Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Profesjonalizm LG czy zwykla pomylka?? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/profesjonalizm-lg-czy-zwykla-pomylka-61807/)

mroweczek 01.02.2006 19:51

Profesjonalizm LG czy zwykla pomylka??

A wiec nie wiem czy ktos mial taki przypadek ???
Przed swietami stalem sie szczesliwym uzytkownikiem LG GSA 4166 wypalala na wszystkich plytkach, malowala etykiety i czytala co podeszlo ale bylo tylko tak przez jakies 3 tygodnie, pozniej nastapil zonk zaczela dziwnie swiszczec i nic sie z nia nie dalo zrobic ... Jako ze prowadze zywot szczesliwego studenta a nagrywareczka byla w domu to nie mialem jak jej wyslac ale skoro pojawila sie okazja to telefon po kuriera i czekam. A dzis zdziwienie nie minal tydzien i juz jest z powrotem ucieszylem sie az do momentu gdy zobaczylem co serwis LG mi odeslal .... :wow: :szczena: :bluzga: :zly:

Dostalem LG GSA 4167 a to troszke nie to samo i sie teraz zastanawiam jak zbluzgac tych kolesi w serwisie czy moze podejsc do nich chlodno i z dystansem bo chce 4166 z LS

NeoFighter 01.02.2006 20:22

LG tak wlasnie robi :D
mojemu znajomemu !3! razy odsylali nagrywarke z serwisu, zawsze o model wyzsza

andreg 01.02.2006 20:34

Neofighter,ja jakoś nie widzę,że Mroweczek dostał lepszą nagrywarkę!

Patrix 01.02.2006 20:39

ja mam niemiłe wspomnienia z LG i wogóel z ich serwisem - tyczyło sie CD-ROM'ka :D
mailowałem do serwisu, że sprzęt szaleje, kazali wysłać to wysłałem, czekam czekam i przysłali, wyglądał niby nowy- brud pod przyciskami i kurz w środku.
body bgcolor mojej twarzy miało wartość "#FF0000" || jak to zobaczyłem.
mail 'plujka' wysłany - przeprzaszają, każą odesłać (znowu) po tygodniu przysłali napęd - niby nowy, czysty - na bokach widać ślady 'bycia w obudowie PC' - no nic podpinam, wykrylo jakies badziewie "HL-DT-ST CD-ROM bleble" robie testy - i kicha :D
darowałem sobie !!! Napęd wsadziłem w obudowe i stoi podłączony do starego radyjka - CD Audio czyta doskonale :D

Cały czas pisze, że LG to szlam ! A Wy bronicie marki póki i wasz sprzęt nie padnie... ale z serwisem to bańka mydlana jest...

poprostu LG RLZ...

mroweczek 01.02.2006 20:49

trafilo mnie jak otworzylem przesylke, normalnie (( :\
bede do skutku ja odsylal bo chce naped z LS

jak dotad nie nacialem sie na LG, 2 nagrywareczki cd smigaja a tu zonk...
Ciekawe jak sie serwisy innych firm spisuja..

NeoFighter 01.02.2006 20:53

Cytat:

Napisany przez andreg
Neofighter,ja jakoś nie widzę,że Mroweczek dostał lepszą nagrywarkę!

nie uwazam, ze dostal lepszy, tylko o model wyzszy
w serwisie lg uwazaja pewnie, ze klient sie ucieszy z 'lepszego' modelu :P

Cytat:

Napisany przez Patrix
...Cały czas pisze, że LG to szlam ! A Wy bronicie marki póki i wasz sprzęt nie padnie... ale z serwisem to bańka mydlana jest...

nie bronie tej marki, bo wiem jakie shity sprzedaje, nigdy nie kupie zadnego sprzetu tego producenta

Patrix 01.02.2006 21:17

Cytat:

Napisany przez NeoFighter
nie bronie tej marki, bo wiem jakie shity sprzedaje, nigdy nie kupie zadnego sprzetu tego producenta

sorki - pisałem ogółem, swego czasu niezła batalia tutaj była :D

TORQUE 01.02.2006 21:22

ja jak mi się nagrywareczka zepsuła to ją odesłałem do serwisu, ale nie osobiście tylko przez kolesia który zajmuję się sprzedażą pc'tów. Czekałem dwa tygodnie i ani widu ani słychu, serwis wykręca się jak tylko się da. Ten facet który mi sprzedał kompa zlitował sięnade mną i dał mi swój prywatny CD-ROM. No więc czekam dalej miesiąc, dwa, trzy i po około pół roku serwis nagle przysyła nagrywarkę , ale z pozoru niby wszystko ładnie pięknie, a tu HL-DT-ST 3524B chyba najgorsze co może być wyprodukowane przez LG. Już dałem sobie spokój z serwisem i kupiłem DVD-RW NEC'a, a LG'ik czeka w szafie na dzień sądu. ;)

