak komu wygodnie ... :] |
teraz tak chodzi usb pc 1 , ethernet pc 2 .
Wiec switch nie bedize blokowa***322; port***243;w ? I te porty ktore sa juz przekierowane na routerze beda dalej otwarte ? upewniam sie bo nie widzi mi sie wywyalic 70 z***322; w ciemno ;) |
to wiem
Cytat:
albo jedno albo drugie podlacz asmax'a pod switcha niech dzieli pula adresow po trzech piecach :mruga: |
..Mo***380;liwe jest r***243;wnie***380; pod***322;***261;czenie switcha lub huba i dzielenie bezpiecznego po***322;***261;czenia z Internetem pomi***281;dzy wi***281;ksz***261; liczb***281; u***380;ytkownik***243;w. Wbudowany serwer DHCP umo***380;liwia obs***322;ug***281; a***380; 253 u***380;ytkownik***243;w!..
Wiec nie bedzie problemu :) Jak narazie pc 3 nie ma neta ... |
Cytat:
nie wiem czy asmax pozwoli ci na takie podlaczenie u mnie planet 4000 tylko usb albo ethernet wiec raczej nic z tego nie bedzie :( a jak teraz wyglada podlaczenie routera z PC2 i PC3? co do switcha to nie ma tragedii ale traz to juz kupowal bym cos na giga lanie :] |
Tyle teraz pytanie czy po podlaczeniu switcha porty z Pc 2 i PC 3 nie beda zablokowane ?
|
Cytat:
oj tam odrazu >zadnych< ... przesadzasz :> |
Generalnie zadnych D-Linkow :>
Tu masz cos lepszego: http://www.komputronik.pl/katalog.php?kat=5347 Albo dokladasz jeszcze 26zl i masz sprzet z absolutnie najwyzszej polki: http://www.komputronik.pl/katalog.php?kat=4598 |
Witam
Jako ze potrzebuje wpi***261;***263; do sieci 3 komputer a router ASMAX Ar 701-u ma tylko 2 wyj***347;cia (USB , Ethernet) . Pomy***347;la***322;em , ***380;e PC1 pod***322;***261;czenie na USB , PC 2, PC 3 pod***322;***261;czenie do switcha i dzieki temu komputery nie do***347;***263;, ***380;e b***281;d***261; mia***322;y internet to przy okazji b***281;d***261; mog***322;y wymienia***263; sie danymi po lanie ?? . I teraz moje pytanie , router ma przekierowane porty na pc 2 i pc 3 czy pod***322;***261;czenie switcha nie spowoduje ze porty b***281;d***261; zablokowane ? Zdecydowa***322;em sie na switch http://www.komputronik.pl/pelny.php?id=1556 :> Pozdrawiam Oktawian |
mozliwoswci masz mase tak naprawde d-link'i czy asmax'y sa fajne wiem bo mialem oba albo raczej mam...
z linksys'em mialem doczynienia tylko przez 2 miesiace ale bardzo mi sie sposobal i nawet konfigurowalem go przez net koledze z Irlandii bardzo fajny tez nie pogardzilbym szczerze powiem co do modelu to wszystko rozchodzi sie o $ ile mozesz przeznaczyc a jeszcz inna sprawa ile chcesz przeznaczyc od tego moze zacznijmy... |
Ilość załączników: 1
Cytat:
Przeprowadziłem też symulację przesyłu danych po LAN-ie za pomocą programu LAN Tornado i dla sieci 100Mb/s udało mi się wyciągnąć max 28% a później komp już się zawieszał, zresztą po dłuższej chwili gdy obciążenie wynosiło 25% również się zawiesił... |
Cytat:
|
Nie wiem czy to na temat, ale obecnie w cenie neo 640 jest DSL 1 Mbit, a razem z nim odpowiedni "punkt dost***281;pu". 640-ka ju***380; powoli wymiera z uwagi na t***261; promocje.
|
gallus ja stawiam na kopniety modul na karcie sieciowej Twojego staruszka, albo kopniete modulu na mobo w okolicach PCI ;)
Kiedys byl taki program na forum opisywany do kopiowania plikow z pomoca pamieci RAM i mial rowniez funkcje, aby ograniczyc predkosc wysylania. Sprobuj ja obnizyc i sprawdzic co sie stanie. Program uzywalem, ale nie pamietam (TotalCopy moze...) |
Specem, nie jestem ale wydaje mi si***281;, ***380;e czego***347; takiego nie ma...
PS a nie lepiej zrobi***263; sie***263; bezprzewodow***261; dla laptopa i ***347;miga***263; bez kabelka po ca***322;ym domu/mieszkaniu No i pytanko ode mnie: czy mia***322; kto***347; taki przypadek, ze kopiowanie plik***243;w po lanie zawiesza kompa? Zawiesza mi si***281; stara 400 z kt***243;rej / na kt***243;r***261; wrzucam / kopiuje pliki... |
Witam!