icestone 01.02.2006 21:36

A ja jestem zadowolony ze sprzetu produkowanego przez LG, jak i z serwisu tego producenta. Wszytskie napedy optyczne i telewizory, oraz część sprzetu AGD mam tego producenta. I nigdy z niczym nie miałem poważniejszych problemów. Wiadomo awarie się zdarzają, ale jak odsyłałem sprzet na serwis to zawsze wracał do mnie po tygodniu (jeśli to były napędy dvd to nowe tyle ze ten sam model). I uważam, że to jeden z lepszych producentów nagrywarek z tej półki cenowej.

NeoFighter 01.02.2006 22:55

Cytat:

Napisany przez Patrix
sorki - pisałem ogółem, swego czasu niezła batalia tutaj była :D

:piwo:

@icestone

z Twojej wypowiedzi wynika, ze choc Twoim zdaniem nie masz problemow z LG, to i tak juz kilkakrotnie serwisowales ich sprzet, wiec problemy z urzadzeniami tej marki masz i to spore, bo wysylanie czegokolwiek na serwis nie jest przyjemne i nie mozna nazwac tego malym klopotem

mroweczek 01.02.2006 23:20

szkoda ze trzeba sie meczyc z serwisami, LG stracilo w moich oczach .... :O

REi 02.02.2006 01:03

Powiedzcie mi jeszcze jedno... dlaczego w monitorach LCD LG na matrycy pisze LG-Philips ? lol sam sie zdziwilem ale puki mam gwarancje na 0 martwych pixeli i zaprzyjazniony sklep dzieki ktoremu nie musze nic do servisu odsylac tylko dostaje po 'korekcie' (sklep odsyla sprzet do hurtowni z nota ze dostali uszkodzony a hurtownia odsyla nowke) Wiec servis LG mi lotto ;)

NeoFighter 02.02.2006 01:18

Cytat:

Napisany przez REi
...dostaje po 'korekcie' (sklep odsyla sprzet do hurtowni z nota ze dostali uszkodzony a hurtownia odsyla nowke) Wiec servis LG mi lotto ;)

szczesciaz :P

Stef 02.02.2006 12:24

ja narazie tez nie narzekam na sprzet LG.
mialem nagrywareczke, cos sie psula-oddalem na serwis, po 3 tygodniach oddali mi ja. nie wiem co zrobili,ale dziala dobrze;) a ma juz... 4 lata ;)

loki7777 02.02.2006 12:54

Ja tez nie narzekam na LG,a mam "oslawiony" ,model 4167b:)Dziala dobrze juz 2 miesiac i zero zonkow:)

Dorian 02.02.2006 17:20

Mój ojciec kupił LG 4167 choć mówiłem Mu,żeby wziął Benq - ale nieee bo miał LG nagrywarkę 32jkę jakąś CDRW i działa do dziś. Wkładam płytkę, włączam zapis , a tu mega chrzęst , tarcie, świsty . Żenada po prostu. Tackę to ustrojstwo ma tak płytką,że chyba płyta wyskakuje z tacki w trakcie wirowania czy co. Zero jakichkolwiek "łapek" przytrzymujących płytę od góry jakie można znaleźć w Benq czy moim leciwym NEC'u 3500. Niby takie małe coś, a dla mnie dyskwalifikacja. Nie chcę się wciąż wielce schylać pod biurko by dobrze płytkę na tackę położyć. Wymieniał to 4167 łącznie 4 razy. W końcu dał za wygraną i wziął Benq . Cisza zupełna.

Ja sam miałem 4 napędy LG. Trzy nagrywarki cdrw i jeden combo. Combo się posypał po 1.5 roku, nagrywarki cdrw chodziły w miarę. Najlepsze,że najmilej wspominam nagrywarkę 8 x bez burn proofa. Cudnie chodzi do dziś w innym komputerze.

Smartek 02.02.2006 17:37

Cytat:

Napisany przez Dorian
Cisza zupełna.

jesli nie widziales nagrywarek TDK - nie wiesz co to znaczy CISZA..
pozdro ;)

Patrix 02.02.2006 17:55

Cytat:

Napisany przez Dorian
Ja sam miałem 4 napędy LG. Trzy nagrywarki cdrw i jeden combo. Combo się posypał po 1.5 roku, nagrywarki cdrw chodziły w miarę. Najlepsze,że najmilej wspominam nagrywarkę 8 x bez burn proofa. Cudnie chodzi do dziś w innym komputerze.

W przypadku napędów są tzw. wg. mnie fuksy.
Sam posiadałem LG 8080b (sprzedana- wiem, że działa do dziś !) i LG 8160b (uratowałem ją jakoś cudem- działa bezbłędnie).
Moja wojna z LG toczyła się o CD-ROM'y, miałem szczęście, że nie o CD-RW.
Dlatego decydując się na zakup DVD-RW wybrałem LiteON, teraz byłby znów LiteON lub ew. NEC :)

Cytat:

Napisany przez Smartek
pozdro ;)

co do ciszy tu musze sie wypowiedziec, że najcichszy naped (jaki ja slyszalem) to DVD-ROM Toshiba M1712 (i pewnie jego nowsze modele też)

loki7777 02.02.2006 17:59

Co do cd-rw to zero problemow w sumie 4 sie przewinely przez mogeo kompa x8 i x16:)

cobras 02.02.2006 18:10

Czytam i jestem zdziwiony opiniami o LG. Maialem już trzy nagrywarki Lg jeden napęd DVD-Rom dopiero ostatnia nagrywarka Lg 4082 padła po 1,5 roku intensywnej eksploatacji, rozebrałem ją wyczyściłem laser i skręciłem, brak reakcji sprzętu spowodował że odesłałem do serwisu, po 6 dniach dostałem nagrywarkę 4165b nową DL szybszą i jestem z niej bardzo zadowolony, po prostu zero problemów. Wcześniej miałem kilka napędów wszystkie padły po gwarancji, odkąd zacząłem, kupować Lg (oprócz ostatniego przypadku) spokój. Do firmy kupiłem kilka napędów Liteon CDRW i zrobiłem to ostatni raz, same problemy archiwa których nie mozna było odczytać, płytki DWDRW które nie chciały dać się skasować ,pomimo prędkości zapisu max x16 i wgrania najnowszych biosów,no i ten hałas, powymieniałem na Asusy i jest do dziś dzień Ok.

Patrix 02.02.2006 18:25

Cytat:

Napisany przez cobras
rozebrałem ją wyczyściłem laser i skręciłem, brak reakcji sprzętu spowodował że odesłałem do serwisu, po 6 dniach dostałem nagrywarkę 4165b nową DL szybszą i jestem z niej bardzo zadowolony,

Naprawdę przyjęli sprzęt z naruszonymi plombami ?

Cytat:

Napisany przez cobras
Do firmy kupiłem kilka napędów Liteon CDRW i zrobiłem to ostatni raz, same problemy archiwa których nie mozna było odczytać, płytki DWDRW które nie chciały dać się skasować ,pomimo prędkości zapisu max x16 i wgrania najnowszych biosów,no i ten hałas, powymieniałem na Asusy i jest do dziś dzień Ok.

Litek 811S i 832S mają się ok.
Co do ASUS'ow faktycznie zgadzam się bardzo dobra firma (MoBo też)

Dorian 02.02.2006 18:30

Cytat:

Napisany przez Smartek
pozdro ;)

Widziałem;) Widziałem także nagrywarki Asusa - taka sama cisza jak i w TDK.

Ice 02.02.2006 20:04

Cytat:

Napisany przez REi
Powiedzcie mi jeszcze jedno... dlaczego w monitorach LCD LG na matrycy pisze LG-Philips ?

NO od jakiesgos czasu LG współpracuje z Philips w sprawie monitorkow LCD.

http://www.muratorplus.pl/17139_25605.htm
http://miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,36743,3103048.html
http://www.egospodarka.pl/12674,Proc...CD,1,11,1.html

Oktawian89 02.02.2006 20:10

Ja w mojej 4163B nie mialem plomb... ||

Patrix 02.02.2006 20:19

Cytat:

Napisany przez Oktawian_15
Ja w mojej 4163B nie mialem plomb... ||

eee no spoko byle tak dalej ||

mroweczek 03.02.2006 10:06

juz z powrotem pojechala do wawy ciekawe co mi odesla :)

cobras 03.02.2006 17:02

Z tego co mi wiadomo to LG dopuszcza otwieranie napędów optycznych i czyszczenie. Nie umieszczają plomb ale jak uszkodzisz coś z własnej winy to mogą nie uznać gwarancji. Ja im nawet napisałem że otwierałem sprzęt i czyściłem laser. I dostałem nową.