Mam jedno pytanie do forumowicz***243;w. Czy kto***347; si***281; orientuje, czy s***261; dost***281;pne routery portami FireWire zamiast LAN? Chcia***322;bym zrobi***263; sie***263; i zar***243;wno do PC jak i laptopa internet "poci***261;gn***261;***263;" przez firewire Z g***243;ry dzi***281;ki za info;) |
zalezy jakie masz ulozenie sieci... jesli teraz masz ze wszystkie kable ida do tego routera i nie ma zadnego switcha to mozna by kupic router z kilkoma portami
a jak masz ze do routera w sumie wchodzi 1 kabel to po co doplacac... oczywiscie trzeba tez wziasc pod uwage czy planujecie jakas rozbudowe... u mnie w bloku byly 2 dzielone neo... teraz jedna chlopaki zmienili na dsl... i wogole rozbudowali... |
@MaciejT i @Zelea dzięki za odpowiedzi :)
Muszę powiedzieć sąsiadowi co ma wybrac przy ewentualnej zmianie :taktak: Jaki model modemu/routera polecacie? Wersja: modem ADSl z routerem i do tego switch 8 portowy lub model ADSl z routerem i switchem 4 portowym + dodatkowy switch :help: |
ja powiem 2 raz w tym topiku...
jestem posiadaczem delink'a 504T i narzekam... mialem ich 5 i lipa jest... tzn w moim przypadku a naprawde mowie tylko i wylacznie o tym modelu... nie wiem moze za duzo wymagam ale wydaje mi sie ze nie... bo jak wczesniej wspomnialem 9 godzin sciagania na dobe to nie duzo... a mam neo 640 bez limitow dzielone na 5 osob... i net urywa po 3 dniach zwykle... a uzywam osla i torrena naprzemian z przekierowanymi portami... pisze z doswiadzenia... nie chce dla Ciebie zle... nie polecam dlink'a bo tak jak pisze to stosunek tylu do tego jak dzialaja to porazka... ale wiele osob odemnie ma US Robotics... i owszem wielki poklon... takie moje zdanie... nie mialem planeta ani Asmaxa nie moge nic powiedziec ale jako uzytkonik tylu dlink'ow odradzam... ale to jak zawsze mowie moje zdanie... |
Bez 2 zdan US Robotics.
Jeszcze za Linksysem stoi porzadna marka, ale nie znam urzadzen. Zadnych Planetow, Asmaxow, D-Linkow i innych cudow. One wszystkie kosztuja mniej wiecej tyle samo, a jakoscia roznia sie znacznie. |
Czyli w co najlepiej inwestować?
D-Link czy Penatgram? Pentagram kusi warunkami gwarancji :taktak: Mam skaner Plusteka i działa 2 lata bez żadnych problemów, więc do tej firmy mam już zaufanie :) |
U mnie jest statyczny dhcp - przydziela zawsze to samo IP do danego Mac adresu. Może też być zwykły dhcp albo statyczne ip wklepywane ręcznie
|
ja moge smialo cerberusa polecic, nie resetuje sie, net trzyma wysmienicie,czasem nawet do 30 dni bez rozlaczania sie.
|
u mnie moge i DHCP i szytwno... chyba kazdy tak ma...
Ja mam router ASMAXa ... tez pozytywnie dziala Podobnie polecam 504T D linka , Cerberus tez jest ok... U.S ROBOTICS to samo :) |
z ciekawosci spytam jakie mieliscie IP na routerze ? statyczne ? czy router byl serwerem DHCP ?
tez mam dlinka ale 504T... i coz dziala ale niestete trzeba go restartowac co jakis czas... jak sie czesto sciaga... ja sciagam 9 godzin w ciagu doby od 22 do 7 rano codziennie... roznie bywa ale czasem juz po 3 dobach router wymaga resetu bo inaczej nie ma netu... jak bym byl na Twoim miejscu zastanwoilbym sie nad jakims u robotics'em albo planetem... ale to moje zdanie... |
Cytat:
ruter musisz dostosować do neostrady a jaki wybierzecie to wasza decyzja i kasa Cytat:
wejdziesz do ustawień ruterea poprzez przedładarkę i poustawiasz jak ci pasuje a tu masz opis rutera dlinka ale inny model i może zobaczysz gdzie i jak poustawiaś ftp://ftp.abcdata.com.pl/d-link/Inst...trukcja_PL.pdf a mułka jak ustawiś i jakie porty odblokować http://www.osiol.com/lofiversion/index.php/t9.html ja mam dlinka na DSL-u |
Ja mam router z wifi i 4 portowym switchem (dokładnie linksys wrt54g) i oprzekierowania chodza ok. W tym dlinku pewnie podobnie będzie.
|
Budowa przedowodwej sieci LAN - czyli co wybrać?
Witam.
Wyjaśnie dokładnie jaki mam problem razem z sąsiadami :D Aktualnie korzystam z Neo 640, która jest dzielona jakimś bezfirmowym routerem ze switchem + dodatkowy switch :| Cały sprzęt jest u sąsiada do, którego jest podłączonych łącznie 5 osób :taktak: Od jakiegoś czasu zaczęły sie problemy z dostępem do internetu :( A to bardzo wolno chodził (cały czas tak jest), a to w ogóle nie działał :( Kiedys pomagało odłączenie sprzętu z prądu na jakiś czas, ale teraz nawet już to nie pomaga :( Więc myślę czy czasami nie zakupić nowego sprzętu :) Dodatkowa sprawa to to, że mam wszystkie porty poblokowane, więc osiołek nie rozwija swojej pełnej prędkości , a na nowym sprzęcie... :) Więc teraz co zakupić, aby sprzęt działał stabilnie bezproblemów i możnaby szybko korzystać z ofert sklepów torrent? Myslę nad modem z routerem: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=11212 i switchem 8 portowym: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=1557 Jak dokładnie wygląda sprawa z portami na takim sprzęcie? Od czego zależy jak szybko sciąga osiołek? Chce mieć HighID i ogólnie, aby osiołek i torrent ładnie chodził :) :> :help: |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:37. |