Patrix 03.02.2006 18:19

Cytat:

Napisany przez cobras
Z tego co mi wiadomo to LG dopuszcza otwieranie napędów optycznych i czyszczenie. Nie umieszczają plomb ale jak uszkodzisz coś z własnej winy to mogą nie uznać gwarancji. Ja im nawet napisałem że otwierałem sprzęt i czyściłem laser. I dostałem nową.

no jak na mnie to niezly brud musiałeś mieć w tym napędzie, bo gwarantuje - raz na 2 miechy powietrze w puszce i latareczka, profilaktyka i otwierać nie trzeba ;)

M@X 03.02.2006 21:32

Moje LG GSA-4040B juz ponad 2 lata pali bez zadnych problemow!

ro29 05.02.2006 02:02

Witam !
Cytat:

Napisany przez cobras

A tego nie wiedziałem - muszę z ciekawości zobaczyć czy mają plomby - ...ale chyba z tego co pamiętam to nie ;)
Wszystkie moje napędy to LG - CDROM ma ponad 6 lat i ostatnio czasem staje z głośnym łoskotem ...
A nagrywareczce CDRW stuknął niedawno roczek - i jeszcze nie miałem z nią większych problemów.
Natomiast DVD mam od kilku miesięcy i na razie jest ok.

Problemem jest tylko to, że mam teraz 3 napędy jeden na drugim w obudowie - i chyba się lekko przegrzewają - może to złudzenie, ale jak wyjmuję płytę z któregoś, to jest jakby cieplejsza trochę niż kiedyś - chyba trzeba będzie wyjąć CD ROM - a szkoda, bo chcialem go "wyeksploatować" do końca ;)

Pozdrawiam
ro29

mroweczek 06.02.2006 16:02

a dzis zadzwonil koles z LG i przeprosil za pomylke i zapytal sie czy moze byc LG GSA 4166 ale czarna (wczesniej byla bezowa) no to sie zgodzilem i jutro wieczorem mam ja dostac:)

FatAlbert 14.02.2006 16:05

a ja powiem że LG popełniło bład z korzyscia dla mnie włąśnie wrócił z gwary mój GSA 4166 kupiłem wersje oem białą a dostałem boxa czarnego Jak widać LG popełania błedy korzystne dla użytkowników :)

Ice 14.02.2006 16:39

Cytat:

Napisany przez FatAlbert
a ja powiem że LG popełniło bład z korzyscia dla mnie włąśnie wrócił z gwary mój GSA 4166 kupiłem wersje oem białą a dostałem boxa czarnego Jak widać LG popełania błedy korzystne dla użytkowników :)

czy blad ??? chyba raczej na stanie mieli akurat box czarna i zeby zalatwic szybko sprawe dali ta. Czesto sie zdarza ze daja cos lepszego jak nie maja akurat danego modelu.

Ghost_mode 19.02.2006 13:17

Cytat:

Napisany przez Patrix
LG 8160b (uratowałem ją jakoś cudem- działa bezbłędnie).
Moja wojna z LG toczyła z LG toczyła się o CD-ROM'y

heh też mam jeszcze w starym kompie 8160B, kupiłem od razu jak się pokazała w PL czyli ok. 2001r - chodzi jak złoto. :spoko:

Co do CD-Romów LG to miałem tylko X24, ale jakiś mechanizm się w nim popsuł (ułamał kawałeczek plastyku) ale sam naprawiłem bez serwisu.

Co do nagrywarki CD-RW mam 8520B - wada, że nie chce nagrywać X52 okazała sie zaletą, nagrywareczka ładnie zwalnia jak słaby nośnik, a jakość zapisu jest bdb.
Poza tym jest na chipie Mediatek i doskonale sobie radzi z zabezpieczeniami.
Zmiana firmware z 1.03 na 1.04 jeszcze podniosła jakość zapisu.

Od niedawna też miałem okazję testować słynny model GSA 4167, dostałem DL11, zrobiłem upgrade do DL12 i z obu biosów nie byłem zadowolony.
Teraz jest DL13 i nagrywarka działa przyzwoicie. Żeby działała tak jak nalezy wymaga dobrego zasilacza (czyt. firmowego a nie NONAME 550W || ).

mkkot 22.06.2007 15:19

Opiszę moje doświadczenia z LG:

1. Wszystkim chyba dobrze znany CD-ROM 52x modelu nie pamiętam. Badziewny, ale działa do dzisiaj.
2. Nagrywarka CD-RW HL-cośtam też nie pamiętam. Nagrywała również badziewnie, w całym życiu wyszła do niej jedna aktualizacja firmware. Działa do dzisiaj w innym kompie.
3. Nagrywarka DVD-RW H12L. Niezły sprzęt, ale sprzedałem po pół roku, ciągle działa.
4. Kupiłem zepsutą starą nagrywarkę, przeprowadziłem testy i wysłałem do serwisu. Po 3 dniach roboczych dostałem H42N, której używam do dzisiaj. Jeszcze lepsza od H12.
5. Widziałem telewizor z LG, który zepsuł się chyba po 3 latach, po gwarancji. Szczegółów nie znam.

Grześiu748 22.06.2007 17:40

kolejny archeolog :>

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:03.